Author Topic: В ЕС влиза в сила забраната за билковите лекарства  (Read 1872 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mak

  • Administrator
  • Служещ
  • *****
  • Posts: 652
    • http://www.fellowshipbg.org
Почва се...

http://www.btv.bg/news/svetut/svetut%20eu/story/936212054-V_ES_vliza_v_sila_zabranata_za_bilkovite_lekarstva.html

От 1 май в Европейския съюз влиза в сила забрана за продажба на лечебни билки и други лекарствени средства с растителен произход без специално разрешително.

Отсега нататък в специализираните магазини и аптеки могат да се продават само билки и екстракти от тях, за които е издаден лиценз. Трябва да са преминали експертиза и да са били използвани в страните от ЕС през последните 30 години (или 15 години в страни членки и още 15 - в други държави). Забраната е въведена, след седемгодишни обсъждания и подготовка, с директива на Европейската комисия.

Според новите норми, търгуващите с лековити растения аптеки са длъжни да притежават специален лиценз, който може да струва до 200 000 долара. Въвеждат се и строги изисквания за контрол на събирането на растения, на производството, съхранението и продажбата на дребно на билкови препарати.

С въвеждането на директивата, от европейския пазар ще отпаднат стотици растителни лекарства, а собствениците на много аптеки и центрове за нетрадиционна медицина може да се окажат на ръба на фалита.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8