• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Галaадецът Ефтай

Започната от Gerard, Април 17, 2011, 00:41:03 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

blossom

Цитат на: Watchman - Април 24, 2011, 22:32:46 PM

Цитатblossom: Ето как в случая говорим за едно и също нещо, но ти му слагаш НЕВЯРЕН, НЕРЕАЛЕН етикет!

Цитат на: Watchman
Ами точно това е направил и Ефтай, той е направил същия избор, знаейки, че Божията слава е по-важна от временните притежания, без значение дали са вещи или човеци.

Ти преди казваше, че дъщерята е била ЦЕНАТА за победата на баща й. По този начин ти казваше,  че Бог му е дал победата над врага, защото получавал цената - нейната смърт. Т.е. платено Му е на Бога. Ако Му е платено на Бога, къде остава Божията слава от победата???  Как се прославя Бог, ако битката е станала зависима от обрека на Ефтай ???  Бог не е бизнесмен, Който да оферира в изгодни за Него сделки, и да изненадва с твърде високите си, но реални цени- според теб, смъртта на момичето.! Бог не е искал нищо от Ефтай! Ефтай самоволно и без да бъде заставен от Бог, пожела да  обрече на Бога - каквото и да е негово притежание, защото искаше непременно тази победа.
Навсякъде в Писанията, Божията слава е слава, когато Бог се намеси  и направи да победи онеправдания - в случая Израел. Без да е зависим от който и да е човек.  Т.е.  казвам, че Бог щеше да даде  и  я даде тази победа над амонците. Амонците бяха Израилеви врагове и Бог даде победа на народа си срещу подтисниците.
Watchman, не обвързвай, и не прави зависима Божията слава с никаква цена, платена от човек!

ЦитатWatchman, сега е твоя ред да отговориш какъв вид е действието на Ефтай спрямо дъшеря му : обрек на Бога, жертвоприношение в Божието име, принос за  всеизгаряне пред Бога, жертва-цена за свободата на израилтяните от амонците???
Цитат на: Watchman
Текста е много ясен какво е, цитирам "той стори с нея според обрека, който бе направил." Има ли нещо неясно тука?

Благодаря, че отговори!

Според Мойсеевия закон принасянето й в жертва на огън не се урежда нормативно към нея,  тя отпада като принесена на всеизгаряне, за което ти твърдеше, и даде цитат "да се изгори целия овен" , като сложи знак за равенство в приложението спрямо животното и човека!!!  Не може да се игнорират цели пасажи от Мойсеевия закон, който ясно казва, кой не може да бъде пожертван, а да държим като "непогрешим"  достигнал до нас превод на единствен стих - 31"онова...ще бъде Господу, и ще го принеса всеизгаряне."  Пасажи от Закона срещу само един стих, който е предмет на вековни спорове.

ЦитатСитуацията на Ефтай изключително много наподобява мъченическа смърт заради спазването на Божиите заповеди, защото точно както Ефтай не избра своеволно кое да излезе от вратата да го посрещне, но Бог го избра, така и не ние избираме своеволно да се наврем в ръцете на Божиите врагове да ни убиват.

Пак правиш паралел между 2 различни ситуации и стигаш до неправилно заключение.
Не, НИКАК НЕ наподобява Ефтаевата ситуация мъченическа смърт! Но съпоставяйки я с другата картина ти подсъзнателно внушаваш на читателя тук, ПОГРЕШНО персонализиране като НАДЯВАШ НА БОГ одеждата на този, който е Мъчител и Убиец на светиите,- защото Бог е направил на излезе дъщеря му и така го измъчва, съсипва го душевно, а на мъчителите, Божиите врагове слагаш одежда като че да са БОГ, и забравяш обещанията на Господ, които цитирах в Матей 10: 28-32
28 Не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; но по-скоро бойте се от оногова, който може и душа и тяло да погуби в пъкъла.
29 Не продават ли се две врабчета за един асарий? и пак ни едно от тях няма да падне на земята без волята на Отца ви.
30 А вам и космите на главата са всички преброени.
31 Не бойте се, прочее, вие сте много по-скъпи от врабчетата.
32 И тъй, всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Отца Си, Който е на небесата.

На какво прилича това твое интерпретиране? Ти никога няма да си доволен от мнението на който и да тук, дори да е и с очевадни библейски доказателства, просто защото си свикнал да наричаш ТВОЕТО мнение ИСТИНА. Съжалявам! Писах отново, за да не кажеш, че не съм дала отговор.

На няколко пъти обръщам внимание върху смесване на понятия, действия, приписване на мними, предполагаеми от теб думи и възприятия на споменатите в тази тема библейски лица, но ти не искаш да си признаеш. Остави хората отстрани(тук) по-добре да преценят кога си прав и кога грешиш. Защо искаш да се съгласяваме с теб, когато не е право. Искаш да се съгласим на твоите думи , а да отвърлим думите на Бога ли? Аз поне като бъркам съм си признавала. Знаеш това.

Писах достатъчно, както и ти. Считам за безполезно да настоява всеки на своето си; наистина докато се съберем с Господа ще имаме много неясноти и неразбирания по части от Словото Му. 

Виждам, поне за мен няма смисъл да продължавам по темата. Но дълбоко вярвам, че който е искрен, Бог ще му даде да има правилното разбиране на нещата.
Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Watchman

blossom, толкова глупости на едно място събрани не бях виждал скоро, особено в този форум. Нека бъдат като паметник на глупостта и повърхностността. С тази ти склонност да се оплиташ като пиле в калчища не виждам как ще оцелееш времената на измама. Дано да изтрезнееш,защото с тази болничева охота за умуване, без всякаква основа за разбиране не те виждам как няма да бъдеш отвеяна като плявата от вятъра.

Напълно ми се потвърди предположението в началото че си осенена от заблудителен дух, затова не можеш да се спреш да бълваш една измислица след друга. Да се дискутира с тебе в тази тема е все едно да се биеш с триглава ламя. Една глава като отсечеш на нейно място изникват три нови. Така за всяка твоя глупост, която бъде разобличена ти измисляш три нови на нейно място, понеже фантазията ти работи на много силни обороти и вместо да схващаш какво ти се казва, ти си въобразяваш, че е казано еди какво си и тръгваш да го "оборваш" с поредна порция съчинения. (И за да не се мислиш за мъдра и да си въобразиш, че ти неща ти пиша нямам какво друго да ти отговоря, то се замисли обещанията в Матей 10: 28-32 към кого бяха изречени и колко от тях умряха от естествена смърт, и колко от тях умряха по насилствен начин, някои с особено драстично умъртвяване. И всичките ти логически постройки са такива направени от слама и са солидни само в твоето въображение).

Божието царство обаче не е в думи а в сила и аз знам със сигурност, че зад твоите умувания няма никаква сила. В ден на зло ще го разбереш, но дано не бъде твърде късно. Тогава комсомолските съчинения на религиозна тематика няма да ти помогнат, но ще се иска ИСТИНСКА мъдрост и ИСТИНСКО познаване на Божиите пътища. Ето това на теб драстично ти липсва и те съветвам да използваш малкото време в тази посока и да се покаеш от комсомолските религиозни упражнения.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

Даденият стих от Мат. 10 касае единствено Бог, Комуто трябва да се боим, Който Един има правото да хвърли в огненият ад. Противопоставено на страха от човеци, от които не трябва да се боим, но да държим докрай и непоколебимо изповедта на своята вяра. Амен.

Балансът м-у лъвът и агнето е труден и винаги подвеждащ. От една страна Бог е винаги справедлив - дори и да беше всички ни избил и хвърлил в безбрежният ад, но от друга Той се смили и предпочете да отправи един апел, на който апел единствено Сина можеше да отвърне и да поеме на плещите си отговорността за изкуплението. Амен.

В случаят с Ефтай има отворено поле за всякакви инсинуации, защото няма никакви разяснения от автора на кн. "Съдии". Така че нека се внимава с писането и представянето на нещата, защото всеки ще отговаря.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Nikolay

Цитат на: Tihomir - Април 25, 2011, 01:31:50 AM
Аз виждам доста диаметрално противоположни становища. Не виждам за какво допълване може да става. Това не е религия, в която имаме ин-ян. Става въпрос за Истината и тя е само една. Не може да има допълване на коренно противоположни мнения.

Точно така, истината е само една. Мисля си че и аз това казах. А когато хората работят заедно като братя (в екип) върху дадена задача/работа/,,, те се допълват или бъркам ?

И да не забравяме:
ЦитатМатей 5:22
А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд; и който рече на брата си Рака, излага се на Синедриона; а който му рече: Бунтовни безумецо, излага се на огнения пъкъл.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Gerard

Текста е толкова ясен и точен, не оставящ място за никакви умувания и извращения с него, направо се изумявам как не може да го видите и продължавате да пишете един тон несвързани неща, нямащи нищо общо с темата отново и отново. Вижте бе хора, даже несмислените  и безумните според писанието атеисти като четат библията виждат историята недвусмислена, колко повече християните трябва да имат здраво мислене?

http://www.youtube.com/watch?v=NFyekTrObRc
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Nikolay

ЦитатВторозаконие 23:2
Никой незаконнороден да не влиза в Господното събрание; никой и от потомците му до десетото поколение да не влиза в Господното събрание.

ЦитатСъдии 11 глава
1 И галаадецът Ефтай беше силен и храбър мъж; той беше син на една блудница; а Ефтаевият баща беше Галаад.   
2 И жената на Галаада му роди синове; а когато пораснаха синовете на жена му, те изпъдиха Ефтая, като му казаха: Ти няма да наследиш в бащиния ни дом, защото си син на чужда жена.
...
9 И Ефтай каза на галаадските старейшини: Ако ме върнете у дома, за да воювам против амонците, и Господ ми ги предаде, наистина ли ще стана началник над вас?   
10 И галаадските старейшини казаха на Ефтая: Господ нека бъде свидетел помежду ни! сигурно ще направим според както си казал.

Може ли той да стане началник след като е син на 'чужда жена'?.
При това тук имаме 2 варианта:
Жена която е блудница, но не е еврейка и жена която е блудница и еврейка.
Но ние не знаем кой от двата е. (поне аз не знам)
Дали поради тази причина той се притеснява, че може да не бъде приет и прави обрек с Бог ?

Цитат29 Тогава дойде Господният Дух на Ефтая; и той мина през Галаад и Манасия, мина и през галаадската Масфа, и от галаадската Масфа мина против амонците.   
30 И Ефтай направи обрек Господу, като каза: Ако наистина предадеш амонците в ръката ми,   
31 тогава онова, което излезе из вратата на къщата ми да ме посрещне, когато се върна с мир от амонците, ще бъде Господу, и ще го принеса всеизгаряне.

Всъщност макар че той се връща в земята си, то става по начин по който той остава без наследсво.

Цитат2 И жената на Галаада му роди синове; а когато пораснаха синовете на жена му, те изпъдиха Ефтая, като му казаха: Ти няма да наследиш в бащиния ни дом, защото си син на чужда жена.

Дали поради това Бог не му дава наследство (в случая деца) както му казват и братята му ?

Gerard

Цитат на: Владо - Април 25, 2011, 08:15:21 AM
В случаят с Ефтай има отворено поле за всякакви инсинуации, защото няма никакви разяснения от автора на кн. "Съдии". Така че нека се внимава с писането и представянето на нещата, защото всеки ще отговаря.

Какво значи автора на книга "Съдии"? Кой е тоя автор? Всяка книга с различен автор ли е? Не е ли Бог автора на всички книги в писанието? Не свидетелства ли сам Бог в книгата "Евреи" за своя шампион на вярата Ефтай?
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Watchman

ЦитатЦитат
29 Тогава дойде Господният Дух на Ефтая; и той мина през Галаад и Манасия, мина и през галаадската Масфа, и от галаадската Масфа мина против амонците.   
30 И Ефтай направи обрек Господу, като каза: Ако наистина предадеш амонците в ръката ми,   
31 тогава онова, което излезе из вратата на къщата ми да ме посрещне, когато се върна с мир от амонците, ще бъде Господу, и ще го принеса всеизгаряне.

Всъщност макар че той се връща в земята си, то става по начин по който той остава без наследсво.

Цитат
2 И жената на Галаада му роди синове; а когато пораснаха синовете на жена му, те изпъдиха Ефтая, като му казаха: Ти няма да наследиш в бащиния ни дом, защото си син на чужда жена.

Дали поради това Бог не му дава наследство (в случая деца) както му казват и братята му ?

Николай разсъждаваш в погрешна посока. Първо дъщерята не продължава рода. Второ след като се омъжи тя става част от рода на мъжа за който се е омъжила и дори да получи наследството на баща си, то вече отива в друг род. Затова да имаш син е било крайно важно в древни времена. То и днес е важно, но хората са измамени да мислят по съвсем друг начин.

Това, което братята му казва, не е че няма да има потомство, а че няма да участва в разпределянето на бащиното им наследство.

А по отношение на потомството, не виждам какъв е проблема да са му се родили и синове и дъщери след този случай.

При все това тия неща нямат общо в случая със същността на темата, която се дискутира. Един от въпросите е: Готов ли е Бог да отнеме дори децата ни за да прослави Своето Име в нас и чрез нас? Някои от пишещите не могат дори да схванат, че дискусията се върти именно около този въпрос и се отплесват по начин характерен за религиозно опиянен ум. Аз не бих съдил никого за това, че е с опиянен ум, средата от която излизаме предполага наличието на такова опиянение във всички нас, но е редно човек да започне да се вразумява и да взема поука.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: Watchman - Април 25, 2011, 14:25:45 PM
Николай разсъждаваш в погрешна посока. Първо дъщерята не продължава рода. Второ след като се омъжи тя става част от рода на мъжа за който се е омъжила и дори да получи наследството на баща си, то вече отива в друг род. Затова да имаш син е било крайно важно в древни времена. То и днес е важно, но хората са измамени да мислят по съвсем друг начин.

Да всъщност тук си прав. Това го бях забравил.

ЦитатПри все това тия неща нямат общо в случая със същността на темата, която се дискутира. Един от въпросите е: Готов ли е Бог да отнеме дори децата ни за да прослави Своето Име в нас и чрез нас?
В днешни дни света ни учи, че когато някой умре ние го губим. И че загубата е нещо лошо само по-себе си.
Дали всъщност е така е съвсем друг въпрос.

Владо

Цитат на: Girard - Април 25, 2011, 12:43:48 PM
Цитат на: Владо - Април 25, 2011, 08:15:21 AM

-1-Какво значи автора на книга "Съдии"? Кой е тоя автор?

-2-Всяка книга с различен автор ли е?
-3-Не е ли Бог автора на всички книги в писанието? Не свидетелства ли сам Бог в книгата "Евреи" за своя шампион на вярата Ефтай?
Жирард, ... чудех се дали да ти отговарям на тези смешни и несмислени постинги. Преди да седнеш и да коригираш някого ти разсъждаваш ли върху това, което си написал?

-1- Защо сам не провериш и не се образоваш?

-2- Да, много от книгите в святите писания са с различен автор, Жирард.

-3- Пише че цялото писание е БОГОВДЪХНОВЕНО, което е тотално различен семантичен комплекс от това Сам Бог да напише нещо.

Преди някому да сервилничиш и другиго да коригираш - вземи се моли, брат и вникни в това, което съм написал, защото то не е за младенците като теб, явно.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Nikolay

Бих искал да допълня още нещо по темата:

ЦитатЙоан 9 глава
1 И когато заминаваше, видя един сляпороден човек.   
2 И учениците Му Го попитаха казвайки: Учителю, поради чий грях, негов ли, или на родителите му, той се е родил сляп?   
3 Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела.

Първото нещо което се вижда в тези няколко реда е това, че учениците на Исус го питат защо е сляп. Това е нещо особено, при кое друго изцеление те го попитаха поради чий грях някой има това или онова ? Второто нещо е отговора на Исус, за да се изявят Божиите дела чрез този човек !
А когато зачетем по-надолу виждаме:
Цитат21 а как сега вижда, не знаем; или кой му е отворил очите, не знаем; него питайте, той е на възраст, сам нека говори за себе си.

Т.е. този човек е прекарал поне 20-30 години от живота си СЛЯП за да може когато дойде Исус да се изяви славата на Бог като го изцели !!! И това да е знамение което да не може да се подмине с лека ръка. Представете си какво е да живеете толкова време сляп. И това го свидетелства самия Исус !

Но, да видим и това:
ЦитатМатей 26:39
И като пристъпи малко напред, падна на лицето Си, и се молеше, казвайки: Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тази чаша; не обаче, както Аз искам, но както Ти искаш.

ЦитатСъдии 11:36
36 А тя му каза: Тате, понеже си изговорил думи към Господа, стори с мене според това, което е излязло из устата ти, тъй като Господ извърши за тебе възмездие на неприятелите ти амонците.

Как мислите на кой баща му е било по трудно ?
Бог беше обещал да даде своя син и не се отметна !
Но от нас се иска:
ЦитатМатей 5:48
И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.

Тези случки колкото и тежки и трудни да изглеждат те са записани за нас ! Не случайно са единични случаи, но и да се знае че са възможни.
ЦитатПсалми 15
Пред чиито очи е презрян безчестният; Но той почита ония, които се боят от Господа; Който, ако и да се е клел за своя повреда не се отмята;
ЦитатМатей 12:36
И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден.

blossom

Цитат на: Nikolay - Май 06, 2011, 10:22:17 AM
Бих искал да допълня още нещо по темата:

ЦитатЙоан 9 глава
1 И когато заминаваше, видя един сляпороден човек.   
2 И учениците Му Го попитаха казвайки: Учителю, поради чий грях, негов ли, или на родителите му, той се е родил сляп?   
3 Исус отговори: Нито поради негов грях, нито на родителите му, но за да се явят в него Божиите дела.

Първото нещо което се вижда в тези няколко реда е това, че учениците на Исус го питат защо е сляп. Това е нещо особено, при кое друго изцеление те го попитаха поради чий грях някой има това или онова ? Второто нещо е отговора на Исус, за да се изявят Божиите дела чрез този човек !
А когато зачетем по-надолу виждаме:
Цитат21 а как сега вижда, не знаем; или кой му е отворил очите, не знаем; него питайте, той е на възраст, сам нека говори за себе си.

Т.е. този човек е прекарал поне 20-30 години от живота си СЛЯП за да може когато дойде Исус да се изяви славата на Бог като го изцели !!! И това да е знамение което да не може да се подмине с лека ръка. Представете си какво е да живеете толкова време сляп. И това го свидетелства самия Исус !
[/i]

Не виждам случая с ИЗЦЕЛЕНИЕ На слепороден човек да се връзва с Ефтай. Ако искаш да кажеш, че е за Божия Слава, изцелението на човека- това е така, ДА!  Но БОГ, го е създал да е такъв, ето Словото Му за това:
Изход 4:11
Но Господ му рече: Кой е направил човешките уста? или кой прави човек да е ням или глух, да има зрение или да е сляп? не Аз ли Господ?
[/u]
Всички изцеления и чудеса , извършени от Христос бяха за Божия Слава, Бог  ни е дал цялото си Слово също за СВОЯ СЛАВА!!!

Но, да видим и това:
ЦитатМатей 26:39
И като пристъпи малко напред, падна на лицето Си, и се молеше, казвайки: Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тази чаша; не обаче, както Аз искам, но както Ти искаш.

ЦитатСъдии 11:36
36 А тя му каза: Тате, понеже си изговорил думи към Господа, стори с мене според това, което е излязло из устата ти, тъй като Господ извърши за тебе възмездие на неприятелите ти амонците.

Как мислите на кой баща му е било по трудно ?
[/i]

Е , наистина на Чий Баща Му е било по-трудно??? 

Бог беше обещал да даде своя син и не се отметна !

Николай, ДА ти обърна внимание: за разлика от човеците, които се отмятаме, БОГ НИКОГА НЕ СЕ ОТМЯТА!!! И ако за човек е трудно нещо, дори невъзможно, за Бога няма такава невъзможност! (Въпреки, че знам за един дълъг списък какво е невъзможно за Бог- например да се отмята, да ни излъже, да е несвят, да е несъвършен и пр....) Не можеш да твърдиш, че Ефтай е Бог и затова не се е отметнал! Елементарно ти обяснявам, че е показал твърдост да изпълни обрека си, това е и човешко качество, и Бог дава сили за изпълнението му.
Има безкрайна несъпоставимост в това, което се опитваш да докажеш. НО Бог даде Своя НЕВИНЕН, БЕЗГРЕШЕН Син за изкупление на падналото човечество, Наместо животинските жертви, чрез жертвата на които хората се оправдаваха пред Бога! А сега, след Исус, веднъж завинаги да се праведни в Христос!
ПАРАЛЕЛА ти: дъшерята на Ефтай със жертвата на ИСУС е по.-вече от абсурдна!!!
ИСУСОВАТА ЖЕРТВА НЯМА РАВНА НА СЕБЕ СИ! Случая Дъшерята на Ефтай НЕ Е ТИПОЛОГИЯ НА АКТА на ЖЕРТВЕНОСТ, на жертвата на нашия Бог Исус Христос! БОГ НЕ ДОПУСНА НИКЪДЕ ПРЕДИ , ПО ВРЕМЕТО НА ХРИСТОС И СЛЕД него , ДА ИМА ТАКАВА ЖЕРТВА! ИСУСОВАТА ЖЕРТВА Е УНИКАЛНА!!! ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА най-после!!! ВСЯКО ПРЕИНАЧАВАНЕ НА СТИХОВЕТЕ на Божието Слово води до Отстъпление от Истината!
Дъщерята на Ефтай не беше безгрешна, просто защото беше човек като всички останали.Тя не понесе някакво незаслужено страдание, при изпълнение с нея на бащиния и обрек, както Исус понесе на Голготския кръст. Тя не възкръсна и така да носи винаги спасение на своя народ при всяко тяхно угнетение, морално или физическо, а ИСУС възкръсна и без това ВЪЗКРЕСЕНИЕ, смъртта му нямаше да има стойността, която имат изкупените за вечен живот. Нейното име не е Благословено Име, в което да благововеят хора, както благововеят хората кланящи се с Дух и Истина на Божият Син. и така нататък...

ОБЩОТО което се вижда е единствено - в синовната покорност в семейството: дете към родител!!!

Но от нас се иска:
ЦитатМатей 5:48
И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец.

Ти разбираш ли какъв е смисъла на съвършенството на човеците приложен към Божието съвършенство?!? Имаше такава тема тук и ще е полезно да я прочетеш.

Тези случки колкото и тежки и трудни да изглеждат те са записани за нас ! Не случайно са единични случаи, но и да се знае че са възможни.
ЦитатПсалми 15
Пред чиито очи е презрян безчестният; Но той почита ония, които се боят от Господа; Който, ако и да се е клел за своя повреда не се отмята;
[/i]

ДА, но Божиите думи казват, ако се е клел в СВОЯ ПОВРЕДА, -НЕ СЕ ОТМЯТА!

Забележи, че Псалмиста съвсем не казва, който се е клел в ПОВРЕДА НА ДРУГ! ИМА РАЗЛИКА!!!   Казва се:  в СВОЯ повреда!(на един човек повреда, единствено число е!- според ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ПРЕВОДИ на Библията. И няма прибавяне на другиго под СВОЯ!- това е за единствено число, точка!
Ето тук чети, какво е когато направиш повреда на друг, колко е категорично словото Божие:

Изход 21 глава
23 Но ако последва повреда, тогава да отсъдиш живот за живот,
24 око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога,
25 изгаряне за изгаряне, рана за рана, удар за удар
Като подробно се изрежда в ЦЯЛАТА 21 глава ИЗХОД какво да се направи на този, който повреди някой друг – умишлено,  и без умисъл
Потвърждава се в Левит:

Левит 24:19
И ако някой причини повреда на ближния си, нека се направи нему така, както е направил той:

Левит 24:20
строшено за строшено, око за око, зъб за зъб; според повредата, която причини той на човека, така да се направи и нему.

Така че, моля!!! Не отнемайте Славата на Бога , който ЕДИНСТВЕН даде ЕДИНСТВЕНАТА напълно ДОСТОЙНА човешка жертва, равна на пълно ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ в полза да МНОЗИНА; СЕБЕ си НАРАНИ, нанесе повреда единствено на СЕБЕ СИ –(повреда в смисъла на Закона,в Изход и Левит, Числа), , ЗА да не ПОВРЕДИ НИКОГО, който вярва в Неговото Послание на Кръста, а да го СПАСИ за вечен живот!
Не отнемайте  по никакъв начин Святата Слава от заслужаващият Вечно преклонение Бог и прехвърляйки я  дори отчасти на който и да е човек!

ЦитатМатей 12:36
И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден.[/i]

Николай, съжалявам, но цитата в Мат.12/36 е изваден от контекста му и е неприложим за това, което се ОПИТВАШ да докажеш.
Понеже не си чел наоколо около 36 стих, ще ти ги цитирам тук , за да видиш за какво се отнасят смисъла на този 36 стих!!!

Матей 12 глава
24 А фарисеите, като чуха това, рекоха: Тоя не изгонва бесовете, освен чрез началника на бесовете, Веелзевула.
25 А Исус, като знаеше техните помисли, рече им: Всяко царство, разделено против себе си, запустява; и никой град или дом, разделен против себе си няма да устои.
26 Ако Сатана изгонва Сатана, той се е разделил против себе си; тогава как ще устои неговото царство?
27 При това, ако Аз чрез Веелзевула изгонвам бесовете, чрез кого ги изгонват вашите възпитаници? Затова, те ще ви бъдат съдии.
28 Но ако Аз чрез Божия Дух изгонвам бесовете, то Божието царство е дошло върху вас.
29 Или как може да влезе някой в къщата на силния човек и да му ограби покъщнината, ако първо не върже силния? - тогава ще ограби къщата му.
30 Който не е с Мене, той е против Мене; и който не събира с Мене, разпилява.
31 Затова ви казвам: Всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости.
32 И ако някой каже дума против Човешкия син, ще му се прости; но ако някой каже дума против Светия Дух, няма да му се прости, нито в тоя свят, нито в бъдещия.
33 Или направете дървото добро, и плода му добър; или направете дървото лошо, и плода му лош; защото от плода се познава дървото.
34 Рожби ехиднини! Как можахте да говорите добро, като сте зли? Защото от онова, което препълва сърцето, говорят устата.
35 Добрият човек от доброто си съкровище изважда добри неща; а злият човек от злото си съкровище изважда зли неща.
36 И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден.
37 Защото от думите си ще се оправдаеш, и от думите си ще се осъдиш.

Думите на Исус  тук говорят за нещо много по дълбоко, по-силно от само една критика към неуважителната, груба и нецунзирирана ако щеш реч, която религиозните водачи тогава - фарисеите използваха срещу Него. Но контекста  при  извършване на чудесата от Исус, контекста е Царството.  Накратко казано,  изказванията на фарисеите за характера на чудесата на ИСУС, те имаха за цел да Го дискредитират. На практика те отхвърляха Божието царство!!! Те не са хвърляли просто клевета върху характера на Христос, а те  твърдяха, че Той дължи делата си на сатана. И тъй като те използваха думи, за да убедят всички останали в правотата на тяхното становище, това е чисто богохулство в тяхното закоравяло сърце. Думите и действията на фарисеите са отражение на вкоренената им антипатия към Бога. Тук в този 36 стих Исус  показа, че не се интересува от думите, които човек казва за Него, а показа, че се интересува от  вида на неверието причинило  определени думи, за които НЕ ЩЕ ИМА НИКОГА ПРОШКА! Т.е. вида на думите са празни, ще рече НЕПРОДУКТИВНИ, БЕЗ ДЕЙСТВИЕ, без ПЛОД, дори от гръцки смисъла на корена на думата ,,празни" е донасящи смърт. Т.е. съответно думите им ще се върнат, за да ги обвиняват в Деня на Съда.

Това е значението на празните думи, които ти не на място си употребил и нямат никаква връзка с обрека на Ефтай, дори и в крайния вариант, който разбирам че го вярваш.

Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Nikolay

Първото което забелязвам е, че ти разбиваш всичко което съм казал на дребни парченца и ги оборваш поотделно едно по едно.
Това се нарича философия и с подобна логика - вярвай ми можеш да докажеш почти всичко. Имам колега който учи философия, и ако не ми беше толкова здрава вярата само след няколкото разговора които сме имали по темата щях да съм станал атеист :)
––––––––––––––
Така, това с което започнах беше основното, останалото от него притуряше към него за да го допълни и разгледа от различни страни.
В случая със сляпородения, не виждаш връзка защото мислиш за изцелението, а не защо се е наложило това изцеление. А то се наложи за да се изяви Божията слава и това да е знамение което да направи впечатление както и става. Ще го повторя. А то се наложи за да се изяви Божията слава и това да е знамение което да направи впечатление.
––––––––––––––
На кой баща му е било по трудно ?
Това е много трудно решение, но те го взеха. Всеки поради своята си причина. С това не омаловажавам смърта на Исус. Но казвам че имаме сходни ситуаций.
––––––––––––––
ЦитатБог беше обещал да даде своя син и не се отметна !

Не виждам защо си коментирала това въобще :)
Може би предполагаш, че аз или някой не го знае ? Както казах и по горе това просто допълва.
––––––––––––––

ЦитатПАРАЛЕЛА ти: дъщерята на Ефтай със жертвата на ИСУС е повече от абсурдна!!!
Смърта е просто смърт или бъркам ? Човек спира да диша, а духа, душата и тялото се разделят. (може и да не е точно така, но е нещо от тоя род)

По надолу ти казваш нещо което не е правилно, а именно:

ЦитатТя не възкръсна и така да носи винаги спасение на своя народ при всяко тяхно угнетение, морално или физическо, а ИСУС възкръсна и без това ВЪЗКРЕСЕНИЕ, смъртта му нямаше да има стойността, която имат изкупените за вечен живот.

Как мислиш, дали тя няма да възкръсне някъде в бъдещето ? :)

Иначе, имаме 2-ма бащи които са загубили дете. И двама бащи чийто деца ще възкръснат. Исус е бил първия възкресен и поради който ще възкръснат всички след него,  а именно всички които са записани в книгата на живота. От текста аз разбирам, че Ефтай ще види дъщеря си в Божието царство което идва. Защо мисля така ли ? Ами Мойсей умря, а Исус се видя с него (примерно).
Ето това е и което се опита да ти обясни Уочман. Това, че детето ще умре означава, че той в някакъв период от време няма да бъде с него, но след възкресението те ще бъдат заедно.

В стиха за Ефтай ние имаме поука. Ако не видим поуката в тези редове можем да философстваме колкото искаме.
Ако искаш прочети пак предния ми пост и опитай да видиш връзката между нещата, а не разликите. :)

blossom

Nikolay, жалко че пак виждам, че това, което казваш е НИЩО...

И да се насилваме да  видим връзка между твоите неща, както между тях самите, така и с темата, пак не се получава. Прегледах и други твои постинги, където е същото звучене!
Общото, което  се вижда, че говориш, разказваш неща от Божието Слово и искаш да се включиш в дискусия. Лошо няма. :)

П.П. Начинът ми на ръзсъждения с доказване според твоя цитат по-горе:

"... на дребни парченца и ги оборваш поотделно едно по едно.
Това се нарича философия и с подобна логика - вярвай ми можеш да докажеш почти всичко.",

колкото и да си разочарован, НЕ се нарича философия, а е с друго име, и е елементарно да го знаеш. :)

blossom

сори, проблеми с технологиите, беше излязло втори път същото.:)