Author Topic: християнските идоли  (Read 2930 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
християнските идоли
« on: February 24, 2011, 17:39:20 PM »
  Отварям тази нова тема, която с благодатта на Бог ще развия постепенно.


Християнските идоли

Quote

  4. Не си прави КУМИР /ИДОЛ/, и НИКАКВО ПОДОБИЕ на нещо което е на небето горе, и което на земята долу, или което в водите под земята:
  5. ДА НЕ ИМ СЕ ПОКЛОНИШ, НИТО ДА ИМ ПОСЛУЖИШ (т.е. – да им бъдеш слуга, или роб, доп-то мое); защото аз Господ Бог твой съм Бог ревнив, който въздавам беззаконието на бащите върх чадата до третия и четвъртия род на онези които ме ненавиждат,
  6. и който правя милост на тисящи родове на онези които ме любят и съхраняват моите заповеди.

Изход -20-

Във второзаконие Бог пак повтаря тази заповед така, по-разширено : 

Quote
  15. Прочее, внимавайте добре на себе си, (защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня вие не видяхте никакъв образ),
  16. да не би да се РАЗРАТИТЕ и си направите идол, ПОДОБИЕ на НЯКОЙ ОБРАЗ, ПОДОБИЕ на мъж или на жена,
  17. подобие на някое животно, което е на земята, подобие на някоя крилата птица, която лети на небето,
  18. подобие на нещо, което пълзи по земята, подобие на някоя риба, която е във водите под земята;
  Сега нека да направим кратко обяснение на думата „кумир”, или „идол” . В оригиналните писания думата от еврейски е פּסל /pesel/ и означава „да изрежа, издълбая, откъртя, отрежа, с длето дърво, камък, мрамор”, също означава и в по-голямо съвършенство : „издялвам извайвам /напр. статуя/”.
  Дълги години образът за идол е бил представям твърде сковано и еднообразно : „направен образ от дърво, камък, или желязо, на който невярващите се кланят”. В същото време лукавият е построил ЕДНА ВЪТРЕШНА ИМПЕРИЯ всред вярващите поради липсата на знания и поради липсата на хора, които да го представят правилно. Тази империя аз я наричам ИНСТИТУЦИЯ. Това е образът на официалната църква с нейните лидери и господари в плът. Тя може да е православна, католическа, но може да бъде и евангелско-петдесетна, или протестантска. Целта на врага и на неговите слуги е една : чрез идолопоклонство и представянето на алтернативни образи вярващите да се отделят от Живият Бог и да служат на Негови „подобия”. Нещо, което е направено от други човеци и е образ и подобие на Живият Бог, но не е Той.  Още по-ужасното е, когато се използват святите писания в подкрепа на ИЗГРАЖДАНЕТО НА ИНСТИТУЦИЯТА. Тогава тя стъпва още по-здраво, непоклатимо /сякаш/, авторитетно и мощно. Но е до време. Идват нови времена.

  Но пак на темата за идолите всред християните. Идолите могат да са представени различни образи на Бога пред вярващите с ПРЕТЕНЦИЯТА че това е Бога, че това е истинската вяра, истинската блага вест – и се цитират различни пасажи и се подплатява цялата работа с части от писанията, които своеволно се „втъкават” в структурата и тъканта на самата ИНСТИТУЦИЯ. О, това е такава МЕРЗОСТ пред Бога! Това не са първичните значения, нито пък това е първоначалната идея на Бога, в повечето от случаите, но всичко СЕ СВЕЖДА ДО СЛУЖЕНЕ НА ИНСТИТУЦИЯТА И Е ПОКОРЕНО НА „ВИСШАТА ЦЕЛ” : ИНСТИТУЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА СЪЩЕСТВУВА НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКО! Всъщност, Самият Всевишен е принизен до това : Той и словото Му са в позиция и ранг на „слуги” на тази мерзост. Разбира се, Всевишният не обитава в ръкотворни храмове и Него никой не може да го покори. Но това, което се опитват да направят тези хора и тези сили е точно това : представят друг образ, представят друго евангелие и друг „Исус” и казват : - Това е истината. Служете `и. – и с това, всъщност, правят хората да са … ИДОЛОПОКЛОННИЦИ.

 Идол № 1 е ИНСТИТУЦИЯТА.
 Идол № 2 е ПАСТОРЪТ.
  Това са главните, фундаменталните образи, които се представят като от Бога и спрямо написаното в святите писания, но не са. Ето защо е нужно те да бъдат развенчани, изобличени  и голотата им да бъде показана на яве, та дано да изтрезнеят неколцина към правдата и да отстъпят от вървежа на тези структури, чийто край може да е наистина гибелен.


27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: християнските идоли
« Reply #1 on: March 05, 2011, 11:40:32 AM »
(следва)
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg