Author Topic: За съботата, обрязването, закона и пасхата  (Read 37120 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 902
прочетох това което е написал макинтош и не виждам да говори специално някъде нещо против закона.

 Това което мога да кажа по темата и каквото разбирам от Писанията е , че сам по себе си законът е добър, чудесен, но той не дава кардинално решение на проблемът на човека. Посочва ни какви е нужно да сме, а всъщност какви реално сме и колкото и да се мъчи някой да се оправдае чрез спазването на закона не ще може, понеже старата природа си остава стара и безсилна.
 Хората тогава са се оправдавали отново чрез Месията Исус, но Той още е предстоял да дойде.Оправдавали са се като са следвали предписанията дадени от Моисей, които са давали изходен път, но всичко това е било само сянка на това което идва, на същността, която се разкри на нас чрез Бог дошъл в плът подобна на нашата за да унищожи греха и отнеме властта му.

Днес се оправдаваме чрез вяра в Него. Това което беше невъзможно за закона да стори в нас, да ни преобрази и обнови, правейки ни нови създания, го стори Бог чрез Духа Си.
Така законът изпълни своята функция преди да дойде Месията, показвайки ни какви трябва да сме, но не можем да бъдем без Божията милост и благодат. А чрез Духа на Бога днес изпълняваме същия този чудесен закон даден на Моисей, пребъдвайки в Бога и пазейки заповедите Му с  радост. Така е всеки един който е достигнал до Неговата почивка.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1003
blossom
Даа всъщност си права си, явно съм доста уморен напоследък. Четох го и съм го пропуснал. За което се извинявам. Ще го прочета всичкото отново като си почина.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
  blossom.... Наскоро пак ще пиша. Дотогава това, което искам да оставя е следното : трудът на този човек изисква дваж повече труд за опровергаването му, а това е нелека задача. Вярвам че не толкоз опровергаването на труда, колкото твоето просветляване и лично разбиране на същността и на истинността, е от по-голямо значение. Това е процес, който е движен от Святият Дух.

  А, и може без "ко" - говори за непочтителност и лека ирония, смесена с презрение. Все пак, да поясня, не съм ти син.

Брате Владо,

Връщам се сега и бързам да ти отговоря, за да стигне и бързо моето сърдечно извинение към теб относно "ко"!!! :)
Не съм вложила абсолютно никаква ирония, та камо ли непочтителност и то към теб специално. Не е в стила ми да презирам някой брат, или сестра. В никакъв случай! Ако не ми харесва нещо у някого, просто го казвам без заобикалки.
"Ко"-то го употребявам към някои имена (както в случая)  като естествен израз, на нормално обръщение към свой човек, с когото редовно в разбирателство комуникираме.


Само да отбележа, че, както си изразил по-горе мисълта си, излиза, че на когото си син, той има еквивалентно на непочтителност, лека ирония, презрение, обръщение към теб. Прочети си отново двете изречения и виж дали не е така.


а сега по същество - по отношение на мнението ти по темата:

blossom.... Наскоро пак ще пиша. Дотогава това, което искам да оставя е следното : трудът на този човек изисква дваж повече труд за опровергаването му, а това е нелека задача. Вярвам че не толкоз опровергаването на труда, колкото твоето просветляване и лично разбиране на същността и на истинността, е от по-голямо значение. Това е процес, който е движен от Святият Дух.

Напълно те разбирам... И именно за това, бих искала да се обобщава накрая ВЕРНИЯТ извод, ВЯРНОТО тълкуване  на големи и обширни теми с различни и противоположни мнения, не за да го ползват само задалите въпроса, или регистрирани тук потребители, а и всички онези, които са  "гост", защото и сред тях има много често влизащи тук, радващи се  да получат ако не  пълно, то ПРАВИЛНО разбиране на разискваните въпроси.

Благословения!

Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Blossom, чудех се дали да отговарям, защото лично не видждам полза и смисъл от подобни разисквания - водил съм ги с тонове и вече ми е глупо да ги водя, но тук ще отговоря, за да има яснота. Ти си написала така :

"Само да отбележа, че, както си изразил по-горе мисълта си, излиза, че на когото си син, той има еквивалентно на непочтителност, лека ирония, презрение, обръщение към теб. Прочети си отново двете изречения и виж дали не е така."
А аз съм написал така :

"А, и може без "ко" - говори за непочтителност и лека ирония, смесена с презрение. Все пак, да поясня, не съм ти син."

Сложената точка ознаменува краят на една мисъл и началото на друга. От друга страна, точно родителите са склонни към горните отношения, защото са отгледали даденият човек. Но не е и задължително. Както е видно, може и жена, която не ме е родила, да ме нарече "Владко", което е умалително название, а за мен не е нормално подобни умалителни названия да бъдат отправяни към мен, защото възрастта ми го отхвърля от самосебе си.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Quote
Както е видно, може и жена, която не ме е родила, да ме нарече "Владко", което е умалително название, а за мен не е нормално подобни умалителни названия да бъдат отправяни към мен, защото възрастта ми го отхвърля от самосебе си.

Владо, що се връзваш на такива работи? Последния път като те видях не приличаше на белобрад старец. Дръж очите си на Бога и на нещата, които са важни за Него, и не приемай нещата на лична основа. Ще намериш голяма свобода. Ето какво е казал апостола:

Римл. 14:7  Защото никой от нас не живее за себе си, и никой не умира за себе си.

Въобще себето няма нито място, нито дял в тия неща. Какво значение има кой как ни е нарекъл, дори да сме онеправдани, Бог ще въздаде справедливо на Своето време.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.