Author Topic: ГМ0 са чудовища, ще превърнат България в малка Сахара  (Read 2759 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

  • Administrator
  • Слугуващ
  • *****
  • Posts: 3396
Ето едно интересно интервю на тема ГМО:

ГМ0 са чудовища, ще превърнат България в малка Сахара

източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=399763

Надежда Савова е само на 26 г., естествена, усмихната и убедена в правотата на каузата си. Младата дама е един от двигателите на протестите у нас срещу разрешаването на ГМО. Знае всичко за храните мутанти и обикаля света (вече е била в 51 страни), за да се бори за каузата си.

Родена е в София и завършва Италианския лицей в Горна баня. През 2002 г. заминава да учи в САЩ със стипендия на Американския университет. Завършва международни отношения и испанска филология. Сега готви докторантура по културна и социална антропология в Принстънския университет. Изкушавам се да я попитам дали са й казвали, че прилича на Джулия Робъртс, а тя се усмихва широко и казва: “Ако имах нейното влияние, а не външност, може би каузата ми щеше да успее на 100 процента”.


- Днес всеки говори за генномодифицираните организми (ГМО), но как точно смятате да убедите хората, че те са вредни?

- Това, че ще изгубим местните сортове, не е най-големият проблем. Най-страшното е, че скоро земята ни няма да е обработваема. Освен това - за да разберат хората наистина за какво става дума, много е важно генномодифицираните организми да бъдат представени с човешко лице. Не просто един домат с гени от риба, а да се види лицето на човека, който яде тези мутанти. Той се променя физически, а заедно с него се променя и заобикалящата го среда. Надявам се поне такава картина да приземи политиците ни и да разберат за какво иде реч. И да не позволят да бъде отровена земята ни.

- Какво не разбират хората и най-вече политиците за ГМО, Надя?

- Огромният проблем е, че ГМО проникват навсякъде. Мутантите се разнасят чрез пчелите, вятъра. Аз съм антрополог изследовател, който е виждал с очите си как хората страдат от ГМО. Знам, че последиците са непредвидими.

- Кой ще е най-големият потърпевш от тези храни - децата, възрастните...?

- Всички сме незащитени. Доказано е, че тези храни имат много лоши странични ефекти върху мишките. Приказките, че върху хората нямат ефекти, не са верни - просто не е доказано, защото няма как да се изследва.

- Защо?

- Никой не иска един човек, ако е на 30 г., да яде само ГМО няколко години и да се види какво ще стане. Изследвани са само мишки и засега данните са, че имунната им система рязко отслабва, много по-лесно се разболяват. Има и други аномалии - в някои случаи мишките имат по-малки далаци. Между другото и при нас го виждаме - боледуваме много по-често.

- Какво доказват лабораторните изследвания?

- Плъховете, които се хранят с ГМ-пшеница, имат по-малки жлъчки. Имунната им система се руши, по-често боледуват.

- Какво точно се случва с почвата, ако се отглеждат такива култури?

- Това са растения чудовища, които до такава степен изсмукват ненормално веществата от почвата, че в един момент не остава нищо в нея. Тя става рехава пръст без хумус. Виждала съм такава почва в Канада, Индия, Етиопия...

- И земята повече не може да ражда?

- Абсолютно. Те дават много по-големи добиви, но за сметка на самата земя. Но този факт ни се спестява от онези, които рекламират “доброто” на ГМО-тата.

- Означава ли, че ако приемем да станем “донори” на ГМ-храни, т.нар. наше донорство ще е само за няколко години?

- Точно така. След като приключи евентуалният период, в който дадем земята си “под наем” за тези чудовища, страната ни ще се превърне в една малка Сахара. Тези, които днес протестираме срещу ГМО, го правим, защото не искаме земята на България да стане пустиня. Т.е. да стане като безплодна жена. Не трябва сами да се осъждаме на смърт.

- Кое е опасното днес?

- Много е тъжно, че нямаме политици, които да застанат срещу тази опасност. В момента ние сме жертва на алчността на големи корпорации като американската “Монсанто”, имаща около 90% от световния пазар, да завладеят земи, за да разшират и гарантират огромните си печалби.

Земя, засята с ГМО, ще ражда само няколко години. После следват 30 години безплодие. А корпорациите се преместват на друга точка на планетата.

- Живееш и учиш в САЩ, има ли там фермери, които да отказват да сеят ГМ-храни?

- Много такива случаи има там. Интересното е друго. В САЩ вече са доста тези, които са осъдени, защото посевите им са били заразени с ГМО - например царевица, която не са искали да сеят. Изведнъж обаче се оказва, че незнайно откъде посевите са били заразени. Това веднага се зачита като кражба на ГМО-култура. След което те биват съдени и за да не получат присъда, биват уговаряни да сеят такива култури.

- Ние не сме богата държава и като нищо ще се съгласим и на ГМО-та само и само да спечелим нещо.

- Ние сме бедни откъм гражданско самосъзнание и духовност. Защото, ако бяхме истински граждани и християни, щяхме да си защитим децата, земята, родното производство. Защо в една Франция ги няма тези ГМО? Защото там хората знаят какво да ценят. Политиците им не играят кой знае каква роля - и те като навсякъде другаде лесно могат да бъдат подкупени. Само че французите ще се вдигнат за секунди. Цялата нация става и казва: “Няма да си дадем местния домат или местната пшеница”.

- При нас май го няма това чувство на общност, всеки се е затворил сам в себе си и като че ли ни е все тая заплаха ли са за нас ГМО. Май сме осъдени на страдание?

- Страдаме, защото сме престанали да бъдем част от обкръжаващия ни свят. Затова и не можем да усетим колко голяма заплаха са ГМО. Ние сме изгубили контакт с храната си, купуваме я замразена и пакетирана. Дори престанахме да си режем хляба, купуваме го нарязан. Каква трагедия е, че хлябът ни е нарязан. А не си даваме сметка за това! Трябва да осъзнаем колко е важно да запазим единствения истински вкусен в света домат - българския. Защото само тук се усеща, че това е плод. Никъде другаде не е толкова сладък.

- Какво трябва да ни плаши?

- Че ще дойде момент, в който и да искаш, няма да можеш да гледаш собствена градинка. Днес България е изправена пред едно съдбовно решение - да разреши или не отглеждането на ГМО. Ако политиците позволят да бъде пусната заразата из нашите земи, връщане назад няма. Първо ще се промени храната ни, после хората, земята, цялата страна. Тези процеси са неразривно свързани. Нищо няма да е същото. Страх ме е, че това ще стане, защото тук няма достатъчно активно гражданско общество, което да го спре. Но силно се надявам в България политиците да заговорят със сърцето си.

Що е генетично модифициран организъм

Генетично модифициран организъм (съкратено ГМО) е организъм, чиито гени са умишлено променени от човека. Най-често се използват 3 групи модификации:

- промяна на активността на естествените гени на организма;

- към организма се добавят допълнително копия на негови гени;

- в организма се въвеждат гени от друг вид. (Тази група е най-честият обект на критики и отричане).

В масовото съзнание днес ГМО най-често се свързват с продукти, култури и храни (ориз, царевица и т.н.), които са претърпели неестествени промени и ползата от чието използване от човека става все по-дискусионна. Първоначалният замисъл е да се прибягва до модификации при земеделските култури, за да се постигне по-висока продуктивност (и така да се бори гладът в развиващите се страни), по-високо качество, по-голяма устойчивост към болести, вредители и т.н. Днес обаче все повече страни ограничават или забраняват употребата на селскостопански ГМ-продукти. Високотехнологична нация като Япония е такъв пример - от 2009 г. на нейната територия има пълна забрана.

Все пак не бива да забравяме, че ГМО е много широко понятие и някои от приложенията му са от голямо значение за човечеството. Тук влизат например генномодифицирани бактерии, които са много важни в медицината за производството на протеина инсулин, с който се лекува диабетът и който осигурява нормален живот за милиони хора. Други бактерии произвеждат хормона на човешкия растеж и т.н.

Самоубийства заради фалити

Само за една година - 2006-а, в индийския щат Раджастан са регистрирани 1044 масови самоубийства на фермери. Защо се случва тази трагедия?

Голяма част от северния щат е пустинна, но това не пречи да я засеят с генномодифицирана рапица. След няколко години земята им става негодна заради мутантите. Повечето земеделци задлъжняват и не могат да връщат дълговете си. Всяка година трябва наново да купуват семена, защото нямат право да ги запазят от предходната.

Големите корпорации не дават без тяхно разрешение да си засееш нивата. Заедно със семената те задължават фермерите да купуват от тях и пестицидите, защото ГМО никога не вървят сами, а в комплект със скъпоструващи препарати, които тровят почвата и водата.

Постепенно индийците са заробени. И понеже тяхната култура е друга, за тях е въпрос на чест да могат да си изхранват семействата. Когато не успяват, посягат на живота си.

В Габрово месят заедно хляб

Старият дюкян на прабабата на Надежда Савова в Габрово е превърнат в “Хлебна къща”. Там е иззидано истинско огнище, около което всяка вечер се събират между 20 и 30 души на възраст от 8 до 80 години, за да месят заедно хляб.

“Ние все по-рядко общуваме помежду си, не произвеждаме сами храната си, забравили сме допира с изконни материали като дърво, вълна, глина, тесто. Това ни осакатява”, казва Надя и уточнява, че не е чувала другаде у нас да има подобно социално огнище. Ентусиастите подкрепят местен земеделец, който отглежда “лимец”. Това е уникален сорт пшеница - един от най-старите в света. Бил е засяван в цяла България, но по времето на комунизма е унищожен.

“Хлебната къща” в Габрово е призната от световното движение за “бавна храна”, което придобива много голяма популярност.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.