Дискусии върху Библейски и духовни въпроси > Изобличаване на лъжеучения и тези които ги носят

Риба-християнски символ или заблуда

(1/4) > >>

ivaivanova:
Много хора си мислят че рибата е християнски символ.

Йоан8:6 И това казаха да Го изпитат,за да имат за какво да го обвинят.А Исус се наведе надолу и пишеше с пръст на земята.

Написах този текст във връзка с това че много християни казват че Исус като се е навел  е ресувал по земята риба.

Намерих  във VBOX7 за тази риба която е символ в деиствителност на Завръщането на Дагон(богът риба).

Tihomir:
Във форума сме писали и малко повече за други символи, например кръстът, който също не е "християнски символ". Като цяло Бог не е определил хората му да носят разни "християнски" символи, нито да ги зачитат. В Словото дори няма подобно нещо като "християнски символи"

Ето и темата:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=485.0

Watchman:
Не случайно шапката на папата е с формата на глава на риба, точно по същия начин както е била на свещеник на Дагона от древността.

Sunshine:
ivaivanova здравей,

Символът на рибата (<><) започва да се е използва от християните от ранната църква, когато става опасно римляни или юдеи да разберат, че са такива. Нещо като парола:) Когато двама християни се срещали единият е рисувал горната вълнообразна черта, а другият е трябвало да нарисува долната, за да са сигурни, че са в сигурна компания:)

Думата "риба" на гръцки (ΙΧΘΥΣ) е акроним (всяка буква представлява определена дума) на "Исус Христос, Божий Син, Спасител". От това по-голяма изповед на вярата, здраве му кажи:) Съответно и като се наложат гръцките букви една върху друга и се получава кръг с четири пресечени диагонала.

Ἰησοῦς -  Исус
Χριστός - Христос
Θεοῦ -  (прит. падеж на Бог) на Бог, Божий
Υἱός - Син
Σωτήρ - Спасител

Днес символът си се използва по същите причини - за да се разпознават християни. Слагат го по колите, по визитни картички, по дрехи... разбира се стига човек да има желание да се изповяда като такъв:)

Това не е символ записан от Бог в Библията, че трябва да се носи като изповед или каквото и да е друго. Това е символ, който християни са решили да използват, за да се разпознават. Честно казано в наши дни всички рибки, които виждам се оказват на християни. Нито един от собствениците не се е оказвал поклонник на Дагон:)

благословения:)

Tihomir:
Sunshine,

Това, което пишеш са стъкмени и нагласени обяснения, които не са валидни, поради простата причина, че Божиите хора не са използвали символи, за да общуват едни с други, а са използвали поръчителство. Откъде знам това? От Библията.

Ти откъде знаеш това? От някакви обяснения на някой, който не познава Словото. В Словото Бог НИКЪДЕ не даваше на Израел да ползва някакъв вид символика за каквото и да било. В храма нямаше символика, имаше ясни изображения. Нямаше "кръстове", нямаше нищо подобно. Разпознаването на лъжебратята от истинските братя не е ставало по "символите". Христос ясно говори за това как са били ИЗПИТВАНИ лъжеапостолите и са били уличени в лъжа. Павел говори за изпитване на делата, а не на думите на такива, които пишат себе си за братя, а не са.

На фона на това, което чета в Словото относно изпитването на братята и лъжебратята, твоите обяснения (на които си била научена) са детски приказки, в които няма нищо сериозно. За разлика от днес, тогава хората са се занимавали с доста по-сериозни неща от това да правят бизнес със символи с "християнска тематика" за колите, за вратовръзките, за визитните картички.

В тази тема съм описал подробно и други заблуди, които се тачат днес, включително и това повърхностно нещо за рибата:
http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=485.0

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version