• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Относно разделянето и разцепленията

Започната от Владо, Ноември 04, 2010, 11:05:50 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Владо

А, интересно. А какво е "смотан" (смотаняк)? И защо така наричаш някои тук? Аз лично не виждам нищо "смотано" в това, което съм написал. Тази светска дума ми е доста чужда и е странно, че някой, който мисли себе си за вярващ употребява дума от света, за да обиди повече, отколкото да изобличи, или да кажем - да противостои на друг вярващ с трезва позиция, основана на вярата му и на писанията.

Предполагам (само предполагам), че ти, Съншайн имаш доста от света и затова си позволяваш да пишеш така лековато, да не кажа обидно. Сигурно някои неща са провокирани в теб и ти им даваш израз без да размислиш, или да "филтрираш", или да посочиш точно (например защо някои от пишещите тук са "смотани").

Аз, например, намирам себе си за "от-мотан" от редица неща. Например - от греха и властта на тъмнината. Например - от лъжецърквата, която заблуждава различни хора, че е "Тялото", и управлява Божиите хора с диктаториални и империалистически принципи.

Та - защо мислиш, че има "смотани хора" тук? И как ги определи (какъв класификатор използваш)?
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

ЦитатА, интересно. А какво е "смотан" (смотаняк)? И защо така наричаш някои тук?

С-мотан идва от "мотая се", сиреч "смотан" е някой който се "мотае" тоест муден е да разбира.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Sunshine.

Цитат на: Watchman - Август 30, 2011, 15:33:03 PM
ЦитатА, интересно. А какво е "смотан" (смотаняк)? И защо така наричаш някои тук?

С-мотан идва от "мотая се", сиреч "смотан" е някой който се "мотае" тоест муден е да разбира.

Хахаха, ти още малко от "смотан" ще стигнеш до "ще ти е*а майката". :D

Владо

Съншайн, според теб дали езикът, който употребяваш е угоден на Бога? Въобще как не те е срам да наричаш някой "смотан" и да употребяваш съкратена псувня/ругатня ? Да не си изпаднала в някаква емоционална криза ли, какво? Нещо да не би да не е наред с душата ти? Защо така пишеш и без свян изригваш мърсотия пред вярващи хора? Това е достойно за публично покаяние, мисля? Или защитаваш поведението и думите си ?

ПП - не ми отговори - защо смяташ, че съм смотан? Или репликата ти, макар, че цитата е мой, не включва само мен? Тогава кой още е "смотан" и защо смяташ така ?
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.

Владо

Уочман, "мотая се" е по-скоро свързано с "безхаберник" и някой, който пилее дните и живота си, а не с "муден да разбира". Ако въобще езиковата връзка е тази.
хх

dvora

Интересно ми е защо вечно си мислим, че другите трябва да се покаят, а ние ... понеже сме безгрешни, нямаме нужда.
Исая 64:6
Защото всички станахме като човек нечист, И всичката ни правда е като омърсена дреха; Ние всички вехнем като лист, И нашите беззакония ни завличат както вятъра.

Докато се разделяме на "нашата и вашата ц-ва", докато считаме себе си за праведни и влезли в единствената спасителна доктрина (или ц-ва), нещата ще са зле, а всички ние ще сме част от духовната блудница.

Tihomir

dvora,

Ако всички в Библията мислиха като теб, единствените изобличения, които щяхме да имаме записани щяха да бъдат:
1) В Моисеевите книги, където само Бог говори
2) в книгата Йов
3) в книгите на царете, отново където Бог лично говори
4) местата къдео ангели предават Божиите думи на изобличение
5) думите на Христос в плът
6) думите на Христос към Павел
7) думите на Христос към църквите в книгата Откровение

В такъв случай можеш да кажеш, че всяко човешко същество, което е изобличило друго човешко същество, е направило грешка, защото ти така казваш, докато Божието Слово казва:
Левит 19:17. Да не мразиш брата си в сърцето си; да изобличиш смело ближния си, та да се не натовариш с грях поради него.

Кажи dvora пред всички тук — редно ли е да слушаме теб или е редно да слушаме Божието Слово?

И между другото, ти кой си?

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

ЦитатДокато се разделяме на "нашата и вашата ц-ва", докато считаме себе си за праведни и влезли в единствената спасителна доктрина (или ц-ва), нещата ще са зле, а всички ние ще сме част от духовната блудница.

В контекста на водената дискусия по темата аз не виждам някой да набляга на "нашата и вашата ц-ва" или на влизане в "в единствената спасителна доктрина (или ц-ва)."
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

Цитат на: dvora - Ноември 28, 2011, 20:26:06 PM
Интересно ми е защо вечно си мислим, че другите трябва да се покаят, а ние ... понеже сме безгрешни, нямаме нужда.
Исая 64:6
Защото всички станахме като човек нечист, И всичката ни правда е като омърсена дреха; Ние всички вехнем като лист, И нашите беззакония ни завличат както вятъра.

Докато се разделяме на "нашата и вашата ц-ва", докато считаме себе си за праведни и влезли в единствената спасителна доктрина (или ц-ва), нещата ще са зле, а всички ние ще сме част от духовната блудница.

Поради това:
Цитат1 Коринтяни 5 глава
12 Защото, каква работа имам да съдя вънкашните човеци? Не съдите ли вие вътрешните,   
13 докато вънкашните Бог съди? Отлъчете нечестивия човек изпомежду си.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]