Author Topic: Човекът със жилище, заплаха за властта  (Read 24757 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Quote
Може би се надяваш, че читателите на темата ще са забравили какво си казал по-рано и как се измяташ в последствие, само че тези надежди са напразни. Ще се наложи да припомня контекста на оригиналните ти изказвания и как после се извърташ от тях и се опитваш да се измъкнеш
Там е работата уочман, че цитирайки мои думи от отговор №8, които не са целия отговор, пропускаш нещо съществено, което аз също казах там и губиш мисълта ми, като започваш да си вадиш погрешни изводи и мисли от рода на
Quote
"странник прилага по темата аргумент, че Писанието казва да си продадем имотите и да го раздадем като милостиня."
Защото аз казах в същия този постинг, че
Quote
Сега тук вече трябва да видим, че Словото казва, че на добродетелта трябва да прибавим благоразумие - /2Петрово 1:5/! Тоест, ревността, която имаме за добри дела, трябва да облечем с мъдрост, за да не стане глупост, както в посочените от теб уочман примери, каквито и аз съм чувал. Но да не стане така, че хващайки благоразумието, забравим за добродетелта.
Ето, че аз още тук уточнявам, че и аз съм чувал такива примери, каквито посочваш, (че хора разпродавали имотите си, след което оставали на улицата) и казвам, че именно заради това, трябва на копнежа за добри дела да прибавим благоразумие! Тоест аз не твърдя - "видите ли сега, трябва непременно да си продадем всичко и да го раздадем"! И това идва да ви каже, още в този отг.№8, че казвайки преди това
Quote
"Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си!"
никак не съм имал в предвид, че ранните християни са продавали тотално всичко, което се опитахте да наложите че твърдя, а Тихомир стигна до глупостта да прави подигравателни заключения в последния си постинг. Обаче! Това никак не означава, че не може да има такива хора, които да решат в сърцето си да дадат наистина всичко (за което дадох примера с вдовицата, макар и според вас да не е точен)! И подчертах, че такива не можем да ги съдим, че правят глупост, защото не знаете, Божието действие в сърцата на хората! Колкото до примера с вдовицата, Словото не ни дава информация имала ли е преди къщи и ниви, нито дали има деца, които да се грижат за нея и аз изобщо не разбрах защо говорите за продажба на някакви къща и имот, за две лепти, едва ли не, аз съм твърдял това! Но Словото (поне българския превод) казва, че тези две лепти са били: "целия имот, що имаше", тоест всичко, което има за момента! А също и в Марк "а тя от немотията си пусна всичко що имаше, целия си имот." Какво казва оригинала уочман, не може да знае всеки, но Господ е дал на България тези преводи, които е дал! И те са напълно достатъчни, да доведат четящия с вяра, до Истината! Защото ако четящия наистина смеси с Вяра, това което чете, то Бог ще му даде Дух на мъдрост и на откровение да разбира Писанието. Затова не са необходими речници, каквито предлагаш, нито конкорданси, но Божият Дух, Който може да ни научи на всичко.
Аз лично знам за човек, който си продаде апартамента, а средствата посвети Богу! И ако не го бе направил, не се знае, дали нямаше още да търкам столовете във фалшивите църкви и да слушам мухлясали проповеди на самозвани пастори. Затова, казах, че нещата трябва да се доуточнят! Защото за да кажем това (с което съм съгласен), че
Quote
В историята винаги е имало групи заблудени хора, които са си продавали имотите защото са вярвали, че свършека ще дойде след няколко месеца или след няколко дни, и са преживяли горчиви разочарования и после са оставали на улицата.
трябва да уточним и че все пак Словото призовава да богатеем в небесното, което почти сигурно ще ни доведе до обедняване в земното! Тоест ако и народ без имот да се манипулира и поробва по-лесно, това никак не значи дайте видите ли да инвестираме в имоти, че да не могат да ни манипулират. Защото и да ни манипулират, като ни обременят с какви ли не финансови тежести, какво от това. Бог има грижа! Да не би да могат да отнемат вечното? Те ще си получат наказанието, а скърбящите утехата! Не каза ли Христос - в света скръб ще имате? Просто на мен цялата тази тема ми прозвуча, като един съвет да внимаваме да не ни вземат земното! Което е откланяне от "прицелната точка" /Филипяни 3:14/, както и темата за ГМО, където поради същата причина дадох в един постинг само цитати от Словото и Тихомир веднага ме попита, какво съм искал да кажа с тях, да ядем или да не ядем ГМО! Исках да кажа само едно - "Мислете за горното, а не за земното, защото умряхте, (ако сте умрели) и животът ви е скрит с Христа в Бога."
Затова, дори и ГМО да е някакво гонение, не може да ни навреди защото сме скрити.
И от всичко това, което казах до тук, ясно се вижда, че при мен няма никакво извъртане и опити за измъкване от първите ми изказвания, както ти твърдиш в цитата с който започна, този постинг.
Колкото до стиха от Лука 12:33, пак ще посоча да видите в предния 32ри стих, какво е записано:
32 Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.     
33 Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда.

Следователно, казаното от 33ти стих е насочено към малкото стадо от 32 стих!
Кое е стадото, господа администратори? Само апостолите ли?
Колкото до члена - "а", от който се вижда, че се говори за всичкия имот! Нека Господ Исус да каже защо е писал "Продайте имота", а не "Продайте имот"! А на тези, които това ги съблазнява и продължават да спорят, че щом било членувано, писаното е само за апостолите, нека първо ми кажат, защо в евангелието от Марк пише, че Мария Магдалена и другите жени, дошли на гроба на Исус - "много рано, когато изгря слънцето", а в евангелието от Йоан, че дошли - "сутринта, като беше още тъмно"?
Защо в едното евангелие пише, че след като Петър се отрекъл три пъти, петелът пропял за първи път, а в другото след третото отричане, петела пропял за втори път?
Защо в едното евангелие пише, че Исус срещнал един слепец, който изцели, а в другото, че срещнал двама? Хайде кажете сега, кое евангелие да изхвърлим и кое да оставим, защото хващайки буквата явно има противоречие!

Но да се върнем на аргументите на уочман и да видим дали тяхното разпадане е само в моя "илюзорен свят":
Quote
Значи в контекста на неговото собствено изказване мъдрите, които ще се засрамят са: "учени на Слово Божие човеци Тук трябва да припомня също, че това изказване освен в собствения си контекст е написано и в контекста на въпроса за мъдростта и разбирането, които и аз повдигнах, както споменах по-рано.
Ето защо по никой начин не може да става въпрос за мъдростта на този свят, както strannik се опита за извърти за пореден път цитирайки (при това пак скривайки контекста) 1 Коринтяни 1:19. От контекста на темата и на собственото му изказване без съмнение се вижда, че под "мъдри" които трябвало да бъдат засрамени, той визира "учени на Словото Божие човеци."
Ето от този начин на разсъждение си проличава уочман, как нямаш очи за една много важна духовна реалност!
А именно, че когато учен на Слово Божие човек откаже да приеме, НО ОТХВЪРЛИ ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА, забележи не просто истината, но любовта, с която е тя заредена /2Солунци 2:10 - виж си оригинала на гръцки/, такъв човек, в един момент, когато се изчерпи към него Божието търпение, то тогава към него бива изпратен дух на заблуда, за да повярва лъжа! Такъв човек вече има друг дух на "мъдрост и на откровение", започва да вярва в друг исус и да проповядва друго благовестие! Такъв започва да се има за нещо и да презира малките и да ги има за нищо! Започва да си слага наименования и титли, типични за света - доктор, лектор, професор и започва да нарича събранията на уж вярващите с имена типични за света - конференции, семинари и подобни, а проповедите стават лекции! Ето това е лицето на Теологията, която образова и прави човеците много учени на Слово Божие, но неможе да образува образа на Господ Исус в сърцата им! Святия Дух чрез Словото прави верните съобразни с Господ Исус Христос, а духът на заблудата прави неверните, макар и да се наричат вярващи, съобразни с другия исус, чрез същото това Слово!
Сега разбирате ли, че мъдростта на този свят, за която в Яков 3:15 пише, че е бесовска, е оглавена от Теологията! Която проповядва не какво да е но Словото Божие!
Сега разбираш ли уочман, защо аз казвам - "учени на Слово Божие човеци"?
Аз обаче не разбрах, какво искаш да кажеш ти с ей този цитат:
Quote
това изказване освен в собствения си контекст е написано и в контекста на въпроса за мъдростта и разбирането, които и аз повдигнах
дай цитат да видим, че така ми звучи голословно, защото вече обясних, за каква мъдрост иде реч в постингите ми.
Да видим друго
Quote
Цитат на: strannik
Quote
Защо продължаваш с твоята твърдоглавост, след като много добре Словото говори, че там са се събрали точно такива мъдри, за които вече казах:
Деяния 4:5-6 "И на другия ден се събраха в Ерусалим началниците им, старейшините и книжниците и първосвещеникът Анна и Каиафа, Иоан, Александър и всички, които бяха от първосвещеническия род."
Какви са тия според тебе? Хорица от простолюдието!?
Значи първо бяха "мъдри," после станаха "имащи се за мъдри" и последно версията вече е "не от простолюдието" Колко може да падне един човек наричащ се християнин, дори с претенциите на духовен човек,за да прикрие своето невежество и да защити своето его?
И понеже странника пита: Какви са тия според тебе? Аз ще отговоря: това бяха хора от политическия и религиозен елит на Ерусалим. Това не ги прави мъдри, не ги прави мъдри в своите си очи,
Просто незнам, човек какви предразсъдъци и какви Ерихонски стени трябва да има в ума си за да напише това, което току що прочетохме от цитата на уочман!
Защото ясно обясних и показах и е толкова елементарно, че винаги смисъла ми е бил един и същ - това са хора, които за света са МЪДРИ, които и в своите очи СЕ ИМАТ ЗА МЪДРИ, защото това са религиозни хора учени на Писанията, хора НЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО, тоест не от простите люде - пак според светските критерии. Това че ти уочман не схващаш елементарната ми мисъл, за която не са необходими телепатични способности, говори ЗЛЕ.
А колкото до моето твърдение: - "за да се изпълни реченото", да аз конкретно имах в предвид нещо което съм чел в Исая, а именно стиха в Исая 29:14 "Затова, ето, ще пристъпя да направя чудно дело между тия люде, Да! чудно и странно дело; И мъдростта на мъдрите им ще изчезне, И разумът на разумните ще се скрие." както и: Исая 44:25 "Който осуетявам знаменията на лъжците, И правя да избезумеят чародеите; Който превръщам мъдрите, И обръщам знанието им в глупост"
И ако ми кажеш, уочман, че тук не пише за прости в очите на света хора, които засрамват мъдри, но че Бог е този, който обръща знанието на мъдрите в глупост, да прав си! Но забравяш, че Бог действа чрез своите слуги пророците, а в цялото Слово, когато погледнеш историята на Израел, като започнеш от Мойсей и стигнеш до Исус, ще разбереш, че е в характера на Бог да действа с тия, които света има за прости, слаби и нищожни! Човеци, които света отхвърля! Затова формулирах така думите си "За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!" защото реченото от Исая се осветява и разбира от 1Коринтяни 1:27-28, за което ще благодаря на Господ!
Благодаря ти Боже, че избра глупавите неща на света, за да посрамиш мъдрите, както и немощните неща на света, за да посрамиш силните, благодаря ти също, че избра и долните и презрените неща на света и ония, които ги няма, за да унищожиш тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Тебе!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Quote
Цитат
Може би се надяваш, че читателите на темата ще са забравили какво си казал по-рано и как се измяташ в последствие, само че тези надежди са напразни. Ще се наложи да припомня контекста на оригиналните ти изказвания и как после се извърташ от тях и се опитваш да се измъкнеш
Там е работата уочман, че цитирайки мои думи от отговор №8, които не са целия отговор, пропускаш нещо съществено, което аз също казах там и губиш мисълта ми, като започваш да си вадиш погрешни изводи и мисли от рода на
Цитат
"странник прилага по темата аргумент, че Писанието казва да си продадем имотите и да го раздадем като милостиня."
Защото аз казах в същия този постинг, че
Цитат
Сега тук вече трябва да видим, че Словото казва, че на добродетелта трябва да прибавим благоразумие - /2Петрово 1:5/! Тоест, ревността, която имаме за добри дела, трябва да облечем с мъдрост, за да не стане глупост, както в посочените от теб уочман примери, каквито и аз съм чувал. Но да не стане така, че хващайки благоразумието, забравим за добродетелта.
Ето, че аз още тук уточнявам, че и аз съм чувал такива примери, каквито посочваш, (че хора разпродавали имотите си, след което оставали на улицата) и казвам, че именно заради това, трябва на копнежа за добри дела да прибавим благоразумие! Тоест аз не твърдя - "видите ли сега, трябва непременно да си продадем всичко и да го раздадем"! И това идва да ви каже, още в този отг.№8

Проблема е че започваш да цитираш Лука 12:33, който говори за продаване на имотА и аз затова неведнъж ти писах, че подвеждаш читателите. Защото тази дискусия не се чете само от теб и мен.

Quote
Но Словото (поне българския превод) казва, че тези две лепти са били: "целия имот, що имаше", тоест всичко, което има за момента! А също и в Марк "а тя от немотията си пусна всичко що имаше, целия си имот."  Какво казва оригинала уочман, не може да знае всеки, но Господ е дал на България тези преводи, които е дал!

За вдовицата пределно ясно показах, че не може в никакъв случай да става въпрос за имот или за "имани неща" както ти твърдиш, защото това би включвало и дрехите на гърба й. Така, че примера не е подходящ особено в контекста на темата за имотите, както и в смисъла на "имани неща." Дори сега сам потвърждаваш, че цитирайки вдовицата ти имаш предвид разпродаване на всичкия имот, което няма нищо общо с вдовицата НЕ СПОРЕД НАС, а според текста на Божието Слово, защото е смешно да се твърди, че всичкия имот на вдовицата е бил разпродаден за две лепти.

Това какви преводи е "дал Господ" не е оправдание за човека да не търси и да изследва смисъла на нещата. Дори без човек да е наясно с някой друг превод, или да може да сравни с оригинала, за всеки здравомислещ човек е ясно, че имот не се продава за "две лепти" а забележи, че ти даваш примера с вдовицата именно във връзка с разпродаване на "всичкия имот" като считаш, че тя е пример за тези, които са решили да дадат всичко. Така, че превода не представлява никакво оправдание. Истината е че ако човек наистина изследва Писанията ще успее да види грешките във превода и без знание на други езици.

Quote
Защото ако четящия наистина смеси с Вяра, това което чете, то Бог ще му даде Дух на мъдрост и на откровение да разбира Писанието. Затова не са необходими речници, каквито предлагаш, нито конкорданси, но Божият Дух, Който може да ни научи на всичко.

Това е идеален пример за упадъчната религия, в която комунистите извратиха християнството в България. Това подчертаното е някаква твоя си презумпция базирана на невежество относно Божието учение. Никое слово не може да се смеси с вяра, преди да БЪДЕ РАЗБРАНО. Без разбиране няма вяра, има само заблуждения. Но това, което ти твърдиш е именно типа несмислено християнство, което направи безплодно цяло едно поколение и отвори вратите за навлизане на всякакви ереси западни в последствие. Но ти няма как да разбереш това, защото не само си потопен в този квас, но и считаш, че той ти дава позиция на "духовност."

Quote
трябва да уточним и че все пак Словото призовава да богатеем в небесното, което почти сигурно ще ни доведе до обедняване в земното!

Богатеенето в Небесното нито гарантира богатеене в земното (както учи просперитетната ерес), нито обедняване в земното (както учат аскетичните и монашеските ереси). Всичко зависи от призванието на човека. Соломон потърси да богатее в мъдрост и получи и богатства, защото това имаше смисъл за Царството. Нито бедността има значение нито богатството, това, което има значение е вярността. Ако човек от лъжедуховни мотиви си разпродаде имота и осуети Божията воля за това, което му е поверено, то това верен слуга ли ще бъде или неверен? Исус защо очакваше слугите ДА УМНОЖАТ поверените им ресурси, а не да ги закопават в земята?

Quote
Тоест ако и народ без имот да се манипулира и поробва по-лесно, това никак не значи дайте видите ли да инвестираме в имоти, че да не могат да ни манипулират.

Аз още по-рано ти казах, че не си схванал статията. Знаеш ли как Карл Маркс е дефинирал комунизма, когато са го попитали да го синтезира в едно изречение? Целия комунизъм се синтезира в това: "отнемете цялата частна собственост" Мнозина си мислят, че комунизма си е отишъл, само че няма нищо подобно. Той се завръща по-коварен и по-глобален от всякога. Изводите всеки да си направи сам.

Quote
Защото и да ни манипулират, като ни обременят с какви ли не финансови тежести, какво от това. Бог има грижа! Да не би да могат да отнемат вечното? Те ще си получат наказанието, а скърбящите утехата!

Ей това е което наричам религиозен нихилизъм и това учение и отношение е част от специалното генно модифицирано християнство, с което службите са инжектирали църквите в България. "Вечното" strannik никой няма да ти повери, ако не си бил верен в земното, според както казва Исус:

Лука 16:10  Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен.
Лука 16:11  И тъй, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство?


Ако си безгрижен, безотговорен и нехаен за поверените ти материални неща, никой няма да ти повери нематериални неща. Ние сме тук на земята като тест и обучение във праведност и вярност. Ако в малкото не сме верни, "небесното" никой няма да ни повери.

Така, че да могат да ти отнемат небесното, като те подмамят да не си верен в земното.

Quote
както и темата за ГМО, където поради същата причина дадох в един постинг само цитати от Словото и Тихомир веднага ме попита, какво съм искал да кажа с тях, да ядем или да не ядем ГМО! Исках да кажа само едно - "Мислете за горното, а не за земното, защото умряхте, (ако сте умрели) и животът ви е скрит с Христа в Бога."
Затова, дори и ГМО да е някакво гонение, не може да ни навреди защото сме скрити.

Ето поредната порция религиозен нихилизъм и безхаберие. Апостола казва тия думи в съвсем друг контекст, а на друго място казва, че тялото е храм на Святия Дух и че който разруши Божия храм, Бог него ще разруши. Ти бъди нехаен и разрушавай тялото си с ГМО и с отровите на "хранителната индустрия" пък се надявай, че си скрит някъде. С подобно отношение единственото нещо, което е скрито - това е главата ти... в пясъка.

следва продължение...
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
продължение...

Quote
И от всичко това, което казах до тук, ясно се вижда, че при мен няма никакво извъртане и опити за измъкване от първите ми изказвания, както ти твърдиш в цитата с който започна, този постинг.

Твоя проблем е че използваш напълно невежо терминологията и извъртанията ти са за да прикриеш това.

Quote
Колкото до стиха от Лука 12:33, пак ще посоча да видите в предния 32ри стих, какво е записано:
32 Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.     
33 Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда.
Следователно, казаното от 33ти стих е насочено към малкото стадо от 32 стих!
Кое е стадото, господа администратори? Само апостолите ли?

Ако не си забелязал, Лука 12:33 продължава надолу и се вижда, контекста в който Исус говори:

Лука 12:41  Тогава Петър каза: Господи, само на нас ли казваш тая притча, или и на всичките?

Апостол Петър беше наясно, че Исус говори конкретно на тях, а не на останалите. И когато се стигна до притчата той се запита дали това го казва само за тях, както е всичко казано до момента, или казва това и за останалите.

Най малкото Петър е бил наясно, че има "тях" има и "останали" и че има неща, които са за "тях" има и неща които са и за "останалите." Тогава Исус пояснява на Петър:

Лука 12:42  Господ каза: Кой е, прочее, онзи верен и благоразумен настойник, когото господаря му ще постави над домочадието си, да им дава на време определената храна?

Исус изяснява, че не говори за "останалите" а говори за определена група хора, които са специално избрани за специално дело. Именно в този контекст са инструкциите на Исус в цялата Лука 12 глава и това е пределно ясно за непредубедения ум.

Що се отнася до "малкото стадо" нека да видим дали спасените Божии хора са малко стадо:

Откр. 7:9  След това видях, и ето голямо множество, което никой не можеше да изброи, от всеки народ, и от всичките племена, люде и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си,

На теб това да ти звучи като "малко стадо"? Множество, което никой не е може да изброи не е малко стадо по никой стандарт. Обаче Писанието говори и за една друга група хора:

Откр. 14:1  И видях, и, ето, Агнето стоеше на хълма Сион, и с Него сто и четиридесет и четири хиляди, които носеха Неговото име и името на Неговия Отец, написано на челата им.
Откр. 14:2  И чух глас от небето като глас от много води и като глас от гръм: и гласът който чух, беше като глас на свирачи, които свиреха с арфите си.
Откр. 14:3  И пееха като-че-ли нова песен пред престола и пред четирите живи същества и старците; и никой не можеше да научи песента освен сто и четиридесет и четири хиляди, които са били изкупени от земята.
Откр. 14:4  Те са ония, които не са се осквернили с жени, защото са девственици; те са които следват Агнето, където и да отива; те са били изкупени измежду човеците за първи плодове на Бога и на Агнето.


Тук се говори за една по-различна група от хора, които са значително по-малко стадо от неизброимото множество от 7:9. Това са хора, които "следват Агнето, където и да отива." Призива "следвай ме" в устата на Исус е изключително апостолски призив. Затова безспорно апостолите са част от това малко стадо, специално избрани, които са отделени от групата на неизброимото множество.

Quote
Колкото до члена - "а", от който се вижда, че се говори за всичкия имот! Нека Господ Исус да каже защо е писал "Продайте имота", а не "Продайте имот"! А на тези, които това ги съблазнява и продължават да спорят, че щом било членувано, писаното е само за апостолите, нека първо ми кажат, защо в евангелието от Марк пише, че Мария Магдалена и другите жени, дошли на гроба на Исус - "много рано, когато изгря слънцето", а в евангелието от Йоан, че дошли - "сутринта, като беше още тъмно"?
Защо в едното евангелие пише, че след като Петър се отрекъл три пъти, петелът пропял за първи път, а в другото след третото отричане, петела пропял за втори път?
Защо в едното евангелие пише, че Исус срещнал един слепец, който изцели, а в другото, че срещнал двама? Хайде кажете сега, кое евангелие да изхвърлим и кое да оставим, защото хващайки буквата явно има противоречие!

Аха това ми звучи като "аз не знам защо написаното в Божието Слово противоречи на твърденията ми, ама то и други неща не знаем, така, че аз ще си твърдя обратното на написаното без значение че противоречи на ясно написаното"

Много жалък и безсилен подход към Писанието. Първо няма НИКАКВО МЯСТО ЗА СРАВНЕНИЕ. Ти говориш за разлики между текстовете на отделни евангелия писани от различни хора. А тук става въпрос за много ясно значение на текст, който няма противоречие с никой друг текст. Така, че поредната неправедна гимнастика няма да мине. Просто се изчерпа и взе да говориш още по-големи глупости.

Quote
Но да се върнем на аргументите на уочман и да видим дали тяхното разпадане е само в моя "илюзорен свят":
Цитат
Quote
Значи в контекста на неговото собствено изказване мъдрите, които ще се засрамят са: "учени на Слово Божие човеци Тук трябва да припомня също, че това изказване освен в собствения си контекст е написано и в контекста на въпроса за мъдростта и разбирането, които и аз повдигнах, както споменах по-рано.
Ето защо по никой начин не може да става въпрос за мъдростта на този свят, както strannik се опита за извърти за пореден път цитирайки (при това пак скривайки контекста) 1 Коринтяни 1:19. От контекста на темата и на собственото му изказване без съмнение се вижда, че под "мъдри" които трябвало да бъдат засрамени, той визира "учени на Словото Божие човеци."
Ето от този начин на разсъждение си проличава уочман, как нямаш очи за една много важна духовна реалност!

Да се приготвим за следващото салтомортале в терминологията на strannik:

Quote
А именно, че когато учен на Слово Божие човек откаже да приеме, НО ОТХВЪРЛИ ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА

Значи първо беше "учен на Словото Божие" който е "мъдър", после стана "считащ се за мъдър", накрая се въведе "не от простолюдието" и най после имаме нова версия:"учен на Слово Божие човек който отхвърлил ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА" Ти ако беше програмист и пускаше толкова често нови версии на софтуера щеше да си богат в земното,ама с тия увъртания само ставаш богат в подземното. И после обяснявай, че нямало нужда от телепатия. Ами я се виж КОЛКО ДОБАВЯШ на първоначалния си текст.

Това, което ти отказваш да разбереш е че ти използваш погрешно терминологията и измятанията са във връзка с това да прикриеш този факт. Мен ми е ясно, че си имал предвид нещо, което само ти си си мислил, но на теб не ти е ясно, че ти си си мислил едно а си казал друго. А аз съм се противопоставил ИМЕННО НА ТОВА, КОЕТО СИ КАЗАЛ. Ето ТОВА е проблема с увъртанията, а не че ти през цялото време не си си мислил за нещо свое си, което пак е омешано с недоразбрани пасажи от Писанието.

Нека обаче да обърнем внимание на остатъка от пледоарията ти.

Quote
Ето от този начин на разсъждение си проличава уочман, как нямаш очи за една много важна духовна реалност! А именно, че когато учен на Слово Божие човек откаже да приеме, НО ОТХВЪРЛИ ЛЮБОВТА НА ИСТИНАТА, забележи не просто истината, но любовта, с която е тя заредена /2Солунци 2:10 - виж си оригинала на гръцки/, такъв човек, в един момент, когато се изчерпи към него Божието търпение, то тогава към него бива изпратен дух на заблуда, за да повярва лъжа! Такъв човек вече има друг дух на "мъдрост и на откровение", започва да вярва в друг исус и да проповядва друго благовестие! Такъв започва да се има за нещо и да презира малките и да ги има за нищо! Започва да си слага наименования и титли, типични за света - доктор, лектор, професор и започва да нарича събранията на уж вярващите с имена типични за света - конференции, семинари и подобни, а проповедите стават лекции! Ето това е лицето на Теологията, която образова и прави човеците много учени на Слово Божие, но не може да образува образа на Господ Исус в сърцата им! Святия Дух чрез Словото прави верните съобразни с Господ Исус Христос, а духът на заблудата прави неверните, макар и да се наричат вярващи, съобразни с другия исус, чрез същото това Слово!
Сега разбирате ли, че мъдростта на този свят, за която в Яков 3:15 пише, че е бесовска, е оглавена от Теологията! Която проповядва не какво да е но Словото Божие!
Сега разбираш ли уочман, защо аз казвам - "учени на Слово Божие човеци"?

Първо нека да спомена, че изразните ти средства те издават като почитател или поне читател на Главчев. Иначе казваш,че съм нямал очи за клопките на "теологията" ако мога да обобщя пледоарията? Ако беше чел повечко дискусиите във форума щеше да знаеш, че съм голям противник на теологията като подход към Божието Слово. както и че съм противник на титлите, били те академични, теологични или религиозни.

Обаче твоята презумпция, че първосвещениците и книжниците за които пише в Деяния 4 гл. са хора "учени на Божието Слово" е напълно погрешна, защото те не бяха хора, които познават Божието Слово. Затова и Исус не еднократно им каза:

Марк 12:24  Исус им рече: Не затова ли се заблуждавате, понеже не знаете писанията, нито Божията сила?

Това бяха хора, които бяха учени на техните собствени предания, а не на Божието Слово, ако бяха учени на Божието Слово, Исус нямаше да им каже, че не познават Писанията.

Забележи, че Исус не им каза, вие познавате Писанията, ама проблема ви е че сте "отхвърлили любовта към истината" както ТИ се опитваш да твърдиш. А точно обратното, Той им заяви, че НЕ ПОЗНАВАТ ПИСАНИЯТА, какъвто е и твоя проблем между другото, понеже си учен на неща по инерция и традиция, които само си мислиш, че имат нещо общо с Писанията, но се заблуждаваш. Това важи в различна степен за всички ни, така че не мисли, че си специален в това отношение.

Сега разбирате ли, че мъдростта на този свят, за която в Яков 3:15 пише, че е бесовска, е оглавена от Теологията! Която проповядва не какво да е но Словото Божие!
Сега разбираш ли уочман, защо аз казвам - "учени на Слово Божие човеци"?


Теологията не проповядва никакво Слово Божие. Това е все едно да кажеш, че сатана като цитирал на Исус от Писанието значи проповядвал Словото Божие. Поредния абсурд и невежество от твоя страна е това. Именно потради това нямаш никакво основание да казваш "учени на Слово Божие човеци." Учени на Божието Слово бяха хора като Ездра и Неемия, като Павел и като Аполос, а не псевдо учени, като фарисеите и садукеите, както и съвременните теолози.

Виж ако беше казал Бог чрез необразовани човеци ще посрами образованите, тогава наистина този разговор нямаше да го има, защото щеше да си използвал правилна терминология и твърдението щеше да ти бъде вярно. Беше ни заплашвал по-рано, за празните думи, спомняш ли си? Ами ето това е ПРАЗНА ДУМА, дума която използваш по начин, при който тя е ОПРАЗНЕНА от СМИСЪЛА СИ.  В случая ти използваш "учение на Словото Божие човеци" по един ПРАЗЕН от истинското съдържание начин, и по същия начин използваш и думата "мъдри" - затова стана и цялото противоречие. Ако беше НАПЪЛНИЛ тия думи с оригиналния им смисъл, то нямаше да ги използваш по този начин. Но сега използваш ПРАЗНИ думи и после се опитваш да ги пълниш с неща, които ти се иска, затова постоянно сменяш дефиницията и съдържанието, понеже не си вкоренен в оригиналната ПЪЛНОТА на тези думи.

Quote
Просто незнам, човек какви предразсъдъци и какви Ерихонски стени трябва да има в ума си за да напише това, което току що прочетохме от цитата на уочман!
Защото ясно обясних и показах и е толкова елементарно, че винаги смисъла ми е бил един и същ - това са хора, които за света са МЪДРИ, които и в своите очи СЕ ИМАТ ЗА МЪДРИ, защото това са религиозни хора учени на Писанията, хора НЕ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО, тоест не от простите люде - пак според светските критерии. Това че ти уочман не схващаш елементарната ми мисъл, за която не са необходими телепатични способности, говори ЗЛЕ.

А ето на това ти отговорих по-горе. Като използваш празни думи, а не ги напълваш с истинския им смисъл на нас ни остава само телепатията. Само, че аз като прочета едни думи и ги приемам в Библейския им смисъл а не с твоята версия на смисъла им. Затова и Георги много добре отбеляза още в началото, че имаме огромно разминаване в терминологията.

Quote
А колкото до моето твърдение: - "за да се изпълни реченото", да аз конкретно имах в предвид нещо което съм чел в Исая, а именно стиха в Исая 29:14 "Затова, ето, ще пристъпя да направя чудно дело между тия люде, Да! чудно и странно дело; И мъдростта на мъдрите им ще изчезне, И разумът на разумните ще се скрие." както и: Исая 44:25 "Който осуетявам знаменията на лъжците, И правя да избезумеят чародеите; Който превръщам мъдрите, И обръщам знанието им в глупост"
И ако ми кажеш, уочман, че тук не пише за прости в очите на света хора, които засрамват мъдри, но че Бог е този, който обръща знанието на мъдрите в глупост, да прав си! Но забравяш, че Бог действа чрез своите слуги пророците, а в цялото Слово, когато погледнеш историята на Израел, като започнеш от Мойсей и стигнеш до Исус, ще разбереш, че е в характера на Бог да действа с тия, които света има за прости, слаби и нищожни! Човеци, които света отхвърля! Затова формулирах така думите си "За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!" защото реченото от Исая се осветява и разбира от 1Коринтяни 1:27-28, за което ще благодаря на Господ!
Благодаря ти Боже, че избра глупавите неща на света, за да посрамиш мъдрите, както и немощните неща на света, за да посрамиш силните, благодаря ти също, че избра и долните и презрените неща на света и ония, които ги няма, за да унищожиш тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Тебе!

А така, стигнахме до Исая 29:14. Дай да видим какво НАИСТИНА пише там:

Ис.29:13  Затова Господ казва: Понеже тия люде се приближават при Мене с устата си, И Ме почитат с устните си, Но са отстранили сърцето си далеч от Мене, И благоволението им към Мене По човешки поучения изучени папагалски,
Ис. 29:14  Затова, ето, ще пристъпя да направя чудно дело между тия люде, Да! чудно и странно дело; И мъдростта на мъдрите им ще изчезне, И разумът на разумните ще се скрие.


Я виж внимателно какво пише тук. Пише ли нещо за "учени на Божието Слово човеци" или пише за човеци учени на "човешки поучения изучени папагалски"? Виждаш ли как се разпадат твърденията ти, които УЖ са основани на Божието Слово, ама само в твоя илюзорен свят.

Но отново проблема е че използваш ПРАЗНИ ДУМИ, думи лишени от Библейската си пълнота. Точно за такава употреба на празни думи ще ни се иска сметка в съдния ден. И именно затова аз обърнах внимание на напълно погрешната ти терминология, изпразнена от Библейското си съдържание ама ти отказваш да вземеш поука и въртиш и сучиш, че си бил прав. Не си прав strannik, виж какво цитираш, а виж какво пише. Твоята болест е всеобща и характерна за днешното християнство, а именно базиране на учения върху ВПЕЧАТЛЕНИЯ от дадени пасажи, а не върху РЕАЛНИЯ им смисъл. Може да си избягал от "мухлясалите проповеди на самозваните пастори" но не си избягал още от техния начин на четене на Библията.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Здравейте,

За Лука 12 : 33:
Господ там говори на учениците си, казано е ясно. Те бяха малко, като едно малко семенце, в нивата на света.
Но тъй като и ние сме Негови ученици, то думите на Господ определено имат смисъл и за нас.
Иначе Лука чрез Светия Дух, няма да ги списва, понеже за нас, днешните му  читатели, те не биха имали значение.

Притчата на Исус, за слугите, които чакат завръщането на Господаря си, определено се отнасят и за нас сега, а не само за апостолите.
А с това Петър не би могъл да бъде наясно в онзи момент.

Апостолите като верни и благоразумни настойници си свършиха работата.
Но това само за тях ли беше заповед?

Всеки ученик днес има нещо поверено му от Господа, за което  трябва да се грижи.
На кого малко, на кого повече.

Който е продал имота си, се е отдал изцяло на Господа, защото нищо вече не задържа сърцето му, в свои притежания -  той никога няма да бъде богат (в имот) и да търси свои удоволствия.
На такъв Господ обещава голямо богатство в Небесата.

Който е продал имот, и той ще има награда, но може ли да се сравнят двете жертви – целия имот, с част от имот.

Като под имот аз разбирам всякакви материални притежания, на които човек разчита, за да живее, харчи, бори се и оцелява и без много вяра в Господа. Собствените ресурси.

Ранните християни, продаваха имотите си, и когато Господ ги разпръсна с гонението по света, нямаше нищо, което да ги задържа в Ерусалим, което да оставят и за което да съжаляват, както Лотовата жена съжаляваше и се обърна назад.

А малкото стадо сме си ние, които често сме уплашени и несигурни за бъдещето си, когато гледаме със свои си очи, и ставаме много силни да устоим, когато се сетим да погледнем кой ни е Пастира.

Църквата е голяма, големи множества от Божии хора, от всички краища на земята и от всички времена ...
Но погледнато в моя град, в моето село, в моя квартал – ние сме малцина, едно малко стадо. Но на това мъничко стадо, Отец благоволява да даде Царството Си.
Защото  принадлежим на Неговия Възлюбен Син.

А 144 000 – те. Те не ми изглеждат на уплашено малко стадо.
Те са велики. Те са нашите водачи, които Господ е поставил – апостоли, пророци, благовестители, пастири и учители.
Става въпрос за верни  хора, с проверен характер, дела и устояли докрай, във времето, което им е било дадено.The Disciple

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 191
 • !Мълчанието е съучастие в престъплението!
Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
« Reply #34 on: December 31, 2010, 19:31:59 PM »
Относно разпродаването на целия имот, което според strannik било за всички християни, нека спомена отново нещо, което той подмина:

Евреи 10:34. Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.

Това не го цитирах дословно, но го споменах като случай с ранните християни, които не са си продавали целия имот. По думите на strannik Христос заповядва на всички да се продава целия имот, но в посланието към Евреите виждаме, че вярващите са посрещнали радостно разграбването на имота си, сиреч имало е нещо, което не е било продадено.

Да спомена, че думите на Христос не бяха пожелание в смисъла на "ако искате продайте" или "добре е да продадете" или "ако искате продавайте, ако не искате не продавайте". Христос е категоричен: "продайте" (според думите, които са записани в Лука). И тъй като според strannik това са думи към всички, и прочитайки от текста, че това е заповед (освен ако не се изметне отново), излиза, че трябва всички вярващи да го продадат.

Ето обобщението, което мога да направя от извода на strannik, съпоставен с примерите, които имаме в Словото:
1. Христос заповядва на всички (според strannik) да продадат имота си
2. Обаче тези, за които пише в Евреите не го правят, което може би ги прави непокорни на заповедта
3. Вдовицата също не го е направила, защото пусна 2 лепти, а това е безсмислена цена за имоти
4. В момента strannik успява по някакъв начин да ползва интернет, което показва, че или някой му услужва с интернет или той наистина не е продал всичко, което има и няма нито компютър, нито има пари да си плати за услугата в интернет клуб.

Ако решим, че думите на strannik, че може и да се продаде, може и да не се продаде са верни, тогава как да приемем думите на Христос: "продайте имота си..."?

Може би да го приемем като пожелание?

Ами как да приемем думите на Христос "покайте се"? Може би пак като пожелание?

Заповед ли е "продайте имота си" и заповед ли е "покайте се"? Ако едното е заповед, а другото е пожелание откъде идва разликата?

          Така,  аз  не  виждам  изобщо  за какво  се  карате  в  тая  тема, като  за  мен  нещата са ясни, просто думите на   Исус нямат задължителен характер.
         Ако  няма  вяра и любов, никаква сила не може да те задължи а и няма полза от такива жертви  и раздавания.
         Второ когато Анания и Сапфира бяха продали имота си но бяха задържали част , какво им каза  ап. Петър " Докато беше непродадена не беше ли твоя?"
         С други думи доколкото аз го разбирам тои му каза  "Някои карал ли те е да си продаваш имота, но защо трябваше да ни лъжете?"
          Също ключ   към този спор се намира в Матея 19 глава- диалога м/у богатото момче и Исус:
    М.:  Как да наследя вечен живот?
   Исус : Пази заповедите
    М.:  Всичко това съм го правил, какво още?
  Иисус сказал ему: если хочешь быть совершенным, пойди, продай имение твое и раздай нищим; и будешь иметь сокровище на небесах; и приходи и следуй за Мною.
          Забележете Тои говори за съвършенство, е аз бих се зарадвал изобщо да съм там, за съвършенство да не говорим.

      Колкото за стиха от евреи мисля Тихомире, че не си прав  просто защото  в текста  никъде точно  не се упоменава  в кои момент след повярването на  тези  Евреи се  е случило  това разграбване, от  там логиката ти куца, естествено  че ако са били  разграбени в първия ден  след  като са повярвали,  те не биха  могли да си продадат имота, тъи-като  никои не може да продаде  това  което  вече   няма....


"Преди  всичко  се  пазете  от  Фарисеиския   квас,    които  е  лицемерие!"
          Исус - Лука  12 глава

    "Mразя, презирам фестивалите ви и няма да благоволя в тържествените ви събрания...отмахнете от мен шума на песните си...НО НЕКА ТЕЧЕ ПРАВОСЪДИЕТО КАТО ПОТОК, ПРАВДАТА КАТО ВЕЧЕН ИЗВОР

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
« Reply #35 on: December 31, 2010, 20:32:22 PM »
Така,  аз  не  виждам  изобщо  за какво  се  карате  в  тая  тема, като  за  мен  нещата са ясни, просто думите на   Исус нямат задължителен характер.
Да не би да си се заквасил с New Age квас вече, че говориш такива неща?


Quote
Ако  няма  вяра и любов, никаква сила не може да те задължи а и няма полза от такива жертви  и раздавания.
Това е класически подход на просперитетните проповедници, за да може хората да ИМ дават парите си, а просперитетните проповедници са изключително навътре (съзнателно или несъзнателно) в New Age религията.

Ако успееш да докажеш това твое твърдение, ще бъде повече от празни приказки, както е сега.


Quote
Второ когато Анания и Сапфира бяха продали имота си но бяха задържали част , какво им каза  ап. Петър " Докато беше непродадена не беше ли твоя?"
         С други думи доколкото аз го разбирам тои му каза  "Някои карал ли те е да си продаваш имота, но защо трябваше да ни лъжете?"
Класическите ереси възникват именно от грешно прочетени/цитирани пасажи. Нека разгледаме какво пише наистина:

Деяния на Апостолите 5
  1. А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот,
  2. и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.
  3. А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?
  4. Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.

Като се прочете това, което пишеш се вижда, че ти говориш за част от ИМОТА и за това, че човекът е бил укоряван, че е продал само част от имота си, а не целия.

Нищо подобно не пише в Словото. Подчертал съм, че става въпрос за задържане ОТ ЦЕНАТА на имота или от СУМАТА. Това, което са правили тогава е да продадат ИМОТ и да дадат ПЕЧАЛБАТА МУ, за да бъде разпределена. Тъй като хората са имали не само един имот, това не ги е карало да останат на улицата.

В този случай Ананий и Сапфира продават имот и вземат една част за себе си, а другата я дават и това минава за "цялата цена".

Петър ясно казва, че имотът си е ТЕХЕН и те имат пълната власт над него. Като го продадат имат ПЪЛНОТО право да правят със сумата това, което искат. Но това, което те правят е да дойдат и да дадат част от сумата, като имайки предвид какво са правили всички, да мине за "цялата сума".

Петър НИКЪДЕ не казва, че е нередно да имаш имот, НИТО каза, че е нередно да имаш власт над парите от продажбата.Quote
Също ключ   към този спор се намира в Матея 19 глава- диалога м/у богатото момче и Исус:
    М.:  Как да наследя вечен живот?
   Исус : Пази заповедите
    М.:  Всичко това съм го правил, какво още?
  Иисус сказал ему: если хочешь быть совершенным, пойди, продай имение твое и раздай нищим; и будешь иметь сокровище на небесах; и приходи и следуй за Мною.
          Забележете Тои говори за съвършенство, е аз бих се зарадвал изобщо да съм там, за съвършенство да не говорим.
Първо е странно защо цитираш на руски (преди цитираше на английски и тук там на български, а сега на руски. Явно има някаква промяна при тебе.

Иначе по този въпрос — това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва. Това означава, че Христос му каза "стани мой пратеник" или "апостол". А към апостолите много ясно казва, че няма смисъл да имат имот, защото са пратеници и не си стоят "вкъщи", но са все някъде.

Quote
      Колкото за стиха от евреи мисля Тихомире, че не си прав  просто защото  в текста  никъде точно  не се упоменава  в кои момент след повярването на  тези  Евреи се  е случило  това разграбване, от  там логиката ти куца, естествено  че ако са били  разграбени в първия ден  след  като са повярвали,  те не биха  могли да си продадат имота, тъи-като  никои не може да продаде  това  което  вече   няма....
Няма нужда да се "мисли" това, защото е ясно писано, че става въпрос за Божии хора:
 
Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.
Става въпрос за хора, които добре знаят за техния "траен имот" и са били в радост от разграбването именно поради знанието на това.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

The Disciple

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 191
 • !Мълчанието е съучастие в престъплението!
Re: Човекът със жилище, заплаха за властта
« Reply #36 on: December 31, 2010, 22:33:10 PM »
Така,  аз  не  виждам  изобщо  за какво  се  карате  в  тая  тема, като  за  мен  нещата са ясни, просто думите на   Исус нямат задължителен характер.
Да не би да си се заквасил с New Age квас вече, че говориш такива неща?


Quote
Ако  няма  вяра и любов, никаква сила не може да те задължи а и няма полза от такива жертви  и раздавания.
Това е класически подход на просперитетните проповедници, за да може хората да ИМ дават парите си, а просперитетните проповедници са изключително навътре (съзнателно или несъзнателно) в New Age религията.

Ако успееш да докажеш това твое твърдение, ще бъде повече от празни приказки, както е сега.Quote
Второ когато Анания и Сапфира бяха продали имота си но бяха задържали част , какво им каза  ап. Петър " Докато беше непродадена не беше ли твоя?"
         С други думи доколкото аз го разбирам тои му каза  "Някои карал ли те е да си продаваш имота, но защо трябваше да ни лъжете?"
Класическите ереси възникват именно от грешно прочетени/цитирани пасажи. Нека разгледаме какво пише наистина:

Деяния на Апостолите 5
  1. А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот,
  2. и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.
  3. А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?
  4. Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.

Като се прочете това, което пишеш се вижда, че ти говориш за част от ИМОТА и за това, че човекът е бил укоряван, че е продал само част от имота си, а не целия.

Нищо подобно не пише в Словото. Подчертал съм, че става въпрос за задържане ОТ ЦЕНАТА на имота или от СУМАТА. Това, което са правили тогава е да продадат ИМОТ и да дадат ПЕЧАЛБАТА МУ, за да бъде разпределена. Тъй като хората са имали не само един имот, това не ги е карало да останат на улицата.

В този случай Ананий и Сапфира продават имот и вземат една част за себе си, а другата я дават и това минава за "цялата цена".

Петър ясно казва, че имотът си е ТЕХЕН и те имат пълната власт над него. Като го продадат имат ПЪЛНОТО право да правят със сумата това, което искат. Но това, което те правят е да дойдат и да дадат част от сумата, като имайки предвид какво са правили всички, да мине за "цялата сума".

Петър НИКЪДЕ не казва, че е нередно да имаш имот, НИТО каза, че е нередно да имаш власт над парите от продажбата.Quote
Също ключ   към този спор се намира в Матея 19 глава- диалога м/у богатото момче и Исус:
    М.:  Как да наследя вечен живот?
   Исус : Пази заповедите
    М.:  Всичко това съм го правил, какво още?
  Иисус сказал ему: если хочешь быть совершенным, пойди, продай имение твое и раздай нищим; и будешь иметь сокровище на небесах; и приходи и следуй за Мною.
          Забележете Тои говори за съвършенство, е аз бих се зарадвал изобщо да съм там, за съвършенство да не говорим.
Първо е странно защо цитираш на руски (преди цитираше на английски и тук там на български, а сега на руски. Явно има някаква промяна при тебе.

Иначе по този въпрос — това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва. Това означава, че Христос му каза "стани мой пратеник" или "апостол". А към апостолите много ясно казва, че няма смисъл да имат имот, защото са пратеници и не си стоят "вкъщи", но са все някъде.

Quote
      Колкото за стиха от евреи мисля Тихомире, че не си прав  просто защото  в текста  никъде точно  не се упоменава  в кои момент след повярването на  тези  Евреи се  е случило  това разграбване, от  там логиката ти куца, естествено  че ако са били  разграбени в първия ден  след  като са повярвали,  те не биха  могли да си продадат имота, тъи-като  никои не може да продаде  това  което  вече   няма....
Няма нужда да се "мисли" това, защото е ясно писано, че става въпрос за Божии хора:
 
Защото вие не само състрадавахте с ония, които бяха в окови, но и радостно посрещахте разграбването на имота си, като знаете, че вие си имате по-добър и траен имот.
Става въпрос за хора, които добре знаят за техния "траен имот" и са били в радост от разграбването именно поради знанието на това.      А  бе  ти  въобще  разбра  ли  какво ти казвам за  Евреи и  Анания  и  Сапфира  защото  отговора  ти  показва че не!

     Аз  оборвам твърдението ти  че понеже  са  им  били  разграбили  имота , значи  те  са  се  отказали  да  си продават  имота и  продължително  след като  са повярвали  са притежавали  такъв.
  Някъде  да  съм  казал  че  не  са били  Божии хора.

    За  Ан.  и  Сапфира  какво  да  кажа-  пак  развален  телефон.
Къде  съм  изказал  тия  изводи които  ми приписваш???

   
Младия  човек. Цитат:  "това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва."--  Аиде  бре,  Че  къде  го  пише  това?

   Това  беше  човек които  доиде  при  Исус  и  попита за  вечен  живот,  а  не  да  става  апостол:


     "И ето един момък дойде при Него и рече: Учителю, какво добро да сторя, за да имам вечен живот?"        Matthew 19:16

"Иначе по този въпрос — това Христос го каза към човек, на когото беше отправена покана да го последва. Това означава, че Христос му каза "стани мой пратеник" или "апостол". А към апостолите много ясно казва, че няма смисъл да имат имот, защото са пратеници и не си стоят "вкъщи", но са все някъде."

   Никъде  не  му  е  казвал да  бъде  Апостол.

Каза  му: "ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и дай на сиромасите; и ще имаш съкровище на небесата"  --  21  стих


        Колкото  за  обвиненията ти в  Ню  Еидж  - това  са пълни глупости, аз не вярвам в извънземни, не се покланям  на творението и  на  Маиката  Земя  и т.н..

       Но ти като  приемаш  проповедта  на  планината  като  строго  обезателна,
  Аиде  даи ми  сега  1000  лева  защото  е   писано:

     42 Просящему у тебя дай, и от хотящего занять у тебя не отвращайся.

  т.е. -  "Дай на оногова, който проси от тебе; и не се отвръщай от оногова, който ти иска на заем."

    "5. Защото ние чрез Духа ожидаме оправданието чрез вяра, за което се надяваме.
   6.Понеже в Христа Исуса нито обрязването има някаква сила, нито необрязването, но вяра, която действува чрез любов"
  И  това ли е  Ню  Еидж  или  може  би цитирам Ш. Маклеин или каква  беше там, а  всъщност  Ню Еидж е  понеже  е от  Новия  Завет!

"Преди  всичко  се  пазете  от  Фарисеиския   квас,    които  е  лицемерие!"
          Исус - Лука  12 глава

    "Mразя, презирам фестивалите ви и няма да благоволя в тържествените ви събрания...отмахнете от мен шума на песните си...НО НЕКА ТЕЧЕ ПРАВОСЪДИЕТО КАТО ПОТОК, ПРАВДАТА КАТО ВЕЧЕН ИЗВОР

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Мир на всички.
Последния ми постинг беше преди година, когато след отговора на Уочман, започнах да подготвям от моя страна отговор, но в крайна сметка поради няколко причини реших да се въздържа и не го публикувах. Една от причините е, че разсъдих, че може би Уочман в отговора си има право, или поне за няколко неща, които забелязах. Затова прецених, че е добре някои неща да ми станат по ясни, преди да пиша! Признавам, наистина не се изразих с най точните думи, за което се извинявам. И също ако съм го обидил с нещо в думите си, моля да ми прости.
Виждам, че The Disciple е написал "не  виждам  изобщо  за какво  се  карате". От това ме боли, защото "караници", не бива да има между християни, но както е записано "всичко у вас да става с любов"! Затова още веднъж искам прошка, ако съм обидил някого. Благодат на всички, които любят Господа Исуса Христа.
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Аз дори съм забравил какво си казал, но и нямам спомен за някаква причина за "обида". В Писанията не срещаме и много случаи за "обиждане" от страна нанякого. В повечето случаи имаме опетняване на  нечие име — било то Божието или човешко име. Там вече нещата са стояли по друг начин.

Та, сърденето и засягането, според значението, което им се приписва днес, няма място у християните. Затова и няма нужда да отвеждаме темата в такава посока.

Важното е, че "бързото слушане" и "бавното говорене", в случая е било полезно.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?