Author Topic: Човекът със жилище, заплаха за властта  (Read 18680 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Попаднах на интересна статия, която си струва да се прочете. Ще я цитирам дословно по-долу.

Източник: altermedia.info

Човекът със жилище, заплаха за властта

България безапелационно е сред най-развитите държави по количеството собствени жилища.

Най-много хора разполагат със собствен дом във Видин и Бургас - около 90%, докато в София 1 от 5-има е под наем. По този показател Варна се доближава до столицата, но въпреки това около 90% от българите живеят в собствени жилища, не плащат наем и не зависят за подслон от никого.
Не смятам, че престъпния картел която управлява страната и икономиката ни повече от 20 години, които успя да ограби почти целия БВП наБългария, Ще остави нещата така.
Човек с покрив над главата си е прекалено силна заплаха за създаването на сегашната феодална олигархия която потомствено иска да владее малкото си кралство. Човекът със жилище утре може да го продаде, да се изсели, да се озове с пари и да спре да е зависим за храната си, а следователно и неуправляем от престъпната групировка.

Собствениците на апартаменти в блокове, които не са провели общо събрание, не са избрали управително тяло на входа и не са се регистрирали в общината, да плащат данък сгради в двоен размер, съобщава в. "СЕГА". Идеята бе лансирана от зам.-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Николай Пехливанов ( "Атака").

Целта - Зад всяко действие стои мотив
 
Все по-често ще сме свидетели на подобни "импулсивни" предложения.
Ще започне и яко облъчване в медиите на тази тема, за да се изкарат потърпевшите врагове. Целта със сигурност е следната (Нито един закон или предложение в парламента ни не са случайни, без преценена изгода за една или друга престъпна структура.
Атака ако забелязвате въпреки, че на думи са за ред и закон, до сега не са казали и дума срещу напълно незаконните цигански постройки и гета направени без нито един документ и за които не се плаща и лев данък. Защо? - Тези постройки са почти без стойност, а тук става дума за милиарди левове които ще могат да се откраднат.
Тази идея не е нова. Със 100% сигурност е обмисляна поне от години и малко по малко се работи в тази насока. В страната ни все по-малко неща остават за крадене (освен жилищата на хората) за това, сега с новите високи данъци и огромни глоби (по-големи от за убийство на човек - 800 лева бе глобата за убийците на онзи убит дядо в гората ), целта е следната:
 
Има много хора в малки градчета или дори в големите - които едва свързват двата края, но имат жилища и това е начин да им вземат и това - Тоест, като им натрупат огромни глоби с лихвите. После съдия изпълнител, търг и жилищата ще са продадени, а тези които са на улицата ще са в тяхна власт и за хляб и за подслон.
За това и тези огромни глоби и лихви - за безработни и бедни - не са случайни.
Хората в по-малките градове ще са тези които основно ще пострадат:
На тях от 20 години преднамерено се отнема всичко (Всяка фирма минала определен размер оборот задължително е длъжна да се пререгистрира в София за да създава нови работни места в столицата, за сметка на провинциите). Липсата на здравеопазване, елементарни услуги (за един печат не рядко се налага да се ходи в София) също не е случайна. Въпросът е потокът от пари да се канализира към столицата (За да се тушира напрежението там с подаяния), а провинциите да могат да се източват безконтролно. Смъртността от сърдечни и респираторни заболявания например, при хората в трудоспособна възраст бележи рекорди във Видин, но едва ли на някой му пука от това. Средната продължителност на живота е по-висока само в столицата докато в провинциите тя спада. Смятате ли, че това пак е случайно? Не. Нищо не се прави без цел
Доходите са най-високи в София. Втори по заплати са уж са във Варна, но възнагражденията са с 1 / 3 по-ниски от софийските, докато във Видин например вземат почти 3 пъти по-малко за труда си (!), Отколкото в столицата.

Глобите и данъците обаче са еднакви за всички!

Ако забелязвате колко безпроблемно и без никакви дебати минаха новите глоби през медиите!
 
В нито една медия, в нито едно издание, този въпрос не бе засегнат, а "журналистите" удобно и за пореден път в интерес на престъпния картел, подминаха този жизнено важен за стотици хиляди проблем.

Ако не сте внесли здравната си вноска, глоба и я дайте с 36 месеца назад - Глобите от порядъка на 500-1000 лева, за какво ли не, точно за най-бедните не са случайни.
Сигурен съм, че има подобни планове и ги приемат единствено заради това.
Малко по малко върху хората се трупат разходи като целта е те да не удържат в един миг. 10 лева тук, 24 там, още 5 или 15 на трето място и те се трупат.
Едва ли управляващите ни не знаят, че сумата от 25 лева месечно, за стотици хиляди означава - или плати, или умри бавно от глад, или стой на студено и без електричество.
Напротив - както се знае нищо в тази държава не се прави без някаква цел.
Със сигурност ще се приемат и още разпоредби и закони, които да ускорят този процес и да го улеснят. Задължително саниране, нови лихви по неплатени осигуровки, нови още по-високи глоби и т. н.

Важното е хората да се товарят с разходи - поне 30-40% са толкова бедни, че няма да удържат.
Това са стотици хиляди жилища, за милиарди.
Дори в момента данъчните власти вече работят с техни съдии изпълнители и се продава на техни хора, а когато се натрупат още разходи, процесът ще се ускори и ще се открадне и това.

Завръщане на крепостното право

Селянинът няма право да напуска феодалното владение на сеньора си, освен ако не се откупи.

Как ще коментираме иначе тази нова "глупост" измислена от правителството:

От 1 април европейската здравна карта става абсолютно задължителна при пътуване в чужбина. Всеки, който не я покаже на границата, няма да може да напусне страната. Застраховките няма да са достатъчни. Затова след 1 април дори човек да има медицинска застраховка, той няма да има право да напуска страната, ако не притежава европейската карта.

Че това е в крещящо противоречие с конституцията на България, едва ли някому ще направи впечатление. Не е нито първото нито последното. Колкото се спазва конституцията в частта и - "Държавата е длъжна да осигури на всеки здравни грижи" - толкова и ще се спази частта и със свободното придвижване на хората.

Защо се прави:

Крепостни плащат данъци на сеньорите си

Съмнява ме да им пука за напълването на хазната ни. Ако за 20 години на някой му във властта му пукаше, нямаше да сме последната и най-бедна държава в Европа без нито една магистрала, с отчайваща инфраструктура и без елементарно здравеопазване за по-голямата част от населението. Тук както винаги има със 100% нещо гнило!
Или целта да крадат повече, или искат гласоподавателите им да останат - а това са основно циганите. ГЕРБ със 100% ще се обърне също към циганите (Обзалагам се, че Дон Цеци ще бъде пуснат от затвора по изборите, за да ги строи пред урните) като гласоподаватели, защото ме съмнява на следващите избори българите отново да излязат да гласуват. Всъщност те не искат това - Убивайки в момента бавно средната класа, малкия бизнес и свободните предприемачи извън престъпния картел, точно тези хора които гласуваха основно за тях, целта им е послушна и зависима група избиратели.
Като ги набутват с данъци и нови по-високи цени. Нищо в тази страна не се прави случайно или за хубаво!

Целта е да не излизат повече хора в чужбина - Крепостничество

Имаш дълг, стоиш в кочината и гласуваш. Ако циганинът дължи пари тук как ще излезе?
Има и друго - Така се задържат и българи - Стотиците хиляди квалифицирани, които ходят да работят нелегално в чужбина (като няма тук работа), берат портокали, работят като болногледачи, строители, шофьори и т.н., пазарят си от тамошните магазини, там се хранят и плащат сметки, а парите от ДДС отиват в чужбина. Нашите не могат да ги крадат.
За 20 години официално страната е обезлюдяла с 2 милиона - Неофициално едва ли тук с циганите сме повече от 5.5 - 6 максимум милиона. Много хора от години са в чужбина, но водят по статистика, че уж живеят в България.
 
С крепостничество ще се опитат да ги задържат. Иначе с този темп на изселване от страната, след 10 години тук ще има само баби, дядовци от една страна и цигани, политици и олигарси - Все хора които ако няма от кого да крадат ще умрат от глад.

Това е данък който искат предварително да вземат, ако ги напускаш. Един вид откуп - плащаш им и се махаш.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Quote
Това е данък който искат предварително да вземат, ако ги напускаш. Един вид откуп - плащаш им и се махаш.

Tова, не е точно така.

Плащаш им , махаш се и продължаваш да плащаш.
Щом си собственик даже с години да те няма продължаваш да плашаш данъците на къщата. Данъка смет не можеш да го спреш по никакъв начин.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
То идеята на автора е че продаваш всичко и се изнасяш.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Вече времето до свършека е толкова късо, че ако знаеха колко, цените на имотите, щяха да паднат 10 пъти. :)
Но нашата надежда трябва да е в Христос и не само за този живот, в тази телесна хижа, но най вече за вечността, а именно, че дори и да ни отнемат всичко в този свят, пак едно немогат да отнемат!
1Коринтяни 15:19
"Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление."

Затова аз ще кажа:
Благодаря ти Боже, че си ми приготвил жилище на небесата, което немогат да ми вземат!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
strannik, боя се че не си схванал смисъла на публикувания материал.

Иначе когато Христос се върне на земята, хората според тебе няма ли да имат нужда от жилища?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Смисъла на материала се разбира много добре, но аз нарочно насочвам вниманието към Словото, защото то ни дава правилната позиция и духовно стоене, които трябва да имаме в една такава заобикаляща ни несправедливост изразена в тежки закони, данъци, такси и прочее подобни неща свързани с въпросния материал! А именно позиция на твърдо упование само към Един.
Колкото до жилищата, по времето на Милениума, хората от народите разбира се, че ще имат домове. Но на мен лично много ми е интересно, какво ще стане със старите къщи и апартаменти. Може би всичко старо ще се разруши, може би не всичко, незная, но със сигурност зная, че ще бъде това, което им се заповяда от Царете, които ще управляват с Христос на земята!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Добре, нека да видим по-подробно:

Quote
Вече времето до свършека е толкова късо, че ако знаеха колко, цените на имотите, щяха да паднат 10 пъти.

Това е подвеждащо твърдение. Времето до свършека е точно толкова късо, колкото е и дълго. Сиреч, ако мислим, че е твърде късо, можем да се окажем неподготвени за продължителността на чакането, ако мислим, че е твърде дълго можем да бъдем изненадани неподготвени. И в двата случая губим.

В историята винаги е имало групи заблудени хора, които са си продавали имотите защото са вярвали, че свършека ще дойде след няколко месеца или след няколко дни, и са преживяли горчиви разочарования и после са оставали на улицата.

Quote
Но нашата надежда трябва да е в Христос и не само за този живот, в тази телесна хижа, но най вече за вечността, а именно, че дори и да ни отнемат всичко в този свят, пак едно немогат да отнемат!
1Коринтяни 15:19
"Ако само в тоя живот се надяваме на Христа, то от всичките човеци ние сме най-много за съжаление."
Затова аз ще кажа:
Благодаря ти Боже, че си ми приготвил жилище на небесата, което немогат да ми вземат!

Жилището на небесата също могат да ти вземат, когато те вкарат в заблудите си и се окажеш, че се кланяш на фалшив Христос, тогава никакво жилище на небесата няма да видиш. Така, че не подценявай противника, а по-добре се подготвяй.

За да се подготвяш ефективно обаче има едно условие, което Бог желае за Своите хора, то е записано в следния пасаж:

1Tим. 2:1  И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения на всички човеци,
1Tим. 2:2  за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност.
1Tим. 2:3  Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител,


Това, което е добро и благоприятно пред Бога е светиите да поминат тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Причината за това е, че в такива условия праведните се развиват и процъфтяват в Божиите цели. А условията на управление, които описва горната статия са точно обратното на "тихия и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност." Да има времена на гонение, когато светиите трябва да бягат от един град в друг, от една държава в друга, от един континент на друг. Но това са условия на оцеляване, не на развитие. Бог желае праведните да израстват и да се развиват и затова иска от нас да се молим за управниците по такъв начин, че да имаме условия за тих и спокоен живот.

Това, което аз виждам е че състоянието на християните в момента е толкова трагично (с малки изключения в ограничени части на света), че ние се намираме в условия на възстановяване на основите разрушени от много поколения. За такава фундаментална работа, ние се нуждаем от времена на тих и спокоен живот, за да можем не да бягаме за оцеляване в непрестанни битки с атаките на властта, но за да можем да обърнем внимание на благочестието с пълна сериозност.

От друга страна последните времена бидейки върху нас, изискването за подготовка е огромно, а нивото на неподготвеност е съкрушително. В момента ние се намираме в един ГИГАНТСКИ КОНТРАСТ между изискванията на времената и очакванията на Бога към Църквата от една страна и състоянието на християните от друга. Необходимо е фундаментално количество работа за да може това нещо да се промени. Искат се и голямо количество достигнали солидна зрялост светии, за да може тази работа дори да започне. Бог трябва да е приготвил Своя отговор на тази драстична ситуация и аз усърдно търся да го узная, но това, което мога да разсъдя е че освен от огромна благодат църквата ще се нуждае и от не малко време. Да Бог може да ускори и катализира необходимите процеси, но също от Писанията аз не съм познал Бога, като някой който действа на принципа на инстантното кафе и микровълновата печка. Поправете ме ако бъркам.

Ето защо тия неща имат значение. Има значение как се управлява тази страна, има значение дали църквата има мир или се бори за оцеляването си. Има време за война, но когато почти всичко е разрушено, има нужда от мир, за да може да се гради. Понякога ще трябва да се гради с оръжие в ръка, както правеше Неемия, но той възстановяваше съборените стени и храм, които имаха някакъв остатък и се знаеше къде се намира. А в днешното християнсътво се боя, че хората не са наясно нито къде е Божият храм, нито кой е Божият град, пък камо ли кои са стените му, които да се възстановяват.  Използвам град и храм в алегоричен смисъл.

Quote
Смисъла на материала се разбира много добре, но аз нарочно насочвам вниманието към Словото, защото то ни дава правилната позиция и духовно стоене, които трябва да имаме в една такава заобикаляща ни несправедливост изразена в тежки закони, данъци, такси и прочее подобни неща свързани с въпросния материал!

Ето защо ти насочваш вниманието не към това, което Словото има да каже за ситуация като тази, а към един духовен непукизъм и ескейпизъм, който се интересува само от спасението на своята кожа "в Небето" и няма нищо общо с изграждането на Божието Царство на земята и подготовката за последните времена. Или поне на мен така ми прозвуча.

А Бог, казва за хора като тези за които пише в статията  следното:

Пр. 24:15  Не поставяй засада, о нечестиви човече, против жилището на праведния, Не разваляй мястото му за почивка.

Защото именно това е което правят, за да смутят почивката и спокойствието на праведния и за да нарушат сериозното му развитие в пътищата на благочестието. И ако имаме този праведен мотив, със него трябва да се молим за управниците, за да бъдат пресечени намеренията на нечестивите.

Quote
Колкото до жилищата, по времето на Милениума, хората от народите разбира се, че ще имат домове. Но на мен лично много ми е интересно, какво ще стане със старите къщи и апартаменти. Може би всичко старо ще се разруши, може би не всичко, незная, но със сигурност зная, че ще бъде това, което им се заповяда от Царете, които ще управляват с Христос на земята!

Целият въпрос за Царството касае именно и тези царе, които ще управляват с Христос. Какви хора трябва да бъдат те? Каква мъдрост и разбиране трябва да притежават? И кога е времето за придобиване на тази мъдрост и разбиране? Дали Бог инстантно ще вдъхне мъдрост на християни, които цял живот да били несмислени и са изповядвали религия на ескейпизъм и безразличие към праведното управление? Или това ще са хора като Давид и Соломон, които цял живот са търсили мъдрост и разбиране за това какво значи праведен съд и праведно управление?

Ние самите копнеем ли да се подготвим за това праведно управление, или "Той Бог ще се оправя" важното е ние да си спасим кожите?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
1Tим. 2:1  И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения на всички човеци,
1Tим. 2:2  за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност.
1Tим. 2:3  Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител,


Това, което е добро и благоприятно пред Бога е светиите да поминат тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Причината за това е, че в такива условия праведните се развиват и процъфтяват в Божиите цели. А условията на управление, които описва горната статия са точно обратното на "тихия и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност." Да има времена на гонение, когато светиите трябва да бягат от един град в друг, от една държава в друга, от един континент на друг. Но това са условия на оцеляване, не на развитие. Бог желае праведните да израстват и да се развиват и затова иска от нас да се молим за управниците по такъв начин, че да имаме условия за тих и спокоен живот.

Точно това е пасажът, върху който мисля последните седмици в тази насока. Знам, че времената са усилни и последни, знам също, че и ще има 2-ма свидетели на Месията (кои са те — не зная). Още знам, че земята ще помогне на светии в последните времена (според това, което имаме известено в Откровение).

Всичко това, заедно с пасажа в посланието към Тимотей означават, че ще има кратък период, в който ще има изграждане и опазване на праведни хора. Но и пише, че ще има война на Антихриста срещу друга част от праведните.

Тъй като все още Антихристът не се е появил телом на сцената, не може да се каже кой къде ще се озове след време, но знам, че пасажът от Тимотей е в сила и Бог може да даде временно успокоение, докато бъде готова Църквата. Но за коя Църква говорим?

Христос дава сравнение на последните времена с времената на Ной. Бог избра Ной като един, който осъди света и се избави той и още 7 човека (от своите си). Бог чакаше 100 години. Какво чакаше Бог? Да се обърнат хората от тогавашния свят към правдата? Не! Бог чакаше праведният човек Ной, който живееше сред изключително нечестиво поколение да се приготви за избавлението, което Бог беше му показал.

С това искам да кажа, че търпението на Бога е свързано не само с обръщането на нечестиви към правдата (както най-вече се говори), но и с подготовката на праведните, за да има Невяста, която е без петно и без бръчка.

В тези последни времена е възможно да имаме тих и спокоен живот, в пълно благочестие и сериозност, но този период би траял само толкова, колкото на Бог му е достатъчно, за да се изгради едно здраво Тяло. Това здраво тяло, обаче, ще се изгради от малцина, защото е писано, че малцина ще бъдат тези, които ще минат през портата. Ето защо и си мисля, че и тихият и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност няма да бъде масово събитие или повсеместно събитие (въпреки, че е възможно).

Дали това ще бъде 1 година, 2 години, 5 години или 25 години зависи и от праведните и от Бога, съдейки по това, че Бог чака 100 години Ной да построи кораба и накрая погина целия свят без само ... 8 човека — помнете думите на Христос, че малцина ще се спасят.

Отношението на християните днес към притежанието на имот и съграждането на дом е изключително изкривено.

Първото изкривяване е по отношение на това, че "ще се ходи в небето" или че "сме имали жилища на небесата". Такова нещо никъде в Словото не е споменато. Пише, че в края на дните Месията ще дойде и ще царува на земята заедно със светиите и след това царство, което ще трае 1000 години ще има ново небе и нова земя, където ще слезе небесния град Ерусалим. Аз никъде не виждам да се ходи в небето, което чак и се възпява днес.

Мнозина говорят за "небесни жилища", като ги сравняват с днешните къщи, заради този пасаж:
2 Коринтяни 5:2. Понеже в тоя дом и стенем като ожидаме да се облечем с нашето небесно жилище
Но гледайки контекста се вижда, че тук става въпрос за ТЯЛОТО, с което ще бъдем облечени ако устоим в правдата на Бога.

Когато става въпрос за имот или за подслон става въпрос за нещо, което би дало чудесна възможност на един праведен мъж да научи дома си да пазят Господния път. И ако това стане във време на тихи и спокойни времена, това е милост от Бога. Малцина от днешните християни мислят за имота като способ за обучение на дома им. За жалост всичко, в което се заключава тяхното мислене относно имота е "това е сребролюбие". Аз не виждам никъде в Словото да има негативно отношение към имот, който е придобит с правда (като тук визирам не само жилище, но и земи).

Всичко, което придобием с правда е пак за Бога. Не знам защо християните са научени да си продават имотите, защото били идвали последни времена, че нямало нужда от тях...? Кой им е дал такъв пример? Аз чета, че имаше праведни хора, които се радваха, когато виждаха разграбването на имота им, защото знаеха, че ще имат по-добър и по-траен имот, обаче не виждам те да са си продавали имотите преждевременно поради тази причина.

Днешното християнство говори повече за едни ню ейдж "небесни" ценности, отколкото за живот, който е здраво стъпил на земята, която Бог е направил за обитание на човека и за обработване от човека, която след 1000+ години ще бъде заменена с нова.

Вместо това повечето християни остават това, за което е предназначена земята и се обявяват в поддръжници на някакви "небесни" теории, които даже не се намират споменати в Божието Слово — пътували към небето, ще отидем на небето, щото сме тук за малко и т.н... Мисля, че ще има доста голяма изненада за мнозина, когато се разбере, че "малкото" ще е още 1000 години на тази земя, но облечени в небесно жилище, престоявайки тук на земята в царството на Месията.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Постингите ми, поради късния час бяха кратки, поради което и не напълно изчерпателни, но това не значи че написаното в предпоследния е подвеждащо. Защото все едно аз да кажа, за това което ти даваш като пример, (че много хора са продали имотите си, защото вярвали, че остава малко време), че подвежда хората да отхвърлят написаното в Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."
Просто трябва нещата да се доуточнят.
Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си! Сгрешиха ли, като от тогава минаха 2000 години? Разбира се че не! Защото те изпълниха това което заповяда Пророк Йоан, а именно да дават добри плодове.
Лука 3:9-11 "А и брадвата лежи вече при корена на дърветата; и тъй, всяко дърво, което не дава добър плод, отсича се и в огън се хвърля.
И множествата го питаха, казвайки: Тогава какво да правим?
А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото."

Ето че ранните християни извършвайки това, просто трупаха добродетели. Сега тук вече трябва да видим, че Словото казва, че на добродетелта трябва да прибавим благоразумие - /2Петрово 1:5/! Тоест, ревността, която имаме за добри дела, трябва да облечем с мъдрост, за да не стане глупост, както в посочените от теб Уочман примери, каквито и аз съм чувал. Но да не стане така, че хващайки благоразумието, забравим за добродетелта.

Колкото за небесните жилища, писано е:
"В дома на Отца моего много жилища има; ако да не бе така аз бих ви казал. Отхождам да ви приготвя место." Йоан 14:2
Аз съм далеч от мисълта, че под жилища се има в предвид просто къщи, защото Бог е богат зад тази дума да заключи, богатства и съкровища милиони и милиарди пъти по големи от един хубав дом с градина, цветя и птички, но именно съкровища за които Словото казва - "неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава,"! И именно защото е писано, че крадец не се приближава, аз написах, че никой не може да го вземе!
Колкото до фалшивия Христос и това ще разискваме, но съжалявам за ограниченото време, защото станаха доста недовършените теми.
А за духовния непукизъм и ескейпизъм. Бъди сигурен, че не съм непукис и не бягам от фронта, защото всички сме призовани да бъдем молители и ходатаи.
А за бъдещите царе, това са тези хора в които днес можем да видим Христос - слугуващия!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Георги

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 41
Моля, поправете ме, ако греша в разсъжденията си по-долу.

Относно Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."

от Лука 12:22 до 12:53, Той говори на учениците си

Luk 12:22  Рече още на учениците Си:

Докато за повярвалите се говори така:

Act 4:32  А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа; и ни един от тях не казваше, че нещо от имота му е негово, но всичко им беше общо.
Act 4:33  И апостолите с голяма сила свидетелствуваха за възкресението на Господа Исуса; и голяма благодат почиваше над всички тях.
Act 4:34  Па и никой от тях не беше в лишение, защото всички, които бяха стопани на ниви или, на къщи, продаваха ги, и донасяха цената на продаденото,


Хората не са си продавали целия имот. И Лука 3:11 потвърждава това:


Luk 3:11  А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото.Въпроса за 'небесните жилища' май е за друга тема, затова няма да пиша по него, но лично аз, на базата на това което съм издирил в Библията, мисля, че не си в правилната насока по този въпрос, strannik. Самите думи 'неизчерпаемо съкровище' би трябвало да ти подскажат за какво всъщност иде реч. A именно, както каза Тихомир, говори се за нетленно, но и прославено тяло, според както разбирам от пасажи в Библията.

Друг е въпроса, който Watchman повдигна затова дали ще има нужда от жилища при връщането на Христос. Ето един пасаж, въпреки че не разбирам дали се говори за 1000 годишното царство, или за след Съда.


Mic 4:1  А в послешните дни Хълма на дома Господен Ще се утвръди по-високо от всичките хълмове, И ще се издигне над бърдата, И племена ще се стекат на него.
Mic 4:2  И много народи ще отидат и ще рекат: Дойдете да възлезем на хълма Господен, В дома на Якововия Бог; Той ще ни научи на пътищата Си, И ние ще ходим в пътеките Му; Защото от Сион ще излезе поуката, И словото Господно от Ерусалим.
Mic 4:3  Бог ще съди между много племена, И ще решава между силни народи до далечни страни; И те ще изковат ножовете си на палешници, И копията си на сърпове; Народ против народ няма да дигне нож, Нито ще се учат вече на война.
Mic 4:4  Но ще седят всеки под лозата си и под смоковницата си, Без да има кой да ги плаши; Понеже устата на Господа на Силите изговориха това.


Мисля, че се говори за след Съда, защото се казва 'Нито ще се учат вече на война. '
Но, ако хората след Съда имат имот, то защо това да се променя по време на Царуването на Христос на земята
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Quote
Защото все едно аз да кажа, за това което ти даваш като пример, (че много хора са продали имотите си, защото вярвали, че остава малко време), че подвежда хората да отхвърлят написаното в Лука 12:33 - "Продайте имота си и давайте милостиня; направете си кесии, които не овехтяват, неизчерпаемо съкровище на небесата, гдето крадец не се приближава, нито молец изяжда."
Просто трябва нещата да се доуточнят.
Защото виждаме, че още първите апостоли са проповядвали, че времето е късо и че ранните християни са продавали имотите си! Сгрешиха ли, като от тогава минаха 2000 години? Разбира се че не! Защото те изпълниха това което заповяда Пророк Йоан, а именно да дават добри плодове.

Преди всичко, ние трябва да разбираме какво точно правеха апостолите и ранната църква за да не си вадим погрешни учения и модели на поведение. Както Георги правилно е забелязал, учениците продаваха имот само ако имаха повече от един. Няма никакво свидетелство някой да е продал единствено, което има и да е останал на улицата. Подобно поведение няма общо с милосърдието а с глупостта.

Ако някой е апостол и бъде призован до краищата на земята, такъв може да продаде всичко, което има и да отиде на другия край на земята, най-малкото защото ако имота остане, ще бъде неизползван. Но тук има и друг момент. Исус инструктира апостолите да продадат имота си и а го раздадат като милостиня, когато бъдат изпратени защото отивайки на ново място те ще зависят от милостта на други хора за своето снабдяване. В този смисъл "съкровището на небесата" е милосърдието, което са посяли, за да могат да го пожънат на новото място, където отиват. Това безспорно е голяма Божия мъдрост и духовна стратегия. Но отново както и Георги е правилно забелязал това е инструкция към апостолите. Ако се прочете внимателно Лука 12 глава се вижда, че Исус говореше ту на народа, ту на апостолите. И текста изрично разграничава кое към кого се казва.

Ето защо тази инструкция на Исус не е за трупане на добродетели, както strannik  предполага, а има конкретен стратегически замисъл свързан с делото на Царството. Самоцелно трупане на добродетели в Писанията не съм намерил. Всичко е от Него, чрез Него и за Него.

Quote
А за бъдещите царе, това са тези хора в които днес можем да видим Христос - слугуващия!

Аз съм виждал много хора, които имат сърце и искрено желание да слугуват, но са толкова лишени от мъдрост и разбиране, че слугуването им носи вреда а не полза. Защото печелят доверието на другите с искреността си и жертвоготовността, а им дават лош пример, защото са лишени от мъдрост, знание и разум. Такива хора, не могат да царуват с Христос, защото ето на какъв Дух беше Христос, и на такъв Дух трябва да са Неговите истински слуги и бъдещи царе:

Ис. 11:2  И духът Господен ще почива на Него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа;

Ето защо е напълно подвеждащо твърдението, че щом някой иска да слугува, значи ще и царува с Христос. Изискванията са много по-големи.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Quote
в Лука 12:33 Той говори на учениците си
Luk 12:22  Рече още на учениците Си:
Докато за повярвалите се говори така:
Act 4:32  А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа;...
Виждам че правиш разлика между ученици и повярвали. В Лука 12:32 Христос говори, към малкото стадо, а това не са само апостолите! А в Деяния, множеството от повярвали, не мисля, че може да има едно сърце и душа, ако не са се поучили от учението Христово проповядвано от апостолите. А щом са се поучили, то те са и ученици, така че няма разлика между ученици и повярвали. Защото да си ученик, значи да си повярвал, а да си повярвал, означава да започнеш да бъдеш Негов ученик. Защото все едно да се родиш, а де не започнеш да растеж.
А колкото до дарованието всеки християнин може да си реши сам, колко да даде на сиромасите или на братята в нужда! Дали едно от двете, едно от трите или една десета ИЛИ ПЪК ВСИЧКО, всеки си решава и никой не може да го укорява, освен ако никак не дава! Да не забравяме вдовицата, защото тя имаше две лепти, но не даде едната, нали. Можем ли да я осъдим Уочман, че тя от немотията си пусна целия имот, що имаше /Лука 21:4/, като я обвиним, че прави глупост?
А колкото до Хълма на Дома Господен, знаеш ли Георги, как е неговото име! Именно Хълма, на който сина на Давид съгради Дома Господен!
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4

Георги

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 41
Quote
в Лука 12:33 Той говори на учениците си
Luk 12:22  Рече още на учениците Си:
Докато за повярвалите се говори така:
Act 4:32  А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа;...
Виждам че правиш разлика между ученици и повярвали. В Лука 12:32 Христос говори, към малкото стадо, а това не са само апостолите! А в Деяния, множеството от повярвали, не мисля, че може да има едно сърце и душа, ако не са се поучили от учението Христово проповядвано от апостолите. А щом са се поучили, то те са и ученици, така че няма разлика между ученици и повярвали. Защото да си ученик, значи да си повярвал, а да си повярвал, означава да започнеш да бъдеш Негов ученик. Защото все едно да се родиш, а де не започнеш да растеж.

Мисля, че изопачаваш думите ми, тъй като не казвам, че има разлика между ученици и повярвали, напротив. Правя разлика между ученици и апостоли - не всички ученици са на такова служение. В Лука 12:22 именно поради контекста на самата глава ясно се разбира, че Той говори на апостолите Си. Следователно обръщението 'малко стадо' в тая глава се отнася към апостолите.

Quote from: strannik
А колкото до Хълма на Дома Господен, знаеш ли Георги, как е неговото име! Именно Хълма, на който сина на Давид съгради Дома Господен!

Съвсем ме изгуби. Не мисля, че това е за което говорехме. Разбирам, че времето ти е ограничено, но понеже говориме за изключително съществени неща, то ако внимателно и бавно прочетеш какво писахме един на друг, вероятно е да забележиш, че се отплесваш към съвсем друго нещо.


'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Quote
Виждам че правиш разлика между ученици и повярвали. В Лука 12:32 Христос говори, към малкото стадо, а това не са само апостолите!

Принципно не трябва да има разлика между ученици и повярвали. Но в контекста на Лука 12 глава, учениците, които бяха заедно с Исус и на които Той казваше тия неща, бяха точно апостолите.

Quote
Да не забравяме вдовицата, защото тя имаше две лепти, но не даде едната, нали. Можем ли да я осъдим Уочман, че тя от немотията си пусна целия имот, що имаше /Лука 21:4/, като я обвиним, че прави глупост?

Винаги ми е било интересно как човек, който държи на някаква заблуда рано или късно прибягва за защита до пасаж с погрешен превод. Нека да бъде ясно за дискусията, че в Лука 21:4 нищо не пише за ИМОТ. Думата преведена (незнайно защо) като "имот" е гръцката дума bios, която в този контекст означава средства за препитание. Тук не става въпрос за къща или нива или каквото и да е, което може да се нарече имот. Това бяха всичките пари за храна на тази жена и тя дарявайки ги, хвърли себе си на Божията милост със вяра. Затова и Исус похвали постъпката й, защото беше дело на вяра и упование.

Много е важно да се разбира обаче контекста на всяко едно действие, защото това, което човек дава или взима, продава или купува трябва да бъде разбирано в контекста на неговото призвание и поверени отговорности.

Например тази вдовица нямаше малки деца за които да се грижи. Едно нещо е човек да даде СВОЯ ДЯЛ и да уповава с вяра, съвсем друго е да даде онова, което му е поверено във връзка с отговорностите към които е призован. Например ако точно преди битка, Давид беше решил да продаде всичките оръжия в Израел и да раздаде парите на бедните, дали Бог щеше да го похвали? Такава ли е Божията мъдрост? Или Ной ако беше разпродал всичкия дървен материал и всичките си инструменти за работа и беше раздал парите на бедните - вместо да строи ковчега с ресурсите, които Бог му беше поверил, това ли щеше да е превъзходната Божия мъдрост?

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

strannik

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 96
  • http://bratoliubie.alle.bg/
Наистина съжалявам, ако си мислите, че стиховете от Лука 12:22 до Лука 12:34 са само за апостолите. Това си е ваша работа.
А колкото до това:
Quote
Винаги ми е било интересно как човек, който държи на някаква заблуда рано или късно прибягва за защита до пасаж с погрешен превод. Нека да бъде ясно за дискусията, че в Лука 21:4 нищо не пише за ИМОТ. Думата преведена (незнайно защо) като "имот" е гръцката дума bios, която в този контекст означава средства за препитание
Мога да ти кажа, че на мен пък винаги ми е било смешно, как учени на Слово Божие човеци, захапват буквата и се спъват в елементарни думи и части от Библията, които прости човеци ясно разбират! За да се сбъдне реченото, че Бог с прости човеци, ще засрами мъдрите, за което има примери и в Деяния!
Дали ще се преведе "имот" или "пари" ясно е, че в случая, става въпрос за две лепти! Но дали ще са две лепти, две ризи или две къщи, всичко това е нещо, което е притежание от имащия ги, тоест те са "имани неща", следователно те са имот, така че в конкретния случай превода е достатъчно ясен.
Така, че конкретно по темата - "Човекът със жилище, заплаха за властта", мога да отговоря само положително! Да съгласен съм! Наистина, човек с небесно жилище е заплаха за княза на въздушната власт! :)
"Ето, вие постите за препирания и карания,
И да биете с нечестиви пестници:
Не постете както днес
За да се чуе горе гласът ви."
Исая 58:4