Author Topic: Храната като гонение срещу светиите  (Read 23901 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #15 on: March 09, 2010, 04:06:55 AM »
Quote
Добре, момчета. Просто исках да узная до колко бихте ме разбрали от написаното и да разбера способността ви да прониквате зад черупката на думите!

Ние не приемаме думите като черупка, зад което трябва да се търси нещо друго. Думите са същността на нещата, а не черупка за същостта, според както ни учи Исус:

Йоан 6:63  Духът е, който дава живот; плътта нищо не ползува; думите, които съм ви говорил, дух са и живот са.

Самите думи са дух и живот, а не черупка за нещо друго. Черупката е нещо което се изхвърля и се яде това, което е в нея, докато думите на Бога не са за изхвърляне, защото именно те са Духа и Живота. Така трябва да бъдат и нашите думи - същност, а не черупка.

Quote
Извинявайте ако съм ви обидил (имайки предвид реакцията на Уочман), това е нещо нормално при диалог на събеседници, все пак е писано да изпитваме духовете, нали! Още повече, че аз нямам гаранция, че във форума няма такива хора, за които казваш Уочман, че Исус на такива е говорил в притчи!

Не мисля, че ако някой е Христов ученик може да се обижда. Обижда се себето и плътта, а Исус учи тези неща да се разпъват, така че не се притеснявай - няма кой да се обижда. За мен е важно да има ясна и пълноценна дискусия без да губим време със изясняване на заобикалки.

Quote
Но щом поискахте прав текст - имате го! Само не се сърдете, все пак думите ви трябва да са със сол подправени! А не е ли благостта в думите именно солта! Съгласен съм, че трябва да са със сериозност и строгост, но мисля, че прекалено силно удряте, а така предизвиквате и събеседника да отвръща така!

Е ако се върнеш назад, ще видиш, че няколко пъти ти зададохме въпроси за изясняване на позицията ти "со кротце и со благо" ама ти реагира чак да по твърдата позиция, сиреч ние бяхме принудени да "ударим". За удрянето все пак Писанията не казват лоши неща, например:

Пр. 27:6  Удари от приятел са искрени, А целувки от неприятел - изобилни.

Пс. 141:5  Нека ме удари праведният; това ще ми бъде благост; И нека ме изобличава; това ще бъде миро на главата ми;

Ние не сме по целувките и ласкателствата, но обичаме да даваме прав отговор, което според Пр. 24:26 се приравнява с целувка.

Quote
Когато искате да опровергаете написаното от някой, подходете с малко повечко благост, с малко повечко усмивка, да се усеща топлината и любовта в думите ви!

Ако приложим думите на Давид, "Нека ме удари праведният; това ще ми бъде благост" то мисля, че повечко благост ще дойде множко на някои хора. :) Разбира се човек, трябва да бъде мъдър като Давид за да счете удара за благост, и изобличението за миро.

По отношение на усмивките и топлината - това са опасни неща. Всички професионални манипулатори и измамници ги използват тия похвати за да приласкаят и примамят жертвата си. Ние страним от тези неща. По-добре да целунеш някой с прав отговор, отколкото да го примамваш емоционално.

Quote
Така, че човека сам да се досети къде бърка, а не да си тръгне сърдит, както и видях такъв постинг някъде във форума - "бай, бай, дребнави човечета".

Това поколение не прави впечатление да се сеща само за каквото и да било. А въпросната Мария, която ги каза думите, които цитираш - ти запозна ли се с нейното поведение във форума? Такъв човек има ли нещо общо с християнин въобще? Нали точно по-този начин като се приласкават подобни човеци - църквите се напълват с езичници и всичко се разводнява, размива и разпада.

Quote
Както виждате споменавам, че Любовта е най силното оръжие против всеки вид гонение! Което означава, че аз не отхвърлям написаното от Уочман за този нов вид гонение, но давам съвет /имайки предвид посочените цитати от Словото преди това/, че уповавайки се на Господ и възлагайки на Него всяка грижа, Той ще ни насочи и посочи какво трябва да правим, било то какво да ядем, пием, говорим и вършим!

Ако четем списъка на Павел за Божието всеоръжие в Ефесяни 6 гл, там не се споменава "любовта като оръжие". Съзнанието за любовта на Месията към своите хора дава увереност, за успешния изход, но не само по-себе си не дава посока на действие в конкретната ситуация. Смисъла на тази тема не е да се увещаваме, че "Бог ще ни насочи" а да се изясни какво всъщност насочва Бог. Защото да си говорим само, че Бог ще ни насочи, а никога да не стигнем до самата насока, то каква полза? Така само мамим себе си и останалите.

Quote
Но за да кажа, "всеки вид гонение", то насочвам вниманието, че има и друго гонение, а не само разглежданото в тази тема, но то е въпрос на друга тема! Става въпрос за гонението, което идва от вътре от лъжебратята, а не отвън от света и е свързано с отстъплението на мнозинството в последното време, време в което вече живеем.

Това гонение е безспорно друга главна част от удара срещу християните, то е много подобно на подмяната на храната с фалшива и отровена такава, защото подменя както евангелието, така и реалностите във взаимоотношенията между християните. Набляга се на положителни емоции, любов, мир и толерантност. Това обаче е тема за отделна дискусия, каквато ако желаеш можеш сам да стартираш.

Quote
И то е много по необходимо да се дискутира от ГМО, защото ГМО може да погуби тялото, но онова може да погуби духа и да превърни човек в отстъпник и антихрист!

Ако си разбрал онова, което писах в началото на темата, нямаше да мислиш, че ГМО, флуора, MSG и аспартама убиват само тялото, напротив, повдигнах темата именно защото тия неща оказват пряко влияние върху ума на човека и способността му да мисли логично и да разбира истината. Ако мислиш, че това не е заплаха за душата, то помисли пак.

Quote
Само един въпрос към Тихомир относно написаното от него за американското евангелие. - Като чуя израза "американско евангелие", разбирам дяволското учение за финансовия просперитет. Какво общо има то с поезията?

Явно не си схванал добре какво говори Тихомир. Много преди просперитетното учение да излезе от Америка, Британската империя въвежда едно евангелие на индивидуализма, която заразява църквите в Америка и подменя фундамента на Благовестието. В последствие обаче Америка става главния разпространител на това евангелие, затова и се оприличава повече като американско, отколкото като британско. И това евангелие е толкова старо, че евангелските църкви в България са масово повлияни от него, а някои изцяло основани върху него. За това иде реч, ама и това е въпрос за отделна тема.

Затова да се върнем на настоящата тема - какви са конкретните насоки според Божията мъдрост относно това подмолно гонение прицелващо се в умопомрачаване на умовете по химически начин чрез храната? Между другото - голяма част от магьосничеството се състои именно в приготвяне на вещества, които директно влияят на ума и мозъка на човека и тайното им поставяне в храната или питието на нарочената жертва. Днес тия вещества масово се поставят в храните. Това е масова окултна, магьосническа атака срещу населението, и християните нехаят какво има в храната и водата им? Да се учудваме ли че повечето са като омаяни и неспособни да виждат и схващат реалността, нито ясните думи на Писанията?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #16 on: March 09, 2010, 17:57:23 PM »
Аз мисля, че за да има гонение срещу светииите по този метод - чрез храната и водата, то светиите, трябва да са отделени от света по някакъв начин (например в комуни :) ), за да им се въздейства само на тях. Иначе излиза, че Дяволът не прави вече разлика между Христовите люде и света.
Тогава ще е гонение срещу светиите.

Иначе това си е въздействие върху всички бедняци по света - вярващи или невярващи.

Едно време, като наскоро повярвал, ходих на няколко сбирки на адвентистите. Всичко беше добре, докато не започнаха да ме обработват с това, да не работя в събота, и да не ям месо.

За съботата, нямаша как да стане, ако не изоставех професията си, понеже беше свързана с работа на смени.
А за месото, пасторът живо ни рекламираше да ядем соя, която била много вкусна и напълно замествала месото.
А тази соя (специална в едни цветни кутии), понеже тогава я нямаше тук на пазара, той любезно се наемаше, да ни я доставя от Щатите.
Цената беше много висока, и как ли щях да я плащам, като си напуснех и работата? :)

А сега излезе, че адвентистите се тъпчат яко с ГМО. Понеже соята е една от най- целевите култури за това производство.

И така: за гонение чрез храната и водата срещу светиите не се сещам Господ Исус да ни предупреждава.
Спомням си, че такова отравяне ще има, като резултат от Божия гняв, върху царството на Антихриста.

За събирането на светиите в общности, като отпор на това гонение, също не намирам такъв съвет от Господа.
Напротив, Господ иска от Отец, да не ни взема от света. Понеже ни е пратил в света.

Светииите в Ерусалим се бяха събрали в общност, забележете, че те там консумираха ресурсите си, а не създаваха ресурси. Те очакваха, че Господ всеки момент ще се върне да ги вземе.

Но Господ използва гонение срещу тях, за да ги разпръсне и изпрати в света.
Дали не е погрешна посоката, към наново събиране в общности?

П. П. Странник, стиховете ти са много хубави!


Shema

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 33
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #17 on: March 09, 2010, 18:15:01 PM »

За събирането на светиите в общности, като отпор на това гонение, също не намирам такъв съвет от Господа.
Напротив, Господ иска от Отец, да не ни взема от света. Понеже ни е пратил в света.

Светииите в Ерусалим се бяха събрали в общност, забележете, че те там консумираха ресурсите си, а не създаваха ресурси. Те очакваха, че Господ всеки момент ще се върне да ги вземе.

Но Господ използва гонение срещу тях, за да ги разпръсне и изпрати в света.
Дали не е погрешна посоката, към наново събиране в общности?


ако светиите живеят в общности, тези общности извън света ли са?

И откъде си толкова сигурен, че светиите в Ерусалим не произвеждаха нищо?

Освен това, на този принцип, ти защо ходиш на работа, например?
Ако това е, което е било и трябва да бъде модел за вярващите - да седят и да чакат.

А след като, така или иначе, те работят, какъв би бил проблемът да работят заедно или поне част от тях в даден занаят или в обработването на земята?

И накрая - дали гонението срещу светиите е било с цел да бъдат разпръснати в света :о
Второзаконие 20:3
Слушай, Израилю! вие пристъпвате днес да се биете против неприятелите си; да не премалнее сърцето ви; не бойте се, нито се смущавайте, нито се ужасявайте от тях;

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #18 on: March 09, 2010, 18:19:57 PM »
За събирането на светиите в общности, като отпор на това гонение, също не намирам такъв съвет от Господа.
Напротив, Господ иска от Отец, да не ни взема от света. Понеже ни е пратил в света.

Да споделяш живота заедно с братята, не означава да бъдеш "взет от света", нито "да бягаш от хората на този свят" (както правят по манастирите). Съжалявам, че нямаш никакво разбиране какво е това живот заедно, съдейки по плиткия и взет от течението коментар който си дал. А ако мислиш, че среща два пъти на седмицата по 2 часа, и след това 1 час "на кафе" е истинско общение и споделяне на живота заедно със светиите, то тогава дълбоко си се заблудил, и заблудата се очертава да става по-голяма.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #19 on: March 09, 2010, 20:00:55 PM »
Аз мисля, че за да има гонение срещу светииите по този метод - чрез храната и водата, то светиите, трябва да са отделени от света по някакъв начин (например в комуни :) ), за да им се въздейства само на тях. Иначе излиза, че Дяволът не прави вече разлика между Христовите люде и света.
Тогава ще е гонение срещу светиите.
В Словото четем, че всички, които не са от Царството на Светлината са от царството на тъмнината и са вързани живи от сатана ("...който не събира с Мен разпилява...").

Човек, който е от царството на сатана, може да бъде изобличен за греховете си и съвсем съзнателно да размисли и да се покае и да вярва в благовестието (че Бог ще дойде в царството си). Тогава на база на обещанието, което Бог е дал, човекът ще бъде спасен.

Когато един човек е пиян или повлиян от медикаменти той няма способност да мисли трезво. Затова и такъв човек не може съзнателно да се покае и да размисли за поведението си, нито може да се стресне и да каже "какво да правя братя?" (както тъмничният началник).

Ето защо гонението не е само против Божиите хора (за да може да се заблудят ако е възможно и избраните, които са предузнати преди това), но е и да се държат в плен текущите пленници.


Quote
Иначе това си е въздействие върху всички бедняци по света - вярващи или невярващи.

Едно време, като наскоро повярвал, ходих на няколко сбирки на адвентистите. Всичко беше добре, докато не започнаха да ме обработват с това, да не работя в събота, и да не ям месо.

За съботата, нямаша как да стане, ако не изоставех професията си, понеже беше свързана с работа на смени.
А за месото, пасторът живо ни рекламираше да ядем соя, която била много вкусна и напълно замествала месото.
А тази соя (специална в едни цветни кутии), понеже тогава я нямаше тук на пазара, той любезно се наемаше, да ни я доставя от Щатите.
Цената беше много висока, и как ли щях да я плащам, като си напуснех и работата? :)

А сега излезе, че адвентистите се тъпчат яко с ГМО. Понеже соята е една от най- целевите култури за това производство.
Това си е проблем на философията, която са си изградили. Важното е да гледаме какво пише в Писанията и да бъдем мъдри. Илия ядеше месо, което враните му носеха. Нека питат Бог защо така.


Quote
И така: за гонение чрез храната и водата срещу светиите не се сещам Господ Исус да ни предупреждава.
Спомням си, че такова отравяне ще има, като резултат от Божия гняв, върху царството на Антихриста.
Всъщност е писано за време, когато ще има голям дефицит за храна (в Откровение), само няма да бъдат пипнати виното (предполагам и гроздовите култури), както и зехтина (маслинените култури). Пише, че ще има голям глад.

При засяване на ГМО в дадена нива, на втората не дава реколта. На третата земята не става за сеене. За да стане за сеене, трябва да минат няколко години (5+ доколкото знам).

Оставям разсъжденията за четящите.

Quote
За събирането на светиите в общности, като отпор на това гонение, също не намирам такъв съвет от Господа.
Напротив, Господ иска от Отец, да не ни взема от света. Понеже ни е пратил в света.
Ако говориш за общности тип "манастир" — прав си, такива работи няма в Словото. Но кой тук говори за общности тип "манастир" и далеч горе в планината отделени от всички?

Quote
Светииите в Ерусалим се бяха събрали в общност, забележете, че те там консумираха ресурсите си, а не създаваха ресурси. Те очакваха, че Господ всеки момент ще се върне да ги вземе.
Аз не съм убеден в това нещо, четейки (примерно) това:
Яков 5:4. Ето, заплатата за работниците, които са жънали нивите ви, от която ги лишихте, вика; и виковете на жетварите влязоха в ушите на Господа на Силите.

Тук става въпрос за съвет към хора, които са богати и се наричат вярващи, които имат ниви. Да не говорим, че Павел създаваше шатри, т.е. не беше търговец на шатри, а ги произвеждаше.Quote
Но Господ използва гонение срещу тях, за да ги разпръсне и изпрати в света.
Дали не е погрешна посоката, към наново събиране в общности?
Отново много зависи какво наричаш "общност", защото мисля, че все още не си разбрал какво означава това.

Между другото в англо-говорящите страни "общност" се нарича и "махалата" или "комшулука". Тук думата "общност" е придобила доста различно значение. Някак си идеалистично и с лоша репутация.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3886
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #20 on: March 10, 2010, 01:59:51 AM »
Quote from: constant
Аз мисля, че за да има гонение срещу светииите по този метод - чрез храната и водата, то светиите, трябва да са отделени от света по някакъв начин (например в комуни :) ), за да им се въздейства само на тях. Иначе излиза, че Дяволът не прави вече разлика между Христовите люде и света.
Тогава ще е гонение срещу светиите.

Както каза и mak, дълбочината на неразбирането ти е толкова драстична, че човек да се чуди откъде да почне да ти отговаря. Ти си характерен представител на християнството, което живее в свой измислен религиозен свят и е почти невъзможно да се завърже реална комуникация.

Ако се беше постарал да разбереш написаното щеше да схванеш, че целта е затъпяване на цялото население на земята. Писанието ясно казва, че заниманието на сатана е да "мами народите" Откр. 20:3. За затъпяването на населението се използват всякакви методи - от музиката, през киното, ТВ шоутатата и сериалите, до политическите системи и се стигне до натравянето на храната, водата и въздуха. За онези обаче, които са обикнали истината - за тях това е гонение, докато за останалите е естественото развитие на техния живот в тъмнина.

Когато Ирод заповяда да се избият всички младенци във Витлеем, то не беше защото той не правеше разлика между новородения месия и останалите деца. Напротив масовото клане имаше за цел да бъде убит именно месията. Същото е и с натравянето на храните и водата  - целта е да се затъпят светиите, ако и да го отнасят всички останали.

Quote
Иначе това си е въздействие върху всички бедняци по света - вярващи или невярващи.

Какво общо имат тука бедняците не разбрах, и бедни и богати биват подложени на същата агресия.

Quote
Едно време, като наскоро повярвал, ходих на няколко сбирки на адвентистите. Всичко беше добре, докато не започнаха да ме обработват с това, да не работя в събота, и да не ям месо.

За съботата, нямаша как да стане, ако не изоставех професията си, понеже беше свързана с работа на смени.
А за месото, пасторът живо ни рекламираше да ядем соя, която била много вкусна и напълно замествала месото.
А тази соя (специална в едни цветни кутии), понеже тогава я нямаше тук на пазара, той любезно се наемаше, да ни я доставя от Щатите.
Цената беше много висока, и как ли щях да я плащам, като си напуснех и работата? :)

А сега излезе, че адвентистите се тъпчат яко с ГМО. Понеже соята е една от най- целевите култури за това производство.

Като се има предвид тежките заблуди на адвентистите и как се кланят на лъжепророци, можем да счетем ГМО-то за един от по-малките им проблеми. Навремето и аз си мислих, че подсладеното с нутрасуит (аспартам) е по-здравословно от бялата захар например, но Бог няма да остави дълго време своите Си в подобна тъмнина.

Quote
И така: за гонение чрез храната и водата срещу светиите не се сещам Господ Исус да ни предупреждава.
Спомням си, че такова отравяне ще има, като резултат от Божия гняв, върху царството на Антихриста.

Щом не се сещаш, значи имаш нужда от подсещане:

2Сол. 2:8  и тогава ще се яви беззаконният, когото Господ Исус ще убие с дъха на устата Си и ще изтреби с явлението на пришествието Си,
2Сол. 2:9  тогава, чието идване се дължи на действието на сатаната, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса
2Сол. 2:10  и с всичката измама на неправдата, между ония, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят.
2Сол. 2:11  И затова Бог праща заблуда да действува между тях, за да повярват лъжа,
2Сол. 2:12  та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали истината.


Какво че рече всичката измама на неправдата? Това че разни "лекари" с бели престилки и много медицински титли убеждават населението, че флуора е добър за тяхното здраве, сега новото е че почват да обясняват, че и живака бил полезен за здравето и затова го слагали във ваксините и смятат и в други неща да го слагат, както вече слагат флуора в млякото на децата - НИМА ТОВА НЕ Е ИЗМАМА НА НЕПРАВДАТА"?

Ето още един характерен пасаж:

Откр. 9:21  също не се покаяха нито от убийствата си, нито от чародеянията си, нито от блудствата си, нито от кражбите си.

Думата за чародеяние - farmakeia - означава "омагьосване чрез отрови"  И именно това се случва чрез тези отрови във храните и водата. Нима Божият Дух не предупреждава срещу тези неща?

Quote from: constant
За събирането на светиите в общности, като отпор на това гонение, също не намирам такъв съвет от Господа.
Напротив, Господ иска от Отец, да не ни взема от света. Понеже ни е пратил в света.

Исус и 12-те апостоли как живееха? Всяка сряда и неделя се събираха на сбирка с молитва, песни от песнарката и проповед? Или живееха заедно, работеха заедно, пътуваха заедно? Кое от двете е вярно? Ти според кой модел живееш - този на Исус и апостолите или този на римокатолицизма, който институира църковните службите в определен ден и час? И когато Исус и апостолите живееха заедно като една месианска общност посветена на прогласяването на Божието Царство - те бяха ли взети от света? Това направи ли ги монаси?

Нещо повече, Христовите ученици не се събират на общности, техния единствен начин на съществуване е общността. Това е запечатала цялата история  - светиите или са били една общност, или не са били светии въобще. Ако си мислиш, че твоето неделно християнство има нещо общо с Христовото ученичество, то или трябва да изтрезнееш сега или да бъдеш жестоко шокиран, когато ще е твърде късно да промениш живота си.

Quote from:  constant
Светииите в Ерусалим се бяха събрали в общност, забележете, че те там консумираха ресурсите си, а не създаваха ресурси. Те очакваха, че Господ всеки момент ще се върне да ги вземе.

Светиите в Ерусалим живееха точно по начина по който Исус живееше с апостолите и ги научи да живеят така и да учат останалите да живеят така. Никъде не пише, че консумираха и не създаваха, напротив Святия Дух предупреждава чрез апостола:

2Сол. 3:10  Защото и когато бяхме при вас заръчахме ви това: Ако не иска някой да работи, той нито да яде.

Това никак не ми прилича на твоето своеволно заключение - консумираха и не създаваха. Нима Ерусалимската църква и апостолите бяха в нарушение на тази заповед на Бога?

Quote from: constant
Но Господ използва гонение срещу тях, за да ги разпръсне и изпрати в света.
Дали не е погрешна посоката, към наново събиране в общности?

Tи знаеш ли кога идва гонение? Дали когато дявола е заплашен или когато е доволен? Според тебе излиза, че дявола е бил доволен от живота на Ерусалимската църква, а Бог е бил недоволен, затова Бог повдигнал гонение, че да се сетят да проповядват и на друго място? И аз съм чел подобни безсмислици от разни американски автори.

Значи нито апостолите нито никой не е слушал Божия глас, много си им било хубаво заедно и Бог като не успял да им проговори нещо и да Го чуят, ги разпръснал с гонение. Това ясно говори, че ти си нямаш на представа какво означава апостол на Бога. Тия хора правеха точно това, което Бог искаше да правят и дявола беше страшно подразнен, небесните началства и власти разклатени, затова и повдигнаха яростно гонение срещу тях.

Но дори и в гонението си - християните останаха една общност и където и да отидеха живееха като общност. Нещо повече - дори евреите, които бяха научени от Писанията да живеят като общност - вече 2000 години след изселването си от земята - продължават да живеят така ако и да нямаха своя собствена държава. Дори и в момента нямат такава, защото Израел не се управлява от евреи. Колко повече учениците на Христос ще живеят като общност, които не само бяха само евреи в началото, но и бяха научени от Исус на още по-дълбока обвързаност като братя отколкото се бяха научили от Закона.

И пак въпроса остава открит - вие християни - ще продължите ли да приемате в телата си тези отрови, които идват грижливо пакетирани с храните в търговската мрежа? Ще продължите ли да храните децата си с тях? В съдния ден - какво точно смятате да обясните по отношение на тази си отговорност?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #21 on: March 10, 2010, 02:23:44 AM »
Но Господ използва гонение срещу тях, за да ги разпръсне и изпрати в света.

Можеш ли за момент да застанеш, и да се върнеш в паметта си назад и да се сетиш къде точно си прочел/чул това нещо, та да открием корена на подобни опасни предположения? Ако следваш логиката до край, то излиза, че Господ е искал всички светии в Ерусалим да станат апостоли.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #22 on: March 10, 2010, 20:01:25 PM »
Виждам добри аргументи, а всичко което може да се докаже чрез Словото го приемам. При все, че е написано с голяма гордост, а гордостта неминуемо предшества падането.

Мисля, че светиите живееха в общности, защото такъв си беше начинът на живот, в онова време.
Просто всички хора са живеели в някакви общности.

Но когато хората са отделени от земята, тогава идва и краят на онези общности.
И не знам, дали вече въобще е възможно да се върне старото време, на големите семейства, обработващи парченцата си земя.
Понеже държавата прави такива спънки, че който е решил да направи някаква инициатива, бива задушен от данъци, проверки, разрешителни и всякаква бюрокрация.
Системата е направена така, че всички които са на село, и за свързани с обработването на земя, да бъдат работници на един или двама едри земевладелци.

А иначе и сега местната църква би трябвало да е общност.
Както пише - събиране в храма и по къщите.
Наистина събирането по къщите не е такова сега, каквото беше по- рано. Преди не можех да си помисля, да не се събера с вярващи и през седмицата.

Сега не е така. Дали защото вече се ожених :) , не знам.
Но и семейните събирания, заедно с децата пред Библията, са много плодоносни.

Защо писах, че ГМО - то е по- скоро гонение срещу бедните?
Ами понеже бедните нямат парите, за да си купуват по- скъпата чиста храна, а търсят все най- евтината стока. Която е и най- замърсена.

Но Господ използва гонение срещу тях, за да ги разпръсне и изпрати в света.

Можеш ли за момент да застанеш, и да се върнеш в паметта си назад и да се сетиш къде точно си прочел/чул това нещо, та да открием корена на подобни опасни предположения? Ако следваш логиката до край, то излиза, че Господ е искал всички светии в Ерусалим да станат апостоли.

Господ Исус се представи на своите ученици след Възкресението Си.
Тогава те го попитаха - Господи, в това ли време ще възстановиш на Израил царството?
А Той им отговори, че ще приемат сила и ще бъдат изпратени да свидетелстват в Ерусалим, Юдея, Самария и по целия свят.

По- късно се казва, че всички вярващи бяха заедно, и имаха всичко общо. А в Деяния 2 : 45, става ясно, че те задоволяваха нуждите си, като разпродаваха стоката (добитък, притежания) и имота си.

А това не прилича да са действия на хора, които имат намерението да изграждат бизнес система за бъдещето си.

В Деяния 6 глава пише, че са се скарали, заради несправедливото разпределение на помощите. На помощите, а не на заработките.

А и виждаме, че и Господ ги учеше на това - да разпродадат, да раздадат не бедните имота си и да Го последват.

Мисля, че Господ целеше, те да не са обвързани с имоти, които ще ги карат да се обръщат назад, както Лотовата жена. А те трябваше да бъдат разпръснати, за да засвидетелстват на целия свят за делото на Господ Исус Христос.

Дойде гонението и те веднага се пръснаха към Юдея, Самария и към езическите области, без нищо да ги задържа назад, в Ерусалим.
В Ерусалим останаха само апостолите. (Деян. 8 : 1) .

Писах, че Господ използва гонението, а не че Господ ги е гонил с гонение. Нали правите разликата?

Поздрави и Господ да ви пази, да не станете тъпи, като мене :)

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #23 on: March 10, 2010, 20:40:50 PM »
Виждам добри аргументи, а всичко което може да се докаже чрез Словото го приемам. При все, че е написано с голяма гордост, а гордостта неминуемо предшества падането.
Много ми е интересно на база на какви факти се отсъжда, че някой е горд...

Quote
Мисля, че светиите живееха в общности, защото такъв си беше начинът на живот, в онова време.
Просто всички хора са живеели в някакви общности.

Но когато хората са отделени от земята, тогава идва и краят на онези общности.
И не знам, дали вече въобще е възможно да се върне староро време, на големите семейства, обработващи парченцата си земя.
Понеже държавата прави такива спънки, че който е решил да направи някаква инициатива, бива задушен от данъци, проверки, разрешителни и всякаква бюрокрация.
Системата е направена така, че всички които са на село, и за свързани с обработването на земя, да бъдат работници на един или двама едри земевладелци.
Познавайки роднините си, част от които живеят в къщи със земи, не мога да кажа такова нещо.

Познавайки ситуацията в селата мога да кажа, че децата са чакали бабите и дядовците да починат и да продадат бързо къщата на някой англичанин, който идва 1 лято, прави някакви подобрения и на другата година обявява къщата за продан.

Това виждам в момента (съвсем пресни и реални случаи, на които съм очевидец, а не разказани от незнам си кого).

Наистина трябва да седнеш и да размислиш за заключенията си, защото под думата "общност" ти имаш много предварително изградени (погрешни) представи. Една от тях е големите семейства, които обработват парченце земя.

Примерно Акила и Прискила не са били хора, които са се препитавали със земеделие и не е ясно дали са били голямо семейство. Павел не се е препитавал със земеделие. Исус също не се е препитавал със земеделие. Други, обаче, са били земеделци и са се изхранвали от това. Продавали са на пазара и са печелили от това, а тези, които са били с друг занаят са купували от тях.

Това, че по времето на 12-те апостоли, вярващите са продавали земи и къщи не означава, че са останали на улицата. Дори в Евреи имаме свидетелство как вярващите приемали с радост разграбването на... ИМОТА СИ.

В Писанията пише ясно, че всеки от Израел е имал земи и е строял къщи, като също е прибавял стаи към съществуващи къщи. Ако някой разсъждава с днешния начин на мислене за имоти и къщи, доникъде няма да стигне, но накрая ще каже "няма начин да стане такова нещо", защото представата му е изкривена.

Трябва доста да премислиш всичко, което казваш, защото с всяко изказване си проличава, че имаш доста погрешна представа за това, за което се говори в този форум относно тази тема.


Quote
А иначе и сега местната църква би трябвало да е общност.
Както пише - събиране в храма и по къщите.
Наистина събирането по къщите не е такова сега, каквото беше по- рано. Преди не можех да си помисля, да не се събера с вярващи и през седмицата.

Сега не е така. Дали защото вече се ожених :) , не знам.
Но и семейните събирания, заедно с децата пред Библията, са много плодоносни.

Защо писах, че ГМО - то е по- скоро гонение срещу бедните?
Ами понеже бедните нямат парите, за да си купуват по- скъпата чиста храна, а търсят все най- евтината стока. Която е и най- замърсена.
Знаеш ли кой предлага евтината стока? Знаеш ли на кого Монсанто предлагат отровите и замърсените си семена? На едрите земевладелци и фермерите, които в повечето случаи не проявяват или не искат да провяват разбиране и единственото, за което имат мотив е бързата печалба. В повечето случаи такива хора не интересува какво ще ядат те и децата им.

Quote
Но Господ използва гонение срещу тях, за да ги разпръсне и изпрати в света.

Можеш ли за момент да застанеш, и да се върнеш в паметта си назад и да се сетиш къде точно си прочел/чул това нещо, та да открием корена на подобни опасни предположения? Ако следваш логиката до край, то излиза, че Господ е искал всички светии в Ерусалим да станат апостоли.

Господ Исус се представи на своите ученици след Възкресението Си.
Тогава те го попитаха - Господи, в това ли време ще възстановиш на Израил царството?
А Той им отговори, че ще приемат сила и ще бъдат изпратени да свидетелстват в Ерусалим, Юдея, Самария и по целия свят.
Сега, тука за всички вярващи ли говори или за апостолите? После кои бяха подгонени — всички вярващи или апостолите? Интересното беше, че баш апостолите останаха в Ерусалим, а другите се разбягаха.

Нещо не излиза сметката май?

Quote
По- късно се казва, че всички вярващи бяха заедно, и имаха всичко общо. А в Деяния 2 : 45, става ясно, че те задоволяваха нуждите си, като разпродаваха стоката (добитък, притежания) и имота си.

А това не прилича да са действия на хора, които имат намерението да изграждат бизнес система за бъдещето си.
И пак не излиза сметката като пише за това как са работили с ръцете си и как в Евреи се казва за разграбвали имота им... по-горе писах защо не излизат сметките ти.

Quote
В Деяния 6 глава пише, че са се скарали, заради несправедливото разпределение на помощите. На помощите, а не на заработките.
И тези помощи са били изпращани доброволно от римските пенсионери, нали? И цял живот вярващите са били на квартира у римляните и у невярващите и са мързелували по цял ден и са ядяли и пили това, което са продали...

Пак нещо не излиза сметката, май?


Quote
А и виждаме, че и Господ ги учеше на това - да разпродадат, да раздадат не бедните имота си и да Го последват.
И кого учеше? Тези, които искаха да му станат преки ученици или целия народ? Или на народа казваше — който има 2 ризи, да продаде имота си, за да купи още 2 и да ги раздаде?

Някакъв друг господ проповядваш.

Quote
Мисля, че Господ целеше, те да не са обвързани с имоти, които ще ги карат да се обръщат назад, както Лотовата жена. А те трябваше да бъдат разпръснати, за да засвидетелстват на целия свят за делото на Господ Исус Христос.
Викаш, Лотовата жена се обърна, заради имота си? И си го прочел къде?

И както писах по-горе — защо апостолите останаха в Ерусалим тогава? Да не би Господ да се е объркал да го е казал на тях това, обаче то да било за другите?...Quote
Дойде гонението и те веднага се пръснаха към Юдея, Самария и към езическите области, без нищо да ги задържа назад, в Ерусалим.
В Ерусалим останаха само апостолите. (Деян. 8 : 1) .

Писах, че Господ използва гонението, а не че Господ ги е гонил с гонение. Нали правите разликата?

Поздрави и Господ да ви пази, да не станете тъпи, като мене :)
Не е нужно да се самообиждаш. Никой не е казал, че си тъп, просто трябва всяка дума да е премерена и да може да се отговаря за всяка дума, която казваме. Затова е всичко — да е всичко точно според Божиите думи.

Никой от нас не е застрахован от грешки в езика, но всеки трябва да си взема поука, когато бъде поправен или наставен в нещо и да внимава в думите си, за да бъдат подкрепени от Писанията, а не от спомени, които не е ясно коя проповед или книжка са насадили.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1033
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #24 on: October 15, 2010, 16:35:14 PM »
Защо писах, че ГМО - то е по- скоро гонение срещу бедните?
Ами понеже бедните нямат парите, за да си купуват по- скъпата чиста храна, а търсят все най- евтината стока. Която е и най- замърсена.

 Е тука как ме разсмя само :D
 Това прозвуча сякаш взимаш по 5000 лв на месец и въобще не ти дреме за тези дето взимат 400-800 лв :D А като се замисля колко хора в България взимат подобни заплати.... А от това което чувам от познати извън България как са цъфнали и вързали там хората...  Стигам до извода че или просто се шегуваш или живееш в някакъв измислен свят...
 А от това веднага се сещам - ти като отидеш в магазина как разпознаваш коя храна е "чиста" за да споделиш опита си и да не се тровим и ние които волно неволно живеем все още в големия град ?
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #25 on: October 17, 2010, 23:10:47 PM »
Отговорих принципно. Не съм обсъждал беден ли съм, или богат :)
В Христос съм богат. :)

Иначе в магазина няма чиста храна. Затова не мога да ти помогна с опита си.

Поздрави!


Коцето

 • ограничен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 73
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #26 on: January 16, 2014, 12:17:24 PM »
 Месото е противоестествена за човека храна,както и всички животински продукти без изключение.Човекът не е създаден да се храни с плът.
Твърденията че човека след грехопадението се е изменил така че има нужда месо или животински продукти е невярно.Готвената храна е противоестествена за човека,тя го унищожава независимо каква е!
Библията няма за цел да ни учи какво и как да ядем.Това че на места библията "допуска' употребата на някой храни като месото,това изобщо не означава че е задължително човека да се храни така.Всеки път когато готвите,  вие се опитвате да докажете че природата е сгрешила,но уви никога не успявате,защото за да е сгрешила тя,трябва да е сгрешил Бог.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #27 on: January 16, 2014, 13:23:16 PM »

Като подигна очи и погледна, ето, трима мъже стояха срещу него; и като ги видя, затече се от входа на шатрата да ги посрещне, поклони се до земята, и рече:
...
Тогава Авраам влезе бързо в шатрата при Сара и рече: Приготви по-скоро три мери чисто брашно, замеси и направи пити. А Авраам се затече при чердата, взе едно младо, добро теле и го даде на слугата, който побърза да го сготви. После взе масло, мляко и сготвеното теле, та сложи пред тях; и той стоеше при тях под дървото, докато те ядяха.
...

Като станаха от там, мъжете се обърнаха към Содом; и Авраам отиде с тях, за да ги изпрати. И Господ рече: Да скрия ли от Авраама това, което ще сторя, тъй като Авраам непременно ще стане велик и силен народ и чрез него ще се благословят всичките народи на земята?  Защото съм го избрал {Еврейски: познал. Вж. Амос 3:2}, за да заповяда на чадата си и на дома си след себе си да пазят Господния път, като вършат правда и правосъдие, за да направи Господ да стане с Авраама онова, което е говорил за него. И рече Господ: Понеже викът на Содома и Гомора е силен и, понеже грехът им е твърде тежък,  ще сляза сега и ще видя дали са сторили напълно според вика, който стигна до Мене; и ако не, ще узная. Тогава мъжете, като се обърнаха от там, отидоха към Содом. Но Авраам още стоеше пред Господа.


Тук не само ядат месо, ами и за ужас на всички, вярващи в религията на разделното хранене, ядат млечни с месни продукти. И то не яде кой да е... Да не говорим за пасхата, където всъщност е трябвало да се яде агнешко, а ако не се изяде, да се изхвърли до сутринта.

Никъде в Писанията не се задължават хората да ядат месо, но никъде не се забранява да се яде нещо, което Бог е създал (а не човек с химиите в животните) да се приема с благодарение.

И се сещам за още един пасаж в пророчествата:
1. А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бесовски учения,
  2. чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла,
  3. които запрещават жененето и заповядват въздържание от ястия, които Бог създаде, за да се употребяват с благодарение от ония, които вярват и разбират истината.
  4. Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение;
  5. понеже се освещава чрез Божието слово и молитва.


В последния пасаж контекстът е относно жененето и ястията, та "всяко нещо" е в този контекст, в случай, че някой реши да го прилага за всякакви работи.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 1033
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #28 on: January 16, 2014, 13:45:30 PM »
Коце, има много така наречени 'диети', а също и текстове в самата библия говорещи за това. Всеки преценява дали да яде или не. В тази насока аз бих ти цитирал това:
Quote
Римляни 14:2
Един вярва, че може всичко да яде; а който е слаб във вярата, яде само зеленчук.
Като цяло основното изискване към човека е това:
Quote
Второзаконие 12:23
Само строго да се вардиш да не ядеш кръвта: защото кръвта е животът, и не бива да ядеш живота с месото.

Но все пак да не забравяме и това:
Quote
3 Който яде, да не презира този, който не яде; и който не яде, да не осъжда този, който яде; защото Бог го е приел.

Всеки организъм(човек) си има своите собствени изисквания относно храната. Ако някой няма нужда от нещо, друг може да има. Това зависи не само от храната, но и от въздуха, водата и движението(вида работа с която се занимава) на човек.

Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

spirit and flesh

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 3
Re: Храната като гонение срещу светиите
« Reply #29 on: January 16, 2014, 17:23:54 PM »
Симбиозата между термините хранене и гонение е несъвместима.Коцето каза че това че библията не забранява употребата на месо и това че авраам е ял месо,не означава че е добре и аз да ям такова.Създателя е казал още в едем коя е най добрата храна за човека,а това че тихомир иска да оправдае употребата на месо е отделен въпрос.Да убиеш и изядеш живо същество е нещо абсолютно противоестествено.Въпроса за храненето изисква определено ниво на разбиране и култура на хранене,както и известни познания относно това как функционира човешкият организъм.Няма случай при човека в който е по добре да се употребява месо,откоокото да не се.Чистотата на ума и организма,както и самата одухотвореност са прако повлияни от употребата на месо.