Author Topic: Любовните "християнски" песни  (Read 33486 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Любовните "християнски" песни
« Reply #60 on: July 15, 2009, 14:27:37 PM »
Quote
Нито Бог е на "нашето ниво", нито можем да го оприличим на лигав феминизиран мъж (въпреки, че за мнозина от вярващите, особено младите, е напълно нормално мъжът да е такъв), нито можем да се обръщаме към него "както искаме", нито ни е "приятелче", нито е "готин", нито е "този който те прегръща", нито ти праща "любовни писма"....(...)  Сравняването на Всемогъщия Бог с лигав мъж, който лази в краката на жена или на ...

Хаха, ами до "лазене" не знам да е стигнал някой в пеенето. Виж, за "Исус, Ти си най- добрият ми приятел; ти си винаги с мен и нищо не може да промени това" - да чувал съм, че съм го и пял.

Сега се замислям за основата на покаянието, Тихомире.

Всъщност, ти как би се покаял, брат, ако ти представям "един готин бог, който те обича и който е винаги с теб- в твоите радости и скърби и никога не би те оставил"? Всъщност, това е една много, много опасна основа... ако се замислим, ще видим, че в-у нея не може да се положи покаяние от мъртви дела.

Та, до къде стигнахме с тебе, Тихомире? От спречкване - до единомислие...както и да е.

Относно "любовното пеене", се замислях наскоро и бих искал да споделя, че Божият вид любов към нас е нещо страшно различно по естество от нашата презумция за същата.

Спомням си моето обръщане към Господарят от Назарет - бях паднал по очи в снежна виелица, виждах пробитите Му нозе, усещах НЕВЕРОЯТНА и НЕОБЯСНИМА С НИЩО, НЕВЕРОЯТНА,  СТРАШНА ЛЮБОВ, от която разбирах, че Той знае греха ми, НО ВЪПРЕКИ ТОВА ИМА ЛЮБОВ КЪМ МЕН И МЕ КАНИ ДА СЕ ПОКАЯ И ДА ГО ПРИЗНАЯ ЗА МОЙ ГОСПОДАР... и СЕ ТРЕСЯХ ОТ СТРАХ, КАТО ГО МОЛЕХ : - Не ме убивай, не ме убивай.....

Доста дисосансно звучи на горните строфи "...-и нищо няма да промени това..."/т.е.- че "Исус е с мен"/. Всъщност, това ме навежда на идеята, че така се губи страха от Бога и това, че идва съда Му /нека не забравяме, че Феликс слушаше Павел докато последният не му заговори за идващият съд..../.

Смятам, че "любовното пеене" към Господарят има за цел да Го представи НЕ ТАКЪВ, КАКЪВТО Е ТОЙ, да се избегне истинско обръщане от греха и посвещаване към учението на Назарянина.

Той Е Кървавият Младоженец, Дете на мира, Княз, Господар, в ръцете Му са ключовете на ада и погибелта, Той е от вечността, чрез Него станаха световете и НА НЕГО СЕ ДЪЛЖИ ХВАЛА.

Никой не знае Името Му, което е страшно ....Той идва с пропръскана с кръв дреха и ние трябва, длъжни сме да Му се боим.

В любовта има нужда от здравословен страх. Съвършенната любов изпъжда страха от наказанието спрямо Моисеевият закон, но ....какво наказание би очаквало човека, който счете за нищо Говорещият чрез Сина?!!

Той не може да е "JUST JESUS"....ИМЕТО МУ ...НЕ ЗА ФЛАНЕЛКИ...

Някак не мога да се представя Павел да говори фън енд куул с такава тениска посред модерно изглеждащи младежи, неживеещи свято и нямащи реален страх от Всевишният.

И това е добро да се знае.

Владо.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 483
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Любовните "християнски" песни
« Reply #61 on: July 16, 2009, 12:31:43 PM »
И тъй като стигнахме до нещо основно, искам да повдигна въпроса за "любовта".

Знаем, че има много вида любови - човешките са неизброими (като в основата им е егоизма и задоволяване на лични нужди/желания/страсти/дефицити), а Божията чиста любов, пълна с истина е една, непроменима, част от Личността Му и ....няма нищо общо с егоизма.

Искам сега заедно да разгледаме каква е в същността си Божията любов.

При самото споменаване на думичката "любов", във всеки един от нас, вероятно идват различни асоциации. Идвайки от страната на мрачната сянка и от царството на сатана, на нас (може би има някой "късметлия" като изключение?) не ни е представена ПРАВИЛНАТА, ИСТИНСКАТА БОЖИЯ ЛЮБОВ, ИСТИНСКОТО ПЪЛНО БЛАГОВЕСТИЕ НА ИСУС...но всичко е било каша-маша и това е било "пльоснато" като духовна основа.

И досега по форумите срещам изказвания, свързани с думата "любов", но като ги прочета, аз само се усмихвам и си казвам : - Хм, това не е "любов", брат/ сестро! Защото в много от случаите хората, които пледират за любов и липсата `и са вързани в горчива жлъч и заблуди.

В ума и сърцето ни - каква е идеята, какво е определението ни на "любов" (към ближният и Бога)и какво е Божието определение на тази дума.

Тъй като в темата отхвърлихме неправилният вид любов нека сега видим какво е правилната за Божият народ любов и с какво е свързана тя. Каква е любовта на човешкият паднал и изроден род и каква е Божията любов. Разлики ? Прилики?

Владо.
Quote
Господа на славата е паднал
от поредният удар на злият войник
и от устните кръв е пропръскала
по пясъка в двора Пилатов....
Ден на съд и часове на мощно изкупление.
ххххх
Размяната ужасна е : святото Му тяло
за греховната ми плът;
Божествената Му душа
за мойта извратена...;
Пречистата Му кръв
за мойта, пълна със отрова...
ххххх
Господа на славата е паднал
от поредният удар на злият войник
и от устните кръв е пропръскала...
Мой Господ и мой Царю!
Удостой ме с честта да те познавам!
Велик и Свят Спасителю, ела-
покланям се на Теб за Твойто дело;
Ти наистина плати,
за да ме имаш!!!!
 


"... това е Мойта кръв, на новият завет,
която се пролива за мнозина
за прощаване на греховете!" Мат.26:28
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Любовните "християнски" песни
« Reply #62 on: July 16, 2009, 12:35:19 PM »
Темата е по-скоро за митовете и легенди за "християнските" любовни песни, които включват и всякакви митологични представи за някакъв "бог", който прощава наляво и надясно само някой трябва да го "приеме в сърцето си"...

И мисля, че темата за Божията любов трябва да се постави извън "Християнски митове и легенди". Затова по-добре я формулирай някъде на подходящо място.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?