• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Бракът

Започната от johnny, Септември 14, 2009, 11:27:43 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Владо

Чудесно, Тихомир!!

А коя от двете смърти има в предвид Павел? Я прочети контекста и предишно-следващите редове на Павел и размисли малко !!
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Владо

Добре, за да не звуча негативно, ще дам няколко насочващи стиха :

Йоан 5:24. Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение, и вярва в Този, Който Ме е пратил, има вечен живот, и няма да дойде на съд, но е преминал от СМЪРТТА в живота

Йоан 8:51. Истина, истина ви казвам, ако някой опази Моето учение, няма да види СМЪРТ до века.

1 Йоан 3:14. Ние знаем, че сме преминали от СМЪРТ в ЖИВОТ защото любим братята. Който не люби, остава в СМЪРТ

Римляни 7:24. Окаян аз човек! кой ще ме избави от тялото на тая СМЪРТ?

Римляни 8:2. Защото законът на животворящия Дух ме освободи в Христа Исуса от закона на ГРЕХА и на СМЪРТТА.

Римляни 8:6. Понеже копнежът на плътта значи СМЪРТ; а копнежът на Духа значи ЖИВОТ и МИР.

Както и тук :

Лука 15:32. Но прилично беше да се развеселим и да се зарадваме; защото този твой брат бе МЪРТЪВ и оживя, и ИЗГУБЕН БЕ , и се намери.

- както е видно, има и друга смърт, освен физическата смърт, в контекста на която ЕДИНСТВЕНО, Тихомире, разглеждаш завета.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.

Tihomir

Значи викаш, духовното умиране унищожава брачния договор, който си подписал физически в съвета пред плътски човеци, които са свидетели.

Отново ще дам примера с кредитите. Ако човек отиде у банката и каже — абе, духовно умрях вече, тъй че този договор, който беше със стария човек, да знаете, че вече не важи. Ще те послушат ли?

Или друг по-смешен пример: Невярващи мъж и жена. Мъжът се покаял пред Бога, слушал е проповедта на Владо, където Владо казва, че духовно като умре човек това унищожава брачния договор и няма нужда от физическа смърт. И тъй като вече е "духовно умрял" старият човек, който е сключил брак с жената, мъжът вечерта й казва:
— Жена, вече няма, разбираш ли, да те наричам "жена", щото старият човек, който беше женен за тебе умря. Новият човек, който вече съм, си е харесал една млада и убава булка от черквата и ще се жени за нея. Това не е грях, щото проповядваха, че старият човек е умрял, а той е сключвал с тебе брачен договор. Новият човек още не е сключвал договор с никого и е свободен са се жени.

Ето до както абсурди се стига с подобни изводи, Владо.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

Цитат на: Tihomir - Ноември 28, 2011, 22:17:40 PM
Значи викаш, духовното умиране унищожава брачния договор, който си подписал физически в съвета пред плътски човеци, които са свидетели.

"Духовно умиране" не съм казал - това е твой си термин, Тихомир. Но нека го използваме.

Тъй нареченото "духовно умиране" има ли го в учението на Исус? В какъв контекст? Има ли подкрепа в учението на Исус на твоята идея, че веднъж поставен, заветът м-у Бог и един човек е нерушим? Има ли описан случаи на нерушим завет м-у Бог и ходещ в грях доскорошно вярващ, човек, станал вече грешник?

Ето, зададох ти няколко ползотворни за теб въпроси, над които може малко да почетеш.

Цитат
Отново ще дам примера с кредитите. Ако човек отиде у банката и каже — абе, духовно умрях вече, тъй че този договор, който беше със стария човек, да знаете, че вече не важи. Ще те послушат ли?

Ами не знам - да не съм сбъркал, Тишо? Това да не е форум на БЦБ?

Толкова ли безсилни ти станаха позициите, че даваш такива смешни примери с неадекватни позиции спрямо словото?!

ВЪОБЩЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА договорът с банката в контекста на темата - ние говорим за вечността на една човешка душа, ти даваш примери с банка и то - съвсем не на място!

-1- договорите с банките в повечето случаи са неправедни

-2- коя банка вярва официално в благовестието, че го намесваш там бе, човек?!!!!

Цитат
Или друг по-смешен пример: Невярващи мъж и жена. Мъжът се покаял пред Бога, слушал е проповедта на Владо, където Владо казва, че духовно като умре човек това унищожава брачния договор и няма нужда от физическа смърт. И тъй като вече е "духовно умрял" старият човек, който е сключил брак с жената, мъжът вечерта й казва:
— Жена, вече няма, разбираш ли, да те наричам "жена", щото старият човек, който беше женен за тебе умря. Новият човек, който вече съм, си е харесал една млада и убава булка от черквата и ще се жени за нея. Това не е грях, щото проповядваха, че старият човек е умрял, а той е сключвал с тебе брачен договор. Новият човек още не е сключвал договор с никого и е свободен са се жени.

Можеш да се смееш колкото си искаш, само гледай да не опръскаш лап-топа, че може да ти даде на късо и ще изгориш с няколко хиляди, Тишо.

А сега - сериозно, ред по ред.

-1- под духовна смърт аз въобще нямам в предвид контекста на цялата ситуация, представена от теб, брате мили. Ето, на това му викам ПОПУЛИЗЪМ  и злосвидетелство. Ама - моля те, вземи се спри, за Бога!!! Духовно мъртъв, първо, Тихомире, аз не съм определил НИКЪДЕ какво означава - аз дадох няколко стиха и както виждам ти без никакъв страх от Всевишния се гавриш и с тях и с мене, позволявайки си да пишеш свободни съчинения и да ме изкарваш такъв, дето не съм!

АЗ НЕ БИХ СЪВЕТВАЛ ТАКАВА ИДИОТЩИНА, КАКВАТО ТИ СИ НАПИСАЛ ПО МОЙ АДРЕС! Лошо е това, дето го правиш, не е добро!

Тихомир, доколкото разбирам текстовете, които дадох, "духовно мъртъв" става човек, който се отдаде на греха, брате. В този контекст са и думите на Исус относно вечният живот, новорождението, както и текстовете от писмата на Павел. Аз въобще не разбирам откъде си изсмука тази моя позиция?!

-2- примерът, който ти даде в предишният си пост от римляни, Тихомир, касае СЪПРУГ И СЪПРУГА. Касае ВЕРНИ СЪПРУГ И СЪПРУГА, Тихомир и там никъде авторът не дискутира темата за изневярата и отпадането от учението на Исус на мъжа, или на жената. Ти си го написал много неправилно и демагогски - че един вид те са си во веки мъж и жена. Няма такова нещо - при изневяра и / или нежелание от страна на невярващият (последната точка е много опасна и изисква много внимателен подход!!!), вярващият  Е СВОБОДЕН, доколкото разбирам. Греха умъртвява човека и човека става мъртъв - както за Бога, така и за доскорошният си брачен партньор, ДОКОЛКОТО РАЗБИРАМ.

Колкото за думите "проповед" и "черква" - аз не намирам, че са удачни преводни думи, както знаем И ДВАМАТА.

Пък и ситуацията, дето си я описал е много елементарна - очаквах нещо повече от тебе.

Цитат

Ето до както абсурди се стига с подобни изводи, Владо.

Абсурдите са въз основа на твои интерпретации на сложени от мен текстове от святите писания. Да не говорим, че както обичаш да пишеш, мога и аз да попитам : "Ти се подбиваш със словото, така ли?". Нищо повече от твои интерпретации. Да не говорим, че видимо се увличаш по тях и те удря и на фантастика и други неща. Ама хайде - да ти е простено от мене.
хх

Watchman

Владо, аз от много приказки така и не разбрах каква ти е позицията по въпроса. Викаш изводите на Тихомир били негови интерпретации. Кажи тогава ясно каква е твоята позиция по въпроса и на какви библейски принципи и пасажи е основана. Понеже ми се струва, че досега се очаква другата страна да се досеща нещо и после сърдене, че не се досетила правилно.

И ето няколко насочващи въпроса:

- Имаме ли яснота, че бракът е договор за кръвен съюз между мъж и жена? Или иначе казано, кръвен завет.

- Има ли ситуации според Писанието в които да се дава възможност за праведно разтрогване на брачен завет?

- Има ли ситуации, които Писанието да свидетелства, че е възможно при праведно разтрогнат брачен завет да се одобрява повторен брак. Ако да какви, ако не защо?

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

Цитат на: Watchman - Ноември 28, 2011, 23:43:21 PM
Владо, ........  досега се очаква другата страна да се досеща нещо и после сърдене, че не се досетила правилно.
......

Е, хайде сега - то е ясно, че от нищо не съм се ядосал, но дадох дума да не отварям дума за това нещо. Неправдата ме гневи силно.

За другото скоро ще пиша.
хх

Nikolay

ЦитатВладо

Не знам колко е ясно, но това което съм забелязал аз, е че вие с Тихомир имате словесни битки в наистина много теми. И много често уточненията стигат извън това което се говори по темата.
Да и аз примерно обичам да уточнявам нещата, но аз обикновено гледам да го напиша в поста си ясно за всички така, че да намаля въпросите след мен максимално много. Докато ти не винаги го правиш и обикновено някой почва да пише за това което си писал и се почват уточнения.
Не се заяждам в случая, просто се замисли и прецени дали съм прав. Ако сметнеш, че съм прав просто занапред пиши повече така, че да не те питат. Ако сметнеш, че не съм прав - това си е твой избор, аз пак ще чета това което пишеш ти и другите :)
Казвам го, защото е истина, че темите се разводняват понякога със разни спорове. В някои случаи тези спорове (те*) са полезни в други не.

* Давам пример: В този случай мога да използвам съкратения вариант със сричката, но аз уточнявам с цялата дума за да го разберат всички.

Лично аз отдавна съм разбра, че ако не уточнявам с много подробности хората в много случаи ме разбират погрешно. Лошото е, че ако е в разговор понякога се загубвам в уточненията и забравям за какво говоря :D
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Nikolay

ЦитатБитие 1:27
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
Битие 2:24
Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.
Битие 5:4
А от как роди Сита, дните на Адама станаха осемстотин години; и той роди синове и дъщери.

Тука се вижда, че Адам има не само синове, но и дъщери. Ама от коя нищо не се казва.
Вероятно от Ева, но никъде не е казано така, че можем само да гадаем.

ЦитатБитие 16:1
А Сарайя, жената на Аврама, не му раждаше деца; но, като имаше слугиня, египтянка, на име Агар.
Битие 16:3
И тъй, след като Аврам беше преживял десет години в Ханаанската земя, Сарайя Аврамовата жена, взе слугинята си Агар, египтянката, и я даде на мъжа си Аврама да му бъде жена

Това не е ли изневяра ? Като гледам май не е защото е слугиня на жена му и не е жена на друг мъж.

ЦитатБитие 17:19
Но Бог каза: Не, а жена ти Сара ще ти роди син, и ще го наречеш Исаак; и с него ще утвърдя завета Си за вечен завет, който ще бъде и за потомството му след него.
20 И за Исмаила те послушах. Ето, благослових го, и ще го наплодя и преумножа; дванадесет племеначалници ще се родят от него, и ще го направя велик народ.   
21 Но завета Си ще утвърдя с Исаака, когото Сара ще ти роди до година по това време.

Значи, тука виждаме, че Бог казва, че сина му Исаак ще му се счита за наследник, но пък и сина от слугинята му също ще бъде благословен. Ама нали той не е от жена му а е извънбрачен от слугинята му, даже е първороден !?!? Защо Бог не му казва - ти Авраме съгреши и тоя ти син няма да го призная, а ? Напротив благослови го !

ЦитатБитие 25:6
А на синовете на наложниците си Авраам даде подаръци и, докато беше още жив, изпрати ги към изток, в източната земя, далеч от сина си Исаака.

Тук пък виждаме, че даже е имал и наложници ... И даже ги е лееко ги е поизгонил за да не пречат на сина му ...

Цитат
Съдии 19:24
Ето дъщеря ми, девица, и неговата наложница; тях ще изведа вън сега; опозорете ги, и сторете им каквото ви е угодно; но на тоя човек да не сторите едно такова безумно дело.
Съдии 19:25
Но мъжете не искаха да го послушат; за това, човекът взе наложницата му та им я изведе вън; и те я познаха и обезчестяваха я цялата нощ дори до утринта, а като се зазори пуснаха я.
Съдии 19:27
И на утринта господарят й стана та отвори вратата на къщата и излизаше, за да си отиде по пътя, и ето наложницата му паднала при вратата на къщата, и ръцете й на прага.
Съдии 19:29
И като дойде в дома си, взе нож, хвана наложницата си, и я разсече член по член на дванадесет части, и прати ги във всичките предели на Израиля.
Съдии 20:1
Тогава всичките израилтяни излязоха, и цялото общество, от Дан до Вирсавее, заедно с Галаадската земя, се събра като един човек пред Господа в Масфа.
8 Тогава всичките люде станаха като един човек и казаха: Никой от нас няма да отиде в шатъра си, нито ще се върне някой от нас в къщата си,
13 Сега, прочее, предайте човеците, ония развратници, които са в Гавая, за да ги избием, и да отмахнем това зло от Израиля. Но Вениамин отказа да послуша гласа на братята си израилтяните;   
14 и вениаминците се събраха от градовете си на Гавая, за да излязат на бой против израилтяните.
23 Защото израилтяните бяха възлезли и плакали пред Господа до вечерта, и бяха се допитали до Господа, казвайки: Да възлезем ли пак на бой против потомците на брата ни Вениамина? И Господ беше казал: Възлезте против него.

Такаа какво виждаме тука ? Заради една наложница, която даже не е официална жена, но пък със Божията подкрепа Израел почти изби Вениаминовото племе. Чакайте малко ама нали не може един мъж да има повече от една жена ? Как така с Божията подкрепа ?

Цитат7 А Саул имаше наложница на име Ресфа, дъщеря на Аия; и Исвостей каза на Авенира: Ти защо си влязъл при бащината ми наложница?   
8 Тогава Авенир много се разяри за думите на Исвостея, и рече: Кучешка глава ли съм аз откъм Юдовата страна? Днес показвам благост към дома на баща ти Саула, към братята му и към приятелите му, като не те предадох в Давидовата ръка, и пак ме обвиняваш днес за тая жена!   
9 Така да направи Бог на Авенира, да! и повече да му притури, ако не сторя за Давида тъй, както Господ му се е клел,   
10 като направя да премине царството от Сауловия дом, и като поставя Давидовият престол над Израиля, както е и над Юда, от Дан до Вирсавее.   
11 И Исвостей не можеше вече да отговори ни дума на Авенира, понеже се боеше от него.

Пак караница заради наложница и пак е прав тоя дето е с наложница...

Цитат
2 Царе 5:13
И Давид си взе още наложници и жени от Ерусалим, след като дойде от Хеврон; и родиха се на Давида още синове и дъщери.

...

Цитат20 А когато Давид се връщаше, за да благослови дома си, Михала, Сауловата дъщеря, излезе да посрещне Давида, и рече: Колко славен беше днес Израилевият цар, който се съблече днес пред очите на слугините на служителите си, както се съблича безсрамно един никакъв човек!   
21 А Давид каза на Михала: пред Господа, Който предпочете мене пред баща ти и пред целия негов дом, за да ме постави вожд над Господните люде, над Израиля, да! пред Господа играх.   
22 И ще се унижа още повече, и ще се смиря пред собствените си очи; а от слугините, за които ти говори, от тях ще бъда почитан.   
23 Затова Михала Сауловата дъщеря остана бездетна до деня на смъртта си.

Какво виждаме тука, първата му жена, която даже веднъж спаси живота му, остава бездетна. Но тук и виждаме първата мъдрост относно жените, Давид не и дава разводно писмо. Тя остава да живее до смъртта си при него !!!

Цитат
3 Царе
11:1 А цар Соломон залюби, освен Фараоновата дъщеря, много чужденки, моавки, амонки, едомки, сидонки, хетейки,
11:3 Имаше седемстотин жени княгини и триста наложници; и жените му отвърнаха сърцето му.

И това е Соломон един от най-мъдрите, който Бог беше надарил с мъдрост има само ~1000 жени, ей тъй да е кръгло числото сигурно. А какво се казва по този повод ?
Само и единствено, че те го отвърнаха от Бог. Никъде няма нещо срещу това че той имаше 1000 жени. Поне аз не знам. Ама  никъде не пише той да е гонил някоя от тях или да се е развеждал с някоя.

ЦитатПесен на песните 6
8 Има шестдесет царици, и осемдесет наложници, И безброй девойки;   
9 Но една е гълъбицата ми, съвършената ми. Тя е безподобната на майка си, отборната на родителката си; Видяха я дъщерите, и рекоха: Блазе й! Да! цариците и наложниците, и те я похвалиха.

Ето за това става на въпрос. Една на която един мъж да се посвети. А това че има още много...

ЦитатМатей 5:18
Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

Цитат31 "Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си, и двамата ще станат една плът".   
32 Тая тайна е голяма; но аз говоря това за Христа и за църквата.   
33 Но и вие, всеки до един, да люби своята жена, както себе си; а жената да се бои от мъжа си.
Ето никакво уточнение колко да са.

Цитат2 Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава,   
3 не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец;   
4 който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност;   
5 (защото ако човек не знае да управлява своя си дом, как ще се грижи за Божията църква?)   
6 да не е нов във вярата, за да се не възгордее и падне под същото осъждане с дявола.   
7 При това, той трябва да се ползува с добри отзиви и от външните, за да не падне в укор и в примката на дявола.   
8 Така и дяконите трябва да бъдат сериозни, не двуезични, да не обичат много вино, да не бъдат лакоми за гнусна печалба,   
9 да държат с чиста съвест тайната на вярата.   
10 Също и те първо да се изпитват и после да стават дякони, ако са непорочни.   
11 Тъй и жените им трябва да бъдат сериозни, не клеветници, самообладани, верни във всичко.   
12 Дяконите да бъдат мъже всеки на една жена, и да управляват добре чадата си и домовете си.   
13 Защото тия, които са служили добре като дякони, придобиват за себе си добро положение и голямо дръзновение във вярата на Христа Исуса.

Тук има уточнение, да бъде една, но за кого ? За дяконите и за епископите т.е. тези които ще служат на Бог. Ако не беше само за тях, щеше да е казано - и всички да си имате по една жена, даже щеше да спести място...

Цитат1 А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бесовски учения,   
2 чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла,   
3 които запрещават жененето и заповядват въздържание от ястия, които Бог създаде, за да се употребяват с благодарение от ония, които вярват и разбират истината.   
4 Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение;   
5 понеже се освещава чрез Божието слово и молитва.

Това даже не виждам смисъл да го коментирам.

Цитат24 Учителю, Моисей е казал: Ако някой умре бездетен, брат му да се ожени за жена му, и да въздигне потомък на брата си.   
25 А между нас имаше седмина братя; и първият се ожени и умря; и, като нямаше потомък, остави жена си на брата си;   
26 също и вторият и третият, до седмият.   
27 А подир всички умря и жената.   
28 И тъй, във възкресението на кого от седмината ще бъде жена? защото те всички я имаха.   
29 А Исус в отговор им рече: Заблуждавате се, като не знаете писанията нито Божията сила.   
30 Защото във възкресението нито се женят, нито се омъжват, но са като [Божии] ангели на небето.   
31 А за възкресението на мъртвите, не сте ли чели онова, което Бог ви говори, като казва:   
32 "Аз съм Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Яковов?" Той не е Бог на мъртвите, а на живите.
36 Учителю, коя е голямата заповед в закона?   
37 А Той му рече: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум".   
38 Това е голямата и първа заповед.   
39 А втора, подобна на нея, е тая: "Да възлюбиш ближния си, както себе си".   
40 На тия две заповеди стоят целият закон и пророците.

Един от тези за които знам, че нямаше наложници е Яков, ама той пък си имаше две жени...

Така да обобщя. Значи това с единожеството предполагам, че идва от Рим или от това за дяконите и епископите.
Може да бъркам, но аз никъде не съм намерил да пише, че един мъж не може да има повече от една жена. Пише, че не може да се развежда. Пише, че една жена не може да има повече от един мъж. Ама друго не. Ако някой намери текст където е казано, че бъркам - цитирайте го.
Проблема на Додай, не е в това, че не може да си вземе втора жена поради закон от словото. Той не може защото законите на тази държава му казват, че не може. Ако може да гледа старата си жена и новата и да ги издържа, и да ги обича еднакво аз не виждам проблем. Може да си вземе евентуално наложница, ама тя не трябва да е жена на друг мъж. Ама пак опираме до проблема с това, че трябва да е само негова т.е. не чужда за да не прелюбодейства и че трябва да се грижи за нея.
Та всъщност той проблем в края на краищата с словото няма, има проблеми със законите от света.

Цитат1 Или не знаете, братя, (защото говоря на човеци, които знаят що е закон), че законът владее над човека само, докогато той е жив?   
2 Защото омъжена жена е вързана чрез закона за мъжа, до когато той е жив; но когато мъжът умре тя се освобождава от мъжевия закон.   
3 И тъй, ако при живота на мъжа си тя се омъжи за друг мъж, става блудница; но ако умре мъжът й, свободна е от тоя закон, и не става блудница, ако се омъжи за друг мъж.
Мъжевия закон ! Тука никъде не пише че мъжа не може да има повече от една жена. Но пък имаме бая примери в които едни от големите в словото имаха много жени.
Не обричайте човека на самота, ако може да си реши някой от горните проблеми със света ок, ако не - тогава ще му се наложи да живее сам.
Мога да допълня и с малко сведения от днешни дни. По статистика жените към 2050 година ще са два пъти повече от мъжете. Даже искат да правят закон в ЕС, родителите да не могат да гледат пола на детето преди да се роди, защото видите ли жените правят аборт понякога като разберат, че ще е момиче.
Питам Ви, защо му е на Бог да прави така, че да се раждат повече жени ? За да стоят сами ли ?

P.S. Понеже предполагам, че някой сигурно ще попита. Ще уточня, аз не бих си взел втора жена. Няма как да я издържам, тази която имам обичам и тя не би се съгласила на подобно нещо, а и законите на държавата не го позволяват. Дори да имах възможност надали ще го направя. Просто такива са ми разбиранията.

Nikolay

Другото което се сещам е, че той казва че е видял изневярата само в сън. А изрично е казано, че трябва да има двама свидетели на подобно деяние. Така, че аз не мисля, че може да и даде развод без да има реални доказателства. А и словото показва, че дори да имаш нещо против жена си, трябва да я гледаш и да не и даваш развод.

Nikolay

А ето още какво намерих току що и то от закона !

ЦитатИзход 21
7 Ако някой продаде дъщеря си за робиня, тя няма да излезе така както излизат робите.   
8 Ако не бъде угодна на господаря си, който се е сгодил за нея, то нека я остави да бъде откупена; той не ще има власт да я продаде на чужденци, тъй като й е изневерил.   
9 Но ако я е сгодил за сина си, то нека постъпи с нея, както е обичайно с дъщерите.   
10 Ако си вземе още една жена, да не лиши оная от храната й, от дрехите й и от съпружеско съжитие с нея.   
11 И ако не й направи тия трите, тогава тя нека си излезе даром, без откуп.

Даже в закона е уточнено какво да се прави ако искаш втора жена. Но, не е казано, че не може да имаш защото то автоматично ще противоречи на този закон.

Tihomir

Бог по начало е направил всеки мъж да има точно 1 жива жена. Това с наложниците е възникнало след това и е било допуснато само в случай, че тя е девица или е вдовица. Но тъй като Бог и чрез Христос е казал на хората да се върнат на това, което е било "отначало", то трябва да обърнем внимание на следното:
4. А той в отговор рече: Не сте ли чели, че Онзи, Който ги е направил, направил ги е от начало мъжко и женско, и е казал:
  5. "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си; и двамата ще бъдат една плът?"

Не само това, но и апостолите са утвърждавали църквите в това всеки мъж да има само 1 жена, като това са го заповядвали за тези, които трябва да дават пример:
1 Тимотей 3:2. Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава...
1 Тимотей 3:12. Дяконите да бъдат мъже всеки на една жена, и да управляват добре чадата си и домовете си.
Тит 1:6. ако е някой непорочен, на една жена мъж, и има вярващи чада, които не са обвинени в разпуснат живот или непокорство.

И е заръчано такива хора да са пример за вярващите. Този пример е и това да са както е било отначало — всеки да е мъж на една жена. По този начин е бил даден примера и на вярващите да има само семейства от 1 мъж и 1 жена. Тези, които са били в заварено положение на полигамни бракове не са можели да бъдат старейшини и да участват в управлението. По този начин е било изчистено обществото и нещата са придвижени към "дизайна", който Бог е направил отначало за семейството.

Ако накой тръгне да си взема повече жени е подобно като да почне да се обрязва и да спазва Моисеевия закон и да отпадне от пътя, който Бог е предначертал да се върви. Не само това, но и ще се окаже противник и на законите на повечето държави, в които полигамията е забранена.

Затова Божието Слово призовава всеки да е мъж на една жена. Който иска повече, ще си намери извиненията в отделни пасажи, лишени от контекста на Словото, но ще се отдалечи от това, което Бог е дал за цел на човеците и ще осъди сам себе си.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Nikolay

Когато Исус казва това:

ЦитатМатей 5:18
Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

Кой закон визира, този даден на Синай или този на Мойсей ?

Tihomir

Отговорът на въпроса си ще намериш ако отговориш на следния въпрос:
- На коя планина беше даден закона на Моисей?

По отношение на това, което Христос говори и което свидетелстваше на фарисеите, а че "съборете този храм и аз ще го съградя за 3 дни", бяха все неща от Божия закон, който беше даден като образ чрез слугата Му Моисей. Всички принципи в Божия закон са заложени в Моисеевия. Разликата е в "техническото изпълнение". Например екзекуцията е едно от наказанията в Божия закон и е писано:
Второзаконие 32:35. На Мене принадлежи възмездието и въздаянието; Ногата им с време ще се подплъзне; Защото близо е денят на погиването им, И приготвеното за тях наближава.

Но за да покаже нагледно на хората как работи това въздаяние, Бог е дал образ на тази екзекуция чрез закона даден чрез Моисей, където човеци изпълняваха екзекуциите.

Поради причина на първоизточника на закона на Моисей беше гонен и Павел, както и други с него, защото говореха същите принципи като в закона на Моисей, но технически изпълнението на този закон се различаваше.

Убийството е грях, който се наказваше според закона на Моисей, но в думите на Христос в същата 5-та глава на Матей виждаме, че дори този, който мрази ближния си според Бога е равносилен на убиец. Това е прилагането на Божия закон. Затова за Бога както този, който мрази в сърцето си (без да е убил), така и този, който е изцапал с кръв ръцете си, е убиец и заслужава наказание от Бога.

Същото е и за прелюбодейството, което не е нужно да е дори физически извършено, за да счете Бог даден човек за прелюбодеец. Да не говорим, че блудстването след чужди богове е също считано за прелюбодейство според Божия закон. Но за да онагледи това Бог е дал образ в закона даден чрез Моисей, където се вижда нагледно какво е прелюбодейството, как то е смъртен грях, как се наказва; какво е убийството, как то е смъртен грях, как се наказва и т.н...

Поради тази причина Христос говори за Божия закон, който наистина няма да премине, въпреки, че преходните неща от образа (закона на Моисей) преминават, както се вижда например с обрязването. Но за Бог е важно обрязването на сърцата. И това е нещо, което виждаме да говорят и пророците, тъй като не е било скрито от хората като истина. Мнозина смятат, че това се открива за първи път от апостолите, но това не е вярно.

Nikolay

Разбирам, което ще рече, че имам още много да уча :)
Но, тази материя вече е трудна и не съм сигурен как точно да я науча. Вероятно ще трябва да комбинирам новия със стария завет. И да питам :)

Иначе ти добре ми отговори и те разбрах. Но моя въпрос не беше зададен както трябва, аз питах за 10-те заповеди.

Watchman

Цитаттази материя вече е трудна и не съм сигурен как точно да я науча

Божието Слово не е "материя" която трябва да "учиш." Божието Слово е Дух и Живот. То е храна с която трябва да се храниш, и която трябва да се превръща в част от тебе самия. Точно както физическата храна се разгражда в стомаха и елемените които се освобождават стават градивни частици за твоите клетки и тяло, така Божието Слово, когато бъде усвоявано чрез размишление, разбиране, осмисляне и осъзнаване изгражда твоя вътрешен човек. Именно това е и смисъла на думата да се наЗИДавам, сиреч биваш изЗИДван във вътрешния човек от Божието Слово, като градивен материал.

ЦитатНо моя въпрос не беше зададен както трябва, аз питах за 10-те заповеди.

Десетте заповеди НИКОГА не са били самостоятелна величина, и никога няма да бъдат. Те са част от ЦЕЛИЯ Закон, част от условията и уговорките на Завета сключен между Бог и Израел на Синай. Всеки опит да се вадят ЧАСТИ от Закона и да се превръщат в някакви си самостоятелни духовни величини е имал и ще има пагубни последствия и ще доведе до солидни заблуждения.

Закона винаги е бил ЕДНО ЦЯЛО, и никога Бог не е оторизирал неговото разпарчетяване. Ето защо твоят въпрос "Кой закон визира" Исус естествено получава своя единствен и недвусмислен отговор.

Цитат на: TihomirЗатова Божието Слово призовава всеки да е мъж на една жена. Който иска повече, ще си намери извиненията в отделни пасажи, лишени от контекста на Словото, но ще се отдалечи от това, което Бог е дал за цел на човеците и ще осъди сам себе си.

Ако трябва да сме точни Божието Слово насърчава, но не задължава мъжа да е женен само за една жена. Единственото задължение е за старейшините. В ранната църква е имало много братя, които са имали повече от една жена, най-малкото защото е напълно логично да се приеме, че е имало евреи с повече от една жена и някои от тях са станали християни. Няма никаква инструкция към тях да си оставят само една жена и да изоставят останалите. Също така няма заповед, която да забранява на християнин да си вземе повече от една жена, с изключение на старейшините.

Безспорно ПРЕВЪЗХОДНОТО нещо е един мъж да има една жена, но ако не искаме изпаднем в капана да осъдим това, което Бог не осъжда, ние трябва да правим разлика между онова, което е по-малко от превъзходно и онова, което е греховно.

И тук идва въпроса - ако мъж си вземе втора съпруга, това прелюбодейство ли е според Писанието? И ако отговора е - да, според коя заповед? Или ако отговора е не, то как това се прилага спрямо мъж, който е разведен (по вина на жената) и си вземе втора съпруга. Тука ключовия термин е не НОВА съпруга, а ВТОРА съпруга.

Колкото и провокативни да са горните въпроси, смятам, че няма да можем ЧЕСТНО да изследваме въпроса за брака, ако пренебрегнем въпроси от този род, защото смятам, че Писанието дава основание те да бъдат зададени.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.