Author Topic: Окултни и езически символи и знаци в християнството  (Read 24653 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Стоян Г.

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
 Съгласен съм с теб, че е недопустимо поклонението и упованието в предмета и формата, но не мисля, че е толкова страшно да имаме кръста за един от символите на нашата вяра. Все пак не можем да изобразяваме уреда за екзекуция на нашият Господ в широка гама от форми (струва ми се неудачно).   Смятам, че "за чистите всичко е чисто", понеже смисъла, който влагат и мотивите им са такива.
Мисля, че не е нужно да бъдем крайни към онези, които Бог приема. Достатъчно е да имаме яснота и да си помагаме да ходим в нея. За това понякога е нужно време и търпение, но все пак надеждата ни е в Бог.
 Не ме вини за това, че взех отношение! Просто ми се стори някак крайно и заклеймяващо. Видял съм това, че понякога сме по-строги и критични към себе си и към другите, повече дори и от самият Бог.
 Не казвам: "Да му отпуснем края".

garich

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 46
"Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави - няма нищо ново под слънцето." Екл. 1:9

Не виждам защо се заклеймяват символи, които днес са признати от мнозина за християнски. Ако видя риба на нечия кола, най-вероятно ще си помисля че човекът е християнин. Или иска другите да го имат за християнин - без значение.

Ако видя кръст на нечия сграда, ще си помисля, че най-вероятно в нея се събират християни. Ако съм в непознат град как бих могъл да се ориентирам къде има християнски събирания? Най-вероятно ще се огледам за тези знаци.

Това, че рибата и вавилонският кръст са били окултни (езически) знаци, не означава, че тези които ги използват са езичници. За мен не е важен предметът (знакът) а смисълът който се влага в него.

Дали Иисус Христос е разпнат на стълб, Т-образен или Плюс-образен кръст за мен е без особено значение.

Стоян Г.

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
 Съгласен съм.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
"Символи на вяра"?

Това Бог ли ви го е показал като пример да го вършите или човеците? Ако не е Бог, тогава защо го държите?

Някъде да сте видели Павел да си развява "символите на вярата" пред езичниците? Или някой езичник да каже — а, видях, че носи символите на вярата, значи е набожен.

Павел 13 години проповяваше правилното учение и пак не беше приет от апостолите преди Варнава да поръчителства за него.

Колко сте лекомислени днешните вярващи да приемате, че някой бил християнин, когато е окичен с езически символи?

Вие от кого се учите изобщо?
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Стоян Г.

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
 Тихомире моля те, не дръж такъв тон, все пак си админ. Изпитай себе си и ще видиш колко по-сериозни недостатъци имаш. В крайна сметка аз научих това, че не е достатъчно да знаеш някакъв език и да претендираш, че правилно се изказваш по въпроса. Има и други фактори като историческата действителност например, които променят разбирането за думата. Ти разбра ли го това?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Вие прочетете информацията, която съм писал. Защо всеки се хваща за "тона", а пренебрегва истината.

Защо Божиите пророци държаха "лош тон" и няма проблем като ги четете, обаче когато някой ви каже нещо с "лош тон", ако и да е истина, проблем става.

Като имаш нещо за изобличаване, изобличи го. Не съм чувал изобличение за "такъв тон" като грях.

На мен ми омръзна да гледам как днешните вярващи се учат от всичко друго, но не и от примера, който се среща в Библията. И за какво е изобщо тази Библия? Да говорим за "символи на вярата"? Да слагаме кръстове, за да обозначаваме, че сме вярващи? Да си слагаме риби по колите? Що за глупости.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Стоян Г.

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
 Пак ще кажа, изпитай себе си и виж колко трески имаш за дялкане, при това ясно упоменати в Библията. Какво, като нямаш кръст на врата си или риба на колата си? Това по-свят ли те направи?
 Аз също нямам, но виждам много по-сериозни проблеми в моя живот и в живота на другите вярващи и съм възприел това като практика - да не хокам за всяко нещо, но да се старая да внеса разбиране, като наблягам на по-важните проблеми и не пренебрегвам второстепенните, пък каквото ще да става. Но знам, че Бог ще утвърди Своите, с мен или без мен. Това е Неговият ангажимент, към децата Му.           НЕГОВИТЕ НЯМА ДА СЕ ПРОВАЛЯТ!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Интересна работа.

Включвам се в темата като казвам нещо, което никой до момента тук не оспорва като истина, обаче ми се казва:
- ти щото си администратор сега пишеш тези неща (интересно какво толкова писах "администраторско");
- попитах какъв проблем има с написаното, обаче никой не каза нищо, а само общи приказки за "тонове" и други такива, които в Библията не виждам да са упоменати;
- дават ми се съвети да съм пренебрегвал "второстепенни неща" в тема, която говори за това, което обсъждаме. Добре, като е второстепенно, тогава защо го обсъждате?

Аз попитах ясно кой ви е дал пример да си служите с терминология като "символи на вярата", за да покажете, че сте Божии? Това изобщо не ми се вижда второстепенно нещо, а първостепенно и изключително важно. Щом това нещо не се знае според Писанията, тогава какво да очакваме за другите работи? И защо днес имат вярващите за присмех? Може би защото не изпълняват това, което са вършили вярващите от Писанията, когато са се боели от тях и са имали респект.

Но нали "тонът" е по-важен, затова нека пренебрегваме истината и да кажем на "администратора" да си мълчи там, защото имал "колко трески за дялкане" и то "ясно упоменати в Библията". Всеки има трески за дялане и това не означава, че нямам право да изобличавам смело, както е заповядано в текста.

Що за отношение е това да пишеш нещо, което не се оспорва като истина, обаче да ти кажат — трай си там, много знаеш, и ти имаш трески за дялане. Каква полза има това за истината да тръгвате да се джафкате на лична основа? Че какво значение имам аз в момента когато ви е изявява, че имате мислене, което не е съвършено според Писанията и трябва да го коригирате? Така ли се коригира, като почвате да търсите треските за дялане на този, който ви ги казва?

Стегнете се малко. Идват много по-трудни времена и ако не може да изтърпите това, когато ви се казва истината (което не намирам изобщо за трудност, но вие го приемате за "лош тон"), как ще минете през много по-тежки моменти?И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Хора дайте да оставим ТОНА, и да обърнем внимание на СМИСЪЛА на темите и дискусиите защото все пак това не е форум за музика, че да се вълнуваме от тоналността, но вместо това да видим здравия и истинен смисъл на аргументите и на дискутираните въпроси.

Писането по форуми не е като разговора лице в лице. При разговора на живо човек може да види ясно тон и отношение, но във форума може само да гадае. Но да се занимаваме с гадателски работи няма смисъл. Отделно човек се вълнува от тона с който му се говори само ако подхожда емоционално към разговора. А духовния човек не се води от емоциите си, дори да бъде нагрубен, това за него е дреболия на която той не обръща внимание. Нас администраторите например не са ли ни нагрубявали и хокали? Повече от всички останали, защото презумпцията на българина обикновено е че "ония горе" са винаги лоши. При все това някой някъде да е видял във форума ние да се оплакваме от тона на някого? Дори един единствен път някой видял ли е да се оплакваме от такова нещо? Затова хайде да оставим детинските сръдни за това кой с какъв тон ни бил говорил и да се фокусираме на нещата, които наистина имат смисъл и полза.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Мисля, че всеки може да види отношението на Бог към езическите народи и техните ритуали и символи в Стария Завет. В миналото всеки знатен род  и дори племената са си имали герб или символ. Нещо което е съдържало в себе си дори и характерни черти на самия род, като "твърдост", "безстрашност", "сила" и т.н  Нямало е вариант да вземеш герба или символа на друг род и да си го носиш, защото ти харесва просто. Немислимо е било. Там нещата са опирали до чест и е било възможно да загубиш и живота си ако покажеш неуважение към тези неща. В момента всеки слага на себе си или на колата си, дрехите си и т.н всичко каквото пожелае. Според мен това което Тихомир иска да каже е, че въпреки свободата която има днес относно тези неща на повечето места, то пак не е без значение "с кой род" иска да се отъждестви човек. Това че някой е приел някакъв символ за "християнски"(независимо дали това са множеството хора) то той не става автоматично такъв, защото е възможно в него да е заложено поклонение към идоли и няма как Бог да се удоволства в това и да се радва, че "неговите деца" използват този символ за да обявят, че принадлежат на него. Ако аз взема да развявам английското знаме, като ме види някой най вероятно ще си помисли, че съм англичанин. А ако той не знае какъв съм и не знае какво е това знаме и ме попита и аз му отговоря, че съм българин, най-вероятно е да остане с впечатление, че това е българското знаме. И ако това се разпространи сред много хора и те почнат да приемат английското знаме за българско, то това няма да промени истинските неща. Не знам дали е разбираем примера, но това което използваме евентуално като символ за нещо има значение. Ако наистина "зеленото" дърво е нещо което е свързано с почитта към едно божество, на което идеята е да замести Исус и да го обезличи, то с какъв акъл ще постави някой в дома(че и на централно място) си такова дърво на коледа и ще се върти две седмици около него? Ама то смисъла който влагали хората бил друг. Събирането на семейството и т.н...... Няма такова нещо. Взел си символа на едно езическо божество и си го поставил на почитно място в дома си! Оставям всеки да се сети и прецени, как би се постъпило в израелевия народ с такъв човек. Или какво казва закона за този който би постъпил така. Ясно е че не живеем под този закон, но той показва отношението на Всемогъщия Бог към много неща. И наистина ако се замислим или потърсим в Словото нещо за тези така наречените "християнски символи", какво бихме намерили? Нищо. Нито за рибата, нито за кръста, нито какъвто и да е било "модерен" символ на християнството. Павел казва "От сега нататък никой да ми не досажда, защото аз нося на тялото си белезите на [Господа] Исуса." Това са нашите знаци и символи. Няма нужда да използваме нищо друго. Някои смятат, че тука Павел говори за обрязването, защото темата на главата е за него, но аз не смятам так. Защото обрязването е белег на завет който беше сключен с Мойсей и израелтяните а той говори за белезите на Исус.
И наистина е съвсем в реда на нещата да се замислим как и от къде са влезли тези символи сред християните и от къде наистина произхождат. Според мене това твърдение, че важно е какво човек влага като значение в символа а не от къде произлиза той е неправилно. Особено когато става въпрос за това да вземеш нещо което е символ на сатана и да го наречеш Божий символ, защото ти харесва и намираш някаква идея в него. Така мисля аз. И ако в нашия плътски свят има много неразбиране и незачитане на тези неща, то в духовния свят не е така. Там всичко се води от здрави принципи и се спазва стриктно. И от двете страни. Интересно е как се гледа от там на такова "смесено носене" на символи от християните. Към "кой род" би следвало да се оприличат като се опитват да носят и двата герба и кой трябва да има власт над тях?
И последно, думите на Исус "и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене." в никакъв скучай не означават да си сложим герданче с кръст или да помъкнем дърво на рамото си. Те имат изцяло духовно значение.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Quote
Според мене това твърдение, че важно е какво човек влага като значение в символа а не от къде произлиза той е неправилно.

Именно, защото символите по подобие на думите са средство за комуникация. Не може един човек да вземе една дума и да реши, че си влага в нея някакъв си негов смисъл, когато тази дума има съвсем конкретно значение което е разбирано от останалите хора.

Не може човек да вземе думата "порно" и да си вложи в нея смисъла на отглеждане на животни. И после да ходи да разправя на останалите, че гледал порно, като настоява, че за него това е ОК защото той влага в тази дума гледането на животни. Същото е и със символите.

Има и още един момент, защо човек ще настоява че иска да използва ТОЧНО този символ, който вече е исторически компрометиран? Явно има нещо, което го тегли в тази посока, има някаква скрита връзка, която притегля човека към определената символика. Има дух, който стои зад символа и който влияе на човека, който се идентифицира с този символ.  Да се ползва едно нещо без разбиране за същността му не е безопасно. Ако някой изпие отрова мислейки си че това е храна, това безопасно ли е за него, само защото той е вложил в даденото нещо смисъла, че е добра храна?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
На Павел тялото е било нашарено от бичувания, бой с камъни и какво ли още не. Това са му белезите по тялото, за които говори. Не бързайте да се втурвате да носите такива знаци като свидетелство.

Не знам колко от вас са се замисляли за историята на Елисей, който отсядаше в дома на една богата жена от време на време. Тя с мъжа си реши да пристроят една стаичка за човека, където да има легло, маса, стол и да отсяда като мине. Кога решиха да направят това? Няколко пъти Елисей е минавал през дома им просто да отседне. Нито знаци е носил, нито символи, нито им е благовествал (както е модерно да се казва). Какво е правил? Но се казва, че след като той няколко пъти е отсядал, чак тогава тя разбра, че Елисей е Божий човек. Явно не си е личало по рибата на каруцата му, нито по кръста на ланеца му, нито по голямата библия в ръката му, нито по черното расо.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3500
Quote
На Павел тялото е било нашарено от бичувания, бой с камъни и какво ли още не. Това са му белезите по тялото, за които говори. Не бързайте да се втурвате да носите такива знаци като свидетелство.

Именно това са белезите за които Павел говори. Ако човек живее като Христос и Павел няма нужда да си "слага" подобни белези, непременно ще се намерят хора, които да му ги сложат.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Стоян Г.

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 27
 Братя, ако сте се успокоили по въпроса за тона (в което не намирам нищо нередно), предлагам да се върнем назад в това което съм коментирал и в крайна сметка не бе отчетено. Или по-скоро неточно отчетено. Тихомир каза "Думата е ясно обозначена, че е приела значение на "кръст" в днешни времена." А аз казах, че и тогава думата ставрос се е отнасяла не само за кол/стълб от дърво, но и за различните форми на оръдията за инквизиция, чрез разпване. Просто внесох допълнение и повече яснота по въпроса  , как да приемаме значението и – буквално или смислово според употребата и не толкова днес, но и във времето когато Спасителя и бил в плът на земята между хората.
 Събудих темата, понеже намерих недостатъци (според мен) не в твърдението, че не трябва да се покланяме на творения , най-общо казано, но че е не правилен подхода. Не можем да ровим във всичко и да търсим нечистота. Има едно неписано  правило: каквото търся – това ще намеря, каквото искам да видя – това ще видя, каквото очаквам да чуя – това ще чуя.
 Говорех конкретно за кръста. Това, че някой е употребявал нещо по извратен начин трябва ли да ни кара да се гнусим от нещото? Убиеца използва нож, прелюбодейците правят секс, ... Какво да се погнусим ли от тези неща или да ги употребяваме с чистота пред Бога и спрямо човека до себе си?
 В църквата ни попаднах на жена, която възприема Господните символи (хляб и вино), като хапче и сиропче. И какво, да спрем да участваме в Господна трапеза, понеже някой бил суеверен по отношение на нея? Не! Ще правя това което трябва.
 Относно това твърдение, че в Библията не пише нищо за тези символи, да така е, но това не означава че стиха който представяш Тихомире, се отнася за разглежданите. Това, че ти така го тълкуваш си е твое право. Но аз имам свобода за някои неща и особено за кръста. Да, нося и тениски с послания, които много внимателно подбирам. И пак не съм обявен от Господа за черна овца и се радвам на изобилни милости в живота ми и на интимно благоволение от Негова страна. Опитвам се да разкърша малко мисленето, защото не само в днешно време, но така е били винаги има прегоряла съвест но има и свръх чувствителна. Нашият проблем е, че трудно балансираме, Бог понеже няма проблем с баланса, затова е Свят, Мъдър, Справедлив, Милостив, Огън пояждащ нечистотата и така едни погубва, а други очиства. Затова и Той постига реални резултати и можем да Му се предоверим.
 
 Сега искам да кажа нещо за тези които ще четат темата.
Това, че споделям малко по-различен възглед по отношение на детайли в представянето на истината НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПООЩРЯВАМ УПОВАВАНЕТО В ПРЕДМЕТИТЕ И ОБРАЗИТЕ НА КОИТО Е ПРИДАДЕН ДУХОВЕН СМИСЪЛ, ПОНЕЖЕ ТОВА Е ИДОЛОПОКЛОНСТВО И СЛЕДСТВИЕТО ОТ НЕГО Е НАКАЗАНИЕ.
 
  Ваш брат, Стоян.
 

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 994
На мен ми омръзна

Брате, да не ти омръзва да поучаваш едно и също всеки ден ако трябва - не сме ли за това тук ?

На останалите мога да кажа, че разводняването на темата няма да допринесе с нищо за поучението на който и да е дошъл тук да чете. Всички знаем какво е идолопоклонство, колкото и да го гледате от различните му страни по-малко няма да стане. Ако искате да сте полезни дайте няколко определения, най-добре свързан с цитат - толкоз. По-полезно от това няма на къде.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]