• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Убиването с камъни в наши дни

Започната от zearendil, Юли 24, 2009, 12:38:21 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 4 гости преглеждат тази тема.

Watchman

ЦитатКойто чете и има сърце да разбере ще разбере, че Исус дойде да разруши закона

Аха добре минев, ние знаем че ти имаш ДРУГ исус, който разрушава закона. Само че твоя исус в прав текст противоречи на думите на истинския Исус. А твърде много хора "имат сърце" за друг исус, така че последователи няма да ти липсват.

Когато един човек пише неща които ДИРЕКТНО противоечат на думите на Исус, и в същото време са се мисли за Негов последовател, то такъв човек не може да е психически здрав. Мисля, че  едномесечен отпуск ще ти се отрази добре.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

Цитат на: vminevАми- хубаво. Който чете и има сърце да разбере ще разбере, че Исус дойде да разруши закона, като го изпълни в Себе Си.

Продължаваш явно с бисерите. Разрушаването е нещо повече от отменянето дори, за което говори Исус, Месията.

Ето какво казва Божия Син (коригирах цитата, в момента е от Цариградския):
Матей 5
  17. Да не мислите че аз дойдох да разруша закона или пророците; не дойдох да разруша, но да изпълня.
  18. Защото, истина ви казвам докле да премине небето и земята, една реска, или една точка от закона няма да премине, дори се всичко не сбъдне.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

Тишо даже е цитирал погрешния превод, буквално си пише:

Мат5:17  Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша, но да изпълня.

И още Павел добавя:

Римл. 3:31  Тогава, чрез вяра разваляме ли закона? Да не бъде! но утвърждаваме закона.

Разрушаването на враждата и на закона са две напълно различни неща, само дето минев от много "устояване на манипулации" елементарни неща не може да схване. Дано отпуската му се отрази добре.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Сара

Владо, не те познавам и не зная какъв е животът ти, за да те визирам, но лично аз бих реагирала бурно и емоционално само по въпрос, който бърка в моя рана. Не казвам, че трябва да убием някой с камъни. Но за мен неосъзнаването на сериозността на даден грях е отново грях, дори да не си го извършил. Аз може да не прелюбодействам, но ако не виждам смъртта, която идва с този грях и не съм дълбоко отблъсната от самия грях, мисля, че съм в грях.
Ти как мислиш, ако утре аз лично изпадна в прелюбодейство, какво ще ми каже Исус? Не мисля, че ще ме похвали. Дори си мисля, че наистина може би ще хвърли камък по мен.

И само да вмъкна, че въпреки неприятния начин на посрещане в този форум, на мен ми беше дори смешно просто защото въпреки подозренията на админите, аз не се осъждах, знаейки, че аз и Аврам сме двама, а не един:)

Tihomir

Между другото, на vminev сме му дали 1 месец почивка от писане (забранили сме му достъпа за писане), за да размисли върху нещата, тъй като има достатъчно изписано и вече става само зацикляне.

Ще може да отговори след месец.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

ЦитатИ само да вмъкна, че въпреки неприятния начин на посрещане в този форум, на мен ми беше дори смешно просто защото въпреки подозренията на админите, аз не се осъждах, знаейки, че аз и Аврам сме двама, а не един:)

Всъщност подозренията бяха повдигнати не от админите, а от един от участниците във форума. Ние само искахме да изясним тия съмнения.

constant

Поздрави към Владо!
Виждам, че си изпратен в изгнание.
Може да се върнеш с откровение :)
Не унивай!

Владо

Здрасти, Косьо. "Изгананието ми свърши".   :)

Само да вметна, че не прави чест на никого да каже последната дума и да тресне врата под носа на човека без да се е защитил.

Иначе позиции - дал Бог- те са прави поради тях си (т.е.- от гл. т. на библията, де), а аз - прав поради мен си (т.е.- от гл. т. на библията, де). Пояснявам предварително, за да спестя ненужен автопик - "прав поради себе си" = прав в своите си очи. Ненужно е по-натъшно разискване, моля.

Сара, неприятният начин на посрещане може да е същият при изпращане- :-) .

Друго не намирам смисъл да ти пиша.

Уочман :

Цитат на: Watchman - Юли 30, 2009, 13:23:46 PM
ЦитатКойто чете и има сърце да разбере ще разбере, че Исус дойде да разруши закона

Аха добре минев, ние знаем че ти имаш ДРУГ исус, който разрушава закона. Само че твоя исус в прав текст противоречи на думите на истинския Исус. А твърде много хора "имат сърце" за друг исус, така че последователи няма да ти липсват.

Когато един човек пише неща които ДИРЕКТНО противоечат на думите на Исус, и в същото време са се мисли за Негов последовател, то такъв човек не може да е психически здрав. Мисля, че  едномесечен отпуск ще ти се отрази добре.

Добре, блгодаря за отпуската. За съжаление е безплатна. Нужните поуки си ги взех.

Ето какво казват писанията, които вие цитирате ЧАСТИЧНО, все пак....

-1- обещанието за спасение беше дадено преди закона, вярата на Авраам се счете, защото Той повярва ....без наличие на закон. Авраам повярва в Бога без заповедите, без постановленията, без обрязването, според които, вие смятате, че имало човеци, които можело да имат чиста съвест, като вярата му се вмени за праведност. Писанията свидетелстват това. Обещанието към Авраам  и потомството му е преди закона- това сме ние, децата на свободната, както казва и Павел :

4:13 Понеже обещанието към Авраама или към потомството му, че ще бъде наследник на света, не стана чрез закон, но чрез правдата от вяра. – римл.

"Защото ако са наследници тия, които се облягат на закона, то вярата е праздна и обещанието е осуетено.....16 Затова наследството е от вяра, за да бъде ПО БЛАГОДАТ, така че обещанието да бъде дадено на цялото потомство.,- не само за това, което се обляга на закона, но и за онова, което оето е от вярата на Авраам" римл. 4

Словото ни казва за два завета, две жени- единият е Синай, който произвежда деца на робство, а другият е, според писаното от Павел :

• 22 Защото е писано, че Авраам имаше двама сина, един от слугинята и един от свободната;

23 но тоя, който бе от слугинята, се роди по плът, а оня, който бе от свободната, по обещание.

24 И това е иносказание, защото тия жени представляват два завета, единият от Синайската планина, който ражда чада за робство, и той е Агар.

25 А тая Агар представлява планината Синай в Арабия и съответствува на днешния Ерусалим, защото тя е в робство с чадата си.

26 А горният Ерусалим е свободен, който е [на всички] майка;

27 защото е писано:
    "Весели се, неплодна, която не раждаш;
    Възгласи и извикай, ти, която не си била в родилни болки,
    Защото повече са чадата на самотната, нежели чадата на омъжената".

28 А ние, братя, както Исаак, сме чада на обещание.

29 Но, както тогава роденият, по плът гонеше родения по Дух, така е и сега.

30 Обаче, що казва писанието? "Изпъди слугинята и сина й; защото синът на слугинята няма да наследи със сина на свободната".

31 За туй, братя, ние не сме чада на слугиня, а на свободната.
гал. 4

Така че проблема с двата завета е разрешен на кръста, според писаното. Отричането на двата завета, кръста и изтърпяното наказание довежда до Божият справедлив съд. Пиша принципно.

-2- закона беше даден единствено за да стане явен, разпознат,  виден от всички, греха, но не и заради съвестта- чиста съвест от закона няма, както ни и свидетестлват писанията. Законът докарва гняв (4:15 понеже законът докарва, не обещание, а гняв; ...римл.). Закона беше даден, за да бъде видна нуждата от Месия, Спасител("...примирени с Бога чрез смъртта на Сина Му" римл 5:10- явно е имало нужда от примиряване, явно е имало гняв от нечия страна?).

Римляни: 7:8 Но грехът понеже взе повод чрез заповедта, произведе в мене всякакво пожелание; защото без закон грехът е мъртъв.
7:9 И аз бях жив някога без закон, но когато дойде заповедта, грехът оживя, а пък аз умрях.........

Старото естество, грешното естество, според както учи Павел никога не може да произведе добър плод пред Бога, тъй като е писано :

9:31 а Израил, който търсеше закон за придобиване правда, не стигна до такъв закон. - римл

•   5 Защото тия, които са плътски, копнеят за плътското; а тия, които са духовни - за духовното.

6 Понеже копнежът на плътта значи смърт; а копнежът на Духа значи живот и мир.

7 Защото копнежът на плътта е враждебен на Бога, понеже не се покорява на Божия закон, нито пък може;

8 и тия, които са плътски, не могат да угодят на Бога.
римл8
Предполагам ще ми изтъкнете няколко примера за праведни Божии мъже под закона, както и за разликата между "плътски човек", подвластен на плътта и покорен на Бога праведник..... Добре. :-)

9:20 На юдеите станах като юдеин, за да придобия юдеи; на тия, които са под закон, станах като под закон, (при все че сам аз не съм под закон), за да придобия тия, които са под закон.
9:21 На тия, които нямат закон, станах като че нямам закон, (при все че не съм без закон спрямо Христа), за да придобия тия, които нямат закон.
Римл

Галатяни: 3:21 Тогава, законът противен ли е на Божиите обещания? Да не бъде! Защото, ако беше даден закон, който да може да оживотвори, то наистина правдата щеше да бъде от закона.

5:18 Но ако се водите от Духа, не сте под закон.

• 1 Сега прочее, няма никакво осъждане на тия, които са в Христа Исуса, [които ходят, не по плът но по Дух].

2 Защото законът на животворящия Дух ме освободи в Христа Исуса от закона на греха и на смъртта.

3 Понеже това, което бе невъзможно за закона, поради туй, че бе ослабнал чрез плътта, Бог го извърши като изпрати Сина Си в плът подобна на греховната плът и в жертва за грях, и осъди греха в плътта,

4 за да се изпълнят изискванията на закона в нас, които ходим, не по плът, но по Дух.
римл8

• 14 Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове.

римл8
Аз съм тук.....надявам се.

-3- Месията дойде в изпълнение на обещанието, дадено на Авраам - да направи негови деца множество народи (колкота са звездите). Както и обеща на Давид относно Бен- Давид , сина му, но не го обеща под закон.

Божията съвършенна любов към нас е демонстрирана не чрез закона, а чрез Сина. Божията любов  в Христа Исуса, нашият Господ...

С това не искам да направя закона лош, защото той е праведен и добър, както казва и Павел, но има разлика м-у синовете на / под закона и синовете на свободната.

А отговора ми на Уочман е тук :

Колосяни: 2:14 и като изличи противния нам в постановленията Му закон, който беше враждебен нам, махна го отсред и го прикова на кръста;

14 и като изтреби противния нам с постановленията запис който беше против нас, и махна го отсред, и прикова го на кръста;

14 а това стана, като Христос заличи с учението съществувалото за нас ръкописание, което беше против нас и което Той взе от средата и го прикова на кръста;

14 Той изличи написаното в постановленията на закона, което беше против нас, и го отстрани отсред нас, като го прикова на кръста;

14 истребив учением бывшее о нас рукописание, которое было против нас, и Он взял его от среды и пригвоздил ко кресту;
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

constant

Добре дошъл с тези благодатни думи от Словото!

Защото ние не сме под Мойсеевия закон, а под Христовия, който ни дава свободата да растем в Него, без да се страхуваме, че ще бъдем отхвърлени поради недостатъчност пред закона.

Обичам Новият Завет, не защото Бог е по- различен, отколкото в Стария, а защото сега Бог е достъпен. Не може да оставяме да възкръсват сенките, когато вече е изгряло Слънцето.

Евр. 10: 15. И Светият Дух също ни свидетелства за това; защото, след като е казал преди това:
  16. "Ето заветът, който ще направя с тях след онези дни, казва Господ: ще положа законите Си в сърцата им и ще ги напиша в умовете им"; и после добавя:
  17. "И греховете им и беззаконията им няма да помня вече."
  18. А където има прощение за тези неща, там няма вече принос за грях.
  19. И така, братя, като имаме дръзновение да влезем в светилището чрез кръвта на Иисус,
  20. през един нов и жив път, който Той е открил за нас през завесата, тоест плътта Си,
  21. и като имаме велик Свещеник над Божия дом,
  22. нека пристъпваме с истинно сърце в пълна увереност на вярата, след като сърцата ни са били поръсени, за да се очистят от зла съвест, и тялото ни е било измито в чиста вода;
  23. нека държим неотстъпно изповядването на надеждата, защото е верен Този, който е дал обещанието;

Йоан 1: 16. И ние всички приехме от Неговата пълнота и благодат върху благодат;
  17. защото законът беше даден чрез Мойсей, а благодатта и истината дойдоха чрез Иисус Христос.

Tihomir

Аз не мога да разбера за какво изобщо говорите вие двамата...

Каква е тезата ви и каква е връзката с темата?

Очевидно говорите някакви неща за Мойсеевия закон и много от тях не са ви ясни, дори и да цитирате някои пасажи, които са без разбиране (като примерно, че законът докарва гняв).

vminev даже каза, че сме цитирали "частично", обаче с цитата, че законът докарва гняв се има предвид за всеки закон, а не само за Мойсеевия.

Ако не вярва да вземе да си прочете внимателно пасажите, откъдето цитира частично. Проблемът не е частичното цитиране, а използването на част от пасажа, за да се подкрепи теза, за която пасажа изобщо не говори.

Христос също цитираше частично, апостолите също. Но всички те цитираха в контекста на Писанията и в контекста на това, за което говориха.

Но да се върна на въпроса -- за какво говорите?

constant

Ами нали темата е - убиването с камъни в наши дни.
Обясняваме, защо такова нещо днес не може да има общо с християните.
Понеже за вас Нов и Стар Завет нямат разлика, то ви казваме, че няма да е правилно да убивате с камъни вашите провинили се братя в общността ви. Дори и да го правите със съкрушен дух.

Владо

Разбирам, че съм натряскал набързо мнението си, но това не значи, че говоря с когото и да било.

Предполагам, Тихомире, знаеш смисъла на глагола "говоря", "глаголати"? Добре, малък офтопик.

Сега на въпроса ти - ами споделям , брат - не е ли форум за общение на братя в трудни времена? Ами - споделям, постя....в трудни времена- нали виждаш - гониме се от форуми, църкви, ....тежко, трудно....  :-) 

Просто съм сложил някои стихове, върху които може да се размишлява- сега ти ми кажи- какво смущава духа ти в написаното от мен, освен това, че Павел бил имал впредвид не Моисеевият закон (въпреки, че той ЕДИНСТВЕНО И ТОЧНО за него говори тук), а принципно "закон"---постановление на някое държавно обединение, държава, общество,....?!

Моля...
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

vminev,

Аз питах каква е връзката с текущата тема, на което ти ми отговори, че "сложил някои стихове".

Ако искаш да дискутираш върху нова тема, има бутон "Нова тема". Заглавието на тази тема е "Убиването с камъни в наши дни" и по-точно историята с прелюбодейката.

Срамно е поведението ти, vminev. Виждам, че започваш от самото начало след изгонването ти, с подигравки и се чудиш за какво да се хванеш.

constant,

Трябва да правиш разлика между стар договор, Мойсеев закон и Писанията. Кажи кое е остаряло и защо и как правиш връзка с темата.

Ние какво сме казвали е това, което четем в Словото или по-скоро просто го цитираме. Ти цитираш неща, които не доказват това, за което говорим и с което не си съгласен.

constant

Цитат на: Tihomir - Август 29, 2009, 21:28:34 PM

constant,

Трябва да правиш разлика между стар договор, Мойсеев закон и Писанията. Кажи кое е остаряло и защо и как правиш връзка с темата.

Ние какво сме казвали е това, което четем в Словото или по-скоро просто го цитираме. Ти цитираш неща, които не доказват това, за което говорим и с което не си съгласен.

Старият Завет е този сключен между Бог и еврейският народ на планината Синай. Той включва Мойсеевият закон.
Ако вършиш делата на закона - ще живееш, казва този завет.

Новият Завет е поставен от Бог, чрез Господ Исус Христос и е подпечатан с Неговата кръв.
Ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ и повярваш в сърцето си, че Бог го е възкресил от мъртвите - ще се спасиш.

Вие по кой завет сте? Може би в някаква комбинация?

А Писанията за мен са всички книги на Библията.

Tihomir

Цитат на: constant - Август 29, 2009, 22:32:36 PM
Цитат на: Tihomir - Август 29, 2009, 21:28:34 PM

constant,

Старият Завет е този сключен между Бог и еврейският народ на планината Синай. Той включва Мойсеевият закон.
Ако вършиш делата на закона - ще живееш, казва този завет.

Новият Завет е поставен от Бог, чрез Господ Исус Христос и е подпечатан с Неговата кръв.
Ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ и повярваш в сърцето си, че Бог го е възкресил от мъртвите - ще се спасиш.

Вие по кой завет сте? Може би в някаква комбинация?

А Писанията за мен са всички книги на Библията.

Доколкото чета в Писанията договорът е част от Мойсеевите книги, а не обратното. За завета съм чувал, че преминава в нов. За закона не съм чул такова нещо, поне докато не свършат небето и земята... И още нещо съм чел за закона, че бил сянка на бъдещите добрини. Това не означава, че бъдещите добрини се отличават принципно. Сянката има същия образ като първообразът. Посто тя няма детайлите, които се виждат в първообраза, но контурите са същите. По-точно първообразът има същите контури като сянката + още доста детайли. По същия начин е и Мойсеевия закон - има същите принципи, но бъдещите добрини, на които сме свидетели имат доста повече детайли и изисквания (и летвата им е по-висока).

Оставам това за размисъл, защото отношението към Закона в момента на повечето вярващи е доста изкривено поради изкривена (с променени дефиниции) терминология. Не случайно беше писана и тема относно "Писанията" и т.нар. "стар и нов завет".