• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Убиването с камъни в наши дни

Започната от zearendil, Юли 24, 2009, 12:38:21 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Владо

Цитат на: Watchman - Юли 27, 2009, 19:37:15 PM
ЦитатАко Господ беше дошъл да убива и да раздава правосъдие, щеше да бъде абсолютно прав, но за Него беше по- голяма слава да спаси погиналите.
Така че, аз мисля като Владо - нямаше никакъв шанс Господ да убие прелюбодейката, даже това да изкефи праведници като вас.

1 Тим. 1 : 15 Вярно е това слово и заслужава пълно приемане, че Христос Иисус дойде на света да спаси грешните, от които главният съм аз.

Значи ето една от спекулациите във изказванията ви, която трябва да бъде разобличена. Използвате думата "убива", само дето в контекста по темата не говорим за убийство, а за екзекуция в изпълнение на Божиите заповеди. Екзекуцията не е убийство. Дори еврейския и английския правят разлика в думата, но българския не прави и затова мнозина се заблуждават.

Та с това уточнение, това което всъщност казвате е че нямало никакъв шанс Исус да се покори на Закона на Своя Баща изцяло и напълно.

...........

Бог е решил, че на прелюбодейкатаб трябва да се даде още един шанс и заедно с това да се изобличат закоравените сърца на израилтяните и Исус го последва.
............

После Бог реши, че Анания и Сапфира трябва да бъдат екзекутирани и Исус Го последва. Също и с чадата на Езавел.
...............
Аз, доколкото разбрах в началото спора беше, че Исус би одобрил убийството на прелюбодейката и силно се възпротивих на духа с който беше написано, защото, пак ще напиша, за мен вие имате духа на фарисеите от времето на плътското пребиваване на Исус тук. Аз ви казах, че никъде в словото ГОСПОДА НЕ Е ИЗПЪЛНИЛ ЗАКОНА НАД ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО, НИТО АПОСТОЛИТЕ СА УЧИЛИ ЗА "ЕКЗЕКУЦИЯ" - НЕЩО, КОЕТО ВИЕ БЕЗУМНО ТВЪРДИТЕ.

А иначе- имате време да пишете повече- моля, изобличавайте... КОНСТАНТ, ИМАШ ЛИ БРАТ ЕДНО НОРМАЛНО ОГЛЕДАЛО? Дай да дадем тука на хората.....   :-)

Веднъж твърдите, че Исус Се е покорявал на Отца и ако е имало "фарисей с праведно желание да я погуби, със съкрушено сърце поради появилият се грях сред праведният, святият народ на Бога", то Господа би го насърчил да погуби /забележете невероятната отметка - тук с жена ми паднахме от стола, като прочетохме "да я убие със съкрушено сърце" -   :-) колко съкрушителна история! /.

Разбира се, след това правите сами отметка, че всеки, който твърди противното на вашето мнение /стара традиция, братство !/, е заблуден, с кофти квас, че трябва да ни изобличите и тнт, като при всяко ОБЯСНЕНИЕ / ТЪЛКУВАНЕ на словото, вие СЛАГАТЕ АВТОРИТЕТНОСТТА НА САМОТО СЛОВО- ?!!! Разбира се, отделно са обидните твърдения спрямо мен "хуманист - сатанист", "неистински християнин" и тнт.  :-) Както и към контстант.

Що те отнася до това дали "праведници като нас" биха се израдвали на убийството на прелюбодейката, то точно това е съденето срещу което Писанието предупреждава строго, понеже не Бог и словото Му съдят а съди плътски човек според преценката на собственито си сърце. Как знаеш, че бихме се израдвали? Как ще докажеш подобно твърдение. В деня на съда няма ли да ти се иска сметка за подобна клевета?

Тук констант се сблъсква със невероятното явление и постулантно положение "мнение администраторско- мнение Божие". Би трябвало да се кае в пръст и пепел.

Аз не бих се израдвал, защото съзнавам, че самия аз имам нужда от много повече милост отколкото тази прелюбодейка. Но ти си пророк и съдия и знаеш тайните на сърцата и отсичаш, нали така constant? Май не си се научил да правиш разлика когато Бог съди и Словото Му и когато човек съди.

Колко пъти трябва да се осъждате в собствените си думи, за да се видите къде сте и да почнете да изтрезнявате?

А вие, помежду другото и не допускате и йота да сте сгрешили никъде?

Нищо чудно, че, както написах, дори и нашият брат Павел, който страдаше като вързано животно за благата вест на кръста "извика" чрез писмото си : "Станах безумен заради вас!!!" /не, не правя паралел м-у него и мен, зная, че може би прекалих в изказванията относно "ступването", но за едни праведни съдии като вас това не би трябвало да е проблем.... :-)  хора ви се извиняват тук по най- различни поводи, но ваше извинение никъде не видях/.

Бог да пази Своите Си.

Владо.

27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

constant

Здравейте,
отговарям на Уочман:
ЦитатТа с това уточнение, това което всъщност казвате е че нямало никакъв шанс Исус да се покори на Закона на Своя Баща изцяло и напълно.
Напротив, постоянно говорим друго, а ти преиначаваш думите ни.
Точно с помилването на прелюбодейката Исус изпълни закона, защото Той пое нейния грях върху Себе Си, както беше и обсъждано по- горе от "Мараната".
Законът няма милост в себе си. Всяко прощение и помилване, включително и това на Давид, беше поради Христовата жертва.
Псалм 85: 9 Наистина спасението Му е близо до онези, които Му се боят, за да обитава слава в нашата земя.
10 Милост и истина {или: вярност}* се срещнаха, правда и мир се целунаха.

Като законници, вие правите впечатление на безмилостни хора, и ако греша, моля за прошка. Но ако съм прав, замислете се.

Марк 3: 4 А на тях каза: Позволено ли е да се прави добро в съботен ден, или да се прави зло? Да се спаси ли живот, или да се погуби? А те мълчаха.
5 И като ги изгледа с гняв, наскърбен поради закоравяването на сърцата им, каза на човека: Протегни си ръката. Той я протегна и ръката му оздравя.

А случаят с Анания и Сапфира, който размахвате - има голяма разлика между посрамената, каеща се, и очакваща неминуемата екзекуция грешница и наглите, нахални, лицемерни и кариеристични Анания и Сапфира - не мислите ли?

Бог да бъде с вас!

Watchman

ЦитатАз, доколкото разбрах в началото спора беше, че Исус би одобрил убийството на прелюбодейката и силно се възпротивих на духа с който беше написано, защото, пак ще напиша, за мен вие имате духа на фарисеите от времето на плътското пребиваване на Исус тук. Аз ви казах, че никъде в словото ГОСПОДА НЕ Е ИЗПЪЛНИЛ ЗАКОНА НАД ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО, НИТО АПОСТОЛИТЕ СА УЧИЛИ ЗА "ЕКЗЕКУЦИЯ" - НЕЩО, КОЕТО ВИЕ БЕЗУМНО ТВЪРДИТЕ.

Убийството минев е криминално престъпление. И въобще не става въпрос за убийство тука. Ама ти си знаеш своето и си повтаряш едно и също. А после ми говориш лицемерно за поправление, корекция и прочие.

Господ в Словото изпълнява Закона непрестанно над всички човешки същества. Твоя господ може да не изпълнява Закона, но нас не ни интересуват твоите идоли, тук в този форум се дискутира според Писанията.

Екзекуцията е Божия заповед в рамките на теократичното царство на Израел. Това, което вие демонстрирате е че искате да изкарате Бога, който е дал Закона като някакъв различен зъл Бог и ние сме зли като Него, защото считаме, че Закона му е праведен. А се опитвате да лансирате някакъв друг новозаветен бог на милостта любовта, който мрази закона и не иска закона да се спазва. Това е много стара гностическа ерес, само дето вие не го казвате като древните еретици в прав текст, а го завоалирате в извода си и начина си на мислене.

Ако човек погледне сируацията за която говорим ще види няколко неща:

1. Имаме прелюбодейка хваната на местопрестъплението.
2. Имаме Закона на Бога, който постановява смърт чрез убиване с камъни.
3. Имаме народа, който беше довел прелюбодейката пред Исус искайки да го изпита.
4. Имаме Исус, който седи и пише по земята.

Хайде кажете ми в тази ситуация КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА? В ЗАКОНА ли е проблема? В Исус ли е проблема? В прелюбодейката ли е проблема? В хората довели прелюбодейката ли е проблема? Вие изкарвате, че проблема бил в Закона и затова Исус не искал да се изпълни заповедта на Закона. Само, че истината е че Исус нямаше никакъв проблем със Закона и със заповедта, която трябваше да бъде изпълнена. Проблема беше със хората, които я бяха довели. И Исус търсеше да ги коригира, защото Той не дойде да спаси само прелюбодейката, но и тези, които я доведоха при Него. Вгледали сте се само в прелюбодейката, и уж сте супер милостиви към нея, а в същото време се свръх презрителни и осъдителни спрямо хората, които я доведоха при нея. Ама това е което вие не искате да разберете. Нa вас ви се иска Исус да е имал проблем със Закона, защото вие самите имате проблем със Закона, което ще рече, че имате проблем със Самия Бог.

А за духа на това, което съм казал можеш да си говориш минев, колкото си искаш, само дето за миг не видя, че в това, което съм написал е че за Бог и Исус е важно спасението на народа а не просто на една прелюбодейка. И за Бога е важна праведност в Израел, защото от това зависи спасението на целия свят. Ама вие с вашия хуманизъм можете да се вглеждате само в една човешка съдба, но не и да видите голямата картина за спасението на целия свят и изцелението на народите.

ЦитатВеднъж твърдите, че Исус Се е покорявал на Отца и ако е имало "фарисей с праведно желание да я погуби, със съкрушено сърце поради появилият се грях сред праведният, святият народ на Бога", то Господа би го насърчил да погуби /забележете невероятната отметка - тук с жена ми паднахме от стола, като прочетохме "да я убие със съкрушено сърце" -   :-) колко съкрушителна история! /.

Първо въобще не говоря за фарисей, а за народа. И второ научи се пъро какво значи фарисей и какъв е проблема на фарисеите преди да използваш този израз, понеже ако и да имаше специална тема във форума за това, на теб пак нищо не ти е ясно. Бог когато убива нечестивите или отстъпилите праведници с какво сърце ги убива? Със радостно сърце или със съкрушено сърце? Айде отговори си на този въпрос преди да пишеш глупости.

ЦитатА вие, помежду другото и не допускате и йота да сте сгрешили никъде?

Беше споменал за огледало по-горе. Мисля че е добре да ти се напомни за пореден път след горния цитат огромната ти нуждата от споменатия обект. То точно това е фарисеизма - говори а не върши. Ей това е твоето поведение минев, говориш за корекция а не приемаш никаква (освен разбира се от някакви супер специални пророчески и не знам си какви личности, но не и от пророците написали Писанията разбира се).

Цитатзная, че може би прекалих в изказванията относно "ступването", но за едни праведни съдии като вас това не би трябвало да е проблем.... :-)  хора ви се извиняват тук по най- различни поводи, но ваше извинение никъде не видях/.

Значи МОЖЕ БИ, казваш минев, побойничеството не подобава на християните? Един вид не си съвсем сигурен, щом казваш МОЖЕ БИ. Добре, добре... какво да разговаря с тебе повече човек, след подобни можебийствания? Само един въпрос ме тормози - "ступването" със съкрушено сърце ли трябва да бъде или с несъкрушено?

Цитат на: constantНапротив, постоянно говорим друго, а ти преиначаваш думите ни.
Точно с помилването на прелюбодейката Исус изпълни закона, защото Той пое нейния грях върху Себе Си, както беше и обсъждано по- горе от "Мараната".

Mного преди maran-ata да говори за това, аз го написах няколко съобщения по-рано и се наложи да му напомня, че вече съм го казал, когато той си мисли, че вади аргумент за нещо. По това се вижда колко четете написаното!

ЦитатЗаконът няма милост в себе си.

Невежеството е правило при вас нали constant? Никога ли не си чел думите на Исус та говориш лъжа:

Мат. 23:23  Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десятък от гйозума, копара и кимнона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябваше да правите, а ония да не пренебрегвате.

Нямало милост в Закона, а constant? Какво въобще си седнал да дискутираш при такова константно неразбиране на Писанията?

ЦитатКато законници, вие правите впечатление на безмилостни хора, и ако греша, моля за прошка. Но ако съм прав, замислете се.

Ти бисерите ги изстрелваш един след друг. Закона правел хората безмилостни. Не разбирате ли че вие имате сериозен проблем с БОГА КОЙТО Е ДАЛ ЗАКОНА, като атакувате Закона по такъв начин при това с пълно невежество. Въобще не знаете какво учат Писанията за Закона, а сте седнали да съдите Закона. Така ставате съдии на самия Бог, който го е дал. Ама това не ви прави впечатление нали? Вие се впечатлявате повече от това на някой ЧОВЕК да му се "наранят нежните чувства" а вашата ненавист към Закона на Бога какво причинява на Бог не ви прави никакво впечатление. Ето ТОВА е чистокръвен хуманизъм в действие.

Ето какво един човек, който беше по Божието сърце написа вдъхновен от Святия Дух:

Пс. 119:136  Водни потоци текат из очите ми. Понеже не се спазва Твоя закон.

ЦитатА случаят с Анания и Сапфира, който размахвате - има голяма разлика между посрамената, каеща се, и очакваща неминуемата екзекуция грешница и наглите, нахални, лицемерни и кариеристични Анания и Сапфира - не мислите ли?

А ти не мислиш ли че темата по гоято говорим не е за отношението към някой който се кае за греха си, а за Божията заповед да се убиват прелюбодейците с камъни ВЪОБЩЕ. Човека който започна темата я започна с цитат от закона, давайки заповедта и после даде пример с прелюбодейката и това, че Исус я пусна жива - като че все едно има проблем със заповедта на Закона. ТОВА е контекста на темата и в ТОЗИ КОНТЕКСТ аз пиша по темата. Върни се и прочети ПЪРВОТО съобщение от темата и си свери часовника. Понеже сте седнали да пишете без дори да си направите труда да разберете за какво аджаба иде реч в тази тема.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

zearendil

Ццц, не очаквах, че ще стане такава разправия под моята тема. Иначе щях да се замисля още малко преди да я пусна. Отначало никой не пишеше, а виж какво станало...

Хубавото е, че донякъде успях да си отговоря на въпроса. Във всеки случай явно не се изисква от мен да избивам хора.

Сара

Жените участваха ли в хвърлянето на камъни или е било мъжко задължение?

Сара

Zearendil, много хубава тема си пуснал. То така се стига до Истината. Не може всички отведнъж да са единодушни. Може да има хора в грях, които са лично изобличени или такива, за които идеята, че Бог наказва е нова. Въпросът е много сериозен и осъзнаването на сериозността му е от голямо значение. Блудство и прелюбодейство са грехове, чиято сериозност не се оценя от много хора. Казва се, ми Бог казва да го обичам и се допуска компромис след компромис, а Бог е свят и иска святост. Вярно е, че покаянието е задължително, но също е важно и връщането от пътя на греха, излизането от това, в което си, а не е редно според Словото.

Tihomir

Левит 20:2. Да кажеш на израилевите синове: Който от израилевите синове или от чужденците, които пребивават в Израил, даде от потомството си на огъня на Молох, непременно да се умъртви; народът на земята да го убие с камъни.

Тук заповедта е до израилевите синове. На други места изрично е казано мъжете да са тези, които изпълняват екзекуцията според Мойсеевия закон.

Ето и продължението на Левит 20:2, в духа на темата, в случай, че екзекуцията не е извършена от човеци:
И ако народът на земята по какъвто и да е начин закрие очите си пред този човек, когато дава от потомството си на огъня на Молох, и не го убие, тогава Аз ще насоча лицето Си против този човек и против рода му и ще изтребя изсред народа им него и всички, които го последват в блудството, за да блудстват след Молох.

В Писанията виждаме ясно как Бог използваше различни начини да извърши тази екзекуция. Най-често беше чрез мор или война. Никой да не се учудва за днешните "епидемии" и т.н. Принципът на смъртния грях "идолопоклонство" си остава и Бог има грижата за екзекуцията в случай, че нечестивия не се отвърне от греха си.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Мила

Какво не успя закона да направи, че беше нужно Бог да даде своя единороден Син?

Законът дойде от Бога, но заради святостта на Бога всички трябваше да умрем, защото "нямаше праведен ни един" и Законът повеляваше смърт.

Тази чудесна блага вест - Христос прие смърт на кръст, за да живеем ако се покаем и пребъдваме до края в Него.

В случая с жената, заслужаваща смърт, Христос никъде не каза, че тя не заслужава смърт. Разбира се, че я заслужаваше. Считам, че и жената го знаеше. Всички го знаеха. Христос не позволи да бъде изпълнен Закона спрямо нея, за да изяви Себе си и делото, което щеше да извърши - да поеме тази вина върху себе си, спасявайки не само жената, но и грешниците, които я обвиняваха. В случилото се аз виждам Неговото послание - и тя, и вие заслужавате смърт. Аз ще поема греха ви, за да живеете и да живеете вечно.

Законът успя да покаже кое е добро и кое е зло, но не успя да даде спасение за човешките синове, поради греха в плътта им. Законът е неотменим, но изпълнението му е само в Христос и всеки, опитващ се да Го изпълни без Христос и без Духа на Бога е обречен на неуспех, провал и следователно ще бъде оставен на последиците от това неизпълнение - смърт.

Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

Tihomir

Цитат на: Мила - Юли 28, 2009, 16:58:30 PM
Тази чудесна блага вест - Христос прие смърт на кръст, за да живеем ако се покаем и пребъдваме до края в Него.
Тук идва голямата разлика с благата вест или "благовестието", което не е, че Христос прие смърт на кръст, а че след толкова време незачитане на Божиите заповеди и принципи, ще дойде Царството на Всемогъщия Бог и Той ще управлява заедно със светиите си в правда. Това е благата вест за праведните, защото ще дойде времето, когато въздишането заради нечестието ще спре и ще настане правда. Нечестивите ще бъдат наказвани с желязна тояга, а праведните - поощрени.

Самата смърт на Христос е нещо, без което никой, който вярва в Него и дори който се е покаял за греховете си не може да влезе в Царството, защото грехът трябва да се плати с кръв.

Законът на Бога има принципи и основният относно греха е, че грехът не може да бъде изличен с нещо друго, освен с кръв.

ЦитатВ случая с жената, заслужаваща смърт, Христос никъде не каза, че тя не заслужава смърт. Разбира се, че я заслужаваше. Считам, че и жената го знаеше. Всички го знаеха. Христос не позволи да бъде изпълнен Закона спрямо нея, за да изяви Себе си и делото, което щеше да извърши - да поеме тази вина върху себе си, спасявайки не само жената, но и грешниците, които я обвиняваха. В случилото се аз виждам Неговото послание - и тя, и вие заслужавате смърт. Аз ще поема греха ви, за да живеете и да живеете вечно.
Вечният живот е само за тези, които са се покаяли от греховете си и пребъдват в Неговото учение, а не за всички.

Посланието "аз умрях, за да живеете вечно" днес по църквите е половинчато, тъй като мнозина от хората там живеят в греховете си, но биват успокоявани от това, че те нищо не трябва да направят, но само да вярват.

Затова и има толкова голямо неразбиране и относно Закона, защото се представя Христос като един, който отмени принципите на Закона и вече никой нищо особено не трябва да прави, но само да вярва. Само с вярване не става, тъй като трябва и пребъдване в учението на Христос. А учението на Христос не е противно на принципите на Божия Закон.

ЦитатЗаконът успя да покаже кое е добро и кое е зло, но не успя да даде спасение за човешките синове, поради греха в плътта им. Законът е неотменим, но изпълнението му е само в Христос и всеки, опитващ се да Го изпълни без Христос и без Духа на Бога е обречен на неуспех, провал и следователно ще бъде оставен на последиците от това неизпълнение - смърт.
Законът направи това, което днес се счита за нищо от вярващите и то е да бъде детеводител до Христос. Ако го нямаше Закона, където пише за Месията, никой нямаше да знае за Христос.

И още нещо - мнозина от Божиите хора също имаха Духа, но не можаха да изпълнят закона. Законът е духовен и свят и може да се изпълни само от духовен и свят човек.

Ако изпълнението на Закона е в Христос, тогава принципите на Закона като смъртта на грешника, който закоравява врата си извън Христос ли са? (както досега някои потребители намекваха)
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

ЦитатКакво не успя закона да направи, че беше нужно Бог да даде своя единороден Син?

Законът дойде от Бога, но заради святостта на Бога всички трябваше да умрем, защото "нямаше праведен ни един" и Законът повеляваше смърт.

В случая с жената, заслужаваща смърт, Христос никъде не каза, че тя не заслужава смърт. Разбира се, че я заслужаваше. Считам, че и жената го знаеше. Всички го знаеха. Христос не позволи да бъде изпълнен Закона спрямо нея, за да изяви Себе си и делото, което щеше да извърши - да поеме тази вина върху себе си, спасявайки не само жената, но и грешниците, които я обвиняваха. В случилото се аз виждам Неговото послание - и тя, и вие заслужавате смърт. Аз ще поема греха ви, за да живеете и да живеете вечно.

Законът успя да покаже кое е добро и кое е зло, но не успя да даде спасение за човешките синове, поради греха в плътта им. Законът е неотменим, но изпълнението му е само в Христос и всеки, опитващ се да Го изпълни без Христос и без Духа на Бога е обречен на неуспех, провал и следователно ще бъде оставен на последиците от това неизпълнение - смърт.

Като цяло много добре казано, само не съм съгласен със следния израз:

ЦитатХристос не позволи да бъде изпълнен Закона спрямо нея...

Христос изпълни Закона спрямо нея, защото закона предвижда заместителна жертва за грешния. Това, което черковните обитатели днес не разбират е че е напълно недопустимо Христос да е нарушил каквото и да е от закона, защото това означава, че Той е съгрешил в нещо, понеже греха е беззаконие. А ако Той е съгрешил, то напразна е всяка надежда! Но ако Писанията свидетелстват че Христос не е съгрешил, то Той нито е нарушил закона в нещо, но е изпълнил Закона съвършено.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

Така форматирани, като гностици и врагове на Бога, вече е лесно, може да ни изгорите на кладата. Или да ни убиете с камъни. Така е по- законно, мисля. :)
Но темата беше за убиване (екзекутиране) с камъни в наши дни, и аз останах с впечатлението, че го одобрявате. (Тихомир, поне), в отговор номер 8, например.

Уочмен написа:
Цитат1. Имаме прелюбодейка хваната на местопрестъплението.
2. Имаме Закона на Бога, който постановява смърт чрез убиване с камъни.
3. Имаме народа, който беше довел прелюбодейката пред Исус искайки да го изпита.
4. Имаме Исус, който седи и пише по земята.
Точка 3 е грешка. Не народа, а книжниците и фарисеите доведоха прелюбодейката. Знаеха, че Исус ще я защити и предварително потриваха доволно ръце, как ще Го уловят, че е против Божия закон.
Защо ли мислеха така, че ще я защити? Те май познаваха Спасителя по- добре от вас.

ЦитатВгледали сте се само в прелюбодейката, и уж сте супер милостиви към нея, а в същото време се свръх презрителни и осъдителни спрямо хората, които я доведоха при нея.

Ами тя беше в центъра, за туй сме се вгледали. А пък фарисеите не ги презирам, а ги осъждам, да. Защото те правеха планове да обвинят моя Господ.
Йоан 8: 5 А Моисей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни. А Ти какво казваш?
  6 И това казаха, за да Го изпитат, та да имат за какво да Го обвиняват.

А следващия стих е революционен. Такова нещо в закона няма. Тихомир ще зяпне:
7. Но като продължаваха да Го питат, Той се изправи и им каза: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.

ЦитатЦитат
ЦитатЗаконът няма милост в себе си.
Невежеството е правило при вас нали constant? Никога ли не си чел думите на Исус та говориш лъжа:

Мат. 23:23  Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Защото давате десятък от гйозума, копара и кимнона, а сте пренебрегнали по-важните неща на закона - правосъдието, милостта и верността, но тия трябваше да правите, а ония да не пренебрегвате.

Нямало милост в Закона, а constant? Какво въобще си седнал да дискутираш при такова константно неразбиране на Писанията?

Каква милост виждаш в това- "заплатата за греха е смърт" ?

А цитираният от теб стих се отнася за друго - за милост към ближния. Вероятно, защото и ти не си по- праведен от него.
Милост към грешницата - защото и те бяха същите грешници, ама не ги бяха хванали, както си писал. (ст. 7)

ЦитатЦитат
ЦитатКато законници, вие правите впечатление на безмилостни хора, и ако греша, моля за прошка. Но ако съм прав, замислете се.
Ти бисерите ги изстрелваш един след друг. Закона правел хората безмилостни. Не разбирате ли че вие имате сериозен проблем с БОГА КОЙТО Е ДАЛ ЗАКОНА, като атакувате Закона по такъв начин при това с пълно невежество.

Не Законът прави хората безмилостни. Иска ти се да звучи така.
Писал съм, че законниците са безмилостни.
Ако за теб няма разлика, за мен има.

Поздрави!

Владо

Цитат на: Сара - Юли 28, 2009, 15:27:39 PM
Zearendil, много хубава тема си пуснал. То така се стига до Истината. Не може всички отведнъж да са единодушни. Може да има хора в грях, които са лично изобличени или такива, за които идеята, че Бог наказва е нова. Въпросът е много сериозен и осъзнаването на сериозността му е от голямо значение. Блудство и прелюбодейство са грехове, чиято сериозност не се оценя от много хора. Казва се, ми Бог казва да го обичам и се допуска компромис след компромис, а Бог е свят и иска святост. Вярно е, че покаянието е задължително, но също е важно и връщането от пътя на греха, излизането от това, в което си, а не е редно според Словото.

Сара,

тъй като предполагам, че мнението ти кореспондира с някакъв образ, идея за написано от мен и констант /а вече и други/, които по думите ти сме
Цитаттакива, за които идеята, че Бог наказва е нова.
- ще те помоля, въпреки, че едва ли ще ти се чете толкоз много да попрехвърлиш нещата назад и да видиш ВСЪЩНОСТ ЗА КАКВО СПОРИМ.

Идеята на Уочман и Тихомир е че ГОСПОДАРЯТ НА ЖИВОТА, ИСУС ОТ НАЗАРЕТ БИ УБИЛ И БИ ИЗПЪРСКАЛ РЪЦЕТЕ СИ САМ С КРЪВ /независимо от определението - "екзекуция", или "убийство" - отнемането на човешки живот от Помазаника, дошъл в плът, е ДИСКУСИОНА, сестро - разбираш ли?/, че ПАВЕЛ И ПЕТЪР СА СТОРИЛИ ПОДОБНО НЕЩО, и че Бог не е променял ума и сърцето Си спрямо Адамовият род НИКОГА И НИКЪДЕ.

АКО ТИ ВЯРВАШ, ЧЕ ИСУС КОГАТО БЕШЕ ДОШЪЛ В ПЛЪТ БИ УБИЛ С РЪЦЕТЕ СИ ЧОВЕК /определеното от Уочман "праведна фарисейска екзекуция"/, ТО ... ТОВА Е ДРУГ ВЪПРОС.  :-)  Браво.

Сара, не се дискутира дали Бог ПО ПРИНЦИП НАКАЗВА, а дали КОГАТО ИСУС ДОЙДЕ В ПЛЪТ Е ОТНЕМАЛ ЖИВОТИ, БИ ОТНЕЛ, ИЛИ Е ОСТАВИЛ ТАКАВА ЧАСТ В УЧЕНИЕТО СИ.

Разбира се, че Бог Е Свят и немалко случаи доказват Неговият съд над Адамовият род, но тук говорим за нещо различно, Сара.

Аз лично имам друг образ на Спасителя в сърцето и ума си, друго разбиране и друг път следвам.  :-) Помазаника никога никого не удари, нито уби, нито пък остави такава част в учението Си /ех, съжалявам, че нямам време да извадя нужните стихове, но виждам, че констант добре се справя и въпреки вихрите води добър дебат- поздрави!/.

Уочман, ти какво се притесняваш толкоз за ступването бре, брат? Дали сърцето ми щяло да е съкрушено...а ти ще пееш ли химни на Бога?  :-)  Будиш най - искренни усмивки в мен.
ЦитатТака форматирани, като гностици и врагове на Бога, вече е лесно, може да ни изгорите на кладата. Или да ни убиете с камъни. Така е по- законно, мисля. :)
Констант, спомняш ли си, че Уочмана ми намекна, че такива хора като мен /и теб/ ще бъдат част от редиците, дето в последните дни ще убиват светиите на Бог? Казах ти - дай огледало, де...  :-) 

27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.

Watchman

ЦитатТака форматирани, като гностици и врагове на Бога, вече е лесно, може да ни изгорите на кладата. Или да ни убиете с камъни. Така е по- законно, мисля. :)

За да ви изгорим на гладата се изисква още едно условие и то е да се стремим към политическа власт за да можем да го направим. Само, че ние за разлика от вашите пастори и супер специални пророци и учители не се стремим към политическа власт и следователно не се интересуваме от инструментите на екзекуция.

Разбира се някои от вас като минев, дори не се стремят към политическа власт, а направо прибягват до ресурсите на юмручното право.

ЦитатТочка 3 е грешка. Не народа, а книжниците и фарисеите доведоха прелюбодейката. Знаеха, че Исус ще я защити и предварително потриваха доволно ръце, как ще Го уловят, че е против Божия закон.

Приемам забележката. Не пише народа, а пише книжниците и фарисеите, а аз по презумпция бях приел "народа". Сред тях обаче също се намериха хора достойни за спасение. Не нужно да споменавам за Павел, Никодим, Йосиф от Ариматея и прочие.

ЦитатЗащо ли мислеха така, че ще я защити? Те май познаваха Спасителя по- добре от вас.

Те ако Го познаваха нямаше да се опитват да го изпитват със Закона, защото щяха да знят, че Той пази съвършено Закона. Това за което Той им се възпротиви беше тяхното лицемерие. И навсякъде Исус говореше, че кваса на фарисеите е лицемерието, понеже говорят добрите неща, но не ги вършат.

ЦитатА следващия стих е революционен. Такова нещо в закона няма. Тихомир ще зяпне:
7. Но като продължаваха да Го питат, Той се изправи и им каза: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.

Айде да ти задам един контра въпрос. Случая с прелюбодейката ЕДИН ЕДИНСТВЕН ли е в живота на Исус? И на всички случаи ли Исус ги е възпрял? Прелюбодейства вероятно е имало всеки ден и всеки ден е имало убиване на хора с камъни. За 30 години Исус е бил свидетел на стотици подобни случаи, защо няма никакво свидетелство, Той да се е противопоставил на тази практика?

Нещо повече дори в този случай Исус НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИ НА ПРАКТИКАТА, а на тяхното лицемерие. Сто пъти ви се повтаря вече ама не слушате.

ЦитатКаква милост виждаш в това- "заплатата за греха е смърт" ?

А цитираният от теб стих се отнася за друго - за милост към ближния. Вероятно, защото и ти не си по- праведен от него.
Милост към грешницата - защото и те бяха същите грешници, ама не ги бяха хванали, както си писал. (ст. 7)

Думите "Заплатата на греха е смърт" са записани в НЗ констант, значи по твоята логика няма милост в евангелието. Целия Закон е базиран на милостта, защото грешника получава прощение чрез проляната кръв на невинни животни. Цялата концепция на Закона е милост и изкупление. Ама ти вместо да се засрамиш за глупостите, които наговори, продължаваш да трупаш бисери на невежеството си.

ЦитатНе Законът прави хората безмилостни. Иска ти се да звучи така.
Писал съм, че законниците са безмилостни.
Ако за теб няма разлика, за мен има.

И как така ТОЧНО ЗАКОННИЦИТЕ са безмилостни? Сиреч хората, които изучават Закона. Кое е направило ЗАКОНниците безмилостни? Именно Закона по твоята логика и е напълно недостойно да се опитваш да се измъкваш по терлички. Ако искаше да говориш за безмилостни хора, защо ги дефинираш като законници? И то точно в контекста на изказването ти че в "закона няма милост". Подобни демагогии няма да минат тука констант.

Цитат на: vminevИдеята на Уочман и Тихомир е че ГОСПОДАРЯТ НА ЖИВОТА, ИСУС ОТ НАЗАРЕТ БИ УБИЛ И БИ ИЗПЪРСКАЛ РЪЦЕТЕ СИ САМ С КРЪВ /независимо от определението - "екзекуция", или "убийство" - отнемането на човешки живот от Помазаника, дошъл в плът, е ДИСКУСИОНА

Първо тука няма никаква наша идея. Писанието е ПРЕДЕЛНО ЯСНО:

Евр. 13:8  Исус Христос Е СЪЩИЯТ вчера днес и до века.

Ти вярваш в някакъв променящ се христос, първо екзвкутирал, поне не го правел за 30 години, после пак го правел. Аз нямам никакво Библейско основание да вярвам в подобни безсмислици. Моя Господар е СЪЩИЯ и вчера (преди въплъщението и по време на въплъщението) и днес и ДОВЕКА. Твоя ни стана ясен, той се променя, кога ступва здраво, кога по-леко и прочие, НЕ НИ ЗАНИМАВАЙ С НЕГО!

ЦитатАз лично имам друг образ на Спасителя в сърцето и ума си, друго разбиране и друг път следвам.  :-) Помазаника никога никого не удари,

Този друг образ минев не само, че е в сърцето ти и ума ти, но той и ПРОИЗЛИЗА от сърцето ти и ума ти. Само мдето той никого не ударил, ама ти си готов да удряш, явно имаш проблеми с последователността си. Отделно истинския Месия бая удряше с бич, ама твоето объркване е тотално...

Владо

Уочман,

прекаляваш вече. Не съм те ступал, а вече орева орталъка...  :-)
ЦитатРазбира се някои от вас като минев, дори не се стремят към политическа власт, а направо прибягват до ресурсите на юмручното право.
- все пак когато те набия- тогава пиши такива неща...иначе лъжеш, брат.

Уочман :
ЦитатЗа 30 години Исус е бил свидетел на стотици подобни случаи, защо няма никакво свидетелство, Той да се е противопоставил на тази практика?
- чакам свидетелство за това твърдение. Поне един ред от писанията.
Уочман :
ЦитатТова за което Той им се възпротиви беше тяхното лицемерие. И навсякъде Исус говореше, че кваса на фарисеите е лицемерието, понеже говорят добрите неща, но не ги вършат.
- мда, не е пълно :
Цитат11:52 Горко на вас, законници! защото отнехте ключа на знанието; сами вие не влязохте, и на влизащите попречихте.
/от еванг-то според Лука/- изобличение за неправедно разпореждане и господство над нещо, което не принадлежи.

Цитат25 Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери! защото чистите външността на чашата и блюдото, а отвътре те са пълни с грабеж и насилие.
/от еванг-то според Матей 23/- изобличение за скрити грехове.

Цитат16 Горко вам слепи водители! които казвате: Ако някой се закълне в храма, не е нищо; но ако някой се закълне в златото на храма задължава се.

17 Безумни и слепи! че кое е по-голямо, златото ли или храмът, който е осветил златото?

18 Казвате още: Ако някой се закълне в олтара, не е нищо, но ако някой се закълне в дара, който е върху него, задължава се.
- изобличение за своеволно тълкуване на писанията.

Уочман /Тишо и тнт/, също така искам да ти/ви обърна внимание на "случаят" със самарянката от благата вест на брат ни Йоанес, 4:
ЦитатКазва й Исус: Право каза, че нямаш мъж;

18 защото петима мъже си водила, и този, който сега имаш не ти е мъж. Това си право казала.
- интересно твърдение. Това е моят Господ. :-) Той не просто разговаряше с жена, не просто с блудница, но и постъпваше достатъчно нетрадиционно за еврейските Равини -
Цитат26 Казва й Исус: Аз, Който се разговарям с тебе съм Месия.32 А Той им рече: Аз имам храна да ям, за която вие не знаете.

33 Затова учениците думаха помежду си: Да не би някой да Му е донесъл нещо за ядене?

34 Казва им Исус: Моята храна е да върша волята на Онзи, Който ме е пратил, и да върша Неговата работа.

:-)  сега остава да ми обясните според вашата, по-правилна представа, която не е от вашето сърце, за разлика от мойта /подбивам ви/ - защо Господа нарича разговора с блудница "вършене волята на Отца". Защо вместо да присъства на "праведни екзекуции" на блудници, ИСУС ЯДЕШЕ С ТЯХ :

Цитат11:19 Дойде Човешкият Син, Който яде и пие; и казват: Ето човек лаком и винопиец, приятел на бирниците и на грешниците/как може да им е приятел и да присъства на екзекуциите им?!/! Но пак, мъдростта се оправдава от делата си.
21:31 Кой от двамата изпълни бащината си воля? Казват: Първият. Исус им рече: Истина ви казвам, че бирниците и блудниците ви изпреварват в Божието царство.
/от еванг-то на Матея /
Защо Няма и ред в подкрепа на твърдението, че Исус е подкрепял екзекуции на грешници? Той беше "техен приятел",- разбира се, за да ги призове към покаяние, не просто да ядат заедно и да си се радват на приятелството. Всъщност те откликваха завидно бързо и масово на призива Му за покаяние и спиране на греховните действия- дотолкова, че изпревариха фарисеите и книжниците, т.н. "законоучители на Израил".

Уочман:
ЦитатНещо повече дори в този случай Исус НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИ НА ПРАКТИКАТА, а на тяхното лицемерие. Сто пъти ви се повтаря вече ама не слушате.
- ами и сто и сто пъти да ни повтаряте нещо, което е ВАШЕ СВОЕВОЛНО ТЪЛКУВАНЕ ще си остане просто повторение... Много интересно как разбрахте на какво се е възпротивил ТОЧНО Исус - не на тяхното "праведно желание", но, видите ли, се съпротивил че не били със "съкрушени сърца" /това е идея на Уочман от началото на дебата/. Т.е. - ако те били довели жената със съкрушени сърца САМ ИСУС БИ ВЗЕЛ КАМЪК И БИ ХВЪРЛИЛ ПО ЖЕНАТА, ПРЪСКАЙКИ КРЪВ ОТ НЕЙНАТА, ЗА ДА "ИЗПЪЛНИ ЗАКОНА", ТЪЙ КАТО ТОЙ ДОШЪЛ ДА ИЗПЪЛНИ ЗАКОНА, А НЕ ДА ГО РАЗРУШИ. И, Уочман, ние хиляда пъти пък ви казахме, че Исус изпълни закона на наказанието в/чрез/на/ Самият Себе Си.
                              КРАТКА УВЕРТЮРА

Когато Адам и Ева съгрешиха в Едем заслужаваха ли смъртта? Мисля- да. Но Бог тогава направи нещо странно - проля за първи път "невинна кръв". Направи дрехи от кожата на убитото животно и ги облече, за да не погинат в присъствието Му. Бог наруши ли тогава принципите Си? По- малко Свят ли Беше? Смятам, че това е, което стана при идването на Сина в плът, подобна на човешката.

Словото недвусмислено ни посочва милостта и любовта на Бог към грешниците и Неговото различно, ново отношение. Защото времената се бяха свършили /изпълнили/ и "...Бог толкова възлюби света, че даде Своят Единороден Син- за да не погине нито един който вярва в Него, но да има вечен живот." Дискусията относно Непроменливостта и непреходността на Сина, Който освен, Уочман, че е словото, е и Агнеца и Лъва от племето на Юда, Идващият на облаци и още много имена..., тук е безпредметна. Безсмислено е да ни убеждавате, че Исус е дошъл в плът, изглеждайки като

Цитат12 И обърнах се да видя Този1, Който ми проговори; и като се обърнах, видях седем златни светилника;

13 и всред светилниците видях Един, Който приличаше на Човешкия Син, облечен в дълга дреха и препасан около гърдите със златен пояс;

14 а главата и косата Му бяха бели като бяла вълна, като сняг, и очите Му, като огнен пламък;

15 и нозете Му приличаха на лъскава мед, като в пещ пречистена: а гласът Му беше като на много води;

16 и имаше в десницата Си седем звезди; и от устата му излизаше меч остър и от двете страни; и лицето Му светеше, както свети слънцето в силата си.

17 И когато Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв
; а Той тури десницата Си върху мене и каза: Не бой се, Аз съм първият и последният и живият;

18 бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове; и имам ключовете на смъртта и на ада.

19 Напиши, прочее, това, което си видял, и що значи, и това, което има да стане подире,

20 тайната на седемте звезди, които видя в десницата Ми, и седемте златни светилника.
/от Откр-то на Йоанес 1/
- видно е, че и брат ни Йоан пише, че "прилича на Човешкият Син", образа Му определено не е този, с който Той живя като "сина на Давид"- или вие смятате различно? Обяснете. Това ли е Исус? Нали е Същият, Непроменимият? Нали няма периоди, братя? Исус винаги ли е имал ключовете на смъртта и на ада, или трябваше да мине Голгота, да бъде покорен до смърт, дори и смърт на кръста?

Виждате, че не сте прави.  :-) Или ще продължите с настояването си? Както и да е - ПИСАНИЯТА НЕ СА НАПИСАНИ ЗА ДИСКУСИИ, А ЗА ЖИВОТ/т.е.- живеене, практикуване :-)/, МИЛИ МОИ.

ЦитатТи вярваш в някакъв променящ се христос, първо екзвкутирал, поне не го правел за 30 години, после пак го правел. Аз нямам никакво Библейско основание да вярвам в подобни безсмислици.
- като изключа, че вече бъркаш правописа поради видно емоционално преживяване /:-)/, смятам че се изказваш много прибързан и си позволяваш определения и категоризации, което не е добро, Уочман. Не смятам, че Исус се променя /не ти прави чест да продължаваш да преиначаваш изказванията ми- всички го виждат, не е добро!/ , нито нещо друго. Смятам, че във времето на престоят си тук, на земята Той не е одобрявал нито една екзекуция, защото Бог Го беше пратил като попивателна за гнева Си, като Агнец, като "курбан", - Самият Той носеше убиването Си в сърцето Си като мисия и заръка от Отец и не би одобрил нищо различно от това. На човеците не е дадено ВЕЧЕ да убиват.

Между другото, в този ход на мисли, понеже твърдите, че "Бог никога не е променял отношението си" към нас, хората, бихте ли ми казали как кореспондират Давидовите походи за  наказание на нечестивите племена /често- с убиване на езичниците, както и не само Давид е бил "изпращан" от Бог да наказва така/ с факта, че вие доскоро сте били такива /т.е.- езичници/. НЕ Е ЛИ РАЗЛИЧНО ОТНОШЕНИЕТО НА БОГ КЪМ НАС, ЕЗИЧНИЦИТЕ?! Не се ли проля и спасителна кръв и за нашите грехове? Не стана ли Яхве и наш Бог?! ТОВА НЕ Е ЛИ НЕЩО "РАЗЛИЧНО", ИЛИ?! Какво би станало с вас, ако ви срещне Давид и какво - ако ви срещне Павлос? Или? Все така- все равно? Нууу, давайте,...

И за край :
ЦитатОтделно истинския Месия бая удряше с бич, ама твоето объркване е тотално...
- Исус никого не нарани, все пак. :-) Той изцеляваше, братя, не нараняваше, когато Беше тук. Това май е стаена агресия в душата на Уочман- започвам да се замислям...сериозно. Пък "моето объркване", вече е видно, че не е само "мое". :-) 

Владо.
хх

Tihomir

vminev, vminev... ако искаш първо вземи и прочети отновно внимателно какво е писано по темата и относно блудниците (в друга тема), че има толкова много глупости, които си изписал...

В случай, че не си ги осмислил, по-късно ще пишем подробно, не толкова за теб (тъй като ти не внимаваш в това, което се пише, както и constant), но за четящите този публичен форум.