Author Topic: Представяне: Watchman  (Read 12955 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Re: Представяне: Watchman
« Reply #15 on: December 04, 2017, 21:00:58 PM »
Не съм сигурен какво точно имаш предвид да се "събирам с невярващи"? Да ходя на някакви невярващи събрания, или на кръчма или на мач или на банкети? На подобни "събирания" не ходя, най-малкото защото няма никакво време или желание за подобни неща. Но постоянно имам работа и комуникация с невярващи и много от тях виждат че съм човек от различно естество, отношение и различно ниво на разум. Виждам как с времето те формират респект към мене и когато дойде деня в който Бог да ги доведе да попитат нещо повече моите думи няма да звучат лековато в техните уши, каквото и да им кажа. Затова Писанието казва следното:

1Пет. 3:15  Но почитайте със сърцата си Христа като Господ, като бъдете винаги готови да отговаряте, (но с кротост и страхопочитание), на всекиго, който ви пита за вашата надежда.

Така, че ако ме пита някой за моята надежда аз гледам да съм готов да отговоря, както казва Писанието. Но не ходя да евангелизирам никого целенасочено, защото за това нещо трябва Бог изрично да те изпрати.

Исус каза - че ние трябва да бъдем светлина на света, град поставен на хълм, светило поставено на светилника. Светлината не се смесва с тъмнината, а града поставен на хълм и светилото на светилника рисуват картината на отделеност. Не Лот който се беше смесил със содомците им донесе светлина, ако и да се гнусеше от делата им. Но Авраам, който живееше отделно и самостоятелно и не зависеше от никого, а само от Бога.

Затова си много права в предположението, че ако живеем като света, те ще ни счетат че сме точно като тях и всякакви думи свързани с вярата ще се приемат като някакъв аксесоар към вече утвърдения светски начин на живот в системата, а не като нещо, което изисква генерална и революционна промяна на живота и представите за реалността. Точно в това се състои трагедията и падението на градското християнство. То не показва друго царство, друга реалност. То е като евреите, които казаха пред Пилат - "нямаме друг цар освен кесаря", а пред тях стоеше истинския Цар представител на една друга реалност, на едно друго царство, за които те нямаха нито очи нито сърце.

Ето защо нашия главен приоритет като християни е да живеем такъв живот, който да отразява именно тази ДРУГА, Небесна реалност, която е съвършената алтернатива на всичко, което този свят има да предложи. А не са бъдем придатък на светската система, а християнството да е само някакъв продатък, религиозен декор, алтернативен привкус на същата светска система и реалност, както това се случва в градското християнство.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Представяне: Watchman
« Reply #16 on: December 04, 2017, 21:08:46 PM »
А ако не можеш съвсем да се отделиш от греховете на светския живот, то мислиш ли, че обявявайки се за християнин, по-скоро петниш името на Исус, отколкото да го прославяш?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Re: Представяне: Watchman
« Reply #17 on: December 04, 2017, 21:14:17 PM »
Ако човек живее в грехове, то той по-добре да не се провъзгласява за християнин пред околните, защото ще опозори Божието Име.

Аз като бях в казармата беше пълно с разни "християни", от които малцина накрая издържаха на това да покажат на дело, че наистина са християни. Мнозина, които започнаха да съгрешават пред останалите станаха за смях и подбив. Но тези, които устояха да са верни си спечелиха голям респект и откъм обикновените войници и откъм офицерите. Които винаги се опитваха да ги уловят в нещо и ако не успяваха само се изпълваха с повече респект към вярата в Бога. А ония, които се огънаха и почнаха да се държат по светски никой не ги имаше за нищо, точно както и Исус каза - че солта като обезсолее, не става за нищо и само се изхвърля навън да я тъпчат хората с нозете си.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Представяне: Watchman
« Reply #18 on: December 04, 2017, 21:16:40 PM »
Съгласна съм с теб, благодаря ти за отговорите.