Author Topic: ....а пък аз Христов.  (Read 3052 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
....а пък аз Христов.
« on: June 01, 2009, 09:15:14 AM »
Павел развива този въпрос в началото на първото си писмо до вярващите в Коринт. Те вече имали отделни фракции/партии и вече се хвалели един с друг:

..защото някои от Хлоините домашни ми явиха за вас, братя мои, че между вас имало разпри.
12 С това искам да кажа, че всеки от вас дума: Аз съм Павлов; а аз Аполосов; а аз Кифов; а пък аз Христов.
13 Нима се е разделил Христос? Павел ли се разпна за вас? Или в Павловото име се кръстихте?
14 Благодаря Богу, че не съм кръстил никого от вас, освен Криспа и Гаия,
15 да не би да каже някой, че сте били кръстени в мое име.

и още
И аз, братя, не можах да говоря на вас, като на духовни, но като на плътски, като на младенци в Христа.
2 С мляко ви храних, не с твърда храна; защото още не можехте да го приемете, а и сега още не можете.
3 Понеже и досега сте плътски; защото, докато има между вас завист и разпра, не сте ли плътски, и не постъпвате ли по човешки?
4 Защото кога един казва: Аз съм Павлов, а друг: Аз съм Аполосов, не сте ли като човеци слаби?
5 Какво е, прочее, Аполос, и какво е Павел? Те са служители, чрез които повярвахте, и то както Господ е дал на всеки от тях.
6 Аз насадих, Аполос напои, но Господ прави да расте.
7 И тъй, нито който сади е нещо, нито който пои, а Господ, Който прави да расте.

 
Павел много строго ги нахоква относно техните плътски стремежи и между останалите неща казва, че тези сред тях, които казват, че са Христови като се сравняват с другите християни(което означава по-христови от другите християни в Коринт), са точно толкова плътски колкото и останалите.

Днес това не е вече мода, а епидемия - няма християни които да не си лепят всякакви етикети към християнството, а оттам и всякакви традиции и странни учения. Но се чува и един друг глас и то не рядко: Ние сме истинските християни, а вие сте ...... заблудени.

От една страна наистина много заблуди действат днес. От друга хората които претендират, че са Христовите са точно толкова плътски колкото и другите. Интересно, нали?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Re: ....а пък аз Христов.
« Reply #1 on: June 01, 2009, 10:20:47 AM »
biblical,

заключенията, които си правиш доста се отдалечават от текста, който си цитирал и от ученията на Писанията. Ако беше прочел внимателно какво си цитирал щеше да видиш, че ключовата дума в този текст е разпри. Контекста на целия текст е "... че между вас имало разпри" Контекста не е както ти се опитваш да измениш смисъла, че някой считал себе си за Христов и изобличавал някой друг в заблуда и затова бил плътски.

Според цитирания пасаж - плътските са тези, които се хвалят с човешки авторитети един срещу друг. От стих 14 се вижда, че основата на тези разпри са били кой от кого бил кръстен и научен, и следователно от това са се считали за по-значими или по-важни. Това е за което говори този текст, и хора в това състояние определено са плътски.

Ти обаче се опитваш да придадеш съвсем друго значение на текста, а именно опитваш се да прокарваш внушението, че който изобличавал друг в заблудително учение бил плътски. Подобно извращение е не само плътско, но и крайно вредно.

Ето какво казва Писанието за изобличаването от заблуда:

Юда 1:11  Горко им! защото ходят по Каиновия път, заради печалба се впускат във Валаамовата заблуда, и погиват в Кореевото упорство.

Апостол Юда съвсем спокойно може да попадне в твоята категория плътски вярващи, след тези си думи. Понеже той нарича други, които се считат за християни - заблудени, които погиват - сиреч не истински християни. Също така очевидно той счита себе си за истински християнин което пак се сблъсква с измислените ценности, които издигаш.

Як. 5:19, 20  Братя мои, ако някой от вас заблуди от истината, и един го обърне, нека знае, че който е обърнал грешния от заблудения му път ще спаси душа от смърт и ще покрие много грехове.

Какво казва апостола? Трябва ли да разпознаваме кой се е отклонил и заблудил от истината? Трябва ли да ги изобличаваме с цел да ги обърнем от заблудата? Апостола порицава или насърчава такова нещо?

Мога да продължа със списъка от Библейски пасажи които учат да изобличаваме заблудата и заблудените, но две свидетелства от Писанието са достатъчни да потвърдят Истината.

По отношение на етикетите в християнството изразяваш коректна позиция, защото хвалбите и разприте между деноминациите в повечето случаи са базирани на човешки авторитети - Августин, Калвин, Лутер, чиито писания формират фундамента на дадена деноминация, но да наричаш изобличението на заблудените - плътско е не само нездраво, но и зловредно.

Безспорно има плътски човеци, които се занимават с разни изобличения по плът, от средите на така наречените heresy hunters (ловци на ереси), watchdogs и прочие. Безспорно има плътски, които изобличават други плътски по плът. Но да се генерализира по този начин е небиблейско и опасно.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

biblical

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 51
Re: ....а пък аз Христов.
« Reply #2 on: June 01, 2009, 13:07:16 PM »
Watchman,
Мисля че не си ме разбрал. Павел наистина говори за разправиите между тях.  Но не би казъл че е проблем някой да се нарече Христов, ако няма такъв.
С това искам да кажа, че всеки от вас дума: Аз съм Павлов; а аз Аполосов; а аз Кифов; а пък аз Христов.
Разглеждах само тази част от изказването на Павел. Виждал съм много такива християни, които считат единствено себе си за прави във всяко едно отношение. Те никога не позволяват на който и да било да ги изобличи за каквото и да е, понеже по условие са по-прави от останалите. Крайна завършена заблуда от това (виждал съм го) е някой да счита само себе си и своята си секта/група за християни, а другите за еретици, които по-вероятно не се спасяват дори.

Дума не съм обелил по въпроса за техните идеи да следват някой човек, което днес също има епидемичен характер.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3354
Re: ....а пък аз Христов.
« Reply #3 on: June 01, 2009, 13:58:45 PM »
Quote
Но не би казъл че е проблем някой да се нарече Христов, ако няма такъв.

Това изречение не ми стана много ясно.

Quote
С това искам да кажа, че всеки от вас дума: Аз съм Павлов; а аз Аполосов; а аз Кифов; а пък аз Христов.
Разглеждах само тази част от изказването на Павел. Виждал съм много такива християни, които считат единствено себе си за прави във всяко едно отношение.

Първо в този пасаж трябва да се вземе предвид, че Павел говори на хора, които нарича братя  (ст. 11). Т.е те не са еретици, наистина са повярвали в истинското Благовестие, но са плътски.

Докато ти генерализираш за християните в днешно време, сред които не са много тези, които наистина могат да се нарекат братя с право.

Сега ако са братя, значи са Христови. Но в християнството се подвизават мнозина (да не кажа болшинството), които никога не са нито повярвали, нито приели автентичното Благовестие, и те не са братя, нито са Христови.

Какво един Божий човек трябва да прави спрямо тези хора? Да ги нарича ли Христови и с това да позори Христос? Или да ги изобличи като лъжехристи? Наистина да наречеш брат - лъжехрист е много опасно, но още по опасно е наречеш лъжехрист - брат. Защото в единия случай може да оскърбиш или препънеш един човек, докато в другия можеш да отвориш врата за зараза на мнозина.

Апостол Павел е бил много наясно с проблема с лъжебратята и лъжехристите (2Кор. 2:6, Гал. 2:4). Ето защо той със сигурност е внимавал когато нарича някой брат или лъжебрат. И ако нарича тези хора братя значи те наистина са братя и вече целия контекст на разговора е относно разприте между братя.

Докато ти прехвърляш контекста върху много по-широката платформа на християнството, където обитават не само братя, но и огромно количество лъжебратя. Ето защо и изводите ти са опасни и некоректни.

И във връзка с това един от важните въпроси е как се разпознават истинските братя от лъжебратята?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.