• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Езекиил 14 - за "пророка"

Започната от Tihomir, Октомври 01, 2007, 10:00:55 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 4 гости преглеждат тази тема.

Tihomir

Ето част от Езекиил 14:
[1] Тогава дойдоха при мене и някои от Израилевите старейшини та седнаха пред мене.
[2] И Господното слово дойде към мене и рече:
[3] Сине човешки, тия мъже прегърнаха идолите си в сърцата си, и туриха беззаконието си като препънка пред лицето си; бива ли да се допитват тия до Мене?
[4] Затова говори им като им речеш: Така казва Господ Иеова: На всекиго от Израилевия дом, който прегърне идолите си в сърцето си, и тури беззаконието си като препънка пред лицето си, и дойде при пророка, Аз Господ ще му отговоря както подобава според многото му идоли,
[5] за да хвана Израилевия дом за самото им сърце, понеже те всички станаха чужди за Мене чрез идолите си.
[6] Затова кажи на Израилевия дом: Така казва Господ Иеова: Покайте се, отвърнете се от идолите си, да! отвърнете лицата си от всичките си мерзости.
[7] Защото на всекиго от Израилевия дом, или от чужденците, които пришелствуват в Израиля, който стане чужд за Мене, като прегърне идолите си в сърцето си, и тури беззаконието си като препънка пред лицето си, и дойде при пророка за да се допита до Мене чрез него, Аз Господ ще му отговоря непосредствено от Себе Си;
[8] защото ще насоча лицето Си против такъв човек, ще го направя за учудване, за знамение и поговорка, и ще го отсека отсред людете Си; и ще познаете, че Аз съм Господ.
[9] И ако би се подмамил пророкът да проговори дума, Аз Господ подмамих този пророк; и ще простра ръката Си върху него та ще го изтребя отсред людете Си Израиля.
[10] И ще понесат наказанието на беззаконието си, (наказанието на пророка ще бъде като наказанието на онзи, който би се допитвал |чрез него|),
[11] за да не блуждае вече Израилевият дом от Мене, нито да се оскверняват вече с всичките си престъпления, но да бъдат Мои люде, и Аз да бъда техен Бог, казва Господ Иеова.

Стана ми много интересна ролята на "пророка" в този случай.

За какъв пророк се говори? Лъжлив или праведен?

Виждам, че стиховете от 4-ти надолу са заради случая, че са дошли Израилеви старейшини при Езекиил да се допитат, но самите старейшини са действали лицемерно, тъй като са "прегърнали идолите си в сърцата си". Тогава виждам нещо много интересно и същевременно - Бог забранява на праведния пророк да пророкува на такива. Нали така? Иначе ако се "подмами" такъв пророк, той ще бъде "отсечен". Много сериозно нещо ако не се познава Бога и се говори от Божие име на такива лицемерни хора. Изключително сериозно... ако е така, както го разбирам...

Споделете ако виждате проблем в тези размисли....
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

Доколкото разбирам, пророка е истински пророк, но както всеки човек би могъл да се подмами и да действа по човешки. И Божието наказание за това нещо е много строго.

Според мен това са доста отрезвяващи думи, а още и доста хора трябва да се замислят много сериозно , преди да решат, "да стават" или "да претендират, че са" пророци.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Josif

Така цитиран текста не е съвсем правдоподобен с тълкуването, тъй като излиза, че Бог "подмамва" или кара някого да извърши нещо /да пророкува лъжливо/ и после го съди за това. 9ст.
Ако прочетем, обаче, православният превод нещата стават малко по-различни и по-ясни:

9. Ако пък пророк допусне да се измами и каже дума тъй, като че ли Аз, Господ, съм научил тоя пророк, то Аз ще простра против него Моята ръка и ще го премахна из Моя народ Израиля.

biblical

В днешно време по-често проблемите са, че старейшините не търсят пророк за решаването на който и да било въпрос. Често се решава еднолично или по плът, а пророците се обявяват за лъжепророци. Днес пророците са отделени, мразени, хулени и обиждани от повечето християни. Разбира се има и много фалшиви пророци. В Новия Завет пророците просто имат своето място сред Божия народ и вършат своята си работа, поставена им от Бога. Нито се големеят, нито се срамуват, нито им се налага да се защитават от непрестанни нападки на "братя"... Днес...  днес сме много умни за да се съгласим някакъв си пророк да ни пророкува.

Tihomir

А в "стария завет" по-различни ли бяха?

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

biblical

Добър въпрос. Те имали заповед от която трудно можело да се измъкнат, казана от Мойсей в закона:Бог ще издигне от братята ви пророк, както мене и който не послуша този пророк ще бъде изтребен от народа... Налагало се да се съобразяват. Днес простичко обявяват - пророците не са за днешно време или всички са фалшиви и готово. Кое е готово не знам, де. Да кажем нечия власт която преминава границата на писаното- искам да кажа, ако при папата се появят истински пророци ще му се наложи да се откаже от много неща(ако ги послуша). Затова е по-лесно да няма пророци.

Watchman

Първо едно уточнение:

Вт. 18:18  Аз ще им въздигна отсред братята им пророк, както съм въздигнал тебе, и ще туря думите Си в устата му; и той ще им говори всичко, което Аз му заповядам.

Тук не се говори, че Бог ще издигне пророцИ, а пророк като Моисей. Т.е това е пророчество за Месията, а не за останалите пророци.

Чрез Моисей израилтяните бяха въведени в завета на Синайската планина, и чрез никой друг пророк израилтяните не са били въвеждани в друг завет. Но когато Исус дойде, той сключи нов завет с Израел, ето защо Той е единствения пророк като Моисей и именно за Него е това пророчество и за никой друг.

В Деян 2:32 Петър потвърждава, че се говори именно за Исус в това пророчество.

По отношение на въпроса дали днес трябва да има пророци и дали има истински пророци, то отговора го намираме ето тук:

Еф. 4:11  И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,
Еф. 4:12  за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;
Eф. 4:13  докле всички достигнем в единството на вярата и на познаването на Божия Син в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;

Апостолите, пророците и останалите Божии слуги споменати в този пасаж са необходими на Христовото тяло за да може:

1. Да се върши делото на служението.
2. Да се изгражда Христовото тяло.
3. Да се усъвършенстват светиите.
4. Да се достигне от всички в единството на вярата.
5. Да се достигне от всички в единството на познаването на Божия Син.
6. Да се достигне от всички в пълнолетно духовно мъжество.
7. Да се достигне от всички в мярката и ръста на пълнотата на Христос.

Докато тези нужди и цели стоят неизпълнени, ние ще се нуждаем от истински апостоли и пророци и от другите служители.

Един от големите проблеми днес е че християните са лишени от разбиране на това, какво наистина означава Божий пророк. Каква е същността на пророка? Това само някой който пророкува за някакви бъдещи събития ли е или е нещо съвсем друго? Всеки ли който пророкува е пророк? Може ли истински пророк да се отклони от стриктното следване на Божия глас и воля? Как да разпознаваме кой точно е пророк, кой е апостол, кой е овчар или учител?

Тия въпроси трябва да се изследват с пълна сериозност.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

biblical,

Това, което каза не отговаря на въпроса:
ЦитатА в "стария завет" по-различни ли бяха?

Това е важно, защото все се говори за "новозаветни" и "старозветни" неща. За да размишляваме за пророците в единомислие трябва да се изпитват всички заключения.

biblical

Цитат на: Tihomir - Май 29, 2009, 11:12:17 AM
biblical,

Това, което каза не отговаря на въпроса:

Това е важно, защото все се говори за "новозаветни" и "старозветни" неща. За да размишляваме за пророците в единомислие трябва да се изпитват всички заключения.

Разликата старозаветни - новозаветни пророци идва от разликата в завета. Бог, казва писанието, е промислил за нас нещо по-добро. В Новия Завет всички имаме равен достъп до Бога чрез Святия Дух, който живее в нас. Пророка има достъп до Бога и аз имам същия достъп до Бога. Няма разлика. Но от пророка се очакват други неща - да е презвитер, да е пастир, епископ - човек, който се грижи за другите в областта на пророческото. Да учи хората да разпознават и виждат духовното. Да не се объркват със сънища и видения.
В Стария Завет много малко хора имат духовни преживявания извън пророческото служение. Днес, по условие, не е така.

Деяния 2:7
"и ето, в последните дни, казва Бог, ще излея от Моя Дух върху всяка плът; синовете ви и дъщерите ви ще пророчествуват; младежите ви ще виждат видения, а старците ви ще сънуват сънища; {Иоил 2:28, Иоил 2:29, Иоил 2:30, Иоил 2:31, Иоил 2:32, Ис. 44:3, Зах. 12:10, Иоан. 7:39, Деян. 11:28, Деян. 16:9, Деян. 21:9.}
18. и в ония дни върху рабите Ми и рабините Ми ще излея от Моя Дух, и ще пророчествуват.
19. И ще покажа чудеса горе в небесата и личби долу на земята, кръв и огън, дим и пушек.
20. Слънцето ще се превърне в тъмнина, и месечината - в кръв, преди да настъпи великият и славен ден Господен.
21. И тогава всеки, който призове името Господне, ще се спаси". {Иоил 2:32, Рим. 10:12.}

Watchman

biblical, цитата от Деяния, който си дал за пророци ли се говори според тебе или просто за хора, които ще пророкуват. За справка: по-горния ми въпрос: Дали всеки който пророкува е пророк?

Това за равния достъп до Бога, къде го прочете в Писанията? Например Павел, казва, че знае човек, който е бил отнесен до третото небе и е видял неща, които не е позволено на човек да изговори. Ти имаш ли такъв достъп?

Исус взе САМО Петър, Яков и Йоан, при преображението Си на планината. Останалите апостоли, защо нямаха подобен достъп? Хем бяха апостоли. А какво да кажем да останалите ученици?

Това за равенството не е библейско учение. Лозунга "равенство, братство, свобода" знаеш ли на кого е? Твърде много комунизъм имаш още в начина си на мислене. Не го казвам това да те унижавам, аз самия съм държал доста дълго време същите неща без да разбирам откъде съм бил повлиян. Но когато го осъзнах, започнах да изтрезнявам.

Tihomir

За начало трябва да изясниш разликите между "пророкуване" и "пророк". Саул пророкува, но не беше пророк в смисъла на Самуил. Първосвещеникът по времето на Исус в плът, също пророкува, но не беше пророк.

Не случайно в 4-те служения се споменават апостоли, пророци, благовестители, овчари и учители. Ако "пророците" са тези, които имат дарба пророчество, то защо не са споменати и тези, които имат дарба изцеление, примерно? Това би трябвало да ти даде материал за размишление по темата.

Иначе изводът ти, който си направил, е неправилен:
Цитат
Но от пророка се очакват други неща - да е презвитер, да е пастир, епископ - човек, който се грижи за другите в областта на пророческото. Да учи хората да разпознават и виждат духовното. Да не се объркват със сънища и видения.

Презвитери (стари хора), овчари, епископи (т.е. тези които посещават) са неща, които винаги ги е имало.

Старите и мъдри хора (старейшини или "презвитери") са били тези, които са участвали в управлението на градовете и хората са се допитвали до тях. Това не е религиозна титла.

Овчарите са били тези, които са пасяли Божия народ. Имаме много примери за праведни и нечестиви овчари.

"Епископ" не е титла. Думата означава "човек който посещава" или "човек, който наглежда".

С тези разяснения мисля, че разбираш, че изводът ти, че в т.нар. от теб "нов завет" (това период ли е, не знам как го наричаш) пророците били ВЕЧЕ стари хора, овчари и наглеждащи е погрешно. Това е била длъжността и на левитите и на пророците, които Бог е издигал като Самуил, Илия, Елисей и други. Хората са идвали при тях за съвет, за изцеление, за допитване до Бога за бъдещето и т.н.

След тези разяснения отново бих попитал същия въпрос:

biblical

Понеже въпросите станаха много ще се фокусирам само върху един(засега) - достъпа до Бога.
Не мисля, че виденията на един човек променят по какъвто и да е начин достъпа ни до Бога. Достъпа ни до Бога е основан на нашето осиновяване, а не на нечие апостолство. Ние сме храм на Бога и Божия Дух живее във всички нас. Затова сме и всички свещеници на живия Бог, без разлика от пол, възраст, социално положение или раса - всички имаме същия достъп до нашия небесен баща и това не е комунизъм, а Божието семейство.  Като Божие свещенство всеки от нас има достъп до Светая Светих, а там е Господ Бог. И понеже този достъп ни е осигурен чрез вярата в Сина, то всеки, който вярва в Божия Син има този достъп. Нито видения, нито чудеса, нито велики дела променят дори една йота от нашия достъп до Бога Отца. Ето как Петър обяснява достъпа до Бога:

1. Симон Петър, раб и апостол Иисус Христов, до ония, на които чрез правдата на Бога нашего и Спасителя Иисуса Христа се падна да получат с нас еднаква по стойност вяра:
2. благодат вам и мир да изобилва в познаване Бога и Христа Иисуса, нашия Господ.
3. Понеже божествената Негова сила ни е подарила всичко потребно за живот и благочестие, чрез познаване Оногова, Който ни е призвал със Своята слава и съвършенство, {Рим. 8:29.}
4. чрез които ни са дарувани твърде големите и драгоценни обещания, та чрез тях да станете участници в божественото естество, като отбегнете световното разтление от похоти, -
5. затова, като положите всяко старание, привнесете към вярата си добродетел, към добродетелта знание,
6. към знанието въздържание, към въздържанието търпение, към търпението благочестие,
7. към благочестието братолюбие, към братолюбието любов. {1 Иоан. 3:16.}
8. Защото, ако тия добродетели ги има у вас и се умножават, те не ще ви оставят празни, нито безплодни в познаването Господа нашего Иисуса Христа. {Тит. 3:13.}
9. А у когото ги няма, той е сляп, късоглед и забравил, че се е очистил от прежните си грехове. {1 Иоан. 2:9.}
10. Затова, братя, още повече залягайте да уякчите вашето звание и избор: това като вършите, никога няма да погрешите,
11. защото тъй ще ви се даде свободен вход във вечното царство на Господа нашего и Спасителя Иисуса Христа.

И така виждаме, че няма привилигировани в царството, а Бог ни призовава да сме усърдни да го търсим и да имаме вяра, че това ще доведе до добри резултати. Петър обявава, че моята и неговата вяра са еднакви по стойност пред Бога, както и твоята...

Tihomir

Ти какво наричаш изобщо "Небесно царство"?

На няколко места вече виждам, че наричаш "небесно царство" нещо, което не намирам в Словото, но искам да кажеш точната дефиниция.

Иначе не забравяй да отговориш и на другите въпроси. Иначе този твой отговор в момента отново е базиран на неща, които просто ти предефинираш. То пише за еднаква скъпоценна вяра, а ти го наричаш "еднакъв достъп".

Това са много пагубни практики.

Watchman

ЦитатНе мисля, че виденията на един човек променят по какъвто и да е начин достъпа ни до Бога.

Виденията и откровенията за Бога правят човека да вижда и разбира неща за Бог, които другите не знаят. Когато на един човек е дадено повече в познаването на Бога, нима това не означава, че той има по-голям достъп до Него? Ако достъпа до Бога не се изразява в познаване на Бога, то в какво се изразява тогава?

Също пропусна да отговориш защо Исус даде по-голям достъп до Себе си и до откровението за Себе Си, на Яков, Петър и Йоан.

ЦитатДостъпа ни до Бога е основан на нашето осиновяване, а не на нечие апостолство.

Осиновяването не е равносилно на уеднаквяване или равенство. Яков имаше 12 сина, но Йосиф беше любимия му, и имаш много по-голям достъп до баща си. Когато на преклонна възраст Яков благослови синовете си той даде различни, а не еднакви благословения на синовете си, нищо че всички му бяха синове.

ЦитатНие сме храм на Бога и Божия Дух живее във всички нас. Затова сме и всички свещеници на живия Бог, без разлика от пол, възраст, социално положение или раса - всички имаме същия достъп до нашия небесен баща и това не е комунизъм, а Божието семейство.

Я ми покажи от Писанията едно дете или жена на които да е поверено свещеничество и после ще си говорим че няма разлика между пол и възраст. Покажи ми една жена на която е поверено апостолство в Писанието, и пак ще си говорим че няма разлика от пол. Покажи ми един пасаж в който Бог да се е отказал от намерението си да изтреби от земята всички амаличани и пак ще си говорим че няма разлика от раса. Покажи ми един друг народ на който Бог да е казал, че ще му бъдат специално притежание и че ще са глава на всички народи, освен на Израел и ще си говорим, че няма разлика от етнос. И между другото, като няма никаква разлика защо казва Писанието, че благовестието е ПЪРВО за юдеина и ПОСЛЕ за гърка. как така като няма разлика, е ПЪРВО за юдеина? Нали няма разлика, как някои са първи?

Точно комунизъм е това в главата ти, не е Божието Слово. Седни и изследвай Писанията, така по инерция със заучено наготово от тук от там няма да стане.

ЦитатИ понеже този достъп ни е осигурен чрез вярата в Сина, то всеки, който вярва в Божия Син има този достъп.

Наистина чрез вяра в Божият Син - всички имат достъп до Бога и Божието Царство, но си е твоя презумпция, че този достъп е еднакъв за всички. Дори се казва ясно, че на всеки е дадена мярка вяра и мярка благодат (Еф. 4:7). Т.е всеки има различна мярка. Бог е Бог на различията не на еднаквостите. Вземи изтрезней от този комунизъм.

biblical

Ето един от многото пасажи, които говорят за това, че между нас няма разлика.

Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа.27 Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли.28 Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.29 И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.

Обличането в Христос е което ни прави като него. Няма разлика между половете. Жената се покорява на мъжа си, но и тя има същото спасение и същия достъп до Бога. И това не е комунизъм, а Божие наследство - всички получаваме един Дух. Христос е във всеки от нас. Проявява се както той пожелае. 
А всичко това се върши от един и същи Дух, който разделя на всеки по особено, както му е угодно.
12 Защото, както тялото е едно, а има много части, и всичките части на тялото, ако и да са много, пак са едно тяло, така е и Христос.
13 Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме.

Не мисля, че видението на Петър и Яков ги направи с различен достъп до Бога. За мене избора на Бога, да им покаже нещо повече, не ги прави различни в достъпа, а в разбирането. Това е защото те трябвало да учат народите на истината. Достъпа е един, вратата е една и през нея се минава чрез една и съща вяра.

Разбира се не всички са пророци, нито всички са учители, нито всички са апостоли. Едни вършат чудеса, други не. Едни изцеляват, други не. Едни имат дар разпознаване на духове, други не. Също казва копнейте за по-големите дарби. Не би го казъл, ако това не променяло ситуацията - копнееш, искаш, по воля Божия получаваш, когато и ако той реши. Въпросът е, че всики има достъп до Бога. Равен в смисъл на достъп. Ти питаш Бога без посредници и той ти отговаря. Това е право на всеки християнин/ученик на Исус.

Ние сме различни части на едно тяло. Имаме различни функции, имаме и различни награди, ако сме достойни за награди. Пророците знаят повече от другите за определени неща. Решенията обаче не се взимат от знаещите, а от общото събрание. В пълно единодушие помежду си и със Святия Дух.

И през тия дни слязоха пророци от Ерусалим в Антиохия,
28 един от които на име Агав, стана и обяви чрез Духа, че щеше да настане голям глад по цялата вселена; какъвто и стана в дните на Клавдия.
29 Затова учениците наредиха да изпратят всеки според състоянието си, помощ на братята, които живееха в Юдея;
30 което и сториха, и я изпратиха до презвитерите чрез ръката на Варнава и Савла.

Вижте внимателно, нито пророците, нито учителите, нито старейшините решават. Решават учениците. Така е в целия Нов Завет. Това е достъпа ни до Бога.