Author Topic: Нов данък върху земеделските земи  (Read 6565 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

byFaith

  • Съпричастен
  • ****
  • Posts: 205
Във време когато връщането към земята е изходен път, противникът се опитва всячески да тласне хората в обратна посока, само и само да ги държи -- и вярващи, и невярващи -- зависими от системата на този свят. Един такъв начин е чрез облагането на земята с данъци.

Наскоро попаднах на една статия касаеща намерението на управляващите да внесат промени в Закона за опазване на земеделските земи, чрез които земеделски земи с променен статут (на които е разрешен строеж) да бъдат считани за застроени такива и да навличат съответните (по-високи) данъци. Сега да плащаш данък на някого за нещо, което принадлежи на тебе, е нелепо. В случая освен че имаме плащане на данък обаче, то той ще бъде плащан за земи, които въобще не са застроени. Това определено ще бъде тежест за много хора, които имат пустеещи имоти, без намерение да ги ползват, и мнозина ще ги продадат, най-вероятно на безценица.

Удивително е как във време на криза, когато се очаква мнозина да мизерстват и вече мнозина са останали, а и ще остават, без работа и без приходи, хората ще бъдат атакувани по още една линия--именно там, където биха намерили прибежище--в земята. Всъщност след отнемането на частния бизнес следващата стъпка към поробването е отнемането на земята. И понеже насилственото отнемане не е много ефективно, се търсят други начини да бъдат накарани хората доброволно да се откажат от нея.

Доколкото разбирам в периода 1995-2005 г. данък върху земеделските земи не е плащан. Според тази статия от края на 2005 г., тогава е бил на път да изтече 10-годишният гратисен период и да се въведе поземлен налог. Съгласно действащия Закон за местните данъци и такси с данък се облагат само земеделски земи, които са застроени. Четири години по-късно вече с данък ще се облагат и земи, които имат право да се застроят, но не са застроени. Дори са предвидени по-високи глоби и санкции за нарушителите. За мнозина закъсали семейства този данък, колкото и да е малък, може да означава едно "потапяне под водата". Сещам се един репортаж по телевизията от някаква вилна зона в Бургаско, където биваха бутани заедно с полиция къщи изградени без право на строеж преди трийсет и повече години, в някои случаи домовете даже бяха с ток, вода, че даже и лични карти били издавани на тези адреси. Но според държавата те били незаконни и следвало да бъдат бутнати. Та в тази връзка, не се съмнявам в желанието и способността на хората, които са на власт, да бдят да се спазват подобни закони и нарушителите да бъдат "санкционирани".

Всичко това е много коварно във време на криза, защото земята на мнозина ще бъде отнета, със или без покупко-продажба. Всъщност всичко върви по план, и това е план за окрупняване на земеделските земи у нас. Ето какво пише в една статия от края на 2008 година:

Quote
Нов данък върху земята предвижда Програмата за развитие на селското стопанство за 2009-2013 г.

В програмата на Министерството на земеделието за приоритетите за развитие на селското стопанство за 2009-2013 година има залегнало предложение собствениците на ниви да плащат данък за земята си, съобщи заместник-ректора на УНСС Пламен Мишев, който представи докумeнта.

Разпокъсаността на нивите е една от основните спънки за развитие на земеделието у нас, сочат изводите на експертите, написали новата програма, предава farmer.bg. Облагането с данък ще помогне за по-бързото окрупняване на парцелите.

Задължението да плащат данък пък ще подтикне много от хора, които не ползват земята си, да я продадат или да я отдадат под наем, смята Мишев, който е член на Научно-консултативния съвет по земеделие към министъра на земеделието и храните. Проблемът е, че няма правителство, което да се осмели да въведе подобен данък, смятат агроекспертите.

Кооперациите са най-добрата форма за развитие на земеделието у нас, препоръчва новата земеделска програма. Земеделците трябва да затворят цикъла от производството през преработката до маркетинга и търговията с продукти. Така печалбата от продуктите им ще бъде много по-висока, отколкото в момента, коментират експертите.

Тук можете да видите цялата статия заедно с пълния текст на програмата.

Окрупняването означава две неща: по-голяма зависимост и по-ефективен контрол. И без това по статистика от преди няколко години едно 40 процента от земеделските ни земи пустеят. Немалко от тях обаче все още са в частни ръце, а някои хора нямат интерес от подобно разпределение. Колкото по-малка е частната собственост, толкова по-добре (това ако не е комунизъм!). Предишното министерство на земеделието дори било предложило пустеещите земи да станат общински. Не знам докъде са стигнали в тази връзка. Но всички тези мерки целят да отделят хората от земята и да направят живота на село и селското стопанство все по-малко приемливи, популярни и постижими алтернативи. А по време на и след криза (като например след Втората Световна война) земеделието се превръща във фундаментален икономически отрасъл, защото хората без коли, телефони, забавления, дори и без мебели могат, но без храна -- не.

Тъжното е, че много от вярващите въобще не са наясно. Те нямат и намерение да оставят градския живот, други неща ги вълнуват.

От друга страна, ако една християнска общност има солиден икономически гръбнак (който не е основан само на земеделие или работа на заплата извън нея, а на занаяти), то би трябвало в последващия хаос да могат да се отделят достатъчно средства за закупуването на земя (която би трябвало до тогава да стане и доста по-евтина) и тя да се обработва. Така ще се изпълни Словото: "Добрият оставя наследство на внуците си, а богатството на грешния се запазва за праведния" (Пр. 13:22). Но ако вярващите останат без работа и приходи, то те може и да трябва те самите да продават земята си (ако имат такава). Затова благовремието трябва да се използва, понеже когато дойде нощ няма да може да се работи. Праведните ще разберат, а нечестивите нищо няма да разберат и няма да могат да се опазят, и това е справедлив съд от Бога.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

small axe

  • Слугуващ
  • *******
  • Posts: 898
Re: Нов данък върху земеделските земи
« Reply #1 on: March 28, 2010, 13:21:34 PM »
Ако се приеме  подобен данък , ще е наистина ужасно.Съвсем сигурно е , че мнозина  хора със земи , ще се принудят да ги продадат и то на ниска цена , а познайте и на кого....

byFaith

  • Съпричастен
  • ****
  • Posts: 205
Re: Нов данък върху земеделските земи
« Reply #2 on: March 28, 2010, 15:22:31 PM »
Всъщност това е част от кампания за намаляване имотността на българския народ. За разлика от хората в западна Европа, където нивото на задлъжнялост е много високо (да не говорим за Америка), българинът все още има собствени къщи и ниви някъде по села и градчета, макар и да се е наблъскал в градовете. Навремето комунистите са отнели земята, но после са я възстановили. Сега търсят други начини да се сдобият с нея по-подмолно и прикрито. Съществена стъпка в тази кампания беше разрешаването на чужденци да закупуват недвижими имоти в България, което доведе до надуване на имотния балон и направи непосилно за мнозинството българи да се сдобият със собствен дом. Оттук последва обвързване с дългове като уж единствен изход от проблема. Веднъж лапнали въдицата, хората биват държани в страх, несигурност, зависимост и биват принуждавани да правят компромиси със съвестта си, за да свържат двата края. Имаме ограничаване на свободата, а оттам и вкарване на хората в желания коловоз, за да вършат нечия воля.

Християните обаче не би трябвало да се хващат в подобна клопка, защото всяко такова обвързване най-малкото пречи да се върши Божията воля. Нека не забравяме, че небесните началства и власти на тъмнината стоят зад подобни деяния и целят да препънат и заблудят и избраните, ако е възможно. За съжаление масово липсва разбиране у вярващите за тези неща, няма ги необходимият фундамент и зрялост, няма го и примерът на хора устояли и устояващи в подобни изпитни.

А поземленият данък е само една от куките на въдицата, която сатана използва, за да постига своето си. Вижте само какво ли не направиха, за да съсипят родното земеделие и да откажат хората, да обработват земята (говоря и за производителите, но повече за обикновените хора). Примерно само преди 10-15 години по мои спомени много повече земя се обработваше отколкото днес. Помня преди две-три години ходих до едно вилно място, което дядо ми и баба ми обработваха, докато бяхме още малки и бях потресен. Само за едно десетилетие поне едно 50 процента от лозята и градините, които тогава хората гледаха, сега бяха запустнати напълно. Място, което не толкова отдавна беше пълно с хора, вече е пустош. Предполагам това е повсеместно. Вижте също какво е станало в селата, които са по-отдалечени от градовете.

От друга страна подобни опустели и отдалечени селища осигуряват далеч по-голямо спокойствие, така че вярващите да могат да живеят в пълно благочестие и сериозност.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)