Author Topic: Протестантска Реформация?  (Read 26657 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #15 on: April 18, 2009, 17:34:18 PM »
Така посочен линка, без нищо, показва на всеки четящ тук, че ти се асоциираш с мнението на статията, тъй като линкът към статията беше цялото ти изказване. Липсата на коментар от твоя страна показва, че си безмълвен посланник на друго мнение. Писано е да не разнасяме лъжлив слух. Тази статия е пълна с лъжи и ти ставаш носител на лъжливи слухове, тъй като носителят просто пренася слуха без да го коментира.

Представи си, че дойде някой във вас и остави сатанистка библия на масата ти и без да каже нищо, седне да яде с теб. Какво би си помислил за такъв човек? Би ли си помислил, че той идва с добри намерения и ти показва източник на друго мнение, без да е съгласен с него?

Watchman по-горе беше писал за анабаптистите също, както и тази статия говори, че те са измислили социализма, което както показах е неверно твърдение.

Това, което не става ясно е:
- ти съгласен ли си с тази статия
- защо
- защо трябва да си директен безмълвен просланник на друго мнение

Това го напиши за четящите във форума, тъй като на тях трябва да им е ясно защо тук ти даваш публично линк към безбожна статия.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #16 on: April 19, 2009, 08:43:44 AM »
Христос възкръсна наистина!Да,Тихомире,това е положението.Обаче:в твоите АРГУМЕНТИ има ясна ПРИНЦИПНА злоба,която те КОНФРОНТИРА с всеки който не говори тихомировски език,и ДИРЕКТНО изпраща железният библейски войн Тихомир срещу всеки който не мисли по тихомировски ,или знае как се влиза в библиотека.При най малкият дъждец от АРГУМЕНТИРАНИ въпроси бягаш в  твоят добър стар завет, да не би да ръждясаш, що ли?,Да ти напомням ли как се покри от едни най обикновенни въпросченца на Чернобелеев?.Когато използвам някой чужди думи,не е от ПРАГМАТИЗЪМ,а защото железний войне прагматизма е течение във философията и при целият си пуризъм няма как да поставя българска дума.Работата на историята е точно да показва случилото се,събитията ,делата ,личностите такива каквито са .Не си спомням да съм давал оценка това което са правили,,реформаторите"дали е от Бога или от дявола.Ако погледна през фокуса на библията историческите събития през Реформацията ,ще видя едни старозаветни,братоубийствени кланета между новозаветни християни водени от пламнали от библейски АРГУМЕНТИ тихомировци,и много запалени книги и градове и села в името на Христос.Обаче ,ако запитаме като Джон Дън за кого бие камбаната,в нашият случай би трябвало да бие за истината, и дано да не е на умряло.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #17 on: April 19, 2009, 12:31:36 PM »
todorkunchev,

Ако вместо аргументите, които използвах бях те нарекъл прелюбодеец, по-злобен ли щях да изглеждам? Виждам, че се облягаш предимно на други източници, а оставяйки Божието Слово назад. Аз виждам, че Яков се обърна така към читателите си и ако кажеш, че той не е злобен, а аз съм злобен (въпреки, че не съм казал такова нещо), ще се окажеш лицемер.

Иначе виждам, че с Чернобелеев сте от една школа, която умее майсторски да пише неразбрано така, че даже да не се забележи кога питат нещо. Виждам, че наблягаш много на някакви въпроси, които е задал и казваш, че не съм му отговорил. Покажи ги, защото нито от твоето писане виждам тези въпроси, нито от неговото. Говориш за някакви "аргументирани въпроси", а даже не е ясно къде са.

Срамота, че се мъчите да пишете, а даже не можете да си форматирате и стегнете изреченията, че да се четат разбираемо. Ако толкова ненавиждаш отношението, което имахме към Чернобелеев, което ти подкрепяш и имитираш (или той твоето), тогава какво правиш в този форум?

Виждам също, че ненавиждаш т.нар. "стар завет", защото се обръщаш подигравателно към Божиите Думи, наричайки ги "твоят добър стар завет". Един Божий мъж, който трепери от Божиите думи, не би нарекъл Писанията (към които Святия Дух реферира постоянно) с презрителни думи.

Ако беше прекарал повече време в четене на Писанията, отколкото в художествена литература, нямаше да вадиш такива заключения и нямаше да ненавиждаш Божиите Думи, към които се отнасяш подигравателно. Ще дойдат дни, когато всичко това, което си прочел от художествената литература, няма да ти бъде от полза и даже няма да ти дойде на ум да се сетиш за него, поради трудностите, които идват. Затова стегнии се и се смири пред Бога и Словото Му и внимавай в думите си, защото много празни, излишни и богохулни (както видяхме) неща говориш.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #18 on: April 19, 2009, 15:05:48 PM »
Tihomir,

След като ме причисли към сатанистите и към New Age-гурувците, сега ме изобличаваш и като присмивател.
По братски съм загрижен за вас - нищо, че не ме мислиш за брат. Наистина ви пожелавам да благоуспеете.
Но с този начин на мислене няма да стане - варварски да смачкате всеки инакомислещ, който отстоява позицията си. Не ставайте фанатици, които раздират дрехите си или си запушват ушите и с камъни /банове/ убиват опонентите си. Критичното мислене не е безбожие и невъзможността за вникване в тезата на ответната страна не е оправдание.

Tihomir
Цитат
В Словото виждам, че вярващите нямаха господари, които да властват над вярата им, но имаха помощници на радостта им, както и НЯМАХА ПРИНУЖДЕНИЕ ОТ ЧОВЕЦИ ДА ПРАВЯТ НЕЩО. Тези 2 черти - принуждение и власт - са характерни за земната политическа система, която се нарича с различни имена - социализъм, комунизъм, демокрация и т.н. Това го няма при Божиите хора, за които чета в Словото.
/ Цитат

Tihomir,

Ако съм те разбрал правилно, твърдиш че никъде в Словото /цялата Библия доколкото разбирам/ няма ПРИНУЖДЕНИЕ?!
Не бях чел Книгата на Неемия, докато не ми я посочи именно ти. Направи ми впечатление ПРИНУЖДЕНИЕТО. Моля и други да кажат аз ли съм в грешка или има принуждение към спазване на религиозните традиции на всички зад стените на Йерусалим, а не който иска - Иначе на какво основание забраняват повсеместно търговията в града в съботен ден? - Чуждестранните търговци са принудени да не се вясват в съботен ден /поради смъртна заплаха или затвор/, както и всички израилтяни да не се събират на съпружески начала с чужденци, иначе да си събират багажа и да си ходят, като се считат отлъчени от общността, и т. н.
Въобще съзирам една капсулирана общност, която е в ръцете на отявлени националисти, които без да им мигне окото могат да видят сметката на всеки инакомислещ. И всичко в ИМЕТО на Бога на Авраам, Исаак и Иаков?!


todorkunchev,

Присъединявам се към твоя протест срещу тривиалния подход към историята и личностите в нея.
Колумбовото "откриване" на Америка по-скоро е "закриване" на Новия свят, както казва един писател. Варварски са унищожени цели култури от конкистадорите и всякакви престъпни елементи /включително и "духовници"/.
Все пак преплуването на Атлантика в дървена черупка наистина е геройство. И най-ценното ОТКРИТИЕ са картофите, тютюна, доматите, фасула, пипера, слънчогледа, царевицата и други земеделски култури.
Жалко само, че всичко се диктува от ненаситната жажда за злато...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #19 on: April 19, 2009, 15:20:54 PM »
DiskMan,

В Писанията Бог призовава към единомислие спрямо Неговото Слово. Всеки "инакомислещ" противно на Божието Слово е бил изобличаван. Този форум не е място за "инакомислещи" или за "свободомислещи".

А относно "принуждението" виждам, че не си запознат дори с това, което съм писал, както и със Словото.

В съобщението, което писах ясно споменах "принуждение от човеци", което ти явно не четеш. Има заповеди, които Бог беше дал и хората трябваше да ги спазват, защото Бог е казал, а не защото човек е изисквал, а Бог е заповядал.

Това е огромната разлика в разбиранията на ню ейдж учениците (било то явни или неявни) и в разбиранията на Божиите хора. При първите всичко е в ръцете на човеците и всичко се върти около човеците, затова и се опорочава Словото по начин, по който все едно човеци са изисквали тези неща. В края на краищата Бог ще съди всеки според това Слово, така че никой няма да се измъкне от този съд.

И като обичаен подпис на всеки, който реши, че не може да отговори на думите от Словото, накрая се решава, че "това са лични нападки" или се започва с "аргументиране" изключително и само с източници извън Писанията. Подобни неща правиха и тези, към които Христос отправяше думи на изобличение.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #20 on: April 19, 2009, 17:59:07 PM »
Тъй като todorkunchev искаше да обсъждаме не реформацията, а chernobeleev, премесих съобщенията му тук
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #21 on: April 20, 2009, 17:02:30 PM »
Исус е жив!Искам да се извиня на всички братя и сестри в Христос които съм засегнал с моита опърничавост и многознайност в кавички-ПРОСТЕТЕ МИ!Ама,така ми е писнало от....................просто казано извинявайте,сега отивам в едно село и за да осмисля и да отговоря на въпросите който обсъждаме не с много християнска любов,истината за мен е че когато християни воюват по между си победител е Светлю Ангелов,до нови срещи и И СУС ДА БЪДЕ С ВАС!

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #22 on: April 20, 2009, 17:09:36 PM »
И все пак бозата е хубава напитка..наздраве!


DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #23 on: April 20, 2009, 22:07:13 PM »
Watchman,

Според мен Лутер е оставен жив от папския съвет, защото атакува много умело чрез своите 95 тезиса папската институция. На него му е ясно, че започне ли да агитира, движен от своите убеждения, срещу пратениците от Рим, които продават индулгенции, ще сподели съдбата на Ян Хус, изгорен на клада 100 години по-рано. Той забива своите 95 тезиса не къде да е, а на вратата на университетската църква "Вси светии", като показва ясно, че иска академичен теологичен диспут, а не да съботира папската институция. Докато папата реагира, тезисите се разпространяват мълниеностно във Франция, Англия, Италия и естествено Германия, което превръща Лутер в световна знаменитост, и студенти от разни университети се стичат да чуят теологичната обосновка на Лутер в неговия университет. Едва тогава е свикан този папски съвет, където Лутер е припознат именно като еретик и ако не е бил освен всичко казано и човек с положение - августински монах, доктор по теология и приближен на някои висши особи, без съмнение е щял да отиде на кладата.
А че Лутер устно на всеослушание е уверил присъстващите, че никога не му е минавала мисълта да се надига на извънтеологически бунт срещу папата и неговите кардинали - светите отци на Светата Църква, е било решаващо, за да бъдат така благосклонни към един еретик и само да го заточат...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #24 on: April 20, 2009, 22:12:02 PM »
А това, че е мразил евреите и вярващите в Месията се покрива като детайл...

Лъжеучителите, които ще казват на Христос в съдния ден "Не в Твое име ли...", ще бъдат хора, които са
- проповядвали в името на Христос
- вършили велики дела в името на Христос
- гонили демони в името на Христос

И въпреки това, ще бъдат погубени, поради това, че са вършили нечестие.

Лутер е говорил зло против евреите и колкото и "теологично" да е говорил по други въпроси, пак няма да се доближи дори до тези лъжеучители по-горе, които може би са говорили правилно (както фарисеите) и въпреки това ще погинат.

Колко повече човек, който не говори от Бога, а и заедно това върши нечестие ще погине и колко е неправедно да бъде следван от толкова много ученици днес.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #25 on: April 20, 2009, 22:34:17 PM »
http://www.commentary.net/bgrecon/Chilton/dcpc/Appendix2.htm

Постарах се да прочета въпросната статия.

Първо никак не се учудвам, че идва от калвинистки и доминианистки сайт, сиреч от хора движени изцяло от духа и ученията на Августин. Дори в самата статия се възхвалява Августин.

Второ статията е предимно насочена към въпроса за социализма, който въпрос е интересен сам по себе си и си струва да се коментира в самостоятелна тема.  Връзката на тази статия в настоящата тема е ролята на анабаптистите. Ето защо ще коментирам именно тази връзка.

Преди всичко автора на статията е крайно некоректен и тенденциозен. Базира написаното от него върху материал от друг автор (Шафаревич), когото обаче избягва да цитира директно, но предпочита да преразказва, като подрежда нещата по начина по който му е необходим за да изгради внушенията, които предварително е решил да направи на читателите си. Ето защо тази статия не представлява историческо изследване на ролята на анабаптистите в социалистическите движения, а представлява манипулативно внушение дирижирано от желанията на автора, а не от търсене на истината по въпроса.

Доказателство за манипулативната цел на статията е пълното пренебрегване на фактите относно ученията и практиките на преобладаващите анабаптиски общества и фокусирането върху няколкото еретични такива, като целта е да се внуши, че всички са били такива каквито са били еретичните.

Подобен подход би имал същата коректност както ако се фокусира върху практиките и ученията на няколко християнски ереси и с това да се каже, че се изчерпва цялата християнска вяра и практиките и ученията на всички християни.

Наличието на фактологически грешки и вътрешни противоречия в статията също не е случайно. Като например твърдението, че хем анабаптистите учат, че никой от тях не трябва да притежава частна собственост, хем че същите били подкрепили някакви бунтовници в Африка с десятъците си. И как точно безимотните анабаптисти, които нямат нито собственост, нито бизнес, нито заплата, нито печелят нещо дават десятъци? Понеже десятъка се дължи от спечеленото.

Друго лъжливо твърдение е че анабаптистите учели и практикували обща собственост върху жените си. С други думи практикували оргии. Това е същото както да се каже, че християните учат и практикуват оргии понеже някой си който се наричал християнин го правел. Напълно абсурдно твърдение, но автора има безочието да го направи.

Подобна тенденциозност означава, че този човек, който е писал въпросната статия не е някой си случаен и независим изследовател на тематиката, но е човек с поръчение и пропагандатор на нечии внушения. Като се има предвид, че в статията си автора нарича римокатолицизма - ортодоксално учение и вяра, аз нямам много съмнения кой стои зад него. И без друго той е открит последовател на Августин, а който следва Августин работи за римокатолицизма без значение дали го осъзнава или не.

Аз лично съм посещавал анабаптистки общества в САЩ, където тия хора живеят и вярват същите неща като от преди 450 години и мога да свидетелствам, че тия хора нито считат жените си за общо притежание, нито отричат йерархията и властта. Всеки си има собствена жена, както и общностите им се управляват от старейшини и настойници.

Само някои от тях практикуват комунален живот без частна инициатива и собственост, докато други практикуват бизнес и инициатива и нямат обща собственост и портфейл.

И за разлика от това, което пише автора на статията, това което комуналните анабаптисти практикуват не е социализъм, както той твърди, а по-скоро те имат най-работещия модел на комунизъм, на който аз не съм привърженик и за който не намирам потвърждение от Писанията. Но въпреки това, при тях комунизма работи много по добре от този в СССР, защото не е базиран на атеизъм и безбожие, а на страх от Бога.

Още от ранните години до сега в анабаптизма е имало най-различни течения и разклонения, някои от които откровено еретични. Това, не означава, че основното ядро от което са се отцепили еретичните разклонения може да се идентифицира с тях, както на автора на въпросната статия много му се иска за да дискредитира анабаптизма въобще.

Явно нито на Рим, нито на реформистките дъщери на Ватикана до ден днешен никак не им дава мир съществуването на подобни хора, които със самия си начин на живот свидетелстват срещу тяхното безбожие.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #26 on: April 20, 2009, 23:05:26 PM »
Watchman,

Според мен Лутер е оставен жив от папския съвет, защото атакува много умело чрез своите 95 тезиса папската институция. На него му е ясно, че започне ли да агитира, движен от своите убеждения, срещу пратениците от Рим, които продават индулгенции, ще сподели съдбата на Ян Хус, изгорен на клада 100 години по-рано. Той забива своите 95 тезиса не къде да е, а на вратата на университетската църква "Вси светии", като показва ясно, че иска академичен теологичен диспут, а не да съботира папската институция. Докато папата реагира, тезисите се разпространяват мълниеностно във Франция, Англия, Италия и естествено Германия, което превръща Лутер в световна знаменитост, и студенти от разни университети се стичат да чуят теологичната обосновка на Лутер в неговия университет. Едва тогава е свикан този папски съвет, където Лутер е припознат именно като еретик и ако не е бил освен всичко казано и човек с положение - августински монах, доктор по теология и приближен на някои висши особи, без съмнение е щял да отиде на кладата.
А че Лутер устно на всеослушание е уверил присъстващите, че никога не му е минавала мисълта да се надига на извънтеологически бунт срещу папата и неговите кардинали - светите отци на Светата Църква, е било решаващо, за да бъдат така благосклонни към един еретик и само да го заточат...


Лутер безспорно е бил добър политически въжеиграч, което го е лансирало напред. Заковаването обаче на 95-те тезиса на вратата на църквата е по-скоро исторически мит, който за който няма исторически свидетелства, както твърди цитирания от мене по-преди сайт посветен на историята на Лутер.

Лутер е оставен жив именно защото е бил счетен от Рим за много повече откъм тях отколкото против тях,ето защо и църквите основани от Лутер са дъщери на Ватикана, както и книгата Откровение говори не само за великата блудница Вавилон, но споменава и нейните дъщери.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #27 on: May 12, 2009, 07:25:34 AM »
Ей ама на моменти наистена говориш глупости Уочман. Лутер шпионин абе вие май като нямате работа и си търсите.Това че Лутер не е могул да обхване всичко не го прави шпионин и ако размислите за диспенсациите може и да схваните че Бог никога няма да даде цялостна картина на един човек защо би трябвало да знаете.А колкото че мразел евреите за което вие го казвате може поради прекалена ревност към Господ да етова защото те са го предали.Абе вие я вземете анатемосайте и Давид и Соломон а.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #28 on: May 12, 2009, 14:30:23 PM »
Давид и Соломон не са мразили народа си. Лутер е мразил евреите. Отиди в библиотеката, намери трудове на Лутер и прочети сам. Не исторически факти, а неща, които той лично е писал.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #29 on: June 02, 2009, 12:41:18 PM »
Вчера попаднах на една проповед от Jacob Prasch и бях удивен как това, което казва съвпада с изводите за Реформацията, които съм споделил в тази тема. Който разбира английски си струва да чуе посланието, което представлява задълбочено разглеждане на проблема:

http://www.radiofreechurch.com/audio/prasch/Prasch_What_The_Reformers_Forgot.mp3 (88 Мб - 77 минути).
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.