Author Topic: ЗАЩО ФАРИСЕИТЕ СА ПРЕВЪРНАТИ В НАРИЦАТЕЛНИ, А ЗА САДУКЕИТЕ СЕ МЪЛЧИ? ИЛИ КОИ СА  (Read 1503 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Red Baron

  • Новодошъл
  • *
  • Posts: 23
"В оня ден дойдоха при Него садукеи, които казват, че няма възкресение..."
Евангелие според Матей
"Защото садукеите казват, че няма възкресение, ни Ангел, ни дух..."
Деяния на светите апостоли
Според Йосиф Флавий "учението на садукеите е следното:
- Душата умира с тялото."
По времето на Иисус садукеи съставляват няколкото процента свръхбогати хора в Юдея и със сигурност те самите възприемат това напълно заслужено и съвсем в реда на нещата - както всички богати и доволни хора от всички времена. В кастата на садукеите влизат не само старото родово свещеничество, но и превърналите се в аристократи собственици на земя.Сред садукеите намират място и някои от поддръжниците на Ирод, тъй наричаните иродиани - една псевдополитическа партия, представляваща класически пример на политически клиентелизъм пренесен от Рим и клакьорство. Основна цел за садукеите е съхраняването на лидерската им позиция, основана на сътрудничество с окупатора и съхраняване на богатството им.
Това е причина за охотното им сътрудничество с римските окупатори.
Управлението на материалните и финансовите ресурси не им оставя време за родолюбие и депресивни тежки размисли за бъдещето.
Тези ресурси никак не са малко.
Всички те са основани на жертвоприношенията в храма. Система на жертвоприношения изисква 1273 публични жертви годишно (Числа 28 и 29). Те трябва да бъдат принасяни всяка сутрин и вечер, всяка събота, през първия ден от всеки месец и по време на специалните празници, когато хората се събират и правят равносметка на изминалата година.Освен публичните жертвоприношения има и милиони индивидуални приноси, определени отново от книгите на Мойсей.
По времето на Иисус храмът е превърнат буквално във финансова борса. Гълъбите например се продават в т. нар. хануйоти - дюкяни, намиращи се на Елеонския хълм. Тези дюкяни, разбира се, никак не са случайни и съвсем естествено принадлежат на първосвещеника - садукея Анна. Според Талмуда, цитиран от Ферер, в името на стокооборота той увеличава случаите на принасяне на гълъб в жертва дотолкова, че цената скача до спекулативната една жълтица за брой. Постепенно ползата от тази търговия става причина за проникването и дори до двора на Храма. Пръв някой си Бава Бен-Бута вкарва три хиляди овце в осветените предели на Храма - несъмнено с протекцията на садукейската олигархия. Този пример бързо бива последван от други предприемчиви търговци. Около тях са масите на сарафите - чейнчбюрата/банкерите на това време. Вътре в трезорите на храма се събират приказни количества злато. Само римският военачалник Марк Лициний Крас(който потушава робското въстание водено от Спартак) отмъква от храма над 1000 таланта злато, равни на 30 000 кг от скъпоценния метал. След всичко изброено дотук е ясно защо единствената мечта на садукеите е тази златна приказка да продължи - БЕЗКРАЙНО.
Последното, от което те се нуждаят, е Месия, който зачерква този алъш вериш веднъж завинаги!
За мракобесниците, които не вярват, че животът продължава след смъртта е от изключителна важност да изживее живота си, като е на върхът на хранителната, икономическата и властова система/матрица!!!
Лесно можем да разпознаем и днес членовете на тази мракобесна секта имащи вид на благочестие, но отречени от силата Му и да разберем, защо Господ Иисус Христос направи бич от върви, изпъди из храма всички,... и парите на менячите разсипа, а масите им прекатури!!!
През всичките тези години се мълчи за садукеите, а в Деяния на светите апостоли ясно са посочени гонителите на Христовото Учение и християните,  , или както казва апостолът "техният край е погибел, техният бог - коремът, а славата - в срама им; те мислят за земното"!
Мога и още да напиша, но мисля, че е достатъчно...
Моля и за вашето мнение!

Watchman

  • Administrator
  • Слугуващ
  • *****
  • Posts: 3434
Не може да се каже че се мълчи за садукеите, защото Писанията говорят за тях и са поставени на един кантар ( в духовно отношение) с фарисеите.

Причината фарисеите да станат нарицателно за разлика от садукеите е че тяхното учение е било по-близко до истината от фарисейското, но въпреки това са следвали вярата лицемерно. По този начин е по-поучително за християните, които също вярват във възкресението да внимават за фарисейския квас, защото той е свидетелство, че не е достатъчно човек да вярва правилните учения на Библията, но трябва и да живее в Духа на Истината, а не просто да следва ученията с плътския си ум, което неизбежно води до отстъпление и живот в лицемерие.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.