Author Topic: Протестантска Реформация?  (Read 26656 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Протестантска Реформация?
« on: April 06, 2009, 17:27:14 PM »
Някой някога беше казал, че историята учи, че хората не се учат от историята. И ако това да е характерно за естествения човек, за Божия човек в никакъв случай не трябва да е вярно. Децата на светлината не се предполага да ходят в тъмнина, пък било то тъмнина по отношение на историята и историческите факти.

Във връзка с това, а още и с интензифицирането на събитията свързани с кулминацията в последните времена мисля е жизнено необходимо да не бъдем невежи относно същността на така наречената "протестантска реформация".

Това което обикновено биват учени евангелските християни, че в един момент от историята се появил велик реформатор на име Мартин Лутер и поставил началото на великата протестантска реформация, като призовал хората към трите стълба на вярата - sola scriptura, sola gratia, sola fide (единствено Писанията, само по-благодат, само чрез вяра).

Разбира се самия Лутер не успял да реформира всички учения, но много неща му убягнали и така в течение на времето се появявали нови реформатори, като Калвин, Цвингли, Уесли, и пр., които допринасяли за възстановяването на оригиналните Библейски учения.

Всичко това обаче с което сме били кондицирани да вярваме прилича повече на една напудрена и разкрасена история, отколкото да има общо с реалните исторически факти.

Ето защо аз бих искал да направя един критичен преглед от историческа гледна точка на претенциите на Реформацията и как те се различават от реалните факти.

Първо бих искал да се спра на думата "реформация". По своята етимология тази дума означава да се поправи, да се подобри, коригира формата, образа на нещата. Основната идея зад нея е била да се реформира католическата църква, като се очисти от покварата, корупцията и небиблейските си практики и учения. Всичко това звучи добре, ако проблема беше само във формата, а не и в същността и съдържанието на нещата.

Лутер виждал някои проблеми в католическата църква, но никак не можел да види, че тя стои на съвсем различна основа от онази, която беше поставена от Исус и на която бяха градили Неговите апостоли.

Със своите 95 тезиса, Лутер искал да предизвика дискусия в самата католическа църква и се надявал, че папата ще разбере и ще се застъпи за истината, като по този начин католическата църква се очисти и реформира. Ето защо той  бил извикан на специално свикан папски съвет в Diet of Worms.

На този съвет Лутер бил разпознат като еретик и призован да се покае от отклоненията си от католическата доктрина, на което Лутер след размисъл отказва да се подчини. След което се случва чудо невиждано, а именно Лутер след отказа му да се покае вместо да бъде изгорен на кладата бива пуснат да си тръгне по живо по здраво. Някои твърдят, че е имало опити да го отровят от които Лутер чудотворно се е избавил. На oфициалния сайт за живота на Лутер се казва, че тези опити за отравяне, както и доста други известни случки от живота му са по-скоро митове и легенди отколкото доказани исторически факти.

В крайна сметка папския съвет е имал пълната власт и право да го осъди на смърт и не се е налагало да бъде отровен. Въпреки това остава загадка защо те са го пуснали жив. Трябва да имаме предвид, че това е същата папска институция организирала клането във вартоломеевата нощ, където 70 000 хугеноти - мъже, жени, деца, старци биват безмилостно изклани само за една нощ. Според мен има 3 възможни варианта защо Лутер е бил оставен жив от папския съвет:

1. Бог наистина свръхестествено е избавил Лутер.
2. Лутер е бил осъзнат агент под прикритие на Ватикана.
3. Ватикана е разпознала, че Лутер е много повече с тях отколкото против тях и е видяла потенциал в него да бъде използван като инструмент за инфилтриране и разводняване на процъфтяващите по това време автентични евангелски общности, които са били истинския враг на Рим.

След изследванията, които направих аз клоня повече към 3-тия вариант и ще се аргументирам защо.

Преди всичко, представянето на Лутер като единствената светлинка изгряла в мрачното средновековие, с когото е започнало възстановяването на истината е меко казано заблудително.

Нужно е да се знае, че много преди, както и по времето на Лутер по цяла Европа е имало съживление и възвръщане към истинското учение на Христос. Стотици хиляди са се обръщали към автентичното учение на вярата. Валдензи, хугеноти, анабаптисти са били в пъти по близко до познаването и живеенето на Христовото учение и Писанията. Тези факти често се премълчават или омаловажават, като по-този начин се прави да изпъкне Лутер, за сметка на всички тези Христови общности, които са пролели океани от кръв по същото това време, когато Лутер си тръгва по живо по здраво от съвета в Диет ъв Уормс.

Не е ли всичко това твърде съмнително? И защо Лутер, Цвингли и Калвин получават целия кредит за Реформацията, когато те са си стояли на топло в палати и дворци, обградени и ухажвани от князе и владетели, а в същото време мъчениците на вярата са изгаряли на кладите?

Този драстичен контраст между "великите реформатори" и мъчениците на вярата, които са били в истинската вяра МНОГО ПРЕДИ въпросните "велики реформатори" ме кара сериозно да преосмисля всичко, което съм бил учен относно Протестантската Реформацията и кой всъщност стои зад нея.

Ето защо в следващите няколко постинга по темата ще продължа да излагам факти относно истината за така наречената Реформация.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3434
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #1 on: April 06, 2009, 23:53:15 PM »
продължение...

В последствие Лутер се разочаровал от католическата църква след като папата не приел неговите предложения за реформация на църквата и се опълчил срещу католическата институция, дори стигнал до там да обяви, че папата е самия Антихрист.

По този начин започнал да спечелва доверието на някои от евангелските кръгове които много преди Лутер са се отделили от лицемерието на католицизма и някои от тях се присъединили към Лутеровата и Калвиновата реформация.

И точно тук бил ключовия момент. Анабаптистите, които имали ясното разбиране от Писанията, че църквата Христова не е и не може да бъде институция, нито да флиртува със светската власт стояли далеч от Лутер, Цвингли и Калвин, които изградили поредната институция. По този начин те не само не били реформатори и възстановители на истината, но реално са били контра реформатори и покварители на чистото учение, което вече било добре дефинирано и приложено в обществата на анабаптистите.

Последните живеели в общности, където живота бил толкова чист и непринуден, че Лутер в удивлението си, как е възможно хора да живеят в такова единство, чистота и единодушие, счел че това не е възможно да бъде постигнато по естествен човешки начин и казал, че това постижение на анабаптистите трябва да е демонично.

Затова и Лутер, както и Цвингли и Калвин по подобие на папата и неговите кардинали започнали да преследват анабаптистите и да ги изгарят на клади. Да точно така "великите реформатори" не се различавали по нищо в своя подход към друговерците от римокатолическата църква. Каква била причината така наречените реформатори да предават на кладата и на смърт други вярващи, които не били съгласни с тяхното учение при това без да им мигне окото?

Истинската причина била в това, че както Лутер, така и Калвин черпили своето вдъхновение и учения не толкова от Библията както твърдяли на думи, а от същия източник, от който черпила и католическата църква, а именно архи-лъжеучителя Августин "блаженни".

Същия Августин в своя най-значим труд "Божият Град /The City of God/" представя своята визия и разбиране относно това какво трябва да представлява църквата и каква е нейната роля и място в обществото. Вероятно няма друга книга поради която да са извършени повече мерзости и да се е проляла повече невинна кръв в човешката история.

Точно тази книга стои зад всички усилия на католицизма да придобие пълен контрол над света, тя е мотивацията зад "светата инквизиция" и всичките й злодейства, тя е и причината както Лутер така и Калвин да предават инакомислещите на смърт без изобличение на съвестта.

Самия Калвин не веднъж е давал кредит на Августин за своите учения и убеждения, а веднъж дори казва, че може да дефинира цялата си вяра чрез думите на Августин. Калвин който е бил католически свещеник и добре обучен в ученията на Августин никога не успял да излезе от смъртоносната му сянка, а Лутер е бил не някакъв друг а именно августински монах.

Августин учел, че църквата трябва да бъде в центъра на обществото, като всички светски власти трябва да се подчиняват на нейната йерархия, без светската власт и църквата да бъдат свързани в една институция. Това е била и причината папата да се е считал за цар на царете. Това е и причината Лутер и Калвин да са използвали светската власт да смълчаване и екзекутиране на своите духовни опоненти.

Ето защо е много важно християните да разбират, че по времето на така наречената протестантска реформация, както папата, така и Лутер и Цвингли са гонили и убивали истинските християни, които не са имали никаква нужда от въпросната реформация, защото са разбирали и живеели Христовата вяра много преди Лутер и Калвин да излязат на сцената. А когато последните се появяват те застават като врагове а не като приятели на светиите.

следва...
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #2 on: April 07, 2009, 10:19:30 AM »
Да не забравяме и общоизвестният факт, че Лутер е мразил евреите и е бил яростен поддръжник на това да се изгарят синагогите им и къщите им. Такъв човек не може да бъде богоугоден, още по-малко пример за вярващите.

Това, което, обаче, е вярно е, че е "баща на реформацията", т.е. преобразяването на една лъжлива форма в друга.

Няколко думи и за Августин.

Той е човекът, който въвежда учението за поклонението към Мария, сиреч води към чужди богове. Един вид е бащата на католицизма. Той е този, който въвежда учението за предопределението, а не Калвин. Както прочетохте по-горе, Калвин изказва много суперлативи към Августин и ползва доктрината му за предопределението, която е небиблейска, тъй като никъде в Словото няма записано, че човек няма способност да се покае, но даже нещо повече - има навсякъде заповед да се покае. Да напомня пак, че Августин е водил към чужди богове. Той добро дърво ли е или лошо дърво?

Писано е, че от лошо дърво не може да има добър плод, нито от добро дърво - лош плод. Лошото дърво дава лош плод и доброто дърво - добър плод.

Доктрината за предопределението е засегната в други теми, така че нека да не се пише в тази тема по този въпрос.

Това, че Калвин, примерно, не е разпознал лошото дърво говори ясно за това доколко  е разпознал и лошия плод и доколко неговите плодове са добри.

Другото, което е характерно за т.нар. "реформация" е, че вярващите се облягат на разни човешки авторитети като Лутер, Калвин, Цвингли и други и на разни техни текстове, отколкото на Словото. Също и цитират повече тях (както се видя, че не само думите им, но и делата им не са съответстващи на Словото), отколкото Божиите пророци. Това е също изключително подозрително и аз съм много мнителен към всеки, който стъпва на такива хилави основи, а не на здравата основа на Писанията.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #3 on: April 15, 2009, 12:12:07 PM »
Искам да споделя един цитат на един човек, който не е много известен, но е споделил добри неща (поне от това, което съм чувал от него). Името му е Уолтър Мартин.

Той показва някои много интересни прилики между днешната "реформация" и времето на "реформацията" преди няколко стотин години.

Ето и цитатът (преведен):

Културата на обществото не анулира Божия Закон. Божият закон ще стои независимо дали културата падне. Това, което вие приемате от "либералистичния  култ" е нещо, което се нарича "относителна моралност". Разбирате ли това? "Относителна моралност" е това "да се отклониш от Словото и да се водиш съгласно това, което твоето сърце желае". В края на краищата стигаме до извода, че "целта оправдава средствата"...

С този извод вие се превръщате като един от Йезуитите, за които "целта оправдава средствата". Не, това не е така. Има толкова много мъртви тела по време на Инквизицията, защото те са приели, че целта оправдава средствата - тела на Юдеи и Християни.

"Либералистичният култ" е теологично порочен, защото той опорочава Библията. Това учение отрича авторитетът на Писанията и разрушава теологията, на която уж казва, че стъпва.

Резултатът от следването на това учение е разпуснат живот, защото единственият начин по който може да се стигне до този "хомосексуален и относително морален боклук" - което е днес в нашите деноминационни структури - е това, че водачите днес са се отрекли от авторитета на Писанията и от факта, че Исус Христос е Господар.

Това е единственият начин, по който може да се достигне до тези лъжеучения.
(The Cult of Liberalism, Walter Martin)

Този цитат го казвам не само във връзка с темата за "реформацията", но и във връзка с това какви компромиси днес се правят с Писанията, само и само, за да се угоди на света, на културата или общо казано - на човеците. Знаем кой търси да угажда само на човеците... Примерите с такова угаждане са много - търпимост към лъжеученията с цел "единство", създаване на циркаджийски изпълнения, за да впечатлят невярващите и да ги "привлекат" ("евангелизационни" концерти, танци, дискотеки, семинари за секс, семинари за наболели обществени теми и други...).

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #4 on: April 17, 2009, 11:16:06 AM »
Quote
Някой някога беше казал, че историята учи, че хората не се учат от историята.
Видели жабите че подковават коня и те вдигнали крак.Квак!По точният цитат е че хората са научили от своята история само едно ,че нищо не са научили от нея... Лутер инструмент на Ватикана ..???...
Ватикана използва своя агент Erazmus ,който е близък с сър ТОМАС мООР вербован от КГБ чрез Ана Болейн тогава само приятелка на крал Хенри Осми,Erazmus пише... "Възхвала на глупостта'' за да предизвика объркване в главите на главите на християнските течения и критика която да доведе до събори, конгреси, конференци и до създаване на израелската държава. Естествено парите за книгата са дадени от венецианският банкер дожа Кобургоцио прадядо на българската царица Сара бивш еврейн и член на Мосад,връзката между тях осъществяват оръжейният търговец Асен и книгоразспростанителя богомил Н..ов,последният оставя чернова от която години по късно е разкодиран и издаден Шлифера на Леонардо,а в неговата печатница е направена Торинската плащеница.Както се вижда много вероятно е Лутер като инструмент на Ватикана да е подготвил издигането на Берлинската стена,нейното падане е естествена реакция на убития по погрешка М.ЛУТЕР-Кинг,  агент на Ватикана изпълнил стара заповед с вековна давност поради закъсняла поща и  обърквайки негатива с копието.
Историята ни намига че ако се доверяваме на случайни.. авторитети, и интернетни гурузнатели ,можем и ап.Павел да изкараме антисемит понеже написа: "Ако някой не обича Господ Исус Христос да бъде проклет!"


Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #5 on: April 17, 2009, 11:27:33 AM »
Тодоре, честно казано почти нищо не разбрах от това което искаш да ни кажеш и не съм сигурен дали проблема е при мен..
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #6 on: April 17, 2009, 11:32:21 AM »
Quote
Както се вижда много вероятно е Лутер като инструмент на Ватикана да е подготвил издигането на Берлинската стена,нейното падане е естествена реакция на убития по погрешка М.ЛУТЕР-Кинг,  агент на Ватикана изпълнил стара заповед с вековна давност поради закъсняла поща и  обърквайки негатива с копието.
Историята ни намига че ако се доверяваме на случайни.. авторитети, и интернетни гурузнатели ,можем и ап.Павел да изкараме антисемит понеже написа: "Ако някой не обича Господ Исус Христос да бъде проклет!"

Напълно съм съгласен,че не е за всеки да се изказва по този въпрос и за това можеш да си квакаш в твоя гьол
Quote
Видели жабите че подковават коня и те вдигнали крак.Квак!
и да ползваш неговата история,завит в
Quote
Шлифера на ЛеонардоПсалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #7 on: April 17, 2009, 11:38:49 AM »
Малко отклонение от темата:

Аз също не разбрах, но поне последното изречение е малко по-ясно, на което ще отговоря:
Quote
Историята ни намига че ако се доверяваме на случайни.. авторитети, и интернетни гурузнатели ,можем и ап.Павел да изкараме антисемит понеже написа: "Ако някой не обича Господ Исус Христос да бъде проклет!"

Всъщност отговорът ми е пак въпрос - откъде това, че е проклет този, който не обича Господ Исус Христос дава възможност да се направи извод, че въпросният човек е "антисемит"?

Този цитат е писан в посланието му към Коринтяните (ако и да не се отнася само за тях), а не специално към евреите.

В Закона е записано, че е проклет онзи, който не постоянства да изпълнява заповедите. Ако беше проклет онзи, който не изпълнява заповедите дадени чрез ангели като образ на истинския закон, то колко повече ще е проклет онзи, който не изпълнява заповедите на съвършения закон (чиято сянка и принципи виждаме в Мойсеевия), даден чрез Божия Син?

Писано е, че любов към Бога е това да пазим заповедите Му. Който не пази заповедите му, не обича Бога и не обича този, който Той е пратил, а именно Месията. Това навлича проклетия.

Отново искам да покажа колко непознаването на Писанията може да доведе до изключително големи отклонения, както това, което беше писано като пример и то като изключително неудачен пример.


Край на отклонението.


Иначе виждам, че todorkunchev не е вникнал в Писанията, нито в писаното тук в темата, за да намери огромната разлика между това, което проповядват "реформаторите" и това, което пише в Писанията. Ако "реформаторите" проповядваха Месията и Словото му, щяха да имат съдбата на Месията.

Виждам, че само твърдението, че "Лутер е от лошите" му е направило впечатление, но останалите аргументи са някак пропуснати. Тези аргументи не са научени само от "интернет гурузнатели" (които неща са писани и в книгите по история, които може да провери в библиотеката - това дори учителите по история го знаят), но е и нещо, което е пропито в проповедите, които todorkunchev слуша всяка неделя.

(или поне това разбирам от твърде неразбираемите му изказвания)И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #8 on: April 17, 2009, 13:59:30 PM »
Чета, чета, а не виждам да сте написали нещо за фундаменталния труд на Мартин Лутер "Евреите и техните лъжи". Моля да разгърнете заложените там тези.
Също ми е интересно какво мислите за First Reformation Consultation, която ще се проведе май тази година в САЩ.

А иначе - пожелавам ви да благоуспеете така, че да не се появи нов Мартин Лутер, който да напише продължението на споменатия труд, визирайки вас, братя :)
Господ да ви вразумява. Амин.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #9 on: April 17, 2009, 15:37:18 PM »
DiskMan,

В последните дни, когато на Антихрист му бъде дадено да надмогне над светиите като ги избива може и да бъдем сред тези, които ще бъдем убити. Това го пише в Словото и няма нужда да има говориш с подигравки. Продължавайки пътя, по който си поел, ти може и да си от последователите му. Дано се опомниш дотогава и да не си от противниците на Бога.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

todorkunchev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 28
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #10 on: April 18, 2009, 09:54:35 AM »
Тодоре, честно казано почти нищо не разбрах от това което искаш да ни кажеш и не съм сигурен дали проблема е при мен..
здравей,подразни ме пещерния евангелизъм  с неговият първобитен подход към Реформацията и Протестанството който проповядват ,,сблъсъците'' -,,Иван и Андрей'' ,моите приятели много добре знаят моята любов към пиетизма ,който като модел се приближава най-близо до църквата която Христос ни остави.За съжаление хората на властта използваики най вече материалните ресурси и Глупоста и незнанието на хората, следвайки вечните си интереси опорочават всяка идея до която се докопат с мръсните си ръце и нечисти съвести.Властта покварява и Калвин ,Лутер ..и един Саванарола ако щете са чудесни примери за това,за папите или снощното православие ще замълча..В бутафорната  теория която конструирах ,исках да Протестирам срещу елементарният подход към историята и личностите в нея.Колкото до библиотеките където ме пращат авторите на смешната енциклика против ПР? те се посещават според мойте наблюдения от твърде малко християни,което се  потвърждава от представената ни тема.Колкото и да не признават някой Христофор Колумб като откривател,  все пак АМЕРИКА е факт..драги Girard с най голямо уважение ти препоръчвам да се разходиш сам  в Историята без патериците и очилата които се предлагат на християнският пазар.Едно движение,революция,реформация,перестройка започва от хората на перото,идеята я подхващат фанатиците,те скачат по улици и барикади , по често умират но понякога побеждават ,и.....тогава идват прагматиците;,,браво,ама дайте на нас специалистите ,и.....край ,сменят черната Волга с чер Мерцедес,комунизма с християнски ценности(марки,долари)урато с алелуя..сега те призовават да бягаш от градовете,утре от селата,по утре не знам къде,но можем ли да избягаме от себе си и отговорността от тези след нас..

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #11 on: April 18, 2009, 15:04:25 PM »
todorkunchev,

Сред всичките излишни думи, които изговори не видях нито един аргумент даден от Писанията, който да покаже, че ученията на тези "реформатори", както и цялото "реформаторско движение" е благословено от Бога.

Виждам, че наблягаш на това да говориш с много чуждици, с което не знам какво целиш или по принцип такъв ти е стила, но е редно да се изразяваш:
- по-кратко
- по-ясно
- по-добре форматирано
- и най-вече - проверявай това, което пишеш чрез Писанията

Ние може да не сме чели толкова художествена литература, колкото ти, но гледаме поне да внимаваме в това, което пише в Словото, на което виждам, че ти не внимаваш неколкократно. За теб художествената литература и книгите в библиотеките са над това, което пише в Словото. Това го показа и яростното ти вкопчване към документи от "времето на реформацията", които противоречаха на Писанията, но въпреки това, ти опитваше да ги оправдаеш, вместо да видиш къде тези документи са опорочени.

Няколкото факти за Лутер и другите "реформатори", които са всеобщоизвестни са напълно достатъчни да се счете, че тези хора не са от Бога, а тук даже говорим за доста повече подробности. Ето няколкото факти за "реформаторите":
- последователи на Августин (който не е вярвал в реалното съществуване на Христос)
- някои от тях (като Лутер) имат изключителна омраза към евреите (което не прилича на Божий мъж)
- не са били мразени, нито гонени заради Божието слово, колкото и директно да са (уж) "конфронтирали" тези, които са го опорочавали, а точно обратното - те са гонили и са мразили тези, които са следвали Словото. Това, което е станало е, че са конфронтирали едно зло, с друго зло и в крайна сметка нищо добро не е излязло, както и се вижда.

todorkunchev, в този форум е редно да пишеш както подобава на Божий мъж - с пълна сериозност и мъдрост и с желязната подкрепа на Писанията, а не с хилавата подкрепа на няколко отминаващи художествени романа.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Siegeszug

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 34
1 Петрово 4:14-15
14. " Блажени сте, ако ви опозоряват за Христовото име; защото Духът на славата и на Бога почива на вас от тяхна страна се хули, а от ваша страна се прославя.
15. Никой от вас да не страда като убиец или крадец, или злодей, или като такъв, който се бърка в чужди работи."

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #13 on: April 18, 2009, 15:44:16 PM »
Siegeszug,

С тази статия виждам, че ти подкрепяш религия, която нарича Бог от Словото "злият бог". И ти ли си един, който мрази евреите и мрази Бога на Авраам, Исаак и Яков?

От друга страна статията разглежда животът на вярващите в Ерусалим като живот на членовете на политическа партия, които имат политически лидер (едноличен), който господарува над тях и са подчинени на земни измислени закони.

В Словото виждам, че вярващите нямаха господари, които да властват на вярата им, но имаха помощници на радостта им, както и нямаха принуждение от човеци да правят нещо. Тези 2 черти - принуждение и власт - са характерни за земната политическа система, която се нарича с различни имена - социализъм, комунизъм, демокрация и т.н. Това го няма при Божиите хора, за които чета в Словото.

В тази статия пише, че вярващите били принуждавани да имат всичко общо, което е лъжа. Това го прави земната политическа система, а в Словото виждам:

44. И всичките вярващи бяха заедно, и имаха всичко общо;
  45. и продаваха стоката и имота си, и разпределяха парите на всички, според нуждата на всекиго.
  46. И всеки ден прекарваха единодушно в храма, и разчупваха хляб по къщите си, и приемаха храна с радост и простосърдечие,
  47. като хвалеха Бога, и печелеха благоволението на всичките люде. А Господ всеки ден прибавяше на църквата ония, които се спасяваха.


И на друго място:
3. А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?
  4. Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.
  5. И Анания, като слушаше тия думи, падна и издъхна; и голям страх обзе всички, които чуха това.


Тези, които искат да изкарат Святия Дух манипулатор и лъжец, трябва да се замислят изключително много четейки тази история, защото тук Анания издъхна без човешки пръст да го докосне, точно както Бог поразяваше нечестивите, които бяха дръзнали да се нарекат Негови.


Още повече, не пише, че общата собственост е това, което е нужно, за да има общ живот заедно. Това вярващите са го правили в Ерусалим, съвсем естествено и съвсем доброволно. На други места виждаме, че вярващите имаха частна собственост и собствен занаят, с който изкарваха прехраната си - дърводелство, шиене на палатки, кожарска дейност и други.

Липсата на познаване на Писанията води до такива статии и до съгласие с такива статии, както виждам сега от Siegeszug, който не знам какво изобщо прави в този форум, ако смята, че ще подкрепя тези статии...
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Siegeszug

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 34
Re: Протестантска Реформация?
« Reply #14 on: April 18, 2009, 17:26:27 PM »
Quote
Siegeszug,

С тази статия виждам, че ти подкрепяш религия, която нарича Бог от Словото "злият бог". И ти ли си един, който мрази евреите и мрази Бога на Авраам, Исаак и Яков?
ОБИЧАМ ГОСПОДАРЯТ ИСУС ХРИСТОС!!!ОБИЧАМ ЕВРЕИТЕ!
Quote
Липсата на познаване на Писанията води до такива статии и до съгласие с такива статии, както виждам сега от Siegeszug, който не знам какво изобщо прави в този форум, ако смята, че ще подкрепя тези статии...

Никъде не е изразено съгласие от мен относно статията,това е друго мнение и всеки може да го прочете в интернет.
Поздрави Tihomir!
1 Петрово 4:14-15
14. " Блажени сте, ако ви опозоряват за Христовото име; защото Духът на славата и на Бога почива на вас от тяхна страна се хули, а от ваша страна се прославя.
15. Никой от вас да не страда като убиец или крадец, или злодей, или като такъв, който се бърка в чужди работи."