Author Topic: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.  (Read 10142 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Silence

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 19
Здравейте,
има ли в интернет сайт или програма с оригиналните древногръцки текстове, преводи и речници, интересувам се от следния стих:

2 Солунци 2 гл.
3 Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,
4 който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог.

Аз го разбирам с две възможни значения така както имам превода:

- на който се отдава поклонение, щото той седи както Бог в Божия храм(този на храмовия хълм) и представя себе си за Бог - съответно тълкуват че трябва да бъде построен третия храм след като се махне джамията Ал Акса по някакъв начин

- на когото се отдава поклонение , щото той седи (в земен храм, или сред вярващи които му се покланят) както Бог седи в своя небесен Божи храм и представя себе си за Бог - отпада нуждата при Второто пришествие на Господ Исус да е построен трети храм на мястото на предишните

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #1 on: February 13, 2009, 01:23:11 AM »
Този въпрос вълнува и мен от известно време.

Ето и трето възможно значение,

Кой днеска е Божия храм? "Не знаете ли, че..."

"Божия храм" и "Храма на Святия Дух" едно и също ли е?

Друг въпрос:

Rev 11:1  И даде ми се тръстика като тояга; и един каза: Стани та измери Божия храм и олтара и ония които се кланят в него;
Rev 11:2  но двора, който е извън храма, остави, и недей го измерва, защото той е даден на народите, които ще тъпчат светия град четиридесет и два месеца.


Кой храм измерва Йоан? Третия храм в днешен Ерусалим ли, този който евентуално би трябвало да се построи?

Друго:

Mat 23:37  Ерусалиме! Ерусалиме! Ти, който избиваш пророците, и с камъни убиваш пратените до тебе, колко пъти съм искал да събера твоите чада, както кокошката прибира пилците си под крилата си, но не искахте!
Mat 23:38  Ето, вашият дом се оставя пуст.
Mat 23:39  Защото казвам ви, отсега няма вече да Ме видите, до когато речете: Благословен, Който иде в Господното име.


Може ли Бог да нарече "Негов храм", една постройка, която ще бъде построена от един пуст дом, без Неговото присъствие, при положение, че този дом е все още в дълбоко неверие?

Иначе като информация, почти всичко е готово за строежа на този храм, освен разбира се съществуването на тази джамия.

Това е официалния сайт на института който се занимава с подготовката за строежа и всичко друго около храма - http://www.templeinstitute.org/
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #2 on: February 13, 2009, 09:31:43 AM »
От това, което пише в текста, става ясно, че ще е храм, в който ще седи човек. Ако предположим, че става въпрос за нашите тела, които са храм на Духа (а не храмове), то не е възможно плът да бъде на много места едновременно.

Следователно става въпрос за храм, който ще се вижда.

В Езекиил се дават ясни чертежи за нов храм с много подробности. Местоположението на този храм ще бъде на южната страна на една много висока планина. Не знам, обаче, дали това ще бъде планината, където в момента е джамията в Ерусалим.

Моето лично предположение е, че ще бъде направен храм по Господните чертежи, както четем в Езекиил. Интересно е как синът на погибелта би седнал в него - или ще окаже "помощ" за построяването на храма или ще подмами по някакъв друг начин хората.

В тези пасажи, които се прочетоха във 2 Солунци Павел никъде не споменава за това, че това са видения. Напротив, той говори доста ясни неща, които ще станат, както са му били дадени от Бога като пророчество. В същите пасажи пише, че Господ ще дойде на облаци (и ние вярваме това, както го пише), а изведнъж за половин изречение да кажем, че това с Божия храм не е истинско, а е преобраз. Няма факти, които да подкрепят това.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #3 on: February 13, 2009, 09:49:28 AM »
Кой днеска е Божия храм? "Не знаете ли, че..."

"Божия храм" и "Храма на Святия Дух" едно и също ли е?

"...щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог. "

Да погледнем от духовна страна: Ако вземем тялото на някой светия за Божи храм и антихриста стои в този храм, за какъв светия изобщо става въпрос? От друга страна ако антихрист стои в тялото на нечестивец, как да наречем това тяло Божи храм?
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #4 on: February 13, 2009, 12:09:34 PM »
Ето няколко пасажа върху, които да се помисли:

Йоан 2:19  В отговор Исус им рече: Разрушете тоя храм и за три дни ще го издигна.
Йоан 2:20  Затова юдеите рекоха: За четиридесет и шест години е бил граден тоя храм, та Ти за три дни ли ще го издигнеш?
Йоан 2:21  Но Той говореше за храма на тялото Си.


В този пасаж има един парадокс, който ако бъде изяснен, мисля ще помогне на мнозина. Парадокса е следния. Исус стои сред постройката на физическия храм, а в същото време Той самия свои там, като неговото тяло е духовния храм на Бога. В този смисъл ако приемем и двата храма за валидни, то ние ще имаме два храма едновременно на това място в този исторически момент в който Исус говори.

Исус обаче стоейки там говори за ХРАМА В ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО. Т.е в този исторически момент според него на това място има само един единствен валиден храм, и това не е физическия храм, но храма на тялото му.

Също така знаем, че Исус след кръщението от Йоан и приемането на Духа влезе в своя първосвещенически сан, според чина на Мелхиседек. Няма как да оперират едновременно две валидни свещеничества. Според Аарон и според Мелхиседек. Следователно физическия храм губи своята роля на Божий храм. Или поне това е което аз разбирам.

Според закона Божия храм можеше да бъде САМО в Ерусалим и САМО в него можеше да се извършва поклонение. Но Исус казва следното:

Йоан 4:21  Казва - Исус: Жено, вярвай Ми, че иде час, когато нито само в тоя хълм, нито в Ерусалим ще се покланяте на Отца.
Йоан 4:22  Вие се покланяте на онова, което не знаете; ние се покланяме не онова, което знаем; защото спасението е от юдеите.
Йоан 4:23  Но иде час, и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Отца с дух и истина; защото такива иска Отец да бъдат поклонниците Му.


Исус казва, че Божия храм вече е духовен храм, а не физически, и постройката в Ерусалим не е мястото за поклонение.

Като извод може да се каже, че с встъпването на Мелхиседековия Първосвещеник в длъжност се случва следното:

1. Аароновото свещенство изгубва своята валидност на Божие свещенство, бидейки само сянка на бъдещите добрини.
2. Храмът в Ерусалим губи своята валидност на Божий храм и място за поклонение, защото то е център на Аароновото свещенство.

Апостол Павел счита себе си за свещеник в Благовестието (Римл.15:16), като е ясно, че той няма предвид Аароновото свещенство, но Мелхиседековото.

Ето защо когато Павел пише за Божий храм, аз мисля, че той има предвид храма под Мелхиседековото свещенство, а не под Аароновото:

Евр. 3:6  а Христос, като Син, беше верен над Неговия дом. Неговият дом сме ние, ако удържим до край дръзновението и похвалата на надеждата си.

1Пeт. 2:5  и вие, като живи камъни се съграждате в духовен дом, за да станете свето свещенство, да принасяте духовни жертви, благоприятни на Бога чрез Исуса Христа.

Деан. 7:47  А Соломон му построи дом.
Деан.7:48  Но всевишния не обитава в ръкотворни храмове, както казва пророка: -
Деан. 7:49  "Небето ми е престол, А земята е мое подножие; Какъв дом ще построите за мене? Казва Господ, Или какво е мястото за моя покой?"

Деан. 17:24  Бог, който е направил света и всичко що е в него, като е Господар на небето и на земята, не обитава в ръкотворни храмове

1Кор. 3:16,17  Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас? Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свет, който храм сте вие


В последния пасаж Павел говори за храма в единствено число, нещо повече той членува "който храм сте вие." Той не казва, че светиите са храмове (всеки по отделно), но че са храм, в единствено число, защото Бог има един храм. Това което аз разбирам от тия пасажи е че единственото нещо, което може да се нарече Божий храм от Павел е духовния дом съставляван от вярващите в Исус.

Трябва да спомена обаче , че има един пасаж според който Исус се отнася към физическия храм като към Божий храм, и това е случая когато изгонва търговците от физически храм, цитирайки:

Maрк 11:17  И поучаваше, казвайки им: Не е ли писано, "Домът ми ще се нарече молитвен дом за всичките народи"? а вие го направихте разбойнически вертеп". 

Аз виждам тук, че Исус е ревностен за чистотата на физическия дом, който трябва да стане молитвен дом за всички народи, според пророчеството. Това може и да означава, че физическия дом може да има някаква бъдеща роля, но по-скоро като дом за съвместна молитва, а не като храм. Но може и просто да означава, че Исус показва ревността си за чистотата на истинския духовен храм, чрез сянката, която е физическия храм.

Но да се върнем на думите от Солунци:

2Сол. 2:4  който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или когато се отдава поклонение, щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог.

и пак:

2Кор. 6:16  и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде".

Трябва да се вземе предвид, че Павел говорейки за Божия храм - винаги има предвид вярващите като храм. (В интерес на истината физическия храм в Ерусалим е наречен на всяко едно място в НЗ просто "храма" а не Божия храм Има едно единствено място където е наречен "Божия храм" и това е в Мат 21:12 когато Исус изгонва търговците от него.)

Ето защо аз мисля, че нямаме основание да приемем, че във 2Сол. 2:4 Павел който винаги говори за вярващите като за Божий храм, изведнъж, напълно в разрез с мелхиседековото му свещенство и досегашен начин на дефиниране на този термин има предвид физическия храм. Нещо повече вижте как Павел поучаваше новоповярвалите относно какво е храма. И когато пише към Солунците, те какво са помислили, че Павел има предвид под Божий храм? Не е ли онова, което ги е поучавал? А Павел никъде не е поучавал, че дома в Ерусалим е Божия храм. Именно поради тази причина юдеите смятаха, че Павел поучаваше против земния храм, защото поучаваше че вярващите са Божия храм:

Деян. 21:28  О, Израиляни, помагайте! Това е човекът, който на всякъде учи всичките против народа ни, против закона, и против това място; а освен това въведе и гърци в храма, и оскверни това свето място.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #5 on: February 13, 2009, 12:29:55 PM »
2 Солунци 2:
3. Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,
4. който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог.


Как ще стои човек от плът в духовен храм и ще се представя за Бог?
Ако антихрист се представя за Бог в Божия храм /тялото Христово/, какво тяло Христово е този храм тогава?
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #6 on: February 13, 2009, 12:41:02 PM »
Продължение...

Повечето изследователи на пасажа от 2 Солунци разбират, че там се говори за Антихриста. По своята същност Антихриста е някой който се представя за Христос или имитира Христос. Това е и смисъла на гръцката дума "анти" - вместо. А Христос обитава в духовния храм на вярващите, ето защо аз мисля, че именно това е и прицелната точка на Антихриста - да бъде възприет като самия Христос в сърцата на вярващите. По този начин той ще застане като Бог в това, което се предполага да бъде Божия храм, а именно съвкупното тяло на вярващите.

Ако погледнем ситуацията в СЗ ще видим, че Божия храм (тогава физическа постройка) многократно ставаше дом на идоли и нечестие. Божията слава и присъствие се оттегляха и мястото ставаше "йехавод" при все това все още се наричаше Божия храм. Именно в този смисъл аз виждам, че ще бъде и с Ахтихриста, който ще обитава в сърцата на тези, от които Божията слава и присъствие са се оттеглили, но все още носят името християни.

Що се отнася до така нареченото възстановяване на физическия храм в Ерусалим, то според Закона и според самите ортодоксални евреи, за да бъде този физически храм валиден са нужни валидни - пророк, свещеник и цар, за да бъде той осветен. Ние знаем, че няма как измежду юдеите които не вярват в Исус, да има валиден свещеник или пророк. Единственото валидно свещенство днес е мелхиседековото и истинските пророци на Бога пророкуват само чрез името на Исус. Ето защо няма и не може една постройка в Ерусалим, пък била тя и на автентичното място на стария храм (ако и за това място да се спори и никой да не е напълно сигурен) да бъде валидирана и наречена Божий храм. Просто не е възможно условията за това валидиране да бъдат изпълнени. Те могат да бъдат изпълнени в Милениума и тогава можем и вероятно ще имаме дом за молитва на всичките народи, но това не е онова, за което пише Павел в 2 Солунци.

Това е моето разбиране и разсъждение по темата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #7 on: February 13, 2009, 12:52:13 PM »
Именно в този смисъл аз виждам, че ще бъде и с Ахтихриста, който ще обитава в сърцата на тези, от които Божията слава и присъствие са се оттеглили, но все още носят името християни.

Тук ти говориш за хора, които се зоват християни, а са отстъпници. Те могат ли да бъдат Божи храм? А къде отидоха истинските християни? Два храма ли станаха или един храм състоящ се от истински и фалшиви християни? Христос и антихрист един храм едновременно ли обитават?
Освен това за антихриста се казва, че е човек в плът. Човек от плът не може да обитава в сърцата на хората.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #8 on: February 13, 2009, 13:02:52 PM »
johnny_fx, обърни внимание на примера който дадох то СЗ, където Божия храм ако и да беше напуснат от Бога и пълен с идоли, пак се наричаше Божий храм, не защото в този момент беше наистина такъв, а защото това място беше известно с това, че е Божий храм.

По същия начин и с отстъпилите християни. Те са известни с това, че са Божий храм, но са напуснати от Божията слава и присъствие, но все още се наричат с това име. Ситуацията е абсолютно същата, като с физическия храм в СЗ.

На въпроса как ще стои човек от плът в духовен храм отговора е ясен - ЧРЕЗ ВЯРА. Както и Исус, който също е в плът (Той възкръсна физически) седи в своя духовен Дом чрез вярата на светиите в Него, така и целта на Антихриста е да спечели вярата на човеците. Затова е и писано точно на същото място в Солунците:

2Сол. 2:8  и тогава ще се яви беззаконният, когото Господ Исус ще убие с дъха на устата Си и ще изтреби с явлението на пришествието Си,
2Сол. 2:9  тогава, чието идване се дължи на действието на сатаната, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса
2Сол. 2:10  и с всичката измама на неправдата, между ония, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят.
2Сол. 2:11  И затова Бог праща заблуда да действува между тях, за да повярват лъжа,
2Сол. 2:12  та да бъдат осъдени всички, които не са повярвали истината.


Именно чрез тази вяра в лъжа, сиреч лъжата, че Антихристът е самия Христос той ще живее в сърцата им, т.е в техния духовен храм. Бог е създал тялото и сърцето на всеки човек да бъде Божий храм, защото Бог е създал човеците за Своята слава. Ето защо когато Антихристът и духът на Антихриста, който вече хилядолетия действа в човеците, намерят своето обиталище чрез вяра в синовете на непокорството, то ще се изпълни това, което е писано в 2Сол. 2:4.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

DiskMan

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 41
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #9 on: March 08, 2009, 23:40:51 PM »
Потърси Codex Vaticanus /от 4 век/. Водят го за оригинал, но един Господ знае, дали наистина е.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #10 on: March 09, 2009, 11:49:24 AM »
...31 И от него ще се подигнат сили, които ще омърсят светилището, да! крепостта, ще премахнат всегдашната жертва, и ще издигнат мерзостта, която докарва запустение.
32 И ще изврати с ласкателства ония, които беззаконствуват против завета; но людете, които познават своя Бог, ще се укрепят и ще вършат подвизи...
...11 И от времето, когато се премахне всегдашната жертва, и се постави мерзостта, която докарва запустение; ще има хиляда и двеста и деветдесет дни.
12 Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и триста и тридесет и петте дни.

...14 И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.
15 Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място, (който чете нека разбира),
16 тогава ония които са в Юдея, нека бягат по планините...


За кое свято място говорят Данаил и Исус? Какво точно пророкуват в тези пророчества?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #11 on: March 09, 2009, 18:49:37 PM »
Деяния 7 глава
44 Скинията на свидетелството беше с бащите ни в пустинята, според както заповяда Оня, Който каза на Моисея да я направи по образа, който бе видял;     
45 която нашите бащи по реда си приеха и внесоха с Исуса Навиева във владенията на народите, които Бог изгони пред нашите бащи; и така стоеше до дните на Давида,    
46 който придоби Божието благоволение, и поиска да намери обиталище за Якововия Бог.    
47 А Соломон му построи дом.    
48 Но Всевишният не обитава в ръкотворени храмове, както казва пророка:    
49 "Небето ми е престол, А земята е Мое подножие; Какъв дом ще построите за Мене? Казва Господ, Или какво е мястото за Моя покой?    
50 Не направи ли Моята ръка всичко това?"1 Коринтяни 6:19
Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,

2 Коринтяни 6:16
и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде".

Ефесяни 2 глава
13 А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа.     
14 Защото Той е нашият мир, Който направи двата отдела едно, и развали средната стена, която ги разделяше,    
15 като в плътта Си унищожи враждата, сиреч, закона със заповедите му изразени в постановления, за да създаде в Себе Си двата в един нов човек, и тъй да направи мир,    
16 и в едно тяло да примири и двата с Бога чрез кръста, като уби на него враждата.    
17 И като дойде благовествува мир на вас, които бяхте далеч, и мир на тия, които бяха близо;    
18 защото чрез Него и едните и другите имаме своя достъп при Отца в един Дух.    
19 Затова вие не сте вече странни и пришелци, но сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство;    
20 понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като е краеъгълен камък сам Христос Исус,    
21 върху когото всяко здание, стройно сглобено, расте за храм свет на Господа;    
22 в който и вие се вграждате заедно в Духа за Божие обиталище.Откровение 3:12
Който победи, ще го направя стълб в храма на Моя Бог; отгдето няма вече да излезе вън; и ще напиша на него името на Моя Бог, и името на града на Моя Бог, новия Ерусалим, който слиза от небето от Моя Бог; ще напиша и Моето ново име.

От тук виждаме -писанията,както и Watchman ,много нагледно и подробно обясни в предишни публикации ,е че всеки храм построен
от човешка ръка след възкресението на Исус Христос е незаконен .


Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #12 on: March 09, 2009, 21:51:37 PM »
Quote
От тук виждаме -писанията,както и Watchman ,много нагледно и подробно обясни в предишни публикации ,е че всеки храм построен
от човешка ръка след възкресението на Исус Христос е незаконен .

Аз попитах какво точно пророкуват Данаил и Исус в посочените по-горе пророчества! До тук само разбрах, че "святото място" е = на тялото на християнина, според писаното в постингите. Обяснете тогава, какво пророкува Данаил и Исус в:


...31 И от него ще се подигнат сили, които ще омърсят светилището, да! крепостта, ще премахнат всегдашната жертва, и ще издигнат мерзостта, която докарва запустение.
32 И ще изврати с ласкателства ония, които беззаконствуват против завета; но людете, които познават своя Бог, ще се укрепят и ще вършат подвизи...
...11 И от времето, когато се премахне всегдашната жертва, и се постави мерзостта, която докарва запустение; ще има хиляда и двеста и деветдесет дни.
12 Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и триста и тридесет и петте дни.

...14 И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.
15 Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място, (който чете нека разбира),
16 тогава ония които са в Юдея, нека бягат по планините...
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #13 on: March 09, 2009, 22:00:27 PM »
Аз не бих тълкувал директно думите на Даниил, защото има твърде много неясни за мен неща в тази част на книгата му, но погледнато исторически думите на Исус е твърде вероятно да се отнасят за времето на разрушаване на храма в Ерусалим през 70 година под обсадата на император Тит.

Следните думи обаче: когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място, (който чете нека разбира), особено подчертаното показва, че смисъла на това за което говори Исус е отвъд очевидното значение. Тук се изисква който чете да прояви разбиране, от което става ясно, че не се говори за нещо очевидно ясно.

Ако имаме някакъв идол сложен в храма в Ерусалим, то това би било твърде очевидно дори за невярващите и няма да се иска особено разбиране, но явно не за това иде реч.

Според мен мерзостта, която докарва запустение е именно приемането на Антихриста като Господ в сърцата на човеците като че все едно е самия Христос. Няма по-голяма мерзост от това, няма по-голямо запустение.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Оригинални текстове за 2 Солунци 2 гл.
« Reply #14 on: March 10, 2009, 00:12:53 AM »
Аз нарочно дадох думите на Данаил заедно с думите на Исус, защото е явно, че се говори за една и съща мерзости от двамата, която докарва запустение  - Господ Исус потвърждава това! И ако святото място е сърцата на християните, тогава ето какво става всъщност:

И от времето, когато се премахне всегдашната жертва, и се постави мерзостта, която докарва запустение в сърцата на светиите; ще има хиляда и двеста и деветдесет дни.
12 Блажен, който изтърпи и стигне до хиляда и триста и тридесет и петте дни...
... И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.
15 Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място,сърцата на християните (който чете нека разбира),
16 тогава ония които са в Юдея, нека бягат по планините...


Как точно ще се определи "времето", когато се поставя мерзоста в сърцата на християните, за да се изчислят 1290 дена и 1335 дена след това? Също как точно ще се изчисли кога да тръгнат да бягат онези в Юдея, ако мерзостта е нещо, което е в сърцата на християните поставена? Кой ще даде сигнала да тръгнат всички да бягат по планините и който е на къщния покрив да не слиза да си взима дрехите тъй като е ясно, че това действие е точно следствие от друго точно действие? А мерзоста в сърцата на християните, не е едновременен, стартов белег, който провокира спринтови реакции! Дали това ни казват Данаил и Исус?
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!