Author Topic: Жената и нейното облекло?  (Read 14642 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Svetla

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 36
Жената и нейното облекло?
« on: February 04, 2009, 07:33:59 AM »
1 Тимотей
  3. Вашето украшение да не е външно, тоест плетене на косата, кичене със злато или обличане със скъпи дрехи,
  4. а скритият човек на сърцето, с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога.
  5. Защото така някога и светите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си, като се покоряваха на мъжете си,
  6. както Сара се покоряваше на Авраам и го наричаше господар, чиито деца станахте и вие, като правите добро и не се боите от никаква заплаха.


Как е редно да се облича една християнка? Кои дрехи са женски? Гримът, боята за коса влизат ли в скромното поведение? Накитите, бижутата? Деколтетата?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #1 on: February 04, 2009, 10:23:50 AM »
Искам да уточня, че "скъпи" го няма в оригинала (между другото, не е 1 Тимотей, а 1 Петрово).

Самото му добавяне е довело до много проблеми по отношение на дрехите на жените и особено много "мъмрене" от страна на възрастни жени към по-младите заради това, че някоя млада жена имала украшения, вместо да ги учат на това, което говори Словото - да обичат мъжете и децата си и т.н.

Нека покажа как изглежда в оригинала текста без думата "скъпи":

1 Петър 3
  1. Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, щото, ако некои от тех се не покоряват на словото, да се придобият без словото чрез поведението на жените
  2. като видят вашето поведение че е със страх и чистота;
  3. на които украшаването да не е външно, сиреч, плетене на космите и китене със злато, или премена на дрехите;
  4. но потаяният человек на сърдцето украсен с нетлението на кротък и тих дух, което е многоценно пред Бога.


Днешните (лъже)учения по отношение на облеклото на жената, базирани на този стих, се въртят главно около думата "скъпи", която така или иначе я няма в оригинала (както и в текущия превод - цариградски).

Лъжеучението гласи, че жената не трябва да се облича със скъпи дрехи. Обаче, ако махнем думата "скъпи", която я няма така или иначе, става нещо, което изтълкувано по този начин е доста перверзно, а именно: "жената да не се облича с дрехи". Това, както се вижда, е твърде глупаво твърдение и е лишено от здравомислието на Писанията. Вижда се колко глупави неща може да вкара една дума и да се базират на нея много лъжеучения.

Не случайно Бог забранява добавянето и отнемането на думи от Неговите думи.

Този пасаж говори, че красотата на жената трябва да е най-вече скрития човек на сърцето и кротък и тих дух. Това е, което е ценно пред Бога. Останалото е ценно пред хората. В този пасаж не пише, че Бог е против украшенията на жените, нито против плетенето на коса. Пише, че това не е ценно пред Бога по отношение на невярващ съпруг. Тук не става въпрос за това "как да се облича жената", когато има вярващ съпруг, а по-скоро за това как мъжът да бъде доведен при Бога чрез отношението на жената. Тук няма отношение толкова към "начин на обличане", колкото до "поведение", с което да се даде живот на невярващия мъж.

И нека все пак да спомена и няколко думи относно украшенията и плетенето на коса.

Ако имаше проблем с накитите и плетенето на коса, тогава Бог никога не би казал това или никога не би подкрепил тези неща:
Притчи 25:12. Златна обеца и украшение от чисто злато е Мъдрият който обличава послушливо ухо.

Битие 24:47. И попитах я и рекох: Чия си дъщеря? и тя рече: Дъщеря съм на Ватуила сина Нахорова, когото му роди Мелха. И турих обецата на лицето й и гривните на ръцете й.

Езекиил 16
  8. И когато заминах отблизу ти и те видях, Ето, възрастта ти бе възраст на рачение; И прострях полата си върх тебе та покрих безобразието ти; И клех ти се, и влязох в завет с тебе, Говори Господ Иеова; и стана ти моя.
  9. И окъпах те с вода, И измих кръвта ти от тебе, И помазах те с елей.
  10. Облякох те още с везани, И те обух с чехли от язовечки кожи, И те опасах с висон, И те облекох с коприна,
  11. И украсих те с украшения, И турих на ръцете ти гривни И огърлие около шията ти,
  12. И турих колце на ноздрите ти, И обеци на ушите ти, И венец от слава на главата ти.
  13. И украси се ти съ злато и сребро; И дрехите ти бяха от висон, и копринени, и везани: Ядеше ти чисто брашно, и мед, и елей; И стана красна ти твърде много, И благоденствувала си дори до царство.
  14. И прочу се ти между народите заради твоята хубост; Защото тя беше съвършена чрез моето украшение Което турих на тебе, говори Господ Иеова.


Това е писано относно жените, защото те са по-склонни да наблягат повече на външното си украшение (което не е лошо, както видяхме), отколкото на вътрешното.

Обличането трябва да е съгласно с това да не се съблазнява никой. В Словото е записано "жена да не носи мъжки дрехи". Кои са мъжки? Едно време робите без крачоли са били мъжките, а шалварите са били женските. Сега е обратното. Мисля, че Бог в мъдростта си е написал "мъжки", за да бъде това приложено към съответното поколение. Не е казал "шалвари" или "поли".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 505
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #2 on: February 04, 2009, 11:07:37 AM »
 Здравей, Светле.
*********
  Аз съм сигурен, че задаваш въпросите леко риторично, но ето моето мнение.
   Исус каза, че от сърцето излизат (Марк 7:
21 Защото отвътре, от сърцето на човеците, излизат зли помисли, блудства, кражби, убийства, 
22 прелюбодейства, користолюбие, нечестие, коварство, сладострастие, лукаво око, хулене, гордост, безумство. 
23 Всички тия зли неща излизат отвътре и оскверняват човека.
.) Отговора опира до много простият въпрос : " За какво, поради каква причина, се украсявам?". Според мен Павел не забранява на жените да се украсяват, но има "добра" и "правилна" украса и такава, която е съблазнителна, идваща от зло, покварено сърце, което търси/съблазнява/подвежда към грях. Границата между двете се намира в правилното желание да се угодни на Бога.
*************
  Относно "кои дрехи са женски" - тези, в които обличаш/покриваш тялото си достойно, красиво, без съблазън, с вкус, но не и модерно-демонично (много от съвременната мода е втълпена от духа на разврат и порнография, ние трябва да страним от тези неща). Без дълбоки деколтета- гърдите на жената трябва да радват и да се виждат единствено от нейният мъж. Без силни, изкушаващи миризми, които "да обръщат главите на мъжете". Без силни очни линии, подчертаващи формите дрехи и т.н. Нашето истинско украшение е духовното, вечното украшение в Бога, с дух на святост. Другото е временно и е добре да внимаваме как го правим, защото тялото ни е дадено "за определено време".
*************
  Мъжете също трябва да странят от съвременните "модерни" течения, твърде разкопчани ризи, всяка съблазън и повод за грях.
*************
  Словото казва, че трябва да прославяме Бога и с телата си, които са Негови. Ако гледаме правилно и украсяваме тази временна хижа/къща/дом за прослава на Господаря, Който идва, а не за да подведем към грях някого, то ние правим добре.
**************
Искам да обърна внимание на :

"Мислете за горното, а не за земното, защото умряхте и животът ви е скрит с Христа в Бога.... затова умъртвете природните си части, които действат за земята : блудство, нечистота, страст, желание за зло и сребролюбие, което е идолопоклонство, поради които неща идва Божият гняв върху рода на непокорните; в които и вие някога сте ходили, когато живеехте в тях. (...) Не се лъжете един- друг, понеже сте съблекли вече старият човек с делата му и сте се облекли в новият , който се подвизава в познание по образа на Този, който го е създал..... И така, понеже сте Божии избрани, святи и възлюбени, облечете се, с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение,....а над всичко това- облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенство. (...5гл:) Всичко изпитвайте, дръжте доброто. Въздържайте се от всякакво зло. " Колос. 3: 2-14
******************
  Според мен, имайки за модел Писанията и поведението, за което те ни съветват, ние ще се обличаме достойно за Бога, без да даваме повод за грях чрез дрехите, говоренето си и цялостното си поведение - пиша и за мъже и за жените.
  Само да вмъкна, че има една пагубна тенденция, наречена "НЕ СЪМ РЕЛИГИОЗЕН", която води към погибел мнозина, в основата на която е пренебрегването на Писанията, защото те водели към "скована религия" и се дава място на плътта и на плътскто до степен на съблазън, разврат и светско, неща, за които отговорните за това сред вярващите ще бъдат съдени заедно с невярващите.
 Обличането, според мен, може да бъде израз на нечия свободия, грях, разюзденост, или на святост и добро поведение в Господ Исус Христос.
**************
Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Svetla

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 36
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #3 on: February 04, 2009, 21:41:14 PM »
Vminev, въпросът ми не е риторичен. Аз имам мнение за себе си, но искам да разбера мнението на хората - домакини тук, за да зная дали тук ми е мястото.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 505
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #4 on: February 05, 2009, 11:41:44 AM »
Светле, разбирам.
*******
Прецени внимателно, вземи каквото трябва, а плявата остави :-)  .

Писано е : Яков 3:1
Братя мои, не ставайте мнозина учители, като знаете, че ще приемем по-тежко осъждане. - така че отговорността не е малка, видно. Изхождайки от тези редове, мога само да кажа : Бог да те води и пази, нека волята Му да бъде за живота ти. Благословена бъди.
********
Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3416
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #5 on: February 05, 2009, 13:44:46 PM »
По отношение на дрехите и облеклото аз мисля, че има поне няколко критерия на преценка:

- Първия критерий би бил - доколко дрехите скриват или откриват плътта и съблазнителните форми на тялото. По отношение на този критерий мисля всички християни трябва да са съгласни, че тялото и плътта не трябва да бъдат разкривани по съблазнителен начин. Спомням си бях в една общност в САЩ, където жените и мъжете следваха определени правила за облеклото. Някои правила според мен бяха по-скоро ненужни, но това с което съм запомнил това място е че никоя от жените нямаше съблазнителен вид по начина по който беше облечена и познах от опит колко голямо предимство е това.

- Друг критерий би бил - разликата между грозното и красивото. Имайки предвид написаното да бъдем подражатели на Бога, който е създал само красиви и никога грозни неща, аз мисля, че християните трябва да предпочитат красивото пред грозното. Ако и да има доза субективизъм в тази област, пак има принципи на красота и стил, които могат да се следват.

- Друг критерий, който може да се спомене е разликата между качественото и некачественото. Моето разбиране е че е по-мъдро човек да купи качествени дрехи (в рамките на възможностите си) отколкото некачествени, които ще се износят бързо и ще трябва да се сменят.

- По отношение на лукса и пищността мога да кажа, че това са излишни неща и предимно служат за лична изява, което е греховно само по-себе си.

- Бих споменал също, че когато се обличаме трябва да мислим и за другите около нас, а не само за себе си. Ако бихме съблазнили някой брат с нещо, по-добре да се откажем от това, което носи съблазън.

И като сме повдигнали темата с дрехите, аз бих казал, че е недопустимо за християнин да се явява полу-гол по плажове и басейни носейки така наречените бански, при които почти цялата плът е разголена и на показ. Да не говорим, че бидейки на такова място - не само разголва себе си, но и където да се обърне очите му са заобградени от разголена плът.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Мила

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 49
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #6 on: May 01, 2009, 09:59:57 AM »
Светла, аз лично се старая да спазвам няколко принципа в обличането - да не очертава прекалено, да не е разголено, да не е прозрачно или ако е, да имам друга дреха под прозрачната блуза, да ми отива на лицето, да не е грозна или много захабена. Нося панталони (макар, че съм решила постепенно да ги сменя с повече поли), но по-широки, ако е тесен, го нося с туника. Избягвам напълно типично мъжки дрехи - вратовръзки, тип мъжки ризи и тениски. Много пестеливо с украшенията. Ако слагам грим (много рядко), го слагам, така че да е пестеливо. Старая се да изглеждам така, че да не се набивам на очи. Същото е с ароматите, съвсем леко. Мисля, че една жена изглежда много по-хубаво ако е облечена стилно, без да се натрапва с каквото и да е.
Спазвам и още един принцип - съобразявам облеклото си с мястото, където отивам.

За съжаление, обаче срещам много трудности в намирането на подходящи дрехи. По магазините е пълно с такъв невъобразим кич и дрехи, чието предназначение не е да те облекат, че ми коства много време, за да намеря това, което ми трябва.
Но не ме учудва това. Последни времена.
Всяка мъдра жена съгражда дома си.....

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #7 on: May 01, 2009, 16:31:34 PM »
Много важна тема е това, защото днес е много трудно да се облечеш стилно и прилично, особено,ако си над 44 номер.Увлечен от тълпата и суетата,ако не внимаваш,може да купиш нещо,което да остане в гардероба завинаги,или да се изкушаваш да го облечеш(нали пари си дал). Дрехите които се продават са или тип "леля" или като за...и аз не знам каква дума да сложа тук.
Вчера си мислех по въпроса , защото понякога човек се чуди -сега това прилично ли , не е ли, да го облека ли , да го купя ли.И ме огря една мисъл.Ако Исус живее в мен, значи аз един вид обличам Исус.Значи ще облека храма на Бог така както той самиоя би се облякъл, ако беше жена.
не знам дали се изразих добре, но дано .Преди много години допусках някои компромиси в това отношение по-скоро от невежество и наивност,  с за  да  не мислят другите , че не разбирам от хубаво, но днес ако имам дилема, предпочитам да изглеждам по-смотано в очите на модните поддръжници , отколкото да облека на Исус нещо срамно.
   Може би по тоя въпрос повечето християни са съгласни, но за плажа повечето си мислят , че там е различно. Не е различно. Когато са на плаж, мъжете не идват  там с друг мозък и с други очи. Това е все едно да тръгнеш по бельо. За тези които обичат морския въздух, нека ходят на море през октомври или май.Никак не е лошо,е не може да се плува, но...


Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #8 on: December 29, 2017, 00:36:02 AM »
Това, че сме вярващи, не означава, че не може да изглеждаме приятно за другите, а тъкмо обратното - човек трябва да има спретнат вид, а не неугледен вид.

Погрешно е схващането на повечето хора, че приличното облекло не може да бъде красиво и стилно. Просто очите ни не са свикнали на прилично и същевременно стилно облекло (благодарение на телевизията), затова за повечето хора е трудно да си го представят.
 
Така че е хубаво окото ни да свиква на стилно и прилично облекло, ето няколко практични насоки:











Това са моите виждания за прилично облекло, възможно е някой да изрази несъгласие.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #9 on: December 29, 2017, 01:57:38 AM »
Има много хубави съвременни женски облекла, включително и тези, които си публикувала, но основният проблем е, че жените не знаят защо определени облекла не са добри за носене, защото са ги излъгали, че "няма проблем" и "не сте голи". Но това само да е описана плътно фигурата на жената е достатъчно, за да привлече мъжкия поглед.

Българските носии са добър пример за това как може да се вижда лицето, да се вижда шията, да се подчертава талията, но повече от това не са показвали. А днес много жени не разбират, че като носят дънки и задникът им не е покрит, се обръщат след тях, а в набожните среди мъжете се правят, че не виждат (лицемерие). Има такива жени, които знаят защо го правят, но уж не говорим за тях тук.

Не знам дали сте забелязали, обаче по разните светски събития жените са все по-разголени, а мъжете са винаги облечени прилично. Жените винаги ахкат след симпатичните мъже, а те винаги са облечени от горе до долу в стилни костюми, обаче същите жени не могат да разберат, че ако те са симпатични няма нужда да го показват като не са облечени от горе до долу. Много от тези жени там дори не разбират (ако и да има такива, които целенасочено го правят), че са използвани само за съблазън и се унижават в очите на мъжете, но лицемерието на мъжете там не им дава да им го кажат в очите. Tова още веднъж показва, че жената много лесно се лъже и не случайно жените хващат повече вяра на всякакви модни тенденции от мъжете. Мъжете все още са облечени.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #10 on: December 29, 2017, 02:34:13 AM »
Това са моите виждания за прилично облекло, възможно е някой да изрази несъгласие.

На мене лично тези които си пуснала не ми харесват като стил, като скромност можеби са ок. Освен втората, другите рокли са си типични китайски стил рокли, не случайно и моделите са китайки. Не виждам причина защо би имали нужда да се идентифицираме с китайците. Ако се търсят идеи, бих търсел примери от еврейско женско облекло, можеби комбинация с нещо нашо, и нещо от някои конзервативни християнски общности по америка. А и все пак има разлика нещо което носиш всеки ден, и нещо което обличаш за специален ден.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #11 on: December 29, 2017, 09:55:01 AM »
А, това са просто примери, че едно облекло може да бъде прилично и стилно. Но ти много хубаво даде насока към практичността - къде една християнка може да вижда примери, които да й помогнат да оформи собствения си стил.
И също така как би могла да се сдобие с такива дрехи.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3416
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #12 on: December 29, 2017, 10:13:57 AM »
В стари времена дрехите са били не просто покритие за тялото, но са носили послания какъв е човека, който е облечен в тях.

Поради тази причина дрехите са били везани с различни орнаменти и символи, които са имали смисъл далеч отвъд чистата декорация.

В ония времена е бил достатъчен само един поглед върху жената за да разбереш - дали е омъжена жена или девица, или вдовица, от кой род е, дали е от благородно потекло, в кой бог вярва и каква й е ценностната система и мироглед. Всичко това е било инкрустирано като украса в дрехите, а женските украшения са носили допълнителни послания.

Този подход е бил изключително здравословен за обществото, защото да речем мъж, който си търси съпруга му е бил достатъчен един поглед за да разбере дали пред него стои подходяща жена или не. Така са се избягвали всякакви излишни и опасни запознанства, елиминирали са се всякакви флиртове и изкушенията са се свеждали до минимум.

Нашите предци са разбирали фундаменталното значение на чистите взаимоотношения между мъжа и жената за здравината на обществото и силата на народа. Всичко това има пряко отношение не само към вида дрехи, но и тяхната декорация.

Жените никога не е трябвало да гледат мъжете дръзко в очите, но винаги са свеждали поглед. А жена чиито очи са "шарели" се е считала за неблагонадеждна и за такива жени са се женели само глупави мъже, които после са страдали от това нещо.

Ето защо "красотата" на една дреха е последната ни грижа. Първата грижа е какво послание носи тази дреха на останалите хора. Разбира се това послание е било закодирвано в дрехите по красив начин. Но тук трябва да се има предвид, че всеки белег на голота, или подчертаване на женските форми само по себе си е мощно послание за това каква жена стои насреща.

Имало един принцип, който е бил водещ при моделиране на женското облекло от нашите предци. Принципа е бил мъжкия поглед когато попадне върху жената да няма върху какво да се спре, но подобно на вода падаща върху покрива или фасадата на къщата да се отече навън от тях по най-бързия начин. И точно както в строителството се счита че всяка вода която се задържи в стенната система е опасна за постройката, защото задържалата се вода става причина за развитието на токсични плесени и гниене, така погледа на мъжа когато има къде да се задържи върху облеклото/тялото на жената дава почва за развитието на токсични мисли и морално загниване.

Българските народни носии са прекрасен пример за приложението на принципите за които говоря по-горе.

Аз лично чакам деня в който ще сме в състояние като християнска общност да разработим наши собствени дрехи основани на здрав смисъл и здрави библейски принципи.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #13 on: December 29, 2017, 12:45:31 PM »
Аз лично чакам деня в който ще сме в състояние като християнска общност да разработим наши собствени дрехи основани на здрав смисъл и здрави библейски принципи.

Ти имаш ли, макар и някаква идея да покажеш, как това би изглеждало визуално? Сигурно имаш нещо в главата. Според това всичко което ти описа, аз трудно мога нещо да си визуализирам.

Не съм много запознат, ама мисля че народните носии които са носили нашите баби, и които гледаме по музеите, везени разни, сигурно не са били за всеки ден, а само за специални дни. За всеки ден предполагам е имало нещо по-семпло. На пример от всички снимки на баба ми които имам, а не са малко, само на една снимка е облечена с народна носия и сигурно е било на някакъв празник.

Скоро гледах едно видео за амишите, те много държат на кода на обличане, чак това е било една от основните причини за разделяне от другите анабаптисти. Въпреки, че техните дрехи са твърде семпли и монотонни, и със само ограничен брой на цветове, на мене лично това не ми харесва, но страшно много ми харесва, че как като ги погледнеш има ред, и знаеш кой стои пред тебе, знаеш кои хора са. Там също можеш да различиш по дрехите дали една жена е омъжена или не.

Но средата в която те растят и живеят и съвсем друга от нашата, и не знам как би се подходило тука, най-малко че те живеят стотици години по този начин и се идентифицират така, а тука тази ниша е прекъсната, и ако се започва нещо, ще се започне от нула.

Въпроса е, в тези времена които живеем днеска, мъдро ли би било да бъдем лесно разпознаваеми по дрехите и да привличаме внимание така. Или по-мъдро би било, просто да не се забелязва, а все пак да има някакъв почерк които само ние може да го забелязваме.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Valipeti

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 343
 • Аз Съм именно това, което ви казах че Съм!
  • Приятели в Христа
Re: Жената и нейното облекло?
« Reply #14 on: December 29, 2017, 13:30:22 PM »
В някаква светска анкета се е направило проучване кое облекло е най-съблазнително за мъжете. Оказва се, че най-голям процент събира облекло, което е плътно по тялото и очертава добре повърхнотта под дрехата. Такива са впитите дънки , панталони и всякакви тесни блузки и рокли. Това облекло било по- предизвикателно дори и от разголените модели и бански, където се вижда повече плът.
Както във всичко, така и в облеклото, мотивацията е основното. С определена дреха, жената иска да отправи някакво послание към хората около нея. Иска да каже нещо, но без думи. Например, какво иска да каже жена, която е нагиздена забележително и има прозрачна горна дреха, през която се вижда всичко отдолу. Ясно е че тя желае да бъде видяна от всички около нея гола, но уж облечена. Защо? Послание към тези, които биха се заинтересували от ,, скритото'' отдолу. Същото е и с прилепналите панталони- те дават очевадна представа за това, което е ,,облечено'' с тях. Защо жени, най-вече, искат да бъдат видяни точните им форми, какво казват с това?
Най-лошото е , че повечето момичета и жени в днешните църкви се обличат почти по същият начин, както и жените в света! А и ръководителите на тези църкви не обръщат особено внимание на това, да не речем въобще. Кое би мотивирало една вярваща в Бога жена да се облича предизвикателно? Това е важен въпрос за всяка жена. Мисля, че донякъде е свързан и с въпроса- защо съвременните християнки така упорито не желаят да се покриват с покривало, когато се молят в събранието.
Иначе най-красива е една жена, когато е облечена в стилна, непредизвикателна рокля, без излишни цапала по себе си. Нещо от рода на роклите, показани от Нели.
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!