• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Покривалото на жените?

Започната от Svetla, Януари 30, 2009, 22:57:52 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

Svetla

Първият основен въпрос в живота ми беше - има ли Бог и ако има кой е Той? Веднага след като повярвах, че има Бог, дойде друг въпрос: А какво иска Бог от една жена? Коя е угодната на Бог жена? Има един въпрос, за който все още нямам позиция и това е въпросът за покривалото от 1 Коринтяни 11 глава:

5. А всяка жена, която се моли или пророкува гологлава, засрамва главата си, защото това е едно и също, като да е с бръсната глава.
  6. Защото, която жена се не покрива, нека остриже и косата си. Но ако е срамотно за жена да си стриже косата, или да си бръсне главата, то нека се покрива.
  7. Защото мъжът не трябва да си покрива главата, понеже е образ и слава на Бога; а жената е слава на мъжа.
  8. (Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа;
  9. понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа).
  10. Затова жената е длъжна да има на главата си белег на власт, заради ангелите.

Моля ви да споделите как вие сте разбрали тези стихове!

ruth

Цитат на: Svetla - Януари 30, 2009, 22:57:52 PM
Първият основен въпрос в живота ми беше - има ли Бог и ако има кой е Той? Веднага след като повярвах, че има Бог, дойде друг въпрос: А какво иска Бог от една жена? Коя е угодната на Бог жена? Има един въпрос, за който все още нямам позиция и това е въпросът за покривалото от 1 Коринтяни 11 глава:

5. А всяка жена, която се моли или пророкува гологлава, засрамва главата си, защото това е едно и също, като да е с бръсната глава.
  6. Защото, която жена се не покрива, нека остриже и косата си. Но ако е срамотно за жена да си стриже косата, или да си бръсне главата, то нека се покрива.
  7. Защото мъжът не трябва да си покрива главата, понеже е образ и слава на Бога; а жената е слава на мъжа.
  8. (Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа;
  9. понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа).
  10. Затова жената е длъжна да има на главата си белег на власт, заради ангелите.

Моля ви да споделите как вие сте разбрали тези стихове!

Много се радвам, че си задаваш този въпрос и че се замисляш много сериозно върху Словото Божие и каква е волята на Бог чрез това Слово.
Аз от опит мога да ти кажа, че когато повярвах в Бог по същия начин търсех отговор на този въпрос за покривалото и в един момент осъзнах, че трябва да се покоря на Бог и да изпълня това Негово Слово буквално, както е описано, независимо мнението на по-модерните християни, че това е било преди толкова много време и вече е остаряло и не важи за днешните дни и е важно какво е в сърцето ти, а не дали се покриваш или не.
И винаги когато съм на богослужение се покривам и винаги когато се моля, в къщи и където и да е на друго място също. Вярвам, че в това Бог благоволява и като жени сме угодни на Бога като се покриваме и всяка жена, която иска да изпълни Божието Слово трябва да го направи, независимо от суетното й човешко мнение по въпроса.
Кой от вас, ако има сто овце, и му се изгуби една от тях, не оставя деветдесетте и девет в пустинята, и не отива след изгубената докле я намери? И като я намери, вдига я на рамената си радостен.
Лука 15:4

Valipeti

Цитат на: ruth - Януари 31, 2009, 13:05:37 PM

Много се радвам, че си задаваш този въпрос и че се замисляш много сериозно върху Словото Божие и каква е волята на Бог чрез това Слово.
Аз от опит мога да ти кажа, че когато повярвах в Бог по същия начин търсех отговор на този въпрос за покривалото и в един момент осъзнах, че трябва да се покоря на Бог и да изпълня това Негово Слово буквално, както е описано, независимо мнението на по-модерните християни, че това е било преди толкова много време и вече е остаряло и не важи за днешните дни и е важно какво е в сърцето ти, а не дали се покриваш или не.
И винаги когато съм на богослужение се покривам и винаги когато се моля, в къщи и където и да е на друго място също. Вярвам, че в това Бог благоволява и като жени сме угодни на Бога като се покриваме и всяка жена, която иска да изпълни Божието Слово трябва да го направи, независимо от суетното й човешко мнение по въпроса.

Поздравления!
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

IvanQS

1 Коринтяни 11:15
но, ако жена оставя косата си да расте, това е слава за нея, защото косата й е дадена за покривало?
[/u]
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Valipeti

Цитат на: IvanQS - Февруари 01, 2009, 09:16:10 AM
1 Коринтяни 11:15
но, ако жена оставя косата си да расте, това е слава за нея, защото косата й е дадена за покривало?
[/u]

Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Watchman

Иване, ако косата на жената е покривалото за което Павел говори (както някои поучават за да омаловажат напълно инструкцията за покривалото), то защо въобще да говори за покривало като повечето жени си имат коси така или иначе? И то не само докато се молят или пророкуват.

Пророкуването и молитвата са дейности в чиято дейност съучастват ангели (Откр. 8:3,4; 1Кор.14:32). Ето защо Павел изрично казва, че покривалото е необходимо заради ангелите и то точно по време на молитва или пророкуване. Също така се казва, че без покривало жената позори мъжа си. Защо това е така?

В Закона се казва, че ако една жена направи обрек и мъжа и я чуе и й забрани, то обрека се отменя и не се счита за направен, но ако я чуе и не й забрани и замълчи, обрека остава. (Числа 30:3-16 - текста си струва да се прочете за да се види кога една жена има мъж за глава над себе си, и че глава на жената е или баща й /ако не е омъжена/, или мъжа й, а не само мъжа й, както някой пропускат ролята на бащата).

Сега този пасаж показва, че ако и една жена да може да направи обрек, който е нещо между нея и Бога, пак баща й или мъжа й може да се намеси и да унищожи тия обреци. По същия начин един баща или съпруг може да забрани молитвата на дъщеря или съпруга ако я намери за неразумна. Също така вероятно може да я спре от пророкуване. И тъй като ангелите съучастват в дейността на молитвата и пророкуването е необхдимо заради тях жената да има видим белег на власт, който представлява свидетелство че тази жена има видима глава в лицето на баща си или мъжа си. Ето защо ако една жена не се покрива по време на молитва или пророкуване, тя позори главата си, защото така се отрича от нея.

От друга страна мъжа няма видима глава на земята, но неговата глава е Христос, който е на Небесата, и ако мъжа се покрива докато се моли или пророкува, той позори Христос, защото така изповядва че има някаква друга видима на земята глава . Под Закона например мъжете е трябвало да се покриват докато се молят и пророкуват, защото тяхната духовна глава е бил първосвещеника, който е бил видим човек на земята, както е и бащата или съпруга на една жена. Но сега нашия Първосвещеник е на Небесета и не е физически видим на земята, затова мъжа не трябва да има физическо покривало докато се моли или пророкува.

От текста в Числа се вижда също, че напуснатите жени или вдовиците не влизат в тази категория.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

IvanQS

Филипяни 3:16
Само нека [имаме за правило да] живеем според това, в което сме достигнали [същото да мъдруваме]

Признавам,че отговора ми беше спонтанен и не толкова задълбочен като твоя ,но по тази тема съм стигнал само до тук.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

constant

Цитат на: Watchman - Февруари 01, 2009, 13:20:26 PM
От текста в Числа се вижда също, че напуснатите жени или вдовиците не влизат в тази категория.
Уочмен, това означава ли, че тези категории жени не трябва да си покриват главите? Защото оставам с такова впечатление от коментара ти.

Watchman

constant,

ами аз така го разбирам написаното в Числа, че напусната или вдовица - няма никой мъж за глава и носи директна отговорност за действията си пред Бога. И ако няма никой мъж за глава следва да не се покрива, защото Бог й е глава (т.е жени в това положение имат невидима глава), както е писано, че Бог е съпруг на вдовиците и баща на сираците.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

Добре, но старейшините в църквата не са ли глави?

Tihomir

Този начин на мислене е продиктуван от днешния стереотип за "лидерство", който не можем да видим в Словото, където, че презвитерите са помощници в радостта ни, а не господари на вярата ни.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

constant,

в определен момент си мислих, че може старейшините на събранието един вид да "покриват" тази специална категория жени, но в Числа не се казва нищо за старейшините, а старейшини е имало по онова време, че и свещеници и първосвещеник. Ситуацията в която един мъж е глава на жената е специална, а не универсална ситуация. Имаме два случая - баща и съпруг. И двата случая говорят за особено дълбока личностна връзка и директна, непосредствена отговорност на един единствен мъж спрямо една жена.

Да поставим старейшините в едно събрание в подобно отношение с жени вдовици и разведени е по-скоро опасно, а и не виждам Библейско основание за това.

constant

Може и да си прав, но все пак има неща които ме смущават. В текста от Числа, става въпрос за оброци изречени от жената в бащината или мъжовата си къща. Естествено е тогава Бог да даде власт на баща й, или ма мъжа й, за потвърждение на обрека.

В църквата обаче, положението е по- различно. Тук вече не става въпрос за частен дом, а за Божия дом. И там си има надзорници, колкото и Тихомир да бяга в другата крайност. Виж Евр. 13 : 17 -  става дума за подчинение и покоряване.

Tihomir

constant,

Посочи ясно в Словото за какви надзорници говориш. Ако става въпрос за съблюдаването на това дали се практикува нечестие в Божията Църква - това е задача на цялото тяло, а не на определени хора. Ако беше на определени хора, това означава, че другите и хабер си нямат от разлика между чисто и нечисто.

Когато в човешкото тяло има чуждо тяло, цялото тяло в едно се опитва да изхвърли това чуждо тяло.

Затова и е писано - отлъчете нечистия помежду си.

Аз не съм видял "надзорници" като тези, които днес се наричат "разпоредители" по събранията. Не съм видял такова нещо в Писанията никъде. Когато имаше сграда - Божий храм - тогава имаше пазачи, които бяха поставени, за да не допускат вътре да влезе нещо нечисто. Нямаше, обаче, вътре "надзиратели". Това е днешна мода.

...още по-малко "надзиратели" над живота на вдовиците, чиито Господар е всемогъщият Бог (както и на сирачетата).

Относно Евреи 13:17
Подчинявайте се на онези, които ви ръководят, и се покорявайте, защото те бдят за вашите души като такива, които ще отговарят; за да правят това с радост, а не с въздишане, защото да го правят с въздишане не е полезно за вас.

Не знам дали правиш разлика между "надзирател" и "ръко-водител". Още повече пише, че трябва да се покоряваме на тези, които се грижат за душите ни, а не тези, които се грижат за джоба си.

Не само, но пише "отдавайте си един на друг почит" и "нека всеки да счита другия по-горен от себе си". Това означава, че трябва да почитаме всеки от братята, а не само определени (става въпрос само за братя, а не за лъже-братя). В случай, че някои братя (презвитери) се грижат за душите на други свои братя, това е много добро и такъв заслужава уважение.

Аз не виждам последното да се отнася за мнозинството от днешните проповедници, които се считат за по-горни от всички и искат безрезервно покорство без да са спазени другите изисквания, които четем в този пасаж.

Проблемът с разбирането на тези пасажи е нереалността, в която живеят днес вярващите и го наричат "църква".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

constant

Пак бързаш, Тихо!
Става въпрос за епископите на църквата, което в превод означава надзорници, надзиратели. Но понятието надзирател, в днешно време е натоварено с негативи. Затова предпочитам надзорници.