• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Божият народ - Израел ?

Започната от etien, Януари 23, 2009, 17:56:46 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 8 гости преглеждат тази тема.

small axe

ЦитатКогато Watchman ти говори за участието на тези 144 хиляди, той не говори за награди. Никъде няма награда "участие в събранието на 144-те хиляди". Това показва, че си склонен да си измисляш много работи.
Е да де, аз пък говоря. Наградата на тези хора да са така близо до Агнето е поради тяхната вярност на Бога, че не са се осквернили с лъжливи учения и затова и са непорочни и в тях няма лъжа..
Кой какво си измисля е субективно по този въпрос.. Аз се опитвам да чета непредубедено текстовете и пиша честно до какви изводи съм стигнал на база писанието..Ако вие не стигате до такива, добре, никой никого не насилва какво да вярва..
Цитат
Клоните като се присаждат, те се присаждат не към 12 маслини, а към 1 маслина. Познай коя е тя.
Аз написах коя е, според мен. Също написах, че клоните са отделни индивиди, които се отсичат поради неверието си и се присаждат поради вярата си, а не са племената..

В тялото Христово хората с обрязано сърце са с еднакъв достъп, но всеки има различна награда от Бога. Няма ни един с еднаква, най- вероятно... Ти смесваш плътските земни неща с духовните реалности. Това мисля. Земният Йерусалим днес, няма нищо общо с оня който ще дойде отгоре, който е на всички майка..

Ако ти вярваш другояче, вярвай..Имаш пълното право, а Бог да отваря очите на заблудените, които и да са те :)

Палко

Абе казах аз, че няма да пиша повече защото не виждам смисъл, но смисъл може и да има. И нека заради всички като Ема, които следят темата да те помоля пак теб Small Axe, да отговориш на въпроса от последния пост на Valipeti. Това всъщност е въпрос, който аз ти зададох 3 пъти до сега. В последното си писане към мен избяга от него с въпроса дали аз живея под Закона? Не, аз не живея под Закона и го написах в един от постовете си. И ако до сега съм дал поводи с "необмислените си писания", както ти ги определи да се вадят грешни изводи, сега те питам много ясно. Ти имаш ли представа изобщо какво представлява Закона? И наясно ли си, че с този Закон, Йехова се откри на народа си? И осъзнаваш ли, че това, че неговата тежест вече не лежи върху нас поради Исус, не променя Божията същност, която сам той разкри чрез него. За това, за четвърти път те моля, обясни защо Бог беше преценил, че мъжа и жената трябва да бъдат нечисти до вечерта след съвъкупляване? Бог го прецени това!!! Не аз, не Valipeti, Tihomir, Nikolay или който и да е човек. И също да осветля само още нещо. Айде пак като въпрос към тебе да е. Адам и Ева правиха ли секс докато бяха в Едемската градина? И ако "случайно" не са правили, защо според тебе беше така?
А нещата които пишеш за 144 000-те и наградите вече наистина издишат. Мисля че Watchaman го обясни много добре. И дано най-после получим отговор на тези стихове:
16. Оня човек, от когото излезе съвъкупително семе, да окъпе цялото си тяло във вода и да бъде нечист до вечерта.
17. Всяка дреха и всяка кожа, на която се намира съвъкупително семе, да се изпере с вода и ще бъде нечиста до вечерта.
18. А и жената, с която се е съвъкупил мъж, и тя и той да се окъпят във вода и да бъдат нечисти до вечерта.

Имай в предвид преди да отговориш, че този Закон беше даден на Мойсей лично от Бог. Помисли преди да си изложиш тезата и недей само да повтаряш, че секса в рамките на брака бил нещо чисто и свято а дай отговор защо двамата ставаха нечисти до вечерта. И без да се заяждам ама в Песен на Песните, красиви и святи сексуални актове аз не виждам. Ако я четеш тази книга по този начин и с това разбиране, много лошо. Нищо друго от това което си писал не искам да коментирам, защото не виждам смисъл. И да ти кажа, не искам да ти променям вярванията изобщо. Те са въпрос на личен избор. Но когато кажеш, че ние пишем лъжеучения и изкривени неща, като не оборваш тезата си с нещо конкретно от Словото а казваш, че ти така си ги разбирал и вярвал нещата, мисля не е правилно. Ето това което аз вярвам и разбирам ти го показвам с конкретно ясно написано слово. В Закона трябва да си наясно, "духовни тълкования" няма. Ясно и точно! Остава само да си обясниш защо е така. Ако ти не можеш да си обясниш това е друго нещо. Припомням ти пак, този Закон разкри същността на Бог на народа му. Ние не живеем под него, но и Бог не се е променил, нали? И как става така, че хем се оскверняваш, хем пък е позволено също има обяснение. Обаче се започва от там, да проумееш, че Бог не трябва да се съобразява с нуждите и желанията на хората а обратното! И че това кой каква роля ще има по време на пришествието, зависи единствено от волята на Отец! А още повече, че наградите за които говориш, ще бъдат раздадени след пришествието на Исус. Преди това не се сещам да има наградени(може и да пропускам нещо) 
Моля те каквото и да решиш да пишеш, осмисли го и първо отговори на въпроса: "Защо ставаха нечисти до вечерта мъж и жена, които са били в сексуални взаимоотношения"? Само да не кажеш, че това го пише за неженени такива, че ще е доста несериозно!

Имай Мир!

small axe

Палко,
аз съм ти отговорил, мислих си че си ме разбрал, но явно не си. Най - добре е да попиташ Уочман, относно закона, нечистототата и тн. Нали си вярвате един на друг. Ето, Уочман и той писа относно оскверняването с фалшивите религии, че се отнася за казуса със девствеността на 144000..

Но преди това си прочети внимателно посланието към евреите, за да разбереш какво ТОЧНО казва там авторът за предписанията в Моисеевия закон и какво се случва с тях, след 1 то пришествие..

От думите ти разбирам, че не си наясно какво означава в контекста на да кажем, книгата Левит- това някой да е нечист. Ти днес, явно си нечист след като си бил с жена си, и е редно до вечерта да си седиш така-- нечист. Какво ще значи това за теб, ти си знаеш..
Ако се позамислиш, ще видиш, че във времената когато предписанията на Моисей са важали, за хората намиращи се под тях, те са били нечисти във връзка със оскверняването на скинията на Бога. Изясни си значението на старозаветната скиния. Сетне си изясни значението на ИСТИНСКАТА СКИНИЯ която Господ е поставил, а не човек. /евр8/

Щом си тръгнал в посока, че днес ти си нечист ако тези описани неща в левит стават с теб, то си задай въпроса защо си нечист и какво следва от това? Също така ето цитирам ти и още неща според които ти си нечист, както си решил да вярваш, като игнорираш думите в новия договор и държиш за теб да важи старият, който е сянка, но явно за теб още е реалност..
Ето още неща, и то доста малко има много повече, според които ти ще си нечист, ако решиш, че това се отнася за теб, понеже Бог не си бил променил мнението.. /забравяш какво представлява законът/моисеевият- сянка на бъдещите неща/

"И Господ говори на Моисея и Аарона, като им каза:    
2 Говорете на израилтяните, казвайки: Ето животните, които можете да ядете измежду всичките животни, които са по земята.    
3 Измежду животните всяко що има раздвоени копита и е с разцепени копита, и преживя, него да ядете.    
4 Обаче от ония, които преживят, или от ония, които имат раздвоени копита, да не ядете следните: камилата, защото преживя, но няма раздвоени копита; тя е нечиста за вас;    
5 питомния заек, защото преживя, но няма раздвоени копита, той е нечист за вас;    
6 дивия заек, защото преживя, но няма раздвоени копита; той е нечист за вас;    
7 и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас.    
8 От тяхното месо да не ядете, и до мършата им да не се допирате; те са нечисти за вас.

и свещеникът да ги изгори на олтара. Това е храна пожертвувана чрез огън за благоухание; всичката тлъстина принадлежи на Господа.    
17 Вечен закон ще бъде във всичките ви поколения, във всичките ви жилища, да не ядете нито тлъстина, нито кръв.    

Или ако някой се допре до какво да е нечисто нещо, било, че е мърша на нечисто животно, или мърша на нечист добитък, или мърша на нечиста гадина, и ако не му е известно, че е нечист, пак ще бъде виновен.    
3 Или ако се прикосне до човешка нечистота; или каквато и да е причината на нечистотата, чрез която някой се осквернява, и ако това е без знанието му, то щом знае за него, ще бъде виновен.

Месото, до което би се допряло нечисто нещо, да се не яде; в огън да се изгаря; а от неоскверненото месо да яде всеки, който е чист;    
20 но оня човек, който, като има нечистота на себе си, яде от месото на Господната примирителна жертва, тоя човек ще се изтреби измежду людете си.    
21 Също и оня човек, който би се допрял до нечисто нещо, до човешка нечистота, или до нечисто животно, или до каква да било нечиста гнусота, и яде от месото на Господната примирителна жертва, тоя човек ще се изтреби измежду людете си.

Говори на израилтяните, като речеш: Да не ядете никаква тлъстина, нито от говедо нито от овца, нито от коза.

И в никое от жилищата си да не ядете никаква кръв, било от птица или от животно.

Всеки човек, който би ял каква да е кръв, тоя човек ще се изтреби измежду людете си.

Ако зачне жена и роди мъжко дете, тя ще бъде нечиста седем дена; както в дните, когато е разлъчана поради месечините си, ще бъде нечиста.    
3 А на осмия ден да се обреже краекожието на детето.

Ако някой от Израилевия дом, или от заселените между тях пришелци, яде каква да е кръв, ще насоча лицето Си против оня човек, който яде кръвта, и ще го изтребя изсред людете му.

Но ако роди женско дете, тя ще бъде нечиста две седмици, както когато е разлъчана; и да остава шестдесет и шест дена за очистването си от кръвта си.

Всяко нещо, на което е лежала в нечистотата си, ще бъде нечисто; също и всяко нещо, на което е седнала, ще бъде нечисто.    
21 И всеки, който се допре до постелката й, да изпере дрехите си и да се окъпе във вода и ще бъде нечист до вечерта.    
22 И всеки, който се допре до нещо, на което тя е седнала, да изпере дрехите си и да се окъпе във вода и ще бъде нечист до вечерта.    
23 И ако има нещо върху постелката или върху това, на което тя е седнала, и той се допре до това нещо, ще бъде нечист до вечерта.    
24 А ако някой легне с нея, и кръвотечението й дойде на него, ще бъде нечист седем дена; и всяка постелка, на която той би легнал, ще бъде нечиста.

31 Така да отлъчите израилтяните от нечистотите им, за да не умрат в нечистотата си, като оскверняват скинията Ми, която е всред тях.    
32 Това е законът за онзи, който има течение, и за онзи, от когото излезва съвъкупително семе и се осквернява чрез него,    
33 и за оная, която е болна от кръвотечението си, и за човека който има течение, бил той мъж или жена, и за онзи, който легне с оная, която е нечиста."

------------------------

Надявам се никога да не си ял кървавица... или заек, или свиня, защото ще си нечист, Палко..според както вярваш, че сексуалните отношения правят човека нечист и го оскверняват, опетняват..

ЦитатНие не живеем под него, но и Бог не се е променил, нали? И как става така, че хем се оскверняваш, хем пък е позволено също има обяснение.

Според мен не си напълно наясно какво говориш, Палко.
Аз ти казвам, какво вярвам- НЕ СЕ ОСКВЕРНЯВАШ в Брака! Ти въобще не си наясно, какво визират тези стихове относно нечистотата според старият договор. Те си имат цел. Също тогава хората не са били нечисти за вечността, а ако спазят препоръките са нечисти до ВЕЧЕРТА[/color]!

Колкото до днес, ние сме вече чисти, поради кръвта на Месията и Словото което Той ни е говорил. В новото небе и земя няма да влезе нищо нечисто, нито в Новият Йерусалим- невястата..

Интересно е какво неразбиране цари по тези въпроси. Но все пак, аз пак пиша- Това вярвам аз, а вие, които и да сте, сте длъжни да вярвате какво разбирате от писанието. Не ви карам нищо. Просто посочвам аз какво вярвам. Ако някой има проблем с това, да чете и мисли.

Колкото до това, че не съм си обосновавал мнението... това нека всеки сам преценява като чете темата. Нямам намерение нито нещо да повтарям, нито да се защитавам. Каквото съм написал, това разбирам и съм се обосновал от писанието.

Лека вечер и имайте мир!

Watchman

ЦитатИ дано най-после получим отговор на тези стихове:
16. Оня човек, от когото излезе съвъкупително семе, да окъпе цялото си тяло във вода и да бъде нечист до вечерта.
17. Всяка дреха и всяка кожа, на която се намира съвъкупително семе, да се изпере с вода и ще бъде нечиста до вечерта.
18. А и жената, с която се е съвъкупил мъж, и тя и той да се окъпят във вода и да бъдат нечисти до вечерта.

Интересното в тези стихове е че никъде не се казва, че сексуалния акт прави човека нечист, а излизането на семето. А би трябвало добре да знаем, че не е нужен сексуален акт за да излезе семе от мъжа. Понякога може да се случи напълно неволно по време на сън.

В този смисъл това, че някой е девствен (не е имал сексуално взаимоотношение с жена) не означава, че никога от него не е излизало семе и не се е оказвал в състояние на нечистота.

Също така, ако приемем, че ритуалната нечистота описана в закона е наистина проблем, то тогава дори да приемем че има мъже, които са девствени и никога от тялото им не е излизало семе по никакъв повод и начин, то пак аз не вярвам, че на земята съществува човек, който да не е бил в една или друга форма на ритуална нечистота, защото както и small axe цитира, дори човек да се допре до жена в нечистотата й, или до предмет до който тя се е допряла, той пак става точно толкова ритуално нечист, колкото и когато излезе семе от него. И кой може да каже, че никога през живота си не се е допирал до предмет до който преди това не се е допряла жена по време на цикъла си?

Ето защо аз не мисля, че разсъжденията относно ритуалната нечистота при семеизливане са правилната посока в която трябва да търсим предимството на скопците за Царството.

Предимство те имат заради уникалната функция, която могат да изпълняват. Семейството е огромно бреме и отговорност, което не дава възможност да се носят други значими отговорности без човек да предаде или компрометира семейните си задължения по някакъв начин. Поради тази причина е напълно оправдано да се очаква, че в Божието царство ще има нужда и от скопци, или казано с други думи хора служещи на Бога в безбрачие.  И брака и безбрачието са създадени от Бога за да служат на Неговото намерение и цели. И ако нашия брак е от Него, чрез Него и за Него, то той е точно толкова свят, колкото и безбрачието на онези, което е от Него, чрез Него и за Него. Функциите обаче са различни, плода също е от различно естество.

Ние знаем, че Божият Агнец беше безбрачен в земните си дни. В този смисъл би могло да има хора с уникална функция, които да живеят точно така, както живя Христос на земята - в безбрачие. Аз вярвам, че има духовни реалности, които само в безбрачие могат да бъдат разбрани, както и че има духовни реалности, които само в семейството могат да бъдат разбрани. Така тялото състоящо се от различни по функция и призвание хора има възможност да познае цялата Божия пълнота, която не може да бъде разкрита в никой отделен човек.

Знаем, че сред великите пророци от миналото повечето бяха семейни, но имаше неколцина и безбрачни като Илия и Еремия. Знаем, че и сред апостолите имаше и семейни и безбрачни хора. Измежду трите стълба сред светиите Петър, Яков и Йоан - двама бяха семейни и един безбрачен.

Можем ли да кажем, че апостол Петър няма да има дял сред 144-те хиляди само защото е бил семеен, или че Моисей или цар Давид няма да бъдат сред тях, само защото са били семейни? Аз наистина не знам. Според мен по-важното е да разберем нас към какво е призовал Бог и да положим всяко старание и вяра, да бъдем верни в собственото си призвание днес и сега в това поколение в което Бог ни е направил да живеем. А кой къде ще седне, каква награда ще получи, каква песен ще може или няма да може да пее. Нека оставим това на Божията преценка, суверенна благодат и вечна промисъл.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

В текста за 144-те хиляди не пише "тези, които са били без изливане на семе", а пише, които не са се осквернявали с жени и са девственици, т.е. и двете неща са изпълнени едновременно.

Когато Давид беше с дружината си и стигнаха до храма, те ядоха от присъствените хлябове защото не бяха се осквернявали с жени. Т.е. бяха дружина само от мъже и не бяха лягали с жена последните 3 дни. Същото е и с тези 144 хиляди.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Не е същото. Но това е само твоето мнение..

Ритуалната нечистота в миналото е свързана със земният храм. тези неща са сянка на това което идва.В откровение не говорим за земният храм и скиния, а за в истинската скиния и Агнето..Аз смятам че текстът визира под неоскверняване с жени в откровение се визира не плътската ритуална нечистота, от която си бил нечист до вечерта, и то ако се умиеш, а тоталната духовна липса на нечистота- девственост на тези и това не касае физическата им севственост , но липсата им на контакт с жените от вавилонската сиатема- наречена майка на блудниците..

Струва ми се понякога, Тишо, че ти още живееш сякаш си под стария договор. с тия ритуални нечистоти и прочие.. дано само ми се струва.
Но пък който сметне че писанието казва точно това което ти твърдиш, нека вярва. така си в редно.

Палко

Watchman, в този стих мисля, че пределно ясно се разбира, че става въпрос за сексуален акт:

Small Axe, продължаваш да четеш и бързаш да отговориш без да размислиш! За това и продължаваш да правиш "от своите си" заключения за мене или някой друго единствено и само по това как ти ги виждаш нещата. Във всеки един мой пост ти обяснявам, че АЗ НЕ ЖИВЕЯ ПОД ЗАКОНА, НО ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ НЕГОВАТА СЪЩНОСТ, КОЯТО Е БОЖИЯТА ТАКАВА. Тука не става въпрос да изпълняваме неща които са записани там а да разберем тяхната същност и значение. Или да си обясним защо Бог ги постанови така. А ти почваш пак да ми разправяш как аз не съм имал разбиране за Евреи и как трябвало да се чувствам нечист по няколкото причини които си копирал. Защо не се опиташ да го проумееш това най-после? Как не можеш да видиш, че във цялата светлина на словото и многоженството беше "позволено" на евреите от Мойсей поради човешката слабост и наставлението на Павел за женитба и отдаване на дължимото сношение е пак поради тази човешка слабост. Или невъзможността на мъжа и жената да владеят своето тяло. Аз признавам тази моя слабост и не се чувствам виновен за нея (в рамките на брака разбира се), но също така признавам "превъзходството" на онзи който има силата за това. Със всички стихове които ти цитирам се опитвам да ти покажа, че човека изначало нямаше тази "функция" в живота си. Както и не беше определено да има много жени. За това бог създаде един Адам и една Ева. И за това те започнаха да имат сексуални взаимоотношения след като бяха изгонени от Едем. И то за да имат поколение. А не за собствено удоволствие и за да се развличат през дългите дни и нощи. Звучи крайно и сякаш прокламирам въздържание. Аз не искам да го правя. Не ми харесва и на мене така. Но това не го лишава от смисъл и значение. Пък кой бил по-свят и по-голям ....... този който е поставен да бъде по-голям той ще е! Никой девственик няма да заеме мястото на престола на Петър! Девствеността за Небето е нещо персонално и уникално. То не те поставя на заслуженото място на някой друг. Но ако е за тебе това нещо, то то ще те постави на твоето собствено място. А за да го издържиш, ще ти трябва сила, която не се намира в повечето хора. Това е "превъзходството на скопените за небето".
Честно казано наистина не ми се пише повече за това. Всеки може да види неща които си иска в Словото и да си ги врътне както иска за да му паснат. Чувал съм големи безумия и натаманянки. Ако си се предал на Истината и искаш да я разбереш, много неща може да те шокират изначало. Защото цял живот си ги слушал да се говорят на обратно. Божията Истина не е удобна за човека. Плътското естество и се противи винаги. И всеки ще живее и мисли според това което е достигнал. Дори така е правилно,нали? Само че не трябва да пригаждаме всичко и всички по себе си. Защото можем да станем като малките деца, които обясняват на родителите си, че разбират и правят нещата много по-добре от тях. :) Не казвам че ти си детето а аз родителя. :) Просто в неразбирането си понякога игнорираме и презираме неща които са "по-големи" от нас.

Имай Мир, човече и бъди благословен!

small axe

Цитатно също така признавам "превъзходството"
Точно това, е че в случая изхождаш от своите предположения по темата и текста и затова и гледаш на нещата от този ъгъл..
Работата е там, че няма превъзходство на нежененият пред жененият, нито на девственият пред недевственият.. Това е дар, да останеш несемеен- ЗА да служиш на Бога, без отвличане на ума.
Както са дарове от Бога и останалите неща свързани със служението. Те не превят някой по превъзходен. Това обяснявам.

А за закона и Левит и тн и посл. към евреите ти го написах, не защото живееш според тия правила, знам че не живееш според тях, но защото продължаваш да смяташ, че тази ритуална нечистота я има в очите на Бога. А това не е така. Това важеше за земният храм и скиния и имаше определеният смисъл и бе сянка на това което идеше, трябваше да се умиват и бяха нечисти до вечерта и това бе сянка на идещото вечно умиване в Христос не до вечерта, а за вечността.

Днес ти написах-не сме нечисти поради тези неща, нито 144000 не са осквернени с жени, в тази връзка с ритуалната нечистота, просто става дума за съвсем друго и го написах няколко пъти. И отново посочвам, ако не виждаш това което пиша, не го вярвай! Аз нямам ни най- малък проблем с това, защото аз не съм отговорен за твоите вярвания, а за своите..

И на мен не ми се пише вече също, Палко..

Watchman

Според закона семеизливането дори без сексуален акт, пак води до ритуална нечистота и жената, когато роди - самия акт на раждане я прави нечиста, при това не до вечерта а цял месец ако роди момче и цели два месеца ако роди момиче. Всичко това трябва да има някаква причина и аз размишлявах върху това каква би могла да бъде тя.

Нима може да се каже, че раждането на нов живот е толкова гнусно нещо за Бога, че цял месец или два жената да бъде нечиста? Нима сам Бог не е направил раждането? По същия начин нима сексуалния акт е толкова гнусен за Бога, нима ние сме го измислили, не го ли е измислил сам Бог? И ако всичко е по Божия дизайн, и децата са благословение а не проклятие Господно, как тогава процеса на тяхното зачеване и раждане води до нечистота?

Размишлявайки аз стигнах до следното прозрение. В семето на мъжа се съдържа първородния грях, греха на Адам чрез който цялото човечество падна в грях и проклятие. Всички разбираме от Писанието, че човек се ражда с греховното естество на Адам и това греховно естество се предава именно чрез семето на мъжа. И като напомняне за това Бог изисква хората да осъзнаят, че има нечистота в семеизливането. Същото е с раждането на жената. Когато жената роди дете, тя ражда един грешен човек, зареден с бунтовния характер на падналия Адам. Затова трябва да бъде нечиста за определен период от време. И този период е двойно по-дълъг ако се роди момиче, защото именно жената стана проводник на сатанинския план за покваряване на човечеството.

В този смисъл е напълно разбираемо защо Бог гледа на семеизливането като нечистота и на раждането като голяма нечистота. Или по-точно Бог би желал ние да разбираме и да помним, че в телата си носим греха на Адам и този факт няма да се промени до възкресението от мъртвите и преобразяването на телата в славни тела в които няма помен от греха на Адам.

Що се отнася до въздържанието на скопците, то аз не мисля, че това е нещо много голямо само по себе си, защото има много напълно светски хора, които не проявяват никакъв интерес към другия пол и си умират девствени. Също така, факта, че някой е семеен не означава, че не трябва да в състояние да се въздържа сексуално.  Според закона женения евреин е трябвало да се въздържа поне 2 седмици или повече в месеца докато жена му е в нечистотата си и после е имало период от 7 дни изчакване след завършване на цикъла. Аз не мисля, че от безбрачния мъж се изискват много по-големи усилия за въздържание от семейния мъж. Защото един непушач му е много по-лесно да се въздържа от пушене от един, който е пушач. Много по-малко сила се изисква от непушача за да не пуши. Проблема на безбрачния идва от ума, когато започне да си представя неща в ума си и да ги пожелава. Ако би държал ума си праволинейно без да поглежда на страни, не се изисква по-голяма сила за въздържание отколкото се изисква от един непушач да се въздържа от пушене.

Според апостол Павел брака е дар от Бога, както и безбрачието е дар от Бога. На едни Бог е дала "така" а на други "инак" и това въобще не е въпрос на някакво велико посвещение или голяма сила за въздържание. Всеки според своя си дар усеща и контрола на своето тяло. И тук виждаме, че това отново е въпрос на Божия суверенен избор и дадена на всеки благодат, а не на някакво специално усилие от самия човек. Не казва ли апостол Павел, че има сила за всичко чрез Христос? Не каза ли и Исус за безбрачието "който може да приеме, нека приеме" - като това е отново референция към особения дар от Бога. "Може" не означава, че човека е някакъв специален духовен супермен, а означава че има дадена от Бога такава благодат.

Аз мисля, че ние трябва да се поучим от многообразието на Божието творение за да разберем как разсъждава Бог. Кое е по-добро малината или ягодата, или боровинката или аронията? Всички заедно в своето разнообразие допълват величието на Божието творение. Така е и с брачните и безбрачните. И двете групи са част от пълнотата на Божията слава и величието на Неговото Творение.

Ние трябва да можем да видим, че в изкупените от Бога също има множество различни групи. Има Невяста, има сватбари има Младоженец има и приятел на Младоженеца. Йоан Кръстител не постави себе си като част от невястата, а постави себе си като приятел на Младоженеца, което е някаква категория само по себе си. А за Авраам, какво да кажем, той невяста ли е или е баща на невястата? Мисля, че е крайно време да се откажем от опростенческите постановки на Библейските реалности идващи от католицизма и евангелизма в които всичко е сведено до спасени/неспасени - невяста/нечестиви и няма никакво място за многообразната Божия благодат.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Палко

Дара от Бога е да останеш несемеен или да се ожениш. А не е това да имаш силата да се въздържаш или не. За това казвам, че онези които са "скопили себе си за небето" са по-силни от мене примерно. И това са и тези за които говори сам Исус. Те нямат общо с онези които Small Axe цитира, че не трябва да влизат в храма. В крайна сметка всичко около секса опира накрая до слабостта човешка. И ако това се разбира от написаното и от Павел дори, не виждам защо не можем да наречем онези които са способни да се справят с тази човешка слабост по-силни от онези които не могат? Защото те САМИ са решили да бъдат "скопени" за небето. И смятам че такива не бива да бъдат сравнявани с "езичниците" които нямали интерес към секса.
За мене Закона не е просто правила и ритуали. И изобщо думата "ритуал" аз не съм я срещал в Библията, че да въведем и понятие "ритуална чистота". Както казах вече, мисля че всичко в този Закон има смисъл. Да, може и да е това което написа Watchman. Може и да не е точно то. Но факт е, че семейството не трябва да бъде изградено около сексуалните взаимоотношения и това дали семейните правят секс си е тяхно решение. Но аз изхождам от следните неща:
1. Адам и Ева не бяха правили секс, преди да бъдат предадени на "плътското". Следователно съвсем първоначалния замисъл за творението по образ и подобие на Бог, не включваше това плътско удоволствие.
2. Павел пише наставлението си до Коринтяните заради :  Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.
- ясно показващо, че поради слабостта на човека е по-добре за него да се жени и да не изпада в блудодеяние. Още повече, че предаването на молитва "изключваше" тази екстра. :)
3. Цялата тази история със секса е в плътта и дявола знае това много добре и за това го и използва много добре. И всички ние които нямаме силата да владеем телата си се възползваме от милостта на Отец, като чрез жертвата на Сина му имаме неговото благоволение за тези неща. Точно както и евреите имаха разрешение да си напускат жените когато им скимне, но после това беше отменено от Исус:
8. Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така.
9. И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува.
10. Казват Му учениците: Ако е такова задължението на мъжа към жената, по-добре да се не жени.
11. А той им рече: Не могат всички да приемат тая дума, но ония, на които е дадено.
- забелязвате ли реакцията на учениците? Това е разочарованието, че не можеш да правиш каквото ти се прави. И също така знаем, че преди имаха и по няколко жени, че и наложници..... И изведнъж всичко им беше "отнето". Защо ли? Защото след Исус, промяната трябваше да започна да става вътре в естеството на човека а не отвън по делата му. И защото започна да се възстановява оригиналния замисъл за човека. Като модела стана Исус. Та това, че нещо ни е позволено, не го прави съвършено чисто. Просто поради Милостта си Отец го е позволил. Защото ни жали. И ако някой осъзнае, че по-угодно на неговия цар, ще е да се се въздържи от нещо, без значение, че има правото да го ползва, то смятам че такъв определено е най-малкото по-ревностен от тези които си ползват възможността. Защото всичко е направил с идеята да угоди на този който е най-важен за него.
Иначе аз по никакъв начин не отричам благословението и пълнотата която може да съществува в семейството. Това дали човек ще е семеен или не, вече си е дар от Бога. Ама дали щял да прави секс или не, смятам не касае небесните дарби. Нека никой не се обвинява като го прави. Но аз си мисля, че ако има истинско умиране за плътта и света, най-вероятно човек просто ще загуби "интерес" ако щете към това. Аз нямам нужда да ходя на църква, че някой проповедник да ми обяснява словото и да съм имал общение там. Дори интерес нямам за там. Но други казват, че без такова нещо "умират".
И да завърша с това, че има "християнски семейства" които смятат, че 60-80% от брака било секса. Както и има семейства, пак "християнски", които заедно гледат порно-филми докато правят секс и не чувстват проблем, защото всичко си оставало в рамките на семейството. Гадно е да, но го написах, за да се види, че не е важно, че не ставаш блудник. А е важно това , че не трябва да имаш похот в себе си. А похотта живее и в семействата! Това че вършиш неща от Содом вътре в семейството, не те оправдава. Смятам, че ако умъртвиш тази човешка похот в себе си, то просто няма да имаш интерес към това плътско удоволствие. Така си мисля и не го правя закон. Защото само оня който го е направил ще знае дали наистина е така. Павел когато умря за света и оживя за Христос, какво направи? Остана си в старите неща и просто от интерес правеше и новите духовни ли? Той остави ВСИЧКО. И единственото от което се вълнуваше беше да извърши това за което беше призван. Само това му беше интересно.
Заради това и моите разсъждения вървят в тази посока. Не ги налагам на никой и не ги правя правило. Всичко е според това кой какво е осъзнал и дали има дързостта да го живее. Но все пак ако съпружеското сношение би било някаква спънка на предаването на молитва, то няма ли за този който се вълнува единствено от Божиите неща, това даже да не му е в полезрението? Просто се чудя. Аз за съжаление не съм точно такъв и не мога да кажа от собствен опит. :)

Мир вам! :)

Watchman

ЦитатЗащото те САМИ са решили да бъдат "скопени" за небето.

Има много хора, които САМИ решават какво да правят с живота си, но това не е пример за подражание. Писанието учи, че живота на Божия човек трябва да бъде "от Него, чрез Него и за Него" и в това няма никакво място за това човек САМ да си решава какво да прави.

Цитат1. Адам и Ева не бяха правили секс, преди да бъдат предадени на "плътското". Следователно съвсем първоначалния замисъл за творението по образ и подобие на Бог, не включваше това плътско удоволствие.

Това няма как да го знаем. Писанието не казва нищо по въпроса, а спекулациите не са особено полезно нещо.

Какво да кажем например за храната. Тя не носи ли удоволствие? Означава ли че това, че храната е вкусна е част от предаването на "плътското". Ами мириса на цветята? И то е супер приятно. Отричане на удоволствието като част от Божия замисъл за творението води в една посока, за която в историята имаме много примери. Аскетизъм и монашество - за които знаем, че нямат никакъв добър плод.

Цитат2. Павел пише наставлението си до Коринтяните заради :  Не лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате.
- ясно показващо, че поради слабостта на човека е по-добре за него да се жени и да не изпада в блудодеяние. Още повече, че предаването на молитва "изключваше" тази екстра. :)

Павел далеч не учи, че семейството е продукт на човешката сексуална слабост. Семейството е много повече от секса и то е носител на Божията повеля "плодете се и се размножавайте". По твоята логика излиза, че единствената причина да има семейства е човек да не изпада в блудство, а това е изключително далеч от учението на Писанието за брака и семейството.

Също така Павел никъде не казва, че единствените които трябва да се женят са ония, които не могат да се въздържат. Както написах и по-горе - жененият човек трябва да може да се въздържа точно толкова колкото и неженения. Обуздаването на плътта е приоритет на всеки Божий човек. Вместо това Павел казва, че онези, които не могат да се въздържат по-добре да се женят, за да не бъдат съборени от противника, но това далеч не изчерпва начините и мотивите за формиране на семейство. Семейството не е плод на човешката слабост, защото то беше създадено още преди човека да има подобни слабости. Също така когато Павел казва "да не би сатана да ви изкушава чрез вашата невъзможност да се въздържате" - той има предвид да предпази онези, които имат затруднения с въздържанието, а не че поставя всички вярващи под общ знаменател, казвайки им, че никой от тях не е в състояние да се въздържа. Както казах вече неколкократно - женения човек трябва да може да се въздържа не по-малко от неженения. Себеобузданието е плод на Духа и ние всички сме длъжни да формираме този плод в живота си.

Да не забравяме, че Христос, който е примера над всички примери за подражание Му предстои да се жени с което показва, че върховната реализация на Божията воля е в семейството, в брака, а не в безбрачието. Нека не забравяме, че Бог също не е безбрачен и наричаше Израел своя съпруга. Ето защо семейството ще пребъде вовеки веков и никога няма да изчезне, защото то изявява Божиите вечни характеристики.

Цитат3. Цялата тази история със секса е в плътта и дявола знае това много добре и за това го и използва много добре. И всички ние които нямаме силата да владеем телата си се възползваме от милостта на Отец, като чрез жертвата на Сина му имаме неговото благоволение за тези неща.

Дяволът е покварител на всичко, което Бог е създал. Неговите схеми не се ограничават до секса а се простират в абсолютно всички аспекти на човешкия живот. Да вземем например гордостта или сребролюбието. Никъде не се казва, че любовта към секса е корен на всяко зло, но за сметка на това се казва, че любовта към парите е корен на всяко зло.

ЦитатИ да завърша с това, че има "християнски семейства" които смятат, че 60-80% от брака било секса. Както и има семейства, пак "християнски", които заедно гледат порно-филми докато правят секс и не чувстват проблем, защото всичко си оставало в рамките на семейството. Гадно е да, но го написах, за да се види, че не е важно, че не ставаш блудник. А е важно това , че не трябва да имаш похот в себе си. А похотта живее и в семействата! Това че вършиш неща от Содом вътре в семейството, не те оправдава. Смятам, че ако умъртвиш тази човешка похот в себе си, то просто няма да имаш интерес към това плътско удоволствие.

Първо мисля, че не разбираш значението на думата "похот". Това е една зле преведена дума в българските Библии и гръцката дума е "epitumia" и означава "да желаеш нещо с голямо желание". Например Исус използва тази дума за Себе си когато каза, че с голяма "страст" (epitumiа) е пожелал да яде Пасхата с учениците си. Нима Христос е имал "похот"? До такива неща водят преводите, които се водят от човешки традиции а не от реално написаното в текста.

Другата грешка е да се счита че секса е просто някаква самоцелна форма на удоволствие. Подобно на храненето с вкусна храна, която също доставя удоволствие на тялото, но не се изчерпва с това, а храни тялото, поддържа го живо и здраво -  секса има градивна роля за психиката, физическото здраве и семейната сплотеност. Семейството е преди всичко Божия тайна (Еф. 5:31,32) при, която двама души стават "една плът" и без секс е невъзможна реализацията на реалността наречена "една плът" (1Кор. 6:16).

Ако ти смяташ, че човек умъртвявайки "плътта" си ще изгуби интерес към семейния секс, то по същата логика той трябва да изгуби интерес и към храната, към мириса на цветята, вкуса на чистата вода, полъха на свежия вятър и въобще към всичко, което носи някаква форма на физическо удоволствие. Подобно мислене е характерно за гръцката философия, която сливайки се в християнството е родила уродливите си отрочета под формата на аскетизма и монашеството. Подобно разсъждение също показва сериозно неразбиране на това, какво Писанието нарича "плът" и какъв е пътя на нейното разпъване.

Що се отнася до аргумента с въздържането от секс, за предаване на молитва, то тук е в сила абсолютно същия принцип според който човек се въздържа от храна и вода за да се предаде на молитва. Ето защо по време на пост и молитва е логично човек да се въздържа и от секс. Но същия принцип показва, че секса не е някакъв тумор, който само поради безумната слабост на хората Бог все още толерира, защото ако беше така за подобен тумор трябва да се счита и храната.

Не случайно в 1 Тим. 4:1-4 апостол Павел поставя забраната за женене редом до заповеди за въздържание от ястия, наричайки това учения на демони.

1Tим. 4:3  които запрещават жененето и заповядват въздържание от ястия, които Бог създаде, за да се употребяват с благодарение от ония, които вярват и разбират истината.
1Tим. 4:4  Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение;

Ако човек обаче си мисли, че брака е някакъв вид лиценз за наограничена сексуална разюзданост и се жени само защото не може да се въздържа, то аз не виждам абсолютно никакво бъдеще на подобен брак. Защото когато въпросния човек разбере, че семейния живот е невъзможен без здрава доза себеобуздание и въздържане, то той или ще започне да изневерява или ще започне да се развежда и жени отново и отново.

small axe

Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си.

Тогава дойде един от седемте ангела, които бяха натоварени със седемте последни язви и държаха седемте чаши и ми проговори, казвайки: Дойди, ще ти покажа невестата, жената на Агнето.    
И отведе ме чрез Духа на една голяма и висока планина, и показа ми светия град, Ерусалим, който слизаше от небето от Бога, и имаше божествена слава като светеше, както свети някой много скъпоценен камък, като яспис, прозрачен като кристал.    
Градът имаше голяма и висока стена, с дванадесет порти, и на портите дванадесет ангела, и надписани над портите имена, които са имената на дванадесетте племена на израилтяните:     откъм изток три порти, откъм север три порти, откъм юг три порти, и откъм запад три порти. И градската стена имаше дванадесет основни камъка с дванадесет имена на тях, имената на дванадесетте апостоли на Агнето.

------
Невяста свети с Божествена слава! Това е кулминацията! Ангелът показва на Йоан, накрая- Невястата, като завършек на даденото му откровение от Бога..

Tihomir

Аз не виждам никъде да пише, че в града има 144 хиляди жители. Гледам, че има надписи само.

Уточни да видим какво искаш да покажеш, защото текстът не подкрепя твоите теории за само 144 хиляди спасени (дето уж не можели да се изброят, както е писано на друго място, а small axe като най-духовен ни ги изброи).

Ти забележи, че не само не са само 12-те племена, ами са написани и 12-те имена на апостолите. А да видим дали някой ще се класира да е духовен апостол Петър. Самият текст ти подлага крак, small axe, и показва доста повече неща, които ти не си забелязал и тепърва трябва да им измислиш обяснение.

Между другото святият град слиза чак 1000 години след пришествието.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Не знам за какво говориш. Чети внимателно темата досега.

Tihomir

Да ти кажа и аз не знам за какво говориш. Ще ти цитирам от твое мнение и ще ти подчертая няколко противоречиви неща и тогава може би ще разбереш какво говоря и защо го казвам:

ЦитатЗатова от началото на темата говоря за Божия Израел. Затова и съм писал, че Невяста, жената на Агнето е този Божи Израел. И от 12 те племена в него, ще има 12 000 по 12 000- 144000 които ще са отличени и с определена награда от останалите Божии хора в тези 12 племена. Тоест Невястата е единна, но в нея няма еднаквост, но награди.. Това съм писал, това и вярвам. Както неведнъж подчертах, ако цифрата 144000 е буквално число и няма за нея нещо което не разбирам добре.. Голямото множество е от невястата и 144000 са от невястата.. Кой в кое племе е причислен в Божият израел и защо, не знам, Бог знае..То и днес повечето евреи по плът от Авраам, не знаят кой от кое племе е и какво от това..

Погледни картината на слизащата невяста от Бога! Този прекрасен град Йерусалим!
В него да виждаш някъде езически вярващи? Няма. Има 12 племена и имената на 12 апостоли!
Ето защо смятам също, че ние, присадените от езичниците, сме присадени към Божият Израел и част от тези племена.
Как, къде, в кое не знам. Това е Божия работа/ ако е така, както вярвам/. Но в невястата не виждам деление на плътски израелтяни с обрязани сърца и езичници с обрязани сърца. В невястата има само 12 те племена - което е Божият Израел.

Значи хем 12-те племена и голямо множество (неведнъж подчертано) и после имало само 12-те племена. За голямото множество се казва, че било неизброимо, а за племената се казва, че са точно определена бройка. Или искаш да кажеш, 144 хиляди е синоним на неизброим. Духовен синоним.

Можеш сам да си видиш писаното и да разсъдиш.

Сега вземи и прочети пак какво съм писал след като си видял своите противоречиви мнения в рамките на 2 съседни параграфа.