• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Новини - Феминизъм

Започната от mak, Август 04, 2007, 12:56:17 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 9 гости преглеждат тази тема.

Tihomir

За какво "женско събрание" става въпрос?

И за какво поучение на мъж става въпрос? Мисля, че това го уточнихме.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

Svetla,

Като цяло добре четеш според това, което си написала. Някои неща ти се губят обаче.

Например когато един мъж одобрен от Бога да поучава светиите, той обучава и мъже и жени. Това става в събранието на светиите, а не в някакви частни усамотени места, където да поучава жени или някоя жена, освен разбира се своята си.

Зрелите във вярата жени поучават по-младите във вярата жени, така не се нарушава принципа, който казва Павел - "жена да не владее над мъжа." Жена също може да поучава децата си, там също нямаме нарушаване на принципа.

Проблема който дискутираме в тази тема е изземването на ролята на мъжа от жената. Това е коварния проблем от който трябва да се пазим.

Иначе в Библията не четем за женски събрания, за младежки събрания, за детски събрания и прочие. Няма такова диференциране, то е въведено много по-късно то хора, който не познават Истината.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Svetla

Watchman, може би нещата са ми по-ясни отколкото очакваш.
Благодаря на всички, които ми отговориха на въпросите.

Svetla

В досегашните ми наблюдения мъже изпращат жените да вършат мъжката работа.

mak

Цитат на: Svetla - Февруари 04, 2009, 00:43:08 AM
В досегашните ми наблюдения мъже изпращат жените да вършат мъжката работа.

Svetla, това не разбрах. Би ли пояснила повече в каква връзка го каза това, във връзка като заключение на дискусията или във връзка с това което си наблюдавала в живота на църквата?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

Цитат на: Svetla - Февруари 04, 2009, 00:31:12 AM
Watchman, може би нещата са ми по-ясни отколкото очакваш.

Може и така да се окаже, но не това е предмета на темата.

ЦитатВ досегашните ми наблюдения мъже изпращат жените да вършат мъжката работа.

Винаги е имало мъже които са дезертирали своите отговорности, както винаги е имало жени, които са дезертирали своите и са се мъчили да узурпират мъжките отговорности.

За нас е важен не субективния аспект, а учението на Писанията, както и мъжете и жените да бъдат наставени в това да живеят според Истината.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Svetla

Две са причините, пораждащи феминизъм – неизградени мъже и неизградени жени. Когато мъжът – баща, брат, съпруг или кой да е друг мъж третира жената само като сексуален обект, като слугиня, който я бие, унизява, лишава от любов – това води до инстинкт за самооцеляване, който може да бъде пагубен ако жената от своя страна не е изградена като християнка. Дъщеря, която израства с подобен тип баща неосъзнато мрази мъжете и е твърдo решена да не позоволява власт над себе си. От друга страна неизградената жена може да иска да управлява, да властва, да изявява себе си просто защото не познава Библията и не предполага, че това е грях. Разглеждате въпроса едностранно – защо жената иззема функциите на мъжа? А аз се питам – защо мъжът позволява това? За мен отговорът е – защото не познават Словото или не му се покоряват.
Аз съм твърдо против феминизма. Не съм се родила с това знание, не влязох и в църква с тази мисъл, но Бог в своята милост, мe заведе при съпруг, който ме обича така както Христос обича църквата.; постави ме в позиция на негов помощник в дома и на работното ми място; показа ми, че истинското ми призвание е да съм негова слава, да съм близо до детето си, да обучавам детето си на Божиите принципи – това се иска от мен. Бог ме научи на това... е, и няколко  жени помогнаха :)

mak

Здравей Svetla,

Цитат на: Svetla - Февруари 04, 2009, 01:35:58 AM
Разглеждате въпроса едностранно – защо жената иззема функциите на мъжа?

Ти казваш едностранно, и питам се как стигна до това заключение, след като мога да видя един баланс в това което братята писаха по темата. Плюс темата е точно за феминизъма, и се разглежда ролята на жената. Можеби трябва да се отвори и специална тема и за ролята на мъжа, въпреки че в много от темите се е разисквало и това.

Ето част от увещанието което братята дадоха:

ЦитатЕто защо - жените да не чакат да се изчерпят мъжете, но да се обучават да бъдат съвършени в онова, което Бог им е отредил на тях като жени, както и мъжете да следват отреденото им като мъже, а не да стават "меки китки".

ЦитатКогато Библията говори за едно ТЯЛО, това идва да ни напомни, че тялото имайки много и най-разнообразни части - всяка част е ограничена в своята специфична функция.

Ние ще бъдем най-благословени, най-голямо благословение за другите и ще принасяме най-голям плод за Божия слава, само и единствено когато сме верни всеки на своята роля и функция.

Заради това, мисля че твоята преценка не е верна, че разглеждаме въпроса едностранно.

Цитат на: Svetla - Февруари 04, 2009, 01:35:58 AM
А аз се питам – защо мъжът позволява това?

Самата даваш верен отговор както и си написала. Защото този мъж който позволява това, не познава Писанията нито Божията сила, и това е голям позор за него и домът му, когато жената изземва функциите на мъжа.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Svetla

Mak, прав си. Извинявам се за неточните преценки! Пак благодаря за отговорите, защото от доста време търся хора, които да ми отговорят и да се аргументират със Словото. Трудът ви по тази тама не е напразен - поне по отношение на моя живот.

Watchman

Преди години когато размишлявах повече по тези въпроси, относно мъжете и жените и проблемното положение в техните взаимоотношения и идентичност, аз стигнах до извода, че основната отговорност за това носи мъжа. Именно защото мъжа има отговорността да бъде глава. И той най-вече мъжа като баща. Защото в живота на един човек всичко тръгва от бащата.

Когато детето се роди, бащата е този който носи цялата отговорност за това какъв път това дете ще поеме, каква ценностна система ще развие, какъв пример ще види. Майката е помощник на бащата във всички тия неща и споделя отговорността с него, но ако бащата не е на място усилията на майката ще са доста неефективни.

Ето защо цялата поквара и развала днес - тръгва от бащи, които не са били верни на призванието си. Ето защо феминизма тръгва именно от бащите и днес в нашето поколение имаме нужда от хора които да са пионери в бащинството, сиреч да бъдат това, което никой преди това не е бил за тях.

Владо

ЦитатПреди години когато размишлявах повече по тези въпроси, относно мъжете и жените и проблемното положение в техните взаимоотношения и идентичност, аз стигнах до извода, че основната отговорност за това носи мъжа. Именно защото мъжа има отговорността да бъде глава. И той най-вече мъжа като баща. Защото в живота на един човек всичко тръгва от бащата.
Цитатднес в нашето поколение имаме нужда от хора които да са пионери в бащинството, сиреч да бъдат това, което никой преди това не е бил за тях.
- е, с това няма как да не се съглася! Амин.
Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

pironka

Искам да споделя, че разбрах грешката  в мисленето си от предишния ми постинг.  Бог винаги ще намира достойни мъже да свършат Неговата работа.
Ние жените да си вършим поверените отговорности от Бога- да обичаме мъжете си, да им помагаме, да възпитаваме набожно поколение, да съветваме по-младите жени, преди всичко тези дето са в дома ни, да се грижим за дома си, да не си пускаме децата на неделни училища, тинейджърите ни да не ходят на младежки, ако имаме възможност да не пускаме  децата си на светско училище ,а да ги обучаваме в дома, да не посещаваме събрания от типа " жени служат на жени". Предостатъчно служения за всяка жена.
Благодаря ви братя и Светла, за постингите ви по тази тема!
Бог с вас!

Joyssie

Аз май нещо "пропускам". Какво значи:

Цитат на: Pironka...да не си пускаме децата на неделни училища, тинейджърите ни да не ходят на младежки, ако имаме възможност да не пускаме  децата си на светско училище ,а да ги обучаваме в дома, да не посещаваме събрания от типа " жени служат на жени".

Т.е. какво зло виждате в тези "инициативи"?
За светските училища е ясно, но понякога е неизбежно. Но за другите?
Вярно, че много от вас не посещават "официална традиционна църква"...Което си има достатъчно много плюсове. Но защо да не се събират младежи на домашни младежки групички?
Също и за децата да има подобни?
А за служенията "жени-жени" още повече не разбрах къде е гнилия квас.

Tihomir

Нека тези неща се обсъждат в нова тема.

Joyssie, ако искаш отвори нова тема относно този въпрос и там нека дискутираме.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Аврам

В моето представяне подчертах, че не харесвам когато някой говори нещо, а не го живее.
Искам да ви задам няколко въпроса - на вас които закопахте жената.

1. Ако жената трябва наистина да мълчи, защо допускате в този форум да говорят/поучават/проповядват жени? Защото тук има доста жени които изказват мнение и то доста стабилно и поучително мнение. Защо вие не живеете това което говорите? Защо хем казвате, че жената не трябва да поучава, хем допускате тук жените да поучават? Това някакъв компромис от ваша страна ли е?

2. Бих искал да поговоря с някоя от вашите жени. Ще ми разрешите ли? Ако да - какво ще стане ако вашата жена сподели нещо което за мен е като живо слово и отговор на дълго очакван въпрос? Ще кажете, че е от дявола защото е излязло от устата на жена ли? Ми нали това е вашата жена - вашата половинка? Ако не ми разрешите да говоря със жените ви, то защо този принцип не важи за вас и защо вие разговаряте с чуждите жени и им позволявате да ви поучават - тук в този форум?
Но все-пак - позволете ми да говоря с жените ви? Искам да им задам няколко въпроса: А) Как се чувстват като хора които трябва да мълчат - като хора които знаят благата вест, но уви - мъжете им са им забранили да я споделят с нуждаещите се? Нали говорим за феминизъм в тази тема? За това че е крайно опасно жената да си надига главата? Или бъркам? Б) Жени, обяснете ми какво правите когато при вас дойде жена (не мъж) в нужда и вие можете да и помогнете? Какво правите? Пращате я при вашия мъж той да и помогме ли? Имате късмет, че мъжете ви са в Христа, но ако не бяха - ако бяха невярващи, какво правите? Пращате бедната жена да си ходи защото вие нямате право да я поучавате? Ами супер - да си ходи в света - там може и да и е по-бобре. В) Имам конкретен въпрос към жените на тримата модератори (предполагам че и тримата са женени, иначе не знам как си позволяват да съветват хората относно взаимоотношенията между мъжа и жената): мъжете ви наистина ли не ви позволяват да си отваряте устата или отново не живеят това което говорят тук?

3. Ще кажете че не говоря по Библията затова ще извадя и един текст (но не от контекста):

Лука 19
39 А някои от фарисеите между народа Му рекоха: Учителю, смъмри учениците Си.
40 И Той в отговор рече: Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат.

Въпрос: Защо Исус НЕ каза: Казвам ви, че ако тия млъкнат, то ЖЕНИТЕ ИМ ще извикат?
Дане би за Него камъните да са нещо повече от жените?
Защото Исус казва, че ако ученицие Му млъкнат (явно жената не е ученик на Исус по вашите критерии), то неживата природа ще проговори (и това се случва в православието където иконите говорят). Защо Исус каза това? Защото за Него изглежда няма разлика между мъжа и жената - всички те са Негови ученници и ако те (И мъжа И жената) млъкнат (спрат да проповядват евангелието), то мъртвата природа ще проговори.
Знам че на вас ви се иска там да пишеше: Казвам ви, че ако МЪЖЕТЕ млъкнат, то камъните ще извикат, защото ЖЕНИТЕ са по-долни и от камъните и на тях им е забранено да говорят, но уви - не пише това! Ами като няма достатъчно мъже които да говорят, защо пък жените им да не проговорят? Защото жените не са камъни и няма да отговарят на думите на Исус ли? А Той щом е казал "камъни" значи е имал в предвид точно камъните, а не нещо друго?

4. Горното ме навежда на следния конкретен въпрос към вас: може ли жената да е ученик на Исус? Сещате се накъде бия, затова внимавайте какво ще ми отговорите да не би Словото да ви обори.

Аз казах! Ако искате ме изгонете от форума, както правите със всеки който почне да ви задава кофти въпроси.