• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Новини - Феминизъм

Започната от mak, Август 04, 2007, 12:56:17 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 9 гости преглеждат тази тема.

Watchman

Siegeszug,

а ти приятелю като питаш - четеш ли написаното? Щото пак ме питаш неща за които вече съм отговорил и сега редно ли е да се повтаряме? В по-предното съобщение какво писах по въпроса? А в предното?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Joyssie

Tihomir, благодаря за отговора (относно Марк 16 гл).

constant

Прочетох полезни неща, за което благодаря. Бих добавил и аз нещичко. Андроник и Юния (или Юний)- не е ясно, може да са бележити между апостолите, но това не означава непременно, че са апостоли. Може да означава, че са уважавани от апостолите братя (или семейство???).

Нимфан(а)- заради падежните форми на езика, не знаем дали се отнася за мъж или за жена. Но все пак това не означава, че този човек ръководи църквата. Защото в Новозаветната църква няма такова нещо, като ръководене само от един човек, както сега на много места е възприето. Водачеството на местното събрание е от колектив старейшини.

Владо, слава на нашия Господ, че жена ти е родила леко, вашите слънца.:) Моята жена също има тази милост. Но това е милост от Господа, а не че вече не сме под първоначалното проклятие.

Защото, телата ни все още очакват изкуплението. Все още трябва да работим, като земята и на християните ражда тръни. Но разликата е, че ние имаме Божията милост за много неща, в този проклет свят.

Моето разбиране за изпращането е, че всеки християнин, и мъжете и жените, сме изпратени при хората от този свят, за да им разкажем какво Бог направи с нас, за Неговата милост, как Той ни прости греховете.
  А за овластено служение на пророци, благовестители, пастири, учители- мисля, че властта да се издигат такива хора, е дадена на местното събрание, под водителството на Светия Дух и според изискванията на Писанието.

Бог да ви благославя!

Watchman

Много добре казано constant! Поздрави.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

" А за овластено служение на пророци, благовестители, пастири, учители- мисля, че властта да се издигат такива хора, е дадена на местното събрание, под водителството на Светия Дух и според изискванията на Писанието." / цитат Констант/

Съгласен съм с това.
По преди като писах , имах впредвид това , като питах за Пол Уошър / който в един клип в ytube ясно обяснява и свидетелства за живота си и изпращането си , местното събрание го е изпратило/ , имах впредвид именно , това , местното събрание го е изпратило , с водителството на Духа.

Незнам защо тогава това някак си сякаш не се прие?!

Не винаги Святият Дух говори директно чрез устата на говорител.Аз твърдя че ако някой чака точно това , може и да има да чака.В местното събрание , ако има истински посветени на Бога хора , то Бог е между тях и Духът ги води.Те могат с молитва и в съгласие , водени от Духа , да изпратят някой брат с одобрен характер , плодове и Дарби на Святия Дух в живота си на определено служение и никой не може с лека ръка да оспорва подобно изпращане .
За това говорех преди.

Tihomir

А какво е "Водителство на Святия Дух" - да си мислиш разни неща, че са правилни и да си кажеш, че това е "Святия Дух"?

Именно Павел и Варнава под такова Водителство на Святия Дух бяха изпратени с власт. Самият Исус свидетелства, че не от себе си е дошъл, но е пратен от Отца с власт. Колко повече разни хора, които имат служба от Бога.

Колко по-малко жени, на които не е дадено да поучават.

Мнозина ще застанат пред Исус в съдния ден (МНОЗИНА) и ще кажат, че са проповядвали и ВЕЛИКИ дела са вършили, но ще бъдат хвърлени в ада, поради това, че Исус никога не ги е познавал, а още по-малко им е давал някаква власт да вършат нещо.

В тези последни дни МНОЗИНА ще бъдат заблудени от великите дела на хора, които не са изпратени от Бога.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Пак повтарям , Тишо , когато посветени на Господа братя , в дадено местно събрание в молитва и с вяра се съгласят за това , да изпратят един вярващ с удобрен характер на дадено служение , това не става без водителството от Духа .
Не казвам , че няма хора дето са криви пред Господа и си играят на изпращачи , но Бог там не благоволява , разбира се.
Но има и искрени братя и Бог е между тях.Не поставяй всички в един кюп.Не е правилно .
Бог познава своите си!Те не стоят в неправдата.Не мисли , че няма такива хора , и Святият Дух не ги води.
Святият Дух води всеки искрен вярващ , който се покорява на Господа , или поне се стреми всячески към това , ако и да има моменти на падане и ставане.

Watchman

Цитаткогато посветени на Господа братя , в дадено местно събрание в молитва и с вяра се съгласят за това , да изпратят един вярващ с одобрен характер на дадено служение , това не става без водителството от Духа .

Твърде много презумпции има тука и така се отваря врата за всякакви своеволия. Също така ти слагаш на първо място човеците които преценяват, а не Святия Дух, който води. Именно поради ТОВА учение е дошло падението на християнството до днешното му дередже.

small axe

Не , на първо място е Бог.Не човека.
Ти просто си си наумил , че всички са криви и това е.Не е така.
Има криви пред Бога и Той не благоволява в тях , но има и хора с право сърце.
Уочман, ти от позицията на познаващ всички християнски събрания в БГ ли говориш?
Не мислиш ли че е възможно да има хора , със същата чистота на мотивите и общение с Господа , както Пол Уошър , например?
Когато се отрича всичко , не е правилно.Себе си и своето стоене пред Бога отричаш ли?Мисля не.
Как ти говори на теб Бог , как те води?Мен със Словото си.
Теб с откровения ли , непременно.

Tihomir

Цитат на: small axe - Февруари 07, 2009, 00:02:55 AM
Не , на първо място е Духът.Не човека.
Ти просто си си наумил , че всички са криви и това е.Не е така.
Има криви пред Бога и Той не благоволява в тях , но има и хора с право сърце.
Уочман, ти от позицията на познаващ всички християнски събрания в БГ ли говориш?
Не мислиш ли че е възможно да има хора , съсъ същата чистота на мотивите и общение с Господа , както Пол Уошър , например?

small axe,

Ти сам го каза. Не го измисляме.
Цитаткогато посветени на Господа братя , в дадено местно събрание в молитва и с вяра се съгласят за това , да изпратят един вярващ с удобрен характер на дадено служение , това не става без водителството от Духа .

Има ОГРОМНА разлика между това да бъде заповядано от Духа и братята да изпълнят, от това да се съгласят (или "наумят") и да се молят дали ще бъде Божия воля. Първо е Бог и после е мъжът. Първо е мъжът и после жената.

Тук разискваме Писанията, а не кой е Пол Уошър. За него не знам много и не мога да твърдя нищо, тъй като не го познавам. За хората, които са изпратени, за които свидетелстват Писанията можем да говорим по-добре.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Владо

Има разлика в това да се "съгласяваме с/във вяра" за разни неща и в това- да се съгласим и изпратим някого в Името на Исус Христос, Божият Син. Ние (като събрание, като вярващи) не трябва да изпращаме никого!

Събранието може да се съгласява и да се моли за някого, като Бог дори да го освободи от затвор, сваляйки белезници от китките му (Петър), можем да се съгласявяме за изцеление, да благославяме един- другиго, но това са неща ЯВНО ПО БОЖИЯТА ВОЛЯ. А иначе относно изпращането е много специфично, защото там не само характера и дарбите са необходимо и достатъчно доказателство за Божията воля , но и Сам Бог трябва да определи и да отдели човека/ хората (напр.- Варнава и Савел). А това си  е Негова работа и воля, не на събранието. Събранието се съгласява с Неговата воля и тогава "изпраща" този човек/тези хора. Изключение е Матия, преди изливането на Духа на Петдесятница, който беше определен с жребий.

Тук разминаването в позициите може да става поради липса на достатъчно ясно писане, може би.

Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Watchman

Цитат

Събранието може да се съгласява и да се моли за някого, като Бог дори да го освободи от затвор, сваляйки белезници от китките му (Петър), можем да се съгласявяме за изцеление, да благославяме един- другиго, но това са неща ЯВНО ПО БОЖИЯТА ВОЛЯ. А иначе относно изпращането е много специфично, защото там не само характера и дарбите са необходимо и достатъчно доказателство за Божията воля , но и Сам Бог трябва да определи и да отдели човека/ хората (напр.- Варнава и Савел). А това си  е Негова работа и воля, не на събранието. Събранието се съгласява с Неговата воля и тогава "изпраща" този човек/тези хора.

Това е което и аз разбирам и вярвам. Само не мисля, че Матия е изключение защото пак не човеците го избраха, но Бог чрез жребия който беше хвърлен с молитва и вяра. Сам Исус определи апостолите да са 12, а не 11 и те търсиха Бог да им покаже кой ще заеме мястото на Юда. Така че и в този случай, не беше човешко нито колко да са апостолите, нито кой точно да бъде 12-тия.

Иначе разминаването на позициите не идва от писаното а от бекграунда и конкретната църковна среда в която човека е бил и седи. Най-трудно е човек да приеме поправление, когато това поправление изисква да се срине правдоподобността на системата в която седи. Но който наистина обича Бога и истината няма да се спре пред подобно затруднение и ще плати и тази цена.

byFaith

Ще си позволя едно отклонение или връщане към първоначалната дискусия за феминизацията на съвременния свят и на църквата.

Тези дни, и покрай дискусията за ролята на жената в семейството и събранието, ми прави впечатление колко феминизирани са мъжете в днешно време и по-специално аз самият. Осъзнавал съм неведнъж, че ми липсва мъжественост, но не бях подозирал колко дълбоко са се загнездили тези лъжеучения за равенство (или уеднаквяване) между половете, сексизъм и т.н., с които ми е пълнена главата, и които до голяма степен да изградили характера ми в определената посока. При мене всичко стигна до там, че ми беше по-лесно да общувам с жени отколкото с мъже, защото намирах повече общо. А и виждам, че няколко години след като съм повярвал в Бога, самосъзнанието ми като мъж в Господа не се е променило чувствително.

Но слава на Бога, който ме изобличаваше многократно и ми показваше несъстоятелността на това разбиране за равенство, съпричастност, толерантност, което е един вид подтискане на духа ми и угаждане на желанията на жените--та и до днес, когато, осъзнавайки извращението, съм потресен от това какви неподозирани последствия има в мене пребиваването ми във такова феминизирано общество, както и липсата на силен и добър бащински пример в лицето на родния ми баща и на по-възрастните мъже в църквите, където съм бил през годините. Колко години жени са властвали над мене и съм бил поучаван от жени! И съм смятал за "проява на човечност" и "любов" да се вслушвам във и да се покорявам на жени в името на някакъв измислен "мир". Колко пагубно е това, защото се подменя основата и мъжът не може да бъде мъж на място. Затова имаме и толкова обратни, объркани, слаби, неадекватни мъже и толкова разводи в днешно време--дори по църквите!

Не може да има равенство и паритет в семейството. Или мъжът е над жената, или жената е над мъжа. А когато мъжът гледа да се съобразява с и да угажда на жена си, той пренебрегва заповедите на Господа, пък дори да го прави и от "любов" и "добри" намерения. Това е фундаментална заблуда, поради непознаване или неприемане на Божието слово.

Разбирам какво казва Бог чрез пророка Исая:

ЦитатIsa 3:12  А за Моите люде, - деца ги угнетяват, И жени владеят над тях. Люде Мои, вашите водители ви правят да заблуждавате, И развалят пътя, по който ходите.

Още виждам, че феминизирането и липсата на мъжественост водят до неспособност от моя страна да се справям адекватно с поверените ми от Бога отговорности. Липсва ми твърдост, решителност. Все едно съм жена захванала се с мъжка работа! Затова и Бог не би поверил власт във събранието на жени и на млади и неутвърдени във вярата.

Вярвам, че докато лъжеучение на феминизма не бъде изкоренено, и не се положат правилните основни, то божият човек няма как да достигне до мъжество, според както е писано:

ЦитатEph 4:11  И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,
Eph 4:12  за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;
Eph 4:13  докле всички достигнем в единството на вярата и на познаването на Божия Син в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;
Eph 4:14  за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешките заблуди, в лукавство, по измамителни хитрости;
Eph 4:15  но, действуващи истинно в любов, да порастнем по всичко в Него, Който е главата, Христос,
Eph 4:16  от Когото цялото тяло, сглобявано и свързано чрез доставяното от всеки става, според съразмерното действие на всяка една част, изработва растенето на тялото за своето назидание в любовта.

Сигурно ще ни обвиняват за това, че сме твърде нетолерантни и не обичаме достатъчно жените се, че сме тесногръди и вярваме в отживелици, че сме сексисти и женомразци, надменни, неразбиращи. Може и закони да приемат, с които да поощряват непокорството на жените и децата в семейството (а май вече и има такива), и да ни осъдят, ако примерно накажем детето си с пръчката или му дръпнем ухото на публично място. Но ако търсим Божието царство и Божията правда, тези неща няма как да ни притесняват.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

pironka

Как да постъпват младите жени, когато бащите им не постъпват справедливо?
Имам в предвид 2 Царе 13гл.

Watchman

pironka, според мен би трябвало да постъпват по същия начин по който християните трябва да постъпват когато властите над тях постъпват несправедливо, а именно да викат към Бога и да предават делото си на Бога, който съди справедливо (1 Петр. 2:23).

По отношение на 2 Царе 13гл. аз не виждам някой баща да е постъпил несправедливо. Тамар беше изнасилена, Давид нямаше вина за това, освен може би че не е възпитал сина си достатъчно, че да не дръзне да направи такова нещо.