• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Събирането на вярващите по времето на второто пришествие на Господ Исус Христос

Започната от kristiyanstoilov, Май 17, 2009, 14:45:59 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kristiyanstoilov

Бих желал да бъде дискутиран този въпрос, ако администраторите разрешат.     

Матея 24
"...21 защото тогава ще има голяма скръб, небивала от началото на света до сега, и каквато не ще има.
22 И ако да не се съкратяха ония дни, не би се избавила ни една твар; но заради избраните, ония дни ще се съкратят.
23 Тогава ако някой ви каже: Ето тук е Христос, или: Тука, не вярвайте;
24 защото ще се появят лъжехристи, и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните.
25 Ето предсказах ви.
26 Прочее, ако ви кажат: Ето, Той е в пустинята; не излизайте; или: Ето Той е във вътрешните стаи; не вярвайте.
27 Защото както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.
28 Дето бъде мършата, там ще се съберат и орлите.
29 А веднага след скръбта на ония дни, слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си, звездите ще паднат от небето и небесните сили ще се разклатят.
30 Тогава ще се яви на небето знамението на Човешкия Син; и тогава ще заплачат всички земни племена като видят Човешкия син идещ на небесните облаци със сила и голяма слава.
31 Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия. ..."

mak

Какво по-точно искаш да се дискутира? Ако имаш някои въпроси или коментари можеш да ги напишеш и ако някой друг има благодат, ще се включи.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

kristiyanstoilov

Въпросът за второто идването на Христос и събирането на вярващите е много важен ! Именно затова реших да предложа тази тема за дискутиране. Днес много хоро говорят затова как ние ще бъдем "грабнати", докато други "охладнели" християни ще трябва да заплатят с живота си, за да получат вечен живот. Според мен, без да имам претенции за много знаещ, това учение за вземането на едни, а оставянето на други по време на голямата скръб е напълно небиблейско. И вместо ние да бдим и да се молим, както Христос ни заръчва "Внимавайте, бдете и молете се; защото не знаете кога ще настане времето. ..." Марк 13:33, ние си се успокояваме как Господ ще ни "грабне" и няма да видим нищо от голямата скръб. Никъде в Библията не мога да прочета за идване на Христос или за "грабване" преди 1. отстъплението, за което говори Павел към Солунците
2. явяването на "сина на погибелтта" в същото послание 3. "мерзостта, която докарва запустение" Данаил 11:31; Матея 13:14; 2 Солунци 2:4 или преди тази небивала скръб за която казва Христос.   
"...А вие внимавайте; ето, предсказах ви всичко. ..." ! Марк 13:23

Също така бих желал да чуя мнения за тълкуването на притчата за петте разумни и петте неразумни девици в този контекст. Ако някъде из форума има такъв постинг се извинявам предварително...

Tihomir

В темата, която посочих, се разглеждат именно тези небиблейски учения и какво всъщност пише в Словото.

Относно 5-те разумни и 5-те неразумни:

Нещо, което не се забелязва или по-точно не се набляга от притчата е това, че Исус изгони 5-те неразумни не защото те закъсняха, а защото не ги познава.

Те бяха наречени неразумни, защото нямаха масло в светилниците си, сиреч нямаха с какво да осветяват пътя си, а е писано:
Псалми 119:105. Нун. Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми.

А на друго място Исус каза:
Йоан 5:38. И нямате Неговото слово постоянно в себе си, защото не вярвате Този, Когото Той е пратил.

А това, че нямаха достатъчно масло в светилниците беше предпоставка те да закъснеят. А това, че нямаха достатъчно масло в светилниците беше резултат от това, че Исус не ги познава.

За мен най-интересното в притчата е, че пише:
Матей 25:5. И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките, и заспаха.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Нямането на масло, аз го свързвам с липсата на Божият Дух и разбирам следното:

Знаем, че който няма Христовият Дух, той не е Христов. Трябва да се плати определна цена за това да бъдеш Христов, и това никой човек не може да направи, или плати вместо теб. Покаянието е лично дело, както и праведният живот.

Затова и тези които чакат до онзи миг, а не са се обърнали от злите си пътища, ще останат вън, вън от сватбата на Агнецът Божий.

Интересен е този стих със заспиването. Додряма се на всички и заспаха. Всички заспаха, но тези със маслото в светилниците се събудиха при вика, който се чува среднощ и ги запалиха. Явно иде такова време, хем разделно, хем радостно, понеже Месията идва!

Watchman

Според притчата за девиците маслото е такова нещо, което:

1. Свършва с употреба.
2. Може да се дава назаем.
3. Може да се купи от продавачите.

Не мисля че Божият Дух може да се определи с тези характеристики. Някога и аз съм мислил, че тук Исус говори за Духа, но винаги ме е смущавало това, че въпросното масло се купува, изхабява и прочие неща, които не могат да се оприличат с Божият Дух.

В случая имаме две неща: светилниците и маслото, което захранва светилниците. Преди да се изяснява какво е маслото е нужно да се отговори на въпроса какво е светилника. Според мен следния пасаж дава този отговор:

Притчи 20:27  Духът на човека е светило Господно, Което изпитва всичките най-вътрешни части на тялото.

Значи ако човешкият дух е светилото, то има нещо, което поддържа огъня в него. Божия Дух несъмнено ръководи човешкия дух, но Той не е нещо, което може да се изчерпи, купи или даде назаем. Би могло да се каже, че Божият Дух е огъня в светилото. Но кое е онова нещо, което този огън поглъща за да продължи да гори? Кое е онова нещо, което поддържа присъствието на Божия Дух в човека? Ако отговорим на този въпрос ще разберем какво е маслото за което Исус говори.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Tihomir

small axe,

Изводите ти, че маслото било Божият Дух и после, че онези, които не са се обърнали от злите си пътища, ще останат навън, подсказват, че първият извод си го научил от някого наизуст или си го измислил наизуст. Той няма връзка с втората част.

В Писанията аз лично не съм срещал сравнение на Божия Дух с масло.

Маслото е горивото за лампите. Всяка от девиците е имала лампа, за да свети в своя си път. Не можеше една да свети на другите, иначе щяха да се комбинират. Всяка трябваше да свети в своя си път, но всички имаха една и съща цел, едно и също място — да посрещнат младоженеца. Светилниците бяха там, за да могат да реагират ако трябва да вървят в тъмното. По време на деня нямаше нужда от светилници. Светилниците бяха нужни само през нощта и маслото беше нужно само за този момент. Доколкото знам повечето еврейски сватби тогава са се правили така вечерта, за да има красота в цялата процесия на гостите със светилниците. И ако това наистина е така, значи тези, които са нямали масло, би трябвало да са били наясно с този обичай.

Това, че се додряма на всички повечето го свързват с нещо негативно. Това не е така. Напълно нормално е било да им се доспи, защото:
- младоженецът се е бавил (т.е. не е дошъл тогава, когато са очаквали);
- е станало вечер, защото посред нощ се е чул вик, че младоженецът идва;

Тези, които нямаха масло и не бяха се погрижили да имат в наличност, им беше казано да отидат да си купят след като им беше даден отказ да им се даде назаем. Продавачите на масло са били такива, от които всеки е можел да вземе масло и те не са били там на същото място, където е сватбата. Трябваше маслото да се купи предварително. Тъй като е било нощем, най-вероятно купуването на масло е трябвало да стане рано сутрин или е имало работещи нощна смяна продавачи.

Неразумните девици купиха масло и дойдоха на сватбата с пълни светилници (което за пореден път обезсмисля сравнението с Божия Дух). Те не бяха допуснати на сватбата не пряко заради липсата на масло. Особено ако са пристигнали през деня на сватбата (след като са купили масло), това е било доста несериозно нещо от тяхна страна като закъснение.

Младоженецът не знаеше какви са тези девици, които пристигаха след това.

Изводът в тази притча не беше "имайте масло в светилниците си", а "бдете, защото не знаете кога ще дойде човешкият син". Затова не е нужно да се набляга на маслото и какво "символизира" (много хора все търсят "символики"), защото изводът от притчата беше със съвсем различна насоченост.

На мене това ми прилича на следното: Има събитие, където са поканени гости и има определен час, когато домакинът посреща гостите и се затваря вратата. След известно време (може би доста след това) се домъкват още някакви хора и казват "и ние сме от гостите", но тъй като те не са дошли заедно с другите, домакинът не е сигурен дали тези изобщо са от официалните гости или са някакви, които искат да се възползват от сватбеното угощение.

small axe

Писах, че това е разбирането ми по тази притча на Господа. Не съм го научил наизуст, но съм го споделил просто, което не значи, че това е непременно  вярното тълкуване!

Има неточност, в това което съм писал, сега като внимателно пак прочетох притчата, забелязах. Писал съм, че са се събудили тези с маслото в съдовете и са запалили светилниците си. Но всъщност се събуждат всичките десет девици и си палят светилниците. Разликата е, че на едните пет, неразумните, светилниците почват да гаснат.

А гаснат именно защото са неразумни и не са взели достатъчно масло. Сега това е притча и е ясно, че не става дума за просто едни лампи с масло, както и в по следващата притча за талантите, не става дума за реални пари които някой е получил от Господа и заровил в земята, или търгувал с тях. Става дума за реалности в духовният живот на хората.

Ако оставим настрана моето предположение, че става дума за Божият Дух, можем да предполагаме какво друго може да се визира под масло.
Например Господ казва в същото евангелие 5 глава- "Също така нека свети вашата светлина пред човеците, за да виждат добрите ви дела и да прославят вашия Отец, Който е на небесата."

Виждаме, че делата от вяра, добрите дела, са светлина пред останалите човеци. Разумният вярващ, ще живее така, че делата му да водят до това, околните да прославят неговият Отец. Това има връзка и с притчата в Матей 25 глава относно талантите. Там отново имаме верни слуги, които бихме могли да наречем разумни, и един пример за неверен слуга, който най- накрая също бива оставен вън.
Моите разсъждения са в тази посока, че вярващият в Месията, разумен, изпълнен с Духът Божи, свети пред хората, тоест неговите дела са тази светлина, и той употребява даденото му от Бога за да го увеличи за Божия прослава.  Обратно, неразумният, не прави това, и съответно остава извън , във външната тъмнина.
Такива са ми разсъжденията по тази глава поне до момента..

small axe

И още нещо- има религиозни вярващи, чиито духовен живот е предимно външен. Тяхната вяра е съответно слаба, или никаква. Има и вярващи чиито духовен живот е богат и освен външен, преди това вътрешен. Тоест това което правят не го правят за пред хората, а за пред Бога, не само на явно, но и в тайно. Сътоветно и вярата им е силна и жива.
Нямам претенции, че това е точното тълкуване на тези текстове, други вярващи може да виждат друго, а и доста повече, четейки ги. Затова е добре тук че може да се дискутира това..