Author Topic: Законът за смесването  (Read 8463 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Законът за смесването
« on: January 06, 2009, 11:30:34 AM »
Lev 19:19  Да пазите повеленията Ми. Да не пущаш добитъка си с добитък от друга порода; да не сееш разнородни семена в нивата си; нито да обличаш дреха тъкана от разновидна прежда.

Deu 22:9  Да не сееш лозето си с разнородни семена, за да се не изгуби цялото му произведение, - семето, което си сял и плодът на лозето.
Deu 22:10  Да не ореш с вол и осел заедно.
Deu 22:11  Да не обличаш дреха направена от вълна и лен смесени заедно.


Можем да се поучим от закона за смесването, относно земеделието.
Не трябва да се смесват различни сортове на едно растение, за да не се изличат и омесят сортовете. Това може да се наблюдава и опитно. Ако се засеят червени и жълти дини например, крайният резултат не се знае какъв ще е. Може да има червени, жълти или розови. И накрая да се изгубят оригиналните сортове.


В тези стихове не става въпрос да не сееш различни растения в нивата си, което всъщност е неизпълнимо. А освен това различни растения засяти по подходящ начин, се пазят едно друго от вредители.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Законът за смесването
« Reply #1 on: January 06, 2009, 12:41:03 PM »
В тези стихове пише точно да не сееш разнородни растения едно до друго (което днес казват, че ще осигури пазене).

Когато се сеят растения, те се сеят на отделни парцели. Кръстосано опрашване може да стане от вятъра, но не мисля, че това ще доведе до драстично изменение на културите. Примерът, който се дава с дините е доста тясно обвързан с 1 сорт, а не различни видове растения. В Писанията не пише да не сееш различни растения от един род (дини), а различни родове растения на едно място.

Проблемът не е само в опрашването, но и това какво се получава с почвата от едното и от другото растение. Примерно ако се засее евкалипт в блато, блатото ще бъде пресушено. Ако засееш домати с евкалипт, доматите ще умрат, защото евкалиптът изпива всичката вода.

Това, което също не се разбира в земеделието е това, че ще има плевели, а хората дават мило и драго да пръскат с какво ли не, само и само да се избавят от плевели и "вредители".

В Писанията четем, че добрата реколта е свързана с покорството към Бога, а не с непокорството и опитите да се заобиколят Божиите принципи и да има пак добър резултат.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Законът за смесването
« Reply #2 on: January 06, 2009, 13:13:57 PM »
В случая се има предвид именно сорт (род), а не вид. Ясно се вижда от двата стиха.
Иначе доста ще ти бъде трудно да отгледаш 5 култури, защото ще ти трябват 5 различни ниви за целта.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Vasquez

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 46
Re: Законът за смесването
« Reply #3 on: January 06, 2009, 23:18:31 PM »
:) Направо съм изумен.
Възможно ли е да сте толкова скарани с Писанието?
Вместо да пишете глупости какво ПИШЕ тук и там, отидете при някой просветен равин или свещеник, а най-добре при някой старец в някой манастир. И питайте, даже си напишете въпросите предварително. Този съвет мога да ви дам.

Vasquez

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 46
Re: Законът за смесването
« Reply #4 on: January 07, 2009, 17:20:45 PM »
johnny_fx
Quote
Можем да се поучим от закона за смесването, относно земеделието.
Не трябва да се смесват различни сортове на едно растение, за да не се изличат и омесят сортовете. Това може да се наблюдава и опитно. Ако се засеят червени и жълти дини например, крайният резултат не се знае какъв ще е. Може да има червени, жълти или розови. И накрая да се изгубят оригиналните сортове.Знае се - хибрид, оригинал или несъвместимост. За повече информация: http://www.biologylesson.hit.bg/

Аз съм за култивирането /облагородяването/ на сортовете - така се получава портокалката /диня с цвят на зарево при залез/. Последната е много сладка на вкус.

Може би ще ви е интересно да научите, че старите европейци продават дините най-вече на половинки - по-скъпа е по-узрялата половина.
Там виждаш колко узряла е динята, а не както при нас да правиш прозорче и щеш-не щеш купуваш. Затова не режат динята на резени /надълго/, а на кръгове /напречно/.
Там не видях портокалки. Но дините са много вкусни, испански. И цената им е много добра - затова някои си купуват диня като сиренето, на кръгъл резен.
Там много използват фолио - всичко овиват с поне десет вида фолио. Дините, разрязани на половини /е, има и цели/, за да не изветрят, са обвити с прозрачно фолио. След като си дялнеш колкото ще изядеш, слагаш отново фолио на равната сърцевина, за да не изветря.
Най трябва да се внимава с отпадъка - защото отпадъците се събират разделно.

Също така съм за торенето - така се подсилва земята. Добрият тор на добра земя означава добра реколта.

Също така съм за окопаването на земеделските култури. Но ТОВА не може да се прави от неразличаващите зеленчуците от бурените например.
Веднъж ходих да окопавам картофи. Бурените трябваше да се изкубват, а стеблата на картофите да се окопават. Но понеже всичките са зелени, как да се различат бурените от стеблата на картофите. Защото има едно като люцерна, много прилича на стеблото на картофа. Но ме беше срам да кажа, че не различавам стеблата на младия картоф от бурените.
Проучих къде са редовете и копая главно между тях. Да ви кажа, бурените имат много дълбоки корени. Обикновено коренът остава в земята и пак израства, ако не се изкубне целия.
Скубах, скубах, вир вода станах. А и слънцето взе да напича, а нивата беше далеч от селото - бостан. По някое време разбрах, че съм с грешна тактика - трябва да окопавам първо зеленчука, пък с бурените да се разправям след това. Или някой друг път.
Върнах се към редовете - знаех, че има гнезда на определено разстояние. Когато се вгледах видях стеблата на картофа - няколко /две-три, до пет/, струпани на купчина, значително по-малки от бурените. Поокопах около един ред, но досами пътя съм окопал и един голям бурен, който аз съм сметнал, че е към реда. И идва някой и вика, кой е окопал този бурен. И го прасна с мотиката, но за съжаление не му изтръгна корена. Който чете, нека каже името на бурена. За да го изтръгне навреме от своята нива.

Все пак, ако някой иска да разбере СМИСЪЛА на споменатите стихове от Писанието, трябва да си сложи нови очила. Не като старите.

А иначе, на вашата нива сейте дини, пъпеши, тикви, картофи, лук, магданоз, грах, моркови - ако се грижете за тях, всички те ще дадат изобилен плод. И вие ще благоденствате.
Не забравяйте да направите и пазач, защото дивите полски зверове /зайци, лисици, двукраки, змии/ най-много се страхуват от своите страхове. Които трябва да бъдат подхранвани.
Също така, земеделската продукция е пряко следствие от труда на земеделеца, извършен преди засяването и след първоначалната обработката. Без молитва и мотика не става.
Има най-различни мотики - голяма, средна, малка. За имената не ме питайте. Същото е и с молитвите - за дъжд, за бездъждие /във време на многодъждие/, за изобилен плод, благодарствени и т. н.

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Законът за смесването
« Reply #5 on: January 07, 2009, 19:35:18 PM »
Знае се - хибрид, оригинал или несъвместимост.
Така е. Но това само добре образован генетик ще знае, кога какво.

Каква е целта на закона. Като си засее човек нивата и отиде да бере, да набере каквото е посял. Не да посее 2 сорта и накрая да излезе хибрид и да си изгуби сортовете. Целта е запазване на чистотата на рода. Не случайно има и толкова заръки към еврейте да не се женят за чужденки.

Чрез облагородяване и смесване на сортове се получават нови сортове с различни качества, което не винаги е лошо. Но това иска познание по генетика и експериментиране.
Не можеш да си експериментираш на нивата, когато от нея зависи прехраната ти. А чрез генното инженерство напоследък, такива гаври с Божието творение си правят "учените", че е страшно.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Vasquez

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 46
Re: Законът за смесването
« Reply #6 on: January 09, 2009, 14:32:03 PM »
В ЗАКОНА е казано, ДА НЕ СЕ ЗАПРЯГАШ СЪС СКОТОВЕ В ОБЩ ХОМОТ.
Защото вървиш ли след скотове, и ти ще станеш като тях. И няма да ореш Божието лозе, но скотската нива. И няма да береш своите плодове изправен, но ще се навеждаш надолу за тях.

Също така в ЗАКОНА е казано, ДА НЕ НАЛАГАШ ДРЕХА ОТ ВЪЛНА И ЛЕН ВЪРХУ САМАТА ТИ ОДЕЖДА. 
Да не налагаш на плещите си дреха от животинска четина и растителна култура, защото тревопасните животни ще изпоядат твояда одежда и ще ти се веят срамотите. Не пред скотовете, но пред Господа.

В ЗАКОНА е казано също, ДА НЕ ХВЪРЛЯШ НИКЪДЕ В ТВОЕТО ЛОЗЕ ДРУГО СЕМЕ, КОЕТО НЕ ЩЕ ОСВЕТИ ПЛОДА И СЕМЕТО, КОЕТО ВИНАГИ ВЪРВИ С ПЛОДА НА ТВОЕТО ЛОЗЕ.
Ако не сееш само семето от плода на Божието лозе, но търсиш друго семе, което се взима от лошите плодове, а не от добрите, то плода от това друго семе, няма да освети произлезлия плод и семето в него, както доброто семе освещава плода и семето на Божието лозе. Затова лозето ти ще подивее и ще ти ражда тръни и бодли, защото семето винаги върви с плода на лозето.

И както това важи за овощаря и неговото лозе, така и за общото.
Но кръвното родство /физически/ не значи духовно, докато духовното поражда кръвно /родство/. Един Дух, една Кръв. Човек. Мъжът и Жената, Човекът. Само Човек може да прехвърли /копира/ Божия Образ. И да породи Човек. В роден по плът човек.
Но само мъж или само жена, дори физически, не може да създаде свое потомство. И никой не може да направи нищо, ако не вложи в него своето СЪРЦЕ.
И КАКВОТО Е СЪРЦЕТО НА МЪЖА, ТАКАВА Е ЖЕНА МУ.
Защото той ще си избере своя лика-прилика. Такава, каквато му харесва. И за него тя няма да е чужденка.
И докато сърцето на сина е ЕДНО с това на бащата, синът ще бъде син на баща си. Но когато му се роди син, ще остави баща си и майка си, и ще се привърже към жена си. И двамата ще бъдат една плът.
Но някога, рано или късно, човек си спомня своя баща и родното бащино огнище, и тръгва към ДОМА. А ПЪТЯТ е ЕДИН. ЗАКОНЪТ НА СЪРЦЕТО.

МОЯТ ЗАКОН ДА ДЪРЖИШ. СЕБЕ СИ ДА НЕ ВПРЯГАШ В ЯРЕМ СЪС СКОТОВЕ. В ТВОЕТО ЛОЗЕ ДА НЕ ХВЪРЛЯШ НИКЪДЕ ДРУГО СЕМЕ. И ОДЕЖДА ОТ ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ ЕСТЕСТВА ДА НЕ ПОЛАГАШ НА ПЛЕЩИТЕ СИ.

chernobeleev

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 17
Re: Законът за смесването
« Reply #7 on: January 24, 2009, 22:07:09 PM »
мир вам!Завсичко е виновен КОЛУМБ,ако не беше открил Америка ,Vasques нямаше да открива картофите в бостан извън селото..Действително мотиките имат много имена и някой от тях редовно..копат''във форума .Васкес е изкопал от своята нива с пот на чело един специален зеленчук за всички нас-ЗАРЗАВАТ.Ако си пусне на грамофона на баба си Мирча Кришан може да чуе ученика който знае само един урок-за краставицата ,но това му е достатъчно не само в часовете по ботаника..Невежеството не е доказателство,но смеха е здраве..Мн.ми е интересно мнението на специалистите за изкуственото заплождане на козите и смесването при тях ...допустимо ли е от вашата библейска гледна точка.За земеделието имам вече яснота включително и за испанските дини  ,виж за тиквите сме в неведение -.язък..