Author Topic: Почитането на Светите Икони и Кръста  (Read 38513 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #45 on: June 13, 2009, 17:20:22 PM »
В Писанието не е постановено да дишаш и издишаш, но ти го правиш, нали?
Simon, не знам как не си го прочел. Нищо чудно, щом проповядваш чужди богове.

Битие 2:7. И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.

Това е постановлението да се диша.

Quote
Посоченият от теб цитат /Левит 26:1/ забранява правенето на идоли. Както вече споменах, християните не обожествяват дървото и боята на иконите и не се покланят на самите предмети, а на духовни реалности, кореспондиращи с тези предмети.
Двата херувима от Изход 25:18-21 идоли ли са, според теб? Ами херувимите в Соломоновия храм /3 Царе 6:23-35/?

Виждаш ли основните разлики в това, което ти проповядваш и това, което пише в Писанията.

Писанието говори за изображения на херувими. Ти говориш за изображения на човеци. 

Писанието говори за изобразени херувими по образа, който е даден директно от Бога. Ти говориш за изображения на човеци, които различни художници са измислили от сърцето си да рисуват.

Виждаш ли голямата разлика?


Quote
Да ти покажа къде е постановено поклонението и съзерцанието на Святите Икони?! Да не сме в казарма?
Точно казарма е. Не знам дали си чел, че "в тая ВОЙНА няма уволнение". А също и се говори за доброто войнство.

Quote
Тук е до вътрешна свобода на духа - който счита за нужно се покланя на Изобразените на Святите Икони, който иска изучава/съзерцава Святите Икони...
Хайде и това да посочиш къде го виждаш с "вътрешната свобода на духа". Това го проповядват ню ейджърите. Ти явно си ню ейджър, като гледам.


Quote
Но няма истинско поклонение без Духовно такова. Затова вече споменах, че който се покланя само телом, е идолопоклонник. Естествено може да има само Духовно поклонение, без физическо такова.
Аз чета точно обратното в Словото, че първо сърцето се преклонява пред идолите:

3 Царе 11:2. от народите, за които Господ каза на израилтяните: Не влизайте при тях, нито те да влизат при вас, за да не преклонят сърцата ви към боговете си. Към тях Соломон се страстно прилепи.

Нали си чел, че и който пожелае чужда жена в сърцето си е прелюбодеец, въпреки, че телом не е извършил нищо.


Quote
Святите Икони/Стенописи за разлика от несвятите изображения, претендиращи да са святи образи, излъчват святост. Застанал пред тях, вярващият попада в друг свят, бива обзет от възвишени чувства и мисли, пренася се мислено в друга реалност. Мнозина християни вярват, че Святите Икони са Боговдъхновени.
Тези поезии си ги запази за ню ейджа, който проповядваш. В Словото се говори за реалности, а не за "мислено попадане в друг свят".


Quote
Вече споменах, че иконите не са портрети и нямат фотографическа точност - дали някой бил със зелени или кафяви очи, с дълга или къса коса, слаб или дебел...
Тъй като всяко нещо трябва да се прави като за пред Господа, Господ ще иска обяснение от всеки - защо правиш това.

Quote
Не това е важно, а духовните послания, които се съдържат в Святите Икони. /Исус Христос се изобразява с дълга коса и брада, тъй като до Главата на обреклите се на Служение Богу според Писанието не трябва да се допира бръснач./
Ами гледай филмчетата по-горе и ще видиш, че всъщност това са сатанистки послания. Христос не е бил "обрекъл се на Бога", тъй като ядеше плода на лозата. Ако беше поне малко запознат с Писанията щеше да знаеш, че назиреите не са ядяли дори грозде.

Виждам, че всичките ти думи тук са пълни с ню ейдж и измислени поезии и нямат нищо общо с Писанията, както можеш да прочетеш. Ти самият отказваш да посочиш от Писанията защо говориш всичко това. Това показва, че противоречиш на Писанията и си безсилен да дадеш подкрепа на идолпоклонствата, които проповядваш тук.

Беше ти забранен достъпа за писане точно поради тази причина, но виждам, че не си се поучил.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Vasquez

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 46
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #46 on: June 14, 2009, 10:40:19 AM »
Tihomir,

Святите Икони имат една главна цел - да благовестват Христос и Царството Божие.
В първите векове, когато не всеки е можел да чете и пише, нито е имал материална възможност да си купи Писанието, Святите Икони са били прозорец към Живота и Делото на Христос и Неговите Апостоли/ученици. Днес, когато почти всеки вярващ може да чете и пише, но не посяга към Писанието поради липса на време или друга причина, е добре да бъде провокиран към размисъл.
Когато казвам, че не сме в казарма, имам предвид, че никой не ми заповядва да се покланям на Святите Икони. Всичко е до състояние на духа, до вътрешна убеденост.
За мен Святите Икони носят дълбоки духовни послания. Които не са сатински.
Както разбирам, скоро ще "удариш чертата" отново. Така ще си останеш необезпокояван със своите идеализирани представи. Все пак ти препоръчвам да прочетеш "The Lighthouse At The End Of The World" от Жул Верн. Тогава може би ще прозреш, че някои неща не са такива, каквито изглеждат, че са, или каквито си въобразяваме, че са.

Като нямате вътрешна убеденост в духа да почитате Святите Икони и Кръста, ваша работа.

Исус и учениците Му са можели да пият само нискоалкохолно вино, т. нар. mingled wine, а не обикновеното вино, което опива бързо. Имам пропуски, така е. Но надали всички иконописци 2000 години ще са "заблудени" и ще русуват Iисус Христос с дълга коса и брада. Както и с царска мантия, държащ книга, покрита със злато и скъпоценни камъни и говорейки с поглед /най-вече/: Вземете Моето иго върху си, и научете се от Мене; защото съм кротък и смирен по сърце; и ще намерите покой на душите си.
Святите Икони разкриват не земния, а Небесния Образ на Iисус Христос.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #47 on: June 14, 2009, 10:57:25 AM »
Simon,

Нека те уведомя, че в този форум се учим от Писанията, дадени от Божия Дух, а не от Жул Верн.

В първите векове хората са четяли Писанията редовно и са ги слушали. Имали са апостоли (пратеници), пророци, благовестители, овчари и учители. Тези хора са били назначавани на служба от Божия Дух, така че е нямало нужда от идолопоклонство.

Когато Бог е заповядал забраната за правенето на изображения и поклонението им, Той е знаел какво казва.

Няма нужда от икони за да "благовестват", защото за тази цел има благовестители, които говорят с власт и сила. Кумирите нямат нито власт, нито сила, но трябва да бъдат премествани от едно място на друго, защото не могат да ходят.

Т.нар. от теб "състояние на духа" и "вътрешна убеденост" противоречи на Писанията и не е продиктувана от Божия Дух.

Никъде няма да видиш нито почитание на кръста, нито почитание на изображения, които са дело на човешка ръка и са дошли от човешко намерение.

Виждам, че в безсилието си да опровергаеш думите на Писанията и фактите, които ти показахме, ти прибягваш до "аргументи" като:
- Жул Верн
- история, в която 2000 години някакви "иконописци" рисували едно и също и това ти "доказва", че не били заблудени

Относно Жул Верн ти отговорих.

Нека ти кажа сега и за 2000 годишната история на иконописците. Отиди в Индия и виж, че от доста повече години там рисуват едни и същи идоли. Тези идолопоклонства са датирали доста повече от 2000 години. Това означава ли, че всичките те са прави, когато са ги рисували по един и същ начин? И не само това. Те имат и статуетки, на които се покланят.

Ако сега сравниш основни ключови неща в изображенията на идолите им, ще видиш абсолютно същите неща, в иконите, които почиташ - хексаграми, пентаграми, око на ръката, знак със свит палец и безименен пръст, знак с опънати показалец и среден пръст, ореоли. Всичко това можеш да го видиш в източния мистицизъм, който датира от доста по-отдавна. Тези идоли не само са нарисувани с царски одежди, но даже и ги правят от чисто злато понякога.

А това твърдение е твърде глупаво:
Quote
Святите Икони разкриват не земния, а Небесния Образ на Iисус Христос.

Аз чета в Откровение на Йоан, че там Исус е представен като един с бели коси, златен нагръдник и лицето му светещо като слънцето. И от този образ Йоан е паднал като мъртъв.

В тези идоли, които ми показваш
- нито образът е небесен
- нито някой пада като мъртъв
- нито този образ мърда/диша
- нито се подчинява на 2-рата Божия заповед

Знаеш ли как би се изобразила картина, в която лицето на някого свети като слънцето? Дори и бял лист не би бил достатъчно ярък.


Simon,

Осъзнай се, за да не се погуби душата ти в ада в края на дните на тази земя, защото там няма да имаш 40 дни "пробен период", но вечни мъки, ако държиш идолопоклонството.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #48 on: June 14, 2009, 11:05:33 AM »
Quote
Все пак ти препоръчвам да прочетеш "The Lighthouse At The End Of The World" от Жул Верн. Тогава може би ще прозреш, че някои неща не са такива, каквито изглеждат, че са, или каквито си въобразяваме, че са.

Широко разпространено е мнението, че той/Жул Верн/ е един от създателите на жанра научна фантастика.

Quote
Като нямате вътрешна убеденост в духа да почитате Святите Икони и Кръста, ваша работа.

Докато твоята вътрешна убеденост произхожда от хитро измислени басни ,то никога няма да познаеш истинския Христос като самоволно изкривявате образа Му чрез фантазии.

Колко цитата от Божието Слово трябва да ти се дадат за да разбереш,че Бог не може да се уподобява с нищо?

Всяко изобразяване на Бог е с демонично вдъхновение с цел изкривяване на истината.

Сега твоята вътрешна убеденост да почиташ икони си е твоя работа.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #49 on: June 14, 2009, 12:56:43 PM »
Vasquez,
Quote
В първите векове, когато не всеки е можел да чете и пише, нито е имал материална възможност да си купи Писанието, Святите Икони са били прозорец към Живота и Делото на Христос и Неговите Апостоли/ученици.

Виж какво казва Словото:
Mar 6:7  И като повика дванадесетте, почна да ги разпраща двама по двама, и даде им власт над нечистите духове.
Mar 6:8  И заповяда им да не вземат нищо за по път, освен една тояга; ни хляб, ни торба, ни пари в пояса;
Mar 6:9  но да се обуват със сандали: И, рече Той, не се обличайте в две дрехи.
Mar 6:10  И каза им: В която къща влезете, оставайте в нея докле си излезете оттам.
Mar 6:11  И ако в някое място не ви приемат, нито ви послушат, като излизате оттам отърсете праха из под нозете си като свидетелство против тях.
Mar 6:12  И те излязоха и проповядваха, че човеците трябва да се покаят.
Mar 6:13  И изгонваха много бесове, и мнозина болни помазваха с масло и ги изцеляваха.

Да виждаш Исус да ги е пращал с икони?

Vasquez

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 46
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #50 on: June 14, 2009, 16:45:11 PM »
Сравнявам Святите Икони с идолите - няма никаква прилика: няма хексаграми, нито пентаграми, няма очи на дланите, поза "Диамант" със "sacred heart" и пръсти, свити по показания начин. Пръстите са свити по друг начин и нямат нищо общо с индийските йоги, които си "оправят" чакрите по този начин. А че има изображения, които претендират да са Святи Икони, но не са, има.

Святите Икони не са портрети и не дават физически данни за Iисус Христос, както смятахте вие, а и продължавате да твърдите. Никъде в Писанието няма физическите данни на Iисус Христос - тегло, ръст, цвят на очите и т. н. В този смисъл казвам, че това не е земният/физическият образ на Iисус Христос. Единственият портрет, ако може да бъде наречен така, е Едеският убрус. Който за съжаление е изчезнал/скрит през вековете, ако разбира се може да се вярва на църковните историци. И Торинската плащаница, чиято автентичност все още е под въпрос, поне за мен.

Святите Икони представят Живота и Делото на Iисус Христос и Апостолите. Особенно ценни за мен са Иконите с библейски сцени, рисувани в ранните векове /1-10 в. сл. Хр./.

Tihomir, ако искаш да видиш ярка светлина, по-ярка от слънцето 1000 пъти, отиди на някой полигон за изпитване на атомни бомби :) В кръга на шегата. Все пак имам към теб един сериозен въпрос: Какви са тия "учители", които са "назначени" на "служба" от Божия Дух? Защото Iисус казва:
"На Моисеевото седалище седят книжниците и фарисеите; затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат. Защото свързват тежки и непоносими бремена, и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат. Но вършат всичките си дела, за да ги виждат хората; защото разширяват филактериите си, и правят големи полите на дрехите си, и обичат първото място при угощенията, и първите столове в синагогите, и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители. Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя. И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният. Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос. А по-големият между вас нека ви бъде служител." /Матей 23:2-11/

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #51 on: June 14, 2009, 16:52:15 PM »
Vasquez ,
Съгласен съм,че няма да се разберем,защото за теб иконите са над Божието Слово.
Защо не помислиш за пренасочване на форумните ти подвизи към някой православен такъв.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #52 on: June 14, 2009, 17:08:36 PM »
Сравнявам Святите Икони с идолите - няма никаква прилика: няма хексаграми, нито пентаграми, няма очи на дланите, поза "Диамант" със "sacred heart" и пръсти, свити по показания начин. Пръстите са свити по друг начин и нямат нищо общо с индийските йоги, които си "оправят" чакрите по този начин. А че има изображения, които претендират да са Святи Икони, но не са, има.
Нали знаеш кой прави знаци с пръсти...

Човек нехранимайко, човек беззаконен, Е оня който ходи с извратени уста, Намигва с очите си, говори с нозете си, Дава знак с пръстите си;

Въпреки всичко ти все още не си видял основната разлика, която ти посочих относно изображенията на херувими и изображенията на човеци.

По-точно просто си я прескочил и си отговорил на това, на което имаш смелост да отговориш.

За ореола също нищо не каза. Ако те питам за всяко едно от тези неща на база на кое от Словото са направени, не можеш да отговориш, тъй като дори самата идея за иконите не можеш да я докажеш от Словото.


Quote
Святите Икони не са портрети и не дават физически данни за Iисус Христос, както смятахте вие, а и продължавате да твърдите. Никъде в Писанието няма физическите данни на Iисус Христос - тегло, ръст, цвят на очите и т. н. В този смисъл казвам, че това не е земният/физическият образ на Iисус Христос. Единственият портрет, ако може да бъде наречен така, е Едеският убрус. Който за съжаление е изчезнал/скрит през вековете, ако разбира се може да се вярва на църковните историци. И Торинската плащаница, чиято автентичност все още е под въпрос, поне за мен.
Аз точно това ти казах, че "неземният образ", който се описва в Словото няма нищо общо с образа, който рисуват човеците.

Още повече виж какво пише тук:
Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,

Ако кажеш, че не се кланяш на Христос, ще приема обяснението ти.


Quote
Святите Икони представят Живота и Делото на Iисус Христос и Апостолите. Особенно ценни за мен са Иконите с библейски сцени, рисувани в ранните векове /1-10 в. сл. Хр./.
Не виждам Павел да е пращал "святи икони", а е пращал писма с текст.

Бог никога не е заповядвал да правят хората дори негов образ.

Тогава Господ ви говори изсред огъня; вие чухте гласа на думите, но не видяхте никакъв образ; само глас чухте. И Той ви изяви завета Си, който ви заповяда да вършите, сиреч, десетте заповеди; и написа ги на две каменни плочи. И в онова време Господ ми заповяда да ви науча повеления и съдби, за да ги вършите в земята, към която преминавате да я притежавате. Прочее, внимавайте добре на себе си, (защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня вие не видяхте никакъв образ), да не би да се развратите и си направите идол, подобие на някой образ, подобие на мъж или на жена, подобие на някое животно, което е на земята, подобие на някоя крилата птица, която лети на небето, подобие на нещо, което пълзи по земята, подобие на някоя риба, която е във водите под земята; и да не би, като подигаш очи към небето, и видиш слънцето и луната, звездите и цялото небесно множество, да се мамиш, та да им се кланяш и да служиш на тях, които Господ твоят Бог разпредели на всичките народи под цялото небе.

Бог е забранил правенето на образи за поклонение, дори и да става въпрос за Неговия образ. Точно в този пасаж се говори за това.

Още повече образа, който Йоан видя е твърде различен от жалките рисунки, които се правят.


Quote
Tihomir, ако искаш да видиш ярка светлина, по-ярка от слънцето 1000 пъти, отиди на някой полигон за изпитване на атомни бомби :) В кръга на шегата. Все пак имам към теб един сериозен въпрос: Какви са тия "учители", които са "назначени" на "служба" от Божия Дух? Защото Iисус казва:
"На Моисеевото седалище седят книжниците и фарисеите; затова всичко що ви заръчат, правете и пазете, но според делата им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат. Защото свързват тежки и непоносими бремена, и ги налагат върху плещите на хората, а самите те не искат нито с пръста си да ги помръднат. Но вършат всичките си дела, за да ги виждат хората; защото разширяват филактериите си, и правят големи полите на дрехите си, и обичат първото място при угощенията, и първите столове в синагогите, и поздравите по пазарите, и да се наричат от хората: учители. Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя. И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният. Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос. А по-големият между вас нека ви бъде служител." /Матей 23:2-11/

Ако фарисеите ги припознаваш с "учители, които са назначени на служба от Божия Дух", значи никога не си чел това:
Тогава те (фарисеите) го изругаха, казвайки: Ти си Негов ученик; а ние сме Моисееви ученици.

Ако бяха назначени от Божия Дух, щяха да са Христови ученици.

Аз говоря за тези, които са назначени от Божия Дух.

Най-жалкото е, че дори тези, които не бяха Божии чада по онова време и се подвизаваха като учители, говориха повече правилни неща (дори Божия Син свидетелства за това), отколкото днешните самозвани "учители". Същите фарисеи бяха смълчавани много пъти от Христос и не отговаряха повече, защото виждаха, че бяха опровергани. Днес положението е крайно плачевно - въпреки ясни изобличения мнозина биват опърничави, игнорират ясни факти и се противят на съдържанието на текста на Словото. Фарисеите и садукеите дори не правеха това.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Vasquez

 • Изгонен
 • Посещаващ
 • *
 • Posts: 46
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #53 on: June 15, 2009, 11:02:23 AM »
Tihomir,

Съвсем ясно зададох въпроса: Какви са тия учителИ в Христовата Църква, след като Iисус казва на учениците Си, да не се наричат учители, защото Един е техният Учител? Нито наставници - защото Един е техният Наставник - Христос.

Продължаваш да ме учудваш с незнанието си: Под "дава знак с пръстите си" в Притчи 6 глава се има предвид "неверен свидетел, който говори лъжа", и сочейки някого с ръка/пръст, "пролива невинна кръв". Не виждам как един може да бъде беззаконник, ако благославя някого.

За ореолите вече казах - на Святите Икони Iисус Христос има нимб с кръст, а по статуите/рисунките на Буда във филмчетата няма такива ореоли.

Небесният Образ на Iисус Христос на Святите Икони не е измислен от сърцето на иконописците, както твърдиш, а е генериран от досега им с Писанието. Те не са чели "Мечо Пух" или "Приключенията на Пинокио", а Евангелията. И за да бъде разбрано това, което е загатнато в Святите Икони, трябва да се отиде именно в Писанието - връщане към първоизточника на вдъхновение. Тук не става дума за цвят на мантията или поза на седеж. А защо виждат Iисус Христос като Цар? Някой, който не е наясно с Писанието, би се зачудил как един дърводелец/син на дърводелец е облечен така? Святите Икони са проводник на дълбоки духовни послания.

Святите Икони разкриват Небесния Образ на Iисус Христос, даден в Писанията, и не виждам как Този Образ може да бъде взет за кумир/идол. Те не претендират за фотографична точност, защото са изображения, а не снимки, и служат за назидание, за напътстване на изучаващите Словото.

Tihomir
Quote
Същите фарисеи бяха смълчавани много пъти от Христос и не отговаряха повече, защото виждаха, че бяха опровергани. Днес положението е крайно плачевно - въпреки ясни изобличения мнозина биват опърничави, игнорират ясни факти и се противят на съдържанието на текста на Словото. Фарисеите и садукеите дори не правеха това.

Ако фарисеите и садукеите от Писанието не бяха се вживяли в своите роли на велики учители, а бяха се покаяли и кръстили в Йоановото кръщение, а след това и в Христовото, нямаше да стигнат до Петроний. Не знам кой ти е наблъскал в главата, че фарисеите и садукеите са свили знамената, когато са били изобличени от Христос.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #54 on: June 15, 2009, 20:59:56 PM »
Tihomir,

Съвсем ясно зададох въпроса: Какви са тия учителИ в Христовата Църква, след като Iисус казва на учениците Си, да не се наричат учители, защото Един е техният Учител? Нито наставници - защото Един е техният Наставник - Христос.
В пасажа, където Исус говори да не се наричат един друг учители, защото един е техният учител, думите, които Исус ползва са:
Но вие не се наричайте "Равви", защото Един е вашият "kathegetes" – (Христос), а вие всички сте братя

И двете думи тук имат повече значение на "господар-учител" (master).

В пасажа, където Павел говори за учители, там думата е производна на "даскал" (от гръцки).
Quote
Продължаваш да ме учудваш с незнанието си: Под "дава знак с пръстите си" в Притчи 6 глава се има предвид "неверен свидетел, който говори лъжа", и сочейки някого с ръка/пръст, "пролива невинна кръв". Не виждам как един може да бъде беззаконник, ако благославя някого.
Точно така - има се предвид неверен свидетел, което, както показах са тези изображения на човешка ръка. Дадох ти достатъчно аргументи, които ти игнорира:
- измислица по човешко сърце
- рисунки на човеци
- рисунки на "въображаем христос", който даже не съвпада с описаниет в текста на Словото
- изрични забрани от Бога да не се правят опити да се рисува дори Неговия образ


Quote
За ореолите вече казах - на Святите Икони Iисус Христос има нимб с кръст, а по статуите/рисунките на Буда във филмчетата няма такива ореоли.
То е редно да се замислят хората защо изобщо са нарисувани тези неща. Това, че има кръст не го прави набожно.

Както може да се сетят четящите, в Словото няма такива неща, следователно е измислица от човешко сърце.


Quote
Небесният Образ на Iисус Христос на Святите Икони не е измислен от сърцето на иконописците, както твърдиш, а е генериран от досега им с Писанието. Те не са чели "Мечо Пух" или "Приключенията на Пинокио", а Евангелията.
Ами трябва да покажеш къде в Словото има такива неща:
- изображения на човеци, които да са в синагогите и по къщите на хората
- изображения на "ореоли"
- въпросният нарисуван образ, който ти наричаш "исус", който бил "в евангелията", а аз не намирам описание там... а ти каза, че бил "небесният исус", за който виждам описание в Откровение, което даже не се доближава до тези рисунки
- заповед да се изобразяват човеци и самия Бог

Всички тези неща ти ги пропускаш и говориш с общи приказки, тъй като нямаш конкретни пасажи.Quote
И за да бъде разбрано това, което е загатнато в Святите Икони, трябва да се отиде именно в Писанието - връщане към първоизточника на вдъхновение. Тук не става дума за цвят на мантията или поза на седеж.
Точно това е, че няма да намериш такова нещо. Всичко, което е извън Писанията и се нарича "духовно" не е от Бога, тъй като единствената информация за духовните неща имаме в Словото.

Quote
А защо виждат Iисус Христос като Цар? Някой, който не е наясно с Писанието, би се зачудил как един дърводелец/син на дърводелец е облечен така? Святите Икони са проводник на дълбоки духовни послания.
Точно като цар ще бъде почетен и антихрист и защо си мисля, че ще изглежда по подобен начин... Дори в момента мнозина от сатанистите почитат дявола като цар. Това, че е "дърводелец" не знам как го разбираш от тези икони. Пък и ако един дърводелец на снимка е достатъчно за теб... жалко.

Павел каза:
2 Коринтяни 5:16. Затова, отсега нататък ние не познаваме никого по плът; ако и да сме познали Христа по плът, пак сега вече така Го не познаваме.Quote
Святите Икони разкриват Небесния Образ на Iисус Христос, даден в Писанията, и не виждам как Този Образ може да бъде взет за кумир/идол. Те не претендират за фотографична точност, защото са изображения, а не снимки, и служат за назидание, за напътстване на изучаващите Словото.
Като не претендират защо го правят? Тези жалки рисунки даже не се доближават до описанието, което се вижда в Словото:


  12. И обърнах се да видя Този {Гръцки: Гласът.}, Който ми проговори; и като се обърнах, видях седем златни светилника;
  13. и всред светилниците видях Един, Който приличаше на Човешкия Син, облечен в дълга дреха и препасан около гърдите със златен пояс;
  14. а главата и косата Му бяха бели като бяла вълна, като сняг, и очите Му, като огнен пламък;
  15. и нозете Му приличаха на лъскава мед, като в пещ пречистена: а гласът Му беше като на много води;
  16. и имаше в десницата Си седем звезди; и от устата му излизаше меч остър и от двете страни; и лицето Му светеше, както свети слънцето в силата си.
  17. И когато Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв; а Той тури десницата Си върху мене и каза: Не бой се, Аз съм първият и последният и живият;
  18. бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове; и имам ключовете на смъртта и на ада.


Не знам дали можеш да откриеш разликите, но това го пиша за четящите, за да видят абсурдите на "аргументите", които дават. Ти така или иначе ги игнорираш.


Quote
Tihomir
Quote
Същите фарисеи бяха смълчавани много пъти от Христос и не отговаряха повече, защото виждаха, че бяха опровергани. Днес положението е крайно плачевно - въпреки ясни изобличения мнозина биват опърничави, игнорират ясни факти и се противят на съдържанието на текста на Словото. Фарисеите и садукеите дори не правеха това.

Ако фарисеите и садукеите от Писанието не бяха се вживяли в своите роли на велики учители, а бяха се покаяли и кръстили в Йоановото кръщение, а след това и в Христовото, нямаше да стигнат до Петроний. Не знам кой ти е наблъскал в главата, че фарисеите и садукеите са свили знамената, когато са били изобличени от Христос.


Ето няколко цитата от Словото, дадено от Този, който ми е "наблъскал в главата" тези неща:
Матей 22:34. А фарисеите, като чуха, че смълчал садукеите, събраха се заедно.

Тогава фарисеите отидоха и се съветваха как да Го впримчат в говоренето Му... Казват му: Кесарев. Тогава им казва: Като е тъй, отдавайте Кесаревите на Кесаря, а Божиите на Бога. И като чуха това, те се зачудиха, и оставяйки Го, си отидоха.

...Но Той не е Бог на мъртвите, а на живите; защото за Него всички са живи. А някои от книжниците в отговор рекоха: Учителю, Ти добре каза. Защото не смееха вече за нищо да Го попитат...

...И Исус продума на законниците и фарисеите, и рече: Позволено ли е да лекува някой в събота, или не? А те мълчаха. И Той, като хвана човека, изцели го и го пусна. И рече им: Ако паднеше оселът или волът на някого от вас в кладенец, не щеше ли той на часа да го извлече в съботен ден? И не можаха да отговорят на това.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Георги

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 41
Re: Почитането на Светите Икони и Кръста
« Reply #55 on: April 26, 2010, 15:19:25 PM »
Tihomir,

Святите Икони имат една главна цел - да благовестват Христос и Царството Божие.

Святите Икони разкриват не земния, а Небесния Образ на Iисус Христос.

Дали наистина е така?

Аз не познавам много добре нито Писанията, нито Евангелията, но в търсенето си не намерих някъде Христос да бива описан по начин, по който иконите го изобразяват. Намерих обаче заповед да не се прави образ на нищо що е на небето, нито що е на земята. И навярно има добра причина за тази заповед.

В особено съгласие с всичко, което Тихомир казва, също се споменават и следните неща:


Lev 26:1  Да не си правите идоли или кумири, нито да си издигате стълбове, нито да поставяте в земята си камък с изображения, за да му се кланяте: защото Аз съм Господ вашият Бог.

Deu 4:16  да не би да се развратите и си направите идол, подобие на някой образ , подобие на мъж или на жена,

Deu 4:12  Тогава Господ ви говори изсред огъня; вие чухте гласа на думите, но не видяхте никакъв образ; само глас чухте .

Deu 4:15  Прочее, внимавайте добре на себе си, (защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня вие не видяхте никакъв образ),

Act 17:24  Бог, който е направил света и всичко що е в него, като е Господар на небето и на земята, не обитава в ръкотворни храмове,
Act 17:25  нито му са потребни служения от човешки ръце, като да би имал нужда от нещо, понеже сам той дава на всички и живот и дишане и всичко;


Една икона не би могла да разкрие небесния образ на Христос! Що за богохулство е това да се принизява страшното име на Бога и неизмеримото Му величие до такова нищожно ниво! Не разбирам как смееш да ограничаваш Господното величие, да го затваряш в  рамките на някаква си рисунка? Явно ти липсва страхът от Бога на Писанията, Vasquez, затова може би си позволяваш да говориш по такъв начин - нещо неразумно от твоя страна и пагубно. Точно заради това нямаме такава заповед за използване на икони и тем подобни - те принизяват Бога.
(Прави ми впечатление, че една голяма порция от хората в този форум често си позволяват да не се страхуват, когато размишляват или говорят за Бога. Срамота е това - не се изследват нещата със страхопочитание, но, както четох да се казва, да се говори по инерция.
Защо все по-рядко се вижда вече някой да рече, както Йов:

Job 23:15  Затова, смущавам се в присъствието Му; Когато размишлявам треперя от Него.

Никак не ви чета нещата вече - на вас, които ги вършите тия работи, да говорите безумщини - направо ви пропускам постингите и чета това, което хората, които в действителност със страхопочитание изследват и пишат. Осквернявате съзнанието на четящите този форум. )

Една икона също така никак не е свята.
А и иконите нямат цел. Цел имат тия дето ги правят - едни човеци; а човеците са зли. Тия дето се уповават на човеци са проклети не случайно. 

Isa 44:13  Дърводелецът простира връв, начертава идола с тебешир, Изработва го с длета, начертава го с пергел, И образува го по човешки образ, според човешка красота, За да стои в къщи
Isa 44:14  Отсичайки си кедри. И вземайки пърнар и дъб, Той си бе избрал между горските дървета едно, Та бе насадил бор; и дъждът го е правил да расте.
Isa 44:15  Тогава, като е станал на човека за горене, Той взема от него и се топли, Още го гори и пече хляб; И същото прави бог та му се кланя, Прави го изваян идол та коленичи пред него!
Isa 44:16  Една част от него той изгаря в огън, С друга част готви месо да яде, Изпича печиво и се насища. Грее се и казва: Ох! стоплих се! върху огъня!
Isa 44:17  И останалото от него прави бог, изваяния си идол. Коленичи пред него и му се кланя, И му се моли казвайки: Избави ме, защото ти си мой бог!
Isa 44:18  Те не знаят нито разсъждават; Защото са замазани очите им, за да не гледат, И сърцата им-за да не разбират:


Мислиш, че Бог решава чрез икони дето нито говорят, нито дишат, нито миришат, дело на човешки ръце, да разпространява благовестието, тъй ли? Да не бъде! Както каза някой по-горе, не виждаме в Словото никъде да пише Христос да е пращал апостолите с икони в ръка. 

Замисляме ли се , че този така популярен земен образ на Христос, който е познат в днешно време, може да е въведен от Сатана, да бъде приет от Антихриста, и тъй да се заблудят мнозина? Не мисля, че тази възможност е за подценяване. Дори с тези технологии, които са ни познати на нас днес, знаем, че всеки с достатъчно пари би могъл да изглежда както поиска. А какво ли да кажем за технологиите, които не са ни познати, но се пазят в тайна?


Isa 40:18  И тъй, на кого ще уподобите Бога? Или какво подобие ще сравните с Него?
Isa 40:19  Кумирът ли? - Художникът го е излял , И Златарят го обковава със злато И лее за него сребърни верижки;


Isa 40:25  И тъй, на кого ще Ме уподобите Та да му бъда равен? казва Светият

Isa 46:5  На кого ще Ме оприличите, и с кого ще Ме сравните и съпоставите, Та да бъдем подобни?
Isa 46:6  Ония, които изсипват злато из мешеца, И претеглят сребро с везни, Те наемат златар, та го направя бог, Пред който падат и се покланят;
Isa 46:7  Дигат го на рамо и го носят Та го поставят на мястото му; И той стои там, и от мястото си няма да мръдне; Още и вика човек към него, но не може да отговори, Нито да го избави от бездната му.
.Очевидно е, че тази практика с иконите не може да издържи теста на Писанията; тя просто не е потвърдена никъде в Словото, до колкото виждам от изследването си. Ако можеш - намери. Поради тая причина, тия, които обичат Бога ще отлъчат подобна практика от себе си.

Edit:  Нещо по темата. Изгледайте репортажа и вижте сами в какво блато тъне България
'By beholding folly as the folly of others, thine own folly cries out to heaven.' - Barth