Author Topic: Микровълнови печки  (Read 15356 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 892
Микровълнови печки
« on: July 13, 2008, 18:52:20 PM »
Какво мислите за микровълновите печки?
Какво става с храната готвена в тях?
Какво се отделя в храната от съдовете които се използват в печката , те са също и пластмасови?

ако има някой повече информация за това , нека сподели.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: микровълнови печки
« Reply #1 on: July 13, 2008, 19:37:01 PM »
Ние лично не ползваме микровълнова печка за готвене. Топлим вода/мляко или в редки случаи някаква храна, която е останала, но вкусът не е толкова добър и затова гледаме да я избягваме.

Микровълновите печки действат на принцип на това, че възбуждат водните молекули и затова ако сложите чаша с вода за 30сек водата се стопля, но не и чашата (след това температурата се предава на чашата). Работят с високочестотни радио вълни (гигахерци).

Това, че възбуждат водните молекули, предполагам не е единственият ефект. Силното електромагнитно поле играе ролята на електролиза, при която се разделят водните молекули. Това, че се разделят водните молекули говори, че се получава нещо, което не е точно вода.

Като цяло храната, приготвена в микровълнова печка не е вкусна и от общата информация, която имам, не е полезно, нито естествено затопляне. Дори електрическото затопляне е по-естествено, защото при него топлината се предава от котлона към съда и съдът се затопля, докато тук се получава затопляне "отвътре-навън", което не е естествено.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3241
Re: микровълнови печки
« Reply #2 on: July 14, 2008, 01:40:09 AM »
Преди години бях чул, че микровълновите печки не са полезни, дори могат да причинят рак и като цяло съм странял от тях. Това което обаче напълно ме отблъсна от тях беше времето когато трябваше да се храня на вън и често си купувах хамбургери и сандвичи навънка, които в повечето случаи ги затопляха в микровълнова печка. Още помня че вкуса на тия хамбургери беше ужасен и хляба ставаше ужасно мек и безвкусен, направо блудкав. Постепенно забелязах, че все повече павилиончета за хамбургери заменяха микровълновата със тостер, при който хляба се препичаше и вкуса ставаше значително по-добър. Явно са се усетили, че клиентите не харесват храната минала през микровълновата печка.

Поради тези причини аз напълно игнорирах съществуването на микровълновите печки и изгубих всякакъв интерес да притежавам такава. Нещо повече планирам да се завърна към естественото готвене на огън в глинена пещ.

Във връзка с темата обаче направих кратко търсене в мрежата и попаднах на статия, която изглежда информативна по въпроса:

http://www.mercola.com/article/microwave/hazards.htm

(препоръчително е познание по английски език)

Ето и резултатите от един експеримент при който две растения са поливани със затоплена вода, едната затоплена на котлон а другата в микровълнова - резултатите са повече от очевидни:

http://www.rense.com/general70/microwaved.htm

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3241
Re: Микровълнови печки
« Reply #3 on: July 14, 2008, 02:00:12 AM »
Успях да намеря превод на български на горната статия на английски (или поне на част от нея):

"Принципът на затопляне е съвсем различен при обикновената фурна и при микровълновата фурна. Чрез обикновената фурна се готви на принципа на излъчване на топлина. При микровълновите фурни затоплянето е чрез излъчването на микровълнови вълни. В микровълновата печка се използва магнетронен генератор за произвеждане на микровълни с честота около 2,45 GHz с цел готвене на храна. Микровълните готвят храната, като карат молекулите на водата в продуктите да вибрират. Вибрацията произвежда топлина, която затопля храната. Като вземем предвид че органичната материя е съставена главно от вода, храната се приготвя много лесно по този метод. Но дали е и здравословно? В повечето случаи молекулите вода вибрират толкова силно, че се саморазрушават.

Всяка вълна енергия променя полярността от положителна към негативна с всеки цикъл на вълната. При микровълните, тези промени в полярността се повтарят милиони пъти всяка секунда. Молекулите в храната - особено тези във водата - имат положителен и негативен край, по същия начин, както северния и южния при компаса.

Микровълново приготвената храна съдържа молекули и енергии, които не присъстват в приготвена по начините, по които се приготвя храна, откакто човечеството познава огъня. Микровълновата енергия от слънцето и другите звезди е на принципа на директния поток, докато изкуствено произведените микровълни, включително тези във фурните, произлизат от променящ се ток и предизвикват милиарди или повече пъти полярни обръщания в секунда във всяка хранителна молекула, която облъчват. Производството на не-типични молекули е неизбежно. Естествените аминокиселини са наблюдавани да преминават през изометрични промени (промени във формата), както и през трансформации към токсични форми, в следствие въздействие в микровълнова фурна.

Едно краткосрочно изследване откри съществени обезпокоителни промени в кръвта на индивидите, консумирали мляко и зеленчуци, облъчвани в микровълнова фурна - на осем доброволци се предлага да се хранят с различни комбинацции от тези храни, приготвена по различни начини (сурово, микровълново, конвенционално готвена, размразена с микровълнова).

Всички храни, обработени в микровълнова фурна, причинява съществени промени в кръвта на доброволците в експеримента - спад на хемоглобина и покачване цялостното ниво на бели кръвни телца и нивата на холестерола, спад в нивото на лимфоцити.

Луминисцентните бактерии (излъчващи светлина) са използвани за откриване на промени в кръвта. Съществено увеличение бе открито в луминисценцията на тези бактерии, когато са изложени на кръвен серум, извлечен след консумация на микровълново приготвена храна.

Освен това, наблюдава се съществена връзка между количеството микровълнова енергия в тестваните храни и люминиращата енергия от луминисцентните бактерии, изложени на серума от кръвните проби на участвалите доброволци.

Д-р Хертел заключава, че технически извлечената енергия може наистина индуктивно да премине през човека, след хранене с микровълново приготвена храна.

Според д-р Хертел,

"Левкоцитозата, която не може да бъде обяснена от нормални дневни отклонения, се взима много сериозно предвид от хемотолозите. Левкоцитите са често знак за патологични ефекти върху живия организъм, като например отравянето или клетъчно увреждане. Увеличението на левкоцити в микровълново приготвена храна са много по-ясно изразени от тези, в другите варианти храна. Очевидно, тези отбелязани завишения са причинени основно от приемане на микровълново обработени субстанции. Очевидната допълнителна енергия, излъчвана от луминисцентните бактерии, е просто още едно потвърждение.

Технически произведените микровълни са основани на принципа на променящия се ток (AC). Атомите, молекулите и клетките, изложени на тази тежка електромагнитна радиация, предизвикват обръщане на полярността от 1 до 100 милиарда пъти в секунда. Няма атоми, молекули или клетки на органични системи, които да са способни да издържат на подобна жестока, деструктивна сила за продължителен период от време, дори и при ниски енергийни нива на миливата. От всички естествени субстанции, които са полярни, кислородът на водата реагира най-чувствително. Така се предизвиква затоплянето в микровълновото третиране - фрикция, последваща от това зверско третиране молекулите на водата. Структурата на молекулите се разкъсва, молекулите са насилствено деформирани (клетъчен изомеризъм) и това води до влошаване качеството. Това е обратно на конвенционалния метод на загряване на храната, където топлината се предава отвън навътре. Готвене на микровълнова фурна започва на клетъчно ниво, където има вода и където енергията се трансформира във фрикционно загряване.

Увредените клетки стават лесна плячка за вируси, гъби и други микроорганизми. Естествените механизми за възстановяване се подтискат и клетките се предизвикват да се "адаптират" към състояние на енергийна спешност - те преминават от аеробна към анаеробна респирация. Вместо вода и въглероден двуокис, клетката произвежда отрови като водороден прекис и въглероден моноксид."

Същите зверски деформации, които се проявяват в нашите тела, когато сме директно изложени на радар или микровълни, се появяват в молекулите на храната, приготвена в микровълнова фурна. Такова облъчване води до деструктуриране и деформация на молекулите на храната. Освен това, създават се нови съединения, наречени падиолитични съединения, които са непознат синтез, неоткрит в храната. Радиолитичните съединения се създават при молекулярното декомпозиране - разрушаването - като пряк резултат от радиацията.

Производителите на микровълнови фурни твърдят, че такива частици не се образуват в по-висока степен от тази, при готвенето по другите, конвенционални методи. Представеното дотук научно клинично доказателство показва обаче, че това просто е една лъжа. В Америка, нито университетите, нито федералното правителство са провели някакви проучвания за ефектите върху телата ни от яденето на микровълново приготвена храна. Не е ли странно? Всъщност, те са много по-заети с проучвания относно какво става, когато не се отвори правилно вратата на микровълновата печка...

Прикриващи истината действия от страна на производителите

Скоро след оповестяване резултатите от изследването на д-р Хертел и д-р Бланк, властите реагират. Мощна търговска организация, Швейцарската асоциация на търговците на електроуреди за домакинството и производството, (FEA), светкавично отвръща на удара през 1992г. Те апелират Президентът на Съда на Сефтиген, кантона на Берн, да издаде т.нар. Заповед за "мълчание" срещу д-р Хертел и д-р Бланк (a "gag order"). През март 1993, д-р Хертел е обвинен, че "пречи на търговията" и му е забранено да огласява резултатите от изследванията си. През следващите години, д-р Хертел защитава позицията си пред Съда за човешки права в Страсбург и през 1998г., на 25 август, е издадено решение, че са били засегнати неговите човешки права, както и че издадената му забрана е в противоречие с общата конвенция за свобода на израза. Швейцария е задължена да изплати и конпенсация на д-р Хертел.

Канцерогенност на храната, приготвена в микровълнова фурна

Д-р Лита Лий, в своята книга Ефекти от готвене в микровълнова фурна върху здравето, както и в публикации през март и септември 1991 в сп. Earthletter, твърди, че всяка от микровълнова фурна изтича електро-магнитно лъчение, което уврежда храната и обръща сготвените субстанции в опасни органични токсини и канцерогенни продукти.

По-нататъшни изследвания разкриват дори още по-неочаквани вредни ефекти от готвенето в микровълнова фурна.
Следващият пример е обобщение на проучвания от Русия, публикувани в Атлантис Рейзинг Едюкешънъл Сентер в Портланд, Орегон, САЩ. Канцерогенни образувания се формират във всички тествани храни. Не са използвани тестове в микровълнова фурна, за по-дълъг период от време, отколкото е необходимо за приготвяне, размразяване, или затопляне на храната.


Микровълновото облъчване за приготвяне на месото предизвиква формиране на d-Nitrosodienthanolamines - добре известен канцероген.

Мляко, приготвени в микровълнова и зърнени закуски (ядки) - обръщат някои от своите аминокиселини в канцерогени.

Размразяване на замразени плодове - обръща глюкозата си и галактосидни съставки в канцерогенни съставки.
Изключително кратко излагане на сурови, сготвени или замразени зеленчуци обръщат растителните алкалоиди в канцерогени.

Канцерогенни свободни радикали се формират в растения, особено коренни растения, обработени в микровълнова урна.

Понижаване на питателната стойност на храната

Руските изследователи също докладват подчертано ускорение на структурната деградация, водеща до понижена питателна стойност от 60 до 90% във всички тествани храни. Измежду тях са:
Понижена наличност на витамин В-комплекс, витамин С, витамин Е, есенциални минерали и липотропични фактори във всички тествани храни.
Разнообразни видове увредени субстанции в много растения, например алкалоиди, глюкоза, глюкоктосиди и нитрилосиди.
Деградация на нуклео-протеините в месата."
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Re: Микровълнови печки
« Reply #4 on: March 04, 2009, 16:01:20 PM »
Тихомире това че не използваш микровулнова печка е параноя да не кажа глупост .Защото ака следваме тази твоя логика нетрябва да ползваме телефони копютри и други мисля чве това е крайност но сигурно това си е твое право.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Микровълнови печки
« Reply #5 on: March 04, 2009, 18:33:59 PM »
evangelista,

Има неща, без които също може да се живее и даже да им се намери по-добър заместител.

Едно от тези неща е микровълновата печка. Купуваш си електрическа, която е клас А с бързозагряващи котлони и си топлиш яденето. Може да ти излезе съвсем малко по-скъпо като ток, но пък ще е за доброто на семейството ти. Аз гледам да се грижа за семейството си и затова бих избягвал микровълновите печки.

Относно телефоните и компютрите е друга тема, но все пак ще ти споделя. Аз лично почти не ползвам GSM. Гледам комуникацията ми да е или по интернет или наживо. Това е също по-полезно.

Относно компютрите - много зависи от монитора най-вече, тъй като той е източникът на облъчване. Плоските монитори, които са лишени от катодна тръба (било то за настолен или преносим компютър) са се справили почти докрай с този проблем.

Ако знаем да вършим добро на ближния нека да го правим, иначе се натоварваме с грях. Това се отнася и да вършиш добро на семейството си като господар в него.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 650
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Микровълнови печки
« Reply #6 on: March 04, 2009, 23:00:03 PM »
Тихомире това че не използваш микровулнова печка е параноя да не кажа глупост .

evangelista, да не използваш микровълнова печка не е глупост, а това което си казал е глупост.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Re: Микровълнови печки
« Reply #7 on: March 05, 2009, 09:50:48 AM »
Явно всичко което се кажеразлично от вашето отношение е глупост.Но разни хора разни идеали.В словото се казвада не спорим относно ядене и пиене пък кой как ще си приготвя храната си остава за всеки.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Микровълнови печки
« Reply #8 on: March 05, 2009, 10:01:08 AM »
В Словото не се казва да не спорим за ядене и пиене, нито пък за готвене.

Ето какво пише:
Един вярва, че може да яде всичко, а слабият във вярата яде само зеленчук. Който яде, да не презира този, който не яде, и който не яде, да не съди този, който яде, защото Бог го е приел.

Тук се говори за ядене на месо от месарници в Рим (от които са вземали месо за идолослуженията) или за неядене на това месо и вместо това да се яде зеленчук.

Няма нищо общо с начин на приготвяне на храна, а става въпрос за съвестта на слабия във вярата.

Както ти казах, ако знаем да правим добро, но не го правим е грях. Добро е да пазим семействата си, доколкото имаме възможност и мъдрост.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3241
Re: Микровълнови печки
« Reply #9 on: March 05, 2009, 11:13:29 AM »
evangelista1962, глупостта е глупост винаги, без значение дали е различно от това, което сме казали или не.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Re: Микровълнови печки
« Reply #10 on: March 07, 2009, 20:28:38 PM »
Има общо няма значение че сеговори за месарниците принципа същия.Тогава да го кажем с друг стих от словото когато вършим нещо по не убеждение то е грях

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Микровълнови печки
« Reply #11 on: March 07, 2009, 20:31:13 PM »
То и има стих, който казва да изпитваме всичко, а не да стоим невежи. Трябва всичкото Слово да се взема като едно, а не само отделни части.

Мнозина не искат да изпитват нещата и се извиняват с неща като "не съм убеден, значи не е грях".
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Re: Микровълнови печки
« Reply #12 on: March 12, 2009, 22:06:02 PM »
Абе Бог  казва че ако вършиш нещо по не убеждение това е грях ти вишеумсстваш.Това да не си убеден в нещо включва итова да си по слаб в вярата.Било извън контекста ами спомниси какво казва Павел за яденето и съблазняването тое същото,.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 893
Re: Микровълнови печки
« Reply #13 on: October 07, 2010, 16:47:20 PM »

Относно компютрите - много зависи от монитора най-вече, тъй като той е източникът на облъчване. Плоските монитори, които са лишени от катодна тръба (било то за настолен или преносим компютър) са се справили почти докрай с този проблем.

Тук не съм съгласен с теб, CRT мониторите са по-безвредни от плоските, не случайно ги спряха от производство. Мога да ти го кажа от личен опит, у дома съм със CRT мога да прекарам пред него часове без проблеми, за половината време пред плосък монитор, ме боли главата, очите и съм уморен. При CRT-то излъчването е назад и евентуално настрани, но напред е намалено драстично, защото всички защити са на предната страна. Не бих си купил скоро плосък монитор поне докато имам възможност. (Телевизори не коментирам понеже не ползвам, но предполагам че са на същия принцип.)
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Микровълнови печки
« Reply #14 on: October 07, 2010, 17:03:54 PM »

Относно компютрите - много зависи от монитора най-вече, тъй като той е източникът на облъчване. Плоските монитори, които са лишени от катодна тръба (било то за настолен или преносим компютър) са се справили почти докрай с този проблем.

Тук не съм съгласен с теб, CRT мониторите са по-безвредни от плоските, не случайно ги спряха от производство. Мога да ти го кажа от личен опит, у дома съм със CRT мога да прекарам пред него часове без проблеми, за половината време пред плосък монитор, ме боли главата, очите и съм уморен. При CRT-то излъчването е назад и евентуално настрани, но напред е намалено драстично, защото всички защити са на предната страна. Не бих си купил скоро плосък монитор поне докато имам възможност. (Телевизори не коментирам понеже не ползвам, но предполагам че са на същия принцип.)
Забележи, че мнението ти е базирано на това какво на теб ти влияе добре или зле.

Отговорът ми беше относно това какво е облъчването и подобно сравнение, което даваш, не може да има, защото принципът им е различен. Трябва да се сравнят принципите им на работа и за това кое как влияе.

Също много зависи дали гледаш монитора на тъмно или много светло, откъде идва околната ти светлина и т.н. Аз гледам монитор, когато е добре осветено в стаята.

От субективна гледна точка (както ти посочи), мога да кажа, че плоските монитори са ми били по-щадящи откъм умора, но както отбелязах, не е въпросът за субективно мнение, а за обективни факти.

Относно това защо са ги спрели — не съм изследвал. Но примерно с енергоспестяващите крушки е интересен фактът — спрени са тези старите, а енергоспестяващите се произвеждат масово. Може би причината е, защото има живак в тях и той облъчва от близко разстояние, а от това имат полза фармацевтичните компании.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?