Author Topic: Икономически крах на САЩ и световна криза. Бягайте от градовете!  (Read 174878 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

uragannnn

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 1
Темата е интересна и пускам едно стихче:) което има връзка....

- стихчето е временно премахнато от администраторите -


И каза им: Внимавайте и пазете се от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му.

Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда, и гдето крадци подкопават и крадат.
защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти.

Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона.

И тъй, не търсете какво да ядете и какво да пиете, и не се съмнявайте;
защото всичко това търсят народите на света; а Отец ви знае, че се нуждаете от това.

Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави.

Евангелие от Матей 6 : 19, 21, 24, 32
и Лука 12 :15, 30

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Написания от мене материал в този постинг предизвика бая вълнения извън форума, като доста хора бяха обезпокоени от изнесените от мен икономически прогнози.

Същите хора побързаха да си намерят утешители, които им обясняваха, че изследванията са аматьорски от икономическа гледна точка и не си струва да се взимат под внимание. Може би Бог все още иска да покаже милост на тези хора, защото съвсем наскоро излезе нов материал, този път написан от икономически експерт и съветник на президента на РБ, който предупреждава за много жестока икономическа криза, която ще удари България дори повече от други страни. Ще копирам същия материал по-долу, с подчертаване на наблягане на определени моменти:

***

Очаква ли ни финансова криза?
11 Април 2008, петък. Днес гост на Коритаров е бил Д.Иванов, бивш икономически съветник на Г.Първанов. Констатациите на този експерт са крайно обезпокоителни. Ето самото интервю в писмен вид:

Водещ: Очаква ли ни финансова криза? Мой гост е Димитър Иванов, бивш икономически съветник на президента Георги Първанов, продължава да бъде член на Икономическия съвет към президентството. Добро утро.

Димитър Иванов: Добро утро. Честито ново студио, за първи път гостувам тук.

Водещ: Да, то наистина е доста по-различно от предишното. Но да вървим конкретно към разговора ни. Той се провежда в ден, когато се провежда вот на недоверие към правителството, заради кризата в МВР и заради хипотеза на срастване на висши представители на МВР с организираната престъпност и мафията. В същност, тази криза сама по себе си ли трябва да се разглежда или в нея се оглежда и друга криза?

Димитър Иванов: Мисля, че ставаме свидетел на две много сериозни неща. Независимо от персоналните скандали, аз тях даже не ги третирам, за първи път става ясно оголването на невъзможността олигархичният модел на властта, изграден през тези 18 години, да продължи да функционира. За първи път, също така, става ясно, че този олигархичен модел не е можел да се създаде, развие и функционира без помощта на съществени държавни структури. Когато говоря всичко това аз ще го подкрепя и с конкретни факти, с конкретни цифри, които правят моята тревога, като експерт и тревогата, според мен, на стотици хиляди, бих казал милиони български граждани от това, което става в нашата страна, още по-голяма.

Водещ: В същност, вие казвайки, че кризата отразява невъзможност на олигархичния модел да продължи да съществува, това добре ли е или не е добре? Това позитив ли е за правителството на Станишев или напротив?

Димитър Иванов: Това не може да бъде позитив нито за сегашното правителство, нито за предходното правителство. Правителства, които дойдоха след 2001 година, в името на осъществяването на един икономически растеж и прогрес на България, в името на европейската интеграция на България. А фактически, днес България се е превърнала в символ на корупцията, на престъпността в обединена Европа. Ние имаме външнотърговски рекорден дефицит. В същото време имаме, бих казал, символично положителен излишък и експорт на престъпност вече в Европа. Така че тези неща аз в никакъв случай не мога да ги класифицирам като признаци на това, че това правителство е тръгнало да се бори. Просто, функционирането на това правителство, начинът на неговото функциониране, начинът на неговото формиране показват невъзможност да се продължи по този модел.

Водещ: Тоест, в същност, вие подсказвате, че тъй като то е част от този модел за това се стига до невъзможност и за това са и кризите?

Димитър Иванов: При всяко положение. Няколко обективни цифри искам да ви представя, които според мен представляват съществен интерес и обясняват нещата.

Водещ: Какви са те?

Димитър Иванов: Нека да ви кажа следното, преди да преминем по въпроса с идващата финансова криза. Бил Гейст, считан за най-богатият мъж в Америка. Богатството на Бил Гейст, изчислявано на 56 млрд. долара е равностойно, г-н Коритаров, на 0.4% от БВП на Америка. Богатството на Рокфелер, най-богатият американец за всички времена, е било равностойно на 2% от БВП на Америка. Богатството на най-богатия българин днес, името е важно за социолозите и други институции, се изчислява на 3.54% от БВП на България. Ако Бил Гейтс трябва да притежава такова богатство той ще трябва да работи, девет пъти и да увеличи своето богатство. Богатството на тримата най-богати българи е равностойно на над 7% от БВП на страната ни.

Водещ: Това е сериозен дисбаланс.

Димитър Иванов: Това означава изключително, бих го нарекъл екстремно, диференциране на социалните доходи в нашата страна, толкова екстремно, колкото не съществува в нито една цивилизована европейска държава.

Водещ: Добре, с какво ни застрашава токова екстремно диференциране?

Димитър Иванов: С продължаващо разцепване на България. С тотално нездрав климат за продължаване на съществуването на обществото ни като такова.

Водещ: Нещо обаче да попитам, пак като преплитане на кризата в МВР и това, за което говорим сега. Кризата в МВР осуети пътуването на едно пътуване на премиера Станишев до Лондон. Той бе принуден да го отложи, макар и да трябваше да се види с британския премиер Гордан Браун. Какво в същност трябваше да чуе Станишев?

Димитър Иванов: Аз ви благодаря, че ми задавате този въпрос, защото именно в това се състои същността на това, за което аз съм дошъл и във вашето студио. Ако г-н Станишев бе отишъл на мозъчната атака, която Гордън Браун организира той щеше да чуе невероятно тревожното послание, което Браун отправи към правителствата на цяла Европа. А именно това, че Европа е изправена пред изключително дълбока световна финансова криза, такава, каквато модерната история на човечеството не познава.

Водещ: Наистина ли прозвучаха така думите на Гордън Браун?

Димитър Иванов: Точно така беше официалното послание на Гордън Браун. Вероятно г-н Станшев е прочел преди няколко дни и посланието на председателят на МВФ Доминик Строс-Кан, че държавна намеса на световно равнище е спешно необходима, за да се пребори със световната финансова криза. Вероятно г-н Станишев е прочел и последният доклад на международната кредитна рейтингова агенция “Муудис”, която казва, че България е в изключително сложно положение, изключително уязвима, спрямо идващата световна финансова криза.

Водещ: В какво точно би се изразила тя? Колко е близо и дали може да се предотврати?

Димитър Иванов: Значи, аз ще започна с още малко цифри, за да сме точни във всичко. Българската стопанска асоциация и нейният уважаван председател г-н Данев, редовно наблюдават и измерват т. нар. показател, който не се наблюдава от другите агенции в страната, наречен “междуфирмени задължения в България”. По последния им доклад общата сума на междуфирмените задължения в България, която е неконтролируема сума от никоя институция, е равностойна на близо два пъти БВП на България – над 90 млрд. лева. Това е неконтролируема сума. Общата маса на кредитните задължения, раздадените кредити в България – потребителски, жилищни, всякакви и т.н., надхвърли 60% от БВП на страната. Тези две цифри показват, че българските граждани, заедно с българските фирми, имат съвкупен дълг, който надвишава 2.5 пъти БВП на България.

Водещ: Това означава ли, че практически са пред фалит?

Димитър Иванов: Този дълг, ще кажа и за това, този дълг, този огромен дълг, в голямата си част, пак казвам неконтролируем, представлява съществения, канцерогенен елемент на корупцията и на престъпността на страната. Тъй като в голямата си част този дълг надвишава платежоспособността на тези, които го притежават..

Водещ: Е, да, но от това изход няма

Димитър Иванов: Изходът е много тревожен. Значи, аз съм изумен, честно казано, като експерт от розовата картина, която правителството чертае, по отношение на икономиката на страната. Искам да покажа последните данни, които съм взел, за да няма съмнение, от НСИ, това са данни, които не са докоснати от мен. Това представляват бюджетите на българските домакинства за януари 2007 – януари 2008 година. Сравнение за една година. Само преди няколко дни министърът на икономиката заяви, че спестяванията в България са се увеличили и са достигнали 4.27 млрд. лева. Дали той брои като спестявания, отъждествява като спестявания с депозитите, значи това е много спорен момент, но това е което НСИ, не Димитър Иванов, показва. Виждате какво се е случило с приходите от спестявания на нашите домакинства. Те са намалели, за една година, с 41%. Виждате с колко се е увеличило изплащането на дълга. И това говоря до януари 2008 година. От януари 2008 година ние имаме вече на два пъти повишаване на лихвените проценти. Което прави изплащането на дълга изключително сложна задача.

Водещ: Да.

Димитър Иванов: Виждате какво става с повишаването на съществени разходи на всяко едно домакинство. Това са данни средно на домакинство. И пак подчертавам – данни извлечени от официалната статистика. Още по-тревожен е фактът, на третия вот за недоверие според мен министър-председателят допусна един, бих го казал, некомпетентен и в голямата си част арогантен гаф, показвайки... той показа и зададе въпроса колко е струвал българският лев, показвайки една банкнота от 50 лева, сравнявайки я със същата банкнота през 1997 година.

Водещ: Да, така беше.

Димитър Иванов: По, бих казал, твърде сполучливото изказване вчера на един депутат, който каза: “Гражданите на България се интересуват не как са живели тогава, а днес как живеят”, аз искам да попитам министър-председателят колко струват неговите 50 лева, тези 50 лева, които той завари в българската икономика, когато дойде като неин стопанин през 2005 година, колко те струват днес, в 2008 година?

Водещ: В същност колко струват?

Димитър Иванов: Моят отговор е ясен. Тези 50 лева, на фона на инфлацията, тук съм отбелязал инфлацията само за 2007 година, но ако вземем съвкупната инфлация, ако вземете цената на финансовия ресурс, тези 50 лева днес са равностойни на не повече от 38 лева.

Водещ: Това е доста сериозно обезценяване.

Димитър Иванов: Което означава, че, ако днес вие искате да си купите същата кошница от продукти, средна, която сте си купували през 2005 година на вас ще ви трябват около 62 – 65 лева. Това е стойността на икономическото управление на г-н Станишев и компания.

Водещ: Добре, но в същност хората, които ни гледат си задават логично въпроса за тяхната лична съдба. Застрашени ли са те от банкрут, застрашени ли са те от унищожаване на финансовите им запаси, говорим за финансова криза, какво се случва?

Димитър Иванов: В 2006 година беше изготвен поредният годишен икономически доклад за президента на Република България, в който аз още тогава тревожно алармирах за неконтролируемите процеси на кредитна експанзия в страната. Тогава ми бе заявено, че няма опасност, че така наречените рискови кредити са не повече от 4%. От тогава насам, от 2006 година насам, повишаването на лихвените проценти по кредитите стана над 5 пъти. В момента, при инфлацията, която е в страната, рисковите кредити в страната са нараснали с 57%, официална статистика. Проблемът е още по-голям и още по-тревожен. В следствие на световната финансова криза редица от банките в нашата страна, ние считаме, че имаме стабилна банкова система, но много от чуждестранните банки, представени в Българи, да не говоря за нашите родни, български банки бих казал вече токсично, опасно са експозирани в пазарите на редица рискови източноевропейски страни.

Водещ: Какво значи това?

Димитър Иванов: България, Румъния, Хърватска, Полша и т.н.

Водещ: Какво значи това на практика?

Димитър Иванов: Ще ви дам пример, за да не сме голословни. Само преди два дни МВФ публикува своя глобален доклад за финансовата стабилност. В него има специален раздел озаглавен - “Източна Европа, пред изключително твърдо приземяване”. В него са цитирани списък от банки, чието заемно портфолио е твърде много експозирано към нашите пазари, тоест те са раздали твърде много кредити. Които кредити, както вие разбирате днес, стават рискови за връщане. Ликвидността на тези банки намалява. Централите им започват да спират понататъшно увеличаване на ликвидността и всичко това означава за България намаляване на икономическия растеж, намаляване на икономическия живот, изключителни трудности пред кредитополучателите, сериозни трудности пред банковата ни система.

Водещ: Какво означава сериозни трудности? Ще има ли фалити на банки, както през 90-те години?

Димитър Иванов: Светът какво ни показа? Щом като такива гиганти на световната банкова система като Ю Би Ес, “Сити груп”, могат да се окажат след кризата изплаващи по корем, какво да говоря за регионални играчи, които на някои от тях над 50% от заемното им портфолио са кредити, които са...

Водещ: Добре, дайте препоръка към гражданите какво да правят.

Димитър Иванов: Моята препоръка е следната. Ние трябва да си зададем въпроса в тази световна криза, която идва, при твърде голямата финансова уязвимост на България, при липсата на последователна, конкретна, дългосрочна насочена икономическа политика, може ли икономическият кораб на България да бъде воден от Станишев и правителство?

Водещ: Е, отговорът какъв е?

Димитър Иванов: Вие бихте ли си дали вашите пари да ги управлява г-н Станишев?

Водещ: Не, ама аз и на друг не бих ги дал да ги управлява, защото не са и толкова много.

Димитър Иванов: Все някой трябва да ги управлява, г-н Коритаров. Значи, аз считам, че изборът и това го считам съвършено тревожно и тревожно, изборът има дума. Има наименование.

Водещ: Какво?

Димитър Иванов: И той се казва или криза, или Станишев.

Водещ: Или криза, или Станишев. Само че по ирония на съдбата говорим за задаваща се финансова криза, а днес се обсъжда вот на недоверие заради МВР. МВР какво означава като криза, за вас, вече след вашия анализ?

Димитър Иванов:
Аз ще ви кажа. Вие добре задавате този въпрос. За мен, разбира те ли, всичко което се случва е гротескно, бих го нарекъл сюреалистично. На фона на факта, който не се съобщава, за който ние разговаряме днес във вашето студио и ви благодаря за тази покана, че стотици хиляди български семейства може да се окажат “под водата”, на фона на тази финансова криза, която се очертава, българският министър-председател, българското правителство, управляващата коалиция се занимават за защитават провала, обществения провал на един министър, да не кажа и на неговите бели чорапи.

Водещ: Да, в същност, кажете – да обръщат ли парите си във валута гражданите? Един практичен съвет, накратко.

Димитър Иванов: Значи, практичният съвет трябваше да дойде отдавна или от министъра на финансите, или от министъра на икономиката или от премиера.

Водещ:
Не е дошъл.

Димитър Иванов: Аз бих искал да попитам кога за последен път българският премиер се е срещал с председателя и ръководството на Централната банка? Да разговаря по тези въпрос.

Водещ: Кажете вашият практически съвет?

Димитър Иванов: Моят практически съвет е преди всичко към гражданите, да бъдат изключително умерени в желанието си да инвестират, тъй като обективни икономически трудности се струпват над страната ни. Липсата на политики, липсата на регулация на кредитната експанзия води към огромни рискове и ние се намираме на границата на втора, за последните 11 години, втора голяма финансова криза, ако не се вземат спешни икономически и политически мерки.

Водещ: Добре, благодаря на Димитър Иванов за участието му в предаването.

Димитър Иванов: И аз благодаря.

***


Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Казаното от Димитър Иванов в това интервю напълно се покрива с изнесеното от мен, като изследване и прогнози. Нещо повече, той дава да се разбере, че проблемите на безразборното кредитиране в България имат подобно естество на това в САЩ, което предизвика кризата. Тук нещата ще започнат да се сгромолясват по същия начин. Само дето ние сме много по-бедни и нестабилни и е възможно да пострадаме много по-лошо.

Нещо повече ние още нищо не сме видяли от икономическата криза, истинския удар тепърва предстои. За пореден път искам да напомня на християните да не взимат никакви кредити, а които са взели да поставят като главен приоритет да се освободят от всякакви дългове в рамките на 6 или по-малко месеца. Това би помогнало но далеч няма да реши проблема.

В момента има сили и кръгове на интереси, които се борят всячески за премахване на валутния борд в България. Знам, че има и кръгове които се борят борда да остане до приемане на еврото като национална валута. Аз не знам кой ще надделее, но вероятността да се премахне борда става все по-голяма. Ако това стане 1 евро ще отскочи от 1.9586 до 3.40 лв почти веднага, а колко точно ще стане в последствие никой не знае, но е възможно да ни удари нова хипер инфлация. При всички случаи от това ще пострадат всички българи, дори онези чиито доходи са във валута ще пострадат от влошената обстановка в страната.

Християните трябва да намерят духовна и икономическа стабилност, като се върнат към оригиналния Библейски социален начин на живот в общност. Общност, която има своя собствена духовна и икономическа рамка, независеща от ресурсите и системата на този свят. Християните са наречени Божий НАРОД, не без причина. Един народ има своя собствена икономика и свой собствен икономически и финансов модел, както има и свой собствен език и свой собствен цар.

Време е християните да се научат да живеят според реда и ресурсите на Божието Царство, което не е само духовно царство, но обхваща всеки аспект на нашия живот, включително икономически и социален.

Ако вярващите мислят, че в идващата криза ще се спасяват поединично, много са се заблудили! Само живота като едно Тяло, ще има капацитета да бъде прибежище и ефективен отпор на идващите духовни, социални, природни и икономически катаклизми.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Watchman казваш :
Quote
"Време е християните да се научат да живеят според реда и ресурсите на Божието Царство, което не е само духовно царство, но обхваща всеки аспект на нашия живот, включително икономически и социален.

Ако вярващите мислят, че в идващата криза ще се спасяват поединично, много са се заблудили! Само живота като едно Тяло, ще има капацитета да бъде прибежище и ефективен отпор на идващите духовни, социални, природни и икономически катаклизми".

Искам да те помоля, да развиеш още малко стратегията на оцеляването, защото много ми прилича на християнски кибуц.
Сигурен съм ,че тази тема има практично развитие.
Дошло е времето всеки да се прости с егоизма си и погледне на другия като Божие дете, за което е платена същата цена.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 230
IvanQS,

Без да омаловажавам питането ти към Watchman, бих искал да обърна внимание и на една друга страна на въпроса--а именно отношението с хората извън вярата на фона на последните времена.

Ти спомена по-горе в темата, че има хора, които обичаш и че те те задържат в града на този етап. Мястото не е толкова важно, ако то не е според Божията воля. По-важно е дали нещо ни задържа или възпрепятства, за да я вършим. Дали нямаме някое скрито съкровище, което да е приковало сърцето ни и да ни задържа или дърпа в грешната посока. Било то преданост към приятели, роднини, имоти, бизнес и други подобни неща. Нека не забравяме предупреждението, което Христос отправи към учениците си:

Mat 10:32  И тъй, всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Отца Си, Който е на небесата.
Mat 10:33  Но всеки, който се отрече от Мене пред човеците, ще се отрека и Аз от него пред Отца Си, Който е на небесата.
Mat 10:34  Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята; не дойдох да поставя мир, а нож.
Mat 10:35  Защото дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка й, и снаха против свекърва й;
Mat 10:36  и неприятели на човека ще бъдат домашните му.
Mat 10:37  Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене.
Mat 10:38  и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене.
Mat 10:39  Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.

Ако ние любим майка си и баща си (или друг човек) повече от Господа и сме склонни да направим компромис с Неговата воля за "доброто" на семейството, то ние не сме достойни за Него. А по този начин сме и заробени да служим на човеците, а не на Бога, който ни е откупил.

Това е много важно, тъй като във времената, в които живеем разграничаването между Божиите хора и невярващите ще става все по-отявлено. И тъмнината ще се опитва да потули светлината всячески. Близки и познати ще ни упрекват за решенията ни, ще ни се присмиват, дори ще се опитват да ни попречат. Затуй трябва да сме много внимателни във взаимоотношенията си с околните и да бъдем водени от Духа във всяко дело и дума. Може да се окаже, че една изречена дума извън Божието благоволение пред неправилния човек, ще доведе до нашия банкрут, и до осуетяването на делото, което Бог ни е поверил. Ние не трябва да забравяме, че сме сред вълци в този свят (който е управляван от друг, противен на Бога дух) и трябва да сме "разумни като змиите" и "незлобливи като гълъбите" (Мат. 10:16). Обвързаността ни с хора, огранизации може да доведе до пагубна зависимост--затова не трябва да се впрягаме заедно с невярващите и не трябва да им гласуваме повече доверие отколкото могат да поемат. Предупредени сме един ред по-надолу в същата тази 10-глава на Матея: "А пазете се от човеците защото ще ви предават на събори, и в синагогите си ще ви бият. Да! И пред управители и царе ще ви извеждат, поради Мене, за да свидетелствувате на тях и на народите" (Мат. 10:17-18). Ние трябва да се пазим от човеците, дори от тези, които искаме да спасим и към които имаме най-добри намерения, защото сатана може да ги използва против нас. В един момент те може да се обърнат срещу нас (което е нормалната им реакция), според както е писано:

Mat 10:21  Брат брата ще предаде на смърт, и баща чадо; и чада ще се подигат против родителите си и ще ги умъртвят.
Mat 10:22  Ще бъдете мразени от всички, поради Моето име; а който устои до край, той ще бъде спасен.

Ние не трябва да се заблуждаваме, че цялото това отделяне от системата на света ще е леко и безпрепятствено. Моите родили например, колкото и да не разбират нещата, се отнасят с голяма доза скептицизъм към нещата, които съм им казвал за идващата криза и смятат, че си провалям живота. И ако това е само във финансовия и икономически аспект, какво да кажем тогава, когато оцеляването ни е реално застрашено заради свидетелството ни за Христос и начина на живот в този свят.

Аз тепърва откривам колко важно е човек да мери приказките си пред хората и да не казва повече от това, което Бог благоволява. Което не означава, че ние трябва да лъжем и заблуждаваме, но да разбираме, колко може да понесат хората около нас--с оглед на духовната си зрялост и вярата/неверието им--и да не преминаваме тази граница. Писано е:

Mat 7:6  Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свинете, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат.

Pro 9:7  Който поправя присмивателя навлича на себе си срам; И който изобличава нечестивия лепва на себе си петно.
Pro 9:8  Не изобличавай присмивателя, да не би да те намрази. Изобличавай мъдрия и той ще те обикне.

И всичко това не е за да предпазим себе си от преследване, което може да се окаже неизбежно, а за да предпазим Божието дело и Божиите хора и сърцата си чисти пред Господа. Тук е нужна мъдрост. Нужно е правилна преценка за духовното състояние на хората, с които взаимодействаме, за да можем да се предпазим--защото ако една овца не може да разпознае вълка в овча кожа, то когато той я захапе за гръкляна, може вече да е твърде късно.

Някой може да рече, че техните не биха го предали или че такава опасност няма, но пропуска предупрежденията в Словото. Или пък е извън Божията воля, влязъл е в компромис със света, и e намерил комфорт сред невярващите. Ясно е писано, "Ще бъдете мразени от всички, поради Моето име; а който устои до край, той ще бъде спасен" (Мат. 10:22). Ако грешниците в греха си се чувстват комфортно около нас, може би светлината ни е малка.

Всичко, което написах е валидно за взаимоотношенията ни с невярващите, но не по-малко валидно и с тези от църквата, които изповядват Христовата вяра. Писано е за последните времена:

Mat 24:9  Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете намразени от всичките народи поради Моето име.
Mat 24:10  И тогава мнозина ще се съблазнят, и един друг ще се предадат, и един друг ще се намразят.
Mat 24:11  И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.
Mat 24:12  Но понеже ще се умножи беззаконието, любовта на мнозинството ще охладнее.

Ще има хора, които ще отпаднат от вярата и ще се превърнат в наши врагове. За мнозина от тях отделянето от тесния път вече е започнало. Или те трябва истински да се обърнат към Бога, или ние трябва да се отделим от тях, но не можем да смятаме, че дори и те малко по-хладки да са и да не разбират нещата, това в един момент на криза и изпитание няма да се отрази. Напротив, писано е: "Също и посеяното на канаристите места са тия които, като чуят словото, веднага с радост го приемат; нямат, обаче, корен в себе си, но са привременни; после, като настане напаст или гонение, поради словото, веднага се съблазняват" (Мар. 4:16-17). Когато трусовете настъпят, всички сгради, които нямат добра основа ще се срутят, а ако ние сме уповавали на тях, заблуждавали сме се, и за нас ще има пагубни последствия, тъй като те ще ни повлекат със себе си. Когато говорим за живота в Тяло и за необходимостта от единство и взаимопомощ, то не трябва да забравяме, че това е единство в Истината и в един Дух, а това не е път на повърхностни и доктринални обединения, а на отделяне от неправдата--както е писано, "Отлъчете нечестивия човек изпомежду си" (1 Кор. 5:13).

За да се спасим духовно, ние трябва да скъсаме със всичко, което черпи мъдростта си и живота си от Вавилон. А това е болезнено нещо, защото може да се окаже, че ще нараним и ще бъдем наранени от хора, които обичаме. Но как да придобием, ако първо не сме изгубили и как да намерим нов живот в Христа, ако първо не сме изгубили своя си? Поне за мен сега е време, в което изчислявам цената на стъпките, по които Бог ме води, и разчитам, че Той ще ми дава сила да я плащам, ден след ден, с вяра. "И всеки, който е оставил къщи, или братя, или сестри, или баща, или майка, [или жена], или чада, или ниви, заради Моето име, ще получи стократно и ще наследи вечен живот" (Мат. 19:29). Не са нивите и братята и сестрите и гоненията и сигурността, които търся и желая--въпреки че те са благословия--а да уповавам на Бог, знаейки, че Той е добър и Той е верен и ДОСТОЕН за това.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
byFaith,
Не познаваш живота ми!
Мнението ти може да излезе във форума и без да използваш името ми.

"Ако ние любим майка си и баща си (или друг човек) повече от Господа и сме склонни да направим компромис с Неговата воля за "доброто" на семейството, то ние не сме достойни за Него. А по този начин сме и заробени да служим на човеците, а не на Бога, който ни е откупил."

Мисля ,че тук става въпрос за самоопределение,а не да създаваме пропасти в семействата си.
Сега е момента ,в който  благовестваме Царството на Христос ,а това става с любов.
Чел съм твои неща във форума и ми допада ревността ти към Господ.
Наистина идва времето ,когато ще трябва да покажем своята принадлежност,защото нямат общо тъмнината и светлината.
За сега ,до колкото зависи от нас ,живеем в мир с всички човеци.
Готви сме също, да се укрепим и да извършваме подвизи.Подвизите се извършват в екстремни  и враждебни условия .

"И всеки, който е оставил къщи, или братя, или сестри, или баща, или майка, [или жена], или чада, или ниви, заради Моето име, ще получи стократно и ще наследи вечен живот" (Мат. 19:29).

Това е избор на самоопределение ,защото не сме свои си ,а с Цена купени.
Тук не става въпрос за механично отказване от родители и имоти ,а да не любим майка си и баща си (или друг човек) повече от Господа и сме склонни да направим компромис с Неговата воля.
Ако можеш ,дай практичен съвет как да създадем правилни взаимоотношения едни с други ,като Тяло Христово на земята и да не се доелираме едни други.Всички,които любят Господа сме от една страна.
Watchman,ти започна нещо добро.
Нека да продължим по темата за идващото време.
Готов съм да се уча от всичко,стига да е добре обосновано .
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 230
byFaith,
Не познаваш живота ми!
Мнението ти може да излезе във форума и без да използваш името ми.

Здравей отново! Мисля, че се е получило неразбирателство. Не съм адресирал до тебе публикацията си, IvanQS. По-скоро се обърнах към тебе за разрешение да вметна нещо различно от повдигнатия от тебе въпрос като го свързах със вече загатнат от тебе въпрос по-рано в темата--а именно ролята на взаимоотношенията ни с хората около нас извън тялото. Това е област, в която придобих известно разбиране. Ни най-малко претендирам да познавам тебе и живота ти. Публикацията ми беше към участниците и четящите във форума изобщо с оглед на времената, в които живеем.

Quote
Quote
"Ако ние любим майка си и баща си (или друг човек) повече от Господа и сме склонни да направим компромис с Неговата воля за "доброто" на семейството, то ние не сме достойни за Него. А по този начин сме и заробени да служим на човеците, а не на Бога, който ни е откупил."

Мисля ,че тук става въпрос за самоопределение,а не да създаваме пропасти в семействата си.
Сега е момента ,в който  благовестваме Царството на Христос ,а това става с любов.

Не съм сигурен, че добре разбирам коментара ти. Тук не говоря за пропасти, които ние (трябва да)създаваме. Фокусът не трябва въобще да е върху нас.

Quote
Quote
"И всеки, който е оставил къщи, или братя, или сестри, или баща, или майка, [или жена], или чада, или ниви, заради Моето име, ще получи стократно и ще наследи вечен живот" (Мат. 19:29).

Това е избор на самоопределение ,защото не сме свои си ,а с Цена купени.
Тук не става въпрос за механично отказване от родители и имоти ,а да не любим майка си и баща си (или друг човек) повече от Господа и сме склонни да направим компромис с Неговата воля.

Това не знам дали аз го казвам или ти, но да, съгласен съм. Механични действия по формули няма.

Quote
Ако можеш ,дай практичен съвет как да създадем правилни взаимоотношения едни с други ,като Тяло Христово на земята и да не се доелираме едни други. Всички,които любят Господа сме от една страна.

Това може би е предмет на отделна, важна дискусия. Не мисля, че мога да отговоря на въпроса ти с едно изречение, без да прозвучи като лозунг. Нужни са вяра и търпение.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
byFaith,
Много се извинявам за непремереното си изказване.
"Не познаваш живота ми!
Мнението ти може да излезе във форума и без да използваш името ми."

Казвам ти това във форума защото ,ако е в лично съобщение няма да е равносилно.
 Бъди благословен !
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 230
Иван, извинението ти е с радост посрещнато и прието, и със съзнанието, че без Божията ежедневна прошка и благодат, ние и двамата сме еднакво изгубени. Виждам че Бог работи в сърцето ти. Не губи кураж и уповавай на милостта Му!
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Watchman казваш :
Quote
"Време е християните да се научат да живеят според реда и ресурсите на Божието Царство, което не е само духовно царство, но обхваща всеки аспект на нашия живот, включително икономически и социален.

Ако вярващите мислят, че в идващата криза ще се спасяват поединично, много са се заблудили! Само живота като едно Тяло, ще има капацитета да бъде прибежище и ефективен отпор на идващите духовни, социални, природни и икономически катаклизми".

Искам да те помоля, да развиеш още малко стратегията на оцеляването, защото много ми прилича на християнски кибуц.
Сигурен съм ,че тази тема има практично развитие.
Дошло е времето всеки да се прости с егоизма си и погледне на другия като Божие дете, за което е платена същата цена.

Преди да отговоря на въпроса ти, бих искал да изясня, че не става въпрос за оцеляване, а за изпълнение на Божието призвание, особено в тия последни времена.

Целта на всичко това не е да оцелеем, защото ние имаме надежда за вечен живот, която никой не може да ни отнеме. Смисъла и целта на всички неща които съм написал в тази тема е да се върнем към оригиналния Божий замисъл за живота на Тялото, към оригиналното съдържание на живота на Христовата общност. Разбира се ясно е че няма как да изпълним Божието намерение и призвание, ако сме мъртви или отстъпили от вярата. Ето защо физическото оцеляване има своето място, но то далеч не е централно в това изследване.

Темата обаче, която повдигаш с въпросите си е доста дълбока, широка и висока, и аз едва ли ще мога да напиша нещо достойно за значимостта и. Но ще се опитам поне да докосна някои основни моменти, които ще разделя като различни въпроси.


Към какво са призвани Божиите светии?

Дали са призовани към индивидуалистичен начин на живот, където църквата уж са хората, които са нашите братя и сестри, а всъщност се заключава в посещение на така наречени "служби" два или три пъти седмично на които се стои като зрител в театрално представление, слушане на студентска лекция, наричана проповед и често дискотека с песни и танци. След което човек се завръща в кутийката си наречена апартамент, за да продължи да живее своя си живот откъснат от този на светиите и да се задоволява със себичното си ежедневие подхранвано от "АЗ и Бог" манталитета.

Напрактика този вид "християнство" е плод на една планирана изолация на светиите един от друг. Съвременния градски начин на живот е вдъхновител, насърчител и разпространител на тази изолация. Моята констатация след всички тези години, през които аз съм живял в най-големите градове на България е че ние сме били измамени! Измамени и ограбени от Христовата пълнота предназначена за Тялото! Ограбени и лишени от онази уникална среда, предвидена от Небесния Баща в която да се развиваме като истински Христови ученици.

Ето защо християнството е болно, защото е пребивавало твърде дълго в една болна среда, среда която няма нищо общо със заповяданото в Писанието и примера даден ни от Исус и апостолите. От своя страна градовете са не само болни, но те са и богати и влиятелни. И поради богатството си и влиянието си те започнаха да облъчват и заразяват останалите християнски общества със своето болно и фалшиво християнство. И в крайна сметка се е получила една епидемия, епидемия която се разпространява по целия свят с помощта на цялото акумулирано от градовете богатство, с помоща на християнските медии, които са създадени в името на това да проповядват Благовестието, но вместо това проповядват едно друго благовестие, в преобладаващата си част.

Ето защо Бог ще съди градовете, защото не само нечестието на светските прелива всяка чаша, но и хладкостта и отстъплението на християните извиква Божия гняв върху себе си. И нека не забравяме, когато двете кули близнаци в Ню Йорк паднаха сред хилядите убити имаше десетки евангелски християни, някои от тях служещи в различни църкви (прекарал съм време да чета списъците с имената на жертвите и описанието на живота им). Но Божия съд падна и върху тях без да направи разлика. Нима Бог ще осъди праведния с нечестивия? Да не бъде! Следва въпроса - дали Бог е разпознал праведни хора сред тези? Безспорно праведни е имало, както станаха известни не едно и две чудотворни избавления, но не за тях, а за останалите иде реч.

С тия думи искам да кажа, че когато Божия съд падне върху градовете в България, ще видим много "християнска" кръв да се лее по асфалтираните градски улици. Тия които са си мислили, че са християни и че всичко е наред с техния начин на живот и вяра, ще паднат от нож, от мор, от глад и от язва. И останалите "християни" ще се съблазнят и ще похулят Небесния Бог.

Апостол Павел казва в посланието към Солунците, че преди да дойде Исус и да бъдем събрани с Него, ПЪРВО ЩЕ ДОЙДЕ ОТСТЪПЛЕНИЕТО:

2Th 2:1  А колкото до пришествието на нашия Господ Исус Христос и нашето събиране при Него молим ви, братя,
2Th 2:2  да не се поклащате лесно от здравия разсъдък, нито да се смущавате било от дух, било от слово, или послание, уж от нас изпратено, като че ли вече е настъпил денят на Господа
2Th 2:3  Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението, и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,
2Th 2:4  който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или когато се отдава поклонение, щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог.


Аз мога ясно да заявя, че ТОВА ОТСТЪПЛЕНИЕ ВЕЧЕ Е ДОШЛО! ТО Е ДНЕС И СЕГА! Това, което виждаме по евангелските църкви и деноминации е самото отстъпление, което е по-развито при едни и по-малко при други, но кваса е почти навсякъде. Градското християнство е извършило делото си чудесно и е предложило прекрасна среда за развиване на отстъплението. Когато Божия съд падне върху тия лицемери, ще бъдем свидетели на един от най-грозните картини показващи на какво са способни тези така наречени християни, които иначе неуморно говорят за любов и толерантност.

Но да се върна към въпроса - към това ли са призовани Божиите светии? Към християнството, което ни демонстрират деноминациите и така наречените нови църкви, направени по про-западния модел на своите спонсори и TBN звезни идоли? Към индивидуалистичния и себичен градски християнин, който е супер любящ на думи през 10 минути на седмица през които "общува" със онези, които нарича братя? Да не бъде!

Това, което западното християнство и деноминациите ни демонстрират не е Христова църква и общност, това е организация от клубен тип, която има редовни сбирки, членски внос и клубни мероприятия.

Към какво тогава сме призовани? Какво е истинското значение на библейската дума, преведена в нашите Библии като "църква". Какво е съдържанието зад тази думи, каква пълнота сам Бог влага в нея?

Общност, народ, семейство, тяло, царство, събрание...
каква картина описват тия думи? Дали клубното градско християнство или се има предвид нещо съвсем друго?

Ти питаш дали това друго е нещо като кибуц. Еврейските кибуци са били не среда за изпълнение на Божията воля, а по-скоро инструмент за оцеляване във враждебни условия, като често кибуците са били напълно атеистични.

Това, което Библията нарича Христова общност (църква) и Тяло е нещо свръхестествено по своето естество, но изключително естествено и органично по своята форма. Не е естествено да ходиш на клубна сбирка всяка сряда от 18:30 и неделя от 10 часа, но е напълно естествено да седнеш да се храниш и да разчупиш хляб с простосърдечие и благодарност. Не е естествено на наричаш братя хора на които виждаш очите веднъж седмично (ако не и по-рядко) без да знаеш нищо за живота им, но е напълно естествено брат ти да живее през една ограда и да прекарате по-голяма част от деня заедно, помагайки си в ежедневните трудове и подкрепяйки се в духовните битки. Не е естествено да наричаш свой овчар, човек който може нито името ти да не знае, а камо ли живота ти и товарите ти, но е напълно естествено овчаря и овцете да са по цял ден заедно на паша! Не е естествено да считаш за свой учител телевизионен модел с лъскав костюм и позлатена Библия, който се намира на 15 000 километра от мястото, където живееш, но е напълно естествено ученика да седне при нозете на учителя си и да се учи много повече от живота му и примера му отколкото от думите му. Не е естествено проповедника да изнася лекция след лекция в академичен стил подправен с религиозен патос, но да нямаш идея как живее и дали живота му е за пример на останалите, понеже е грижливо скрит зад градския индивидуализъм, но е напълно естествено ежедневието на проповедника да е пред очите ти, като живо послание, което има много по-голяма сила да те преобразява от най-изкусната теологична гимнастика.

Има много повече което може да се каже относно този въпрос, но както казах темата е твърде дълбока, широка и висока, за да напиша нещо достойно за нея, нужни са месеци на ежедневно общение очи в очи преди да можем да разгърнем откровенията, които схващането на тези въпроси изисква. Но все пак надявам се, че съм дал поне някаква бледа насока относно тия важни въпроси.

Ще е нужно да се пише повече, но засега бих искал да спра до тук, и да продължа при друг сгоден случай.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Hope

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 1
 • Винаги има надежда!
Quote
Това, което Библията нарича Христова общност (църква) и Тяло е нещо свръхестествено по своето естество, но изключително естествено и органично по своята форма. Не е естествено да ходиш на клубна сбирка всяка сряда от 18:30 и неделя от 10 часа, но е напълно естествено да седнеш да се храниш и да разчупиш хляб с простосърдечие и благодарност. Не е естествено на наричаш братя хора на които виждаш очите веднъж седмично (ако не и по-рядко) без да знаеш нищо за живота им, но е напълно естествено брат ти да живее през една ограда и да прекарате по-голяма част от деня заедно, помагайки си в ежедневните трудове и подкрепяйки се в духовните битки. Не е естествено да наричаш свой овчар, човек който може нито името ти да не знае, а камо ли живота ти и товарите ти, но е напълно естествено овчаря и овцете да са по цял ден заедно на паша! Не е естествено да считаш за свой учител телевизионен модел с лъскав костюм и позлатена Библия, който се намира на 15 000 километра от мястото, където живееш, но е напълно естествено ученика да седне при нозете на учителя си и да се учи много повече от живота му и примера му отколкото от думите му. Не е естествено проповедника да изнася лекция след лекция в академичен стил подправен с религиозен патос, но да нямаш идея как живее и дали живота му е за пример на останалите, понеже е грижливо скрит зад градския индивидуализъм, но е напълно естествено ежедневието на проповедника да е пред очите ти, като живо послание, което има много по-голяма сила да те преобразява от най-изкусната теологична гимнастика.

Има много повече което може да се каже относно този въпрос, но както казах темата е твърде дълбока, широка и висока, за да напиша нещо достойно за нея, нужни са месеци на ежедневно общение очи в очи преди да можем да разгърнем откровенията, които схващането на тези въпроси изисква. Но все пак надявам се, че съм дал поне някаква бледа насока относно тия важни въпроси.

Ще е нужно да се пише повече, но засега бих искал да спра до тук, и да продължа при друг сгоден случай.

Здравейте,
прочетох с голям интерес публикацията и се радвам да попадна на едно интелигентно и подкрепено със Словото проучване на икономическата обстановка. Честно казано, напоследък съм разсъждавала доста за някои неща, които засягат физическият ни живот и животът в тялото Христово; намирам, че и други мислят като мен. Смятам, че темата едва сега започва и се надявам да продължи публикуването и обсъждането на мнения, откровения и пр. Подкрепям автора на статията и го насърчавам да продължи, харесва ми искренноста на участниците. Всичко това е от голяма полза, защото практически нямаме добри икономически християнски сайтове. Аз лично се вълнувам от семейна икономика /в светлината на Библията и здравият разум, разбира се/ и също смятам, че кредитите са много опасни.Очаквам да прочета по-практични неща нататък. Божият мир нека ни пази.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
Има много практични неща, които могат и трябва да се напишат във връзка с тези въпроси и аз с удоволствие бих споделил практичните насоки, които имам, а те не са малко.

Боя се обаче, че понеже практичните неща се смилат и възприемат (или отхвърлят) по-лесно има опасност някой да се впусне в тях с погрешната мотивация. А това може да бъде също толкова гибелно, както и отказа да се направи каквото и да е било и да се остане безразличен.

Най-важното нещо е да се разбере, как, защо, с каква цел, на какво основание всички тези практични неща са нужни, за да имаме Божията мотивация в сърцата си, и тогава практичните неща ще бъдат благословение, а не заблуда и проклятие за нас.

За моя радост точно своевременно беше публикуван във форума Апостолския Манифест от Арт Кац, който според мен изяснява много добре правилното разбиране и истинската мотивация с които трябва да подходим към каквито и да било практични приготовления.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Siegeszug

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 34
Може ли някой да преведе  "Апостолския манифест" на Арт Кац?Така повече хора ще се запознаят с него и с Божията помощ ще имат правилна мотивация.
1 Петрово 4:14-15
14. " Блажени сте, ако ви опозоряват за Христовото име; защото Духът на славата и на Бога почива на вас от тяхна страна се хули, а от ваша страна се прославя.
15. Никой от вас да не страда като убиец или крадец, или злодей, или като такъв, който се бърка в чужди работи."

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3618
А ти погледна ли дадения линк? Там има превод.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.