Author Topic: Отстъплението  (Read 10513 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Отстъплението
« on: November 20, 2008, 17:41:14 PM »
Ще си позволя да задам въпрос , който да коментираме в този сайт.

" ...До като не дойде отстъплението, и ..."
за какво отстъпление /и то членувано/ говори  Павел/като апостол/...и каква е връзката м/у това отстъпление и постояните "недоразумения" м/у Бог и "неговата" Израел през цялото време на лични взаимоотношения.
Защо Бог /като съпруг/ постоянно укорява "отстъпницата " Израил и "невярната " Юда.
Защо в Неговите очи Израил като "законна" Негова съпруга Го е "оставила.",Презряла,отстъпила от Него...а "тя" дори не го разбира и казва "невинна съм"/Еремия 2гл./...като ,че ли говорят на различни езици...За Единия така ,а за другия не е така.
Бог използва тояни думи :отстъпила,оставила,презряла  а от "човешка " гледна точка не е като, че ли вярно подобно твърдение.
Стига се до крайни мерки от Божия страна като "разводно писмо"...и призив за връщане при Него съпроводено според Божиите условия с признаване на беззаконието/Ер.3:13../, "че си станала престъпница против своя Бог"..
За сега ще приключвам

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Отстъплението
« Reply #1 on: November 21, 2008, 13:12:48 PM »
сега ще опитам да продължа:...Бог чрез разни пророци твърди че "жена" Му блудствала!?Какво съдържание влага Бог в този термин "блудство".Може би това е мисловен процес който започва от някъде в човешкото сърце.Вземаме в пред вид , че обвиненията от Божия страна са по време на управлението на цар за когото е свидетелствано , че е праведен/Йосия/2кн.на летоп.34гл.Тогава за какви блудства и прелюбодейства,отстъпления и оставяне говори Бог.Не са ли несавместими с обстановката.34гл.3-8ст на 2 летоп.?
и обратното ..Еремия3:6...Това накратко ...
Ще си позволя един доста скромен коментар/не тълкуване/ на Откровение 17гл...Тук също се говори за блудница, но мен ми прави впечатление името и "Тайна"...Още повече ме очудва и факта ,че Йоан се е зачудил много..6ст.Какво е видял Йоан в тази жена , че толкова се е зачудил?...Ако на мен ми покажат жена /Проститутка на съвр. език/ не бих се зачудил много?Тогава коя е тази "блудница" и спрямо кого блудства тя.?
и следващия въпрос...2 сол.2 :3ст..първо отстъплението следвано от "човека на греха....щото той седи в Божия храм..."Не казва ще седне , а седи???. По - късно ще продължа .Поздрав

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Отстъплението
« Reply #2 on: November 21, 2008, 20:48:30 PM »
Здравей avia,

Преди всичко аз лично привествам темата за Отстъплението, защото не само е много важна, но и много навременна. Ние живеем сред Отстъплението за което Павел пише.

Днес се шири едно заблуждение, че идвало голямо Съживление в църквата и в света. Докато Писанията свидетелстват че в последните дни ситуацията никак няма да е розова напротив:

1Tим. 4:1  А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бясовски учения,
1Tим. 4:2  чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е пригоряла,


2Tим. 3:1  А това да знаеш, че в последните времена ще настанат усилни времена.
2Tим. 3:2  Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребрелюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви,
2Tим. 3:3  без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържани, свирепи, неприятели на доброто,
2Tим. 3:4  предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви,
2Tим. 3:5  имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни.
2Tим. 3:6  Защото от тях са ония, които се вмъкват в домовете и подмамват обременени с грехове женища, водени от различни страсти,
2Tим. 3:7  които всякога се учат, а никога не могат да дойдат в познание на истината.


Исус задава един много отрезвяващ въпрос относно състоянието на нещата при Своето пришествие:

Лука 18:8 Обаче, когато дойде Човешкият Син ще намери ли вяра на земята?

Откъде тогава се взеха тия учения за велико Съживление в последните времена, когато всъщност Библията говори за велико Отстъпление?

Преди всичко, отстъплението само по-себе си, говори, че трябва от нещо да се отсъпи. Т.е мнозина, които са се приближили при Бога и правдата ще отстъпят от Него.

Maт. 24:11  И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.
Maт. 24:12  Но понеже ще се умножи беззаконието, любовта на мнозинството ще охладнее.


Интересното е че мнозинството ще охладнее за правдата и Бога, не толкова поради множеството лъжепророци, а поради умножаването на беззаконието. Какво ще рече това?

Това, което аз разбирам е, че в последните времена насладите на греха ще бъдат не само невероятно умножени и разпространени, но и много лесно достъпни. В посланието към Евреите се предупреждава да не се закорави някой чрез измамата на греха. Греха има в себе си измамлива наслада и именно когато сме подведени под изкушението да вкусим от тази наслада - нашата любов към Бога и правдата охладнява.

Измамливи учения и високи технологии на невъобразимо ниво ще бъдат преплетени със беззаконно законодателство, за да създадат перфектата греховна среда, която бавно, но сигурно ще пропива онези потопени в нея. Амвоните ще бъдат глашатаи на беззаконието. Верния остатък ще напусне градовете и ще живее в прибежищни места. Градовете ще бъдат в състоянието на Содом и Гомор и в духовен и във физически разврат. Малцина ще бъдат избавени като Лот, но Лот нямаше сърце да прибегне в планината, но искаше да остане в един развратен град, макар и малък, който също беше отреден на погубление.

Това е което аз виждам, като част от картината на Отстъплението. Християнството ще отстъпи и последва стъпките на майка си - Римокатолическата църква. Това обаче е Божието пресяване на семето от плявата.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Отстъплението
« Reply #3 on: November 21, 2008, 23:26:59 PM »
Така се получава със съвременните "събрания църкви" много им се иска да тържествуват в слава без да са минали през страданието.
Това също е отстъпление.
 
Лука 24:26
Не трябваше ли Христос да пострада така и да влезе в славата Си?

2 Тимотей 4:5
Но ти бъди разбран във всичко, понеси страдание, извърши делото на благовестител, изпълнявай службата си.

1 Петрово 4:13
но радвайте се за гдето с това вие имате общение в страданията на Христа, за да се зарадвате премного и когато се яви Неговата слава.

Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Отстъплението
« Reply #4 on: December 09, 2008, 17:50:11 PM »
Ще се постарая да направя някои лични изводи по тази тема .
Знаем , че нашия Баща/Словото/ е изключително прецизен , когато говори...т.е.т. използва незаменими думи ,на които не може да се прибави или отнеме.Същия Дух на Святост говори/по същия начин/ и чрез разни пророци ,апостоли а би трябвало и чрез всеки Христов последовател/без значение от образованието/.Доколкото познавам Бащя си и Господаря си/Както и Утешителя си/ Той е постоянен и последователен в думи и дела.Той е поставящия "причината",каквато и да е тя.Той е началото и при Него свършва всичко съществуващо на , което Той е дал съществуване.
В началото на говоренето на Еремия ,Бог започва да "анализира" престъплението на "Жена си"/Израел/ ,като първата дума ,която използва е "Оставиха"Ер.1:16/..и това в Неговите очи е "нечестие".
Думата "оставиха" в българския език е глагол разглеждан в страдателно и деятелно причастие.Това е първото отношение от страна на Израел , което Бог категоризира и използва дума , която отразява действие причиняващо страдание.
Извинете ме пак ще продължа!

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Отстъплението
« Reply #5 on: December 10, 2008, 16:28:40 PM »
Еремия продължава/ст 13 на 2 гл./ и говори за две злини.Отново първата дума е "оставиха".по нататък в този диалог м/у Бог и Израел Еремия говори и отново използва същата дума"оставил".Като че ли Бог вече става банален в изразите си.Продължава със следващото определение..."Твоите отстъпления..."?/които са определена форма на нечестие/.Ето някои синоними на думата отстъпление:
Пренебрегвам
Изменям
дезертирам/което е свързано с предателство/
На какво изменя,Кого пренебегва, и спрямо Кого дезертира Тази "жена"/Израел.
Не става ли въпрос за нарушаване на заветни отношения?Дали това е лека форма на предателство или тежко престъпление с което Бог не може да се примири.Самият Бог проследява тази верижна сърдечна реакция и  я обобщава като израз на нечестие.
Нечестието е определение на променчивост,изменчивост,неустойчивост,несигурност,своенравие,превратност,нечестност...и всичките синоними са глаголи т.е т..действащи отношения.С други думи това са живи явни или скрити намерения действаши на съзнателно или несъзнателно ниво в човешкото сърце.
Тогава за какво безаконие и престъпление говори Бог в 3:13 на Еремия.А какво преставлява заветът на самия Бог/да кажем стария , защото има и нов/.Заветът е връзка с акцент за собственост.С други думи :Израил става собственост на Бога и Бог става Бог/съпруг/ на Израил.От тази гледна точка е и "голямата" заповед и първата заповед ...Аз "съм"....Твоят Бог..последвана от втората ...Да нямаш "други" богове освен Мене...Ето и голямата : слушай Израилю...Твоят Бог е Един Господ....Тука е думата "Един" , но не разглеждана катъо Един Бог , а "Един Господ"/Господар/ спрямо Израил....и да възлюбиш "Господа"...Тук се уточнява и поставя начало на взаимоотношение./Спрямо нов завет ..към "църквата...защото не сте свои си...с цена купени.
При новия завет има "МНОГО-по голяма разлика" защото се пролива кръв вече не от страна на човека/евреина и езичника/ под формата на животинска жертва , А от Смия Бог.Лично от Негова страна.От нас/евр.и езич. / се очаква само вяра съпроводена с послушание и покорство в Живото сърце и намерения/под формата на "Спасението"/на Самия Бог ,Който е вече Наш БАЩА и ние сме наследници не на земя , а сънаследници на Сина МУ.
Тогава тези думи :"остави" , "отстъпи", и редуващите резултати ..."Блудство"/и то не само с кого , но най вече спрямо Кого/, както и "прелюбодейство".....къде да бъдат съотнесени?
Когато се разглежда престъпление като блудство и прелюбодейство акцента на самото деяние не е с кого е извършен греха ,а спрямо кого.Няма да има прелюбодейство ако няма заветен брак, защото няма спрямо кого да се прелюбодейства.Не може да се наруши завет ако не е бил сключен.
Пак ще продължа

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Отстъплението
« Reply #6 on: December 11, 2008, 11:42:24 AM »
Сега ще опитам да продължа:
Бог е Цар , Който установява закони.За това Той говори за безаконие и престъпление.Заветът е законен акт м/у личности/в каквато и форма да е той...брачен , приятелски и т.н.т./Отстъпването от завет е израз на непостоянство.Единствения фактор определящ взаимоотношения м/у Бог и човек и м/у човек и човек е думата любов.Апостол Йоан твърди че Самият Бог е Любов...Не казва че притежава това качество , а че Е.Означава че всяко действие или бездействие от Божия страна може да се разглежда като отношение на любов.По късно апостол Павел заявява че само любовта ще остане.В 1кор.13:8 казва че ..."никога не отпада".Т.о.е.т понятието любов и съдържанието на смисъла ,който влага апостола е неподатлива константа./непроменима , неизменчива , вечно постоянна.../.Това означава ли ,че можем да разглеждаме благословенията и проклятията на Бог като постоянно отношение на любов????Той се е отнасял много мило но и много сурово и към близките си и към тези ,които не са го зачитали/ може би затова е и писано че е страшно човек да падне в Божиите ръце?/.
Ето и една от съставните части на Любовта ,която питае нашия Баща и тя не е никак скрита:Ревност
В пр.захария 8:2 се вижда едно сърдечно преживяване на нашия Баща и последвалото изговаряне на това чувство.Тази любов стига до ярост като ревност.И тази любов никога няма да отпадне/според Апостола/,И тази любов е Бог./И Бог Е тази любов.
Сега същия Бог Исус Христос говори че ще се умножи безаконието/Но Той говори за своите хора/  и любовта на мноз. ще охладнее....Ако безаконие е всичко онова ,което не е израз на Божествена Любов???Пак ще продължа.Извинете ме.

avia

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 67
Re: Отстъплението
« Reply #7 on: December 15, 2008, 11:43:35 AM »
Когато Бог говори за блудство не влага физическо значение , а духовно.На определено място Той споменава "блуднически дух".Какво тогава е според Него блудство.Според обикновенните човешки разбирания блудство е извършване на секс. акт преди брака или без брак.Днешната проституция е в миналото ..блудство.Но Бог използва същата дума за духовно отношение от страна на Неговата "Жена".Той казва ,че въпреки "брака Му с Израел "тя " не само прелюбодейства ,но и блудства.Какво има педвид Бог.
Според моите разбирания "блудницата" е "собственост не само на един партнъор/съпруг/.Тя не притежава единно ,лично ,незаменимо,точно,изключително и непроменимо отношение само към една личност.С други думи в нейното сърце няма незаменима личност..и никога не е само една а няколко.Такава "жена " не е способна на трайни заветни регламентирани взаимоотношения.Тя е с общо сърце.Не може да принадлежи само на един мъж/душевно/.
Блудствала е Израел  с други богове.
Йоан е видял "великата блудница"/Великата е членувано...само една е ,други няма.Спрямо кого е блудствала тази "жена" и с кого.
Израел с други богове , а Вел.блудница с...земните царе и жители!
А земните търговци се обогатяват от разкоша и.
В Езекиил 16гл. Бог говори за "Жена" си като разкрива нейната история.В контекста основно се говори за блудство от нейна страна."Тя" е станала превъзходно красива и е напреднала до царско положение, но е уповала на хубостта си и е блудствала.В откр.18гл. се разказва за нейния разкош...дали има някаква връзка между тези две "жени"Веднага в 19гл откр. се съпоставя като че ли жената на Агнето.Великата блудница е доста "успяла" според човешките стандарти.Дали този успех е отстъпление в Божиите очи???
Всичко това е просто мой размисъл ,не тълкование на откровението.
но си мисля че тази блудница е съвременната цъква в интернационален мащаб.
Това накратко.