Author Topic: Сърцето  (Read 11173 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3252
Re: Сърцето
« Reply #15 on: October 08, 2010, 13:06:19 PM »
Това, което е неиблейско в твоя израз е че казваш "Божията благодат на Святия Дух." Първо това е много неясен израз, и второ в него се съдържат две твърдения:

1. Благодатта е на Бога, което е библейско
2. Благодатта е на Святия Дух, което не е библейско.

В Писанието се говори, че благодатта е на Бога или на Сина, но никога не се казва, че е "на Духа" - затова и коментирах, че не е библейски израза.

Quote
"Що се отнася до действието на Духа, то това е едно от най-малко разбраните неща в днешно време. Действието на Духа е нещо което мнозина преживяват, но малцина осъзнават и разбират добре. "

С това съм съгласен, но не и в контекста на последващите размисли.

Последващите размисли са изцяло базирани на Писанието. За човек с твоята църковна закваска е нормално да не се съгласяваш с Писанията и да теглиш към църковната си традиция и субективните си религиозни преживявания. Въпреки това прави впечатление, че се пробуждаш за все повече неща, което ми дава надежда, че ще можем да видим при теб още по-сериозно изтрезняване от религиозното вино в идните години.

И един чисто администраторски съвет. Когато искаш да цитираш друг участник на форума използвай бутона за цитат: така всичко ще бъде много по ясно и прегледно.

Quote
За голямо съжаление темата ми напоследък е "ремонт и всякаква работа", не мога да отделя време за писане

Нека Бог на благодатта и мира да ти даде мъдрост и разбиране и в ремонта и във всякаква работа.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 481
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Сърцето
« Reply #16 on: October 14, 2010, 09:47:00 AM »
Е, моите опасение се "сбъднаха" и темата се "заби" в ненужна лична дискусия.

-1-
Quote
Това, което е неиблейско в твоя израз е че казваш "Божията благодат на Святия Дух."
  - Евреи 10:29. тогава колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи оня, който е потъпкал Божия Син, и е счел за просто нещо проляната при завета кръв, с която е осветен, и е оскърбил Духа на благодатта?  Не виждам и да се отрича, че благодатта на Бога е дадена чрез Святият Дух, след като е писано, че Той ще ни води във всяка една истина и че ще взима от Бога добри неща, които ще ги дава на вярващите в сина. Всъщност, тази полемика е за друга тема и не смятам, че там ще излезеш прав.

-2-
Quote
За човек с твоята църковна закваска е нормално
- моята църковна закваска е същата като твоята. Също така, мен са ме учили да мразя лицемерието и повърхностното пророческо измерение. В този случай, освен моят бекграунд ти НЕ ЗНАЕШ, а и не се опитваш дори (?!) да загатнеш за ЕВЕНТУАЛНА промяна в Святият Дух, на фона на бека и на граунда. Това е характерно за повърхностните пророци, които използват дарбата си частично, но тъй като нямат пълното измерение, често пишат надуто и праздно. Интернетучастието ми тук НЕ РАЗКРИВА НАПЪЛНО моето ходене с Бога и какъв съм всъщност. Същото е и с теб и с другите. Не се подвеждай - администраторският пост с цитат от пророците, няколко опита да изложиш Божиите бъднини, не означават автоматично и не потвърждават, че си Божий порок.


-3- Благодаря за пожеланието относно ремонта - наистина е нужно човек да стои в мир и благодат, когато работи такава усилна работа, особено когато пък и с  т.н. "майстори"....да пазиш сърцето си чисто е трудно, но не и невъзможно нещо.


Поздрави.

27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Сърцето
« Reply #17 on: October 14, 2010, 10:07:06 AM »
Владо,

Наистина доста неща, които казваш са ми много неразбрани.

Относно "Божията благодат на Святия Дух" и защо това не е същото като "Духа на благодатта":

Първо е добре да треперим от Божиите думи и особено нещата, които са свързани с характера на Бога, защото там не можем да си правим свободни съчинения. От такива свободни съчинения мнозина днес се чудят защо Бог не е с тях и се опитват по всякакви модернистични и сатанистки религиозни методи да се самозаблудят, че "нещо става".

Относно твоя израз, никой, освен теб и църковните среди, не използва израз като "Божията благодат на Святия Дух". Ако трябва да съкратя малко този израз, трябва да е "благодатта на Духа". Какво е благодат и откъде знаем, че благодатта е на Духа? В цялото Писание се говори за благодатта на Господаря, както и пише тази благодат да бъде с духа ви. По същия начин е писано за поклонение на Господаря, но никъде за поклонение към Святия Дух.

Това, че си извадил един единствен пасаж, където има думите "благодат" и "дух", но в съсвем друго словосъчетание, не подкрепя твоя израз.

Все едно да кажа, че "дух на вяра" и "вярата на духа" е едно и също.


Интересно е, че продължаваш с изразите, които не съм си и помислял, че някога ще чуя. Честно да си кажа, споменаването на думата "измерение" я срещам само при хора от твоите среди, в които си бил известно време.

Изразът "повърхностно пророческо измерение" звучи като да има и "дълбоко пророческо измерение".

Има един човек на име Рик Джойнър. Той говори подобни лъжеучения, където пророците били "в различни измерения" и на "различни нива". Един пророк послъгвал малко повече от другия. Ако трябва да бъдем точни, той казал, че един пророк "познавал" до 85% от случаите, в другите 15% можело да послъгва, защото, видиш ли, бил все още несъвършен.

За Рик Джойнър видяхме, че той е масон и подкрепя прелюбодейците и куп други доказателства, които да покажат, че не е от Бога.

Автентичното пророчество не е ли от Бога чрез Неговия Дух и то не е ли винаги съвършено? Или има пророчество или е лъжепророчество. Словото говори, че ако един пророк е говорил дори само веднъж лъжливо пророчество в името на Бога, той е бил убиван и не е бил зачитан за пророк.

Какви са тези глупости за измерения, които говориш изобщо? Кога Бог е класифицирал пророците в "измерения"? Откъде накъде измисли, че Watchman бил пророк?

Това, че интернет участието ти тук не разкривало напълно твоето ходене с Бога, то е достатъчно, за да разберем какво има в сърцето ти. Или може би ти тук си един, а в действителност си друг? Или може би трябва да изчакаме да изпишеш доста повече, за да разберем повече за теб? Не е ли достатъчно това, че изявяваш, че имаш все още квас от средите, в които си бил, за да бъдеш изобличен? И защо се дърпаш от изобличението и продължаваш да закоравяваш сърцето си?


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3252
Re: Сърцето
« Reply #18 on: October 14, 2010, 13:23:10 PM »
Владо,

Наясно съм с пасажа от Евреи за "Духа на благодатта" но той само потвърждава, че благодатта идва чрез Духа, а не че НА Духа. Бог е този от когото благодатта произлиза, затова се казва "Божията благодат." Сина е Този, който изработи делото на благодатта за да я направи налична за човеците, затова и се нарича "благодатта на Сина," но Духът е този който администрира, сиреч доставя тази благодат до ония, които са определени от Бога да я получат, затова Той е Духа на благодатта, но тя не произхожда от Него,затова никъде в Писанието нямаме израза "благодатта на Духа."

Обръщане на внимание на този детайл не цели някакво заяждане с тебе или нещо друго, а по-скоро е израз на прилежността, която трябва да имаме към Истината и Писанията.

Quote
- моята църковна закваска е същата като твоята

Тука си много прав, затова мога и да състрадавам на състоянието ти и на объркването ти, защото и аз съм бил в такова. Разликата е, че аз от 1997-а съм излязъл от църковната система и съм започнал да изтрезнявам от църковното вино, както и да се очиствам от църковния квас, докато при тебе този процес е започнал доста по-скоро и си още в начален стадий на изтрезняване.

Quote
В този случай, освен моят бекграунд ти НЕ ЗНАЕШ, а и не се опитваш дори (?!) да загатнеш за ЕВЕНТУАЛНА промяна в Святият Дух, на фона на бека и на граунда.

Напротив, ето какво съм написал:

Quote
Въпреки това прави впечатление, че се пробуждаш за все повече неща, което ми дава надежда, че ще можем да видим при теб още по-сериозно изтрезняване от религиозното вино в идните години.

Точно тези мои думи говорят за това, че се забелязва промяна и изразяват надежда, за още по-сериозна такава в идните години.

И една забележка, няма "промяна в Святия Дух" - Той не се променя, както Бог не се променя. Има промяна чрез Святия Дух. Ама това е един от поредните църковно набожни изрази, които са част от църковната школовка и закваска.

Quote
Това е характерно за повърхностните пророци, които използват дарбата си частично, но тъй като нямат пълното измерение, често пишат надуто и праздно. Интернетучастието ми тук НЕ РАЗКРИВА НАПЪЛНО моето ходене с Бога и какъв съм всъщност. Същото е и с теб и с другите. Не се подвеждай - администраторският пост с цитат от пророците, няколко опита да изложиш Божиите бъднини, не означават автоматично и не потвърждават, че си Божий порок.

С оглед на това, че правиш всички тези съждения на базата на горното твърдение, че не съм отчитал промяната в тебе, което се видя, че не е вярно, то цялото това изказване губи основа. Обаче тука има някои интересни елементи, които не могат да се подминат. Tihomir вече е обърнал внимание на повечето от тях, но аз ще допълня според дадената ми мъдрост.

За пореден път изразните ти средства са пълни с църковния квас. "Пророчески измерения" има само в еретичните глави на американските лъжепророци от които си се учил. Никъде Писанието не говори за подобни неща. А да говориш за "повърхностно пророческо измерение" говори за това, че ти нямаш никаква представа какво означава ПРОРОК според Писанията.

Второ - пророческата дарба не прави човека пророк в смисъла по който бяха пророци Моисей, Исая, Еремия, Йоан Кръстител, Павел и Исус. Пророческата дарба прави човека "пророкуващ" а не пророк. Да си пророк не е дарба а е СЪСТОЯНИЕ. Състояние в което човека е толкова единен с Бога, че той е ходещата Божия воля на земята. И именно поради това му се дава да бъде и Господен глашатай.

Трето, аз никога в този форум не съм твърдял или изявявал претенцията да съм пророк. Нещо повече в някои теми открито съм заявявал, че дори не си помислям да имам подобни претенции. Даже в една популярна тема (а и в други) не еднократно съм заявявал, че администраторите нямаме претенции дори да бъдем Божии служители. Защото се стараем нашият стандарт за тия неща да бъде приравнен с Писанията и поради това ние не можем да дръзнем да се окичваме с подобни претенции, камо ли с претенции да сме пророци. Ако въобще съм призован да бъда пророк, то ще ми трябват години живот в истинска Христова общност преди да мога да се формирам като такъв. Но дори да не се формирам аз, Бог ще формира някои друг, защото истинската Христова общност е място в което Бог формира истински пророци и апостоли. Ние обаче сме още много далече от това.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 481
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: Сърцето
« Reply #19 on: October 16, 2010, 13:34:12 PM »
  Съгласен съм относно написаното за Духа, даващ, доставящ благодатта на Сина и на Баща Му.
Quote
И една забележка, няма "промяна в Святия Дух" - Той не се променя, както Бог не се променя.
Естествено. Имам в предвид промяна в/ от/ чрез Духа на Бога, даващ ни благодат да живеем учението на Сина и да изпълним волята на Бащата. Просто не е станало ясно от използваният предлог.
  Относно написаното за моята промяна : не искам да излиза, че съм просил едва ли не добро свидетелство от някого, или да похвали някой нещо у мен, или подобни- аз не желая никой да ме хвали, идва ден, когато всеки ще застане пред съдилището на Живият Бог и там ще пхолучим всеки, каквото подобава, спрямо направеното в този живот. На едни - вечен живот, други - вечно осъждение. Аз съм просто един зъл слуга, това е. Не заслужавам нито блага дума нито поощрение. Дано ме Бог счете за верен един ден, защото злото у мен е немалко и със всеки ден виждам отдалечеността си от образеца и първообраза, който ни е оставен в писанията. Надеждата ми е в Спасителя на човешият род...горкият аз човек !!!

 Така, сега относно другите неща с "пророческите" работи - извини ме, но го написах, за да се разобличат. Предполагам, не е грях. Сам аз не вярвам в тези дивотии, вече и терминологията ми е вече различна и това, що мисля е близо до написаното от теб - самият.

Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

zachi

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 23
Re: Сърцето
« Reply #20 on: January 20, 2011, 18:28:07 PM »
думата "сърце" има смисъла на сърцевина, т.е. вътрешното - това може да е ума, душата, духа, т.е. всичко, което е вътре в "човека".

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3252
Re: Сърцето
« Reply #21 on: January 20, 2011, 18:42:00 PM »
думата "сърце" има смисъла на сърцевина, т.е. вътрешното - това може да е ума, душата, духа, т.е. всичко, което е вътре в "човека".

Това е точно казано. Еврейската дума за "сърце" означава "центъра на всичко."
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.