Author Topic: Какво е хазарта и Божието отношение към него?  (Read 7182 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Soldier

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 40
 • soldier
Привет на всички, които са откъм Истината!

Искам да предложа една тема, по-която нямам почти никаква яснотa и се надявам да ми помогнете в търсенето на истината за хазарта.

Моля, който има какво да каже по този въпрос, да ми съдейства да разбера същността му и Божието отношение към тази странна дейност, която изглежда печеливша търговия за много хора, включително и християни.

Нямам никакъв практически опит, не съм се занимавала досега с никакъв вид хазарт - дори не си спомням билет за лотария да съм купувала. Напоследък обаче се налага да разсъждавам над тази тема, поради конкретен практически въпрос.

Търсих чрез Конкорданса в Библията нещо писано за приличаща на хазарт дейност, прочетох каквото намерих в някои книги на християнски автори, проверих всички отпратки в Словото, но - не ми се изясниха много нещата.

С измама ли си служат организаторите, как се формират печалбите? Опасност ли е хазарта за Спасението? У някои хора той несъмнено провокира зависимост, у други - не.
Носят ли отговорност организаторите - просто търговия като всички други ли е...

Soldier
soldier

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Здравей Soldier,

Сетих се че бях чел преди много години в една книга за хазарта, и я намерих онлайн. Пускам тази част тук, можеби ще ти бъде полезна.


ХАЗАРТЪТ НАЙ-ЛЕСНИЯТ НАЧИН ДА БЪДЕШ ОГРАБЕН

Вие може би държите в ръце 1 000 000 лева! Цифрите, които Ви носят късмет, са в този плик! Върнете ни ги заедно с Вашия адрес. Присъединете се към победителите!

Всеки ден ни бомбардират покани от тоя род, които ни приканват да вземем участие в някакъв вид хазарт. Дори когато минаваме през касата на супермаркета, служителката ни пъха в ръцете някой талон за лотария. И когато си помислим за непрекъснато растящите цени на хранителните продукти, които току-що сме купили, възможността да спечелим 10 000 лева никак не ни изглежда неприятна.

Когато се върнем у дома и се обтегнем на стария люлеещ се стол, прочитаме за един работник, който току-що е спечелил два милиона благодарение на участието си в същата лотария. Ах, какво бих могъл да направя с два милиона!

Звъни се на вратата. Едно интелигентно малко момиченце ти предлага шанса да участваш в теглене на лотария в нейното училище. Не можеш да откажеш! Толкова сладко дете! А и случаят си заслужава!

Примамката на бързото богатство

Нашето общество предлага всякакви видове възможности за бързо забогатяване, т. е. начини да спечелиш много пари за кратко време, като участваш в някаква игра, томбола и пр. За тази цел има конни надбягвания и кучешки надбягвания. Има големи рулетки за залагания в казината и машини за хазарт, в които само с една монета можеш да спечелиш хиляди. Има тото, има и лото. Има стотици видове лотарии, често пъти спонсорирани и от църкви. Можеш да залагаш по време на футболни мачове, мачове по бейзбол, бокс и др. Можеш да участваш в десетките видове игри, предлагани по вестниците и телевизията. Или, ако си любител на нещо по-изтънчено, можеш да участваш в борсата. Това не означава, разбира се, че всички борсови сделки са хазарт. Борсовите сделки могат да бъдат и много консервативни инвестиции зависи от мотивите на купувача и от вида на стоката.

Хазартът ни примамва с това, че евентуалните печалби неимоверно надхвърлят заложеното. През 1975 г. един бразилец на име Мирон де Суза заложи петдесет и осем цента в една футболна лотария и спечели 2 451 549 долара. Това беше най-голямата печалба до този момент.

На следващата година един двадесет и шест годишен мъж от Ню Джърси спечели най-голямата сума от държавната лотария, която му позволи да получава по 1 776 долара седмично до края на живота си. Ако той живее до 76-годишна възраст, ще получи 4.6 милиона.

Оттогава печалбите от лотариите нараснаха неимоверно. А колкото повече нарастват печалбите, толкова повече хора се мамят да участват в тях.

Какво казва Словото

Какво казва Библията по този въпрос? Дали хазартът във всичките му видове е позволена дейност за хората, които носят името _християнин?

Макар и Библията да не казва изрично:  Не участвай в хазартни игри, десетата заповед ясно заявява: Не пожелавай (Изх. 20:17). Хазартът е един вид пожелание. Той изразява едно прекалено голямо желание за богатство и неудовлетвореност от това, което ми е дал Божият промисъл. Означава желание да обогатя себе си за сметка на другите, ако е възможно. И освен това означава, че аз разчитам повече на шанса и на съдбата, отколкото на своя небесен Баща.

Затова можем да кажем, че всички библейски предупреждения срещу скъперничеството се отнасят и до хазарта. В Лука 12:15 например можем да прочетем: Внимавайте и се пазете от всякаква алчност; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му. Животът на вярващия трябва да бъде очистен от любовта към парите. Той трябва да бъде доволен от това, което има (Евр. 13:5). Сребролюбието е идолопоклонство (Кол. 3:5) и, както вече споменахме, то сваля Бога от полагаемото Му се място като Цар на душата и вместо Него слага на това място желанието да имаме повече. Сребролюбието е в един кюп с такива грехове като разврата, пиянството и мошеничеството, заради които човек може да бъде отлъчен от местната църква (1. Кор. 5:11). Всъщност неговото естество е толкова зло, че заради него човек може да бъде изключен завинаги от Божието царство (1. Кор. 6:10).

Библията казва още: Богатството, придобито чрез измама, ще намалее, а който събира с ръката си, ще го умножи (Пр. 13:11). Докато в почтения труд има творчество и продуктивност, в хазарта такова нещо няма. Вземането в хазарта е един вид самоограбване.

Библията казва: Който има лошо око, бърза да се обогати, а не знае, че немотия ще го постигне (Пр. 28:22). Мотивът при хазарта е алчността. И тъй като алчността е нечиста и греховна, тя предизвиква Божието проклятие. В този случай Божието проклятие е бедност.

Библията казва също: Каквато е яребицата, която събира пиленца, които не е измътила, такъв е оня, който придобива много богатство с неправда: в половината на дните му те ще го оставят и в сетнините си той ще бъде безумен (Ер. 17:11). Парите, спечелени чрез хазарт, не осигуряват трайно удовлетворение; по-скоро има вероятност да причинят ураган от беди.

След като напомня на Тимотей, че вярващите трябва да бъдат доволни, като имат храна и облекло, Павел го предупреждава, че онези, които ламтят за обогатяване, падат в изкушение и в примка, и в много глупави и вредни страсти, които потапят човеците в разорение и гибел (1. Тим. 6:9).

Хазартът винаги ще събужда лоши асоциации у вярващите, когато си спомнят как римските войници хвърлиха жребий за горната дреха на Спасителя при Неговото разпъване (Йоан 19:23, 24).

Губещ бизнес

Когато хората ударят голямата печалба, късметът им става известен на всички, но ако загубят, почти никой не разбира за това. Едва ли някой е чул за италианския бизнесмен, който загубил 1 920 000 долара на рулетка в Монте Карло през 1974 година. Или за арабския принц, който загубил повече от 1 000 000 долара при едно-единствено залагане в Лас Вегас през същата година. Ние много рядко чуваме нещо за билионите долари, които обикновените граждани губят всяка година, докато залагат спечелените си с тежък труд заплати. Математически шансовете им да спечелят са трогателно ниски. Най-големият игрален автомат в света може да осигури печалба от 1 милион долара срещу 10 долара вложение, но шансовете това да стане са едно към
25 000 000 000.

Човек много лесно може да се пристрасти към хазарта. Често пъти играещият остава пред автомата часове наред, губейки все по-големи и по-големи суми. Държи се така, като че ли е изпаднал в транс. Може би си мисли, че колкото повече стои пред него, толкова по-голяма ще бъде вероятността да спечели или поне да си възвърне загубите. От време на време се случва дори да спечели някаква малка сума толкова, колкото да продължи да играе, за да загуби още повече. Нито един вярващ не трябва да става роб на хазарта. Павел предупреждава коринтяните да се въздържат от всичко, което може да ги пороби, дори и от неща, които са законни сами по себе си, а това едва ли може да се каже за хазарта (1. Кор. 6:12а).

Никой не е в състояние да изчисли лишенията и скръбта, които пристрастените играчи причиняват на себе си и на своите семейства. Домовете им започват да се рушат, храната им никога не достига, дълговете им непрекъснато се увеличават, докато приходите им непрекъснато намаляват и изчезват вследствие на безкрайните и неуспешни опити да забогатеят за една нощ.

Нека не забравяме и престъпленията, които играещите извършват с цел да се снабдят с още пари, за да покрият загубите. Кражби, злоупотреби, изнудвания един цял арсенал от злини, до които играещите прибягват в опитите си да достигнат финансово благополучие.

Прибавете към всичко това и незаконните организации, които са свързани с хазарта. За никого не е тайна например участието на Синдиката на мафията в организирания хазарт. Може ли християнинът да оправдае своето участие в едно мероприятие, което така силно мирише на ада?

Понякога, разбира се, изкушението идва под много религиозно прикритие. Помисли си само колко много неща би могъл да направиш с тези пари на Божията нива! Това е същата стара измама, че като правим зло, ще дойде добро! Веднъж една набожна домакиня дошла тичайки при един проповедник, за да му съобщи най-голямата си идея, която била дошла в ума, откакто се помнела. Тя му казала, че си е купила билет от държавната лотария, и го помолила да се присъедини към нейната молитва за голямата печалба, тъй като била решила да даде половината сума за църквата. Проповедникът отговорил: Аз ще се моля за това да придобиете една нова представа за религията изобщо и за християнството конкретно. Божието дело не се нуждае от пари, спечелени чрез хазарт, а и Бог няма да ги благослови, защото това не са осветени пари.

Онези, които се изкушават да играят хазарт, трябва да вземат присърце думите на Павел: А благочестието със скромност е голяма печалба (1. Тим. 6:6). Ако ти си благочестив и скромен, имаш нещо, което парите не могат да купят. Ако си благочестив, няма да играеш на хазарт, а ако си скромен, няма да имаш нито нужда, нито желание да играеш.

И накрая онези, които се изкушават да играят, нека вземат предвид думите на Семюъл Джонсън: Страстта към златото безчувствена, коравосърдечна и безпощадна е най-ниското ниво, до което може да стигне пропадналият човек.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Soldier

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 40
 • soldier
Маk,

Благодаря за текста и за труда ти да го намериш,

Той е ценен, аз имам и книгата за святостта, но за съжаление, в него има малко отговори на повечето от въпросите ми. Дори в много отношения, при случая, с който имам работа, нещата стоят точно обратно...

Игрите са нещо, което увлича човека, предполагам че различните видове са известни от голяма древност и вярвам, че са Божие творение.

Както в много други неща, и тук нечистият дух се е намесил и е изродил първоначалното им предназначение - да обучават, забавляват и развиват ума и качествата на личността.

Явно е, че и тук е измислил как да манипулира човека. Но не и всички човеци, не и във всичко, което са игрите и в различните игри.

От там нататък, обаче, не ми е ясно - в момента хазарта е бизнес, като другите, добре организиран бизнес. Но, как са построени схемите например за залозите в спорта? Основават ли се на измамата. Кой печели от тях, кой губи?
soldier

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3396
Докато четях си спомних за тези думи от Писанието:

Пр. 20:21  На богатството, което бързо се придобива из начало, Сетнината не ще бъде благословена.

Бог не е Бог на бързата печалба и бързото забогатяване. Ако Бог иска да обогати някой за Своите цели, то той ще умножава богатството постепенно заедно с развиването и укрепването на неговия характер.

В противен случай голямото количество пари ще смаже човека. Големите пари са като огромна тежест, за която се изисква солиден характер за да може да се носи. Големите пари са също като огромно платно на кораб, което улавя силни ветрове. Ако корабчето е малко и нестабилно то ще бъде отвеяно от мощните ветрове и разбито в най-близките скали. Нужен е голям и стабилен кораб за да може да се опънат големи платна и ветровете да не бъдат с унищожителен ефект.

Ето защо сетнината на бързите пари не е благословена. Сетнината е скръб и разруха.

Напоследък все попадам на новини за Бритни Спиърс, чета ги с интерес защото тя твърдеше, че е християнка, ако и целия и флирт с музикалната индустрия да е отстъпление от вярата. На 16 години тя стана световно известна и на тийнейджърска възраст вече беше милионерка.

И какво й донесоха тези бързи пари? Погледнете живота й - пълна развалина. Пълна трагедия! Аз мисля че Бог е поставил това момиче за знамение пред това поколение - да се видят последствията от бързите пари и суетната слава.

Участието в хазарта не е нищо по-малко от копнеж по бърза печалба и бързо забогатяване. Човек, който търси такова нещо е абонат за трагедия и кандидат за тежки проклятия.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Здравейте. След като прочетох вчера написаното от Watchman, сетих се за нещо което бях чел преди години. Когато бях в средно, английски учехме от едни Оксфордски учебници - Headway. Обикновено в учебниците имаше доста интересни статии. Много добре се сещам за една статия (бях я чел и на баща ми), за свидителства на хора които са придобили голяма сума на пари чрез хазарт или лотарии.

Всички тези хора които бяха в статията свидетелстваха, как след като са получили тези пари, за късо време живота им е станал ад. Доста от тях са останали много бързо без пари, някои от тях са стигнали до много лошо състояние на живота, само заради това което е станало заради парите. И казваха: 'Живота преди ни беше много по-добре, и по-спокоен, но парите ни развалиха това'. Някои бяха в голями дългове, а едно семейство остана без детето си.

Интересното е че това беше в светски учебник и от светски хора.

Но мисля че Soldier е ясно с тези въпроси, по-скоро тя се интересува от нещо друго, но не съм сигурен че до край можах да разбера въпросите и.
Quote
С измама ли си служат организаторите, как се формират печалбите? Опасност ли е хазарта за Спасението? У някои хора той несъмнено провокира зависимост, у други - не.
Носят ли отговорност организаторите - просто търговия като всички други ли е...

Quote
От там нататък, обаче, не ми е ясно - в момента хазарта е бизнес, като другите, добре организиран бизнес. Но, как са построени схемите например за залозите в спорта? Основават ли се на измамата. Кой печели от тях, кой губи?

По принцип, с този бизнес се занимават хора с не добро минало, или 'мътни' хора. Ползва се като начин за перене на пари на престъпници които се занимават с друг вид на 'бизнес', тук говоря специялно за казината, но мисля че не са изключени и другите типове на хазарт.

Изобщо нещата са доста мътни, и не мисля че християнин  по било какъв начин му е мястото в тези среди.

За залозите в спорта, да и там има измами. Не са толкова чести и целенасочени (или външно не се виждат толкова), но определно има измами и става въпрос за много пари.  Факт е че залозите в спорта и този бизнес, набира все по-голяма скорост от година на година. Аз виждам какво става тука, за мъжете това става равно като да отидеш да си купиш хляб и това да отидеш да заложиш няколко пъти в седмицата. И това масово става, младежи и възрастни, деца до дядовци. Епидамия.

Но кажи повече мисли около това което искаш да питаш.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Soldier

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 40
 • soldier
Mac, благодаря,

Действително става въпрос за още други неща, прав си. Цялата работа е, че случая, заради който се интересувам от тази тема, е много особен - точно обратен на това, което се знае и пише за хазарта.

Със сигурност не зная, т.е. нямам доказателства, но е логично тази система за печалби да принадлежи и се управлява от тъмната страна на бизнеса. Но целият човешки бизнес, с каквото и да било, е просмукан от нечистота.   

Езекил 28:15-18
"От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие и ти съгреши..." - херувимът, който е бил съвършен, е съгрешил и заради много голямата си търговия.

Тя е опасно нещо, не че Бог има отрицателно отношение към нея, но изрично подчертава по-нататък:

"...Ти омърси светилищата си чрез многото си беззакония, чрез неправедната си търговия; затова извадих огън изсред тебе, който те изяде и те обърнах на пепел по земята... "

Сега, освен неправедна търговия - има и праведна. Как да ги разпознаваме, какъв е критерия? Плодовете? В която няма насилие и още ... какво?
soldier

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3396
Quote
От там нататък, обаче, не ми е ясно - в момента хазарта е бизнес, като другите, добре организиран бизнес. Но, как са построени схемите например за залозите в спорта? Основават ли се на измамата. Кой печели от тях, кой губи?

Преди години се запознах с едни хора които имаха зала за хазартни игри. Единия се занимаваше с електрониката на ротативките. И той ми каза, че всичко се програмира електронно. Няма такова нещо като случайни комбинации. Електрониката се настройва да пуска като печалба определен процент от оборота. Обикновенно е 10% но може и да е по-малко. С други думи залата винаги печели а играещите губят.

Казаха ми още, че когато се пуска нова зала машинките се настройват да пускат по-голям процент печалба примерно 20% или 30% за да се разчуе между клиентелата, че там се печели повече и като се зарибят достатъчно много хора се намаля този процент по електронен начин. Тази информация ми е от първа ръка.

Така, че можете да прецените що за хора са тези занимаващи се с подобен "бизнес" Това не е бизнес напрактика а чиста измама.

В истинския бизнес има правило - трябва да спечелят и двете страни от сделката. Ако едната страна губи, а само другата печели, това не е бизнес, а измама. Ако и двете губят - това пак не е бизнес, а глупост.

Сатана е известен с това, че е лъжец и измамник и всеки който прави бизснес с него само губи.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Soldier

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 40
 • soldier
Да, точно.

При особения случай, за който се интересувам, става въпрос за нещо, в което субектът и губи, и печели, но - повече печели и то много, без да е организатор, управляващ или собственик.

При това няма зависимост, няма неправедно поведение или служене с измама, дори - напротив. Изобщо, този случай е голяма загадка за мен, но вярвам, че Бог ще го изясни в някой момент. Ти ми даде важни насоки и указания, Watchman...
soldier

evangelista1962

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 245
Здравейте. Като  цяло хазарта не едобре ако те владее.Но мисля че тук нещата трябва да се разделят.Вупроса е да не си вързан от даденото нещо .Идали имаш свобода да не се съблазниш.Аз мисля че Бог може да те благослови по всеки начин.Словото казва че богатството на неправедните ще бъдат за праведните.Когато евреите излизаха от Египет взеха всичкото злато,а то определено беше по вечето по подобие на Египетцките богове.Мисля че принципа е както Павел казва че за него не е проблем да яде в идолско капище.