• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Кръщението със Святия Дух и говоренето на чужди езици

Започната от kristiyanstoilov, Януари 13, 2008, 12:16:27 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Cabral

Очевидно не може да си изясните този въпрос. След като кръщението в Св.Дух е едно, какво стана с кръщението в Отца, Сена и Св.Дух и кръщението в Иисуса Христа?
        Тъй като Бог е един, няма три кръщения. Свето тайнство кръщение е само в Отца, Сина и Св.Дух. С трикратното повтаряне на Символа на Вярата/Никео-Цариградският символ/човек повярва в Господ Исус/, с трикратният отказ от дявола - /покава се за греховете си/, чрез трикратното потапяне, всяко придружено от думите:  "Кръщава се раб...(рабиня....) во имя Отца и Сина и Светаго Духа" -Бог приема покаянието и опрощава първородният и останалите грехове до кръщението. Светият Дух слиза върху кръщавания с отделно тайнство - миропомазване, извършвано веднага след трикратното потапяне. Това са две отделни тайнства, кръщението, предхождано от покаянието, за опрощаване на греховете и миропомаването за приемане даровете на Св.Дух.
          В праваславната църква тези две тайнства се извършват винаги заедно. Изключение се прави само когато кръщението, поради особени обстоятелства, се извършва от мирянин, като тогава не се прави миропомазване, защото миропомазването се извършва само от свещенник, получил благодатта Христова, чрез ръкополагане, което може да се проследи по църковните книги до апостолите. Затова и ръкоположените от такива свещенници получават даровете на Духа, който ги прави членове на Христовата църква. Заради това, както в Православен катехизис, така  и Послание на източните патриарси за православната вяра до ръководителите на протестантските деноминации от началото на 18 в., кръщението е посочено като новорождение. Точните думи са "Кръщението е духовно раждане за нов, свет живот". Поради едновременното извършване на кръщението и миропомазването, това трябва да се разбира като "кръщението и приемането даровете на Св.Дух е новорождение".

Изключенията от тези правила, когато даровете на Духа са били преди кръщението или без кръщението съм посочел по-горе.

Тъй като новороденият продължава да греши, следващите грехове се опрощават след разкаяние и изповед извършени преди евхаристията. Това естествено не се отнася до някой форумци, които съвсем изключват вероятноста да грешат. Аз като убеден, че само Иисус е безгрешен, и като неполучил знак, че съм праведен, по някое време трябва да се разкая, изповядам и причстя. Вие не знам как ще се оправяте.

Като казах Послание на източните патриарси, се сетих за един откъс от него, във връзка с различните църкви и твърденията от форума, че щом било старо, не било равнозначно на вярно:

Член 2. Свещеното Писание и свидетелството на Църквата

Вярваме, че Божественото и Свещено Писание е внушено от Бога. Затова ние сме длъжни да му вярваме безпрекословно, и то не както на нас се иска, а именно тъй, както го е изяснила и предала Вселенската църква. Защото и суемъдрието на еретиците приема Божественото Писание, само че го обяснява изопачено, като си служи с иносказателни и подобнозначни изрази и хитрини на човешката мъдрост, та слива туй, което не може да се слива, и детински си играе с такива предмети, които не са за шега.

Инак, ако всеки човек всеки ден вземеше да обяснява Писанието както си ще, Вселенската църква нямаше да остане, по благодат Христова, досега накава Църква, която, бидейки единомислена във вярата, вярва всякога еднакво и непоклатно, а
Цитатщеше да се раздели на безброй части, щеше да се изложи на ереси, а заедно с това щеше да престане да бъде Църква света, стълб и крепило на истината, щеше да се обърне в сборище на злонамерени
, [Псал. 25:5 - церков лукавнующих], сиреч, както трябва без съмнение да се подразбира, църква (= събрание) на еретици, които не се срамуват да се учат от Църквата, а сетне беззаконно я отхвърлят.

Затова ние вярваме, че свидетелството на Вселенската църква има не по-малка сила отколкото Божественото Писание. Понеже Виновникът на едното и другото е единият и същи Свети Дух, все едно е - от Писанието ли да се учим, или от Вселенската църква. Човек, който говори сам от себе си, може да погреши, да мами или да се мами; но Вселенската църква, понеже тя никога не е говорила и не говори от себе си, а от Духа Божи (Когото тя непрестанно има и ще има за свой Учител довека), никак не може да погрешава, нито да мами, нито да се мами, а, тъй както Божественото Писание, е непогрещима и има завинаги значение.

Особено внимание трябва да се обърне на:

Цитатщеше да се раздели на безброй части, щеше да се изложи на ереси, а заедно с това щеше да престане да бъде Църква света, стълб и крепило на истината, щеше да се обърне в сборище на злонамерени
,

Когато патриарсите на древните църкви са писали това в 1723 г. е имало едни протестанти, макар и вече разделени от няколко учители. Но така или иначе църквата им е била една. Тези които вие мислите за много прости, са казаби на горделивите западни "мъдреци" - ще се разделите на безброй части, ще престанете да бъдете стълб и крепило на истината, ще се превърнете в сборище на злонамерени.

След 300 г., вие продължавате да смятате светите старци за неграмотни глупаци, но протестантството се превърна в сборище на 20-25000 деноминации, които от приличие няма да определям.

А тези простите, продължават и сега да вярват в това в което са вярвали в 1723 г., в което са вярвали и през 1023 г. и в което са вярвали и на Петдесетница, когато Светият Дух се спуснал върху апостолите. Защото при нас никой не взема, всеки ден да обяснява Писанието както си ще, или детински да си играе с нещо, с което шега не бива.
Затова с риск да обидя някой, аз ще кажа, че не сме в една църква. Аз съм в тази, която  никак не може да погрешава, нито да мами, нито да се мами, а, тъй както Божественото Писание, е непогрещима и има завинаги значение. Вие естествено можете да мислите така и за вашите църкви, на мен не ми пречи, но църквите ни са различни.

Soldier

Cabral,

Виждам, че си искрен ученик на Христа - поне на мен така ми се струва.
И, щом е така, значи си мой брат.
Като на брат съм задължена да ти напомня, че непогрешим може да бъде само Бог Отец, Христос и Святия Дух.

Църквата е невяста Христова - за това ще се съгласим, нали.
Няма указания в Библията, че невястата Христова е непогрешима.
Сигурно е, че Църква без главата си Христос няма и не може да съществува.

Църквата не е просто организация на национални църкви под името името Вселенска  - ап. Павел е ясен, че всеки който призове името Христово, ще се спаси и в Христа всички са едно.

Всички, значи ВСИЧКИ - които приемат, че Исус Христос е Спасителят, Божият Син дошъл в плът... "и  то разпнат"... - независимо дали са в София, джунглата на Амазонка, пустинята на Саудитска Арабия, независимо дали ще им има име "православен", или "католик", или "протестант". Ще се спаси не защото е в Църквата, а защото е приел и следва Христа.

И, при това, може да е само един повярвалия, или двама, или петима - Църквата е там където са двама или трима събрани в Христа, нали?

Случвало се е повярвалият да е прочел за Христос и години наред изобщо да не е виждал жив християнин, не е бил част от Църква - и Христос ще му откаже спасението ли? Защото няма Катехизис, няма свещеник, няма кой да го причести и т.н. "тайнства", които не познава?

В Словото не пише, че Църквата е безгрешна, никъде не открих такъв стих.
Всеки, който повярва в Христа ще се спаси. Вярването е ходене с Христа, живеене в Христа - естествено, че след като някой е съгрешил, моли за очистване Исус - странно е, че след като толкова време си във Форума, не си го разбрал - че хората тук са ХРИСТИЯНИ и правят същото това, което и ти правиш.
Защото главата ни е една - Христос разпнатия.

Още малко за Библията.
Исус Христос е Словото:
1) изучавайки Словото ние опознаваме Исус и
2) заедно с молитвата се приближаваме към Него и
3) изпълнявайки Словото Го познаваме, защото започваме да Го живеем

Всеки, който прави това, ще се спаси, нали така?

Извинявам се за грубата дума, но нека да не се будалкаме на тема "тълкувания" - Словото е едно и е много ясно.
Това което ни се струва неясно, поради невежеството на всички ни, невежеството на всички хора(макар и в различна степен), е предвидено от Бог.

Точно поради това Той ни е дал тълкувания - чрез самото Слово и само чрез него, "Словото само тълкува себе си" - нали ще се съгласим двамата с това, защото на кой човешки авторитет можем да се доверим напълно?

Cabral, каквото и да пишеш, все до там стигаш - че всеки трябва да е от Православната църква, за да се спаси.
Иначе не може да е християнин, защото е еретик и... толкова...
Това разбрах, като обобщение от написаното от тебе.

Нека да си напомним, че имаме отговорност - не пред христовата невеста, а пред главата й - Самият Син Божи Исус Христос - да не говорим празни думи, защото за всяка от тях ще бъдем осъдени, нали?

Не те ли е страх, Cabral, че клеветиш братята, а знаеш кой е клеветникът...
soldier

evangelista1962

Aз бях го написал но ще го обясня пак.В йоан 21 Исус духна върху апостолите и тогава те се новородиха.По вашата логика защо Исус ги на кара да чакат на педесятница имено това кръщение.и разлика има помислете върху този пример.А защо се ползва аз го обясних така по преди.Когато се новородим все едно ставаме воиници но сме без пушки,а когато се кръстим в Духа тогава получаваме сила за служение към другите.

Cabral

ЦитатНяма указания в Библията, че невястата Христова е непогрешима.
Христовата Църква е непогрешима, защото Иисус Христос, като нейна глава, и Светият Дух, чрез когото се управлява, са непогрешими. Затова Христовата църква  "никак не може да погрешава, нито да мами, нито да се мами".

"Ако начатъкът е свет, свето е и тестото; и ако коренът е свет, свети са и клоните" (Римл. 11:16).

Ако приемем, че Христовата Църква е сгрешила дори само веднъж, и то сама за една секунда, това значи, че портите адови са й надделели, т.е. Христос е лъгал, когато е твърдял обратното.

ЦитатВсички, ...- които приемат, че Исус Христос е Спасителят, Божият Син дошъл в плът... "и  то разпнат"... -...Ще се спаси не защото е в Църквата, а защото е приел и следва Христа.

За съжаление Христос и апостолите, както е добре известно от Писанието, не споделят това гледище.

Църквата е една:

"Както Ти Отче си в Мене и Аз в тебе, така и те да бъдат в Нас едно" (Йоан 17:21).

"Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението, един е Бог и Отец на всички, Който е над всички, и чрез всички, и във всички нас" (Ефес. 4:56).

"И ще бъдете едно стадо и един Пастир" (Йоан. 10:16).

"Да бъдат всички едно: както Ти, Отче си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно - та да повярва светът, че Ти си Ме пратил" (Йоан. 17:21-26).

Христовата Църква е тази, която е основана от Христос, в която е Св. Дух, в която са проповядвали апостолите и ръкоположени от тях свещенослужители.

"Тъй идете и научете всички народи..." (Мат. 28:19).

"Идете по цял свят и проповядвайте Евангелието на всички твари" (Марк 16:15).

"Понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като е краеъгълен камък сам Христос Иисус, върху когото всяко здание, стройно сглобено, расте за храм свет на Господа; в който и вие се вграждате заедно в Духа за Божие обиталище." (Ефес. 2:2-22).

"Имайте едни мисли, като имате една и съща любов, и бъдете единодушни и единомислени; нищо не вършете от обич към препирня или от пустословие, но от смиреномъдрие смятайте един другиго за по-горен от себе си" (Фил. 2:2-3)

"Дето са двама или трима, събрани в Мое име, там съм Аз посред тях" (Мат. 18:20).

"Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! То е като драгоценен елей... като роса ермонска, която пада на планината Сионска, защото там Господ изрече благословение и живот навеки" (Пс. 132:1-3).

Членовете на тази Църква изповядват точното Христово учение, пазено от Църквата, във видът както е било прието от Иисус и апостолите, без никакви изменения повреждания през вековете. Това е именно покаянието. Освен това те са кръстени, и миропомазани, както и са приели евхаристията от свещеннослужители, получили благодатта индиректно от Иисус Христос, чрез ръкополагане, което може да се проследи.

Най-важно е учението, което се пази от Църквата. Кръщението може да се направи и от мирянин/по изключение/. Миропомазването и евхаристията Бог също би могъл при крайни обстоятелства да приеме и извършени не като тайнства/мое предположение/. Но грешката в учението е ерес:

"Страни от еретик, след като го посъветваш веднъж и дваж, знаейки, че такъв човек се е извратил и греши, като сам осъжда себе си" (Тит 3:10-11). "Бягай от такива" (1Тим. 6:5).

"Имало е и лъжепророци между народа, както и между вас ще има лъжеучители, които ще вмъкнат пагубни ереси и, като се отричат от Господа, Който ги е изкупил, ще навлекат върху си скорошна погибел" (2Пет 2:1 и сл.).

Защо се казва еретик, а не безбожник? Каква е разликата?
Еретикът вярва в: е ходене с Христа, живеене в Христа . Но грешно. Безбожникът не вярва, но за него има шанс, защото може да се покае. Еретикък също, но когато иска да го направи, а не когато сам се убеждава колко е прав.

ЦитатОще малко за Библията.
Исус Христос е Словото:
1) изучавайки Словото ние опознаваме Исус и
2) заедно с молитвата се приближаваме към Него и
3) изпълнявайки Словото Го познаваме, защото започваме да Го живеем

Иисус Христос е Словото, а не словото. Той е Бог, а не хартия. Той не ни е дал задача до го изучаваме, дал е учение, на което апостолите да ни научат, как да изповядваме. 

Словото е едно и е много ясно.

Ако имаш предвид Иисус, той е ипостас на Светата Троица и не е едно.
Ако имаш предвид словото, то не е толкова ясно, че всеки да го разбира. Не го разбираха даже апостолите, докато Той не им го обясни, Петър признава, че в посланията на апостол Павел ,,има някой места мъчни за разбиране" (2 Петр. 3:16). А павловите послания са 2/3 от всички.

А ако смятате, че е толкова ясно и лесно, за начало да обяснете, защо евангелист Матей приписва пророчеството на Захария за трийсетте сребърника (Зах. 11:12-13) на Иеремия (вж. Мат. 27:9). Или съвсем лесното: Кога/кой ден/ е била тайната вечеря? Защото от това зависи дали да се причастяваме с квасен или безквасен хляб. Не ви давам нещо трудно - всичко си е в Писанието, Четете подробно и внимателно старият завет, след това четирите евангелия и отговорът е ясен.

ЦитатТова което ни се струва неясно, поради невежеството на всички ни, невежеството на всички хора(макар и в различна степен), е предвидено от Бог.

Правилно, защото то се тълкува от Църквата чрез Светият Дух.

ЦитатТочно поради това Той ни е дал тълкувания - чрез самото Слово и само чрез него, "Словото само тълкува себе си" - нали ще се съгласим двамата с това, защото на кой човешки авторитет можем да се доверим напълно?

Това не го казва Писанието, а Жан Калвин. Ако реша да горя някой на клада, което едва ли ще случи, ще се обърна към Калвин, като тесен специалист, но по духовни въпроси ви съветвам да стоите далече от него.

ЦитатCabral, каквото и да пишеш, все до там стигаш - че всеки трябва да е от Православната църква, за да се спаси.

Всеки си решава сам. На никай не съм казал да става православен. Започнах преди време да се занимавам с теолоия и от първият въпрос: Божията същност, приех, че е точно само православното учение. А разбичията са такива, че Св.Троица, в която вярват православните е различна от тази в която вярват католици и протестанти. И сам се убедих, че православните вярват точно. Как при това положение се молим на един Бог? На Христос?
При православните Св.Дух изхожда от Отца, при другите от Отца и Сина. Ние не познаваме Иисус Христос от който изхожда Светият Дух. Нашият е различен от вашия. И докато католици и протестанти не се откажат от ереста "филиокве" нашите богове ще са различни и нашата вяра ще е различна.

ЦитатИсус духна върху апостолите и тогава те се новородиха.По вашата логика защо Исус ги на кара да чакат на педесятница имено това кръщение.и разлика има помислете върху този пример.А защо се ползва аз го обясних така по преди.Когато се новородим все едно ставаме воиници но сме без пушки,а когато се кръстим в Духа тогава получаваме сила за служение към другите.

Евангелиста, представи си ситуацията. Казах ти, има изключение, но то е само когато Господ сам или чрез ангели действа. Сила за служение към другите, какво е това? Служението на свещеннослужители, но те се ръкополагат по друго тайнство, или любовта към ближния, която всеки дължи? Ако е второто е оправдание, любовта към ближния може и да не е лесна, но чак пък спецални сили от Св.Дух едва ли са нужни.

johnny

Cabral, разбрахме че според теб, спасение извън православната църква не съществува. Само тя е най-правата и непогрешимата, всички други са еретици и ще горят във вечния огън.
Само не ми е ясно до кога ще го повтаряш и ще пишеш чаршафи тука.
До като те изгонят и тебе ли?

Цитат на: Извадка от правилатаКакво не е този форум?

Не е стая за чат и празни приказки.
Не е място да в което целенасочено да пропагандирате ученията на вашата група, движение или деноминация.
Не е място принадлежащо на или пропагандиращо определена 'деноминация' или движение.

Не е място за лична изява, или реклама на уеб страници и стоки.
Не е място поставено под закон, но нито е такова без ред, принципи и дисциплина.
Не е място лансиращо нечия политика, политици или политически амбиции.

Аз не знам дали има някакъв копнеж по истината от твоя страна. Или си като болшинството православни от които лъха такава фарисейска гордост и себеправедност, че ми се повръща.
В крайна сметка Бог знае, и Той си има грижата.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

evangelista1962

Карбал сега ще ти кажа нещо от което може да те заболи  но е истена .Православната църква  е ерес или лъжливо и дори сатанинско учение.Виш аз знам и вярвам че има много искрени души който копнеят за Бог и при православните.Но вашите водачи не поснават БОГА.Слепец води слепеца.Асега прочети една  истена от мен Най важното е да се новородиш, а като се новородиш просто нчма да останеш в тези среди а и те няма да те приемат.Аз не те съдя но наистена си объркан.

A-G-A-P-E*Q

Цитат на: mak - Януари 13, 2008, 13:04:00 PM
Друг важен въпрос, какво е кръщение в(със) Святия Дух, може ли човек да нановороден, а да не е кръстен със Святия Дух?

Може разбира се, в миг на око Бог може да те промени коренно различно
(НОВОРОДИ от Своя Си Дух) и в миг на око може да бъден и кръстен в Св.Дух!! 
Няма никакво значение дали си НОВОРОДЕН или си приел Водно кръщение  -  може и преди тях, може и след тях, важното е да си се ПОКАЯЛ за греховете си и да си приел Христос за свой личен спасител и имаш активна служба, т.е пребъдваш в неговото Слово, Той вече има грижата за теб и започва да изработва плана Си ...!

Деяния 2:38
А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Светия Дух

God Bless You!
Ако жадува душата ти за живот. Ако си,търсиш истинската любов, потърси я в
моя Бог
http://www.greatcom.org/bulgarian/whois.htm
  Tой на кръста се разпъна, греховете ти отне и срама Хистос моя Бог

Joyssie

ЦитатМоже разбира се, в миг на око Бог може да те промени коренно различно
(НОВОРОДИ от Своя Си Дух) и в миг на око може да бъдеш и кръстен в Св.Дух!

Ако в миг на око Бог ме промени коренно различно, или ще полудея или ще умра от инфаркт ;)
Промяната си е доживотен процес, и то процес на освещаване.

Цитат на: makДруг важен въпрос, какво е кръщение в(със) Святия Дух, може ли човек да нановороден, а да не е кръстен със Святия Дух?

Много хубав въпрос, и болезнен (поне за мен). Извинявам се предварително, че ще говоря от личен опит, а не от Словото...Но искам да разбера проблема си и да го реша на база Словото.

Аз съм в църква от 3-4 години. Молели са се за мен не знам вече колко пъти, в продължение на 2 години за кръщение в Святия Дух. Имам Водно кръщение, покаяла съм се и се старая да го правя всеки ден...Но не съм сигурна че говоря езици и не знам дали имам (и каква) е духовната ми дарба.
Веднъж по време на хваление чувсвтах голяма радост и си мислех че съм получила кръщението...После вкъщи се опитах да се моля на език, но сякаш не идваха думи отвътре, а някакви човешки бръщолевения (понеже можех да ги контролирам и променям). Затова реших да спра, за да не нараня Господ.

Много хора ми казват: "Успокой се, имаш Духа!", други ми се карат, че съм нямала доверие в Божието водителство.
Но аз вярвам, че когато получа истинско Кръщение, наистина ще бъде нещо, извън човешките ми представи и невъзможно да се имитира по човешки.

Todor

Здравей, Joyssie.
Проблема, който споделяш, ми е добре познат. Аз самият съм повярвал в петдесятна църква(преди 5-6 години) и съм се измъчвал от подобни въпроси.
И бих искал да споделя с теб това което съм открил. Няколко думи преди това:
ЦитатНо искам да разбера проблема си и да го реша на база Словото
Истинско разбиране върху Словото можеш да получиш само от Бога. Хората могат да ти дадат знание, но не и разбиране. А да приемеш нещо без разбиране, означава да се довериш сляпо на съответния човек. Макар да има случаи, когато е добре за християнина да се смири и да признае нечий авторитет за по-голям от своя, все пак трябва да сме изключително предпазливи - залагаме живота си.
Още нещо относно разбирането - забелязал съм, че нещата, които изглеждат изключително важни за нас не винаги са толкова важни и за Бога. Понякога ние решаваме че много ни трябва мъдрост за нещо, но Бог мълчи. Всъщност обикновено  Той има съвсем различни неща за нас в този момент и търпеливо изчаква да се успокоим и обърнем отново към Него, за да ни насочи в пътя, по който Той иска да ходим. Така че моят съвет е да се запознаеш с фактите и да не се тормозиш толкова за това - има много по-важни неща от езиците и духовните дарби. Това може да звучи направо еретично в по-харизматичните среди, но Господ казва:
Матей 7
22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?     
23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

А не съм видял някъде да пише "Идете си от Мене вие, които не говорехте на езици и нямахте дарби. Не Ме интересува колко свети сте били."

Сега за фактите:
1.Библията. 
Най-общо казано, петдесятната доктрина се основава на 3-те случая описани в Деяния на апостолите, където слизането на Святия Дух беше съпроводено с говорене на езици - Петдесятница, при Корнилий и в Ефес. От тук петдесятните богослови правят извода, че така е било винаги - просто в другите случаи не е описано. За да не отхвърлят всички останали християни, които не говорят езици, се позовават на:
Йоан 20
19 А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!     
20 И като рече това, показа им ръцете и ребрата Си. И зарадваха се учениците като видяха Господа.    
21 И Исус пак им рече: Мир вам! Както Отец изпрати Мене, така и Аз изпращам вас.    
22 И като рече това, духна върху тях и им каза: Приемете Светия Дух.

От тук, според тях следва, че учениците са получили Святия Дух още преди петдесятница, а после са "получили сила за служение"(тук съм чувал различни разновидности).  За повече подробности можеш да прочетеш дискусиите тук и на други места, ако ти е интересно.
Личното ми мнение е по-скоро не, защото на 3-те случая, описани по-горе(които са само косвено доказателство в най-добрия случай) се противопоставя директен стих:
1 Коринтяни 12
28 И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои имат изцелителни дарби, други с дарби на помагания, на управлявания, на говорене разни езици.     
29 Всички апостоли ли са? всички пророци ли са? всички учители ли са? всички вършат ли велики дела?    
30 Всички имат ли изцелителни дарби? всички говорят ли езици? всички тълкуват ли?

2.Свидетелството
За съжаление у всички мои познати, които са петдесятни и говорят на езици(т.е. би трябвало да имат "сила за служение"), никаква сила не виждам. В църквата още по-малко. Всъщност хората, у които съм видял най-много сила, и служение, и характер са доста предпазливи по въпроса. Можеш и ти да подложиш на подобен тест твоите познати вярващи, но не ги оценявай по "великите" откровения и преживявания, а по живота и характера им.

3. Историята
Тук вече, мисля, отговора е категорично не на петдесятните претенции. Имаме повече от 1500 години добре документирана християнска история. Имало е хора, които са вършили наистина смайващи чудеса - хора със свят живот и одобрен характер. И не са говорили езици. Петдесятното движение съществува от около 100 години. Когато съм запитвал поддръжниците му за по-сериозни имена съм получавал досега най-много две. Дерек Принс(не го разбирам, не мога да кажа нищо) и Дейвид Уилкерсън(изглежда сериозен мъж).

В заключение мога да кажа че и аз съм в твоето положение към момента - като новоповярвал проговорих(дали??) на език, но засега не "практикувам", защото не съм сигурен, че е било от Бога.
Спирам дотук защото стана много дълго, а и много е говорено по тази тема. Ако искаш да ти разкажа с повече подробности, пиши ми лично съобщение - няма смисъл да занимавам и останалите.
Бог с теб!

constant

Здравейте! И мен ме е вълнувала тази тема. Аз самият не говоря език, повярвал съм сред хора, които не говорят. Имам увереност в Божия Дух, че не ми липсва нищо съществено, като не говоря. Както пише по- горе- по- важен е християнския характер, отколкото какво един има, друг няма... Не езика те прави християнин, а любовта ти към Господа и братята. Все пак, този въпрос е много важен за някои християнски среди. И аз попаднах в такива среди. Имаше върху мен един натиск, че непременно трябва да говоря на език, за да съм сигурен че съм спасен.
И това ме тревожеше, защото е нещо важно, нали?!
И на едно такова характерно събрание за получаване на кръщение от Св. Дух, аз получих преживяване, че се изпълвам с Духа. Тогава помолих Господ: Господи, ако наистина аз трябва да говоря на непознат език и това е толкова важно за моето спасение- моля те дай ми го.
Тогава в ума ми изплуваха думите, които Господ каза на Павел- Доволно ти е Моята благодат. И език не получих.
Оттогава вървя с Господа и повече този проблем не ме смущава.
Мисля, че когато нещо се преекспонира от някоя деноминация и се говори за него като най- важното нещо, то тогава тука има някаква грешка. Така е с езиците, така е със съботата, така е с абсолютната святост, която някои претендират да имат и т. н.

evangelista1962

Констант донякъде си прав защо ли. Значи за езика нещата стоят други  начин.Аз имам 3 езика и са от Бог моля се на тях имам плод от това .Защо не говорят на всякъде и не всеки причините са поне две.Еднатае че в някой църкви нямат знание по въпроса,а другата причина ече не се иска с вяра или не се разбира ползата от този дар защото това е дар от Бога. Не съм търсил 2и3 език те си дойдоха спонтано в молитва.Един приятелски съвет нещо което не разбираш не го отхвърляй,Иоще нещо помисли че все пак толкова много християни ги имат езиците защо ли...

Tihomir

ЦитатИоще нещо помисли че все пак толкова много християни ги имат езиците защо ли...
И все пак помисли според Словото дали толкова много християни ги имат езиците и защо баш все на езиците се набляга от всичките 9 дарби.

И между другото темата е за говоренето на езици при кръщението в Духа (аз съвсем забравих за началото на темата в този коментар).
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

evangelista1962

тихомире мисля че няма нужда казваш каквото и дабило по този въпрос  просто аз отговарям на друг човек .НЕЩО КОЕТО ГО НЯМАШ НЕ ,ИСЛИ ЧЕ НЕ ПРАВИЛМО

small axe

евангелиста , постарай се поне като пишеш , после да редактираш написаното , че да се разбира .
То не е като говоренето на безсмислени думи , тука целта е да се раберем.
Има опция - "промени" , с която можеш да редактираш обърканите думи в постинга си

todorkunchev

Темата може да се преозаглави;,,Гласолалия или Гласоолелия''Преди години едно издателство(Верен )пусна на християнският пазар книгата-изследване,,Игра с огъня",вдигна се голям пушек и олелия от страна на Петдесятните вождове защото книгата показва техните идоли без украса и грим.истината..диби дюс"както казват някой ,,германци"от страната където е написана книгата.Легендата разказва че горкият издател бил привикан в шатра та на вождовете и на лула тютюн темата на книгата била или Табу или издателството щяло да бъде ,,табу"за петдесятните племена посещаващи неговата дрогерия.Вместо да си вземе скалпа под мишница и да отиде да пие едно кайве,,амаде"във Виена в знак на протест и да напише продължение(напр имер-Игра с огъня здесь в Болгарии),той се замислил,,да имаш или да бъдеш"и понеже твъдял че е прагматик познайте какво избрал..Петдесятничеството.адвентизма.йеховистите и мормоните нямат проблем със своята многочислена все още членска маса,но имат приблем със своето минало недавно .,Историята на фактите"показваща тяхното движение във времето и делата им ще издухат и дима и пауершаманите,най големият враг за които е просвещението на голямото им държано в усърдна неграмотност стадо.За голямо свжаление голяма част от тези наши братя и сестри сега мръзнат по улици продавайки джунджурии или хвърлят тухли за парче хляб,те нямат компютър,едва четат -.това са негрите на българия(няма да и сложа главна буква).Евангелизма в кавички е лесно разбираем за тях защото хлябът и кренвиршите(когато дойде чичоСам има и банани)са лесно смилаема храна както и самото учение-изключително удобно и неангажиращо.тук личната  отговорност е поета от Водачите (което им носи материален еквивалент)Интересно ,ако паднат пилоните на,,съботата '"и ,,гласолалията(говорене на езици)къде ще танцуват Вождовете и пред колко индианци..ИСКАМ ДА СЕ ИЗВИНЯ намойте приятели от 5-десятните общности и    адвентните за този език,но друг не съм получил ,оставам ваш Тодор Кунчев