• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Кръщението със Святия Дух и говоренето на чужди езици

Започната от kristiyanstoilov, Януари 13, 2008, 12:16:27 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Tihomir

Цитат на: evangelista1962 - Февруари 07, 2008, 20:29:30 PM
Хей какво говорите вие какви ги наприказвате?  ВНИМАВАЙТЕ защото доста нора говорим този за вас спорен език  и да не се укажете богопротивници.Моля ви отговорете ми има ли някой от вас език макар че въпроса ми е безмислен.Но ние който го имаме имаме друго мнение  но не ви давам крайни оценки.Ей Тихомире нали ьристиянин неможе да бъде обладан  какво стана...

Евангелиста, прочети какво пише в 1 Тимотей 4:1, за да разбереш за какво говоря. Не съм казал, че новороден човек пълен със Святия Дух може да е обладан, а че учението, за което споменах, е демонично, според казаното изрично от Духа.

Да не се отклоняваме от темата.

За дарбите е писано да се копнее. Павел е говорил много езици, дадени му от Духа като способност.

Иначе говоренето на език е също за назидание на църквата, когато има тълкувател (според Писанието). Иначе човек назидава себе си така. Умът му, обаче не дава плод.

Иначе виждам, че small axe продължава смело да казва, че отделни пасажи от Писанието са измислица и поетично преувеличение, което не съм го срещал никъде в Писанието. Защо точно тук е решил, че ще го срещне? Към Словото се отнасяш лековато и от твоя гледна точка, а не според Истината.

Треперете от Словото му и не казвайте - това е измислица, друго трябва да означава, защото не пасва на вашите мисли. По-скоро нагодете себе си по Словото.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Добре , посочи ми някъде другаде в Словото , нещо за ангелски езици. Посочи ми!
Дай да разгледаме.Такова важно нещо , което се изкарва , трябва да има и другаде потвърждение в Писанието.Покажи ми и другаде ангелски езици , ако не можеш , вгледай се в контекста на това което говори Павел и ще разбереш защо казвам , че това е хипербола.
От една дума казана за определена ситуация , няма как да изградиш доктрина.Затова съм смел защото ти казвам истината.

Иначе си правите мантра , от една дума и си я повтаряте.

Свързвате това с кръщението и става доста опасно , защото засягате важна истина.Аз неслучайно посочвам стиха в 1кор.12:13 , защото след този стих , а и други , неможе вече никой да каже - ааааа , ама ти не си кръстен в Духа.

Павел казва всички са кръстени в Духа.Като отричаш това , бъди внимателен , както посъветва и мен в предният си пост.

Поздравявам ви с 1Кор.12:13!

Tihomir

Това, че в момента упражняваш съмнение и неверие в Словото те кара да изпитваш Бога като казваш: Пише това, но не означава това. Дай ми друго място и наистина ти казвам, няма да ти се даде, защото съзнателно казваш, че има преувеличения. Къде Бог е преувеличавал, когато е говорил?

Виждам, че не внимаваш в текста, но си под влияние на баптистки доктрини. Апостолите не бяха потопени в Духа, когато бяха с Христос, но вършиха велики дела, по заповед на Христос. Те бяха вярващи.

Имаше и едни други вярващи, описани в Йоан 8, които наистина бяха вярващи, но нямаха Духа в себе си. Христос ясно казва, че Отец ще даде Святия Дух на децата си, които искат от Него и още други места.

Святият Дух не е безплатен абонамент, не е брошура, която Бог подхвърля на всеки в пощенската кутия.

Павел не казва, че всички са кръстени в Духа. Писанието свидетелства за вярващи, които са кръстени и за такива, които не са. Това, както казах, не е безплатен абонамент.

Не си ли чел:
Acts 6:3 Затова, братя, изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тази работа.

На друго място се говори за Ефесяните, които не бяха приели Святия Дух като повярваха. Когато го приеха имаше външна проява на това. По същия начин беше и с апостолите, по същия начин и с Корнилиевия дом.

Когато ти говоря за Писанието имам предвид цялото Писание, а не половин дума от изречение.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

johnny

Покрай всички препирни и задълбавания се губи смисъла от цялата работа. Не забелязвате ли?

small axe, какво значение има какви са езиците? За какво са дадени езиците? Да се препираме тука ангелски ли били, човешки ли, празни бръщолевения ли били и прочие. Важното е има ли файда от цялата работа.
Защото го има и другия момент. Някой като проговори на език и след време малко се отпуска. Току сгафи нещо или тръгне на зле, почва да се моли и езика си е там. И той си казва: А! Езика си е тук, Бог явно няма нищо против мен, най-вероятно съм на прав път и прочие. Получава се една заблуда, която в крайна сметка може да доведе до смърт.

За ангелските езици. Ако Бог иска да ти даде да ги говориш, ти ли ще му кажеш: Ааа, не може? Пък и в крайна сметка от къде знаеш, какъв език говориш всъщност?
Павел казва, че говори повече езици от всички. Аз не виждам проблем, покрай всички тези езици, Бог да му е дал и ангелски.
Помисли над следното. Какви езици говорят, примерно окултистите или онези образи дето се кланят на девата? Бог ли им ги дава или някой друг? И дали са човешки или някакви други?
Още нещо. Ти всички езици на света ли познаваш? Аз ако дойда и ти проговоря на някакъв език, ще разбереш ли какъв е? Може да е човешки, може да е ангелски, ти от къде ще знаеш?
В крайна сметка от един стих доктрина не можем да правим. И мен лично не ме интересува Бог, какви езици дава на хората си. Важното е да се изграждаме и всичко да става за Божията слава.

А проблема на Коринтяните е бил задълбаването в говоренето. Сигурно всички са говорили едновременно и е ставал абсолютен цирк, както и сега може да се види в някой черкви. Едно надвикване на езици. И наистина ако влезе някой незапознат, директно ще си излезе и едва ли ще се върне.

Не е проблема в езиците и какви точно са езиците, а в човешката глупост и гордост.
Ясно е написано, че езиците са за назидание. За всеки вярващ по отделно и за църквата, когато има тълкувател. Те не са да се хвалиш, че говориш езици, и си нещо повече от другите дето не говорят. Да се мислиш за много духовен. Да си мислиш, че вече си спасен и едва ли не си, вече с единия крак в рая.

Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Cabral

ЦитатНе е проблема в езиците и какви точно са езиците, а в човешката глупост и гордост.

Най-точното и смислено, казано по темата.

Защото най-малкият проблем на коринтяните бил задълбаването в говоренето. Те били тесни специалисти в глупоста и гордоста/говоря за целият Коринт/. Безнравственият живот в Римската империя бил наричан "коринтски". А коринтските пияници и глупаци били във всички вицове и шеги. Търговски кръстопът, Коринт събрал шарлатани и безделници от целият древен свят. Един римски писател се шегувал: Искаш ли навсяка крачка мъдреци - отиди в Коринт. Очевидно, някой от слабостите на обществото се прехвърлили и в местната християнска общност. И затова не дарбата за езици им бил проблема, а глупоста и горделивоста. Но това значи да не се взима пример от размирната им общност. А се получава, че действията им, като на "малки деца" да служат за поява на цели деноминации.

small axe

Тишо , няма да ми се даде друго място , където пише за ангелски езици , защото просто няма такова.

Исус как научи апостолите да се молят? На разбираем език.Да е говорил някога и някъде за молитвени или ангелски езици.Да е делил някога своите? Не!

Има проблем в това което казваш и той е:
"Павел не казва, че всички са кръстени в Духа" / цитат/

Не , павел казва , че всички ние , бяхме кръстени в един Дух! /1 Кор 12:13/

Какво става сега , пише това но не означава това , така ли?
Всички ние , значи всички ние!
Забележи нататък , че сме кръстени в един Дух , за да съставляваме едно Тяло и всички от едни Дух се напоихме.

Павел казва всички , и обяснява следствието на това - едното тяло.
А ти казваш , не всички , а само някой , така осуетяваш следствието на кръщението с духа , и излиза така все едно не сме едно тяло. Това не е истина!!Говориш неверни неща , заради това учение което си приел.Замисли се , това е опасно.

Всеки вярващ е от тялото Христово , по твоята логика излиза , че не е така.

evangelista1962

Значи всички не сме кръстени .Всеки който се покае се новоражда но не всеки е кръстен.Откъде го знам ли евангелието на Йоан 21 главасе казва че Исус духна върху апостолите и им каза да приемат святият дух,ако по тази ваша логика бяхя и кръстени нямаше да има нужда от педесятница когато стана кръщението им.И белега бе език непознат същото се случи и при Корнилии точно по езика  който говореха те познаха  че са и кръстени.Има разлика между новорождение и кръщение.в Коринтяни 1 ;14 глава пише че който говори на непознат език не говори на човеци ,а на Бога защото никой не му разбира понеже сдуха си той говори тайни.

small axe

Павел , обаче казва , че всички сме кръстени.
1Кор12:13

Така , че евангелиста , вземи прочети и това което съм писал по - горе за нещата които казваш , за Петдесятница и тн.

В момента говориш неща не от Словото. И противоречиш на Павел.
Аз вярвам на апостол Павел.
Ако само някой са кръстени , означава , че тези дето не са, не са от тялото.Това не е вярно и противоречи на думите на Павел в стиха дето ще го посочвам постоянно.

"Всички ние , сме кръстени в един Дух , за да съставляваме едно тяло и ...." /1 Кор 12:13/

evangelista1962

Виш сега каквоСмалех защо повечето в този форум говорите рака че когато едно тълкуване не е като вашето то не е според словото.Коринтяни 12;13 за което си се нванал като удавник за сламка съответствува накръщението Марко 1;8,9 Такаче има два вида кръщение.И не съм казвал че който не е кръстен в Святият Дух че не е от тялото.Напротив  всеки новороден е от тялото и е спасен и това няма общо с кръщението в С.Дух.

pironka

Evangelista,
Святия Дух е даден на всички в тялото Христово.
Кръщение(баптизм) означава потапяне. Ако не си потопен от Духа ,не можеш да си новороден.
След като си новороден, ставаш част от Христовото семейство.
(Например: Едно бебе се ражда и е кръстено Иванов, защото е на бащата Иван.)
За да "функционира" правилно това семейство Святия Дух ти дава дарба (1 Кор. 12 глава) с която да служиш на това семейство.- На теб ти Е дал да говориш език, на друг Е дал да тълкува,на друг да върши велики дела, на друг да разпознава духовете.На всеки дава различно както Му Е угодно. Не дава на всички да са учители, не дава на всички да говорят само езици. Представи си в твоето семейство сте с дарбата да заваряте и никой  няма дарбата да сготви. Ще стоите гладни, нали? Ако всички само говоряха езици в тялото Христово каква полза?
Не бъркай кръщението с даването на дарби.

small axe

Естествено , че говоренето на езици не е "белег за кръщение".
Такова чудо в Библията няма.
Тькъв белег няма , просто защото няма нужда от белег , понеже всички вярващи са кръстени в Духа.Има плодове на духа , по които плодове се познава дали Духа на Бога е в даден човек.Те са достатъчно явни.

Евангелиста , не мога да дискутирам с тебе , по простата причина , че ти си имаш някакви твои виждания , взети отнякъде , но не и от Словото.
Това което ти казвам не са мои тълкувания , ами ти цитирам един стих.Ето пак ще го цитирам, като удавник за сламка :)

" Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме."

Аз не тълкувам това , а просто ти го цитирам .Ти тълкуваш , и на всичко отгоре противоречиш на Павел.

следващият път ще ти цитирам стиха отново и отново , докато не се замислиш над него.

А ето и какво казва Марк 1:8.
"Аз ви кръщавам с вода; а Той ще ви кръсти със Светия Дух."

Кръщението е едно , не две. Винаги е било само едно кръщение в Духа , причисляващо ни към Тялото Христово.Всичко друго са неверни неща , съществуващи поради човешки умувания.

Cabral

small axe, прав си, че говоренето на чужди езици не е белег за кръщение.
Кръщението е едно - В името на Отца, Сина и Св.Дух. Няма различно от това кръщение, напр. в Иисуса Христа или в Св.Дух. Бог е един в три ипостаса. Волята му е една. И кръщението в Иисуса Христа, и в Св.Дух, не е са различни, отделни кръщения. Първо се извършва кръщението с трикратно потапяне, след това с ръкополагане се дава Св.Дух. А още от апостолско време, при бързото разрастване на църквата, и невъзможност апостоли и епископи да полагат ръце на всички кръстени, започнало да се извършва помазване с миро, което замествало апостолското ръкополагане.

"Те [някои ученици в Ефес] се кръстиха в името на Господа Иисуса. И когато Павел възложи на тях ръце, слезе върху им Дух Свети" (Деян. 19:5-6).

"И вие имате помазание от Светаго и знаете всичко..." (1 Иоан 2:20).

"Помазанието, което вие получихте от Него, пребъдва у вас, и нямате нужда да ви учи някой; но понеже самото това помазание ви учи на всичко и е истинско и нелъжовно, то пребъдвайте в него, според както ви е научило" (2 Кор. 1:21).

"Покайте се, и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа, за прошка на греховете; и ще приемете дара на Светаго Духа" (Деян. 2:38).

Първоначално, след кръщението, се правило и полагането на ръце от апостолите или ръкоположени от тях лица. Така те предавали полученото от Христос тайнство чрез който Св.Дух слиза върху кръстения. Но не след трикратното потапяне, а след ръкополагането. Това са отделни действия. Трикратното потапяне освобождавало от първородният грях, с който са заченати всички/без Иисус/.

"Кой - казва праведният Иов - ще се роди чист от нечист? Ни един" (Иов. 14:4).
"Ето в беззаконие съм заченат и в грях ме роди майка ми" (Пс. 50:7)

12. Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, а чрез греха - смъртта, и по такъв начин смъртта премина във всички люде чрез един човек, в когото всички съгрешиха; -
17. Защото, ако с престъплението на един човек смъртта царува чрез него единия, много повече ония, които приемат изобилно благодатта и дара на оправданието, ще царуват в живота чрез Едного Иисуса Христа.
18. И така, както чрез престъплението на едного дойде осъждане на всички човеци, тъй и чрез правдата на Едного дойде на всички човеци оправдаване за живот. Рим. 5

Тук разкаянието не помага, нищо не откупува първородният грях. Бог го е наложил и само в негово име се отменя. Христос пострада за всички, но могат да се спасят само онези, които се очистят от първородния грях, за което Той е установил тайнството  кръщение, което "спасява сега и нас чрез възкресението на Иисуса Христа" (1 Петр. 3:21).

За другите грехове, човек се покайва. Покайва се чрез приемане на вярата. Първоначално за това е било нужно само да се приеме, че Иисус е Бог, въплатил се на земята и възкръснал откупувайки греховете ни. Или да се каже:Вярвам в Името Му, или в името Христово. Защото, хората слушали проповедите и не било нужно с часове да говорят за вярата. По късно се появили ереси, и тази формулировка не била достатъчна, защото и много ереси признавали това, но гррешели в друго. И започнал да се чете символът на вярата. Заедно с отказ от дявола. Така, човек се освобОждавал и от другите си грехове, освен първородния. Но това било само за греховете, а Св.Дух слизал след ръкополагане, с което и завършвало кръщението.

Понякога, Св.Дух слизал и преди кръщението:
"Докато Петър още говореше тия думи, Дух Светий слезе върху всички, които слушаха словото... Тогава Петър каза: може ли някой да възспре да се кръстят с вода тия, които приеха Дух Светий, както и ние? И заповяда им да се кръстят в името на Иисуса Христа" (Деян. 10:44-48), но кръщението е задължително и абсолютно условие за спасение:
Ако някой не се роди от вода и Дух,не може да влезе в царството Божие.
(Тит. 3:5)

Понякога между кръщението и ръкополагането или миропомазването минавало време, но това не значило, че се прави ново кръщение, а че се ръкополага вече кръстения. В Св. Писание освен апостолите, единствено Корнилий /Деян.10/получил дара на Духа без ръкополагане, но той и апостолите получават дара директно от Бога или чрез ангел.

Кръщението е едно, даровете са всякакви. Говоренето на езици дори в древноста било изключително рядко. Защото още през втори век/само 100 г. след апостолите/ Ориген говори, че някъде се бил появил човек, който проговорил на чужд език, без да е учен. Това е било изключителна рядкост дори тогава. Както каза Пиронка, дар е и да си гледаш къщата, и то голям. Защото води до душевно спокойствие и смирение. А тези рядки дарове, сега са и ненужни на църквата. Има си преводачи. Тогава са били важни, защото словото  трябвало да се разпространява. Словото на Христос, а не Писанието, то не било завършено, а и прекалено рядко и скъпо за да го имат всички. Да не говорим, че минали 300 г. преди да бъде преведено за пръв път. Затова трябвали хора говорещи езици. И Св.Дух давал този необходим за времето дар.

small axe

Дарбата на езиците , е една от дарбите.
Тя е свързана с кръщението в Духа дотолкова , доколкото и другите дарби са свързани.А именно , че всеки повярвал и новороден от Духа човек , кръстен в Святия Дух , който слезе на Петдесятница като обещание.Той е Утешителят който Исус изпрати , и за който говореше на учениците си.

Кабрал каза:
"Тук разкаянието не помага, нищо не откупува първородният грях. Бог го е наложил и само в негово име се отменя. Христос пострада за всички, но могат да се спасят само онези, които се очистят от първородния грях, за което Той е установил тайнството  кръщение, което "спасява сега и нас чрез възкресението на Иисуса Христа" (1 Петр. 3:21)."

Бог не е наложил първородния грях , незнам откъде го измисли това.
Покаянието само по себе си не спасява , спасява Христовата жертва , покаянието е човешкият отклик на Христовата благодат.
/ясно ми е , че това не го разбираш , понеже не си се покаял и живееш в греховете си все още , затова покай се искрено ./

Кръщението не спасява , само по себе си , то е едно действие . Бог спасява и ни потапя в Духа си , чрез кръщението , ЗА ДА съставляваме едно тяло.Ето целта на кръщенето в Духа , да ни обедини в едно тяло , тялото на Христос , което е църквата , като всички сме напоени с този един Дух!

Словото казва , че всеки вярващ е царско свещенство , свят народ , народ който Бог придоби , за да възвестява.......

Не някакво духовенство и миряни , това са абсолютни измислици.

Не дели Божия народ.Всеки вярващ е кръстен в Духа , за да съставляваме едно тяло.ТОЧКА!Няма какво повече да се мъдрува , ако някой не иска да приеме тази чудесна истина дадена ни от Духа чрез Павел , нека не приеме.

evangelista1962

Хайде да изясним едно вие приемате ли че новорождението е едно и кръщението в С. Д ух е друго.Ако до тук се разберем по на сетне ще изясняваме друго.

small axe

Когато един човек повярва в Господ Исус , покае се за греховете си , защото разбира , че е грешник , разбира и какво е сторил Господ за него , той призовава Господното име , Бог го новоражда и кръщава с Духа Си за да го причисли към тялото Христово.

Така , че новорождението и кръщението са свързани неразривно , те са две неща които Бог прави с повярвалия грешник.
Те вървят заедно и не могат да бъдат разделени.

Няма двойно кръщение с Духа.
Йоан Кръстител добре каза , че след него идва Един , който ще ни кръсти със Светия Дух.
Кои ще кръсти?
Ами всеки новороден вярващ , целта я посочихме вече.

Един въпрос към теб , евангелиста:
Каква е целта на кръщението , или потапянето в Духа?Как смяташ?