• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Кръщението със Святия Дух и говоренето на чужди езици

Започната от kristiyanstoilov, Януари 13, 2008, 12:16:27 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Cabral

Какво точно питам. Това е една нова, от около 200-300 г. идея. Която признавам, не мога да разбера. Иисус възкръснал, веста за чудото се разнесло и пристигнали хора отвсякъде. Учениците Му не знаели езиците на пристигналите, то трябвало да разгласът Благовещението и Св.Дух, както им казал и Иисус, им дал дарбата да ги говорят. Но това били известни, употребявани от хората езици. Не някакво бръщолевене на език, който никой не разбира. Да се говори на такъв език противоречи на доктрината, да се разнесе Благовещението. какъв е смисълът никой да не разбере Благовещението? Това е достатъчно ясно и никога в древността не се разглеждал специално този въпрос. Но очевидно има някакво ново виждане, защото много деноминации наблягат на говоренето на езици, като очевидно разбират някакви никому неизвестни езици. А пък използват и термина "говорене на език", който очевидно е различен от "говоренето на езици".
Какъв е този език - разбираем, човешки, или неразбираем.
Езиците - разбираеми или неразбираеми са.
От последният цитат разбирам, че език, ед.ч. е част от езици мн.ч. Разбираеми, човешки езици.

mak

Цитат на: Cabral - Януари 21, 2008, 19:37:31 PM
Да се говори на такъв език противоречи на доктрината, да се разнесе Благовещението. какъв е смисълът никой да не разбере Благовещението?

Cabral, 'който говори на непознат език, той не говори на човеци, а на Бога, защото никой не му разбира, понеже с духа си говори тайни.', 'А който пророкува, той говори но човеци за назидание, също така 'който говори на непознат език, назидава себе си;'
-Павел (1 Кор. 14:2-4)

Щом пише че говори 'непознат език' 'на Бога', може ли да благовества на Бога, или пък да благовества на самия себе си?
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

small axe

как ще благовества на себе си като нищо не разбира?

Cabral

Tihomir

Не бих се интересувал от това ако не беше записано в Словото. Щом е записано в Словото, значи трябва да ни интересува. Не може да загърбим една част, а да уважаваме повече друга част от Писанието, което е цялото Боговдъхновено.

Аз се питам защо мнозина от хората, наречени "християни" дори презират този факт - кръщението със Святия Дух - за което се свидетелства още от пророците.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Кръщението в Духа е фунадаментално важно за всеки вярващ.Без него , никой вярващ не е в Христовото тяло.Тоест няма дял с Господ Исус Христос.

"Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме."

small axe

Уочман ,  не ми писа какво мислиш по това което ти отговорих.
Ти каза :

"small axe, това, че ангелските езици били метафора е твое предположение, нищо в текста не предполага метафора. Ангелите са живи същества и могат да имат свои езици.

За това дали в събранието да се говорят езици, Павел казва това контекста - АКО ВЛЕЗЕ НЯКОЙ НЕВЯРВАЩ. Това е възможно само когато събранието е отворено, а не например домашно. При домашните събрания или такива в тесен кръг няма как да влезе външен човек и това ограничение отпада."

Добре как разбираш тогава следния пасаж:

"16 Иначе, ако славословиш с духа си, как ще рече: Амин, на твоето благодарение оня, който е в положението на простите, като не знае що говориш?   
17 Защото ти наистина благодариш добре, но другият не се назидава.   
18 Благодаря Богу, че аз говоря повече езици от всички ви;   
19 обаче, в църквата предпочитам да изговоря пет думи с ума си, за да наставя и други, а не десет хиляди думи на непознат език."

невярващите ли казват амин?

Още като чета 1 Кор 13 глава 1 първите стихове , виждам че Павел иска да им насочи мисленето в друга посока , а именно че не дарбите ги правят по духовни и не това е целта , а любовта , дарбите са просто средство.

"Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка.   
2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.   
3 И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува."

Ти знаеш що е то  "хипербола" / силно преувеличаване на образи, предмети и действия/. Горе съм писал метафора , грешката е моя , за хипербола става въпрос.
Ако приемем че Павел говори реално за някакви ангелски езици , то неизменно трябва да приемем , че и това което казва по надолу е буквално , а именно че има хора които знят всички тайни и мат всяко знание , това не е вярно , всички тайни знае само Бог . Ето една хипербола , същото е и с ангелските езици , ако приемаш едното а другото не , значи да вадиш текста извън контекст и така той придобива значение което няма.

Ако едното е хипербола , тоест литературен похват за да изпъкне по добре основната идея на Павел , която е , че любовта превъзхожда всичко , то неизменно и ангелските езици са употребени в такъв смисъл като хиперлбола.

Иначе на какво отдаваш факта , че само тук в Писанието се говори за подобно нещо.Не бива от едно две изречения да се прави доктрина.
За мен е недвусмислено ясно , че павел е използвал хипербола.

evangelista1962

Кръщението в С. Дух е абсолютно задължително за всеки християнин.Задълбително е говоренето на език като белег  за кръщение. Мога да го обясня така когато се новородим всички ставаме като воиници но чак след клетвата нл дават оръжие.Имено след кръщението получаваме сила за служение към другите чрез дарбите на Духа.Значи трябва да се прави разлика когато стават неща вимето на Исус и чудесата от дарбите след кръщението.Защо не говорят някой, амидо там е стигнало поучението в някой деноминации.Но има примери на баптисти например когато са се крустили и са заговаряли на езици при правилно поучение.Има и още един момент психологически.Преди бях казал че преди месец дъщерч ми се новороди и говорихме за кръщението.Молила се сама и когато   започнала да ;меси ; думите се уплащила и спряла.

Tihomir

evangelista,

Нека видим къде в Словото е писано, че е задължително за всеки християнин. Помня един човек, който беше до Христос и се спаси чрез вяра в Месията и нямаше нито водно кръщение, нито имаше кръщение в Святия Дух.

Писанието казва ясно, че който призове Името Господно ще се спаси. Друго условие няма.

За Духа се свидетелства друго: ще е утешител, ще ни напомня думите на Господа, ще ни дава сила за свидетелство за Исуса и други.

small axe,

Не знам дали разбираш, но твоите "доказателства" са голословни. Ти казваш "за мен <еди какво си>". Това е пределно ясно, че за теб може всякакви неща да бъдат, но е очевидно, че според писаното не е така.

Първото нещо, което трябва да се разбере за 1 Коринтяни 13 е това за каква любов става въпрос тук.

Второто нещо е, че си повлиян (както и до голяма част днешното християнство) от едно гръцко учение, което е възникнало сред гръцките философи още в ранните години. За него Павел предупреждава Тимотей, а именно това, че не се набляга на това, което е писано, а се казва (от човешкото сърце):

Това, което е писано не може да означава това, но със сигурност означава нещо друго.

И така започват да измислят какво друго може да означава, освен ясно написаното. Така се раждат много лъжеучения, от които не искам сега да споменавам. Евреите са разбирали много по-добре Писанията от нас, защото са ги изследвали така, както са писани и не е имало толкова лъжеучения както сега, когато се "прилага" тази гръцка философия. Фарисеите са били лицемерни, сребролюбци и горделиви, но са познавали Писанията добре и са ги разбирали много по-добре от сегашните философи.

Ето и пасажът, в който Павел го предупреждава:
1Tim 1:3 Както те помолих, когато отивах в Македония, да останеш в Ефес, за да заръчаш на някои да не предават други учения  1Tim 1:4 и да не се занимават с измислици и безкрайни родословия, които повече способстват за спорове, отколкото за Божията наредба, която е чрез вяра, така правй.

Твоето "доказателство", че "да знаеш всички тайни и всяко знание" не е възможно е доста лековато. Там е писано за пророческа дарба. Не си ли чел, че когато пророкуват Божиите хора и влезе човек и тайните на сърцето му стават явни? (ето ти пример). Не си ли чел за Тирския княз, за който се свидетелства:

Еремия 28
[2] Сине човешки, речи на тирския княз: Така казва Господ Иеова: Понеже се е надигнало сърцето ти, и ти си рекъл: Аз съм бог, седя на Божието седалище всред моретата; а пък ти си човек, а не бог, ако и да си поставил сърцето си като, че е Божие сърце;
[3] (ето, ти си по-мъдър от Даниила; никаква тайна не се укрива от тебе;

За Соломоновата мъдрост се свидетелства също, че когато е дошла Савската царица нищо скрито не е останало за Соломон от въпросите, които са я измъчвали.

Още повече аз не съм видял в Писанието някой да си е служил с хипербола или със силно преувеличение.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Ех!Какво да се прави.
Поне рамките на Павел съблюдавайте. Как ме е яд , че го няма Павел сега щеше да оправи нещата , ама така трябва да бъде явно.

Относно стихът който цитираш , не е в Еремия , а в Езекиил.
Кой е този княз ня Тир?Прочети по - надолу и ще видиш .
"Ти бе в Божията градина, в Едем; ти бе обсипан с всякакви скъпоценни камъни: със сард, топаз, диамант, хрисолит, оникс, яспис, сапфир, антракт, смарагд и със злато; направата на тъпанчетата и на свирките ти е била приготвена за тебе в деня, когато си бил създаден.   
14 Ти беше херувим помазан за да засеняваш; и Аз те поставих така щото беше на Божия свет хълм; ти ходеше всред огнените камъни.   
15 Ти бе съвършен в постъпките си от деня, когато бе създаден, догдето се намери беззаконие в тебе."

А за Соломон и савската царица , тайните които са я мъчили да не са били всички тайни на света , Соломон е имал мъдрост и и отговарил на всичко , но това не значи че е имал всяко знание и е знаел всички тайни .Така , че това което цитираш не доказва тезата ти.

Павел използва хипербола , за да изпъкне основното което иска да каже , именно това е целта на хиперболата в литературата.

Не че ангелите нямат езици , но това не касае хората , ако беше така , нямаше да се говори само на едно място за такива езици , че и като дар на някой хора?!

Бог не дели своите овце.На този ще се даде молитвен език , на този няма.
Такова понятие , молитвен език , няма в Библията.
Исус учеше апостолите да се молят на разбираем от ума им език.
Ако беше такова огромно благословение тн. ангелски език нима нямаше да им го даде , или най малкото да каже за това?

evangelista1962

Тихомире сега вече каза глупост.НИКЪДЕ не пишело че било задължително.Навсякъде в Д. на Апостолите.ВЗЕМИ И РАЗДЕЛИ НЕЩАТА НОВОРОБДЕНИЕТО Е ЕДНО КРЪЩЕНИЕТО Е СЪВСЕМ ДРЪГО.Просто не ми се изребдат една камара стинове само ще те попитам щом не е задължително при положение че бяха новородени апостолите защо трябваше да чакат на педесятница?

Tihomir

Евангелиста,

Не видях пасажите, които показват, че е задължително за всеки християнин. Че какво му е задължителното? Защо се задължава? Какво го кара да се задължи?

Святият Дух е станал като продукт малко в наши дни - "трябва да го имаш", "задължително е да го имаш".

Ако го нямаш какво? А ако го имаш?

Какво е това отношение на собственост на Святия Дух? Целта на Духа не е "да го имаш" или "да го нямаш".

evangelista1962

Мисля че на моменти търсите под вола теле. Незнам какво сложно има. Новорождението е едно кръщението в Святият Дух едруго. НОВОРОБДЕНИЕТО е за лично спасение, а крущението е за сила от С. Духза служение към другите хора.Белег ли е езика да белег е.Как си се назидавал ами назидавам се в най трудните моменти когато съм бил блокирал и всичко ми се е стувало черно имено молитвата на езици ме е вадилаот криза.Просто трябва да го преживееш за да го  разбереш.И още нещо за което някой хора са в неведение че кръщението дар както спасението и не става дума за никакво притежание на Духа както твърдят някой в форума.Има разлика и в дарбата говорене на езици определено тя няма нищо общо с езика който получаваш при кръщението.

Tihomir

Да уточня само, че стихът

Римляни 8
Така също и Духът ни помага в нашата немощ: понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайствува в |нашите| неизговорими стенания;

не се отнася за говорене на езици. Никъде контекстът не дава повод за такова мислене, но това е поредното тълкувание/научаване по инерция на много проповедници.

evangelista1962