• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Кръщението със Святия Дух и говоренето на чужди езици

Започната от kristiyanstoilov, Януари 13, 2008, 12:16:27 PM

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

small axe

към Johnny:

1. Няма разлика /писал съм какво смятам по този въпрос , доста ясно/.Ако ти имаш друго мнение подкрепено със Словото , пиши.

2.По този въпрос вече писах по- горе /към Уочман , няма да го цитирам пак/

3. Това което си казал в поста си на първа страница съм го коментирал навсякъде по моите постове. Това което казваш там е несъстоятелно и противоречи на Словото.Ако някой иска нека прочете пак коментарите , няма да ги цитирам и прецитирам.

3.Под тълкувание разбирам:

разтълкувам , изяснявам , интерпретирам ,изяснявам , давам мнение ,пояснявам , коментирам , правя разбор и превеждам.

Думата за тълкувател и преводач е една и съща -"hermeneus"

Това ще намериш и по речниците.

johnny

Цитат на: small axe - Януари 16, 2008, 16:31:15 PM
1. Няма разлика /писал съм какво смятам по този въпрос , доста ясно/.Ако ти имаш друго мнение подкрепено със Словото , пиши.

Хм.

Йоан 20:
  19. А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!
  20. И като рече това, показа им ръцете и ребрата Си. И зарадваха се учениците като видяха Господа.
  21. И Исус пак им рече: Мир вам! Както Отец изпрати Мене, така и Аз изпращам вас.
  22. И като рече това, духна върху тях и им каза: Приемете Светия Дух.
  23. На които простите греховете, простени им са, на които задържите задържани са.

Деяния 1:8 Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.

Деяния 2:
  1. И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място.
  2. И внезапно стана шум от небето като хвученето на силен вятър, и изпълни цялата къща, гдето седяха.
  3. И явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях.
  4. И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.

Колко пъти приемаха Святия Дух? Я размисли хубаво. Виж хронологията.
Те преди петдесятница невярващи ли бяха? Или не се бяха покаяли?
Очевадно е че са 2 различни неща.

Приемането на Святия Дух става след покаянието и повярването във възкръсналия Исус Христос. И това именно е новорождението.
За това след като Исус възкръсна им вдъхна Святия Дух, което е и описано в Йоан 20:22.

Кръщението е обличане със сила отгоре. Подобно на старозаветното обличане. Сети се за кожуха на Илия. Святия Дух ти дава сила да вършиш определената задача.

А иначе наистина има хора, които вярват, че без кръщение в Святия Дух няма спасение. Но това просто не е вярно.

По 2 точка само казваш мнение, не виждам обосновката.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Watchman

ЦитатКъм Уочман:

По твоя въпрос , как точно се назидава човек ако сам не разбира езика?

изводът ми е :
че човекът се назидава по свръхестествен начин , понеже говори неща дадени му от Духа ,те вълнуват собствения му дух ,той е близо до Бога .Чувствата му , емоциите му , духът му участват в тази молитва , но умът му не.Така той се назидава , понеже участва в това , но умът му не дава плод.

Умът,но и духът на някой който слуша също не участва.Затова е нужен тълкувател. За да се назидават и те.
Ако няма тълкувател и самият говорещ няма дарбата да тълкува е казано изрично , да не говори в събранието , а насаме.

Така, много добре. Приемам това, което си написал, с излючение на това, че чувствата и емоциите учавстват в това нещо, понеже текста не го казва това, а е твое предположение. Не си ми отговорил на втория въпрос обаче - относно славословието и молитвата. Ако човек говори на език без да разбира самия език, как знае, кога се моли и кога славослови? В 1Кор. 14:15 Павел казва - ще той сам прави да се моли или да славослови. Как човек, който не разбира какво казва - може съзнателно или да се моли или да славослови на език? В случая не задавам този въпрос за да оборя, че човека разбира езика. Твоето обяснение защо не го разбира е правилно и основано на текста от написаното. Аз съм съгласен с него. Това към което искам да те доведа с тези въпроси е че на вярващия говорещ езици му е дадена специална благодат да може да се моли на неразбираем език. Сиреч той има втори канал на молитва така да се каже. Сега следва въпроса - Нима е справедливо едни да имат два канала на молитва, а други само един. Молитвата не е ли нещо, което е за всички човеци? Защо само някои да имат този свръх естествен канал на молитва и на назидаване на себе си, а другите да са лишени от него? Нима има привилегировани в Христовото тяло?
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

evangelista1962

Здравейте. Вибте какво всеки кръстен  в Духа трябва да говори това го пише ясно.Белек за невярващите това иска да покаже че това е интересно за невярващите .За мен е нормално всички братя исетри  кръстени говорят.Но аз бих попитал колко от хората в форума който отричат говоренето говорят на езици////

small axe

Johnny , да приемеш Святия Дух и да си кръстен със Святия Дух е едно и също нещо.
В Йоан 20 гл. 19 стих учениците повярваха в Него и приеха Духа , Тома го нямаше , и трябваше и той да престане да бъде невярващ и да стане вярващ , тогава и той е приел Духа.

Тук Духа е даден ,но не в пълнота , не е излят , както става на Петдесетница.Защо? Исус още не се е възнесъл при Отца. Знаем че чак когато отиде при Него Той ще изпрати Утешителят. Но ще го изпрати на всеки , който вярва в Него. По един единствен начин.

Това са най- приближените до Исус /случката в Йоан 20 гл./ , той предварително им дава сила , защото се нуждаеха от такава , виж какво им казва след духването: "И като рече това, духна върху тях и им каза: Приемете Светия Дух.   
23 На които простите греховете, простени им са, на които задържите задържани са."

Да виждаш да има такава власт днес някой обикновен вярващ?
Това което се случва там е нещо специално и не е изливането на Духа , станало на Петдесетница.
Духът не беше даден понеже Исус не се беше още прославил./Йоан 7 гл.39 стих/.
Когато Господ се възнесе при Отца , тогава Духът беше излят , и всеки вярващ го получава , като се кръсти в името Христово.

Учениците го приеха един единствен път , но на Петдесетница се казва че се изпълниха с Него , защото тогава се извърши идването на Утешителя и стана обличането със сила на всеки вярващ , не само на някой.

Христос кръщава с Духа-" Онзи, над Когото видиш да слиза Духът и да почива върху Него, Той е Който кръщава със Светия Дух."

Така , че този аргумент за двойно даване на Духа , аз решително отхвърлям.

Джони , проблемът е в това , че въз основа на едно , две изречения не бива да си градите доктрина.Защото Писанието , подкрепя важните и фундаментални истини не на едно място , а навсякъде в Себе си.Намираш някъде едно изречение и казваш оп , ето какво ли пък е това.То трябва да е в хармония с други части на Писанието не забравяй това!

виж този стих: "Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме."/1Кор12:13/
Всички коринтяни са кръстени в духа !А отречи го сега.Не можеш.
Знаем какви бяха те , въпреки това бяха кръстени в Духа.Защото действието се развива , когато Духът е излят над вярващите и всеки е кръстен , ако вярва. Бог не дели своите овце.Запомни го.

Уочман , ами то това е едно и също което казваш.В молитва аз се моля , славословя и благодаря. Това е молитвата.Павел говори за едно и също нещо което духът ти върши.
разбира се че емоциите и чувствата участват когато се молиш , това е естествено.

Няма втори канал на молитва , Уочман.Няма.И не се позовавай на тази си презумпция.Бог е еднакво богат на милост към всеки който Го призовава като Отец! Няма привилегировани хора в Христовото тяло , всички сме едно!

еванг.62
Когато чета какво пишеш се чудя и се мая.Как разсъждаваш ти и на какво се облягаш? Цитирай , когато казваш , че нещо го пише ясно.Цитирай текст. Това че всеки кръстен в Духа , повярвал човек , говори езици не ясно , и никъде не е обявено и постановено.Това е дарба , която не се дава на всеки , и е една от дарбите , а не нещо специално. Цитирай ясното нещо , да го видим , иначе не пиши , за да не говориш неверни неща.

Говорете на езиците у дома си , ако няма тълкувател.
Поне това сторете , по думите на Павел.

Tihomir

small axe,

Има много неща, които ги пишеш от това какво си чул от проповедниците, но без да вникнеш в цялото Писание.

Ще ти дам този стих малко за разсмисъл:

[14] А апостолите, които бяха в Ерусалим, като чуха, че Самария приела Божието учение, пратиха им Петра и Иоана,
[15] които, като слязоха, помолиха се за тях за да приемат Светия Дух;
[16] защото Той не беше слязъл още ни на един от тях; а само бяха кръстени в Исус Христовото име.
[17] Тогава |апостолите| полагаха ръце на тях и те приемаха Светия Дух.

Виждаме, че Самария е приела Божието учение. Вярвали са в Исус Христос. Как знам ли? Ами пише, че са кръстени в Исус Христовото име.

НО, едно голямо "НО" Святият Дух не беше слязъл още ни на един от тях.

Според твоите думи Святият Дух се приема автоматично. Това не го виждаме в Словото.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

ЦитатУочман , ами то това е едно и също което казваш.В молитва аз се моля , славословя и благодаря. Това е молитвата.Павел говори за едно и също нещо което духът ти върши.
разбира се че емоциите и чувствата участват когато се молиш , това е естествено.

Няма втори канал на молитва , Уочман.Няма.И не се позовавай на тази си презумпция.Бог е еднакво богат на милост към всеки който Го призовава като Отец! Няма привилегировани хора в Христовото тяло , всички сме едно!

Много повърхностно отговаряш на въпросите ми, предполагам си изморен от многото писане, затова ако не можеш сега отговори на по-късен етап, няма нужда да бързаме. Ама това което сега си написал не е нито смислен нито достатъчен отговор на написаното от мене и на повдигнатите въпроси. А и противоречи на изводите до които ти сам стигна. Просто не си достатъчно подготвен по тази тема още.

И аз се изморих да пиша затова го давам по-кротце с малко въпроси и следвам една нишка само. Ако можем да я изкараме докрай ще е добре.

Поздрави.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

small axe

Уочман , че съм изморен , верно е .
Дали отговорът ми е смислен и достатъчен , е относително :) , ако очакваш да отговоря по - начин който очакваш , е не мога да го сторя. Отговорът ми не противоречи на други мои изводи , освен ако не съм се объркал нещо от многото писане.На тези те въпроси , това ми е отговора.

Тихомир , какво и от кого съм чувал нещо , ще го пропусна.Относително е , сам разбираш.Сега си пишем в реално време , не знам защо забъркваш някакви проповедници в цялата работа.

Приемането на Святия Дух от самария си има ясно обяснение. И беше въпрос на време да попитате за това.

Защо самарийците не са приели Духа? Противоречи ли си някой , демек аз?

Да започнем от по- далеч , Йоил пророкува за евреи.Той говори на евреи.Истината че всички сме едно ,  е непозната за тях времена.Не е открита , не че не съществува. Изливането на Духа върху всяка плът се има впредвид първо на Евреите , след което на останалите.Духът е излят , но не е бил даден още на тях , защо?

Този период е бил преход от юдейска вяра към християнство.Бог е суверен.Той има цел с това че апостолите отидоха там и след това Самария прие Духа.По този начин се дава израз на единството на Църквата без значение дали е от евреи или самаряни. Знаем за неприязънта между юдеи и самаряни. Нужно е било апостолите да отидат и да станат едно с тях , а самаряните да видят , че спасението е от Юдеите.Това ти е познато нали?Спасението е от Юдеите. От там нататък всички са едно тяло и самаряни, и юдеи разбират това.

Виж по надолу в деяния 8 ма глава историата с Филип и етиопеца. Някъде за виждаш да говори езици всредствие от кръщението си .Филип го кръсти и етиопецът продължи възрадван по пътя си.Водното кръщение и кръщението със Святия дух са различни неща , ставащи едно след друго.Кръстиш ли се в името на Исус Христос , получаваш и Божия Дух като обещание.

Това мисля за описаното със Самария.Такъв е бил Божият ред , в този случай , защото има причина.

По тази тема мисля да спра да пиша вече.
Поздрав!

johnny

Цитат на: small axe - Януари 16, 2008, 20:55:40 PM
Водното кръщение и кръщението със Святия дух са различни неща , ставащи едно след друго.Кръстиш ли се в името на Исус Христос , получаваш и Божия Дух като обещание.

Не че нещо ама:

Деяния 10:
  44. Докато Петър още говореше тия думи, Светият Дух слезе на всички, които слушаха словото.
  45. И обрязаните вярващи дошли с Петра, се смаяха загдето дарът на Светия Дух, се изля и на езичниците,
  46. защото ги чуваха да говорят чужди езици и да величаят Бога. Тогава Петър проговори:
  47. Може ли някой да забрани водата, да се не кръстят тия, които приеха Светия Дух, както и ние?
  48. И заповяда да бъдат кръстени в името на Исуса Христа. Тогава му се примолиха да преседи няколко дни у тях.

Тука май не стана баш по реда, който си изложил. ;)
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

small axe

Моя грешка , съжалявам.Вярно се уморих.изключих за коя група пиша.
повярваш , получаваш Духа и се кръщаваш. / езичниците/

При евреите стана обратното , на Петдесетница повярваха , бяха кръстени и приеха Святия Дух.

Мислите ли че разликата е случайна?
А дали тази последователност е правило , има ли изключения и дали е важна поне аз не мога да кажа със сигурност.
Джони благодаря за забележката.

Tihomir

ЦитатДа започнем от по- далеч , Йоил пророкува за евреи.Той говори на евреи.Истината че всички сме едно ,  е непозната за тях времена.Не е открита , не че не съществува. Изливането на Духа върху всяка плът се има впредвид първо на Евреите , след което на останалите.Духът е излят , но не е бил даден още на тях , защо?

Йоил пророкува за всяка плът. Никъде в Писанието не е записано, че излива духа първо на евреите, а след това на останалите. Това е твоя интерпретация, която те уличава в лъжа, защото добавяш към думите Му.

Относно кръщението на езичниците и евреите е казано, че е нямало разлика. Христос съедини двата отдела в едно, а ти ги разделяш:

И когато почнах да говоря, Светият Дух слезе на тях, както и на нас изначало.

Ето какво е било при езичниците:
И обрязаните вярващи дошли с Петра, се смаяха загдето дарът на Светия Дух, се изля и на езичниците, защото ги чуваха да говорят езици и да величаят Бога.

Ето какво беше при апостолите:
...слушаме ги да говорят на нашите езици за великите Божии дела.

ЦитатИстината че всички сме едно,  е непозната за тях времена.
Не е така, но "от началото изявявам края", казва Господ. Още тогава Господ го е казал. Още от Битие е описано, че всички народи ще се поклонят на Бога в едно.

Псалми 22:27
Ще си спомнят и ще се обърнат към Господа Всичките земни краища, И ще се поклонят пред Тебе Всичките племена на народите;

Псалм 98:2
Господ изяви победата Си, Откри правдата Си пред народите.
- тук говори за Месията, който е Бог открива пред народите.

Псалм 102:15
И тъй, народите ще се боят от името Господно, И всичките земни царе от славата Ти.

Защото домът Ми ще се нарече Молитвен дом на всичките племена.

ЦитатИзливането на Духа върху всяка плът се има впредвид първо на Евреите , след което на останалите
Откъде се има предвид? Кое го показва?

Виждам, че своеволно приемаш някои неща като твърдения, които са далеч от писаното. Добре е да се придържаме стриктно към Писанията и да не тълкуваме нещо, което не е Писано.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

Ще кажа само  , че пророк Йоил говори на евреи , пророкува на еврейския народ.Говори на тях преди всичко.
Като пропускате такива неща си изграждате доктрини , от които произлизат и всичите ви обърквания.

Аз не казах че е непознат факт , че езичниците и Израел ще станат едно /накрая/ , прочети какво съм писал. А че не е открито на евреите . Както виждаш самите те се учудиха когато Духа се даде и на езичниците. Пише , че се смаяха. Ако им беше всичко ясно нямаше да се смаят!

Мислех да спра дотук , но ще кажа още нещо:

Знам , че всеки иска да е по специален , дори несъзнателно.
В Христос Исус , ние сме изключително специални.
Ние сме Божии избрани , святи и верни.Имаме специално положение.

Ако някои държат да са по специални от това , тяхна воля.
Ако някои държат да говорят на езици , да говорят , само че с тълкувател , ако няма такъв да си говорят у дома.
Ако престъпват това , да знаят , че престъпват Павловите думи , а от там и Божията воля по този въпрос.

Към тези дето още не са проговорили:
Ако някой ви учи да говорите на език , бъдете внимателни и нащрек.Това не е библейска практика!Да учиш някой да говори на език.

Една дарба се получава от Бога , спонтанно , без човешка намеса.Човек може дори да не знае за нея.
Никой не може да ви научи да говорите непознат език и да визира , че това е дарба.
Ако все пак някой ви научи , да знаете , че това не е от Бога , и решително отхвърлете тази "придобита способност"

Преди всичко копнейте за по -големите дарби казва Павел .
Сред дарбите като важност за изграждане на Църквата езиците са по назад.
Някой твърдят , че дарбата непознати езици и дара на езиците са различни неща.Това не е вярно.В Словото не пише такова нещо , и Павел никъде не говори за това нито пък някой друг от писателите.
Интересно защо не казват нищо по този въпрос.Ясно е защо , разлика между двете няма.Гледайте Словото , а не човешки интерпретации.

Това е мое лично мнение.Мисля че е адекватно на Словото.

Tihomir

Цитат на: small axe - Януари 17, 2008, 00:06:01 AM
Ще кажа само  , че пророк Йоил говори на евреи , пророкува на еврейския народ.Говори на тях преди всичко.
Като пропускате такива неща си изграждате доктрини , от които произлизат и всичите ви обърквания.
Чел ли си как започва първата глава на Йоил?

Думите в Йоил 2
28 А след това ще излея Духа Си на всяка плът и синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, старците ви ще сънуват сънища, юношите ви ще виждат видения. 29 Също и на слугите и на слугините ще излея Духа Си в онези дни.

не казват "първо на всяка еврейска плът", а "на всяка плът". Дори не пише, че ще е "на всяка праведна плът", което за мен е нещо чудно.

И малко по-надолу:
И всеки, който призове Името на ГОСПОДА, ще се спаси, защото на хълма Сион и в Ерусалим ще има избавление, както каза ГОСПОД, и сред останалите, които ГОСПОД ще призове.
(Йоил 2:32)

Виждаме, че изливането ще бъде "на всяка плът" без да се уточнява нито ред, нито тип на човека, нито характер, но после е описано, че "ВСЕКИ, който призове Името на ГОСПОДА" ще се спаси. Не пише, че всеки, на който е излян Духа ще се спаси, защото имаше и нечестиви хора, които пророкуваха в Словото под действието на Духа.

Забележи, че изливането на Божия Дух не е нещо, което зависи винаги от човека, но приемането на Божия Дух е нещо, което е по-различното. Саул не беше тръгнал да приема Божия Дух. Той беше нечестив, но въпреки това Божия Дух слезе на него тогава и той пророкуваше. Да, беше нечестив. И пак пророкуваше. Виждаме, че за Бог няма проблем да използва и нечестиви за пророци и после те пак да погинат в нечестието си. Не е записано, обаче, Святият Дух да е обитавал в Саул, но "дойде" или "слезе" на него. Но не пише, че "влезе" в него. Виждаме думи в Писанието като "приехте ли Святия Дух като повярвахте"?

Никъде не е записано, че автоматично се приема святия Дух. Когато е писано:
Защото всички ние — било юдеи или гърци, било роби или свободни — бяхме кръстени в един Дух, за да съставляваме едно тяло, и всички с един Дух бяхме напоени.
(1 Коринтяни 12:13)

Там говори на хора, които са кръстени в Святия Дух и имат знание за дарбите.

Виждаме, че кръщението в Святия Дух не е автоматично. Писанието не свидетелства за това.
Acts 19:5 И като чуха това, се кръстиха в Името на Господ Иисус.  Acts 19:6 И когато Павел положи ръце на тях, Светият Дух дойде на тях; и говореха на езици и пророкуваха

Acts 8:17 Тогава апостолите полагаха ръце на тях и те приемаха Светия Дух.

Дори нечестивия Симон, който беше вярващ, че чак и кръстен в Исусовото име видя, че това е нещо, което е допълнително, а не автоматично и им предлагаше пари, че и той така да полагал ръце. Дори нечестивият видя това.

ЦитатАз не казах че е непознат факт , че езичниците и Израел ще станат едно /накрая/ , прочети какво съм писал. А че не е открито на евреите . Както виждаш самите те се учудиха когато Духа се даде и на езичниците. Пише , че се смаяха. Ако им беше всичко ясно нямаше да се смаят!
Това, че апостолите се смаяха не е записано, но обрязаните вярващи (т.е. евреите, които бяха повярвали), които бяха с Петър се смаяха:
Acts 10:45 И обрязаните вярващи, които бяха дошли с Петър, се смаяха за това, че дарът на Светия Дух се изля и на езичниците

Докато апостолите коментират това от Писанията:
Acts 15:13 И след като те свършиха да говорят, Яков взе думата и каза: Братя, послушайте мен.  Acts 15:14 Симон обясни как Бог най-напред посети езичниците, за да вземе измежду тях народ за Своето Име.  Acts 15:15 С това са съгласни и думите на пророците, както е писано:  Acts 15:16 ?След това ще се върна и пак ще издигна падналата Давидова скиния, и пак ще издигна развалините й, и ще я изправя;  Acts 15:17 за да потърсят Господа останалите от хората и всичките народи, които се наричат с Името Ми,

Виждаме, че апостолите знаеха за какво става въпрос.

ЦитатЗнам , че всеки иска да е по специален , дори несъзнателно.
В Христос Исус , ние сме изключително специални.
В Писанието никиъде не е записано описание, в което вярващият е отъждествен с думата "специален". Какво означава това? Писано е да се боим от Бога и ако стоим да внимаваме да не паднем, а не да се чувстваме "специални".

ЦитатЕдна дарба се получава от Бога , спонтанно , без човешка намеса.Човек може дори да не знае за нея.
Интересно е, че пише:
1Cor 12:31 Копнейте за по-големите дарби, дори на едно място "особено за дарбата да пророкувате", което показва явен афинитет към определени дарби, които са по-големи.

1Cor 14:12 Така и вие, понеже копнеете за духовните дарби, старайте се да се преумножат те у вас за изграждане на църквата

Думата "копнейте" означава "копнейте, искайте, жадувайте":
2206 zeloo dzay-lo'-o
from 2205; to have warmth of feeling for or against:--affect, covet
(earnestly), (have) desire, (move with) envy, be jealous over, (be)
zealous(-ly affect).

А също, четем, че
Matt 7:8 защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на този, който хлопа, ще се отвори

И не на последно място думите на Господ Исус, който казва:
Luke 11:13 И така, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на децата си, колко повече Небесният Отец ще даде Свети Дух на онези, които Го молят!

На кои ще даде Святия Дух Отец, за да обитава в телата им? На онези, които вярват в Него? Писано е, че се говори за "децата на Отец", т.е. вярващите или "неговите". Но е записано, че ще даде на неговите деца, когато "Го молят". Не пише, че им го дава автоматично.

Думата употребена за "молят" е:
154 aiteo ahee-teh'-o
of uncertain derivation; to ask (in genitive case):--ask, beg, call for, crave, desire, require.

Което означава "искам", "прося", "извиквам за", "моля за", "жадувам", "изисквам".

small axe

Имам чувството , че пишеш някой неща , само и само да си кажеш и ти.По някой неща които си писал аз не споря.Сам проучи кои.
Но по други съм категорично на друго мнение и казах защо.

Обрязаните вярващи се смаяха.Те не знаеха.Като видяха това , разбраха.
Това което цитираш после  , което Яков казва , става е след , случката в 10 глава , а не преди нея , че да си вадиш извод че всичко им е ясно. Яков говори в 15 глава , а Петър беше при Корнилий в 10 глава.Мислиш ли че апостолите не са изследвали събитието , и не са ровили из Писанията заедно? Едно е ясно , на Петър му беше открита тази истина и той я проумя.

"И рече им: Вие знаете колко незаконно е за юдеин да има сношение или да дружи с иноплеменник; Бог, обаче, ми показа, че не бива да наричам никого мръсен или нечист."

"А Петър отвори уста и рече: Наистина виждам, че Бог не гледа на лице;"

Ето , че Петър проумя.Преди това не проумяваше много ясно.Не спори за това , защото не си прав.

"Защото всички ние — било юдеи или гърци, било роби или свободни — бяхме кръстени в един Дух, за да съставляваме едно тяло, и всички с един Дух бяхме напоени.
(1 Коринтяни 12:13)

Всички ние!!!!Каквото и да казваш това е писано и е факт.
Май когато ти изнася тогава приемаш "всяка" буквално , а "всички" не ?!?

Йоил пророкува на първо място за Израел .Говори за Сион  , говори най напред на евреите.Всичко това не се изпълни на петдесетница.
А окончателно ще се изпълни малко преди и по време на Милениума , Израел ще познае Месията преди милениума.

Нечестивия Симон не беше вярващ , както ти твърдиш.
нечестиви вярващи не познавам.Но всичко това идва от погрешни основни неща в които си убеден.Симон не беше спасен и новороден.
За самария и това което стана там писах вече какво мисля.
Симон е точен пример за човек който "повярва" , но не истински , което се вижда после , той беше вързан в неправда , и прие Благата вест , но тя не даде плод в него , той не се новороди , защото в него нямаше истинско покаяние.

Светият Дух не се приема винаги с полагане на ръце. Това не е вярно.

"Luke 11:13 И така, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на децата си, колко повече Небесният Отец ще даде Свети Дух на онези, които Го молят!"

Не забравяй че когато Исус изрича тези думи , Светият Дух още не е даден./йоан 7 :39/
Ние днес не трябва да се молим да ни се даде Светият Дух , като личност , обитаваща в нас , тъй като вече сме Го получили , когато повярвахме.
И стига с това двойно даване на Духа .Няма такова нещо.Има изпълване с Духа , когато сме близо до Бог чрез Словото , в молитва.

Можеш да се молиш Бог да те изпълни повече с Духа Си. Но не и да ти го даде , или да те кръсти с Него , защото той вече Го е сторил.

Колкото до призива ми към непроговорилите още непознати езици , по горе , той си остава.
Не вярвам да имаш нещо против него.

Tihomir

Чети внимателно какво съм писал и кои твои цитати съм писал, защото не съм показал безцелно нещата, но целенасочено, защото ти твърдиш неща, които не са от писанието и показваш изводи, които не се покриват с Писаното.

Писано е едно, но ти правиш други изводи.

За доста неща се оплиташ. Първо говориш, че апостолите били смаяни, после казваш, че не били смаяни те.

За Симон можеш да погледнеш сам в Словото какво пише. Когато го пиша, знам, че е Писано, и не правя изводи от неща, които не са писани, но просто цитирам. Ето Деяния 8:

[13] И самият Симон повярва и, като се кръсти, постоянно придружаваше Филипа, та, като гледаше, че стават знамения и велики дела, удивляваше се.

Ето какъв беше този вярващ:
[21] Ти нямаш нито участие, нито дял в тая работа, защото сърцето ти не е право пред Бога.
[22] Затуй покай се от това твое нечестие, и моли се Господу дано ти се прости тоя помисъл на сърцето ти;
[23] понеже виждам, че си в горчива жлъчка и |си| вързан в неправда.

В Йоан 8 виждаме още една история с повярвали юдеи, които бяха нечестиви.

Помисли отново върху нещата, които си писал и не бързай. Едно по едно ще ги изясним.