Author Topic: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"  (Read 44841 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #15 on: February 13, 2009, 09:55:21 AM »
Блудният син излезе с богатство от бащиния си дом и горд поглед (получи наследство още преди баща му да беше починал).

Върна се беден и смирен.

Покаянието не се измерва в това с какви дрехи ще се появиш пред Бога или с какво състояние на имота, а е (както писах) съзнателна промяна в мисленето, което обуслява и различно поведение.

Покаянието на човека стана още преди да отиде при баща си. Прошката, обаче, стана в момента, когато той се яви пред баща си.

Когато Давид съгреши с Витсавее той беше изобличен. Той се покая и след това Бог му прости. Първо покаянието е в сърцето, а след това на устата.

Блудният син се покая още преди това и това го накара да действа по коренно различен начин. Това, което стана пред бащата беше изповед на това, което той вече беше направил.

Щеше ли да му бъде валидно покаянието, ако бащата беше решил да го накаже? Да. Давид беше наказан след като се покая. Това не означава, че покаянието му не беше прието. Напротив - прости му се, но грехът трябваше да бъде наказан със смърт.

Когато Божий човек е изобличен за грях, той прави съзнателно решение да се отвърне от греха, което е всъщност покаянието в сърцето му.

Покаянието е нещо твърде неразбрано днес. Покаянието на този блуден си не беше в това, че той се върна беден и отчаян. Той можеше да се върне беден, отчаян и с 3 проститутки. Или беден, отчаян и с 1 мях сикера.

Бог приема само смирените по сърце, а на горделивите се противи. Фразата "такъв, какъвто е" е твърде обща, тъй като не става ясно "какъв е". "Такъв какъвто е" може да означава "горделив", а може да означава и "смирен".

Тъй като този израз не е от Словото, а е измислица на някой човек, то няма нужда да се правим на адвокати и да носим от 9 кладенеца вода, за да оправдаем 2 частни случая, в които тази фраза има вид на благочестие.

Нека използваме библейски фрази за това кого Бог приема, а не да се мъчим да нагаждаме човешки измислици, които нито са точно казани, нито са правилни в много случаи.


Относно "едностранчивостта" - constant, примерите ти са доста неправилни. Когато ти отидеш в железарски магазин и продавачът един ден ти казва: "Да, господине, точно тази тетка, която искате, ще ви свърши работа, заповядайте.", а друг път ти казва "Господине, тази шкурка е твърде едра и е много неправилно да я ползвате, за шлайфане на стена. По-добре вземете тази решетъчната. На същата цена е и ще бъде по-добра за вашата цел.". В единия случай, продавачът се изказва в подкрепа на това, което правиш. В другия случай те изобличава за това, че не вършиш нещо правилно. За теб какъв ще бъде този продавач - разбран човек или опак човек? В единия случай ти говори в подкрепа, в другия ти изобличава грешката. Това е едностранчиво отношение, защото човекът е разбран.

По същия начин Бог си има принципи, които не се променят, т.е. остават едни. Бог има принцип, който казва - възлюбил съм правда, намразил съм беззаконие. За Бог е праведно да показва милост и е праведно да наказва. За Бог е нечестие да оправдава беззаконника. Това не е многостранчиво отношение, а е твърдо отношение от Бога, съгласно Неговия характер.

Имаше момент, когато Израел си вършеше богослуженията както си искат. Това Бог го осъди, защото той не искаше жертви сутрин и вечер и десятъци на 3 дни. Това беше "многостранчивото" мислене на Израел. Да го кажа по друг начин - "отпусни се малко и мисли извън рамките". Това е идеята на "многостранчивото мислене". Това ще навлече пагубни последствия.

Самото приемане на фразата "Бог ме обича такъв какъвто съм" е крачка към това да се нагоди Словото към този израз, отколкото да се провери този израз дали е праведен според Словото.

Тази фраза е довела до написването на много небиблейски песни, както и за оформянето на едно друго благовестие, което докарва проклетия, на тези, които го проповядват. Вижда се ясно колко масово се проповядва това нещо. Това не е благовестието, което сме чули от Господ Исус и от апостолите му.

Затова нека всеки, който го говори да отстъпи от тази проклетия.И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #16 on: February 13, 2009, 10:00:50 AM »
constant може би говори за съкрушеното сърце и покаянието, свързвайки го с притчата за блудния син, и вадейки извода, че Бог те приема такъв какъвто си.

Блудния син в притчата преодоля срама и гордостта и се завърна при баща си с надежда, а не с увереност, че ще баща му ще го приеме. Това беше израз на обръщане, на покаяние, на съкрушаване. Ти отиваш при Бог с надежда, след като си съкрушен и си се покаял /обърнал си се/. Преди това да стане ти няма да искаш да идеш при Бог, точно както и в притчата.

п.п. Тихомир ме е изпреварил. :)
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #17 on: February 13, 2009, 11:30:49 AM »
  Нека да допълня с ред-два.
***************
  Обсъжданата ерес, касае две фундаментални истини.
  Във 2 Летописи 3:17  Соломон издига два стълба пред Божият дом/храм/образ на невястата/Тялото Христово :

И изправи стълбовете пред храма, единият отдясно, а другият отляво; и нарече оня, който беше отдясно, Яхин, а оня, който беше отляво, Воаз. Яхин= Той ще утвърди; Воаз= в Него е силата.
   Бог, преди време, ми говори за тези стълбове и относно тяхното духовно значение ДНЕС. Словото на Бог е истина. Сега, няма да излагам това, което ми разкри Бог,защото не е пряко свързано с темата, но искам да го глобализирам в едно изречение : има неща, които стоят като основи, изправени стълбове в царството на Бог и тези неща Той ги е поставил. Едно от тези неща/истини/аксиоми, е издигането на Човешкият Син, Лука 23:33
И когато стигнаха на мястото наречено Лобно, там разпнаха Него и злодейците единия отдясно Му, а другия отляво.
  Трябва да бъдем внимателни, когато има ереси, които се опитват "да ударят" и "да поклатят"  (при все, че това е невъзможно) истините, стълбовете, които Бог е издигнал в царството Си, слава на Името Му. Ерестта "Бог те приема такъв аккъвто си" е насочена -1- срещу кръста и издигането на Човешкият Син като жертва, на него и
-2- тази ерес е насочена директно срещу покаянието и освещаването, като истини и като изискуеми от словото и Самият Бог неща. Писано е Евреи 12:14
Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа

  Сега, искам да свържа, за тези, които биха ме обвинили в "старозаветно книжничество"  (както скоро си писахме с един брат :-) ) , стълбовете от 2 Летописи с нещото, на което те са образ и отражение. Нека зедно прочетем :

4 Кой няма да се бои от името Ти, Господи, и да го прослави? Защото само Ти си свет; понеже всичките народи ще дойдат и ще се поклонят пред Тебе, защото се явиха Твоите праведни съдби. 
5 И след това видях, че на небето се отвори храма на скинията на свидетелството
6 и седемте ангела, които държаха седемте язви, излязоха от храма, облечени в чисти и светли ленени дрехи и препасани през гърдите със златни пояси. 
7 И едно от четирите живи същества даде на седемте ангела седем златни чаши, пълни с гнева на Бога, Който живее до вечни векове. 
8 И храмът се изпълни с дим от славата на Бога и от Неговата сила; и никой не можеше да влезе в храма, преди да се свършат седемте язви на седемте ангела. (Откр-е 15гл.)

 - не само на небето има вечен храм и скиния на свидетелството
( направените от Соломон на земята са само отражение на истинските ), но има и гняв на Бога, който се излива в-у нечестивите (вж.16гл.). Нека бъдем трезви и бдителни, защото пренебрегвайки ИСТИНСКОТО ИЗКУПВАНЕ, ИЗВЪРШЕНО НА ГОЛГОТА, СЧИТАЙКИ ЗА НИЩО ЖЕРТВАТА ХРИСТОВА И НУЖНОТО ОСВЕЩАВАНЕ, ЧОВЕЦИТЕ ТРУПАТ ВЪРХУ СИ ГНЕВА БОЖИЙ, който идва.
  Поздрави.
27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #18 on: February 14, 2009, 23:38:09 PM »
Може би по различен начин си превеждаме тези думи, затова имаме разногласие. Аз ги разбирам така: "Бог ме обича и приема такъв какъвто съм, защото аз с нищо което съм или притежавам, не мога да заслужа Неговото одобрение."

Вие смятате, че Бог да ме приеме такъв какъвто съм, това означава, да ме приеме с греха ми, и аз така спокойно да си живуркам. Но аз съм далеч от това.

Но отделно, това което проповядвате, че покаянието ставало, преди срещата ни с Господ, мисля че не сте прави. Това е явяване пред Него със собствена праведност, което е най- малкото неразумно.

Как може да стане едно покаяние, без преди това да се изповяда греха? И на кого изповядваш греха си, ако не застанеш пред Този, Който може (само Той) да прощава греховете?

Смехотворни са твърденията на Тихомир, които той вече два пъти пише, че блудния син можело да се върне беден, отчаян и с три проститутки. Това, ако помислиш малко, Тихо, ще видиш, че е глупаво да се каже. Беден и проститутки- те тия "уважаеми дами", трябва да са от някое благотворително дружество. :)

В Откр. 3: 19 Господ изявява: "Онези, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам, затова бъди ревностен и се покай!"

Блудния син търпеше точно такова наказание, затова Исус казва: Той дойде на себе си, т. е. той осъзна, разбра, прогледна и видя къде е спасението. Тази изповед, която направи, той я направи пред себе си. Това беше неговото съжаление за цялата си глупост. Сам той изяви: ще отида при баща си и ще му кажа... Какво ще му каже?- ще изповяда своя грях и ще помоли за неговата прошка и възвръщане. Но това беше без стойност, ако нямаше среща с бащата. На срещата, такъв какъвто беше в дрипите си, той се покая: Тате, съгреших...

Пишете, че Давид се покая, след това Бог му прости, но въпреки всичко го наказа. Ако прочетете случката, ще видите, че Бог съобщи наказанието на Давид, преди той да се беше покаял. За мен това е един урок, не че Бог пази наказание, а че трябва да имаме страх и да се каем по- скоро, докато не сме стигнали до точката на наказанието.

При това, Давид се покая в присъствието на Господа, изявено от Неговия пророк. А не някъде извън Господа, пък после префасониран да пристигне: Господи, очистих се...

В притчата за фарисея и митаря, покаянието пак беше в Божието присъствие. Грешният митар, толкова го беше срам и страх, че стоеше малко надалеч и не смееше да погледне към Господ.

Не можеш да се скриеш от Бога, затова е по- добре да се приближиш при Него, такъв какъвто си и да Го помолиш за прошка. С целия си мръсен грях, и с цялото си съкрушено поради това сърце.

Обичам тази небиблейска песен, както Тихомир я нарича:

610. О, неизмерима милост

1. О, неизмерима милост
Мож`ли всичко да простиш
Можеш ли обилна радост
Сладък мир да ми дариш?

Исусе ида, ида при Теб
Какъвто съм, ида при Теб.
Исусе ида, ида при Теб
Какъвто съм, вземи ме !

2. Аз далеч от Теб се скитах
Воден от лукави враг,
За небето аз не питах
Тъй се лутах в този мрак.
Исусе ида, ида при Теб

3. О, разбирам, че доволство
Мир, любов и щастие,
Има само в Твойто царство
Вечност и безсмъртие.
Исусе ида, ида при Теб

4. Ще Те славя на земята
Докато сърце тупти,
Пътник съм към небесата
Моят Дух към Теб лети.
Исусе ида, ида при Теб

5. Алилуя, слава, слава
Моят грях е веч простен,
Аз пътувам към небето
В мир и щастие блажен.
Исусе ида, ида при Теб


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #19 on: February 15, 2009, 00:15:10 AM »
Може би по различен начин си превеждаме тези думи, затова имаме разногласие. Аз ги разбирам така: "Бог ме обича и приема такъв какъвто съм, защото аз с нищо което съм или притежавам, не мога да заслужа Неговото одобрение."
Затова имаме Писанията, за да не си измисляме неща, които да си превеждаме всеки както си знае, а да гледаме Писанията.


Quote
Вие смятате, че Бог да ме приеме такъв какъвто съм, това означава, да ме приеме с греха ми, и аз така спокойно да си живуркам. Но аз съм далеч от това.
Гледайки как живеят днешните "християни" - точно така си го "превеждат" мнозина. Затова искаме да скъсаме с тези изрази. Това, че 5-ма не си го превеждат така, нищо не означава. Затова е важно да не се отклоняваме от Писанията, а да ги следваме стриктно.

Quote
Но отделно, това което проповядвате, че покаянието ставало, преди срещата ни с Господ, мисля че не сте прави. Това е явяване пред Него със собствена праведност, което е най- малкото неразумно.Как може да стане едно покаяние, без преди това да се изповяда греха? И на кого изповядваш греха си, ако не застанеш пред Този, Който може (само Той) да прощава греховете?
Ами то го пише, че първо нещо се заражда в сърцето и после е на устата. Младежът беше решил първо в сърцето си, че ще отиде и ще изповяда греховете си и да очаква милост от баща си.

Quote
Смехотворни са твърденията на Тихомир, които той вече два пъти пише, че блудния син можело да се върне беден, отчаян и с три проститутки. Това, ако помислиш малко, Тихо, ще видиш, че е глупаво да се каже. Беден и проститутки- те тия "уважаеми дами", трябва да са от някое благотворително дружество. :)
Има такива, които не искат пари. Такъв е примерът с Израел, когато блудстваше без да му/й плащат.

Quote
В Откр. 3: 19 Господ изявява: "Онези, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам, затова бъди ревностен и се покай!"

Блудния син търпеше точно такова наказание, затова Исус казва: Той дойде на себе си, т. е. той осъзна, разбра, прогледна и видя къде е спасението. Тази изповед, която направи, той я направи пред себе си. Това беше неговото съжаление за цялата си глупост. Сам той изяви: ще отида при баща си и ще му кажа... Какво ще му каже?- ще изповяда своя грях и ще помоли за неговата прошка и възвръщане. Но това беше без стойност, ако нямаше среща с бащата. На срещата, такъв какъвто беше в дрипите си, той се покая: Тате, съгреших...
В притчата четем, че той се "покая два пъти". Единият път реши в сърцето си, като това е съзнателното решение - покаянието. Другият път беше изповедта пред бащата. Следващото нещо беше прошката на бащата.

Quote
Пишете, че Давид се покая, след това Бог му прости, но въпреки всичко го наказа. Ако прочетете случката, ще видите, че Бог съобщи наказанието на Давид, преди той да се беше покаял. За мен това е един урок, не че Бог пази наказание, а че трябва да имаме страх и да се каем по- скоро, докато не сме стигнали до точката на наказанието.

При това, Давид се покая в присъствието на Господа, изявено от Неговия пророк. А не някъде извън Господа, пък после префасониран да пристигне: Господи, очистих се...
Бог прощава грях и беззаконие, но никак не остава ненаказан виновния (Изход 34).

Затова и Давид беше наказан. Беше му простено, поради това, че той се покая.

Quote
В притчата за фарисея и митаря, покаянието пак беше в Божието присъствие. Грешният митар, толкова го беше срам и страх, че стоеше малко надалеч и не смееше да погледне към Господ.

Не можеш да се скриеш от Бога, затова е по- добре да се приближиш при Него, такъв какъвто си и да Го помолиш за прошка. С целия си мръсен грях, и с цялото си съкрушено поради това сърце.
Знаем, че Божието присъствие е навсякъде. Проблемът е, че ние не сме всякога угодни на Бога. На мястото, където Израел не повярва на Бога за обещаната земя срещаме случка, в която част от Израел тръгна да завладява земята, но им беше казано, че Бог не е с тях. Това не означава, че Бог го нямаше там. Това означаваше, че Бог няма да бъде съработник с техните дела, а ще им бъде противник, защото те бяха далеч от правдата на Бога.

Затова и притчата трябва да си я представим точно като това отдалечаване от правдата на Бога. Следва размишление и покаяние и завръщане при бащата (Бога) и изповед. След това идва прошката на бащата (Бога).

Quote
Обичам тази небиблейска песен, както Тихомир я нарича:

610. О, неизмерима милост

1. О, неизмерима милост
Мож`ли всичко да простиш
Можеш ли обилна радост
Сладък мир да ми дариш?

Исусе ида, ида при Теб
Какъвто съм, ида при Теб.
Исусе ида, ида при Теб
Какъвто съм, вземи ме !

2. Аз далеч от Теб се скитах
Воден от лукави враг,
За небето аз не питах
Тъй се лутах в този мрак.
Исусе ида, ида при Теб

3. О, разбирам, че доволство
Мир, любов и щастие,
Има само в Твойто царство
Вечност и безсмъртие.
Исусе ида, ида при Теб

4. Ще Те славя на земята
Докато сърце тупти,
Пътник съм към небесата
Моят Дух към Теб лети.
Исусе ида, ида при Теб

5. Алилуя, слава, слава
Моят грях е веч простен,
Аз пътувам към небето
В мир и щастие блажен.
Исусе ида, ида при Теб

Иначе песента е небиблейска не само поради тази фраза, но и поради това, че се пътува към небето. Аз не срещам някъде записано в Словото, че ще отидем на небето, но виждам, че Исус ще дойде на земята (ще бъде посрещнат от нас в облаците и ще слезе на земята) и ще царува 1000 години. След това ще има ново небе и нова земя.

Интересното е, че след като опита да докажеш небиблейско твърдение като "библейско" (по субективни причини, а не по обективни), накрая и прибегна до небиблейски примери, като тази песен.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #20 on: February 15, 2009, 13:26:56 PM »
Четейки темата си припомних следните думи от Деяния:

ДА 17:30  Бог, прочее, без да държи бележка за времената на невежеството, сега заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят,

Покаянието е пълна промяна на ума и сърцето, преобръщане на живота на 180 градуса. Ако Бог "заповядва на всички човеци навсякъде да се покаят" това означава, че Бог не приема абсолютно никого в състоянието в което се намира, но заповядва това състояние да се промени незабавно.

Аз бях писал по-горе доста солиден аргумент от Писанието, защо подобна измишльотина, че Бог ни приемал такива каквито сме е небиблейска, но явно написаното в Библията се игнорира.

Ето още един солиден пасаж по темата:

2Кор. 6:17,18  Затова - "Излезте изсред тях и отделете се", казва Господ, "И не се допирайте до нечисто"; и "Аз ще ви приема, И ще ви бъда Отец, И вие ще Ми бъдете синове и дъщери", казва всемогъщият Господ.

Тук Бог съвсем ясно говори, че НЕ МОЖЕ да приеме човека такъв какъвто е, но АКО изпълни определени условия на промяна ТОГАВА ще го приеме и ще му бъде Отец.Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Владо

 • Служещ
 • ******
 • Posts: 506
 • Нашият Господ идва.
  • http://vminev.blog.bg/
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #21 on: February 16, 2009, 00:27:38 AM »
  Това, дето Уочман написа е добро и истинно.
*********************
  Нима Бог прие Самият Си Син без наказание? Не, при все, че Е Човешки Син, Той изтърпя наказание и затова Бог Го възвиси над цялото творение - там, където Е Бил от вечността (като Божий Син), но вече и като  Човешки Син.
 Ако тезата за евтиното приемане е вярна, то тогава Исус (с извинение) нямаше да изтърпи кръста , а преди това- бичуването (добре представено във филма на Мел Г.), а щеше да мине само със заплюването и коронта от тръни. Но не !!!  Имаше наказание за греха и смърт за греха. Наказанието беше смърт. С нея Той и умря веднъж - завинаги за тези, които вярват, но не и ние, родените чрез тази смърт и възкресение да си живуркаме своя си живот, но да Го последваме в смъртта, та да станем и наследници в славата.

27. Несправедлив човек е мерзост за праведните; И който ходи в прав път е мерзост за нечестивите.
хх
  5. Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила,
  6. Защото с мъдър съвет ще водиш войната си, И чрез множеството съветници бива избавление.
  http://vminev.blog.bg

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #22 on: February 16, 2009, 20:20:21 PM »
Изглежда, че сме чували фразата, в различни контексти. Аз съм я чувал, в смисъла, че у мен няма нещо добро, с което да заслужа спасението си и не бива да си мисля, че ще стана по- свят, та тогава да потърся Господа, имайки някакви добри дела, с които да Му се похваля.
Библейски е казано наистина по- добре- "по благодат сте спасени, чрез вяра, и то не от сами вас- това е дар от Бога- не чрез дела, за да не се похвали никой."
Той термина "безусловна любов", също не е библейски. Я дайте да го оборим. Да докажем, че Бог има любимци.
Или "триединство"- също една небиблейска дума- да пипнем и там малко...


Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #23 on: February 16, 2009, 20:26:50 PM »
Спасение и покаяние са 2 съвсем различни неща.

Това, че сме по благодат спасени никак не означава, че по благодат сме "покаяни". Няма такова нещо "да те покаят по благодат". Има да СЕ покаеш. Това не е по благодат, а по заповед.

Ако се покаеш от греховете си, това нищо не означава. Трябва пак да си понесеш наказанието. Благодатта на Бога се състои в това, че Той изработи спасение от греховете ни, за да не бъдем наказани ние, но наказанието да отиде върху Христос, който не извърши грях.

Вярата е също дар от Бога. Чрез вяра в жертвата на Христос ние биваме спасени, но за да влезем в това спасение и да устоим докрай трябва да живеем живот на покаяние.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #24 on: February 16, 2009, 20:56:52 PM »
И аз това казвам.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #25 on: February 16, 2009, 21:06:18 PM »
Затова не можем да дойдем при Бога такива каквито сме, но трябва покаяние.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #26 on: February 16, 2009, 22:30:08 PM »
Quote
Изглежда, че сме чували фразата, в различни контексти. Аз съм я чувал, в смисъла, че у мен няма нещо добро, с което да заслужа спасението си и не бива да си мисля, че ще стана по- свят, та тогава да потърся Господа, имайки някакви добри дела, с които да Му се похваля.

Този контекст дето казваш няма нищо общо с фразата за която се говори в темата. Тя сама по-себе си твърди че Бог приема човека без промяна без значение дали положителна или отрицателна. Тя е част от християнската митология и фолклор, ние затова имаме раздел за митология в форума.

Quote
Той термина "безусловна любов", също не е библейски. Я дайте да го оборим. Да докажем, че Бог има любимци.
Или "триединство"- също една небиблейска дума- да пипнем и там малко...

Много неща не са библейски и колкото повече се изчистваме от тях толкова по-добре за всички. Иначе Бог наистина си има любимци и винаги е имал, например Йоан беше специално възлюбен от Исус, а Петър, Йоан и Яков бяха специално предпочитани от Исус за по-специални ситуации.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

constant

 • Изгонен
 • Допринасящ
 • *
 • Posts: 244
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #27 on: February 16, 2009, 23:09:54 PM »
Любовта на Исус към Йоан, не ощетява нито един ученик. Ако Бог е възлюбил някого, то ползата от тази любов е за всички нас. Именно Йоан ни разкрива Бог, като любов.
В притчата за блудния син, бащата обичаше еднакво и двамата си сина, независимо от това, кой какъв е.
Отделно, дали щеше да има покаяние, дали не- любовта беше налице.
Римл. 5: 8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3604
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #28 on: February 16, 2009, 23:15:51 PM »
Преди всичко Бог не дължи на никого нищо, та въобще да може да се твърди за някакво ощетяване от страна на Бога при каквито и да е обстоятелства. Яков например също беше от избраните трима, но Бог нищо не ни разкри чрез него. Така, че няма нужда да търсим полза за всички или нещо подобно в свободата на Бог да има предпочитания.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Сара

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 32
Re: "Бог ме обича/приема такъв какъвто съм"
« Reply #29 on: February 17, 2009, 11:47:59 AM »
Думите "обича" и "приема" не са синоними и нямат нищо общо!
В Римляни 5:6 пише: "Понеже когато ние бяхме още немощни, на определеното време Христос умря за нечестивите."
Бог винаги обича своето дете, дори когато е в грях. Точно поради тази любов го и наказва. Ако не го обичаше, нямаше и да го наказва. Един от методите на аказание е да дистанцираш някой до момента на неговото осъзнаване, т.е. да не го премаш, но това не означава, че не го обичаш!