• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Защо съществува Църквата и каква е главната й цел?

Започната от Tihomir, Януари 03, 2008, 00:20:25 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

etien

Уочман,
Проблем вечен(!) ще остане липсата на еврейски текст, който да не е развален до съсипване. Ако имаше еврейски текст на ниво LXX, а и по-добър, щеше да е чудесно. Оригинала на Стария Завет е на иврит. СЕПТУАГИНТА е само превод, но дори като такъв надминава оригинала и го превъзхожда в много отношения. Най-вече липсват пророчествата за Исус и са променени текстове, и Бог го е допуснал. Защо? И друго: Новия Завет е писан на гръцки . Ако Бог бе искал би го написал на иврит, но не е поискал. За мене това е откровение - Бог може да се изрази на всеки език и е поискал да смени иврита с гръцки. Това си е унижение за евреите, особено от онова време. Благовестието и до днес се превежда на иврит и това не може да се промени. Павел е знаел и пишел на гръцки и се е изразявал на гръцки. Той наистина е обяснявал писания писани на иврит - Стария Завет, но Бог по никакъв начин не е впримчен в който и да е език. Уверен съм, че перфектно би се изразил и на арабски. Само евреите биха искали да върнат разбирането за Бога обратно в иврита, но  Бог ги е унизил завинаги и освен това ни е показал , че е Бог на всички народи дори чрез смяната на езика на писанията, като най-важната част е написана не на иврит, а на гръцки. За да не звуча тендециозно казвам, че планирам да изучавам иврит, но по-скоро за да се разбирам с евреите(мисля да живея там един ден ако ще Бог), отколкото защото очаквам много от техния зле запазен текст.

Watchman

Септуагинтата е мост между гръцкия и еврейския. И именно този мост трябва да се използва за разбиране на терминологията в Новия завет. Аз не мисля, че еврейските текстове са съсипани. Например намерените манускрипти от мъртво море датиращи 2 века преди Христос показват пълна идентичност с еврейския текст който имаме днес. Евреите за разлика от гърците имат много по-голям респект към Писанията и са преписвали буква по буква, като са броели броя на буквите да не се изгуби нещо от оригинала. Никой грък не е подхождал така към Писанието и към гръцките текстове.

Писанията на НЗ са писани на гръцки (и то не всички, някои са преведени от еврейски) именно поради тайната за която Павел говори в Рим. 11 гл.

Еврейския език за разлика от гръцкия е изцяло развит около Писанията и Божието Слово, цялата му същност е свързана с Библията. Докато гръцкия е езика на философите и идолопоклонниците. Ето защо той не може да дефинира фундаменталната терминология на Писанията, защото неговите термини са вече дефинирани от гръцката философия. Единствения начин да се разбират гръцките думи без да се залитне в гръцките философии е да се мине през моста на Септуагинтата.

Всъщност развитието на римокатолицизма и източното "православие" е характерен пример за пагубното влияние на гръцката философия и език върху християнската вяра.

Без фундамента на СЗ писания - НЗ се превръща в един портал за свободни съчинения, където всеки може да си интерпретира което както си иска. Доказателство за което са и десетките хиляди секти и течения в християнството.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

etien

Говоря за сериозни промени в текста. Като например, където трябва да стои "приготвил си ми тяло " еврейския поставя "пробил си ми ушите" което е напълно неприемливо, понеже служи за да говорят равините-антихристи, че Павел цитира неверни текстове. Но ако отвориш Комплутенската Библия ще видиш истинския текст, който казва същото каквото и Новия Завет. Освен това Бог е който трябва да ти покаже това, което ти казвам, няма как да те убедя, че основата на нашата вяра не е еврейството, а истината че Божия Син умря за моите грехове и стана от мъртвите на третия ден, и се яви на мнозина, които са негови свидетели.  Свидетелските показания дадени на гръцки от учениците в Новия Завет са си перфектни и са вдъхновени от Святия Дух Божий и няма никаква нужда от еврейски тълкувания. Знаем, че повечето църковни отци ползват иврит и говорят гръцки, но са напълнили света с ереси. Евреите сами са се отсекли от разбирането на истината. Аз не им преча да я разбират, но не съм съгласен иврита да се обявява за Божий език. Тази ерес вече сме я видяли в историята, както на католици, така и на православни. Остава да "боговдъхновиш" и английския, и да забраниш ползването на преводи на писанията и сме готови.
Бог е създал българския, както и всеки друг език. Той може да се изразява на всеки познат и непознат език.

Не зная, притеснявам се че съвсем се отклонихме от темата за църквата. Но църквата няма задължение да се поеврейчва, за да се покори на Бога. Без обрязване, пазене на събота или каквото и да е. Ние сме народи, които Бог повика за спасение, а не за поеврейчване. Евреите имали своя шанс да бъдат Божия народ, сега Бог ги лиши от техните привилегии, поради тяхното неверие. Защо да си мислим, че еврейския им е помогнал? По-скоро им е попречил. Така или иначе Божието свидетелство за Сина е само и единствено на гръцки по Божия воля. Църквата обаче не е гръцка както някои искат да мислиме. Църквата е Божия. Ако Бог беше написал Библията на китайски щяхме да я превеждаме от китайски. Ако беше я написал на латински - от латински. Но не е! ТОй си е избрал езика на тези "езичници" за да ни свидетелства за СВоя Син.  Това е ясно свидетелство против всяко еврейско желание да вкара разбирането на Бога в разбиране на някакъв си език. Остава да кажеш, че преди потопа са говорили на иврит.  Най-обикновен език от групата на семитските езици, подобен на всички езици в тази област. Да не се връщаме към минали за християнството заблуди. Гръцкия също е обикновен език. Новия Завет е написан за да бъде разбиран лесно, а не защото езика е особен.  Гръцкия си има своите трудности и слобости, точно както иврита, (който въобще няма гласни и оттам се появяват проблеми  също доколкото ми е извесно). Бог е важния, а не езика. Той е който вдъхновява езика на пишещия и отваря ухото на слушащия. Иначе никой не би разбрал нищо.

Tihomir

etien,

Ти Писанията смяташ ли, че са остарели вече?

Виждам, че и ти, както и други хора във форума вярват в Бога за личното спасение, а не както четем, че хората са чакали Царуването на Месията, а не прощението на греховете им. Аз това чета и в Писанията и в посланията.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

etien

Тихомир,
Честно казано не разбрах откъде направи този извод за "остарелите писания", би ли ми разяснил? Или този термин лично спасение - има ли обществено спасение. Бог ме спасява от моя собствен грях чрез кръвта на Исус. Това е доста лично, макар думата да не ми харесва много. Просто не схващам смисъла на казаното от тебе. Явно е някаква доктрина, но ти я обясни.

Разсъждавах за прославянето на Бога и видях някои неща. Каква е славата на Бога? Исус казал: От хора слава не приемам. Защо Бог ще иска да се прославя сред грешните? И каква е неговата слава? Мисля, че тя не е някакъв неясен облак. Тя е знанието на това кой е Бог. За неговото човеколюбие, за жертвата на Сина, за наследството на светиите в светлината. Божията слава показва един Бог който е направил много повече от всички герои в историята и дори повече отколкото всеки човек може да си представи. Бог е човеколюбец и това е неговата слава. Прощението на греха е неговата слава. Няма кой друг да се справи с греха на всеки човек по земята. Ако това не е слава, то какво е слава? И Бог идва да царува сред своите светии. Когато това стане враговете на Бога ще бъдат погубени. И това е негова слава. Но Бог иска своето творение да живее с него. Това е също неговата слава. Затова да се противопоставя славата на Бога със спасението на човека едва ли е желание на Бога.

Tihomir

Това го писах, защото ти говориш за Писанията като едни, които не свидетелстват за Исус, а само за т.нар. "нов завет". И до такава степен го описваш, че Бог е използвал езика на езичниците, за да опише нещата. Това просто не е вярно. Това, че имаме свидетелства на гръцки е потвърждение на всичко, което са писали пророците в Писанията, където за първи път четем за Месията и всичко това, което е щяло да стане - да бъде убит (според Писанията), да лежи 3 дни в гроба (според Писанията) и да възкръсне (пак според Писанията). Всичко опира до Писанията като основа. Чета, че Исус разясняваше от Писанията за себе си, започвайки от Закона, после пророците, псалмите.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

ЦитатГоворя за сериозни промени в текста. Като например, където трябва да стои "приготвил си ми тяло " еврейския поставя "пробил си ми ушите" което е напълно неприемливо

Винаги ми е било смешно когато някой дава примера за разликата между "приготвил си ми тяло" и "пробил си ми ушите". Това показва колко дълбоко непознаване имат подобни човеци на Писанията. Между двата израза няма абсолютно никаква разлика поне за тези които познават Писанията.

Според Закона пробиването на ушите е равностойно на предаването на тялото във вечна служба на господаря който пробива ушите (Изх. 21:5,6). Ето защо в Септуагинтата "пробил си ми ушите" е преведено по смисъл а не буквално. А именно това да ти пробият ушите означава да ти приготвят тялото за служба.

ЦитатСвидетелските показания дадени на гръцки от учениците в Новия Завет са си перфектни и са вдъхновени от Святия Дух Божий и няма никаква нужда от еврейски тълкувания.

Всички Новозаветни автори до един са евреи и като такива са писали с разбирането, което само евреин може да има, бидейки от народ хиляди години поучаван на основите на Божието Слово. Един езичник със своя езически манталитет и терминология не може да разбере това, което те са написали, докато не вникне в терминологията на Писанията в които са се поучавали тези автори.

Църковните отци на отстъплението ако и да са ползвали еврейски език (някои от тях) са споделяли същото презрение към еврейската вяра и народ каквото се вижда и у теб. Не случайно Павел пише именно на римляните за естествените клони и за присадените и ги предупреждава: НЕ ВИСОКОУМСТВАЙ НО БОЙ СЕ. Но те вместо да се боят изпаднаха във високоумствата, които доведоха до падението на което всички сме свидетели.

Освен това ние тука не говорим за еврейския език, като за нещо вълшебно, коеото ще ни отвори вратите за нещо, а говорим за Библейската ТЕРМИНОЛОГИЯ, която е дефинирана съвсем ясно в Писанията на пророците и на която стъпват апостолите на Исус. Исус предупреди, че човеците се заблуждават не защото не познават Неговото учение, а защото не познават Писанията на пророците. Понеже писанията на пророците и учението на Исус са едно и също нещо, и ако някой мисли, че е са различни, то такъв не познава нито едното нито другото.

ЦитатЕвреите сами са се отсекли от разбирането на истината.

Аха сами са се отсекли?

Римл. 11:11  Тогава казвам: Спънаха ли се, та да паднат? Да не бъде! Но чрез тяхното отклонение дойде спасението на езичниците,за да ги възбуди към ревност.

Евреите далеч не са се отсекли сами, но това е според Божия промисъл за спасение на езичниците.

Колко интересно обаче как ти демонстрираш същия гръцки дух на презрение към евреите, който доведе до падение на цялото християнство още през втори век. Вижда се че същия древен квас е все още жив и деятелен в подвизаващите се под името християни без значение от деноминациите и претенциите. Ако искаш революция и сваляне от власт - ето ти една революция  - свали гръцкия княз, който управлява разбирането ти и позволи на Бога на евреите, на Авраам, Исаак и Яков да те просветли.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

Цитат на: Watchman - Март 09, 2009, 20:33:21 PM
Колко интересно обаче как ти демонстрираш същия гръцки дух на презрение към евреите, който доведе до падение на цялото християнство още през втори век. Вижда се че същия древен квас е все още жив и деятелен в подвизаващите се под името християни без значение от деноминациите и претенциите.

Да, именно, точно това и на мене ми остави много силно впечатление, четейки какво е писал етиен в темата за Израел, която той самият отвори.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

etien

Много е просто, Бог е Бог само на евреите ли, или и на езичниците? Разбира се и на българите. Не е необходимо нито да съм евреин, нито да се поеврейчвам, за да разбирам писанията - единственото от което се нуждая е Бога на Авраам, който е баща на много народи. Евреите се вижда до къде ги е довело тяхното еврейско мислене - до убиването на Господаря. Това не е пример за подражание.

А с текстовете не сте добре запознати, това е ясно. Има ли някой, който сериозно да чете еврейския текст, или само сте приели папагалски някой еврео-християнски равин? Чета Сетуагинта и виждам текстовете точно така, както са цитирани в Новия Завет. Ако някой има проблеми да признае, че Новия Завет е част от писанията, то този човек напразно е повярвал - заблудил се е. Ето и текста от Новия Завет, който го доказва:

"Освети ги чрез Твоята истина; Твоето слово е истина.  Както Ти Мене прати в света, и Аз ги пратих в света;  и за тях Аз посветявам Себе Си, та и те да бъдат осветени чрез истината. И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене..."
Ако не си повярвал в учението на апостолите, напразно си повярвал. Исус го казва.
И още:
"Затова трябва да бъдем особено внимателни към онова, що сме чули, та да не би някак да отпаднем.  Защото, ако изреченото чрез ангели слово излезна вярно, и всяко престъпление и непослушание получи праведна отплата,  как ние ще избегнем, ако занемарим такова велико спасение, което, бидейки отначало проповядвано от Господа, ни се удостовери от ония, които го бяха чули от Него,  когато Бог потвърдяваше свидетелството им с поличби и чудеса, с различни сили и с раздаване даровете на Светаго Духа по Своя воля? "
Първо Исус от Назарет - Божия Син - проповядва това учение, а не Мойсей. Мойсей свидетелства за Исус, че има да дойде Господаря от небето. Останалото остава тайна чак докато се изпълнят времената.

Стария Завет пророкува и потвърждава идването на Новия Завет.  Новия Завет е не само текст на хартия, но е запечатан със скъпоценната кръв на Исус Божия Син. Новия Завет е вечния завет на Бога с човека. Затова няма писание без Новия Завет. Ако и евреите да признават само Стария Завет, това не им се брои за спасение. Който няма Сина няма живот. А сина е, който пръв проповядва това спасение, както цитирах вече.
Когато Павел казва:" според писанията", той не поставя Новия Завет извън писанията.  Тогава, когато пише до коринтяните, ние не знаем каква част от  Новия Завет е написана на хартия. Много време дори сам Павел просто проповядва заповяданото от апостолите. Той няма Нов Завет в джоба си, просто защото още няма такъв, но понеже тези хора са, на които е дадено да напишат писанията, те и преди да са ги написали са разбирали и учели истината, които после записват на хартия. Това е Новия Завет - вечното Божие Слово, което никога няма да премине.

"Той пристигна в Дервия и Листра. И ето, там имаше някой си ученик, на име Тимотей, син на една жена юдейка, която бе повярвала, и на баща елин; тоя ученик имаше добро име между братята в Листра и Икония. Него поиска Павел да вземе със себе си; и като го взе, обряза го зарад иудеите, които бяха по ония места; защото всички знаеха, че баща му беше елин.  И като ходеха по градовете, поръчваха на верните да пазят заповедите, отредени от апостолите и презвитерите в Иерусалим."

Сами вижте какво е "носил" Павел със себе си - учението, за което Исус се помоли, че ако някой го повярва  да бъде едно с Бога и с Исус

"И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, - та да повярва светът, че Ти си Ме пратил."

Няма никакво учение без Новия Завет.  Павел го потвърждава в цитирания текст. Стария Завет е Божието слово точно колкото и Новия Завет е Божието слово, как искате да направите разлика между Божие слово и Божие слово? Това си е заблуда.

Tihomir

Цитат на: etien - Март 16, 2009, 22:35:48 PM
Много е просто, Бог е Бог само на евреите ли, или и на езичниците? Разбира се и на българите. Не е необходимо нито да съм евреин, нито да се поеврейчвам, за да разбирам писанията - единственото от което се нуждая е Бога на Авраам, който е баща на много народи. Евреите се вижда до къде ги е довело тяхното еврейско мислене - до убиването на Господаря. Това не е пример за подражание.
Там е работата, че даже не знаеш какво е довело Христос до кръста, дори да го пише ясно.

Това не е "еврейското мислене", а Божията ръка, защото Бог изработи спасение, а не "еврейското мислене". Евреите посякоха Месията чрез ръката на езичници по Божий план, според който бяха затворени в непокорство.

Когато в Коринтяните пише, че всичко това, което четем за евреите е написано за наша поука, това много ясно показва, че за езичниците грехът не е по-малко грях.

Познаването на еврейските традиции и мислене е много полезно за разбирането на текстове като примерно какво означава "3 дни" или какво означава "иглени уши", или какво означава да ти дадат премяна по време на сватба и други подобни.

ЦитатА с текстовете не сте добре запознати, това е ясно. Има ли някой, който сериозно да чете еврейския текст, или само сте приели папагалски някой еврео-християнски равин? Чета Сетуагинта и виждам текстовете точно така, както са цитирани в Новия Завет. Ако някой има проблеми да признае, че Новия Завет е част от писанията, то този човек напразно е повярвал - заблудил се е. Ето и текста от Новия Завет, който го доказва:

"Освети ги чрез Твоята истина; Твоето слово е истина.  Както Ти Мене прати в света, и Аз ги пратих в света;  и за тях Аз посветявам Себе Си, та и те да бъдат осветени чрез истината. И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене..."
От този израз виждам, че ти още по-малко познаваш дори това, което пише, защото преди да се възнесе Исус пише, че им отвори ума да разберат Писанията. Тези "писания" бяха т.нар. "стар завет" и чрез това разбиране те тръгнаха и проповядваха. Павел, който беше поучаван в Писанията, беше проверяван от беряните за коректност отново чрез Писанията.

Другият проблем е, че в този пасаж изобщо дори не загатва за "ново учение", а по-скоро думата е "говорене" или "думите на апостолите", сиреч "тези, които по техните думи повярват в Мене".

Неразбирането за това, че Писанията (т.нар. "стар завет") са основата те води до много небиблейски твърдения като тези 2-те за 2-та параграфа, които разгледах.

Изхождайки от грешното твърдение, че става въпрос за "учение на апостолите", а не за "думите на апостолите", които бяха в резултат от отварянето на ума за разбиране на Писанията, води до много погрешни изводи и след това в твоето съобщение.

Виждам, че не си разбрал, че Бог още от самото начало на петокнижието е изявил за Исус Месията и смяташ, че това са нови неща, които апостолите говорят. Бог е казал: От началото изявявам края.

По пътя за Емаус знаеш ли откъде Исус Месията разясняваше за Себе Си, така че чак сърцата на хората горяха. Той говореше от закона, пророците, от псалмите. Видял ли си Господаря Исус в закона и разбрал ли си така, че чак сърцето ти да загори или смяташ, че това са старинни пасажи, които вече не са необходими?

В т.нар. "стар завет" не само се пророкува за идването на Месията, но се пророкува и за Неговото царуване на земята, което още не се е сбъднало, и което жадно очакваме.

Цитат
Ако не си повярвал в учението на апостолите, напразно си повярвал. Исус го казва.
И още:
"Затова трябва да бъдем особено внимателни към онова, що сме чули, та да не би някак да отпаднем.  Защото, ако изреченото чрез ангели слово излезна вярно, и всяко престъпление и непослушание получи праведна отплата,  как ние ще избегнем, ако занемарим такова велико спасение, което, бидейки отначало проповядвано от Господа, ни се удостовери от ония, които го бяха чули от Него,  когато Бог потвърдяваше свидетелството им с поличби и чудеса, с различни сили и с раздаване даровете на Светаго Духа по Своя воля? "
Първо Исус от Назарет - Божия Син - проповядва това учение, а не Мойсей. Мойсей свидетелства за Исус, че има да дойде Господаря от небето. Останалото остава тайна чак докато се изпълнят времената.
Не си ли чел, че думите, които Мойсей говореше бяха записани от Божията уста? Кой е проповядвал - Мойсей или Бог?

Цитат
Стария Завет пророкува и потвърждава идването на Новия Завет.  Новия Завет е не само текст на хартия, но е запечатан със скъпоценната кръв на Исус Божия Син. Новия Завет е вечния завет на Бога с човека. Затова няма писание без Новия Завет. Ако и евреите да признават само Стария Завет, това не им се брои за спасение. Който няма Сина няма живот. А сина е, който пръв проповядва това спасение, както цитирах вече.
Чакай малко - текст или договор? Не забравяй, че в момента се раздвояваш между 2 термина - нов договор и "нов завет" като заглавие, поставено от един католик. И за какъв стар завет говориш? За книгата или за договора? Много ги омешваш нещата. Още в Писанията виждаме пример, че който се покае пред Бога, само той ще бъде приет пред Него. От Писанията виждаме, че праведният с вяра ще живее. От Писанията виждаме, че Бог ще кръщава в Духа си. Това са неща, които са казани от Същия Бог, който се яви в плът.

Даже се чудя на смелостта на мнозина, които казват, че думите на Бога в Писанията (или т.нар. от тях "стар завет") вече не трябва да се зачитат. Че нали Божието Слово е вечно?

Цитат
"Той пристигна в Дервия и Листра. И ето, там имаше някой си ученик, на име Тимотей, син на една жена юдейка, която бе повярвала, и на баща елин; тоя ученик имаше добро име между братята в Листра и Икония. Него поиска Павел да вземе със себе си; и като го взе, обряза го зарад иудеите, които бяха по ония места; защото всички знаеха, че баща му беше елин.  И като ходеха по градовете, поръчваха на верните да пазят заповедите, отредени от апостолите и презвитерите в Иерусалим."

Сами вижте какво е "носил" Павел със себе си - учението, за което Исус се помоли, че ако някой го повярва  да бъде едно с Бога и с Исус
Ти чел ли си изобщо за това какви са тези заповеди "от апостолите"?

Виж какво пише:
Първата повест написах, о Теофиле, за всичко що Исус вършеше и учеше, откак почна до деня, когато се възнесе, след като даде чрез Светия Дух заповеди на апостолите, които беше избрал; на които и представи Себе Си жив след страданието Си с много верни доказателства, като им се явяваше през четиридесет дни и им говореше за Божието царство.

Виж до какви заблуди си достигнал да мислиш, че апостолите дават ново учение. Ама, че бъркотия.

Цитат
"И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, - та да повярва светът, че Ти си Ме пратил."

Няма никакво учение без Новия Завет.  Павел го потвърждава в цитирания текст. Стария Завет е Божието слово точно колкото и Новия Завет е Божието слово, как искате да направите разлика между Божие слово и Божие слово? Това си е заблуда.
Разликата ти я правиш като казваш, че тези неща са нови, а другите стари и трябва да гледаме "новите учения на апостолите".

Единствената нова заповед, която Исус даде беше "да се обичате един друг". Друга нова заповед не е дал. Помисли защо.

Watchman

etien, човек който презира евреите може да бъде само пародия на християнин.

etien

Пародия на християнин е човек на който му пишеш по темата, а той се захваща с тебе - така правят именно пасторите, които толкова обичате да обсъждате тука.

Някой ви беше предложил да си сложите една давидова звезда и да се кръстите синагога. Толкова разкривено новозаветно учение срещам за първи път.

Вие братя, вярвате ли в Исус, че  Божия Син и че който вярва в него получава вечен живот в неговото име?

Tihomir

За кой "Исус" питаш - за този, за когото свидетелстват еврейските Писания и няколкото еврейски послания, продиктувани от Божия Дух или за някой друг "Исус"?

Watchman

ЦитатЕдинствената нова заповед, която Исус даде беше "да се обичате един друг". Друга нова заповед не е дал. Помисли защо.

Новата заповед не е "да се обичате един друг" а е " да се любите един друг както Аз ви възлюбих" защото в закона имаме заповедта "да обичаш ближния си както себе си".

etien това, каквото съм ти писал е 100% по темата, макар и кратко и лаконично. Ако разбираш смисъла на Римляни 11 гл. ще знаеш защо.

IvanQS

etien ,моля не се засягай много лично,защото това ще ти попречи да видиш без предубеждения смисъла на Писанията.

Много често в главите ни кънтят проповедите на "пасторите" и ни пречат да истрезнеем и приемем Истината такава каквато е.

За това приемам за Истина само това ,което идва от Духът на Истината-Светия Дух.
Божието Слово е тази Истина и това е Цялото Писание.

Много често сме просто "искренно заблудени" и е доста болезнено за нас да признаем това без "съпротива".
Благодаря на Бог за това,че го има този форум и защото чрез него -форума- намерих сродни души.

etien ,надявам се ,че искрено търсиш Божията Истина в Писанията и скоро ще подредиш в себе си основите на вярата.
Така стана с мен!

Watchman,Tihomir ,mak , са хора посветени на Бог и имат способността да излагат пред нас Бажието Слово такова ,каквото е ,а не както ни харесва.

Някои неща са "трудни " за разбиране ,защото понякога ние сме като изкълчена става и много ни боли да ни изправят.
Божията благодат да бъде с всички нас!

Евреи 12 глава

11 Никое наказание не се вижда на времето да е за радост, а е тежко; но после принася правда като мирен плод за тия, които са се обучавали чрез него.     
12 Затова "укрепете немощните ръце и ослабналите колена",    
13 и направете за нозете си прави пътища, за да не се изкълчи куцото, но напротив, да изцелее.    
14 Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.