Author Topic: Коледа/Рождество Христово  (Read 23469 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Коледа/Рождество Христово
« on: December 28, 2007, 00:28:13 AM »
В Словото на Бога виждаме няколко празника, които бяха определени от Бога, както и празници, които бяха измислени от човешкото сърце, във връзка с поклонение на идоли:

3 Царе 12
[32] Тогава Еровоам установи празник в осмия месец, на петнадесетия ден от месеца, подобен на празника, който става в Юда, и принесе жертва на жертвеника. Така направи и във Ветил, като пожертвува на телетата, които бе направил; и настани във Ветил жреците на високите места, които бе направил.
[33] И на петнадесетия ден от осмия месец, в месеца, който бе измислил от сърцето си, принесе жертва на жертвеника, който бе издигнал във Ветил; и установи празник за израилтяните, и възкачи се на жертвеника за да покади.


Нека разгледаме празника Коледа или както християните го наричат - Рождество Христово. Той се чества на 25-ти декември от хората.

Сред юдеите не е традиционно да се празнуват рожденни дни. Това е въведено от езичниците. Евреите не са празнували рожденния ден на Мойсей или на Авраам или на някой друг, но виждаме езичниците да въвеждат празнуването на рожденния ден на Христос.

За рожденната дата на Христос не се споменава нищо в Писанието. Явно това не е нещо, което би трябвало да интересува вярващите. Очевидно хората са искали да направят още един празник и са си измислили тази дата.

Защо тази дата?

Празнуването на Коледа/Рождество Христово е въведена по римско време от император Константин, който е дал датата - 25-ти декември. Тази дата е била официален празник на култа към слънцето. Този култ е съществувал векове преди да е бил роден Христос. Богът на слънцето е бил наричан с различни имена - Сатурн, Адонис, Ваал. На тази дата сатана е внушил на хората да празнуват и рожденния ден на Кришна, Митра, Осирис, Хорус, Херкулес, Дионисий, Тамуз, Буда и др. Всички тези езически богове са имали точно тази рожденна дата - 25-ти декември. Техните рожденни дни не са били разпръснати през годината, но са били ТОЧНО на тази дата. Вижте внимателно имената им. Има още много. На едно място в една от книгите на пророците се говори за "слънцето на правдата", поради която причина Рим е казал - това ще е датата - тъкмо и двете ще са в синхрон - езичниците ще си празнуват култът към слънцето, а християните - към "слънцето на правдата".

Повече за символа на слънцето, използван сред вавилонските култове и досега е звезда, на която 4-те главни лъчи са хоризонтални и вертикални. Другите лъчи са ъглополовящи на главните. Този символ се използва широко в католическата църква:
http://www.aloha.net/~mikesch/verita.htm

Нищо чудно, че именно римската църква въвежда 25-ти декември (култът към слънцето) като празника "Коледа" или както християните му казват "Рождество Христово".

Мнозина биха казали - ние не празнуваме култът към слънцето, а рождението на Христос. Кой ви каза да го празнувате? Бог или човек? Кого бихте обвинили - тези, които спазват човешката традиция и го празнуват или тези, които не я спазват? Че какво пречи, ще каже някой, да си измислим праник и да го празнуваме? Че какво пречи да го направим на същия ден, както езическите народи го правят? Че какво пречи да го празнуваме по същия начин, само да наричаме този, за който го празнуваме с друго име?

Ето какво казва Словото:
Второзаконие 12:
[30] внимавай на себе си да се не улавяш в примка да ги последваш, когато бъдат изтребени от пред тебе; и да не изпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тия народи на боговете си? - за да направя и аз така.

Христос като юдеин нямаше навика и традицията да си празнува рожденния ден. Защо ние трябва да го празнуваме?

Библията не казва определена дата. Защо ние трябва да я добавяме?

Защо трябва да му честитим рожденния ден на дата, която е всеизвестна с култ към слънцето - нещо, което е омразно на Бога?

И как тогава Святият Дух, както твърдят проповедниците, дава на всички проповедници всяка година на 25-ти декември слово все за раждането на Христос? Не е ли това нагласена проповед, лишена от Божието благословение? Не е ли пълно с излишни програми и нагласени песнички на празник, който нито е заповядван от Бога, нито е достоверен като дата, даже нещо повече - нарочно е свързан с култа към слънцето като нещо "общо" между Христос и Ваал. Това е мерзост пред Бога! Няма нищо "свято" в "рождество Христово" на 25-ти декември. Защо да признаваме нещо, което е измислено от ЧОВЕК и да го наричаме "свято", след като то целенасочено е направено, за да "приобщи" Христос, Ваал, Сатурн и други езически богове, с чиито имена е свързана тази дата. 

Дори католическите енциклопедии говорят за езическия характер на празника:
"Коледа не е сред най-ранните празници на църквата ... първата поява на празника идва от Египет" (Католическа енциклопедия, издание 1911)

Преди да се въведе "Коледа", този празник е бил толкова добре запечатан в съзнанието на хората като дата, както днешната "Коледа". Свързването на двата празника в едно не е била с цел да промени нещо, но напротив - да създаде ИЗКУСТВЕНО празник с етикета "християнски" и да го залепи върху вече добре утвърден и съществуващ езически празник.

Сред българите "Коледа" е бил също окултен ритуал, известен с поклонението на слънцето. Правили са се жертвоприношения от прасета, което обяснява днешната практика на клането на прасета около 25-ти декември. Всичко това не е случайно, но е било направено целенасочено.

Тогава какво общо има светлината с тъмнината, когато всичко е направено с умисъл? Каква е била идеята?

Идеята е била да се угоди на хората. Знаем кой мисли за човешкото, а не за Божието. Угаждането на хората се е състояло в следното - папата е посъветвал Константин да позволи на хората, които се обръщали към християнството да колят говеда, както преди са жертвали на идолите, но този път да ги нарекат жертви в името на Бога.

Нека се върнем още веднъж към стиха, който цитирах в началото:
[32] Тогава Еровоам установи празник в осмия месец, на петнадесетия ден от месеца, подобен на празника, който става в Юда, и принесе жертва на жертвеника.

Виждаме, че имаме абсолютно същото нещо - жертване на жертви на "боговете, които са извели Израил от Египет", според думите на Еровоам и установяване на този празник на дата, която е измислена от сърцето на някой, който угаждаше на хората, а не на Бога:

[8] Но той отхвърли съвета, който старейшините му дадоха, та се съветва с младите си служители, които бяха пораснали заедно с него.
...
[28] Затова, царят като се посъветва, направи две златни телета: и рече на |людете|: Трудно ви е да възлизате в Ерусалим; ето, боговете ти, Израилю, които те изведоха от Египетската земя;


Хората трудно живеят стриктно по Словото. Трудно е да не спазваш празници, които не са дадени от Бога.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Коледа/Рождество Христово
« Reply #1 on: December 28, 2007, 13:09:54 PM »
Най-силно впечатление на мен ми направиха тия думи:

"Тогава Еровоам установи празник ... който бе измислил от сърцето си" 3 Царе 12:32, 33

В същото време имаше 7 празника, които бяха измислени от Бога, а не от човешко сърце и които бяха дадени от Бога да утвърждават идентичността на Божиите хора със Бога на Израел.

Въвеждането на нов празник измислен по човешки от Еровоам обаче не беше просто въвеждане на празник, а празника беше инструмент за въвеждане на други богове! Целта на Еровоам беше да откъсне народа от поклонението към Живия Бог, което според Словото на Бога ставаше в Ерусалим и празника измислен по човешки беше инструмент да откъсне хората от Бога и да ги привърже към други богове.

Тук идва мястото да се замислим, що за мощно нещо е това празника, та да има силата да откъсва хората от един Бог и да ги привързва към друг? Аз не осъзнавах силата на празниците и тяхната определяща роля относно идентичността на хората докато преди няколко години Бог не ме предизвика по особен начин.

Аз вече бях спрял да съблюдавам и да почитам "християнските" празници, но явно в сърцето ми все още беше останал от кваса на измамното им влияние. Беше точно времето на "рождество" и "нова година" сиреч точно по това време на годината. Аз имах доста работа и бях решил да работя и да не стоя празен по време на празниците. Въпреки това нещо изотвътре в мен копнееше да се почувствам в празнично настроение, да оставя за малко работата и да се почувствам по-различно, да усетя празнична обстановка по някакъв начин. В същото време Святия Дух категорично ми забрани да се отдавам на каквито и да е празнувания, но да работя фокусирано и дисциплинирано. Аз се покорих, но нещо в мене викаше и се противеше със всички сили. Нещо вътре в мене викаше и крещеше за правото си да празнува, да се почувства по-особено и да се отдаде на специално настроение и забавление.

Продължих да работя, но битката в мен беше голяма, плътта ми беше разпъвана в област в която не бях предполагал, че  има нещо за разпъване. Нещо гнусно за Бога си отиваше, а аз дори не бях предполагал, че то въобще съществува. В този момент на предаване на правото си да празнувам и да се чувствам празнично аз започнах да осъзнавам колко голямо въздействие имат празниците върху идентичността на човека. Нещо се откъсваше от сърцето ми, нещо от моята идентичност с този свят умираше и в ужаса от отнемането ми на тази "скрита скъпоценност" аз намирах утеха единствено в това да търся и да се приближавам до Бога в сърцето си.

Тогава осъзнах, че празниците на този свят измислени от човешки сърца са един от най-мощните пирони, които ни приковават към този паднал свят. Те ни правят да се чувстваме комфортни и съпричастни с него, те са нашата идентичност с този свят много повече от колкото сме мислили или предполагали.

Надявам се всичко казано до тук да бъде ясно осъзнато от четящите, като зов за покаяние!
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Коледа/Рождество Христово
« Reply #2 on: December 28, 2007, 15:06:48 PM »
Съгласен съм напълно, че празниците могат да лесно да станат примка за човека. Няма да се разпростирам върху това. Но не съм толкова сигурен, дали сте прави по принцип.
Tihomir, Еровоам създаде тези празници с ясната цел да отвърне хората от Господа. Той съзнателно накара израилтяните да нарушат закона на Господа и измисли новите празници, новите места за поклонение, новите жреци и новите богове, защото се страхуваше да остави народа да ходи в Ерусалим. Това определено беше зло. И християнските празници също могат да се използват по подобен начин. Или пък да се обърнат изцяло към задоволяване на нашите плътски желания за пируване и разюзданост(както е в момента). Но не мисля, че това да си спомняме за рождението или възкресението на нашия Господ, за смъртта на някой мъченик, прославил с живота и смъртта си Господа  и  да използваме деня за размишление за техния живот и дела е нещо лошо или неугодно на Бога по принцип. 
Римляни 14
5 Някой уважава един ден повече от друг ден; а друг човек уважава всеки ден еднакво. Всеки да бъде напълно уверен в своя ум.
6 Който пази деня, за Господа го пази; [а който не пази деня, за Господа го не пази]; който яде, за Господа яде, защото благодари на Бога; и който не яде, за Господа не яде, и благодари на Бога.


Колосяни 2
16 И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота;
17 които са сянка на онова, което ще дойде, а тялото е Христово.

Бог с вас!

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Коледа/Рождество Христово
« Reply #3 on: December 28, 2007, 16:46:37 PM »
Този празник отвръща хората от Господа.

1. Създаден е от човеци

2. Умишлено е свързан с раждането на сина-слънце с раждането на Христос - Началникът на живота, за да покаже един вид "връзка" между двете.

3. Изкуствено се създава "радостна атмосфера" с елементите на ритуалите, които са се спазвали в езическите обичаи - елхички, украшения, които се поставят точно заради този празник и нямат нищо общо с Христос, а имат общо с езическите ритуали. В църквите е пълно с елхи и елхички.

4. Набива се в главата на хората, че "този е денят, в който Христос се е родил", като въпреки, че някои проповедници казват, че е лъжа, те все пак казват "но сме приели, че това е денят", което свидетелства за един друг Христос, който се представя - който е роден на празника на култа към слънцето. Ако на някой му объркат рожденната дата и му честитят, той обикновено се учудва и се обижда. Колко повече би се обидил Христос, когато умишлено се казва "нека да си ИЗМИСЛИМ един Христос, който е роден на датата на култа към слънцето, защото сякаш имат връзка". Това е друг Христос.

5. Денят е наречен "свят", след като никъде в Словото нямаме заповед да наричаме определени дни "святи", освен установените от Бога празници.

6. Казват "няма нищо лошо да използваме ритуалите на езичниците, но да се покланяме на Христос", докато Словото казва:
[3] Защото обичаите на племената са суетни; Понеже |само| дърво |е| това, което секат от гората, Нещо издялано от дърводелски ръце с брадва;
[4] Украшават го със сребро и злато, Закрепват го с гвоздеи и чукове, За да не се клати;


В момента върви един много богохулен филм, който "доказва", че християнството не е нищо повече от имитация на "оригинални" египетски култове и това го "доказват" използвайки общоприетия факт от християните, че Христос е роден на 25-ти декември. Тези лъжи са мостове към повече и повече заблуди.

Проблемът на деня не е в това, че в този ден ти мислиш за Христос или за някой друг, а в това, че този ден специално е определен за поклонение на раждането на Христос - нещо, което Бог не е заповядал.

Чували сме песнички като "Днес е Рождество, празник е на вси, на този ден Исус се роди". В Словото виждаме, че празниците, които Бог беше определил не бяха за "вси", а бяха само за тези, които са от Божия народ или тези, които искат да се приобщят към Божия народ. Още едно доказателство, че празникът за "вси" няма нищо общо с Божиите принципи. Другото в това стихче е, че "на този ден Исус се роди", което се набива в главите на хората.

Поклонението на "бебето, което се роди" омаловажава авторитета, който Бог има във вселената и се започват едни сладникави "молитви" като "нека се роди малкото (сладко) бебе и в сърцата на всички" и други такива неща, които не виждаме в Писанието като пример.

Целият "празник" е основан от човеци, които се покланят със символите, които изобразяват на слънцето (както бях писал в първия постинг за символите на Ваал и слънцето при католиците). Заповядан е от човеци. Предназначен е да служи на човеци, а не на Бога. Служи за утоляване на жаждата на човека да има празници. Ако християните толкова искат да имат празници - да празнуват тези, които са определени от Бога. Защо трябва да се измислят други?

Ако Бог е определил празници, които имат определена идея, то значи тези празници са достатъчни за празнуване от човеците. Какво е недостатъчното в Божията заповед, че да измисляме още празници?

Проблемът тук, да повторя, не е в това дали да мислим или да не мислим за Христос или Словото Му всеки ден, а в това, че се потъпкват Божиите принципи и се установяват човешките.

Да не забравяме, че в човешките очи пътищата са все чисти, но Бог претегля всичко. Той е мярката, с която трябва да се съобразяваме:
Притчи 16
Всичките пътища на човека са чисти в собствените му очи, Но Господ претегля духовете.

И още:
Притчи 16
Има път, който се вижда прав на човека. Но краят му е пътища към смърт
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Коледа/Рождество Христово
« Reply #4 on: December 28, 2007, 19:03:59 PM »
Todor, основаваш аргументите си на това, че цитирам "Еровоам създаде тези празници с ясната цел да отвърне хората от Господа."

Всъщност целта на Еровоам не беше да отвърне хората от Господа, а да ги отвърне от юдовия цар, за да заздрави властта си над тях. И понеже хората бяха привъзани към Господа и ходиха да се покланят в Ерусалим, където седеше престола на юдовия цар, той трябваше да въведе нова религия и нови празници, за да не се налага хората да ходят от Ерусалим и там да се привържат към юдовия цар. Сиреч мотивите бяха дори политически, а не религиозни или духовни.

Следват няколко въпроса. Първия: Кой създаде така наречените "християнски празници"? Историческите факти сочат, че тези празници са със езически произход и са специални дни свързани с определени положения на небесните тела. При езическите религии на мистериите, положението на небесните тела има специално окултно значение при което се отварят специални духовни врати и специални енергии стават достъпни за просветените. Тези специални дати имат окултен смисъл и то не просто суеверен, а с реален демоничен ефект. Това че празниците носят имена на различни божества няма голямо значение за посветените на религиите на мистериите (Mistery religions) защото тези божества са само кодови названия за определени небесни тела. Пред непросветения народ - те са богове, но за просветените в мистериите те са източник на окултно знание и сили.

Има две ключови божества в езическия небосклон и това е слънцето и небесната царица. Тези имат много имена в различните религии, но същността е същата. В Библията имената с които тия са известни са Ваал и Астарта.

Ние знаем много добре от Писанията, че Бог се гнуси на идолопоклонството и поклонението към небесните тела.

Втор. 4:19  и да не би, като подигнеш очи към небето, и видиш слънцето и луната, звездите и цялото небесно множество, да се мамиш, та да им се кланяш и да служиш на тях, които Господ твоят Бог разпредели на всичките народи под цялото небе.

Добре питам аз как стана така, че "най-святите" "християнски" празници са баш деня на раждане на слънцето и деня на астартата (ashtaroth, easter - велик ден)? Как - това дали е станало "случайно" или има точно конкретна мотивация и цели далеч не по-чисти от тези на Еровоам? И ако Еровоам имаше политически цели, за когото отвръщането на народа от Господа беше само следствие, то дали тези които карат цялото християнство да празнува окултните празници на Ваал и Астарта са имали за цел нещо по-малко от това да подменят истинския Бог с лъжлив?

Ние още не сме видяли смисъла на цялото нещо. Тези езически празници в християнството не са нищо по малко от Троянски кон, в чийто корем врага стои и дреме докато стане съдбоносния миг да се навдигне да избие стражите на вратите на господния дом и да отвори портите на църквата за Антихриста, когото тя ще прегърне като самия Христос. Запомнете тия празници ще играят ключова роля за измамване на цялото християнство, че Антихриста е самия Христос!  И не е за учудване, ако 1700 години християнството е достатъчно сляпо да нарича деня на раждането на най-гнусния идол - слънцето - рождения ден на Исус, то лесно ще лапне по самото "слънце" когато се яви в човешки образ и ще го нарече Исус!

Пасажа от Римляни 14-та глава няма нищо общо с преобличане на езически празници в християнски и вграждането им като троянски кон за отвличане на хората към други богове. Той говори за Господните (а не езическите) празници от Закона, което ясно се вижда и написаното "който пази деня" а не който празнува деня. Пазят се дните заповядани от Закона, защото са базирани на наредба (Изх. 13:10). И понеже празниците заповядани в  Закона имат духовен смисъл, Павел казва, че някой може да ги пази и физически (щом изпълнява духовния им смисъл), някой може и да не ги пази физически (щом изпълнява духовния им смисъл) именно затова казва "за Господа го пази" и "за Господа не го пази" и в двата случая е за Господа, защото човека трябва да изпълнява духовния им смисъл.

А да прилагаме този пасаж към празнуване на окултните и идолопоклоннически празници на Ваал и Астарта е меко казано извращение на Писанията.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Коледа/Рождество Христово
« Reply #5 on: December 31, 2007, 18:04:12 PM »
Здравйте Tihomir и Watchman.
Благодаря ви за обстойните отговори. Изглежда  моят пост е бил неясен, за което ви моля да ме извините. Не е било нарочно.
Всъщност исках да питам дали според вас самият акт на празнуване е неугоден на Бога? Т.е. ако предположим че е избран друг ден, а не езически празник. И самите неща, които се извършват този ден  не са неугодни на Бога? За момента нямам никакво убеждение, че това би било грешно...
В интерес на истината аз лично не празнувам никакви специални празници - нито християнски, нито лични. Все пак мисля, че въпроса е важен.

П.П. Със всичко казано от вас съм или напълно съгласен, или нямам твърдо мнение, така че не виждам смисъл да коментирам. Ще размишлявам и ще се моля Бог да ми открива истината.

Бог да дава мъдрост и на вас!

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3961
Re: Коледа/Рождество Христово
« Reply #6 on: December 31, 2007, 18:50:40 PM »
Quote
Всъщност исках да питам дали според вас самият акт на празнуване е неугоден на Бога? Т.е. ако предположим че е избран друг ден, а не езически празник. И самите неща, които се извършват този ден  не са неугодни на Бога? За момента нямам никакво убеждение, че това би било грешно...

Аз бих искал да отговоря на това, щом това е смисъла на въпроса ти. Добре нека да видим:

1. Какво се празнува на тази произволно избрана дата?

Решаваш да празнуваш рождения ден на Исус на измислена дата? То как ще го празнуваш - ще кажеш на жена си, децата си и познатите си - днес е родения ден на Исус и аз искам да го празнувам. Не би ли било това свидетелство лъжа? Понеже това е произволно избран ден и не е истинския рожден ден на Исус. Т.е подобно празнуване би било една измама. Ако ли пък кажеш - "ами днес не е рождения ден на Исус, ние не знаем кога е, обаче искаме да го празнуваме днес, понеже ни харесва да празнуваме рождени дни, ако и да не знаем датите". Тогава няма ли да каже някой - ти реален човек ли си, човек обичащ истината, тогава защо празнуваш нещо на измислени дни. Дори самия факт, че човек от своето си сърце измисля нещо и го прави важно, за себе си, за семейството си - показва проблем защото, такъв човек се води не от Бога а от собственото си сърце. И това със сигурност е лош пример и за децата и за околните.

Бог не случайно се е погрижил действителния ден на раждането на Исус да остане в неизвестност. А и не виждаме първите християни и апостолите да проявяват какъвто и да е интерес към този ден, ако и да са имали възможност фактологически да научат кога точно е бил.

Или ако кажем добре днес ще празнувам основаването на фирмата ни преди 10 години. Имаме юбилей, или ще празнувам годишнина от сватбата - тук мога да отговоря нещо само след като изясним следващия въпрос а именно:

2. Какво означава - "празник"?

На български тази дума идва от корена "празен" и празник е ден в който стоиш празен, сиреч не работиш. На английски holiday отива по-далеч да каже, че това е "свят ден". В смисъла на православната традиция празниците са също "святи дни" и на тях трябва да се стои празен - сиреч да не се работи, защото работенето на празник е грях. С други думи и зад българската дума "празник" пак стои смисъла на "свят ден"

Сега следва въпроса свят за кого? За Бога? За човеците? За мен лично? Думата "свят" или "отделен" няма религиозно значение, а е дума за обща употреба при отделяне на нещо за конкретни нужни. Например ако отделя парче хляб за екскурзията утре, това означава, че това парче хляб е осветено за тази екскурзия и не трябва да се пипа за други цели. Това са неща святи или осветени, отделени за човешки цели. Има неща които са святи за Божиите цели, според изричните указания на Бога, и там си имаме работа със много по-сериозен тип святост.

Та тези празници за кого са святи? Ако ги припишем, че са святи за Бога, без Бог да е заповядал, то това е измама и лъжесвидетелстване спрямо Бога. Ако решим, че са святи за някакви човешки цели, които не са грях и в нарушение с Божиите заповеди, то тогава аз не мисля, че има проблем. Проблем би имало ако освещаваме неща, които са грях и нарушение на Божиите заповеди. Тогава имаме проблем. С това мисля отговорих и на неотговорения въпрос, който оставих по-горе.

И с горното като цяло мисля, че покрих поставения от теб въпрос.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

blossom

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 168
Re: Коледа/Рождество Христово
« Reply #7 on: December 27, 2012, 21:24:50 PM »

Eдна книга на английски: "Двата Вавилона" с автор Александър Хислоп, издадена още от 1916 г./ЕN/, която показва окултния произход на Коледата и т.нар. празник "рождество Христово" :

http://www.whitehorsemedia.com/docs/THE_TWO_BABYLONS.pdf

Тъй като не намерих превод на български,същата книга и на руски за тези, които се затрудняват с английския:

http://mozyr.ucoz.org/_ld/0/22_TwoBabylons.pdf

Праведният ще цъфти като палма, ще расте като кедър в Ливан, насадените в дома Господен ще цъфтят в дворовете на нашия Бог.Пс.92:12-13
"All worshipping, honoring, or service invented by the brain of man in the religion of God, without His own express commandment, is idolatry."  John Knox