Author Topic: Хомеопатия  (Read 10924 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Хомеопатия
« on: December 20, 2007, 14:42:51 PM »
Здравейте.
Във връзка с цитирания във форума д-р Гълъбов, който се самоопределя като хомеопат, бих искал да отворя нова тема.
Преди време разговарях с фармацевт, който се занимаваше и с приготвяне на хомеопатични лекарства. Това беше преди доста години, още преди да стана християнин, но си спомням ясно две неща, които ми каза:
1.Няма никакво научно обяснение как действат хомеопатичните лекарства. Всички опити  да бъде дадено някакво научно обяснение от поддръжниците на този вид медицина(това го каза той, също привърженик на хомеопатията) са в най-добрия случай недостоверни.
2.Ще си позволя да цитирам по памет второто - "Когато приготвяш лекарството много важно е да имаш положителни мисли(т.е. положителна настройка на ума, да излъчваш положителна енергия -коментара е мой), защото в противен случай лекарството може да стане неефикасно, и дори вредно(ако настройката на ума е отрицателна)."
Това определено "намирисва" на окултизъм и мисля няма да сгреша, ако кажа(на база прочетено в статии по темата), че в хомеопатията(или поне в корените и) има окултни елементи.
От друга страна на българския пазар в момента има множество фабрично произведени хомеопатични лекарства. Аз поне знам за една френска фирма, Боарон, която има доста широк асортимент. А машините едва ли са способни да вкарват елементи от рода на  "положителни емоции".  За себе си съм решил да не употребявам дори и техните лекарства - просто за всеки случай...
Моля ви, ако имате опит, знание или дори просто сте размишлявали по темата, да споделите изводите си.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3623
Re: Хомеопатия
« Reply #1 on: December 23, 2007, 12:36:04 PM »
Бих искал да се включа по темата с два коментара на доводите изложени по-горе, не защото искам да защитавам хомеопатията, а защото намирам доводите по-скоро за некоректни.

1. Това дали има "научно" обяснение за нещо или няма не е и не може да бъде довод, защото във века в който живеем, онова, което "е официално научно доказано" е често пъти манипулация и измама, и считано от поне 100 години насам официалната наука е под силен контрол и манипулация от определени заинтересовани кръгове, и почти нищо не е така, както ни се казва че е. Правя този коментар не за друго, а защото горното изказване вдъхва авторитет и надежност на "науката", когато това, което ни се поднася като наука не е нито авторитетно, нито надежно. И мнозина които се осланят на "науката" като на надежден източник на информация, ще бъдат пагубно подведени и измамени в последните дни.

2. Това да се препоръчва да не се мислят зли мисли докато се приготвя лекарство или по-какъвто и да е повод, не може да се счита за окултно, защото Библията ясно казва - "да остави нечестивия помислите си". Бог самия забранява да се мислят зли мисли и това че езичници ( ако и с погрешни мотиви ) препоръчват човек да не мисли зло, не би могло да се счита за нещо сатанинско. Окултизма е да се призовават духове и сили от отвъдното за намеса във видимото ( с явното изключение на Живия Бог, който е Дух и Когото ние призоваваме във всяка молитва), а това да се препоръчва да не се мисли зло, не би могло да се счита за окултизъм.

По отношение на хомеопатията като цяло обаче, аз бих препоръчал всеки да сложи под запор ползването й, докато не се изясни нейната същност. Аз до ден днешен не съм могъл да си изясня същността й ако и да съм поразпитвал насам натам. Има един довод, който звучи в полза на нейните практики и това са новооткритите свойства на водата да запаметява информация и да отразява в структурата си всичко до което е имала досег. До тук добре, но проблема е че хомеопатията се разпростира доста отвъд оползотворяването на тези свойства на водата. Но колко отвъд и докъде стига и на какво стъпва аз до този момент не съм могъл да си изясня и поради тази причина не мога да я считам за безопасна територия.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

JCPower

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 43
Re: Хомеопатия
« Reply #2 on: January 15, 2008, 05:50:21 AM »
Аз се занимавам като хоби сьс билки и сьм чел много книги по тази тема. Мога сьвсем спокойно да кажа че хомеопатията е 100% льжа и измама.

Ще дам един пример. Напоследак много се говори за лечебните свойства на белия чай. Препорачва се да се пие поне 1 чаша на ден. Ако 1 чаша реално има 20мг от лечебното свойство EGCG, хомеопатичния паралел има 1/10,000мг. Те вземат 1мл от течноста в чашата и я слагат в 1 литьр вода, разбьркват, вземат пак 1мл и я слагат в 1 литьр вода, и така няколко пьти колкото те си преценят. В краен резултат този краен хомеопатичен продукт има много малко от активното "лекарство."

От Бизнес гледна точка това е много печелившо защото продукта им излиза почти безплатен и го продават на огромна печалба.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3623
Re: Хомеопатия
« Reply #3 on: January 15, 2008, 12:36:48 PM »
Идеята на хомеопатията не е в силата на лечебните свойства на дадено вещество и неговата концентрация. Не знам каква е самата идея, но знам, кое не е идеята.

Има един руски документален филм "Великата тайна на водата". Ако се вземе предвид доказаните свойства на водата, които този док. филм показва - подобно разреждане може да има съвсем друг смисъл и ефект.

Мен не ме притеснява толкова разреждането, колкото философиите, които стоят зад цялото учение. При всички случаи зад алопатията (официалната медицина) стоят не по-малко пагубни философии.

А ти няма да е лошо да споделиш полезни неща за билките. Може би в отделна, посветена на това тема.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 230
Re: Хомеопатия
« Reply #4 on: January 16, 2008, 02:10:36 AM »
Аз съм дилетант по темата, но пък отвратен от традиционната (алопатична) медицина. Бих искал да попитам в тази връзка--което може да е малко отклонение--за една книга на проф. Христо Мермерски, "Енциклопедия на народната медицина и здравето", тя към каква медицинска категория спада (ако сте запознати). Чух го доктора по телевизията една сутрин и ме впечатли, но книгата, въпреки че я търсих усилено, все още не съм я намерил. Мерси.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Re: Хомеопатия
« Reply #5 on: January 16, 2008, 02:55:43 AM »
Няколко неща, които знам за хомеопатията.
homeo=същото,подобно     pathy=болест
1. Използват се вещества , които наподобяват симптомите на болестта.
Например хинина наподобява същите симптоми като маларията. Ако хинина се взима в разредена форма(за да се избегнат токсичните ефекти), организма започва да се защитава.Ако малария нападне такъв организъм, той "знае" вече как да се защитава.
Ваксините са създадени на този принцип.

2. Хомеопатите вярват обаче, че  веществата и техните разтвори имат  целителен дух. При разреждане на веществата, те трябва да се разклащат за да може да се освобождава "лечебния" им дух. Независимо на каква степен става разреждането, разтвора продължава да съдържа  "лечебния" дух.


Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3623
Re: Хомеопатия
« Reply #6 on: January 16, 2008, 02:57:32 AM »
Има една книга "Народен лечител" от Неофит Калчев. Този човек е бил уникален. Казват, че където отидел смъртността спирала, умирали само много стари хора на възраст над 90 години, и никой не умирал от болест.

Човека е бих християнин (православанен) и е прежиял много гонения заради леченията си. Можел е да бъде богаташ, но е живеел бедно. Бил е преследван от доктори (защото ги е лишавал от бизнес) и от попове (защото поради липсата на смъртност не е вървял бизнеса с опяването на мъртвите).

Той е приел задачата да лекува хора като изпълнение на Христовата заповед "болни изцелявайте".

В книгата му има някой странни рецепти, които трудно се приготвят, но повечето неща може човек сам да си приготви. Баба ми с помоща на неговата книга е излекувала от нелечими за медицината болести много хора. Всъщност тя нищо не е правила освен да преразкаже пред другите какви са съветите на книгата.

Сега има ново съвременно издание на тази книга и може да се поръча по интернет.

Предполагам, че това е народна медицина и се лекува с органични естествени средства дадени ни като ресурс от Бога чрез природата.

Аз мисля, че най-важното нещо са превантивните мерки. Бащата на медицината Хипократ е казал - "нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна". Той обаче няма нищо общо със съвременната официална медицина, защото тя е пълно извращение. В началото на 20-ти век всички медицински книги от 19 век са били пренаписани с цел да обслужват интересите на новосъздадената фармацевтична индустрия.

След което онова, което хиляди години е било естествената медицина, започва да се обявява за алтернативна, опасна, несигурна и да се преследва.

За официалната медицина има една статистика - когато лекарите стачкуват - смъртността намалява. Това говори повече от всякакви приказки и "научни доказателства".
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Хомеопатия
« Reply #7 on: June 06, 2008, 15:13:55 PM »
Моля ви,ако може кажете ,как да си поръчаме тази книга.Доколкото разбрах автора е българин.
Ама много ме заинтригувахте.
Искам да ви кажа,особено на администраторите,че пишете неща,с които съм много съгласна и че поради много от вашите написани неща Господ ме освобождава от неправилни схващания и неправилни принципи които бях приела,обаче се чувствах като пленница.Търсещия,ще намери,казва Библията.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3623
Re: Хомеопатия
« Reply #8 on: June 06, 2008, 18:35:40 PM »
Ето от тука може да се поръча книгата на Неофит Калчев (кликнете на линка): Книжарница Пингвините
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Хомеопатия
« Reply #9 on: June 06, 2008, 21:02:43 PM »
Благодаря!

IvanQS

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 149
Re: Хомеопатия
« Reply #10 on: June 06, 2008, 22:18:24 PM »
Повече от пет години съм използвал хомеопатични монопрепарати и съм изучавал хомеопатията.Купил съм си материя медика,остра патология,хронична патология,междулекарствени взаимоотношения,клиничен опит и други.Мога да ви кажа ,че когато съм ходил на лекции при изтъкнат лекар хомеопат завършил школата на Боарон и е Доктор на медицинските науки ,не ми е споменавал за философии и динамизиране на духове.Мога да потвърдя ,че истинската хомеопатия не се занимава с това иначе веднага щях да го забележа.От друга страна има множество недоучени шарлатани,които използват всяка ситуация за измама и прокарват всякакви демонични практики.Невежеството се използва не само в хомеопатията,но навсякъде,където има и най малка възможност.
Относно разклащането и освобождаването на демони мога да кажа,че всяка дейност в ,която си мислим,че освобождаваме демони ние наистина ги освобождаваме и това е чародейство ,а не хомеопатия.
Разклащането се нарича динамизиране и се използва за постигане на желаното разреждане на разтвора от тинктурата майка.Хомеопотията наистина още не е сигурна как се предава точно информацията,защото на практика нямаме доза или тя се състои от някакви мулекули.Ниските разреждания по правило се използват за остри заболявания,а високите над 9СН до 30СН за хронични.СН са стотични разреждания.Трябва да призная,че хомеопатията няма претенции  за универсално лечение.Много често е спомагателна и само понякога например при псориазис единствена,като лечение.
Нека не забравяме ,че нашия Изкупител е съвършения ,който ни изцери в раните си.На Него да бъде цялата слава.
Благодаря ти Татко за Исуса и за Светия Дух в който имаме утеха надежда и изцерение чрез вяра.
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Хомеопатия
« Reply #11 on: June 07, 2008, 00:36:59 AM »
До преди някое време не знаех нищо за тази тема, не че сега знам много, но един брат се беше заинтересувал по темата, защото лекарите му бяха преписали да си купи хапчета които той разбра че са хомеопатични и започна да чете повече за какво става дума. Резултатите от изследването и това което той ми беше споделял тогава, наистина бяха доста подозрителни и съмнителни и най-малкото което би дал за съвет е Божйите деца да се отстраняват от тези неща.

Ето една интересна статия, която говори доста:

New Age Medicine: Homeopathy
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3623
Re: Хомеопатия
« Reply #12 on: June 07, 2008, 00:54:52 AM »
Аз лично не бих се доверил на материал от доктор алопат. Алопатията не е по-малко чародейство. Тя разглежда човека като съвкупност от материални системи без наличие на дух и в някои случаи на душа. Основата на алопатията е атеизма, това по-малко богопротивно ли е от ню ейдж? Но автора на статията не изглежда това да го притеснява.

Аз се радвам, че Иван може да даде една по-близка и реална преценка, като християнин изучавал материята.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Нели

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 203
Re: Хомеопатия
« Reply #13 on: December 28, 2017, 20:47:27 PM »
А според вас може ли фактът, че хомеопатията не превръща пациентите си в абонати, може да е някакъв показател, че не е нечиста медицина?

Моите деца преди 14 години много боледуваха и минаха през хомеопатично лечение. Започнаха да боледуват все по-рядко и накрая спряха да боледуват. И сега поне от 10 години не са стъпвали при тази хомеопатичка.

Всъщност боледуват, но не им личи, не се отразява на техните обичайни дейности, и понякога дори и не разбирам, че са боледували.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Хомеопатия
« Reply #14 on: December 28, 2017, 20:57:29 PM »
Заключение като това е твърде праволинейно и като "формула" или "рецепта". Затова не може да се каже подобно нещо, тъй като и при "нехомеопатичните" медикаменти има случаи, когато човек не е абонат, но това става, защото е поел друг курс в живота и например е почнал да се храни по-добре.

Ето защо към всякакъв вид лечение, независимо дали идва в опаковка, на която пише "Хомеопатично" или "натурално" или е тип "корен от оман, стрит драконов нокът и капка дъждовна вода", трябва да се подхожда индивидуално.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?