• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Защо родените от Духа все още съгрешават?

Започната от johnny, Декември 18, 2007, 11:55:23 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 6 гости преглеждат тази тема.

IvanQS

Тази тема ми натегна много.
Никой не може да вярва и живее вместо другия.

Тит 3:10
След като съветваш един два пъти човек, който е раздорник, остави го,

Ако решите, нека се прекрати тази тема ,защото е изчерпана вече .
Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Valipeti

Цитат на: Tihomir - Юни 09, 2009, 18:52:08 PM
Valipeti,

Така и не видях къде пише, че праведният няма да отпадне никога, след като ти писахме ясно пасажи, където пише, че може да отпадне.

Аз не съм виновен, че ти не можеш да видиш. Опитах се да ти помогна да прогледнеш, но ...уви. Повече от Господ.
А такива пасажи, че роден от Бога погива, не сте ми показали - само си мислите, че сте!

ЦитатКъде, Valipeti, пише, че праведният никога няма да отпадне? Къде?

В библията ти. Но ти не виждаш!

ЦитатНапротив, точно със свободната си воля е избрал да предаде живота си на Господа и след това да Го следва, а това става вече с помоща на Божия Дух, Който е новородил неговия дух и живее в човека. Още повече, че родения от Бога човек е запечатан с Духа за Божие притежание.

Тук ясно показахме, че както е запечатан, така може да бъде и изхвърлен поради това, че не дава плод.

Тук, ясно ми показа, че гледаш, ама не виждаш.

ЦитатДо кога възнамерявате да устоявате (пребъдвате) в Господа и това тежко ли е за вас? Кога възнамерявате да "скочите от ръката на Исус"?
То си е писано, Valipeti. Ако устоим, ще бъдем с Него. Ти това не го четеш май?

А тук, отново ясно виждам, че може би не разбираш дори какво те питам, затова си повтаряш заучените фрази. Или ти идват неудобни въпросите, а?

ЦитатНе те ли е срам, че игнорираш това, което ти цитираме, а ние ти отговаряме на това, което питаш? Не те ли е срам, че въпреки, че ти отговаряме точно на въпроса, ти отново го задаваш, което означава, че не си разбрал?

Не ме е срам, защото не игнорирам нищо, а отговарям точно, но няма да повтарям за 18-ти път ясно написани неща! А като гледам ти колко "точно" отговаряш въпросите ми, направо ме е срам да водя такъв "разговор", заради четящите. Не знам теб как не те е срам да показваш олигофренични разсъждения по съвсем ясни текстове?

ЦитатЧакаме с желязното доказателство. Ние желязно ти доказахме и ти показахме как праведните могат да отпаднат.

И диамантено доказателство ти дадох, но ти дори не го видя, защото НЕ ВИЖДАШ! А ти желязно ми доказа, че дори не си наясно дали си спасен. Какво да говоря по-нататък?

ЦитатЧакаме, Valipeti. Внимавай да не увърташ отново.

Кой чакате? Годо ли? Чакайте го, може да дойде!
Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат!

Tihomir

Valipeti,

Не знам дали четеш, но то пише в Словото, че роденото от Бога е дух. И роденият от Бога дух не съгрешава. Ти това не го разбираш, защото ако ти целия беше роден от Бога нямаше да съгрешаваш, което аз дълбоко се съмнявам. Ако си мислиш, че целия си роден от Бога и съгрешиш дори 1 път, значи не си роден от Бога (по твоята логика).

Аз те попитах за праведния или за Божия човек. Ти, обаче, се излагаш много.

Ти това не можа да го посочиш и затова казваш "в библията ти". А ние ясно посочихме, че точно в Библията пише, че може да отпадне, но ти просто ги подмина.

Иначе за "олигофреничните разсъждения", ще го запомним. Ето какво пише за олигофренията някъде си:
ЦитатСъстояние на умствено недоразвитие, т.е. на вродено или рано слабоумие с три степени (идиотия, имбецилност и дебилност), което е винаги израз на органично увреждане на мозъка.

Това обвинение към нас, мисля, че е достатъчен показател за твоя характер от самото начало на форума, досега. Обвиненията ти са доста несъстоятелни и не принадлежат на Божий човек.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

small axe

ето видя ли , не си Божи човек , валипети.
Доста смешно твърдение.То скоро около тебе , Тишо , няма да останат Божии хора.С тези ти разбирания.

Всичко казано дотук в темата от наша страна тн."калвинисти" :)) , каквито не сме , ама карай , е ясно , обосновано , обяснено и онагледено със Словото.Ако и да твърдите че не е.

Това че вие не го проумявате , е понеже сте заслепени от лъжеучението , което сте приели.Да ви кажа честно , притеснявам се за вашето раждане изново.Ако се мъчите да се спасявате , сам сами , може и да не сте в Благодатта на Господа.

Но се надявам да сте , но просто да сте объркани от лъжеучението на православни и други , че човек няма сигурност дали днес е спасен и е Божие дете , ами като умре ще стане ясно. Така той цял живот е манипулиран и неуверен в Божията сила  да спасява тези които идват при Него с покаяние( постояно не еднократно) и вяра.

Жал ми е за вас , но Господ ще ви научи на истината.Дръжте това което имате.

Аз спирам да пиша , понеже няма какво повече по тази тема .Останаха въпроси на които не ми беше отговорено , но то е ясно защо.
Няма смисъл , валипети.

Бог не спасява само духа ни а ни спасява целите.И накрая ще ни даде и ново тела , не грешни , а прославени.

Поздравявам ви със следният пасаж.
" Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна. 
2 Възлюбени, сега сме Божии чада, и още не е станало явно какво ще бъдем; но знаем, че когато стане явно, ще бъдем подобни Нему, защото ще Го видим както е. 
3 И всеки, който има тая надежда на Него, очиства себе си, както е Той чист. 
4 Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие; 
5 и знаете, че Той се яви да носи греховете. В Него няма грях. 
6 Никой, който пребъдва в Него, не съгрешава; никой, който съгрешава, не Го е видял, нито Го е познал "

Tihomir

small axe,

Преди да покдрепяш хора, които наричат другите "олигофрени" и да ги наричаш "Божии хора" си помисли добре...

Това показва колко си наясно с това какво Словото нарича "божии хора", което е нещо доста очевидно. Какво да говорим за по-лукави лъжеучения като това, което изповядваш в тази тема.

Публично се вижда на какво отговорихте, как отговорихте и кое подминахте.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

mak

Цитат на: small axe - Юни 10, 2009, 15:45:07 PM
Но се надявам да сте , но просто да сте объркани от лъжеучението на православни и други , че човек няма сигурност дали днес е спасен и е Божие дете , ами като умре ще стане ясно.

Защо лъжеш? Защо не цитираш кой е казал че "нямал сигурност дали е спасен и е Божие дете"?

Що за обърканост, след като самия говориш такива неща:

Цитат на: small axe - Май 31, 2009, 13:12:43 PM
Ние , не знаем дори и за себе си.Аз не знам дали съм роден от Бога.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

mak

Цитат на: ValipetiНе знам теб как не те е срам да показваш олигофренични разсъждения по съвсем ясни текстове?

олигофрения
олиго- "душа"

1. мед. Понятие, обединяващо състояние на умствено недоразвитие, т.е. на вродено или рано слабоумие с три степени (идиотия, имбецилност и дебилност), което е винаги израз на органично увреждане на мозъка.

Матей 5:22

Заради подобно опърничаво отношение не само в тази тема, а и другите, при това от самото начало на неговото идване тук, на Валипети ще му се стопира писането във форума за 90 дни.
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

small axe

мак , защо не цитираш и после какво съм писал , за да обясня какво съм имал впредвид с това което ти цитира?
Не е хич честно да посочваш това изречение , за което съм  пояснил какво имам в предвид.

Аз имам увереност в спасението си мак.Господ ми даде такава увереност.
Колкото до позицията която защитавам , уверен съм , че това казва Словото по въпроса.За мен няма съмнение.Мислих честно по всички ваши съждения и смятам че съм отговорил на тях.Ако вие не сте съгласни , си е ваше право , което аз не оспорвам.
Радвам се ако имаш увереност че си Божие дете.
Това доколкото разбирам ,   това искаше и Валипети да разбере.
Колкото за олигофреничните разсъждения , аз не съм админ , вие си носите тази отговорност за гонене или спиране на писане за известно време,
но определено не мисля , че целта на валипети е да обижда някой , по скоро не  е съвсем наясно със смисъла на думата.Вероятно иска да каже че разсъжденията ви по въпроса са несмислени.Това не е обида според мен , ако е имал това в предвид.

constant

Здравейте!
Нямаше ме известно време. Виждам, че сте стопирали калния калвинист Валипети. Отдавна трябваше, понеже мразим нечестивите и на зла круша, зъл прът.
Тихо, обвиняваш ме за характера ми, и че не чета какво пишеш.
Старая се да чета, внимателно, това което сте писали, защото считам че е важно. Съжалявам, че пиша малко подигравателно, но пишете малко по- внимателно, за да не ми давате поводи :) .

Ето, виждам че твоят характер е непростителен и заядлив:
ЦитатИначе за "олигофреничните разсъждения", ще го запомним.
Още мен обвиняваш, че съм те нарекъл: "бе, умнико" .
Нарекох те просто - "умнико", с това добавено от теб "бе", наистина става грозно и заядливо.
Ти пък, преди това ме нарече, шаран, понеже съм кълвял стръвно по калвнистки, всякакви зли неща и съм нямал достатъчно мозък, за да ги анализирам.
Нейсе, щом съм те наранил, прости ми, ако можеш.
Твой брат констант.

constant

А за Калвин съм чувал, че бил безкомпромисен мъж на вярата.
Познавал и обичал Писанието и бил добър библейски учител.
Извел учението за предопределението от Библията. А колегата му Арминий му се опънал с учението за свободната воля, изведено пак от Библията.
И се започнал як спор, вече столетия. И никой досега не е намерил желязното доказателство, за да победи.
Изглежда, защото и двете учения ги има в Библията и те са равнопоставени.
Бог обича такива дилеми. Вж. Природата на Господ Исус Христос.

Това се наричало антиномия. Две твърдения, взаимно изключващи се, но незнайно как, Бог ги изпълнява и двете.

За Калвин още съм чувал, че вярвал, че тези избраните са Божиите чеда, братята. А другите са нечестивите - те няма да видят милост и не са братя.
И поради това той ги е мразил със свята омраза.
Също като вас. Е, кой всъщност е последовател на Калвин тук?

constant

Все пак заедно в едно сме съгласни -
" Който устои докрай - той ще бъде спасен. "
Отдавна разбрах, че със своя сила не ме бива в устояването. За това тичам в Господ Исус Христос, Той ми каза, че ми прощава греховете и ми дава вечен живот.
Затова аз ще стоя при Него, знам че вълка ме дебне отвънка.
Ще си стоя в кошарата.

Е, някои казват, че можело да реша един ден, да напусна хубавите пасища и бистрите води и медния глас на моя Овчар. И да реша, че в гората ще ми е по- хубаво.

Трябва да ми е изпила чавка ума тогава. Но не е изключено, де. Овцата (аз) е глупаво животно.

Все пак видели ли сте някога, един добър стопанин, а моят е Най- Добрия, да си остави стоката, ей така да си тръгне сама, щото акълът й не й стига?
С кръвта си ме е купил, ще ме даде ей така, без бой ли?

Tihomir

constant,

Вземи и прочети всички референции, които дадохме отначало на темата, досега за това как праведният може да отпадне.

Tihomir

Цитат на: constant - Юни 10, 2009, 21:45:27 PM
Здравейте!
Нямаше ме известно време. Виждам, че сте стопирали калния калвинист Валипети. Отдавна трябваше, понеже мразим нечестивите и на зла круша, зъл прът.
Тихо, обвиняваш ме за характера ми, и че не чета какво пишеш.
Старая се да чета, внимателно, това което сте писали, защото считам че е важно. Съжалявам, че пиша малко подигравателно, но пишете малко по- внимателно, за да не ми давате поводи :) .
При толкова много несправедливост към Исус и учениците му, те имаха много поводи да се развикат и да си "търсят правата", но те не се водеха от "поводи", а се водеха от Божия Дух.

Цитат
Ето, виждам че твоят характер е непростителен и заядлив:
ЦитатИначе за "олигофреничните разсъждения", ще го запомним.
Още мен обвиняваш, че съм те нарекъл: "бе, умнико" .
Нарекох те просто - "умнико", с това добавено от теб "бе", наистина става грозно и заядливо.
Добре, "бе" съм го добавил, но това не променя отношението ти в това изречение. Форумът е публичен и може ясно да се види.

Непростителен ще е ако има нещо против мен и сега държа яд (за което би наричаш заядлив). Нито едното можеш да докажеш, нито другото. Яков примерно нарече слушателите си "Прелюбодейци", защото бяха приятели със света. Никъде не съм казал, че имам проблем с теб, а казах, че има проблем в твоя характер, за да имаш такова отношение. Тук много хора смятат, че е както навсякъде - да си играем на "лични игри" и "лични нападки". Яков държеше ли непростителност, че каза това или яд?

Цитат
Ти пък, преди това ме нарече, шаран, понеже съм кълвял стръвно по калвнистки, всякакви зли неща и съм нямал достатъчно мозък, за да ги анализирам.
Нейсе, щом съм те наранил, прости ми, ако можеш.
Твой брат констант.
Нали знаеш, че има история на съобщенията. Потърси старателно за думата "шаран" и за това къде съм казал, че си "нямал достатъчно мозък" и тогава ще анализираме.

Искам на всички вас, калвинистите, да обърна внимание, че вие бяхте най-дълго изтърпяни, когато след толкова много игнорирани аргументи отново държите учение, което ясно бива опровергано от тези пасажи, които бяха цитирани.

Можете да видите списъка с изгонените хора като Josif, VPP, etien и други, които бяха търпяни значително по-малко, но причината беше отново същата. Запознайте се с историята им.

В този форум се дискутира разумно и целенасочено, с искреност, ясни факти и ясни аргументи. Систематичното игнориране на пасажи означава, че човекът
- или не чете
- или не иска да чете
- или като чете не разбира

Така не се води дискусия. Това е все едно да опиташ да кажеш на някой, че червеното море е синьо, а той да ти казва, че е кафяво, въпреки, че му показваш снимки.

Намерена

Темата е тръгнала много хубаво. Мисля, че накрая, в хода на дискусията, е щяло да изкристализира онова, което ще напиша. Понеже, сигурна съм, в някакъв момент, започваме да стигаме до истината, ако държим правилната посока.

Ние, християните, падаме и губим битките с греховете, понеже в Христовото изкупление се включват освен смърт и възкресение, също така, и възнесение. С него, навлизаме в богатството и силата на новото творение, което Бог ни дава в Христос. Получаваме го в момента на спасението ни, като път към небесата. И с възнесението, ние, следва да заемем небесна позиция в Тялото Христово и в Божието Царство:

Ефесяни 2:5-7
5 даже, когато бяхме мъртви чрез престъпленията си, съживи ни заедно с Христа (по благодат сте спасени),
6 и, като ни съвъзкреси, тури ни да седим с Него в небесни места, в Христа Исуса;
7 за да показва през идните векове премногото богатство на Своята благодат чрез добрината Си към нас в Христа Исуса.

Този текст показва, че спасеният човек е онзи, на когото не само са простени грехове, възкресен е от смъртта и има Божия живот в себе си. Но това, е още човек, седнал в небесни места в/с Христос. При спасението, Господ Исус, ни въздига и поставя със Себе Си в небесни места. И тази позиция на възнесение, я получаваме вътре в нас, в духа ни.

Филипяни 2:15 за да бъдете безукорни и незлобливи, непорочни Божии чада всред опако и извратено поколение, между които блестите като светила на света

Можем да сме победоносни в нашето време и епоха, само, когато станем истински светила. Защото, имаме този живот от небето и той ни свързва с небето. Ставаме небесни хора, заемащи тази позиция с възнесението ни в Христа. И в това е силата, величието и красотата на живота, който Бог ни подарява – едновременно обитаваме духовния и физическия свят, където в/с Христос, получаваме власт, авторитет и сила.

Но за да преживеем възнесението, наша е отговорността, безмилостно да умъртвим чрез Господния кръст и Духа всичко, което касае света, плътта, характера ни, нашата личност и естествения ни състав. Понеже, всички те, са несъвместими с Бог и новата природа, която получаваме при изобразяването на Христа в нас чрез Светия Дух. Затова, ако смъртта и възкресението са прогресивни или моментални действия, то възнесението е пътя, през който Духа ни води, за да заличи старото ни естество, да го изсуши и убие. След което, ни облича изцяло в новото създание, чисто, свято, добре въоръжено:

Ефесяни 6:12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.

След това, получаваме и власт, чрез която се справяме с греха и неговия източник.

Лука 10:19 Ето, давам ви власт да настъпвате на змии, и на скорпии, и власт над цялата сила на врага; и нищо няма да ви повреди.

Врагът ни има само сила, но на нас, Бог дава, в позицията на възнесение, и власт в Христос, за да се справяме с всичко в този живот – от греха до враговете ни. Който дава заповедите и командва, той има власт, така, на него му се подчиняват и покоряват. Това е смисъла на стиха в Лука 10:19. Следователно, властта е над силата и я контролира, изразява също авторитета си над нея (власт над сила).

Когато не разбираме, къде и какво е мястото, което Бог ни е отредил с Изкуплението, ние не се намираме в позиция на възнесение и губим небесната си сила. А с това губим и духовната си сила. Тогава, сме победени - от греховете, пороците, света, враговете.

В Песен на песните, можем да направим поетичен паралел и да видим, как, се постига реалното състояние на възнесение, през етапите на съзряването ни; докато Духа ни подлага на усъвършенстване в нашето съвместно пътуване. 

От света, в началото на пътя ни, все още сме много по-земни и плътски, защото макар спасени, още  живеем в Египет (конете от фараоновите колесници), пропити и вплетени сме със света (като крем сред тръните):

Песен на песните 1:9 Уподобих те, любезна моя, На конете от Фараоновите колесници.

Песен на песните 2: 2 Както е кремът между тръните; Така е любезната ми между дъщерите.

След това, минаваме през пустинята в скитанията си по време на израстването ни и работата, на която ни подлага Духа (през смъртта на кръста и възкресението, до възнесението ни с Христос в небесни места, чрез скърбите и изпитанията).

Песен на песните 3: 6 Коя е тая която възлиза от пустинята като стълбове дим, Накадена със смирна и ливан, с всякакви благоуханни прахове от търговеца?

За да ни превърне в стълбове дим, които накрая се издигат от земята, понеже ставаме подобни на зората, луната и слънцето, облечени с величие, красота и чистота. Дълъг и често болезнен процес, чрез който, сме преминали от смъртта през възкресението, но възнесението ни винаги изисква време, постоянство и съвместна работа с Духа. Понеже, който търси Господа с постоянство, покорство и вярност, нараства чрез Духа Му до такава степен, че накрая изражението, което придобива, става благородно и величествено, стига до страховитост, каквато има в една голяма войска със знамена:

Песен на песните 6: 10 Коя е тая, която поглежда като зората, Красива като луната, чиста като слънцето, Страшна като войска със знамена?

Замисляли ли сте се, какво излъчват облечени с власт (или възнесени) християни? Господ в Спасението Си, ни е довел не просто до състояние да притежаваме вечен живот, но да имаме власт и авторитет във всичко, т.е. дарил ни е с правото да побеждаваме. Такива светии, живеят изцяло в подчинение на Духа, излъчват силата и властта Му, които винаги носят в себе си, и това кара околните да изпитват страхопочитание и възхищение, дори само от вида им. А примерите ни, са в Исус, апостолите, всички верни и превъзмогнали над себе си светии от ранното християнство до ден днешен....

Сами по себе си, нищо не сме, но съградени като живи камъни в Христовото Тяло, ставаме страшна войска със знамена, непобедима, завладяваща и довеждаща Божието Царство на земята. Докато ходим по отделно, всеки в своята си посока, по своите си разбирания и мнения, не просто сме слаби и разединени, ние сме паднали на земята, загубили/лишени сме от духовната си сила и авторитет. Ето защо, въпреки новорождението, сякаш не намираме изходен път и оставаме за дълго време победени, вързани, угнетени от пороците и греховете в живота ни – понеже все още, живеем основно на земята по пустините и в прахоляка покрай пътя на живота.

Поне това е моето скромно мнение и разбиране, на база собствена опитност през всичките тези години на дирене и съзряване с Господа. Без да претендира за нещо кой знае какво, понеже слугата не е по-горен от Господаря Си.
Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18

Watchman

Мисля, че разбирам какво казваш и виждам какво имаш предвид, но някак си така написаното от теб може да се разбере само ако се добави един ключов детайл.

Ти говориш за възнесение като процес, докато цитираш пасаж, който говори за поставянето ни в Небесни места, в Христос, като факт, който вече е реалност.

Цитат на: Намерена - Август 12, 2025, 13:15:20 PM6 и, като ни съвъзкреси, тури ни да седим с Него в небесни места, в Христа Исуса;

Тук на пръв поглед може да изглежда, че има противоречие, ако не се добави още един елемент към картината, а именно, че ние сме новородени, съвъзкресени и съвъзнесени с Христос в духа. Това е факт, завършен и безапелативен.

Обаче нашата душа и нашето тяло не живеят незабавно в тези реалности, както е нашия дух. Те са тези, които трябва да минат през този процес преминавайки от поквареното състояние в света до славното състояние в Духа.

Тялото ще получи това при възкресението на мъртвите и обновяването на телата на живите светии "в миг на око", но при душата този процес трае цял живот. Този процес в Писанията е наречен "освещение" сиреч преминаване от тъмнина към светлина. По отношение на ума този процес се нарича обновяване на ума.

Без обновяване на ума, ако нашите мисли остават подчинени на матрицата на този свят, ние ще бъдем подвластни на изкушенията и съблазните на врага. Именно затова водим тази битка в теми като тази за "Плоската земя", защото тя изисква пълно обновяване на ума и отхвърляне на всички лъжи на този свят и на бога на този свят.

Другия момент е с какво нашата душа се идентифицира. Дали със себе си, или със духа, който е ново създание в Христос. Взаимоотношенията между духа и душата вътре в човека са точно такива като взаимоотношенията между мъжа и жената в семейството. Мъжа/духа е главата, жената/душата следва своята глава. Тя трябва да се идентифицира с него, а не със себе си. Тя трябва да се отрече от себе си и да се идентифицира със своята глава.

Ще ви дам пример как това работи на практика:

Идва противника и ви внушава съблазнителни мисли, неща които вашата душа намира за привлекателни и желателни. По същия начин Ева в Едем повдигна очите си и счете, че дървото за познаване за добро и зло е приятно и желателно. /Бит. 3:6/. В този момент тя не мислеше за това, което съпруга й иска от нея, а за това, което на нея й се иска. Същото се случва с нашите души, когато са в изкушение. След като тя посегна към желателните за нея неща и яде, нейния съпруг се идентифицира с нея (а не с Бога, защото глава на жената е мъжа, но главата на мъжа е Бог) и яде заедно с нея и така съгреши заедно с нея.

Ето защо когато дойдат изкусителни мисли и желания във вас, вие трябва да разбирате, че това не са вашите мисли и желания, вие сте ново създание в Христов, вие не можете да съгрешавате. След като осъзнаете това просто изповядайте:

"Това не са мои мисли, нито това са мои желания, това не е моя път и това не е моето бъдеще. Аз не мисля така, нито живея така, аз съм ново създание в Христос и желая и върша само онова, което е право и угодно пред Бога."

В този момент изкушението губи всякаква власт, сила и привлекателност над вашата душа, тя се е идентифицирала със своя съпруг, с духа, чиято глава е Христос. Дявола придобива власт над душите ви, само ако повярвате на неговата лъжа, че това са вашите мисли и желания и че вие много ама много искате те са се случат.

Вместо да говори с дявола Ева трябваше да повика съпруга си и да каже - каква е нашата позиция по отношение на това дърво, какво е нашето стоене в Христос (Божията инструкция)? И Адам щеше да я утвърди в истината на Божиите заповеди и тя щеше да стане свободна от изкушението на сатана. Писанието ясно казва, че Адам не се измами, но Ева се измами. Адам знаеше какво прави когато съгреши, докато Ева беше заслепена от лъжите на змията.

1Тим 2:14  И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.

По същия начин нашия дух няма да се излъже, той е ново създание в Христос. Нашата душа е склонна да се лъже, затова тя трябва да се отрече от себе си, от това, което тя мисли за вярно, за желателно и за привлекателно и да се идентифицира 100% с истината за онова, което Бог ни е направил да бъдем в Христос.

Ето защо всяка нечиста мисъл, всяко неправедно желание, всеки изблик на неправеден гняв, това не сте вие, това не са вашите мисли, вашите желания и вашия начин на действие. Ние сме създадени в съвършена правда и с непорочен характер в Христос. Всичко което не съответства на тази истина - не е от нас!.

Това е и причината родените от Духа да съгрешават, а именно, че понякога те избират да последват лъжата на изкушението, а не истината на новото създание в Христос. А най-голямата лъжа на всяко изкушение е че това са наши мисли и наши желания. Тази лъжа е по-голяма и по-пагубна от онази, която казва, че греховните неща са желателни и привлекателни. Християните попадайки под изкушение започват да се борят с желанията, които те вече са приели за свои. И затова често губят битката. А битката се печели (или губи) още на ниво идентичност. В Христос ние не сме способни да желаем греховни неща. Ето защо всяка симпатия към нещо греховно не идва от нас, това не сме ние, това са вражески лъжи.

Ако осъзнаете написаното по-горе и се научите да го прилагате вие ще познаете свобода от грях и изкушения, каквито дори не сте очаквали че са възможни.

Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.