Author Topic: ЯДЕМ ОБЛЪЧЕНИ ХРАНИ  (Read 5543 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
ЯДЕМ ОБЛЪЧЕНИ ХРАНИ
« on: January 04, 2008, 21:16:48 PM »
ЯДЕМ ОБЛЪЧЕНИ ХРАНИ

източник на статията: http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=3243

Страх след Чернобил

"Хората много се страхуват от радиация" - казва Милена Иванова от Националната лаборатория.

- Смятат, че е нещо лошо и опасно, но според мен това се преекспонира. В много отношения облъчването запазва хубавия външен вид и чувството за прясно. Философията е да е информиран потребителят и той сам да избере дали ще яде тази храна. Радиоактивното облъчване е екологично и е алтернатива на химическата обработка на продуктите. Една червива ябълка носи много повече опасност заради токсините."В момента българските чайове не се облъчват, защото още няма лицензиран реактор за разлика от вносните. Кафето се обработва още в Бразилия за да се унищожават различните животинки. Експертите признават, че колкото и да е безвредно облъчването, при месото се получават специфични мазнини. Успокоителното е, че са в малки концентрации. Могат да ги уловят само свръхчувствителни уреди. Те не могат да установят каква е била мощността на облъчането, категорична е д-р Веселка Ганчева от Института по катализ при БАН.

Върволица метални бидони бавно пъпли върху лентата на конвейера.

Те са пълни с лекарства. Постепенно навлизат в радиоактивната зона. В средата на изолираното помещение е източникът на облъчване - кобалт-60. В продължение на часове металните съдове два пъти обикалят около него.

Те са бомбардирани с гама-лъчи и на излизане вече са абсолютно стерилни. Всички микроорганизми в тях са избити. Точно по същия начин, както лекарствата, се облъчват и хранителни продукти, които ядем всеки ден. Досега те са облъчвали продукти само за износ. Вече се е подредила дълга опашка от чакащи да прекарат през реактора боб, леща, картофи, ориз, червен пипер, месо, гъши дроб, билки, гъби... Капацитетът на инсталацията е от 2,5 до 5 тона на денонощие.

"Виждате ли тези кайсии- личи ли по нещо, че те са облъчени?" - усмихва се Ангелина Тодорова от Националната лаборатория по радиобиология и радиационна защита. Тя вади плодовете от чаша, на която има надпис "облъчени".

Кайсиите в нея нито на външен вид, нито на вкус се различават от тези, които се продават в магазините. Оказва се, че пазарът не само в България, но и в цял свят буквално е залят от облъчени храни.

Скандалното

е, че ги ядем, без да подозираме. На практика не могат да бъдат вкарани в реактора само яйцата, защото ще се сварят. Затова пък яйчният прах задължително се подлага на такава обработка. Също и пилетата, месото от всякакъв вид. Морските дарове и рибата задължително се бомбардират с гама-лъчи.

Повечето производители, въпреки изричните изисквания на законите във всички страни по света, предпочитат да си спестят логото и етикета за облъчена храна. Поради липсата на апаратура у нас досега нямаше начин да бъдат хванати некоректните производители и търговци. Радиационната обработка на храните може да бъде разкрита само от свръх скъпа апаратура. Отскоро с такива уреди, доставени по програма ФАР, е оборудвана Националната лаборатория по радиобиология и радиационна защита. "Започваме проверки и

до края на годината

вече ще има резултати" -убеждава физичката Милена Иванова, ръководител на отдела за контрол на облъчените храни. Глобата е символична - при първо нарушение търговците се наказват от 1000 до 3000 лева. Досега няма глобен, потвърждават от Министерството на здравеопазването.

България е била номер едно в радиационното стерилизиране на храни на Балканския полуостров. В годините на социализма под гама-лъчите са минали стотици хиляди тонове плодове, зеленчуци, билки. Експерти успокояват, че облъчените чушки и домати са експедирани в чужбина.

"Първата сделка в света с облъчени храни е пратка картофи, които СССР продава на САЩ" - разяснява Милена Иванова. След това пазарът на радиационно стерилизирани храни се отприщил.

С облъчването се унищожава всичко живо в храната - от буболечките в боба до

невидими микроби

в бройлерите. Привържениците на радиацията подчертават, че тя ликвидира опасността от болести като салмомонела. Облъчването удължава срокът на съхранение на храните. Затова не е странно, когато по Нова година в магазините се продават аржентински пуйки от миналия век! "Другият вариант е храните да се обработят с токсични химикали, които са много по-вредни. Те не са и по-евтини " - категорична е Нели Бошнакова, отговорник за радиационната безопасност в "Софарма". Трудно е да се определи цената за облъчване -зависи от вида и количеството на храните. Най-евтино излиза облъчване срещу насекоми.

Далеч не всички храни се подлагат на облъчване. В света е прието като безусловно правило детските храни и млека да не се пъхат в реактора. "Избрани са само тези продукти, при които радиацията има полезен ефект и не се нарушават вкусовите им качества и мирисът. Затова те не са вредни за хората" - допълва Милена Иванова.Космически опит


Още през 1916 г. в Швеция по този начин се опитвали да съхраняват ягоди. През 1921 г. технологията е патентована в САЩ, а девет години по-късно - във Франция.

За популяризиране на метода голяма роля имат космическите програми на НАСА. Оказва се, че облъчването с гама-лъчи е незаменим метод за приготвяне на космическа храна, Очевидно, че космонавтите не страдат от тази храна.

През 1977 армията на САЩ прави експеримент с този вид храни и тяхното действие. Доказват, че са безвредни. През 1983 г. се чуват обвинения, че резултатите от експеримента са фалшифицирани.

Излъчване причинява йонизация на атомите. Процесът нарушава структурата на молекулите, води до образуване на свободни радикали. Препоръката е да се защитаваме от тях с антиоксиданти, каквито са витамините А, С, Е. Но в облъчената храна витамините са намалени до 80%. Особено уязвим е витамин А.

Облъчването не унищожава всички микроорганизми. Остава бактерията на ботулизма, причиняваща отравяне от консервирани продукти.

Учените до момента нямат еднозначен отговор безвредно ли е облъчването на храните. Продуктите безспорно променят химичния си състав. В обработените с радиация храни се образуват съединения, които не присъстват в природата и които са вредни за здравето. При облъченото месо например се покачват нивата на бензена с 650%, който е канцероген.Ядрено консервиране


За радиационната обработка на храните е разрешено да се използват гама-лъчения от радиоизотопите кобалт-60 и цезий 137, а също и ускорени електрони.

Първите промишлени инсталации у нас са отпреди 1990 г. Облъчват лекарства, стерилизират се медицински продукти за еднократна употреба - марли, бинтове, спринцовки, хирургически дрехи, ръкавици. В онези години са работели 4-5 инсталации. Поради липса на пари те спират. Сега за лицензиране се чака и апаратурата, закупена от частни фирми. Турците тръгват след нас да облъчват, но днес им дишаме праха. Те имат два много мощни гама-облъчватели. Гърция продължава да е пас, но в Румъния вече са се обзавели с много мощен реактор.

Северна и Южна Америка са челници в облъчването. В САЩ и Канада имат технология, която позволява облъчено месо да се пази до 5 години при стайна температура. Не пускат за износ храни, без да ги прекарат през реакторите. Китай, Япония, Индия, от която идват тонове подправки, също са отличници. Зърното се прекарва през реактори като фитозащита в много страни и най-вече в Индия, Япония, Русия. На техните пристанища се обработва всяко
зрънце, което влиза и излиза. В САЩ не допускат да влязат манго и папая, ако не са сигурни, че са облъчени.

Европа се отнася доста по-предпазливо, продължава да спазва повече ограничения. Франция има 6 реактора и обработва задължително жабешките бутчета, птиците, морските дарове. Холандия се сочи като отличник в "ядреното консервиране". Не пуска морски дар, без да е бомбардиран с гама-лъчи. Компания и правят Белгия, Италия, Испания и Великобритания. В Германия твърдят, че облъчената храна е само за износ. Само Швейцария и Австрия нямат реактори.

Бившият соцлагер не изостава. Полските картофи са облъчени, за да не прераснат. Чехия набляга на билки, подправки и замразени зеленчуци. Унгария прекарва през лъчите подправки, зеленчуци, билки, плодове. Законодателството на Евросъюза за облъчените храни е доста двусмислено. С Директиви 2 и 3 от 1999 г. е прието, че гама-лъчите могат да се пускат само на сушени билки и подправки, но е оставена вратичка в закона. Държавите до окончателното приемане на т. нар. позитивен списък запазват това, което са обработвали до този момент. Всички без изключение са си запазили месата, плодовете, зеленчуците, ядките. Всяка година са задължени да изпращат доклади за съоръженията, които имат лиценз да облъчват.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: ЯДЕМ ОБЛЪЧЕНИ ХРАНИ
« Reply #1 on: January 04, 2008, 22:32:43 PM »
Quote
Учените до момента нямат еднозначен отговор безвредно ли е облъчването на храните.

"Учените" никога нямат еднозначен отговор за вредността на нещо, когато са намесени мощни корпоративни интереси. Ето защо гласът на "учените" отдавна не е меродавен и не може да им се гласува никакво доверие. Вместо да ги слушаме на нас ни остава да прилагаме съвсем различен принципен подход към разбиране на онова, което е полезно и вредно.

Тялото е създадено от Бога, както и храната за него. Ето защо правилния принцип на хранене би трябвало да бъде - да се храним само с ония храни, които са пряко създадени от Бога посредством природата. А като приемлива може да бъде само проста топлинна обработка, от рода на печене, варене и евентуално замразяването.

Аз отказвам да приемам и да се доверявам на всякакви химически, генни и радиационни обработки на храната. Бог не е имал това предвид, като е създавал храната за човешкия род.

Чрез този прост принцип можем лесно да селектираме храните които да ядем. А "учените" да оставим да говорят каквото си искат. Страшния Съд ще им въздаде заслуженото.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

humble_meekly

 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 13
Re: ЯДЕМ ОБЛЪЧЕНИ ХРАНИ
« Reply #2 on: January 08, 2008, 20:35:27 PM »
Общо взето голяма част от храната която се предлага масово е облъчвана.Тогава за какво селектиране говорим изобщо,като всичко е облъчено?
2Ch 7:14  и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3336
Re: ЯДЕМ ОБЛЪЧЕНИ ХРАНИ
« Reply #3 on: January 08, 2008, 20:41:15 PM »
Статията казва, че е облъчена вносната храна, българската не е все още...
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 934
Re: ЯДЕМ ОБЛЪЧЕНИ ХРАНИ
« Reply #4 on: April 05, 2011, 18:31:44 PM »
източник на статията: http://www.healthiertalk.com/irradiated-food-causes-brain-damage-0701

Статията е на английски, но се посочват правени тестове в различни години и вредата от тях по експерименталните животни.

Като цяло както и при другите видове експерименти на фармацевтичните компании се цели разболяване и зависимост към тях.
Мир вам. Благодат да бъде с всички ви. [Амин]