Author Topic: Съботата: Божията свята Почивка  (Read 24838 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #60 on: February 17, 2016, 11:21:36 AM »
small axe, от една страна ап. Павел е никой та да отмени светостта  на съботата и Божия закон, а от друга във въпросните стихове само липсата на доверие в Бога, може да накара човек да вид това, което смяташ ти, че казва апостола.
Цялата ритуална система на евреите са сянкови обреди и празници за предстоящото пришествие на Господ. Но декалога не е сянков закон. Какво сянково намираш примерно в "Не убивай"? Всеки празник за евреите е наречен събота, защото думата събота за тях означава почивка. Това са сянковите съботи (празници, почивки), които нямат нищо общо с четвъртата заповед.
Съботата при мен се състои на първо място в изключване от светските ангажименти под всякаква форма. Тя е празник, какъвто е среща с любим близък. При мен се състои от богослужение, песни за възхвала, общуване с Бога и ближни. Споделяне на евангелието с невярващи, помощ за нуждаещи се и всичко друго, което Исус и апостолите правеха в съботни дни. Не намирам за уместно да изброявам, пък и не би било възможно. В различните съботи Бог дава различни неща на които може човек да се посвети в служенето си. Ако е валидно, че трябва да любим Бог повече от всичко и ближния както себе си, то в съботен ден имаме възможност да изпълним това със съдържание на 100% (макар, че в несъвършенството си не успяваме), тъй като Бог ни е дал тази възможност. С това не желая да давам пример, защото примерът е Исус и близостта с Него би научила всеки какво да прави в съботен ден. Просто отговорих на въпроса.
Quote
Също какво според теб значи, че Господ Исус е господар на съботата? Като господар, значи, че може да прави каквото не е позволено на тези дето не са господари, или? Например Господ Исус господар ли е на кражбата, на лъжата, на прелюбодейството? Защо на съботата е господар, а на лъжата не е?
Съботата е период от време - 1/7 част от всичкото време. Аз го разбирам, в контекста и на други библейски текстове, като желание на Бог изцяло на 100% в мисли, думи и дела да Му се посветим този ден. Затова Той го е определил като свят, дал му е още от сътворението специално предназначение. Светите неща не са като останалите. Те пряко се отнасят до връзката между човека и Бога, или по-точно до пътят към възстановяването й след грехопадението.
Въпросът "Като господар, значи, че може да прави каквото не е позволено на тези дето не са господари, или?" определено не го разбирам и не мога да отговоря. Като се има предвид, че Бог е еталона за морал, не схващам какво точно имаш предвид под "може да прави каквото не е позволено". Господ никога не прави каквото не е позволено. Обясни, ако обичаш и какво разбираш под "Господар на кражбата, на лъжата и прелюбодейството"? Ако съботата е период от време, който Бог желае да освещаваме, да се посветим изцяло на възстановяване на връзката си с Него, да е пълновластен Господар на мисли думи и дела, то не разбирам въпросите ти? Надявам се да изясниш, какво имаш предвид.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 894
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #61 on: February 17, 2016, 12:23:24 PM »
Quote
small axe, от една страна ап. Павел е никой та да отмени светостта  на съботата и Божия закон, а от друга във въпросните стихове само липсата на доверие в Бога, може да накара човек да вид това, което смяташ ти, че казва апостола.

Е те, точно това е, аз не вярвам по този въпрос като теб и това и ти пиша. А ти щом така вярваш, прави каквото смяташ, че е правилно..

А относно това дето те питах, то е защото фарисеите са виждали, че Исус в събота прави неща които законът забранява и Той им казва, че е Господар на съботата.

small axe

 • Слугуващ
 • *******
 • Posts: 894
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #62 on: February 17, 2016, 12:47:42 PM »
Stelu, няколко пъти ти написах горе, ти си пази каквото искаш, но не карай и съди другите, че не пазят даден ден като тебе.. Това е което е проблем и то сериозен. Павел го казва, не аз.
Чети посланието към Галатяните. Днес, Божият Израил имаме сключен с Бога нов завет. В евангелията и посланията са описани нещата които апостолите са говорили на повярвалите, да пазят, и там няма и помен от спазването на събота, а има дори неща обясняващи , както думите на Павел които ти посочих относно пазенето и непазенето на ден. Не съди чуждите слуги. Това правиш досега, макар и да не смяташ така.. Ако искаш пази си деня. Тук няма смисъл повече да продължаваме по тези неща да пишем. Чухме те, разбрахме те, не се съгласяваме с теб, никой, посочваме ти да четеш Павел в римляни и посланието към Галатяните, това ако не искаш, добре. Не си отговорен за никой тука, вече нали си ни предупредил?
Спокойно, ти си пази, каквото си вярваш и остави нас, да вярваме както четем в Писанието.. След като виждш че тук никой не ти приема доводите, и ти казваме, че Божият Израил, не е старият Израил под закона на Моисей, приеми го. Ако не можеш, това си е твой проблем, като си казал каквото си казал , нали нямаш вече отговорност, защо настояваш? Ето меко си пишем, спокойно, но ако продължиш, ще си помисля, че целта ти не е да предупредиш някой за нещо което ти си вярваш, а да индоктринираш някой, а това е проблем. Остани си с мир..

Stelu

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 38
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #63 on: February 17, 2016, 13:25:42 PM »
Quote
Аз не спазвам останалите от десетте заповеди, защото ги е имало на плочата. И не ги спазвам, защото са закон за мене. Аз естествено ги искам. Самото естество учи така. Това е желание на духовния човек.
Палко, точно това се опитах да обясня неколкократно, че духовният човек, онзи, който се нарича Христов би следвало естествено да спазва десетте заповеди. И не той ги спазва, а Христос, който живее в него. Така, че сме на едно мнение до тук. Заповедите на плочите са написани за нас обаче, като ориентир, да се познаем дали сме Христови. Именно на това призовавам всеки един от вас. Затова и ап. Павел написа:
Римляни 3:20 Защото ни една твар няма да се оправдае пред Него чрез дела изисквани от закона, понеже чрез закона става само познаването на греха.

Quote
И ти отговарям, както вече ти беше отговорено. Бог не иска от нас да пазим съботата за Него. Това е един ден в седмицата бе. Смяташ ли, че на Бог му е достатъчен този един ден.
Не Палко, не мисля, че този ден Му е достатъчен и ми е непонятно фиксирането на разсъжденията ти само в пазенето. Съботната заповед има много повече елементи, които обхващат повече отношението ти към другите и Бога, отколкото теб самия. Само вяра би могла да те отведе до това разбиране, а не човешки разсъждения.
Quote
Той иска всеки ден да пазиш, както би пазил съботата. Е къде е бунта? Не е ли в тебе, че отказваш да приемеш това което Исус направи? Или по-точно да приемеш, че Закона беше трансформиран в нещо много по-голямо и лично от точки, правила и ритуали?
Убеден съм, че не по-зле от мен знаеш, че няма как всеки ден да не работиш, а и това отново би било нарушение на заповедта. Виж, в момента всячески се опитвате да надхитрите Автора на закона за да се изкарате праведни. Не мога да нарека това по друг начин, освен служене на лукавия. И отново припомням, дори да си в състояние да не работиш 365 дни в годината, това не те спасява. Просто те прави да си мислиш, че си усъвършенствал закона и вярващ в спасение чрез заслуги.

Quote
Като каза, че вече само ако човек погледне жена за да я пожелае, той е прелюбодействал с нея в сърцето си, отмени ли заповедта "Не прелюбодействай!" или я направи много по-дълбока? И като стана следното:
2. А някои от фарисеите рекоха: Защо правите това, което не е позволено да се прави в събота?
3. Исус в отговор им рече: Не сте ли чели това, което стори Давид, когато огладня той и мъжете, които бяха с него,
4. как влезе в Божия дом, взе присътствените хлябове и яде, даде и на ония, които бяха с него, които хлябове не е позволено никой да яде, а само свещениците?
5. И каза им: Човешкият Син е господар на съботата.
Какво да съдим? Че Исус е престъпник и нарушител на това което ти прокламираш ли? Не ти ли показва всичко това, че не е важен деня а е важен целия ти живот? Ако ти "посвещаваш" само един ден от седмицата за Него, как съдиш онези които искат да му дадат цялата седмица? защото точно това ти обясняват всички. За всички дни става въпрос вече а не само за един.
Точно така, закона е неизпълним от човек, защото дори и да не прелюбодейства физически, той го допуска в мислите си. Човек не е в състояние да изпълни закона, защото дори да не работи в събота,  няма как да фиксираш мисълта си само във връзката си с Бога. Затова пък, ако Христос живее в човека, той не би търсил промяна в закона, тъй като законът би бил изпълнен от Христос. Не разбирам, защо сте такива легалисти. Ако Давид и хората му ядоха от хлябовете, те поради бунт и нежелание да се покорят ли го направиха, или поради нужда? Не е ли закона израз на Божията закрила, грижа и любов към нас? Хубаво цитираш Матей 12 глава, но защо избирателно, зящо не обърна внимание на стих 12? Не схващаш ли духа на закона?
Матей 12:12 ... Затова позволено е да се прави добро в съботен ден.
Това е идеята на закона - добро, любов. Всяка проява на любов, ако не съдържа в себе си елемент на бунт срещу твореца е добро и е позволено да се върши в съботен ден, казва тук Господ.
Quote
Ако ти само в този един ден  си решил да "а да освещаваме съботата, да я празнуваме, да посветим мислите, думите и делата си в този ден на Него, да загърбим злободневието и да бъдем в Неговото общение, да Го прославяме"(това са твои думи), то какво правиш в другите 6 дни? Каквото си искаш ли? И не се ли сещаш за Него през тях? И да не би да смяташ, че само в събота трябва да се живее за Господа а останалото време си е наше? Е, пак те питам, къде е "нашия бунт"? Че искаме да направим шест пъти повече от това което ти ни караш ли?Защото за нас всеки ден е за прослава на Господа и за общение с Него. Това вече е писано неколкократно.
Всъщност аз не съм решил нищо. Господ прави каквото има да се прави. Той изпълнява заръките си в мен, не аз и го прави доколкото Му позволявам, защото не съм съвършен. В този смисъл (надявам се че си искрен в твърдението си), за теб, както и за всеки друг е невъзможно да освещаваш дори един, да не говорим за 7 дни в седмицата. И Бог не е пожелал това. Но разбира се това е една удобна илюзия да се мислят някои за посветени християни, като игнорират факта, че не са такива предвид на "огледалото" - Неговият стандарт за нас.
Quote
За това казвам, че е изчерпана тази тема. Обяснявано е вече на други, които са си държали "единия ден".
Явно това не е изчерпана тема. Не забелязвам да сте наясно с проблема.
Quote
Прочети си Галатяни (особено 3-та глава) и виж какво се казва за изпълнението на Закона. Изобщо може да си попрочетеш Новия Завет и всичко което пише за изпълняването на Закона и какво Исус е направил с него.
Не само трета глава на Галатяни, цялата Библия твърди едно и също - спасението е в следствие връзката ни с Христос. В спасения човек живее Христос. Законът служи само да разкрие престъпника и да го отведе при Христос. Но веднъж отведен, това не означава, че той е завинаги Христов. Затова Христос казва, че закона ще го има, докле не премине небето и земята, за да имаме възможност да се оглеждаме в него и да разбираме дали сме Христови. Ако го няма законът, ние ще изглеждаме праведни в собствените си очи (няма какво да ни изобличи в престъпление) и ще се извратим във вярата си. Не си въобразявай, че всяка вяра е спасителна. И бесовете вярват, че има Бог, но това не ги спасява, защото са отхвърлили огледалото. Към бесовска вяра ли да се стремим?

Quote
Кой е този друг ден бе Stelu? Кой е денят "днес"? След като всичко с пазенето на съботата си е по-старому, защо се определя друг ден? Така пише, нали? Сега сам Павел ли ще "стане престъпник", както ти наричаш всички които не пазят съботата? За какви неща си позволява да говори той? Наясно ли си с денят "днес"? Достигнал ли си до тази почивка ти или още си почиваш в старата? Исус само в събота ли трябва да живее в тебе или в тайната на "днес". Като пиша тайна, го отнасям към тебе, защото ти явно не разбираш значението на това слово. Прави каквото искаш и живей както искаш. Спазвай дни и месеци ако щеш.
Текстът в Евреи 4 гл. е подвеждащ за хора, които не са водени от Духа в търсене на истината. Няма такъв ден "днес". Става въпрос, че от днес можеш да влезеш в Божията почивка, но това не е в смисъл, че се променя декалога. Това е в смисъл, че онези, които си мислят, че могат да направят нещо за спасението си с лични усилия (спасение чрез дела), днес, ако разберат вестта могат да се предадат на Христос и да си починат от делата си. Тоест, не са нужни напъни от тяхна страна, Исус ще направи необходимото. Странно е да си мислиш, че Неговото дело се изразява в премахване на четвъртата  или коя да е друга заповед. Все още никой не е изтъкнал една смислена причина това да се прави.

Quote
Ако си решил да изявяваш Истината, то първо е разбери и после навирай доводите си в очите на другите, обвинявайки ги че не са се покаяли "както трябва" даже. А това което ти се пише е взето от Словото. Чети и мисли! Но първо се помоли да паднат "люспите от очите ти", защото в момента явно имаш такива и не можеш да прочетеш ясно написаното обяснение за всичко което говориш. Или просто не го четеш изобщо.
Тези изречения с пълна сила важат за теб, а май и за повечето от останалите. :) На много повърхностно ниво се оставяте да бъдете отвлечени.

Quote
И последно да те питам, в посланието към Евреите, когато има дава наставления как да живеят(след Исус), защо не споменава нищо за пазенето на събота? Казваш важно е това и без него не може. Е като е толкова важно, защо никъде го няма като наставление? Да не кажем, че заповед трябва да е според тебе? Ама първо прочети и после отговаряй. Иначе ще си "пуснеш пак радиото" и няма смисъл от нищо.
Вече отговорих на този въпрос веднъж. Вероятно четеш отговорите ми отгоре отгоре, или люспите ти пречат. Първо, на две места в Библията е даден целия закон, а за съботата като за свят ден се говори вероятно на повече от 200 места. Ако това не е достатъчно за човек да я приеме, то не ми е ясно какви чудеса би трябвало да се случат за целта. И второ, не е нужно човек да пази съботата, а Христос, който живее в него. Ако някой не Го е допуснал да управлява живота му, и всеки ден да пази събота, няма да отиде в рая. Защото това е пътя към фарисеството, но не към рая. За жалост обаче, фарисейското отношение на някои към Бога (съответно закона, който е израз на характера Му) им пречи да схванат идеята.
Като заключение ще кажа, че единственото, което ние можем да извършим и трябва, е да изберем на кого се покоряваме. От там насетне всичко се подрежда, защото имаме всемогъщ Бог, но Който не насилва никого.
Ако някой схване за какво говоря днес, днес да даде сърцето си на Исус, да не чака друг ден. :)

Todor

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 173
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #64 on: February 17, 2016, 14:59:58 PM »
Е, братя... ако вече сте се убедили в безсмислието на опитите за диалог, може би е време да преминем към предварително известния финал.

Палко

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 138
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #65 on: February 17, 2016, 15:14:19 PM »
Да. Безсмислен е наистина. То беше ясно от началото де. Такова закоравяване не се разбива с думи и мъдрост. Нека този "Исус" който е приел в себе си се грижи за него. Ясно е че Религията служи на доктрините си а не на Истината! Не искаш да предадеш всеки ден на него и за това си държиш на "единия специален ден"!!! Удивява ме твоето непокорство. Обвиняваш другите, че "служели на лукавия" при положение, че ти занижаваш многократно това което Бог очаква от тебе. Бъди си "свят" тогава в "твоя специален ден" а за другите дни един ден ще му обясниш и на Автора, защо не било възможно да ги "осветиш" като съботата. Как невъзможно било и за това си се съсредоточил върху това "което ти е заповядал". Зарови си си таланта на дълбоко, че да не изчезне. :) Макар че с него и без него, съдбата е една. Дано разбра за какво говоря. Вероятно не ама нищо........ И между другото е много забавно как като някой ти каже нещо че не разбираш или подобно и ти му отговаряш със същото. :)))) Кажа ти че имаш люспи и ти веднага го използваш в следващия си пост за мене. Някой друг ти каже нещо друго и ти пак така му го връщаш. А за фарисеите само ти споменах ама ти се обърка и ме нарече "дребна фарисейска душица", че после се извинява чак. Да не минавате някакво такова обучение? Аз това го правих, като бях на 6-7 години. От възрастта си беше. :)))))) Несериозно е. Питай някой там по-висш няма ли други по-ефикасни приьоми, че да не се излагаш и с това поне.

The End

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #66 on: March 26, 2016, 19:27:00 PM »
Аз съм нов тъдява, но ще изкажа моето мнение.
 Според мен когато става въпрос за сблъсъка между закона и благодатта на нашия Господ Исус Христос трябва да го гледаме преди всичко в посока взаимоотношения- тоест между Исус и нас трябва да има духът на осиновлението- тоест, ние по силата на това, че Исус живее в нас, сме Божий синове и дъщери- законът е даден от баща ни. Освен това сме и невяста- законът ни е даден от нашият съпруг.
 Исус Христос ни Е и Син- Той обичаше да нарича себе си "Човешкият син", Исус Христос ни е още и брат и слуга. Това са връзките на роднинската любов- това е онази любов описана в 1 кор. 13 глава. На израилтяните им се даде възможност да имат лична връзка с Бог по същия начин каквато имаме ние сега, без нуждата от закон, но те казаха на Моисей "Не, ти ни предавай Божията воля, а ние ще слушаме!" И Моисей им я предаваше, но можем да видим доста често Божии хора доверяващи се на Бог директно в пълен противовест с Моисеевия закон и пак приети! Авраам имаше Сара за жена, но в условията на многоженството той се ожени и за Агар, от която има син- Исмаил!
 Бог го накара да се разведе с Агар!(Това, което Бог е събрал човек да го не разлъчва)
 От йерихон е спасен един единствен жител заедно със семейството си и това е БЛУДНИЦАТА Агар! Тя би трябвало да бъде убита с камъни. Прословутия пример на Соломон- подялбата на детето между онези две жени.... блудници! Две блудници отиват при царя да делят детето си, без страх че могат да бъдат убити с камъни!
 Самарянката е живяла с четири мъже, а и сегашният не й е мъж... Исус не каза прощават ти се греховете, нито пък каза нещо в стил "горко ти"! Тоест Той не я обвини в грях!
 Да не говорим за заповедта "Не убивай" Старият Завет е пълен с убийства, но интересен е Новият- спомнете се какво се случи с Анания и Сапфира- Петър ли ги уби или Бог? А Бог убиец ли е? Какво бихте направили сега ако Св. Дух. изрече слово на смърт срещу някой и той излезе студен от църквата?
 В светлината на това, изпълнението на закона се състои само в едно- ролята му е да бъде детеводител! След като детето порасне, той става голям човек и има директни взаимоотношения със Своя Баща, със своя съпруг и със своя брат, базирани на 1 кор 13 глава! За това Павел казва "всичко ми е позволено, но не всичко е полезно. Всичко ми е позволено, но аз не искам да бъда обладан от нищо" Обладават демоните ако не си осиновен, ако не си съразпнат с Исус и не живее Исус в теб. Исус е оригиналният Божии син- ние сме синове, ако сме осиновени, а сме осиновени ако Исус живее в нас, а Исус живее в нас, ако изпълняваме първите две заповеди и ако сме пораснали да разберем 1 кор 13 глава. Ако не- нуждаем се от закон! Това се отнася и за съботата, което потвръждава всичко писано от всички, които НЕ СА адвентисти!
 Според мен самото броене на дните от седмицата е сбъркано, защото Исус възкръсна в първия ден на седмицата, точно както и светлината е сътворена в първия ден на седмицата и тук няма никакъв конфликт между стар и нов завет, закон или каквото и да е.
 В събота Исус беше мъртав, тоест спящ като Лазар да речем. Работата е там, че почитта към съботата е част от нашите взаимоотношения с нашия баща, съпруг(ние сме невястата), брат и пр.
 Вие как мислите? Ако някой от вас има син, би ли го убил за дето не спазва съботата? Нелепо е! Бива да отчетем, че неделя е първият ден на новата седмица, защото с възкресението на Исус Бог пресътворява вселената и идват "Ново небе и нова земя" така вторият е понеделник, третият е вторник и пр. с други думи не ги броим правилно, което не е болка за умиралка! Голяма болка ще е ако заради такава дреболия изгубим осиновлението, защото така ще обидим Св. Дух. и ще идем в ада!
Невероятно много мъдрост има в този сайт и съм изключително много насърчен от всичко писано тук, но от определен момент нататък се получава едно "хвърляне на бисери на свине", повтаряне на едно и също.... Който не ви е разбрал първия път, е ясно че няма да ви разбере и 1 001- вия. Не случайно е писано, че който е слаб във вярата яде зеленчук, вие самите го цитирате. Или с други думи изкоментирайте нещата веднъж и оставяйте неразбиращите на вегетарианска диета. Това е начина! 

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #67 on: March 26, 2016, 20:35:32 PM »
Долу горе като внезапното ти включване без да знаем кой си ще отговоря по подобен начин на думите ти.

Като цяло имаш погрешна основа, виждайки Бог като някой, който се променя (сега имало "благодат", а едно време — нямало), Бог който върви срещу принципите си и много други неща, като коренът на това (или един от корените) е това, че не познаваш текста на Писанията. Поне познаването на текста би те извело до по-правилни изводи. Тук дори не говоря да се познава в дълбочина, а просто като съдържание.

Първо това дали "ние" сме от невястата, не е ясно, защото много зависи кой как ходи пред Бога. Второ, Христос още не е съпруг. Той е само годеник за невястата, не е станал още съпруг. Не, това не е едно и също.

Христос не беше слуга на всички. Той стана слуга докато беше сред учениците си. Той се възнесе и седна като Цар. Четейки Откровение аз виждам Христос като страховит Господар и Цар, пред когото Йоан падна като мъртъв и не можеше да се изправи. Не виждам изобщо Христос принизен така, както го описваш. Това е много опасна позиция, която си заел.

Бог не накара Авраам да се разведе с Агар. Това е изключително погрешно твърдение. Тя си остана негова жена. Никъде не се развали брачния закон. Това, което стана е, че по Божия заповед Авраам даде необходимото на Агар и я отпрати с Исмаил, като след това сам Бог се погрижи за тях, за да живеят и да не погинат. Дори в момента ако някоя жена избяга и юридически се "разведе", това не означава разрушаване на брачния закон. Той си остава в сила пред Бога докато и двамата са живи. Авраам не напусна жена си, но я отдели по Божия заповед точно както по времето на Ездра бяха отделени жените и децата на тези, които бяха взели чужденки. Ездра беше законник ако се сещаш, т.е. познаваше закона доста добре.

Quote
На израилтяните им се даде възможност да имат лична връзка с Бог по същия начин каквато имаме ние сега, без нуждата от закон, но те казаха на Моисей "Не, ти ни предавай Божията воля, а ние ще слушаме!"
На Евреите тогава не им се даде възможност за "лична връзка". Ето какво казва текстът:
Не бойте се; Бог дойде да ви опита, и за да има всред вас страх от Него, та да не съгрешавате.


Този, който имаше приятелски достъп до Бога беше Моисей. Само той.

Quote
От йерихон е спасен един единствен жител заедно със семейството си и това е БЛУДНИЦАТА Агар! Тя би трябвало да бъде убита с камъни.
Става въпрос за блудницата Раав. Тя е била езичничка. Според Моисеевия закон тя не е трябвало да бъде убита с камъни. Не познаваш добре закона и си позволяваш да правиш погрешни теории. Това е поредната такава. Блудница е била убивана с камъни ако е от Израел и ако бащата я намери за такава и я изведе и каже да се убие с камъни. Във всички останали случаи е оставана жива. Равв не изпълнява тези условия. За да се омъжи за някой от Израел, тя е трябвало да остави начина си на живот, да се покае и да обръсне главата си.

По същия начин беше и самарянката, за която говориш. Има фактологична грешка, защото тя е водила 5-ма мъже, а не 4-ма, както каза. Христос не й прости греховете, нито й каза "нямаш грях". Той й каза греха — ти си блудница. Това е обвинение в грях точно каквото правеше с грешниците — изобличаваше за грях и даваше заповед за покаяние. Тази жена знаеше, че е блудница. Знаеш ли защо ходеше да си пълни вода по обяд, когато нямаше никой и печеше много силно, а не по хладното, когато има много народ? За срам чувал ли си? И точно тогава да я срещне Творецът, който да й напомни това от което бяга и да я изобличи. След това тази жена отиде и изповяда греха си пред всичките хора и им разказа за Месията.

Quote
Да не говорим за заповедта "Не убивай" Старият Завет е пълен с убийства, но интересен е Новият- спомнете се какво се случи с Анания и Сапфира- Петър ли ги уби или Бог? А Бог убиец ли е? Какво бихте направили сега ако Св. Дух. изрече слово на смърт срещу някой и той излезе студен от църквата?
Нека да поговорим. Заповедта не е "не убивай", а "не извършвай престъпно убийство". На английски думата е "murder", която англоговорящите добре разбират, че е различна от просто отнемане на живот.

Имаш проблем с това, че вярваш в някакъв бог, който се променя с времената и има някакъв съперник наречени "христос", който му отменя половината заповеди и ги замества с нови. Това е проблем на повечето от религиозния християнски свят днес.

Законът като детеводител е такова нещо, че детето като порастне не се отклонява от него, но отива и вижда този, който изпълни закона и го утвърди, а не при някой, който има нов закон. Ти не правиш разлика между договор и закон. Договорът се омени. Договорът е написан на няколко страници в 5-токнижието. Новият договор е написан в Езекиил. Затова някой ако твърди, че новият договор бил в писмата на апостолите, не му вярвайте. Написан е точно в Писанията, които погрешно са наречени "стар договор". Добре е да ги наричаме така, както Бог е дал да се наричат, а не по католически измислици.

Quote
В светлината на това, изпълнението на закона се състои само в едно- ролята му е да бъде детеводител! След като детето порасне, той става голям човек и има директни взаимоотношения със Своя Баща, със своя съпруг и със своя брат, базирани на 1 кор 13 глава! За това Павел казва "всичко ми е позволено, но не всичко е полезно. Всичко ми е позволено, но аз не искам да бъда обладан от нищо" Обладават демоните ако не си осиновен, ако не си съразпнат с Исус и не живее Исус в теб.
Това за обладаването са доста своеволни твърдения. Виж какво означава думата "обладан" и виж на колко още места се ползва. Думата означава "владея/контролирам". Използвана е на друго място, където се казва, че жената не владее своето тяло, а мъжът, както и обратното. Или искаш да кажеш, че мъжът и жената са демони...

Quote
ако изпълняваме първите две заповеди и ако сме пораснали да разберем 1 кор 13 глава. Ако не- нуждаем се от закон!
Не пише първите 2 заповеди, а пише 1-вата заповед и другата подобна на нея, която е да обичаш ближния както себе си. Пише също, че на тези 2 заповеди е основан целият закон, т.е. той не е противен на тези заповеди.

Quote
Вие как мислите? Ако някой от вас има син, би ли го убил за дето не спазва съботата? Нелепо е! Бива да отчетем, че неделя е първият ден на новата седмица, защото с възкресението на Исус Бог пресътворява вселената и идват "Ново небе и нова земя" така вторият е понеделник, третият е вторник и пр. с други думи не ги броим правилно, което не е болка за умиралка! Голяма болка ще е ако заради такава дреболия изгубим осиновлението, защото така ще обидим Св. Дух. и ще идем в ада!
Бог не уби сина си, защото не спазвал съботата. Това за неспазването го казаха фарисеите, а не Бог. Бог го уби, за да може да се изпълни това, че заплатата за греха е смърт. Нямаше друг начин освен смърт на жертва без грях.

Това с "новото небе и новата земя" е изключително погрешно. Не си прави такива свободни съчинения и изводи, защото текстът те хваща в крачка и те уличава като лъжец. Ново небе и нова земя още няма като гледам. Ще има след като мине 1000 годишното царство, а то няма да дойде докато не дойде Христос 2-ри път. Новото небе и новата земя са мястото, където ще дойде Небесният Ерусалим.

Възкресението е било точно когато е било — в първия ден от седмицата. Това не дава право да се обожествява никакъв ден от седмицата.

Обърни внимание на изводите си и това, което съм отговорил, защото желание за истината имаш, но пишеш по инерция от това, което си научил от друго място, но не и от текста. Обърни внимание на текста.

Добре дошъл.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #68 on: March 27, 2016, 19:19:35 PM »
Добре заварил. Мерси за поясненията, но май ще си остана невежа!

svetlio760

 • Изгонен
 • Новодошъл
 • *
 • Posts: 30
Re: Съботата: Божията свята Почивка
« Reply #69 on: March 28, 2016, 15:07:24 PM »
Невероятно е как излиза, че ако се вържа трябва да мисля нова дефиниция на думата "развод", да чета целия Моисеев закон наново, да обяснявам още ред неща, като крайния извод ще бъде, че явно или аз не мога да чета, или тея дето са превеждали Библията са спали!
 Чувствам нужда само да се поправя относно "блудницата Раав", а не "блудницата Агар" както съм писал засилен от инерцията и разбира се за броя мъже на самарянката, който брата отбеляза. Това са техническите ми грешки, за които се извинявам.
Относно невястата Христова- добре огледайте детайл по детайл какво представлява скинията на Моисей и после внимателно вижте коя завеса на храма се е раздрала по средата в момента на Христовата смърт! Ние сме Негова невяста в смисъла на това, което предстои при второто пришествие- сватбата, но както починалите в момента са в рая, така и ние в духа сме Негова съпруга, защото съединявайки се с духа, църквата ражда деца- всички ние сме били новородени християни в началото! Кой си мислите че ни е родил? Църквата- нали това й е мисията! Нали за това минаваме през водно кръщение- точно както преди да се роди бебето от утробата изтичат водите, а после знаем, че новороденото бива измито! Така че посланието на Йоан има двуяко значение когато пише " до избраната госпожа и нейните деца". В откровението на Йоан също има една бременна жена в родилни мъки, която е в пустинята, която е църквата! Е как ще е бременна вече, като все още е невяста?
И това го пиша не за да се обяснявам много, а за да дам пояснение на собствения си коментар. За другото- кой разбрал- разбрал. Аз съм невежа!