Author Topic: Чудеса за един миг или за години?  (Read 5098 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Joyssie

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 48
Чудеса за един миг или за години?
« on: December 01, 2007, 13:53:40 PM »
Днес се замислих за нещо....предполагам че и вие сте си го мислели не веднъж.

В Новия завет, всички чудеса, които правеше Исус бяха "моментални". Или аз поне не се сещам за случай, в който да са довеждали при Него човек с недъг, или прокажен, сляп, куц, обладан от демони (дори от легион)...или на смъртно легло, и Той да не го изцели веднага.
Също и апостолите. Когато Петър и Йоан отиват на Красната порта на храма, недъгавия просяк иска от тях милост. И те му казват, че това което могат да му дадат не е злато или сребро, но в името на Исус Христос от Назарет му подаряват изцеление. И в същия миг човекът скача на краката си и почва да тича и да слави Господа. В днешни дни си представям тази ситуация, как апостолите биха отишли при него, биха положили ръце и казали: "Ще се молим за теб, брат, и ако е Божията воля, Той ще те изцели. Дори да не е  веднага, ти не губи вяра!" (или нещо подобно)
Или се молят за някого месеци, години...и накрая примерно има победа...а понякога няма.
Да не говорим за случаи когато някой е болен, и тича да се нагълта с лекарства или бяга да му правят операция. И след това вика: "Слава на Бога, вече съм здрав!" или "Слава на Бога, операцията мина успешно и вече нямам тумор! Бог е Лекар на лекарите!" (?!?)

Може и да греша...но поне аз съм останала с подобно глобално впечатление.

Note: Разбира се, има и случаи, в които чудесата в наши дни се равняват на библейските, дори ги задминават. Но те се отнасят до страните с най-много гонения, като Китай, Африка и т.н.

A вие как мислите?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3438
Re: Чудеса за един миг или за години?
« Reply #1 on: December 01, 2007, 14:17:35 PM »
Това е добра бележка и коментар по отношение на чудесата и изцеленията.

Аз бих обърнал внимание на това, че има две ситуации по отношение на изцелението:


1. Първата ситуация е когато става въпрос за знамение в потвърждение на Божието Слово, което се проповядва.

2. Втората е когато става въпрос за избавление на праведния от болест. При този случай Бог може да преведе светията през процес на изцеление, през който процес на страдание да го научи на определени неща, както например стана с Йов.

По отношение на първата ситуация в Библията ние виждаме, че не само болните бяха изцелявани моментално, но и всички болни се изцеляваха. (Мат.4:24, Лука 4:40, Деяния 5:16). Аз ще цитирам само последния стих защото касае апостолите:

" Събираше се още и множество от градовете около Ерусалим та носеха болни и измъчваните от нечисти духове и всички се изцеляваха. " ДА 5:16

Аз не знам в днешно време някой служител да свидетелства, че всички болни се изцеляват на неговите събрания. Причината за това нещо е много важна. Бог дава тия изцеления като потвърждение на словото, което се проповядва:

" А те излязоха и проповядваха навсякъде, като им съдействуваше Господ, и потвърдяваше словото със знаменията, които го придружаваха. Амин. " Марк 16:20

В днешно време явно Бог не може да потвърди всичко, което се говори, явно на проповядваното послание липсва пълнота, и затова не всички се изцеляват, сиреч, Бог свидетелства, че посланието е непълно. Затова и често няма никакви изцеления защото Бог не свидетелства за посланието изобщо. Все пак след време Бог показва милост на страдащия и го изцелява или възстановява, но това не става внезапно и на събранието, защото Бог не иска да потвърди словото, което е говорено, защото явно не е напълно (или изобщо) според Истината.

Ето защо аз считам, че за всеки истински Божий човек, най-важното нещо е да издири и да се върне, към онова оригинално послание на Благовестието, което Бог ще потвърди на 100%. В днешно време явно живеем с едно послание вярно само от части, затова и имаме само частични резултати и частични изцеления.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Joyssie

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 48
Re: Чудеса за един миг или за години?
« Reply #2 on: December 01, 2007, 14:28:41 PM »
А, и друго се сетих.

Исус никога не отказваше изцеление или освобождение. Дори в съботите изцеляваше. Не си спомням да е имало случай когато да дойде човек при Него с молба и Той да му каже примерно: "Не, не искам да те изцеля пък! Не Ми е угодно да си изцелен или освободен!"
И не беше само въпрос на святост на човека, защото Той очисти от проказа 10 души, а само 1 се върна да Му отдаде слава. Но другите 9 си останаха излекувани.

Само един път имаше, когато самарянка дойде при Него, за да Го моли да освободи дъщеря й от бяс. И Той й каза, че "не бива хляба на децата да се дава на кученцата".  Но когато Той видя вярата и смирението и, Той изцели в същия час дъщеря й и ги благослови. (А и Той знаеше, че спасението, което е от Него ще е и за евреи, и за езичници).

Та това ми е чудно за нашето време - наистина ли понякога Бог благоволява да НЕ изцели някого или да го остави обладан от демони, понеже такава е волята Му?

P.S: Watchman, благодаря за отговора.

Gerard

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 182
Re: Чудеса за един миг или за години?
« Reply #3 on: December 01, 2007, 14:40:45 PM »

И не беше само въпрос на святост на човека, защото Той очисти от проказа 10 души, а само 1 се върна да Му отдаде слава. Но другите 9 си останаха излекувани.
От къде знаеш че са си останали излекувани? Възможно е още на следваищят ден проказата им да се е върнала че дори и нещо по-лошо. Да не забравяме предупреждението което Исус отправи към болният човек когото изцели.

Joh 5:14  По-после Исус го намери в храма и му рече: Ето, ти си здрав; не съгрешавай вече, за да те не сполети нещо по-лошо.
Ecc 7:3  Sorrow is better than laughter: for by the sadness of the countenance the heart is made better.
Ecc 7:4  The heart of the wise is in the house of mourning; but the heart of fools is in the house of mirth.

Joyssie

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 48
Re: Чудеса за един миг или за години?
« Reply #4 on: December 01, 2007, 15:09:01 PM »
Ами не знам дали са си останали изцелени след това. :)
Но дори и да си били, това не спасява душите им (което е по-важното).

А знаем че всичко добро, което Бог прави за нас, не е просто за да сме физически добре (и то временно), а за Негова слава! Също и за наше насърчение ...и обръщане към Него (за случаите когато Бог прави чудеса над НЕВЯРВАЩИ).

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Чудеса за един миг или за години?
« Reply #5 on: December 07, 2007, 10:45:24 AM »
Здравейте,

Тази седмица четейки от Яков 5-тата глава, попаднах на тези стихове които ми напомниха за темата, и искам да ги споделя:

Jam 5:14  Болен ли е някой от вас? нека повика църковните презвитери, и нека се помолят над него и го помажат с масло в Господното име.
Jam 5:15  И молитвата, която е с вяра, ще избави страдалеца. Господ ще го привдигне, и, ако е извършил грехове, ще му се простят.
Jam 5:16  И тъй, изповядайте един на друг греховете си, и молете се един за друг, за да оздравеете. Голяма сила има усърдната молитва на праведния.


Много добре Яков ни е описал какво трябва да се прави, когато някой е болен. Страхувам се да коментирам текста, защото много е прост и това което имаме нужда, и полека да го четем и да го здъвчем.

Болен ли е някой от вас?

1. нека повика църковните презвитери,

2. нека се помолят над него

3. го помажат с масло в Господното име.

4. И молитвата, която е с вяра, ще избави страдалеца.


До тук има 4 условия, за да се избави страдалеца, от което като че ли най-важно е последното - молитвата която е с вяра. Следователно, ако не е с вяра, страдалеца няма да се избави. Вяра. Най-голямия грях е неверието. Вяра! Ако имате вяра... Имаме ли я?

Господ ще го привдигне, и, ако е извършил грехове, ще му се простят.

5. И тъй, изповядайте един на друг греховете си,

6. и молете се един за друг,

за да оздравеете.


Други две условия виждаме тук, изповядайте един на друг греховете си, важно нещо, който е имал възможност да има близък човек от доверие, знае за какво става дума. Разбира се има грехове които са направени явно, и срещу мнозина, и трябва да се изповядат явно пред всички.

7. Голяма сила има усърдната молитва на праведния.

Последно условие, много важно, човека който се моли, трябва да е праведен. Явно, Бог не слуша човек с неправда в сърцето. Праведен! Праведни ли сме? Дълбочината и значението на тази дума е огромна, не е за подминаване, ако искаме да получим отговора на въпросите. (Тема за праведния има започнато тук)

Винаги Господ дава условие за да се изпълни една молитва.

Въпроса е, дали ако тези условия са изпълнени, дали Бог ще се отрече от Словото Си, и няма да оздравее страдалеца. Аз не вярвам. Господ държи на Словото Си. Защо не виждаме оздравяване толкова често, явно заради това че някои от тези условия не са изпълнени.

Преди време прочетох един пример за еден брат (Leonard Ravenhill), който замина от тази земя 1994 година, и ми беше на огромно насърчение. След смърта, жена му в един разговор казала, че за всеки един човек болен от рак за който той се е молил, е бил изцелен. И никой не е знаел за това!(ако споредим какво означава това в светлина на цирковете и театрите които се правят на сцената, по тъй наречените изцелитени събрания) И казала, моя мъж познаваше Бога!

Източник на информацията.

Не е ли насърчаващо това? За мене е още повече, тъй като съм слушал много проповеди (и никога явно не е говорил или правил циркове с хора), а и виждам плодове и днеска, на истински и стабилни хора във вярата, които са били поучавани от този човек. Истинско насърчение, за вяра и праведен живот, от наши дни!
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Чудеса за един миг или за години?
« Reply #6 on: December 12, 2007, 10:26:53 AM »
Интересно е следното:

Молитвата, която е с вяра, ЩЕ ИЗБАВИ страдалеца.

А на друго място, където си писал, че има голяма сила в усърдната молитва на ПРАВЕДНИЯ.

Изключително ценни стихове за всички, които се чудят защо стават или не стават изцеления. Защо не е както при апостолите, пророците и т.н. И не са само тези стихове, но днес доста мислих върху тях. В тези стихове няма изключения, когато, както mak каза, имаме изпълнени условията - праведност и вяра в Бога. Изключително ценни съвети!

В днешни дни виждаме голяма спекулация с думата "вяра". В повечето случаи вярата се заключава до "въобразяване" и "напъване да мислиш, че нещо, което не е станало е станало вече". Много пъти се цитира стиха:

Марко 11:24
Затова ви казвам: за всичко, което поискате в молитва, вярвайте, че го получавате, и ще ви се сбъдне.

Думата "го" я няма в оригиналния текст, а думата "вярвайте" още означава "доверете се на".

Всичко това с напъването и въобразяването са неща, които се коренят в окултните и будистките практики, особено при тези, които практикуват йога. Не случайно и т. нар. "движение на вяра" (faith movement) точно с такива неща спекулира, карайки хората да си въобразяват, че имат неща и, че получават неща (главно пари и здраве), карайки ги да уповават на изкривено Божие Слово. Вярват не в Бога, а "вярват за неща", както сме слушали изрази "нека да започнем да вярваме ЗА <...и тук нещото...>". Бог бива изключен от такава вяра. Това е голяма мерзост.

Господ иска от хората да вярват на Него, че може, а не да си мислим за разни неща, било то и "нематериални", че ги получаваме и Господ е просто "доставчик". Пример за доверие виждаме в следния пасаж:
Matt 9:28
И като влезе вкъщи, слепите се приближиха до Него; и Иисус им каза: Вярвате ли, че мога да сторя това? Те Му казаха: Да, Господи.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?