• Welcome to Братско общение в тревожни времена.

Изгонване на small axe за 1000 дни от форума

Започната от small axe, Август 28, 2026, 10:10:21 AM

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Watchman

Анко, временния бан е време за почивка и спиране на инерцията. Дали той ще се възползва от това или ще продължи да упорства в същата посока зависи от него. За 19 години той никога не се е интересувал от истинско общение с християните от форума. Идвал е тук само за приказки.

От друга страна учението, с което той се е заквасил и иска да заквасява останалите на 100% отговаря на определението на апостол Петър - "гибелна ерес" /2Пет. 2:1/. Това учение преобръща надолу с главата цялото Благовестие и унищожава "блажената надежда", която е давала сили на християните през вековете да умират на арените, да страдат в подземията и да изгарят на кладите. Точно от тази надежда имаме нужда и ние повече от всякога, особено в тези зли времена. А според него, всичко е свършило, от нас не се очаква нищо, освен да чакаме да падне огън от небето. Това е вражеска стратегия за успиване на християните. В момента това лъжеучение се разпространява масово в Интернет под наименованието "satan's little season" (сезона на малкото време на сатана).

Исус много строго смъмри Петър, когато той прояви хуманистично отношение, вместо да го е грижа за Божиите планове и цели с думите: "Махни се, Сатано, и иди зад Мене, защото не мислиш за Божиите неща, но за човешките неща." Марк 8:33

Много от вас мислят само за smallaxe, а не мислите за пораженията, които той нанася на хората с това лъжеучение.  Не мислите за това, което е важно за Бога, за безопасността на Неговите овце, а мислите само за това "колко строго" било отношението към вълците. Забравихте ли какво Исус каза за онези, които носят съблазън на "тия малките"? Че е по-добре да се окачи воденичен камък на врата им и да се хвърлят в морето /Лука 17:2/.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Ученик на Исус

Притчи 17:15
Който оправдава нечестивия и който осъжда праведния. И двамата са мерзост за Господа.

Галатяни 1:8
Но ако и сами ние, или ангел от небето ви проповядва друго благовестие освен онова, което ви проповядвахме, нека бъде проклет.

Тъжно е, че християни с лека ръка оправдават някой, който проповядва опасна ерес, това си е ерес.
Милениума минал без Исус, пък сега от 150 г. дяволът бил пуснат. Само че какво е това малко време, в евангелията думата е микрос и Исус я използва няколко пъти като им каза, че още малко време, буквално часове ще бъде с учениците Си. За дявола е използвана същата дума, та какви 150 години, тези претеристи нито си правят труда да изследват писаното, също много подценяват дявола, 150 години да се размотава напразно. Леле,той е толкова напреднал за 6000 г. в злодействата.

Деяния 1
8 Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.
9 И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им.
10 И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях,
11 които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.

Деяния 5
1 А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот,
2 и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.
3 А Петър рече: Анание, защо изпълни сатана сърцето ти, да излъжеш Светия Дух и да задържиш от цената на нивата?
4 Догдето стоеше непродадена не беше ли твоя? И след като се продаде, не бяха ли парите в твоя власт? Защо си намислил това нещо в сърцето си? Не си излъгал човеци, но Бога.
5 И Анания, като слушаше тия думи, падна и издъхна; и голям страх обзе всички, които чуха това.

8 И Петър я попита: Кажи ми за толкова ли продадохте нивата? И тя рече: За толкова.
9 А Петър й рече: Защо се съгласихте да изкусите Господния Дух? Ето нозете на тия, които погребаха мъжа ти, са на вратата, и ще изнесат и тебе.

Чудя се как ли биха реагирали днес християни, ако това се случи пред очите им и как щяха да нарекат Петър?

Също Павел.

1 Коринтяни 5:5
да предадем такъв човек на сатана за погубване на плътта му, за да се спаси духа му в деня на Господа Исуса.

Нима ние сме по-милостиви от Бог? Християните не трябва да се ръководят от чувства, симпатии, а от Божият Дух, а Той е винаги справедлив и безкомпромисен.

Даниил 4:37
Сега аз Навуходоносор хваля, превъзнасям и славя небесния Цар; защото всичко що върши е с вярност, и пътищата Му са справедливи; а Той може да смири ония, които ходят горделиво.

Nikolay Nikolaev

Защо е нечестивец?той е живеел в грехови ли? Нечествец проучих не е защот има някой човек различни мнения. А и не четах че възкръсването не очаква. Как тъй е нарушавана тази вяра? За блажената надежда тогаз като очаква възкръсване а не само огън да пада? Сега пише той пишече, че тежко времето и пак хората чакат с надежда да възкръснат и Господа Ийсус Христа да пришества. Това е вярване на частните претериисти и те сички ли са нечестиви и камък трябва по добре на врата им?
за неверието това системизирано си извадих извод-Какво значи нечестив човек? В традиционния, библейски и морален смисъл, ,,нечестив" означава човек, който съзнателно и активно живее в разрез с Божиите закони и морал.Липса на благочестие: Човек, който  няма уважение към святото.
Проявява се чрез несправедливост, злонамереност, егоизъм и вреда към ближния.
Нечестив ли е вярващ с различно есхатологично виждане?Категорично не. Различието в мненията по въпросите за края на времената (есхатологията) не прави един вярващ човек ,,нечестив".Ето основните причини за това:Сложност на темата: Пророчествата в Библията (в Книга Даниил, Откровение и др.) са пълни със символи. Искрени, интелигентни и дълбоко вярващи хора през вековете са стигали до различни изводи.Вторичен въпрос на вярата: Начинът, по който ще се развият събитията в края (напр. кога ще бъде грабването на църквата, какво представлява Милениума), е второстепенна тема. Тя не променя същността на спасението.Обща основа: Всички истински християнски деноминации се обединяват около главното: Исус Христос ще се завърне, ще има съд и вечен живот. Детайлите ,,как" и ,,кога" са въпрос на тълкуване, а не на благочестие.Критерият за нечестие е морален, а не академичен: Един вярващ може да бъде напълно благочестив, любящ и посветен на Бога, дори ако неговата есхатологична система (премилениализъм, амилениализъм, постмилениализъм) е различна от вашата.
,,нечестив" означава безбожен, порочен човек, който съзнателно върши зло, мрази Бога и живее в грях. Човек, който чете Библията, опитва се да я разбере (макар и погрешно според другите) и вярва в Исус, не отговаря на профила на нечестивеца.
  И като пише че оправадйки нечестиви и осъждайки обратно праведни светии и двата е грешно и горко." Ние откъде знаем че не се осъжда праеден? Къде тук за вереме във форума има греховно държане и писано греховно нечестиво.Спор по тема не е нечестиво. Лошо държане обидно ,самото поведение и живота , но разисвания по теми не. Аз макар новопристгнал да участвам и да нямам тежеста не съм съгласен да бъде изгонен че има частен претеризам понеже и там се грабнат хората най накрая на света.

Watchman

ЦитатРазличието в мненията по въпросите за края на времената (есхатологията) не прави един вярващ човек ,,нечестив"

А ти знаеш ли какво е еретик според Библията? Еретик е човек, който е на различно мнение от Божието Слово, от Библията.

Small axe (a и ти правиш същото) не еднократно игнорира ясни библейски пасажи и текстове по въпросната тема. Не веднъж, не дваж, десетки пъти. Човек, който има истински страх от Бога не може да прави подобно нещо. Прави абсурдни исторически твърдения и после напълно отказва да ги докаже. При все това настоява че са точно така, без да иска или да може да се аргументира с факти. Това праведно поведение ли е? Но да кажем, че се е опил от виното на ереста и не може въобще да види пред очите си нищо различно от това, което ереста казва. За това му и дадох време за почивка, за да има шанс да изтрезнее.

Също така е нечестиво нещо да се държиш вероломно в чужд дом и да нарушаваш правилата и реда. Той знаеше много добре че му е дадено време да пише по темата и после тя ще бъде заключена. Губеше си времето и после тръгна да се жалва че е заключена. Това е нечестиво поведение. След като беше заключена темата започна да се опитва да заобикаля заключването и да прелее темата в други теми като ги отклони в посока на темата, която го вълнува. Това също е непочтено и нечестиво поведение. Или както сам си го написал "липса на благочестие".

Ама ти защо нямаш очи да ги видиш тия неща, въпреки че съвсем ясно са написани по-горе като причина за изгонването му? Защото се фокусираш само на спора, и не виждаш че около този спор той проявява съвсем конкретно поведение, което никак не е благочестиво. И той получи бан именно за това си поведение, а не директно заради ересите.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

Nikolay Nikolaev

Е както искаш. А как си губел времето, ами може да е имал нещо да върши и тогава чак да може да говори после се оправда че не е излъгал, но все едно пак говорил по забранената тема. Не е неблагочестиво да иска да отговори. Не разбирам защо така излиза според тебе.А кто  е затворена темата, може да искал да отговаря човекът, но като е забранена тема. Писал в забранената - /ще кажа по после/- и не може вече да каже по разните обяснения. Затворена. И да искам да чуя какво би казал, то как? Никак. Но понеже не отговорил на нещо е излезнал неблагочестиввц.
Това не е нечестиво неблагочестиво. 
Но както ти искаш да е. Цялата тази отговорност е  е твоя.

Watchman

Прочети моля отново, какво съм написал в предното съобщение и го осмисли.

Намерена

В 1 Коритнтяни 12 глава се намира един много ценен пасаж, който прекрасно илюстрира частите на Христа. Павел говори в тази глава за Духа и даровете Му, но в централната й част, по много хубав начин е обяснено, какво е всъщност участието ни в Христовото тяло, какво е да сме части един на друг и да имаме грижата едни за други.

1 Коринтяни 12:12-27

12 Защото, както тялото е едно, а има много части, и всичките части на тялото, ако и да са много, пак са едно тяло, така е и Христос.
13 Защото ние всички, било юдеи или гърци, било роби или свободни, се кръстихме в един Дух да съставляваме едно тяло, и всички от един Дух се напоихме.
14 Защото тялото не се състои от една част, а от много.
15 Ако речеше ногата: Понеже не съм ръка, не съм от тялото, това не я прави да не е от тялото.
16 И ако рече ухото: Понеже не съм око, не съм от тялото, това не го прави да не е от тялото.
17 Ако цялото тяло беше око, где щеше да е слухът? Ако цялото беше слух, где щеше да е обонянието?
18 Но сега Бог е поставил частите, всяка една от тях, в тялото, както му е било угодно.
19 Пак, ако те бяха всички една част, где щеше да е тялото?
20 Но сега те са много части, а едно тяло.
21 И окото не може да рече на ръката: Не ми трябваш; или пък главата на нозете: Не сте ми потребни.
22 Напротив, тия части на тялото, които се виждат да са по-слаби, са необходими;
23 и тия части на тялото, които ни се виждат по-малко честни, тях обличаме с повече почит; и неблагоприличните ни части получават най-голямо благоприличие.
24 А благоприличните ни части нямат нужда от това. Но Бог е сглобил тялото така, че е дал по-голяма почит на оная част, която не я притежава;
25 за да няма раздор в тялото, но частите му да се грижат еднакво една за друга.
26 И ако страда една част, всичките части страдат с нея; или ако се слави една част, всичките части се радват заедно с нея.
27 А вие сте Христово тяло, и по отделно части от Него.

С този пасаж се оборват твърдения, че понеже ние не считаме някого за брат в Христа, значи нямаме отношение към него, съответно можем да го санкционираме и затапваме безмилостно, независимо дали е справедливо или не. И по-лошо е, когато на такъв му се запуши устата, но се продължава с твърденията колко е грешен и прочие, а той има право само да си мълчи. Ето това е неправда, от която ние би следвало да бягаме, не да я одобряваме или насърчаваме.

Предният път нямах възможност да пиша повече, затова лаконично изразих възмущението си от твърде суровото наказание на  small axe. Продължавам да твърдя, че наложеното наказание беше по-сурово от необходимото. А неправдата в подобно решение не идва от това, че админа бил проявил по-голямо от нужното търпение, не. Несправедливо е, когато има участник сред нас, на когото системно е правена забележка за публикуването на лъжлива и често непроверена или непотвърдена информация, но за него някаква драстична рестрикция нямаше. Въпреки това, въпросният участник си писа дълго време необезпокояван и без конкретни санкции. Защо? Защото някога си му е налаган бан, директно е бил изобличаван, правени са забележки, имало е конфронтации, обаче, това при него не работело според админа. Айде де, как така стават тези работи, че не е много ясно. За един брадва, за друг – сватба, така ли да приемаме нещата? Да, след последното много остро изобличение в лъжа от страна на админа, нещата сякаш се промениха, съфорумникът ни стана по-внимателен в публикациите си. Поискано му беше от админа извинение за лъжите, но то така и не се случи. А участникът си остава наша част в Христа и никой от останалите, дори от онези, които сме се препирали с този участник, нито го осъдихме, нито е настоявал някой от нас да чуе извинение, нито имаше някакъв коментар. И това е нагледно, какво е да сме милостиви, братолюбиви и съчувствителни към останалите Христови части. Дори продължихме съвсем нормално да го приемаме и да се отнасяме към него като към участник в този форум (нищо, че било само някакъв си форум). Умишлено не цитирам името на човека, защото искам да привлека вниманието не към личността му, но да дам пример, как има двоен стандарт и се получава неправда.

Казвам всичко това, защото, ако в духа си съм се възмутила по съвест на подобно нещо, казва ли ми админа, че съм разсъждавала емоционално като жена? Пак ще се повторя, истината изисква да отсъждаме по правда и ще добавя, че това значи да имаме съвест и да ходим по дух, не по плът. Освен това, ако бях единствената несъгласна със суровостта на тази санкция, бих приела, че може би греша, но и други участници изказаха несъгласие за тежкото наказание. Това е показател, че всичко, което е прекомерно, нито е справедливо, още по-малко работещо правилно и е направено чисто емоционално. Да накажеш някого за месеци или година, добре, да си помисли, да си помълчи и прочие. Но да го съсечеш така жестоко с едни има-няма 1000 дни, понеже админа прекалено го бил търпял, а наказаният бил крива пръчка, дето едва ли щяла да се изправи, вече говори за излишна жестокост. Отлично го разбирам това, защото и аз съм падала в подобен капан, смятайки се за много права. Надявам се, че когато админа е вземал решението, се е гледал в огледалото, както често сам ни е съветвал по разни поводи. Само че, за да израстем в Христос, за да Го изразяваме и да светим с Неговата светлина, значи да сме напълнили кадилниците си с Неговия огън, не с чужд. И не да ми говори админа, че съм го съдела, моля. Не аз го съдя, неговото дело говори за онова, което има в душата му по отношение на друг участник, който понеже не бил око, не бил и брат.

Умолявам те, Watchman, преди да ми напишеше каквото и да било, просто помисли над казаното. Нито искам да се караме, нито да спорим, камоли да се препираме и обвиняваме или да се огорчаваме един друг. Стоим на една и съща страна и не се обезглавяваме взаимно, напротив, трябва да можем да прегърнем другия в името на Христа! Написал си достатъчно доводи за взетото решение, което ти казвам, че е пресилено в частта за продължителността на наказанието, да не кажа, че е абсолютно безсмислено.

В същата книга 1 Коринтяни, Павел е разгледал и проблема със съденето между вярващите. Ще бъда обективна и честна, отне ми време докато се науча да живея според този урок и да помня винаги казаното от Павел. Което значи, да можеш да се пазиш и да бягаш от съдене, понеже то носи смърт, не живот. Спъвала съм се и съм падала в това отношение, докато не дойде момента да видя истината по този въпрос.

1Коринтяни 6:1-8

1 Когато някой от вас има нещо против другиго, смее ли да се съди пред неправедните, а не пред светиите?
2 Или не знаете, че светиите ще съдят света? Ако, прочее, вие ще съдите света, не сте ли достойни да съдите ни най-малките работи?
3 Не знаете ли, че ние ще съдим ангели? а колко повече житейски работи;
4 Тогава, ако имате житейски тъжби, поставяте ли за съдии ония, които от църквата се считат за нищо?
5 Казвам това за да ви направя да се засрамите. Истина ли е, че няма между вас ни един мъдър човек, който би могъл да отсъди между братята си,
6 но брат с брата се съди, и то пред невярващите?
7 Даже, преди всичко, е голям недостатък у вас гдето имате тъжби помежду си. Защо по-добре не оставате онеправдани? защо по-добре да не бъдете ограбени?
8 А напротив, вие сами онеправдавате и ограбвате, и то братя.

Срамно е християните да се съдим един друг, трябва да бягаме от подобни работи, те носят смърт и разцепления. Особено, когато написаното е в пространство, достъпно и за много невярващи, които едва ли остават с добро впечатление, нито ги печелим по този начин за Христа. В стих 7, Павел пише: ,,Даже, преди всичко, е голям недостатък у вас гдето имате тъжби помежду си. Защо по-добре не оставате онеправдани? защо по-добре да не бъдете ограбени?"  А това говори не за друго,  но за учението на кръста. Дори ако някой брат или сестра ни мами, трябва да сме готови да понесем всяка загуба и да понесем изпитването на кръста. А Бог, Той е, който въздава на всекиго според истината и правдата, при това без да се забавя. По-добре да изберем да страдаме и да преживеем кръста, вместо да печелим от съдебен спор. И това е практическият опит на кръста, който ни приближава все по-близо до Христа и ни отъждествява с Него.

Ако някой брат или сестра ни измами, трябва ли непременно да го съдим? Ние тук съдии ли сме, та нали това не носи живот. По-добре да понесем загубата, като бъдем измамени, защото така преживяваме кръста и печелим Христос. Това е по-ценно и по този начин отдаваме слава на Бога. Да отидем в съда, това е истински срам за името Господне. Затова Павел смъмри коринтяните, че се обърнаха към закона, защото пренебрегнаха преживяването на Христос и Неговия кръст.

Бог силно е наблегнал на едно Свое желание: ,,Милост искам, не жертви".  В този смисъл, никой не господарува над вярата на останалите, а по-скоро трябва да се приемаме като съработници на Божият нива. Но когато някой се препъне и падне, вместо да го осъждаме и убиваме, по-добре да следваме Словото или както Павел е писал:

2Коринтяни 2:5-7

5 Но ако някой ме е наскърбил, не е наскърбил само мене, но всички ви отчасти (да не кажа премного).
6 За такъв един доста е наказанието, което му е било наложено от повечето от вас;
7 така че сега вече вие трябва по-добре да му простите и да го утешите, да не би такъв да бъде погълнат от чрезмерна скръб.

Четем, че след първото послание на Павел, коринтяните са смъмрили и наказали този, който е извършил кръвосмешение. А във второто си послание, Павел им написва, че наказанието от мнозинството е било достатъчно. Затова в стих 7 продължава: ,,така че сега вече вие трябва по-добре да му простите и да го утешите, да не би такъв да бъде погълнат от чрезмерна скръб." Да простиш, означава също да се отнесеш милостиво и състрадателно. Вместо да се порицава още повече и да се запушва нечия уста, по-скоро такъв има нужда от насърчение и прошка, от успокояване и превързване на раните. Затова в стих 8 Павел посочва: ,,Затова ви моля да потвърдите любовта си към него."

Защото истината е, че този наш брат е ранен. В този смисъл, по-добре е да се погрижим за него, вместо да определяме крива пръчка ли е и има ли изглед да се изправи. Това не ни е дадено да го определяме ние, то зависи от Бога, който държи всяко сърце и може да го обръща на където си поиска. Да се молим за него, да, както каза Ученик, но нека му покажем и милост, така както и Исус би направил. Бог е, който ще осветли пътя му и вярвам, че може да има обръщане и за най-кривата пръчка сред християните. Докато тази надежда я има, нямаме право да нарочваме, гоним или отлъчваме когото и да било от своите. Вярвам, отлично разбираме, че за всичко направено и ненаправено ще отговаряме един ден, да не се окажем накрая не чада, а същински врагове на Господ.

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
2 Коринтяни 4:17-18

Ученик на Исус

Как не ви е срам, всички вие дето защитавате брадвата, който говори не според Словото и упражнявате такава опресия срещу админа, който защитава Божието Слово, истината? Никакво възкресение не е станало и Божието Слово казва, че такива, дето го твърдят като брадвата, събарят вярата на някои, вече го цитирах:

2 Тимотей 2
16 А отдалечавай се от скверните празнословия, защото те ще отиват още по-далеч в нечестие,
17 и учението на такива ще разяжда като живеница; от които са Именей и Филет,
18 които се отстраниха от истината, като казват, че възкресението е вече станало, та събарят вярата на някои.

Според тези стихове, брадвата се е отстранил от истината, учението му разяжда като гангрена и събаря вярата на неукрепналите, точка. И ще отиват по-далече в нечестие, писано е, дано не му бъде на този човек, защото не мога да кажа брат, казва се на някой, който си го изпитал с времето. Значи това учение е много зло. Засрамете се, ти Намерена най-вече, дето ме обвиняваш в лъжи, лъжците няма да наследят Божието царство, не съм лъгала с цел изгода, защото това е лъжа, да постваш от мейнстрийма информация и тя да се окаже невярна, за което съм коментирала вече не прави човека лъжец. Това, което поствам тук е с цел да предупредя всички Божии, особено когато Бог ми говори за ваксините и това беше много ценно, защото избави мнозина, които успяхме да предупредим и тук, и лично, слава на Бога. Така че покайте се, че защитавате неправдата, защото писах вече, това е мерзост пред Бога. А за брадвата пак казвам, молете се, но аз съм видяла подобни случаи, дори пост и молитва нямат резултат при човек, който има заблуди и това не е случайно, то не става, хоп и Бог ти праща заблуда, понеже не си обичал истината, става с години компромиси.

Watchman

Намерена,

Нещата, които си писала показват дълбоко неразбиране на същността на ситуацията със small axe. Показват също, че напълно си игнорирала всичките ми аргументи, които вече съм представил с подкрепа от Писанията.

Вместо това ти изграждаш теза стъпила върху презумпции.

- Първата презумпция е че все едно форума е някакъв вид местна църква и форумния бан е някакъв вид отлъчване от църквата. Нито форума е църква, нито бана е отлъчване от Тялото. На мен ми посиняха пръстите вече да пиша отново и отново, че временния бан има за цел да даде на човека шанс да се отрезви, опомни и да убие инерцията, с цел да има шанс да се поправи. Има хора, които с получили перманентен бан, това не означава че са отлъчени от Тялото. Този форум няма такава функция. Това което перманентния бан означава е че с дадения човек просто няма какво повече да си кажем. Този форум е създаден с определени цели, той не е публична говорилня. Всеки човек, който не се вписва в тези цели е поканен да си тръгне, за да не губи и нашето време и неговото. Всеки опит да се отклони форума от оригиналната му цел (волно или неволно) е виж саботаж, който не може да бъде оставен без последствия.

- Втората презумпция е че small axe е наш брат в Христос. За 19 години откакто той е във форума, той никога не е проявявал интерес към реално, братско общение или съработничество. А това по замисъла на форума елиминира всякакъв мотив за по-нататъшна комуникация с него. Въпреки това той е бил търпян много дълго време. И не е ясно на какво точно основание, подобни хора може да бъдат считани за "братя"? На първо място трябва да се види дали човека има страх от Бога. Аз не видях грам страх от Бога в човек който говори такива безумни неща относно такива основни неща като Христовото Царство, възкресението на мъртвите и делото, което е поверено на Тялото Христово. Неговото учение прави пълен саботаж и на делото на светиите и на Христовото Царство. Не случайно mak каза, че тия неща граничат с богохулство. Аз попитах по-горе Анания беше ли "наш брат"? Той беше част от местната църква, даже искаше да даде дарение продавайки имота си. Колко християни са си продали имота за да дадат дарение за нуждите на други християни? Къде беше милостта към Анания и Сапфира? Е, объркали са се малко в сумата, подлъгаха се да поизлъжат. Ама чак смърт? Не дори отлъчване, а незабавна смърт! Ами Симон, бившия магьосник? Той не беше ли "наш брат"? Писанието казва, че "повярва и се кръсти", а след това даже придружаваше Филип в служението му. Изоставил всичко и тръгнал заедно с апостолите! И как се отнесе Петър с него? Симон получи отлъчване и проклятие върху живота си, защото се обърка че с пари може да купи Божия дар. Новоповярвал е, може да се обърка. Или не? Къде беше милостта към него? Аз вече зададох тези въпроси и тези примери, но те биват игнорирани! Защо? Каква е целта тука?

ЦитатС този пасаж се оборват твърдения, че понеже ние не считаме някого за брат в Христа, значи нямаме отношение към него, съответно можем да го санкционираме и затапваме безмилостно, независимо дали е справедливо или не. И по-лошо е, когато на такъв му се запуши устата, но се продължава с твърденията колко е грешен и прочие, а той има право само да си мълчи. Ето това е неправда, от която ние би следвало да бягаме, не да я одобряваме или насърчаваме.

Аз не разбрах какво оборва пасаж, който говори за части на Христовото тяло, по отношение на хора които не могат да бъдат считани за такива? Или някой който възвеличава времената на Инквизицията и тези изтезавали и избивали истински части на Христовото тяло, като "царуване на Христовата Църква" може да се счита като част от Тялото?

Вие сте тези, които раздухвате темата, затова продължаваме да говорим за нея. Ако не я раздухвахте, никой нямаше да говори повече за това.

Ако вие искате да участвате във форум където всякакви ереси процъфтяват в името на криво разбрана милост и любов, то това не е този форум. В този форум милост се показва към овцете, а не към вълците, които искат да ги заквасят със своите ереси. Тука се изредиха какви ли не хора дошли със своите подмолни цели. То не бяха адвентисти, които тайно искаха да си инжектират доктрината, не бяха пастори, които искаха да си намерят последователи да им плащат десятък, не бяха подиграватели, които искаха да се гаврят с вярата на светиите. Всички те получиха перманентен бан (а това което Small axe прави е в пъти по-лошо от тяхното) . Иначе този форум досега да беше станал пълен бардак, точно както станаха останалите "християнски" форуми. Точно както е и печално известния Фейсбук, където се разпространяват всякакви ереси и гнусоти и погубват душите на мнозина. Как пък никой от вас, които дойдохте в тази тема да четете морал не се загрижихте за неутвърдените във вярата, които идват и четат форума без да участват за ПАГУБНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ, каквото такива ереси ще имат върху тях? Как не ви е грижа за овцете? За тях ЗАЩО НЯМА МИЛОСТ? И вие ли избезумяхте като онези жени, които отиват да защитават онази майка, която удуши трите си деца? Тя не разбирала какво прави, имала хормонален дисбаланс, трябва да се покаже милост към майката. А къде е милостта към удушените деца? И веднага в следствие на тази кампания за защита на убийцата, друга майка се вдъхнови от нейния пример и преряза гърлата на трите си деца. Вие как не разбирате, че с опита си да защитавате еретици и лъжеучители вие се нареждате редом точно с тези, които защитават тези майки убийци на деца!

Да, такъв е духа на времето и вие се влияете повече от вървежа на света, вместо от това, което е важно за Бога!

ЦитатНесправедливо е, когато има участник сред нас, на когото системно е правена забележка за публикуването на лъжлива и често непроверена или непотвърдена информация, но за него някаква драстична рестрикция нямаше. Въпреки това, въпросният участник си писа дълго време необезпокояван и без конкретни санкции. Защо? Защото някога си му е налаган бан, директно е бил изобличаван, правени са забележки, имало е конфронтации, обаче, това при него не работело според админа. Айде де, как така стават тези работи, че не е много ясно. За един брадва, за друг – сватба, така ли да приемаме нещата?

Ти си отговори на въпроса защо за Анания и Сапфира имаше брадва, а за апостол Петър, който три пъти се отрече от Исус - сватба? И тук говорим за реална брадва, не някакъв си нищо не значещ временен бан в някакъв си форум. Защото Бог не гледа на лице, а гледа на сърце. Бог знае кога Неговите овце се заблуждават и отива да ги търси, и знае да прави разлика между овце и вълци. Подобно и ние трябва да се научим да правим тази разлика.

Или не знаете че това е учение на вълци? Не знаете кои са йезуитите или какво? Може ли Христов ученик да стане ученик на най-големите Божии врагове в човешката история? Не и без да стане един от тях. Такъв човек ли е ваш брат? "Брат" който никога не се е интересувал от нищо братско, но идва тук само да спори и да разпространява някакви теории и учения. И въпреки това, неговия бан е дело на милост и даване на шанс за поправление. Била му запушена устата? Нима? Някой от вас видя ли и едно нещо, което да каже самия той, или само папагалски повтаря ученията на йезуитите за претеризма? Неговата уста отдавна е била запушена от тази ерес, и всичко, което той можеше да прави е да бъде глашатай на ереста. Но за такива Писанието казва:

Йов 5:16 А устата на беззаконието се запушват.

Не казва позволява й се да заразява останалите. Точно обратното, казва се да внимаваме и бдим:

Евр. 12:15  И внимавайте, да не би някой да не достигне до Божията благодат; да не би да поникне някой горчив корен, та да ви смущава, и мнозинството да се зарази от него;

До каква благодат е достигнал човек, който си позволява да държи толкова разрушителна и гибелна ерес? И не само да я държи, но неистиво да се бори да зарази останалите с нея. Нали затова не издържа на заключването на темата. Защото не е на себе си и не може да се контролира. Точно както беше и при първия му бан. Човек който има Божия Дух в себе си, знае как да се обуздава и знае как да уважава граници и правила. Не и човек, който не е на себе си и не може да се контролира. Защото Божия Дух на първо място е Дух на себеобуздание.

Ето защо аз считам тази тема за изчерпана. Надявах се Намерена да се вразуми, след всичко което беше вече представено като аргументи по темата, но тя продължи по инерция. Ако искате този форум да се превърне в бардака на Фейсбук групите, то продължавайте в същия дух. Доколкото зависи от мен аз няма да позволя това да се случи, по-скоро бих дръпнал шалтера на форума веднъж и завинаги отколкото да позволя да стане развъдник на ереси и духовна зараза!

Намерена

Чудесно! Няма да ти отговоря според писанията ти, които единствено затвърждават мнението, че хем си несправедлив, хем лицемерстваш, хем не си се научил да се навеждаш малко, когато те изобличават не един, а поне трима души, че бъркаш. Така да бъде, ние сме много кьорави и не сме дорасли да видим висотата, на която е кацнала твоята непогрешимост и праведност. И не го казвам с ирония, не, а с болка, че вместо поне да си замълчиш, не да се извиниш дори, но просто да си замълчиш, продължаваш да сееш смърт по плът. Защото вместо да признаеш откровено грешката си, ти направи всичко възможно да изкривиш истината и да наприказваш куп ненужни неща.

Колосяни 3:8-16

8 Но сега отхвърлете и вие всичко това: гняв, ярост, злоба, хулене, срамотно говорене от устата си.
9 Не се лъжете един друг, понеже сте съблекли вече стария човек с делата му,
10 и сте се облекли в новия, който се подновява в познание по образа на Този, Който го е създал;
11 гдето не може да има грък и юдеин, обрязани и необрязани, варварин, скит, роб, свободен; но Христос е всичко и във всичко.
12 И тъй, като Божии избрани, свети и възлюбени, облечете се с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение.
13 Претърпявайте си един друг, и един на друг си прощавайте, ако някой има оплакване против някого; както и Господ е простил вам, така прощавайте и вие.
14 А над всичко това облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенството.
15 И нека царува в сърцата ви Христовият мир, за който бяхте и призвани в едно тяло; и бъдете благодарни.

16 Христовото слово да се вселява във вас богато; с пълна мъдрост учете се и увещавайте се с псалми и химни и духовни песни, като пеете на Бога с благодат в сърцата си.

Едно много подходящо мерило и огледало, в което да сравним истинските си лица с фалшивите образи, за които често не си даваме сметка, че ги носим и изразяваме. Естествено, че включвам и себе си, понеже съм падала в това. Което не е по-срамно от отказа да се научим да си признаваме грешките и да ревнуваме за истината, вместо всячески да се самооправдаваме. 

Но да, темата е изчерпана, осъдихме и обезглавихме друг християнин, нахокахме още двама-трима и правосъдието вече възтържествува. Това не е правда, която носи живот, това е истинска смърт. И вярвам, че всеки ще си отсъди по съвест, кое от казаното и направеното е истинно и справедливо и кое не. Днес, вместо да ликуваме, дойде плач и тежко съкрушение, понеже истината се изнасилва и това е голям срам. Неправдата от насилието над други християни по никакъв начин не може да бъде оправдано, нито смекчено или заметено под килима. И ако не научим този урок, ще се препъваме постоянно. Освен това излагаме се на съд, вярвам, ясно ти е. Затова, лично аз не ти се сърдя за проявената несправедливост, дано Бог ти даде мъдрост да познаеш истината, която ни прави свободни. Бог да съди по правда, нямам какво повече да кажа и аз по тази тема.

А това дали ще дръпнеш шалтера на форума, си е лично твое решение. Като ти харесва да се правиш на по-онеправдан отколкото си в действителност, давай, твоя воля. Недей обаче бърка правдата от Божийте стандарти, ясно написани в Словото с човешките си възгледи.

Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.

Watchman

И какво общо има цитирания стих от Колосяни с разпространителите на ереси? Какво общо има с лъжеучителите? За тях ли говори апостол Павел там? Как така удобно и усърдно отказваш да видиш какво апостол Павел пише за тях и вместо това непрестанно цитираш напълно несвързани със случая неща? Не казва ли на същото място "Христовото слово да се вселява във вас богато" или казва ересите извращаващи Христовото слово да се вселяват във вас свободно и необезпокоявано? Ако това казваше, тогава този стих щеше да защити твоята теза.

Нищо ли не разбра от написаното по-горе? Или не искаш да разбереш?

Вълците грабители били "братя" и "християни"? Това ли учи Божието Слово? Да се спре достъпа на вълците до овцете било "несправедливост"?  Ти въобще осъзнаваш ли на какъв си дух?

Цитирах ви Тит 3:10 относно еретиците. Там се казва изрично предупреждаваш веднъж - дваж и приключваш. А следващия стих не прочетохте ли какво казва?

Тит 3:10  След като съветваш един два пъти човек, който е раздорник(еретик), остави го,
Тит 3:11  като знаеш, че такъв се е извратил и съгрешава, та от само себе си е осъден.

Тук се говори за хора, които са били част от местната църква. Може да са били братя, но когато приемат ереста, те се извращават и престават да бъдат такива! Освен това тук ереста се приравнява със съгрешаване водещо до осъждане. Моя бан му е последния проблем на small axe. Той тепърва трябва да отговаря за това извращение.

Текста е съвсем ясен и смисъла напълно приложим в тази ситуация.

Намерена

Продължаваш да се заяждаш ли? Страх от Бога нямаш ли или ще си чешем езиците, за да ни докажеш, колко и Намерена е заблудена? Нямаш проблем, давай, покажи ни колко съм изпаднала и ненужна, също като  Small axe, още една крива пръчка за хвърляне в огъня от подредения ти двор. Така да бъде, аз нямам необходимост да доказвам дали съм крива или права, това оставям на Господ да го реши и съответно да ми въздаде.

Ако не си разбрал смисъла на казаното от мен по-горе, не виждам повече необходимост да ти отговарям и да се въвличам в препирни, чети си написаното и си мисли.

Притчи 8:13 Страх от Господа е да се мрази злото. Аз мразя гордост и високоумие, лош път и опаки уста.

Един превъзходен стих за размисъл и време за мълчание, от което, поне аз, смятам да се възползвам за известен период от време. Призовавам те да ме последваш в това начинание и да спрем до тук с този абсурд, ако ти е възможно да го направиш.

Много те моля, спри се и се успокой най-сетне, не съм ти враг и не желая да се бия с теб. Мога, знаеш го, но не желая, защото имам страх от Бога и ни е казано, че воюваме по дух, не по плът. Просто се успокой и не прави повече партизански изпълнения. Направи достатъчно голяма беля, като отказа да се погрижиш за друг християнин, независимо колко е сгрешил и се е заблудил, като направо го закла. Изобличи го в ерес и това беше достатъчно, защо трябваше и да го заколиш, взимайки му думата, беше жестоко и много далеч от назидателния тон, който обикновено имаш, когато някой се е провини сред нас. Това е, което през цялото време ти казвам.

Ако целта ти е и мен да баннеш, направи го, дано това да те успокои. Но дали ще ни докажеш нещо по-различно от всичко това, което с приказките си до тук постигна, едва ли. Истината си е истина и стига толкова!

Watchman

Не ми е цел да банвам никого. Направих всичко възможно да спестя бана на small axe, като го предупреждавах много повече пъти от Библейското изискване за веднъж-дваж. Но той продължи на упорства.

И това което Small axe направи с опита да си разпространява ересите не е "гордост и високоумие, лош път и опаки уста"? Ти тогава защо не го мразиш? Защо не се погнуси от тази пагубна ерес, но атакуваш неуморно тези, които направиха каквото трябва да я спрат? Това ли е страх от Бога?

Този абсурд го направихте вие и не разбирате пагубните последствия от вашите действия за самия small axe. Защото той ще дойде ще чете и вашите думи ще го окуражат да продължи в пагубния си път! Ето това постигнахте. И затова неговата кръв ще бъде върху вашите глави.

Аз нямам какво да добавя и тази тема се заключва.

Намерена

Чакай малко, нека спрем. Пак правиш завой като заключваш тема, преди да ти отговоря на сериозно нещо, като това да ми налагаш кръв, която сам си пролял. Така не става. И те моля, не продължавай с бързането. Ясно ни е, че онлайн комуникацията често дава грешки в превода и е добре да ги оправяме тези неща.

Аз не осъдих така тежко Small axe, осъдиха го достатъчно хора сред нас, които пишат тук. На няколко пъти казах съвсем ясно, че се е препънал, с което изказах своето мнение по въпроса. Също така, се позовах не на едни пасаж от Словото, че след като е осъден някой и наказан, трябва да му се покаже после милост, като на една част от Христовото тяло. Та нали ти самия, не веднъж си наблягал именно на това, че трябва да имаме самосъзнанието за съпричастност към Христовото тяло? Че кой не пада, не се заблуждава и не греши? Обаче, по-назидателно и поучително е, вместо да се разпалват подобни работи, след като е порицан някой и не се оправя, просто да го оставиш да си троши главата.

И не бързай да ни поставяш неговата кръв на главите, защото истината е съвсем различна от опита да ни вмениш на нас грях, понеже сме ти възразили не за друго, а за пресиленото наказание. Затова, в това отношение, кръвта на Small axe, остава на твоята глава, ти гледай.

Ако желаеш, заключи и тази тема или просто прехвърли отговора към предната тема, което напълно изчерпва въпроса. Нека вече се успокоим и помълчим малко, моля те.

Watchman

Точно липсата на осъждане ще го окуражи да продължи в пагубния си път, как не можеш да осъзнаеш очевидни неща?

Не казва ли Божието Слово:

Пр. 20:30  Бой, който наранява, И удари, които стигат до най-вътрешните части на тялото, Очистват злото.

И още:

Пр. 27:6  Удари от приятел са искрени, А целувки от неприятел - изобилни.

Аз може да не го считам за брат поради тежките ереси, но имам за цел да му се помогне. Исус и Йоан Кръстител като наричаха фарисеите и садукеите - змии и рожби на ехидна, каква цел имаха? Да "им отсекат главите" или да ги жегнат за да ги подбудят към покаяние? Те защо не бяха така жалостиви, към тия "членове на Израилевото тяло"?

Бана на small axe няма да промени нищо в личния му живот, това не е отлъчване от местна църква. Само ще го спре да разпространява ересите си тук във форума и ще му даде време за размисъл и осъзнаване. И нищо друго! Обаче му "отсякохме главата" като не може да пише в едно от десетките хиляди места в които може да пише в Интернет?

Ти сама каза, че искаш да се спре. Затова и заключих темата. И без това повтаряте едно и също и аз съм принуден да ви отговарям на едни и същи неща.