Author Topic: Новини за Генно Модифицирани Храни  (Read 31303 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #30 on: May 15, 2009, 10:34:15 AM »
Но защо този хибрид догодина няма да роди? Това не се ли постига с вмешателство в гените?

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #31 on: May 15, 2009, 10:36:56 AM »
Хибридът ражда (доста от видовете са получени като хибриди още преди да навлезе генното инженерство), както и генномодифицираният вид ражда (доколкото съм чувал).

Проблемът е, че Монсанто държат патенти върху генномодифицираните видове и трябва да си купиш пак семена догодина и да не ползваш тези от реколтата.


И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Прашинка

 • Посещаващ
 • **
 • Posts: 71
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #32 on: May 15, 2009, 10:44:55 AM »
Значи малките пликчета не са опасни, Монсанто продава големи чували само на крупни производители, така ли?/извинявам се ако въпроса е смешен/

johnny

 • Допринасящ
 • *****
 • Posts: 293
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #33 on: May 15, 2009, 11:00:22 AM »
Хибрид може да се постигне с естествена селекция и с изкуствено вмешателство в гените. Аз използвах общоприетото /негативно/ значение за хибрид, когато семената не никнат.
Ако и да ме убие Той, аз ще Го чакам...

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #34 on: May 15, 2009, 11:39:33 AM »
Малките пакетчета също трябва да се гледат.

Аз гледам да купувам от магазини за сортови семена, където съм проверил какво продават предварително.

Не знам дали има стандарт и законово постановление да пишат кои смена какви са. Така или иначе ако са генно модифицирани би трябвало да пише, че искат да купуваш всяка година или просто са повредени така, че да не дават плод другата година.

И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

pironka

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 157
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #35 on: July 11, 2009, 22:24:01 PM »
 Книгата Doomsday key на James Rollins разглежда производството на царевица в САЩ, която се използва като заместител в храните. Според автора много често царевицата се отглежда до различни центрове за производство на химикали, което замърсява царевицата и я прави "отровна".
Автора цитира ,че още по времето на Хенри Кисинджер, е започнато отглеждането на царевица с контрацептив т.е. "противозачатъчна царевица". Кисинджер и обкръжението му които разрешават производството на тази царевица са считали,че не е достатъчно да бъде контролиран петрола, по-добре е да се  контролира възпроизводството на хората.

Kristiana

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 213
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #36 on: November 28, 2009, 07:20:54 AM »
Искам да питам един въпрос за компанията "хербалайф'.Тук в Италия това е страшно разпространено.Те казват че предлагат продукти напълноо естествени и здравословни,но аз намирам че това не е така.Първо казват че продуктите им не са храна,а добавка към храните.Представляват някакви прахчета със съдържание на много витамини,обаче и на други неща ,като например: гума от ксантан,гума от гуар ли какво беше там,понеже ги чета на италиански,антиолсиданти и разни други.За мен това е чиста лъжа и измама и печелчт за сметка на здравето на хората.
Сега пиша това и е важно да ми отговорите,защото моя мъж,който не се интересува много какво яде,взел че повярвал на техните измами и сега иска да става дистрибутор на продуктите имм ,като това му занимание да му носело допълнителни доходи на месец.Не съм съгласна,но той не иска да ме слуша че съм права,понеже  нищо не чете и нищо незнае за храните.И така.....едва скоро успях да го убедя че в храните всички Е с цифра са ужасна отрова.Поне това повярва.Но сега дори е взел от продуктите на хербалайф вкъщи,поне не ги е купил,щеше да ме е яд,ами са му ги дали ей така за проба и всяка сутрин пие техните глупави прахчета и си мисли че пие страхотна напитка,която му дава енергия през деня и е полезна за тялото му.Забранила съм да дава на детето и аз не пия,но той е фен вече,незнам как ще го отказвам,защото осъзнавам че се трови.Дайте някакъв съвет или пишете нещо за тази компания,за да може да го прочете и той и да поназнайва някои неща.
Много ме е яд като го гледам,как ги яде с радост и си мисли че са супер ценни.
Страшна заблуда е това.

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #37 on: November 29, 2009, 22:01:59 PM »
Поинтересувай се как се добиват т.нар. "витамини" и ще видиш, че процесът не е много естествен. И то говоря за витамините, които не са синтетични, а уж се добиват от естествени продукти. И не само витамините, но и други вещества, които принципно се съдържат в определени естествени продукти.

Обикновено, за да се отдели определено вещество от дадена храна се правят химични реакции, чийто краен продукт е търсеното вещество. Докато се стигне до него се използват всякакви средства, за да се добие приблизително същото. Само ако си с по-голямо въображение можеш да си представиш какви странични продукти могат да се появят в т.нар. "витамини" накрая.

Друго интересно нещо за витамин С например е, че съставът му е същият като на естествения, но структурата му се различава, което е съществена разлика.

Учудващо е как днес всичко вече се нарича "естествено", но съдържанието на този термин е малко по-различно от общо приетото. Нарича се "естествен" продукт този, който се намирал на земята. По тази логика и живакът е естествен продукт, обаче не го прави полезен за приемане. Все пак всичко, което се прави, дори и синтетичните неща се правят от елементи, които съществуват на земята, но това не ги прави полезни за приемане. Все едно да се даде на някого да яде отровни гъби и да му се каже, че били естествени и истински.

Останалите неща вече може да се изследват от всеки един от четящите.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

Watchman

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 3351
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #38 on: December 06, 2009, 18:28:57 PM »
Ако прочетете етикетите на флаконите на Хербалайф ще видите че продуктите им са пълни с Е-та. Сиреч с изкуствени добавки. Техните дистрибутори обаче нямат идея от това, какво означават тези Е-та и че това са изкуствени химикали, които в повечето случаи са страшно вредни. Те казват каквото са научени, но наученото от тях е лъжа, затова и те мамят клиентите си. Или изпълнява се написаното "като мамят и биват мамени".

Хербалайф основно се купува за сваляне на наднормено тегло. Основния трик на продуктите им е че те карат да пиеш много вода, като по химически път ти предизвикват силна жажда. И като пиеш повече вода изхвърляш повече токсини и организма се очиства. Затова в някои случаи след ползване на продуктите може да има подобряване на здравето. Другия трик е че те ти казват, че с едно прахче трябва да замениш едно ядене. С други думи почваш да ядеш по-малко и е нормално да се получи ефект на отслабване, който се подпомага и от консумирането на повече вода. За тези два ефекта обаче - пиенето на повече вода и по-малкото ядене НЕ СА НУЖНИ техните продукти. Просто човек трябва да се дисциплинира да го прави щом е нужно. Така човек ще получи същия ефект не само безплатно, но и без да се трови с техните химикали.
Ez 3:17  Son of man, I have made thee a watchman unto the house of Israel: therefore hear the word at my mouth, and give them warning from me.

Is 21:6  For thus hath the Lord said unto me, Go, set a watchman, let him declare what he seeth.

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #39 on: December 10, 2009, 15:23:00 PM »
Супер плевели превземат нивите

Канадски фермер успява да осъди най-голямата корпорация, производител на генно модифицирани семена


Най-страшното при генно модифицираните култури е, че веднъж засята с тях, земята повече не може да се изчисти. Това съобщи канадският фермер Пърси Шмайзер. Той пристигна във Варна, за да разкаже за вредите от използването на генно модифицирани организми (ГМО). Шмайзер и неговото семейство са успели да осъдят най-голямата в света компания производител на генно модифицирани семена. Историята започва през 1998 г. - две години след въвеждането на генно променените култури в Канада. Фермерът открива в своето стопанство израсла рапица, устойчива на хербицид

произвеждан от компанията "Монсанто". Фирмата е същата, която създава и генно променените семена. Малко след това Шмайзер получава призовка, че фирмата е завела дело срещу него. Обвиненията са, че е използвал генно модифицирана рапица, собственост на компанията , без да е платил за това. Заради патентната собственост, съдът решил, че всички замърсени с ГМО семена са собственост на компанията, без значение как е станало пренасянето им. Семейството на Шмайзер в този момент осъзнават, че целият им труд да отглеждат чисти посеви е отишъл на вятъра. Междувременно "Монсанто" продължава да съди фермера на всички инстанции, за това че е използвал техни патентовани семена

Опитват се да отнемат цялата му собственост и да го смажат. "В един момент в съдебната зала имаше 19 адвокати на "Монсанто", а аз имах един", припомня си Шмайзер. В крайна сметка през 2004 г. Върховният съд на Канада отсъжда в полза на компанията, твърдейки че генните модификации могат да се патентоват и те са собственост на създателя си. Но също така съдът постановява, че семейство Шмайзер не са отговорни, че генно модифицирани семена са попаднали в нивата им и не дължат пари на компанията.

След края на делото Шмайзер спира да отглежда рапица, от страх че отново може да бъде замърсена и той пак ще бъде съден за използване на чужд патент. Семейството започва да сади други култури. През есента на 2005 г. обаче те забелязват, че в нивата им се появява рапица на места, където от години не е засаждано нищо. Пърси довежда свидетели и пръска рапицата с хербицида на "Монсанто". Препаратът обаче не нанася вреди на растението, което означава, че тя съдържа модифицираните гени, собственост на компанията. Семейството отстранява нежеланата рапица. Сметката за почистването на нивата от замърсените култури пък изпраща на "Монсанто". Тя е на стойност 660 долара. Компанията от своя страна, отказала да плати, ако Пърси не подпише споразумение, забраняващо му да разказва за случилото се.

Шмайзер отказва и завежда дело срещу фирмата за сумата, която е струвало почистването. Съдебната битка добива огромна популярност в целия свят. Делото завършва в полза на Шмайзер, след като през 2008 г. компанията предава чек за 660 долара на Пърси, Така тя признава, че има възможност за генетично замърсяване с нейните продукти

Въпреки нищожната сума, която печели фермерът, за него победата е голяма. "Това е прецедент, в който корпорация пое отговорност за замърсяване", казва той.

13 години след въвеждането на култури с ГМО в Канада, добивът на соя и рапица е спаднал с 15%, а хранителните качества на продукцията с 50%, разказа още Шмайзер. За сметка на това фермерите вече използват от 3 до 5 повече химикали поради развилите се генно замърсени супер плевели. Те се появяват навсякъде и за да се справиш с тях са необходими в пъти по-токсични хербициди, поясни канадският фермер. Въвеждането на ГМО е краят на органичното земеделие

"Генетичното замърсяване не може да спре", предупреди Шмайзер. По думите му, фермерите губят контрол над това дали ще ползват генно модифицирани култури или не, защото замърсяването се разпространява само. Някой казват, че е достатъчна буферна зона от 50 метра, за да се спре разпространението на мутиралите гени, но аз не съм сигурен, че и 50 километра стигат", каза още фермерът. Той е категоричен, че конвенционалното и органичното земеделие не могат да съществува заедно с генно модифицираното. Защото последното завзема всичко останало.


Източник: http://pozvanete.bg/news.php?id=61286
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

Tihomir

 • Administrator
 • Слугуващ
 • *****
 • Posts: 2794
  • FellowshipBG
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #40 on: December 10, 2009, 15:58:50 PM »
Учудвал съм се на праволинейното мислене на повечето фермери, че единственият начин да се справят с плевелите е токсичната химия.

Това показва липса на мъдрост и на всякаква насока към намиране на чисто решение на проблема.

Като цяло проблемите се разрешават така, защото е най-лесно и най-малко трудоемко. Плевели винаги ще има, докато се живее на земя, която е проклета да ражда плевели. И решението не е да се слагат отрови.

Но само който е разумен ще разбере как.
И отговори Исус и рече им: Не за това ли се заблуждавате, понеже не познавате писанията нито силата Божия?

mak

 • Administrator
 • Служещ
 • *****
 • Posts: 654
  • http://www.fellowshipbg.org
"Той ти е показал, човече, що е доброто; И какво иска Господ от тебе, Освен да вършиш праведното, да обичаш милост, И да ходиш смирено със своя Бог? " Михей 6:8

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #42 on: February 05, 2010, 00:20:27 AM »
Ето още една новина от 04.02.2010:

"Всички на черешата, горе на магданоза"

През ноември 2005 г. американският биотехнологичен концерн "Монсанто" е разобличен, че подкупва чужди правителствени служители, за да допуснат в своите страни генно модифицираните му култури. Впоследствие "Монсанто" плаща глоба от $1 млн., като официално поема отговорност, че неин служител е предложил 50 000 долара подкуп на представител на правителството на Индонезия под формата на хонорар за "консултантски услуги".

Пак през ноември, само че 2009 г., представителят на "Монсанто" за България Николай Черкезов убедено заявява на Националния панаир на семената в Златни пясъци: "Законодателството се променя много бързо и много скоро ще имаме възможност да засяваме генетично модифицирана царевица."

В изказването му, показано наскоро в предаването "Темата на "Нова", той предрича и премахването на 30-километровата зона между засетите с мутанти полета и природните паркове от "Натура 2000", наложена с приетия през пролетта на 2005 г. закон за ГМО. Само три дни по-късно, на 27 ноември, правителството внася в парламента законопроект за генно модифицираните организми, който изцяло потвърждава пророчествата на Черкезов…

Не твърдя, че има връзка между това, което е вършел служителят на ползващия се с мрачна слава биотехнологичен концерн в Индонезия, и увереността на представителя му в България, че предстоят благоприятни за "Монсанто" законодателни изменения...


Цялата статия можете да прочетете тук: http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/02/03/852438_vsichki_na_chereshata_gore_na_magdanoza/

Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

byFaith

 • Съпричастен
 • ****
 • Posts: 205
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #43 on: February 17, 2010, 22:58:29 PM »
Игра на гени
България либерализира Закона за генетично модифицираните организми без ясна политика какво да прави
29.01.2010 г.

"Ти търсиш знание и мъдрост, така както някога и аз... Горещо се надявам, че удовлетворяването на твоите знания няма да бъде змия, която ще те ухапе, както се случи с мен."
"Франкенщайн или модерният Прометей", Мери Шели

Когато повечето хора чуят за генномодифицирани организми, първата асоциация най-често е нещо подобно на чудовището, сглобено от д-р Виктор Франкенщайн в известния роман – зловещ мутант, който в крайна сметка ще убие своите създатели. Кампаниите срещу промените в ДНК на растения и животни са напълнили главите ни с образи на рибо-домати, картофо-кучета и прочее неестествени същества.

Войната за и против генномодифицираните организми (за кратко нататък ще ги наричаме ГМО) се води отдавна и е много ожесточена. От едната страна са традиционалистите, които смятат, че намесата на човека в ДНК на различни видове може да доведе до катастрофални последици. Срещу тях са привържениците на ГМО, за които промените в генома могат да са ключ към решаване на проблема със световния глад и много болести.

Този спор вече засяга много по-пряко и нас. Управлението на ГЕРБ предлага промени в закона за генно-модифицираните организми, които либерализират сегашния режим. Тази либерализация няма да засяга пряко храните, а освобождаването в околната среда и пускането на пазара на ГМО продукти, които не са храни, а култури. Абсолютната забрана за някои видове и територии ще отпадне. Вместо това се въвежда разрешителен режим, според който за всеки генно-модифициран вид ще се получава отделно одобрение...

Цялата статия можете да прочетете тук:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=850008&sp=0#storystart

На третата страница като "ГМО факт" са цитирали, че 80 процента от фуражите в Европа са генномодифицирани. Не си мислех, че са толкова напред нещата. Всичко това влиза в храната на животните, а оттам и в месните и млечни продукти, в яйцата.
Кой ще възлезе на хълма Господен? И кой ще застане на Неговото свето място?
Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, Който не е предал на суета душата си, и не се е клел на лъжа.
Той ще приеме благословение от Господа, И правда от Бога на спасението си. (Псалом 24:3-5)

YN

 • Общителен
 • ***
 • Posts: 86
Re: Новини за Генно Модифицирани Храни
« Reply #44 on: January 24, 2014, 19:49:38 PM »
Quote
Когато искат да ти затворят кладенеца ти казват, че изведнъж водата ти е станала негодна за пиене( всякаква употреба) и щеш, не щеш затваряш кладенеца и се включваш към градския водопровод.

Баба ми живее в Габрово, и в края на улицата ѝ, има една чешма от която тече изворна вода от планината. Ние ѝ викаме "кладенчето", и на всеки два дни ходехме да наливаме питейна вода, защото баба твърдеше, че чешмяната не става за пиене (и е права). Е така де, мен вкусът на водата ми беше малко странен, но иначе нямаше проблеми.

Но една година, когато ни пратиха лятото при баба, се оказа, че изведнъж водата от кладенчето е станала негодна за пиене. Баба започна да си купува минерална вода; така е и до днес. Аз си спомням, че от началото ме беше много страх, и изобщо не пиех от водата, но понеже ходенето до вкъщи само за чаша вода не ми се осланяше, започнах да попийвам малко по малко, докато накрая си пиех без задръжки, и не съм имала никакви здравословни проблеми в следствие на това. Напоследък гледам също, че и някои други хора в района пак са започнали да пият от тази вода, и номерът не е минал. Но не се знае какво ще измислят за в бъдеще.

Споделям като храна за размисъл.

(Това не е пряко свързано с темата за ГМО, но понеже бе обсъждано по-рано, го включих тук.)
Psa 111:7  Делата на ръцете Му са вярност и правосъдие; Всичките Му заповеди са непоколебими;
Psa 111:8  Утвърдени са до вечни векове, Като са направени във вярност и правота.